Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - ilkant

Sivuja: [1] 2 3 ... 34
1
Yleistä keskustelua / Vs: Partakone ja Linux
« : 28.06.21 - klo:10.47 »
Ei kai tuossa USB-liitäntäisyydessä enää mitään niin kummaa ole. Ostin juuri äirelle Boschin ruuvinvääntimen, ja siinäkin näkyi olevan virtaliitäntä samanmoinen. Ei kyllä vielä kokeiltu, latautuisiko kännykän laturilla tai lataisiko ruuvinvääntimen mukana tullut laturi kännykän.

Tuossa minulla yksi päämäärä on vähentää laitteiden määrää. Nyt jos lataan akut tietokoneen usb-väylästä, ei tarvitse pitää pöydällä yhtä ylimääräistä partakoneen laturia. Näköjään ihan hyvin lataa tietokoneellakin kuin pistorasiassa olevalla laturilla.

2
Yleistä keskustelua / Vs: Partakone ja Linux
« : 28.06.21 - klo:10.42 »
Olisin kyllä huolissani, jos kiinalaisessa partakoneessa olisi niin paljon älyä, että se näkyisi lsusb:lla. ;)

Joo. En pidä sitä kovin pahana, vaikka Kiinassa tiedettäisiin milloin ajan partaa. Parasta kuitnekin, etteivät tiedä.

Iranissahan saivat ydinvoimalan tai tutkimuskeskuksen laitteet sekaisin tavallisilla pc-tietokoneen usb-väylään liitettävillä pienoistuulettimilla... Siis tarkoituksella käytettiin tuollaista tapaa tuhota toisen maan ei toivottu ydinvoimaosaamisen kehittäminen.

3
Windowsin asennuslevyn voi ladata ilmaiseksi netistä.

Mistä osoitteesta se löytyy? Ostin tässä vähän aikaa sitten Tori.fi:ltä Windows 10 Pro -lisenssin 8,- €. Ja myyjä antoi linkin Microsoftin sivuille, josta päivitin Windows 8.1 -> 10 Pro:ksi onlinenä. Kävi sinänsä hyvin näppärästi.

4
Yleistä keskustelua / Vs: Partakone ja Linux
« : 23.06.21 - klo:10.34 »
Kokeilin lsusb:ia uudelleen sen jälkeen kun olin irroittanut laitteen. Kun sen akku tuli ladattua. Sitten diff niille tiedostoille. Mitään eroja ei ollut. Tästä voi päätellä, että siinä partakoneessa ei ole älyä. Tai sitten se osaa salata itsensä.

5
Yleistä keskustelua / Partakone ja Linux
« : 23.06.21 - klo:09.48 »
Ostin noin vuosi sitten kiinasta edullisen partakoneen. Syy siihen on, että siihen saa kolmen terän setin noin 4 eurolla kun eurooppalaisiin partakoneisiin vaihtoterät maksavat yhtä paljon kuin kokonaan uusi konesetti. Tuon kiinalaisen partakoneen virta tulee verkkomuuntajasta usb-kaapelin kautta. Sen toinen pää näyttää aika paljon usb-C:ltä. Ja minähän kokeilin Samsungin kännykän kaapelia. Kaapeli sopi partakoneeseen ja alkoi ladata akkua!

Sitten kokeilin Linuxilla:

Koodia: [Valitse]
% lsusb
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 001 Device 009: ID 045e:07b2 Microsoft Corp. 2.4GHz Transceiver v8.0 used by mouse Wireless Desktop 900
Bus 001 Device 007: ID 413c:2003 Dell Computer Corp. Keyboard SK-8115
Bus 001 Device 010: ID 05e3:0751 Genesys Logic, Inc. microSD Card Reader
Bus 001 Device 008: ID 214b:7250 Huasheng Electronics USB2.0 HUB
Bus 001 Device 006: ID 214b:7250 Huasheng Electronics USB2.0 HUB
Bus 001 Device 004: ID 04f2:b1f2 Chicony Electronics Co., Ltd ASUS USB2.0 Webcam
Bus 001 Device 002: ID 1a40:0101 Terminus Technology Inc. Hub
Bus 001 Device 005: ID 1462:7c75 Micro Star International MYSTIC LIGHT
Bus 001 Device 003: ID 05e3:0608 Genesys Logic, Inc. Hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub

Nyt vain arvailemaan, mikä noista on se partakone!  ;D Ja saako siitä imaistua dataa tietokoneelle.

6
1990-luvulla kuulin viisauden: Onni on kuin perhonen. Kun yrität tavoitella sitä, se lentää aina tiehensä. Kun asetut paikoillesi se tulee ja istahtaa olallesi.

7
Yleistä keskustelua / Vs: Puhelin soittojen esto
« : 13.06.21 - klo:04.04 »
Jos riittää se, että puhelin ei hälytä soiton tullessa, niin yksittäisen numeron voi tallentaa jollekin nimelle ja laittaa sille hälytysääneksi hiljaisuuden. Mahdollisesti voi määritellä ryhmän, jolle soittoääneksi hiljaisen. Siihen ryhmään voi sitten lisäillä useitakin numeroita.

8
Kauppapaikka / RJ-45 -> USB adapteri TP-Link
« : 11.06.21 - klo:09.37 »
Myyn tarvitsevalle USB-liittimen RJ-45 liittimellä varustettuun Ethernet-kaapelille. Käytetty noin kuukausi. Toimii loistavasti jopa kiinalaisen USB-jakajan kautta. Läpi tulee 100 M netti täydellä nopeudella. Tällä saat netin koneeseen, jossa ei ole RJ-45 liitäntää, mutta on USB-liitäntä. Mm. vanhahkot läppärit ovat sellaisia. Hinta 50 % tuosta uudesta ja postituskulut päälle.

9
Päivitin Kubuntu 20.10:n versioon 21.04. Päivitys kesti 12 minuuttia onlinenä. Siinä oli mukavaa sekin, että järjestelmäasetukset ja asennetut ohjelmat säilyivät sellaisenaan. Ei siis säätämistä. Eikä ohjelmien uudelleenasennuksia valmistajafirmojen lisenssirekisteröinteineen. Lisäksi äänijärjestelmä löysi oikeat asetukset bootissa, eikä tarvitse niihin kajota. Ja nyt toimii MSI Z490A Pro -emolevyn nettiliitäntä LAN 2,5 G suoraan (Linux-kernel on nyt 5.11.0-18-generic). Ja se tärkein asia näytönohjaimen ajurit toimivat. Bootissa ei jää ruutu mustaksi.

Evakkoaika Windows 10 Pro:ssa oli myös mielenkiintoinen. Ostin siihen koneeseen SSD-levyn. Tuo käyttis on aika hidas noin 2 GHz i3 + 8 GB + 1 TB SATA koneella. Tekisi mieli rakentaa sillekin MSI Z590A -kone. Tällä koneella kokeilen jossain vaiheessa sen DRM-suojatun kirjan lataamista. Ja yksi oheislaite toimii loistavasti tässä kun Linux-koneessa valmistajan ilmoittamien ajureiden ja kernel-päivitysten jälkeen se kone meni boottaamattomaksi.

Selviää yhdellä monitorilla kun Linux-koneessa HDMI ja Windows 10 Pro -koneessa DVI. Jakajassa oli johdon päässä painonuppi, josta voi valita kummalla koneella toimii. Ne voivat toki olla molemmat käynnissä. Ja monitorissa on yksi nappi, josta voi säätää, kummasta koneesta kuva tulee. Aika kätevää. Ainoastaan kuulokkeet pitää vaihtaa koneesta toiseen. Näytössä on web-kamera, jonka laitoin kulkemaan jakajan kautta. Ainakin Linux-koneessa asennettu Skype toimi kuvan kanssa ok.

Summa summarum. Tämän viestiketjun pääsisältö tuli valmiiksi ja toimivaksi. Kiitokset osallistujille!

10
Laitealue / Vs: Taloyhtiön laajakaista, modeemivalinta
« : 11.06.21 - klo:00.40 »
Kun taloyhtiö liittyy DNA:n talokaistaan, niin modeemeita voi ostaa 50 % (noin 60,- €) alennuksella kahden viikon ajan kytkennästä. Näin oli yhdessä taloyhtiössä.

11
Laitealue / Vs: Taloyhtiön laajakaista, modeemivalinta
« : 11.06.21 - klo:00.33 »
Riippuu taloyhtiöstä. Vastikkeeseen ei tule mitään lisämaksua jos tarpeeksi moni asukas maksaa nopeammasta yhteydestä. Jos maksavien asukkaiden määrä jää pieneksi, operaattori laskuttaa taolyhtiöltä isomman maksun, joka sitten jyvitetään vastikkeisiin. Mutta asukkaille taloyhtiölaajakaista on silti aina, kaikissa tapauksissa, halvempi kuin jos ei olisi taolyhtiön sopimusta.

Meillä taloyhtiön kokouksessa yksi asukas nosti meteliä siitä maksusta. Ja sen takia jouduttiin tekemään tuollainen ratkaisu. Muuten olisi ollut täysin ilmainen se 10 M linja ja vakiona kaikille.

12
Laitealue / Vs: Taloyhtiön laajakaista, modeemivalinta
« : 07.06.21 - klo:00.37 »
Jos taloyhtiössä on jo taloyhtiölaajakaista, maksat omasta laajakaistasta turhaan.

Usein taloyhtiössä vakiolaajakaista on esim. 10 M. Jos se riittää, niin ok. Sähköpostin lukemiseen ja kevyeen www-selailuun se riittääkin hyvin. Meillä se tulee yhtiövastikkeessa. Sinänsä edullinen noin 2,- € / kk.

13
FaceBookissa kyseltiin Linux-käyttäjiltä, missä hakemistossa käyttäjän ohjelmat sijaitsevat. Kolme suosituinta vastausta olivat:

/sbin     81 ääntä
/dev      12 ääntä
/boot      3 ääntä

14
Multimedia ja grafiikka / Vs: Etäkokous
« : 27.05.21 - klo:01.08 »
Minä olen ollut Chromiumilla Zoom-, Meet- ja myös Teams-kokouksissa. On toiminut ihan hyvin.

15
Ubuntu tietokoneissa / lshw ja power
« : 19.05.21 - klo:21.10 »
Komento lshw antaa yli 600 riviä tietokoneen tietoja. Mm. powerista. Powerin tiedoissa lukee kaikissa kohdissa "To Be Filled By O.E.M." paitsi capacity, jossa on lukema. Manuaali antaa lshw:stä tietoa, että se käyttää mm /sys/ hakemiston tietoja. Sieltä löytyikin /sys/power/ hakemisto, jossa useita tiedostoja. En löytänyt yhtään sellaista, johon voisi noita description, product, vendor, physical id, version ja serial tietoja viedä. Jos kerran O.E.M pystyy ne siine laittamaan, niin miksei koneen loppukäyttäjäkin?

16
Onko Xubuntussa joku Kubuntun kaltainen Järjestelmäinfo. Sieltä näkee *buntun version.

17
Linus Torvalds puhuu työpöytä-Linuxista.

18
Taidanpa ensin opetella CloneZillan käytön ja ottaa levykuva tästä nykyisestä, ennen kuin alan asennuksilla pelaamaan.  :)

Tuossa edellä kummastutti vaan se, että live-Kubuntu toimi ihan hyvin, mutta asennettuna ei. Uskoisin kykeneväni selvittämään näyttöajureiden juttuja konsolissa. Toinen on pulseaudio tai alsa, jotka arpovat äänipuolta jokaisessa käynnistyksessä. Joskus laitteesta ei tule ääntä ollenkaan ja joskus on 7 vaihtoehtoa käytössä.

19
Tulipa kokeiltua otsikon Kubuntu-version asennusta useammallakin tavalla.

1. Päivitys 20.10:stä komennolla do-release-upgrade
2. Asennus usb-tikulta
3. Usb-tikun live-Kubuntun asenna-kuvakkeesta

Tulos: Asentuu MSI Z490 emoiseen ja Nvidian näytönohjaimella varustettuun koneeseen. Mutta näyttö pysyy bootin jälkeen mustana. Jokaisessa versiossa. 1. kohta olisi ehkä saattanut muuten toimiakin, mutta päivityksen loppupuolella tuli liuta "ei enää käytössä" paketteja ja mukana oli nvidia-460 paketteja. Tuli poistettua ne listan paketit. Toinen jännä juttu on, että Hirsute Hippo toimii tikulta livenä ihan hyvin, mutta kun sen asentaa koneelle ja boottaa, niin eipä näy edes siitä liveltä asennettuna.

20
Minä taas suositelen nm:n lailla KDE neon:a saa sen uusimman uuden vaivattomasti ilman kikkailua PPA kanssa.
https://neon.kde.org/download ja tuolta User edition.

Kokeilin muutama vuosi sitten edistyksellisen tuntuista Neonia. Silloin siinä tuli joku paha bugi, joka vaati uudelleen asennusta. Neon-kokeilut jäivät sikseen. Olen käyttänyt kubuntua vuosia. Jos toisesta distrosta puuttuu jokin Kubuntussa oleva usein käyttämäni toiminto, ei vaihto ole kovin todennäköistä.  :)

Sivuja: [1] 2 3 ... 34