Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - ilkant

Sivuja: [1] 2 3 ... 61
1
Käyttääkö snap chromium vielä omia kursoreitaan? Viimeksi kun minulla oli snap versio se ei löytänyt myöskään vanhoja suosikkeja, kun poistin sen ja asensin chromiumin apt:lla niin jopas löytyi ja kursoritkin oli järjestelmään asetetut

Olen vienyt säännöllisesti silloin tällöin kirjanmerkit html-tiedostoksi turvaan. Sieltä sain ne käyttöön. Ja vielä FireFox-selaimeen. Salasanat unohtuivat ottaa talteen. Nykyisessä chromiumissa on salasanoille valikossa erillinen kohta. Kaitpa ne saa talteen myös.

Mikähän noista eri lähteistä antaa tuoreimman chromiumin? Ajattelen näet eniten tässä tietoturvaa. Mikä on kaikkein turvallisin niistä? Olen ollut käsityksessä, että snapista saa tuoreemman version kuin apt:n pakettivarastosta. Tuossa aiemmassa viestissä on versiot 1:85.0.4183.83-0ubuntu3 (apt) ja 117.0.5938.92 (snap).

2
Vaihtoehtoiset työpöytäympäristöt / KDE Steam Deck
« : 28.09.23 - klo:13.32 »
Redditissä on viesti, jossa kerrotaan Steam Deckistä, joka on Plasmaa käyttävä konsoli. Tulevaisuus näyttää, miten hienoja ja helppokäyttöisiä pelit ovat tällä kun tulee Qt6 ja Wayland käyttöön.

3
Kun olen siirtänyt työpöydältä kuvakkeita roskikseen, ei ohjelma poistu koneelta. Ainoastaan se kuvake työpöydältä. Erikseen pitää poistaa sovellus, jos niin haluaa tehdä. Näin Kubuntussa.

4
Tänään snapilla asennettu chromium-selain kadotti paneelista kuvakkeen. Sen sai tietysti sinne aika helposti lataamalla Internetistä sopivan kuvakkeen ja muokkauksella lisäämään sen paneeliin . Tällaista kuvakkeiden katoamisia on ollut aiemminkin.

5
Yleistä keskustelua / Linux perf
« : 28.09.23 - klo:05.01 »
Lueskelin esitietoja Python versiosta 3.12. Siellä mainittiin tuki Linuix perf:ille. (Oli siellä muutakin uutta kuten geneeriset mallit/templates.) Perf on ohjelma, jolla voi tutkia Linux kernelin tehokkuutta (profilointi). Olen tähän asti tiennyt, että profilointia voi tehdä koodatulle ohejlmalle, mutta sitä voi tehdä myös Linux-ytimelle (sic!)

Linux kernelin profilointi perfillä tutorial (english).

Yleiskatsaus (english).

Perf esimerkkejä (english).

Lisää tietoa saa kun laittaa hakukoneeseen hakusanat Linux perf.

6
No ehkä ensin kannattaa kokeilla poistaa Chromiumin snap-paketti ja asentaa se uudelleen.

Koodia: [Valitse]
$ snap list chromium
Name      Version        Rev   Tracking       Publisher   Notes
chromium  117.0.5938.92  2642  latest/stable  canonical✓  -

$ apt list chromium-browser
chromium-browser/lunar,now 1:85.0.4183.83-0ubuntu3 amd64 [asennettu]

Löytyi kaksi chromiumia. Poistin molemmat. Sen jälkeen asensin snapista chromiumin uudelleen. Ja äänet eivät kuulu kun kokeilin YouTube-videoita. Tämä kuulumattomuus tuli jokin aika sitten Kubuntun päivitysten jälkeen. Siis yksittäisten ohjelmien päivitysten jälkeen.

7
Laitealue / Muistin nopeuden vaikutus
« : 24.09.23 - klo:15.36 »
Jos verrataan i7-13700K ja i9-13900K tasoisia prosessoreja, niin vaikuttaako ja miten paljon, käytetäänkö keskusmuistina 2300 Mhz DDR-4 vai 7200 Mhz (clk 36) DDR-5 muistipiirejä? Ja onko eri valmistajien piireillä eroja, vaikka speksin lukemat olisivat samoja? Kysymys lienee, joutuuko prosessori odottelemaan kellojaksoja muistista saapuvalle tiedolle. Ja nyt tietysti Linux-järjestelmässä. Kohta Linux-kernelistä tulee uusi versio 6.5, jossa on optimointeja varsinkin Ryzen-prosessoreille.

8
No ehkä ensin kannattaa kokeilla poistaa Chromiumin snap-paketti ja asentaa se uudelleen.

Kirjanmerkit on syytä tallettaa ensin jonnekin turvaan. Voiko sivustojen salasanojakin tallettaa jonnekin turvaan? En haluaisi uudelleen niitä kirjoittaa joka kerta chromiumin uudelleenasennuksen jälkeen.

9
Pythonille saa moduulin tubetone, josta on olemassa versio 0.3.3. Selosteessa sanotaan, että paketin avulla voi prosessoida videon tekstejä ja analysoida tuloksia.

No tästähän voisi sitten tekoälyn avulla luoda agentin, joka etsii itselle mielenkiintoisia videoita! Ja se voisi olla taustalla etsimässä koko ajan.

10
HSL:llä on nykyään palvelu pysäkkinäyttö, johon voi koota haluamiaan HSL:n pysäkkejä. Sivu näyttää tulevat bussit, kuten pysäkeillä olevilla näytöillä. Tuohon voi siis lisätä useamman pysäkin.

Miten sen saisi parhaiten tietokoneen näytölle. Automaattisesti käynnistyksen yhteydessä alkavaksi tottakai, mutta olisiko hyvä koodata Plasmoidi (KDE Plasma), käynnistää selain tuolla pysäkkiurlilla vai jokin muu tapa?

Tämän tarkoitus on siis auttaa tietokoneella istujaa lähtemään ajoissa pysäkille, jotta ehtii bussiin. Jättää muut tietokonejutut sitten myöhemmin tehtäväksi.

Edelleen ajatellen samassa voisi olla sähköpörssin käppyrä. Ja nuo voisi saada vaikka hotkeyllä näkyville ja piiloon.

11
Eli FreeCAD olisi minusta merkittävästi parempi vaihtoehto.

Pitääpä kokeilla tuotakin ohjelmaa!

12
No ei se kyllä mun mielestä varsinainen CAD ohjelma ole, mutta saahan sillä hienoja 3d malleja tehtyä.

Juu, näin varmasti on. Tässä yhteydessä sitä käytetään vain 3D-tulostusten suunnitteluun. Ja riittää siihen. Uusi kokemus kuitenkin kun en ole aiemmin tuonkaltaisia ohjelmia käyttänyt. Ja voin aina esittää toivomuksia uusista ominaisuuksista ohjelmaan.  ;D

13
Ilmoittauduin huvikseni 3D-tulostuskurssille. Siellä on käytössä Blender. Se on avoimen lähdekoodin ilmainen CAD-suunnitteluohjelma. Onpa kyllä hieno. Ominaisuuksia löytyy. En tosin ole aiemmin CAD-suunnitteluohjelmia käyttänyt. Kotona sitten ajattelin asentaa ohjelman. Ja sitä varten tallensin kurssilla ensimmäisen harjoitustekeleen muistitikulle. Blenderin uusin versio on 3.6.3 ja ehkä tietysti kehitysversiot vielä uudempia. Kokeilin Kubuntussa apt:llä etsiä ohjelmaa. Löytyikin versio 3.4.1. Se kelpaa minulle kun uskoakseni se on paremmin järjestelmän kanssa toimiva kuin uudempi ei pakettivarastossa oleva versio. Ja kyllähän se latasi tikulta sen harjoitustekeleen lumiukon näytölle.

Täällä on valmiita malleja Blenderille.

14
Veikkaan että liittyy jotenkin Snap-paketointiin ja PulseAudio-kytkentöihin. Oletko jo kokeillut käynnistää järjestelmän uudelleen?

On se vika ollut eri päivinä kun olen käynnistänyt koneen. Voiko tuota kytkentää sitten helposti muuttaa esim. editoimalla jotain määrittelytiedostoa?

15
Kubuntu 23.04 -päivityksessä kävi taas niin, että nyt Chromium-selain ei anna ääntä ei FaceBookin videoista eikä YouTuben videoista. FireFoxilla äänet tulevat normaalisti. Chromiumilla ei edes Teams eikä Google Meet anna ääntä.

Olen katsonut, että Chromiumisa FaceBookilla on asetukset, että äänet tulevat normaalisti oletusasetuksilla. Kokeilin vielä Kyllä-asentoa säädölle. Ei kuulunut sittenkään. Ilmeisesti jokin muu juttu estää nyt äänet siinä selaimessa. En vain keksi, mikä.

16
Laitealue / Vs: Prosessori i5-13600K
« : 11.09.23 - klo:18.20 »
Sinulla on ilmeisesti nykyisessä koneessa i5-10600 tai vastaava prosessori? Arvelisin, että siihen verrattuna uusi i5-13600K nopeuttaisi merkittävästi lähinnä raskasta rinnakkaista laskentaa, jossa voidaan käyttää kaikkia ytimiä samanaikaisesti. Yhden ytimen suorituskyvyssäkin voi toki näkyä testeissä 30 - 40 % nopeusero, mutta käytännössä tavallisessa työpöytäkäytössä sellaista ei yleensä huomaa.

On i5-10400F. Olen ollut tosi tyytyväinen tähän. AInoastaan yhden kerran kone on bootannut kuorman alla. Silloin oli prime95-numeronmurskaus käynnissä ja laajan ohjelmiston Stellarium käännös käynnissä ja jotain muutakin. Ja se on tosiaan ollut ehkä kuumenemisongelma. Käyttööni tämä riittäisi ihan hyvin. Mutta noita uudempia prosessoreja kun tulee, niin niillä on vaan enemmän ominaisuuksia ja tehoa. Sähkön kulutuskaan ei ole pullonkaula kun olen siirtynyt pörssisähköön. Tämä kone oli 2 vuotta sitten valtavan nopean tuntuinen kun prosessori vaihtui i3-2xxxx: stä (vain 2 corea siinä) ja samalla levy Sata 3 vaihtui M.2:seksi. Sekään ei ollut kovin hitaan tuntuista, kun pidin edelleen datat Sata 3 -levyllä ja käyttis M.2 levyllä.

Nyttemmin koodasin pythonilla ohjelman, joka louhii tietoa tekstitiedostoista. 14 ihmisen tiedoilla ohjelman ajo kesti 10 minuuttia. Ja cprofilella mitattuna ohjelma suoritti 60 miljardia funktiokutsua. Tämä alkaa olla sitten sitä laskentatehoa vaativaa. Joskin keksin niksin, jolla ohjelman ajoaika supistui 50 % ihan pienellä kikalla.

17
Laitealue / Vs: Prosessori i5-13600K
« : 11.09.23 - klo:18.11 »
Wifen kone juuri uusittiin ja siihen tuli M.2 muisti. Panin merkille, että nopeus niissä tuntuisi olevan vähän toista luokkaa kun tavallisen kaapelin päässä olevan SSD levy. Kannattaa harkita.

Yksi tuttu oli ostanut halpis-läppärin (kannettava tietokone). Kun hän sitten tuskastui sen näytön huonouteen, niin aloin tutkia koneen päivitysmahdollisuuksia. Kävi ilmi, että sellaisessa läppärissä olikin M.2 -levy. Ilmeisesti halpojen tuotantokustannusten takia. Hämmästyin vähän, mutta se oli totta kun avasin läppärin alta peittävän kannen. Siellä oli tosiaan M.2 näköinen piirilevy massamuistina. Näytön haaleisiin väreihin en osannut sanoa mitään keinoa saada paremmaksi.  ::)

18
Laitealue / Vs: Prosessori i5-13600K
« : 11.09.23 - klo:18.07 »
Verkkokaupassa on myynnissä i9-12900K tosi edulliseen hintaan 359,90 € tällä hetkellä. Käytätjäkokemuksena on kommentti, että se kuumenee ja tarvitsee vesijäähdytyksen. Mutta soveltuu laskentatehtäviin.

19
Laitealue / Vs: Prosessori i5-13600K
« : 09.09.23 - klo:21.17 »
Kahden vuoden kokemuksella sanoisin vielä, että emolevyjen ihmeominaisuuksista ei kannata maksaa, jos ei niitä todella tarvitse. Tässä nykyisessä MSI Z490 A Pro -emolevyssä on esimerkiksi 5 SATA-liitäntää. Mutta käytössä on ollut vain yksi 4 TB SATA 3 -levy ja siitäkin tyhjänä suuri osa. Ja M.2 paikoista vain toinen käytössä. Nyt on taas ruokahalu kasvanut uudempiiin prosessoreihin ja samalla emolevykin vaihtuu ja kannattaa koko kone ostaa uutena.

Jotain olen kuullut, että i7-sarjan prosessoreissa olisi nvme 4.0 -tuki. Ja sitä voisi hyödyntää Samsungin nopeissa M.2 -levyissä. Pitää tutkia asiaa. Hintaeroa on kyllä verrattuna i5-sarjan prosessoreihin.

20
Laitealue / Vs: Prosessori i5-13600K
« : 09.09.23 - klo:20.54 »
Tänä varmaan kannattaa tsekata kunhan taas sivut toimii.
https://www.phoronix.com/review/intel-core-i5-13600k

Kiitos tästä linkistä!

Sivuja: [1] 2 3 ... 61