Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - ilkant

Sivuja: [1] 2 3 ... 71
1
Ei ole tuon jälkeen ilmennyt ongelmia. Reilu kuukauden kuluttua tulee Kubuntusta versio 25.04 ja siinä on Plasma 6.3. Kun olen seurannut viikottaisia bugikorjauksia ja uusia ominaisuuksia, korjausten määrä on iso. Luotan Kubuntun kehitykseen ja siihen, että bugit tulevat korjatuiksi.

Jos jokin ohjelma ei päivity, niin luulisi sen myöhemmin päivittyvän kun versionumerot osoittavat päivityksen tarpeen. Pitää tehdä aika ajoin päivityskomento konsolissa.

2
Entä, jos luot uuden tyhjän taulukkopohjan siihen avoinna olevaan Calciin. Valitset hiirellä sen luodun uuden välilehden. Ja siinä käytä sitten avaa-toimintoa valikosta.

3
Jokin aika sitten päivitin Kubuntu 24.10:nen Discoverilla. Siellä oli Chromium ja Firefox päivitettävänä sekä uusi versio Linuxista. Päivitykset menevät niin, että ensimmäisellä päivityskerralla päivittyvät selaimet. Ja sitten pitää painaa toisen kerran päivitä-painiketta, jotta nuo järjestelmätiedostot päivittyisivät ja muut ohjelmat. Nyt kävi niin, että Discover ilmoitti virheen ja ilmaisi, että siitä pitäisi kirjoittaa bugiraportti Lauchpadiin. No minä painoin sitä painiketta. Launchpadissa minun olisi pitänyt selata niistä bugi-ilmoituksista, että onko joku toinen ehtinyt jo kirjoittaa tuollaisesta tilanteesta raportin. Ja onko se täsmälleen samanlainen tilanne kuin minulla. Bugiraportin kirjoitus jäi tekemättä.

Sitten kun käynnistin DIscoverin uudelleen, se ei tuonutkaan järjestelmäpäivitystä enää näkyviin. Mietin, että mitä minulta jäi saamatta. Kone toimi kuitenkin moitteettomasti. Ja tänään päivittyi jotain järjestelmätiedostoja. Onkohan tuo ollut mahdollisesti väliaikainen virhe (K)ubuntun pakettivarastossa? Silloinhan se ei haittaa mitään. EIkä tämä nytkään haittaa. Kirjoitan vain, että tällaistakin voi tapahtua.

4
Yleistä keskustelua / Eurooppalaiset softavastineet
« : 07.03.25 - klo:19.20 »
Web-opettaja kertoo videollaan amerikkalaisten ohjelmatuotteiden eurooppalaisia vastineita sivustolla European alternatives for digital products.

Tässä viikolla olin mukana Iki.fi vuosikokouksessa etänä. Ilokseni huomasin heidän käyttävän avoimen lähdekoodin ohjelmaa Jitsi. Yritin etsiä tuolta aiemmin mainitulta sivustolta tätä Jitsiä, mutta ei löytynyt. Sieltä ei löytynyt hakusanoilla Linux ja Kubuntu mitään. Ehkä ne pitäisi olla jonkun laajemman taksonomian alla, jossa olisi nuo vastinsoftat. Mainittakoon, että Jitsin käyttöliittymä on aika pitkälle Teamsin kaltainen. Käsittäisin sen Teamsin vastineeksi.

Sehän on avoimen lähdekoodin ohjelma ja minun ymmärtääkseni yhtä turvallinen käyttää poliittisten ja ehkä sotilaallistenkin myllerrysten keskellä kuin amerikkalaiset softat. Avoin lähdekoodi on vieläpä Euroopan sisälläkin ohjelmankehityksen kannalta ajateltuna turvallisempi kuin vapaa, mutta suljettu koodi.

5
Yön aikana siis alle vuorokaudessa tuli päivitys, joka normalisoi tilanteen. Kone on taas normaalinopeuksinen ja tuuletin ei huuda. Sen verran kerron tuosta, että tuntui niin kuin hiiren liikuttelu olisi ollut raskas prosessi koneelle. Ja resurssisyöppö oli plasmashell-prosessi, sekä muitakin Plasmaan liittyviä komponentteja. Kannatti nukkua yö, ongelma poistui. Näin arvelinkin, että korjaussarja tulee nopeasti koodareilta.  :)

6
Päivitin Kubuntun Discoveryllä viime yönä 18.2.2025. Kubuntu 24.10. Plasma 6.1.5. Framework 6.6.0. Qt 6.6.2. Ydin 6.11.0-18-generic (64-bittinen). Grafiikka-alusta Wayland. Grafiikkasuoritin llvmpipe.

Onko tuossa llvmpipessä jotain ihmeellistä. En ole aiemmin nähnyt sitä järjestelmäinfossa?

Koneen tuuletin (ehkä näytönohjaimen tuuletin) pitää mekkalaa. Kone on hitaahko. Jokin komponentti päivityksessä ei ole ihan yhteensopiva järjestelmän kanssa. En ole nähnyt somessa vielä kenenkään muun valitelleen hitautta.

Tässä alkaa tuntua, että toimivuus on parempi asia kuin uudet ominaisuudet.

7
Aloittelijalle on varmasti ihan hyvä.

8
Laitealue / Suorittimien lukumäärä
« : 11.01.25 - klo:22.35 »
Kubuntu 24.10 Tietokeskus sanoo koneesta: Suorittimet: 12 x Intel Core i5-10400F.

Tuo 12 on säikeiden määrä. Ytimiä on vain 6 kappaletta.

Kysymys: Kumpi on määräävämpi tekijä prosessorissa. Säikeiden vai ytimien määrä?

9
Tottapuhuen kiinnostuin tuosta kun olen noin kuukausi sitten ehdottanut Redditissä KDE:hen teemamanageria, jolla voisi vaihtaa teeman helposti esim. netistä ladatusta teematiedostosta. Ehdotus sai muutaman tykkäyksen. Totesin vielä siinä, että KDE:ssä on Linuxissa paljon erilaisia asetuksia. Ei pelkästään taustakuva, värit ja äänet. Esimerkiksi ikkunoinnissa on paljon asetuksia. Tästä johtuen tuo teema voisi olla hierarkkisesti monitasoinen. Voisi sitten tallettaa oman koneen asetuksia haluamallaan tasolla tiedostoksi ja myös asentaa netistä saatu teematiedosto tietyllä tasolla, vaikka siinä olisi enemmänkin asetuksia.

Nyt sitten nähtyäni otsikon ajattelin, että joku on ehtinyt toteuttaa tuon kuukaudessa.  ;D Tämä Kshift voi olla lelu kun aloin ajatella tarkemmin, missä siitä olisi hyötyä. Onhan KDE Plasmassa olemassa jo yövalo, joka esimerkiksi punertaa näytön värejä portaattomasti halutuksi yön ajaksi.

10
Kshift GitHubissa on esittelyvideo. En ole (vielä) kokeillut toimivuutta.

Vaivaton ja dynaaminen teemaautomaatio: Säästä aikaa automatisoimalla teeman muutokset aamu-, ilta- tai tiettyjä tapahtumia varten ilman manuaalisia säätöjä. Koordinoi järjestelmän ulkoasu taustakuvilla, kuvaketeemoilla ja työpöytäteemoilla, jotka sopivat kellonaikaan tai tilanteeseen.

Muokattavat ja luotettavat aikataulut: Määritä teemoille ainutlaatuiset aikataulut käyttämällä joustavia aikaasetuksia tai aurinkotapahtumia, kuten auringonnousua ja auringonlaskua. Järjestelmäintegraatiolla teemamuutokset taataan tapahtuvan ajoissa, jopa järjestelmän uudelleenkäynnistyksen jälkeen.

Yksinkertainen ja kevyt: kshift on rakennettu suoraviivaisen CLI-liittymän ja yhden YAML-määritystiedoston ympärille. Tämä muotoilu pitää sen kevyenä ja tehokkaana ilman taustaprosesseja. Hyödyntämällä systemdiä ajoitukseen, kshift varmistaa saumattomat teemasiirtymät minimaalisella järjestelmäresurssien käytöllä.

11
Minulla oli Qt5 aikoina plasmoidi Sahkoporssi. Kun asensin Kubuntu 24.10:n niin tuli käyttöön Qt6. Ja tuo plamoidi ilmoitti, että se ei toimi uudessa ympäristössä. Nyt löysin sen samasta paikasta ja sieltä sai sellaisen vaikutelman, että se toimisi nyt Qt6:n kanssa. Latasin uusimman version. Ja kopioin uudet tiedostot kansioon

Koodia: [Valitse]
~/.local/share/plasma/plasmoids/dev.vili.sahkoporssi/

hakemistoon vanhojen tiedostojen päälle. Sekä metadata.json:in että contents/ui/main.qml tiedoston. Tuo plasmoid valittaa jälleen, että on vanha versio, joka ei toimi.

Muistelen jossain vaiheessa löytäneeni jostain tiedon, että ohjelman kehittelijä ei enää viime sykyn jälkeen ylläpidä ohjelmakoodeja. Nyt olisikin kysymys, että onko isokin työ muuntaa tuo Qt5:ssä toimiva ohjelma Qt6:lle?

Tässä on ohjelman käyttämiä kirjastoja:

Koodia: [Valitse]
import QtQuick
import QtQuick.Layouts
import org.kde.kirigami as Kirigami
import org.kde.plasma.plasmoid
import org.kde.plasma.components as PlasmaComponents
import org.kde.plasma.extras as PlasmaExtras

Olisiko niin kivasti, että noita tiedostonimiä vaihtamalla sen saisi toimimaan? Tuo ohejlmointikieli lienee Qt:n omaa kieltä.

Ja mikä olisi hyöty? Nyt joudun katsomaan pörssisähkön kurssin aina avaamalla kännykän ja sieltä applikaatiosta katsoa kurssin/sähkönhinnan. Tätä ei tarvitsisi tehdä kun sen hinnan saisi suoraan tietokoneen näytöllä näkyväksi käynnistämällä tuon plasmoidin.

12
Asensin Ventoy 1.0.99 USB-tikulle ja sitten kopioin Daily Build plucky-desktop-amd64.iso sille. Kokeilin bootata konetta. Tuli näytölle pieni sininen ruutu ja ilmoitti jonkun virheilmoituksen. En muista enää sitä. Ei siis asentunut MSI Z490 emolle i5-10400F prosessorille.

Tuon version julkistus on vasta 4/2025.

Plucky Puffy = Sisukas Pullea.  :)

13
Käynnistin Signalin työpöytäohjelman yhdestä työvälinepalkista. Ei käynnistynyt. Googlaus kertoi, että pitää käynnistää parametrilla

Koodia: [Valitse]
--password-store=kwallet5

Käynnistyikin sillä. Päättelen tuosta, että se käyttää Qt5:sta. Kwallet on lompakko. Ja kun poistin sandbox %U parametrin, se käynnistyy nyt palkistakin.

Toinen kysymys on, että yhteystietojen synkronointi käynnykän kanssa ei toimi. Kännykässä on enemmän yhteystietoja kuin Signalin desktop-ohjelmassa tietokoneella. Tämä ei toki ole enää *ubuntun asia.

14
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Chromium ja Chrome
« : 20.12.24 - klo:08.46 »
Suosittelen Chormium pohjaista Bravea.

Ilmeisesti Brave osaa imaista Chromiumin asetukset, kirjanmerkit ja salasanat? Ehkä jo asennuksessa?

15
Käytnnistin Kubuntu 24.10:n. Ohjelmien päivitys Discoverilla ja sitten virkistin päivityksen. Tuli tällainen ilmoitus:

Lainaus
The name :1.143 was not provided by any .service files

Koskaan aiemmin en ole tuollaiseen törmännyt. Löysin tiedon vastaavasta ilmoituksesta.

Mikä on qvfsd? Siitä ei ollut manuaalisivua.

Homma korjautui kun suljin Discoverin ja käynnistin sen uudelleen. Mitään ilmoituksia ei tullut.

16
Käyttämässäni Kubuntussa on Dolphin, joka näyttää kansiot. Siinä Dolphinissa on valikossa Näytä -> Säädä näkymän tyyliä. Sieltä voi valita tiedoston nimen yms. tietojen perusteella joko nousevaan ja laskevaan järjestykseen. Ja voi vielä valita, että näytetään kansiot ensin ja sitten tavalliset tiedostot. Ja voi näyttää ryhmiteltynä (tarkoittanee tiedostotyyppiä).

Kun on valinnut haluamansa valinnat, niin painaa painiketta Käytä. Sen pitäisi tallentaa valinnat. Ja seuraavalla käynnistyskerralla tai bootin jälkeen toimii uudella tavalla.

17
Paneeleissa on muokkaustila ja siinä niitä voi poistaa.

Kun päivitin Kubuntun Qt5 -> Qt6, niin epäilin, että jotain ei päivity automaattisesti tai tulee sotkua. Minulla on kaksi paneelia: toinen ruudun alaosassa kuten yleensä ja toinen vasemmassa pystyseinässä. Kumpikin olivat uudessa Qt6 järjestelmässä aivan omilla paikoillaan ja toimivat. Joku hyvin pieni toimimattomuus taisi olla, mutta senkin sai melko pienellä toimenpiteellä toimimaan. Kuvuntun päivitykset ovat kehittyneet muutamassa vuodessa paljon. Vuosia sitten oli lähes varma tapaus, että online-käyttöjärjestelmäpäivitys pysähtyi crashiin ja kaikki piti asentaa uudelleen tyhjältä pöydältä.

18
KDE:n asetuksissa on mahdollista määritellä käyttäjäpalautteena automaattisesti kerättävät tiedot järjestelmästä. Ne ovat summittaisia, eivätkä sisällä paljoakaan siitä, mitä käyttäjä koneellaan tekee.

Nyt huomasin Dolphin-sovelluksessa kuitenkin oman käyttäjäpalautteasetuksen Asetukset-valikossa. Sekään ei anna tietoa, mitä tiedostoja käyttämä käyttää vaan järjestelmän versiotiedot, Qt:n versionumeron, näyttöjen tiedot.

Kannattaa laittaa palautteet käyttöön, niin ohjelmien kehittäjät saavat tietoa kehittämisen ohjaamiseksi.

19
Laitealue / Vs: Ytimien lukumäärän hyödyllisyys
« : 17.12.24 - klo:22.40 »
No siis lähimpänä kysymääsi on varmaan Amdahlin laki (Wikipedia englanniksi).

Kiitos! Pitää tutustua tuohon.

20
Onko (langattomien) kuulokkeiden A2DP ja HSP/HFP -protokollissa mahdollista siirtää kuulokkeiden virtalähteen (yleensä kai akku) varaustilaa tietokoneelle? Mihin tätä tarvitaan? Minulle ainakin käy aika usein niin, että kesken jonkun ääniä sisältävän videon katselussa tai musiikkikappaleen tai puheohjelman kuuntelussa tulee ilmoitus "Battery low". Siinä sitä pitää sitten laittaa kuulokkeet lataukseen melko pian. Ja nämä kuulokkeet, joita minulla on ollut käytössä, eivät osaa ottaa latausta vastaan silloin kun niillä kuunnellaan. Olisi hyvä, jos ennen kappaleen kuuntelua voisi nähdä tietokoneen ruudulta, että akun varaus ei riitä jotain pitkää kuuntelua.

Sivuja: [1] 2 3 ... 71