Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - ilkant

Sivuja: [1] 2 3 ... 55
1
Huomasin uuden KDE:n musiikkisoittimen Strawberry Music Playerin (suomeksi mansikkasoitin). Tämän uuden lisäksi KDE:ssä on uudehko toinenkin musiikkisoitin: Elisa. Lisäksi on joku kolmas soitin. Onko tämä avoimen lähdekoodin tuotannon ominaisuus, että on monta erilaista sovellusta ja jokaisessa on jotain omaperäistä hyvää? Miksi niitä ei yhdistettäisi yhdeksi tosi hyväksi soittimeksi?

2
Kubuntu 22.10 ja Plasma 5.27.1 asennettuna koneelle. Sitten yhden istunnon (sessio) aikana tuli komentopalkkiin keltainen lätkä, jotta kone pitäisi bootata. En ollut sillä kerralla asennellut mitään uusia ohjelmia enkä päivittänyt nykyisiä. Kun painoin sitä painiketta, niin tuli se Kubuntun dialogi sammutetaanko kone, kirjauudaanko tunnukselta vain ulos jne. Se oli jäässä eli hiiren klikkaukset eivät tehneet mitään. Aikani klikkailtuani sammutin koneen lähes venäläisellä resetillä. Nyt vain sähköjohdon katkaimisesta virrat pois. Alkuperäinenhän tarkoittaisi, että johto seinän pistorasiasta irti. Kone käynnistyi seuraavan kerran ihan normaalisti, eikä mitään silmin nähtävää outoa ole tapahtunut.

Olen miettinyt, että onko tuollainen mahdollisesti haittaohjelma, joka asentuu koneelle bootin yhteydessä. En muista, että olisi aiemmin tuollaisia ollut. Tämäkin selostus ihan vain sen takia, että pitkiin aikoihin ei ole koneessa ollut mitään isompaa toimimattomuutta, jota olisi täällä kysynyt. Tuo järjestelmä toimii loistavasti.  :)

3
Laitealue / HP Notebook - 15-dw0012no lisää muistia
« : 25.02.23 - klo:21.02 »
Yritin etsiä tietoa HP Notebook - 15-dw0012no -läppäristä, että onko siinä yhden 4 GB muistikamman lisäksi paikkoja mahdollisesti toiselle muistikammalle tai peräti kolmelle kammalle. Lisäksi kiinnostaa tietää Turbo Boost -tekniikasta, miten sen saa käyttöön (2,1 GHz -> 3,9 GHz). Kone ei ole minun, mutta toivoisin sen omistajan saavan vähän tehoja irti koneesta. Koneessa on Windows ja se on hidas.

4
DNA valokuitu on toiminut loistavasti 4 vuotta. Vain pari kertaa se on ollut vähän aikaa pimeänä keskellä yötä neljän käyttövuoden aikana. Kaapelimodeemin uudelleenkäynnistäminen on joskus auttanut heti. Vain yksi kerta oli, että netti oli pimeänä muutaman tunnin. Käytössä ollut 100 M ja nyt 400 M. Netissä olevien palvelimien hitaus vähentää eroja noilla nopeuksilla... Kaapeli-TV toimii.

Jokaisella operaattorilla on alueita, joilla yhteydet toimivat ja on alueita, joilla toimii heikommin.

5
Olisin vain kokeillut uusinta KDE:ta. Ei tässä mitään hätää ole.

Siinä on se ongelma, että Kubuntussa se KDE toimii, Mutta jos asentelee omin päin uusimman KDE:n niin voi olla, että siinä on esim. funktiokutsuja, joita ei käytetyssä Kubuntussa ole tai ne ei ole yhteensopivia. Tietokone sitten käyttäytyy aina toimimattomuudesta jäätymisten kautta itsestään boottauksiin.

KDE:n kääntämistä lähdekoodeista voi kokeilla. Mutta tulos voi olla samankaltainen.

6
Vielä Chromea kevyempi selain voisi olla joku Safari yms. Niitä on useampia. Chrome tietty yleinen ja sivujen toimivuus varmasti parempi kuin harvinaisessa selaimessa.

Toinen nopeuttava asia on levyn nopeus. Sata-levyn kun vaihtaa SSD:ksi, niin nopeutta tulee paljon ja vanhalla hitaalla koneella se voi olla ratkaisevan paljon enemmän. Suomeksi sanottuna, että käytetyt sovellukset toimivat eivätkä takkuile.

7
Onko olemassa helppotajuista opasta Gitin käytöstä? Suomi tai englanti käy.

8
Mitä tarkoitat LibreOfficen lukkiutumisella? Tarkoitatko, että mikään ei liiku. Ei edes hiiri kun sitä yrittää liikuttaa? Jumittaako LibreOffice niin, että se ei tee mitään, vaikka hiirtä voi liikuttaa? Luettuani aloitusviestin edelliset taitavat toimia. Avautuvatko LibreOfficen valikon kohdat?

Kaksi asiaa tulee mieleen:

1. Kone jää odottamaan jotain. Esimerkiksi tiedoston hakua Windows-puolelta, joka on nukkumassa.
2. Bugi LibreOffice-ohjelmassa. Joko ikuinen silmukka tai jokin muu dead lock.

9
Nyt tärppäsi! Kohdan 1 display(p) toimi! Kiitos. Tämän ansiosta tuli tosin päivitettyä Plots uudemmaksi ja ilmeisen monipuolisemmaksi ja myös Julia tuli päiviettyä 1.8.5:ksi ja tutustuttua myös 1.9.0 betaan.

10
Mitä tiedosto solmu2.jl sisältää:

Se on tuolla ensimmäisessä viestissä. Siitä oli jäänyt viimeinen rivi pois. Laitan tähän uudelleen sisällön. Aiemmin nuo Julia-ohjelmat ovat piirtäneet ne käppyrät. Vaikuttaa siltä, että Kubuntun päivityksissä on tullut jotain, joka estää nyt piirroksen näkymisen. Tai Julian uudemmissa versioissa on jotain, joka Kubuntun kanssa ei nyt toimi. Itse ohjelma kyllä suoriutuu. Kokeilin muitakin käppyränpiirtämisiä eikä niitäkään tullut näkyviin. Plots asennusohjeen mukaan asensin Plots-moduulin uudestaan.

Koodia: [Valitse]
using Plots
t = range(0, 2*pi, length=500);
x = @. (2+cos(3*t))*cos(2*t);
y = @. (2+cos(3*t))*sin(2*t);
z = @. -sin(3*t);
points = [x,y,z] ;
Plots.plot(points[1,:],points[2,:], points[3,:], seriestype=:scatter, markersize = 2,legend=false)
readline()

Kokeilin nyt yhtä käppyränpiirto-ohjelmaaa, joka tallettaa kuvan gif-animaatioksi levylle. Se kuva näkyy selaimessa ja käppyrä liikkuu. Eli kyllä Plots sinänsä toimii. En käytä Waylandia. Tulkoon sekin mainittua.

Koodia: [Valitse]
using Plots
# define the Lorenz attractor
Base.@kwdef mutable struct Lorenz
    dt::Float64 = 0.02
    σ::Float64 = 10
    ρ::Float64 = 28
    β::Float64 = 8/3
    x::Float64 = 1
    y::Float64 = 1
    z::Float64 = 1
end

function step!(l::Lorenz)
    dx = l.σ * (l.y - l.x)
    dy = l.x * (l.ρ - l.z) - l.y
    dz = l.x * l.y - l.β * l.z
    l.x += l.dt * dx
    l.y += l.dt * dy
    l.z += l.dt * dz
end

attractor = Lorenz()


# initialize a 3D plot with 1 empty series
plt = plot3d(
    1,
    xlim = (-30, 30),
    ylim = (-30, 30),
    zlim = (0, 60),
    title = "Lorenz Attractor",
    legend = false,
    marker = 2,
)

# build an animated gif by pushing new points to the plot, saving every 10th frame
@gif for i=1:1500
    step!(attractor)
    push!(plt, attractor.x, attractor.y, attractor.z)
end every 10

11
Enterin painalluksella ohejlman suoritus meni loppuun. Edelleenkään käppyrää koordinaatistolla ei tullut näytölle.

12
Kubuntusta katosivat kaikki tiedot versio 20.04 lts.

Jos ihan kaikki tiedot ovat kadonneet, niin se viittaa tilanteeseen, että laite ei havaitse levyä. Tai ei havaitse levyllä olevaa levykirjanpitoa. Jos levyyn ei koske (=sotke sisältöä), se on vielä pelastettavissa. Tällaisen tilanteen sain kokea kun muutama vuosi sitten levy hajosi. Jonkin ajan kuluttua kun aloin ottaa levyä toisenlaiseen käytötön, sainkin sen aiemman sisällön näkyville Linuxin fsck-komennolla. Ja hommathan jatkuivat sitten hienosti.

13
Huomasin, että noin viikko sitten on Juliasta tullut versio 1.8.5. Asensin sen ja aloin ajaa tuota skriptiä. Kului mielettömän kauan aikaa Plots-kirjaston kääntämiseen ja lopulta Ctrl-C:llä lopetin sen. Ei mitään virheilmoitusta. Liekö tämän raudan joku juttu, jota Julia ei osaa nyt käsitellä?

Koodia: [Valitse]
$ julia -i solmu2.jl
[ Info: Precompiling Plots [91a5bcdd-55d7-5caf-9e0b-520d859cae80]
^CERROR: LoadError: InterruptException:
Stacktrace:
 [1] poptask(W::Base.InvasiveLinkedListSynchronized{Task})
   @ Base ./task.jl:921
 [2] wait()
   @ Base ./task.jl:930
 [3] wait(c::Base.GenericCondition{Base.Threads.SpinLock})
   @ Base ./condition.jl:124
 [4] readuntil(x::Base.TTY, c::UInt8; keep::Bool)
   @ Base ./stream.jl:1012
 [5] readline(s::Base.TTY; keep::Bool)
   @ Base ./io.jl:543
 [6] readline(s::Base.TTY) (repeats 2 times)
   @ Base ./io.jl:542
 [7] top-level scope
   @ /mnt/sda1/JuliaProjects/solmu2.jl:8
in expression starting at /mnt/sda1/JuliaProjects/solmu2.jl:8
               _
   _       _ _(_)_     |  Documentation: https://docs.julialang.org
  (_)     | (_) (_)    |
   _ _   _| |_  __ _   |  Type "?" for help, "]?" for Pkg help.
  | | | | | | |/ _` |  |
  | | |_| | | | (_| |  |  Version 1.8.5 (2023-01-08)
 _/ |\__'_|_|_|\__'_|  |  Official https://julialang.org/ release
|__/                   |

julia>

Sitten huomasin, että joulukuussa on ilmestynyt Julian versio 1.9.0 beta. Sekin asennettu nyt. Google-haulla löytyy tietoa, että se voi olla paljon nopeampi kuin aiemmat versiot.

Ja nämä ovat nyt solmujen testausohejlmia, joita huvikseen tekee. Ei kiirettä saada ohjelmaa toimimaan. Varsin mielenkiintoinen matemaattinen lause on, että triviaalit solmut aukeavat 4:ssä ulottuvuudessa. Eli kengännauhoja ei voi solmia solmuun neljännessä ulottuvuudessa. Ja toisekseen avaruusasioissa on käytetty jopa 26-ulotteisia matemaattisia avaruuksia (Tähdet ja avaruus 6/2009).

14
Kubuntu 22.10, Julia 1.8.4. Näytönohjain MSI GeForce GT 1030 2GH LF OC. Näyttö LG 34GK950F. Näytölle ei tulostu mitään. Aiemmin on tulostunut. Koodaajan omalla koneella näkyy käppyrä.

Julia-ohjelma:
Koodia: [Valitse]
using Plots
t = range(0, 2*pi, length=500);
x = @. (2+cos(3*t))*cos(2*t);
y = @. (2+cos(3*t))*sin(2*t);
z = @. -sin(3*t);
points = [x,y,z] ;
Plots.plot(points[1,:],points[2,:], points[3,:], seriestype=:scatter, markersize = 2,legend=false)

15
Kääntämällä (translate) tietokoneohjelmia esimerkiksi englannista suomeksi oppii ohjelmasta sen ominaisuuksia. Nyt huomasin, että myös bugiraportteja läpikäymällä oppii. Esimerkkinä tähtitieteen Stellarium-ohjelma. Kääntäessä tutustui moniin tähtitieteen termeihin, jotka olivat ennestään tuntemattomia. Viime yönä bugiraporttien lukemisella ja kokeillessani niitä, huomasin, että tähtitieteellinen laskin onkin paljon muutakin kuin laskin.

Koko kääntämisjuttu alkoi kohdallani KDE:n KCalc-ohjelman suomennoksessa olleesta pienestä typo-virheestä. Halusin, että se oikaistaisiin. Aie johti ottamaan selvää, miten käännöksiä tehdään. Ja siitä sitten homma laajeni.

16
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Päivitysten latausnopeus
« : 14.01.23 - klo:14.25 »
Mitä sanoo nettiyhteyden nopeustesti? Onko pullonkaula oman koneen ja Internetin välissä? Tässä on linkki yhteen puolueettomaksi nopeustestiksi itseään mainostavaan testiin.

17
Minulle tuli Linux-koneella (ilman dual-boottia) venäjän kieltä järjestelmäilmoituksissa silloin tällöin. Ja myöhemmin myös kiinan hantseja. Ne taisivat loppua kun järjestelmäasetuksissa poistin muut kielet, paitsi suomen. Tällä foorumilla tuli tieto, että järjestelmäasetuksiin ei tarvitse lisätä kieliä, jos käsittellyissä dokumenteissa on vierasta kieltä. Voit siis kirjoittaa venäjänkielisiä tekstidokumentteja ja järjestelmässä ei ole asetettu venäjän kieltä yhdeksi kieleksi.

Nykyään ei ole tullut tuollaisia. Ilmeisesti ne johtuvat myös siitä, että kyseisiä kohtia ei ole käännetty eli niissä kohden on tyhjää ja siihen tulee sitten tilalle vierasta kieltä. Enkä tiedä, onko tästä kysymys tuossa sinun tilanteessa.

18
Huomaan Kubuntu 22.10:n toimivan käyttööni tosi hyvin. Rautapuolikin on uutta. Pöydällä vieressä olevaa Windows 10 -konetta en ole käynnistänyt pitkiin aikoihin. KDE:n Plasma on kehittynyt vuonna 2022 paljon bugisuuden vähenemisenä, mutta myös uusien käyttöä helpottavien ominaisuuksien myötä. On tullut kirjoiteltua foorumillekin vähemmän kun tietokoneesta on tullut väline, jota ei edes huomaa. Huomio on asioissa, joita tekee.

19
Päivityksissä tulee yleensä uusia ominaisuuksia. Ja osa niistä helpottaa jokapäiväistä koneen käyttöä. Olen käyttänyt Kubuntua noin 15 vuotta. Jos vaihtaisin distroa, siihen pitäisi voida ainakin KDE asentaa. Ei ole tällä hetkellä tarvetta vaihtaa.

20
Lueskelin mielenkiintoista tietoa Python 3.10 ja 3.11 sekä Cyrhonin vertailusta. Mielenkiintoista luettavaa Python 3.11 tehokkuudesta verrattuna Python 3.10:een. Nimittäin kääntäjän/tulkin tekemästä automaattisesta optimoinnista usein toistuvissa toistoissa.

Hankin python IDE:n ammattilaisversion kun yksi suurimmista kriteereistä oli mahdollisuus käyttää profileria. Nyt sain tietää, että ilmainen snakeviz tekee juuri tuota. Ja sen saa asennettua pipillä. Tietysti voi olla makuasioita visuaalisuudesta yms.

Koodia: [Valitse]
$ pip3 install snakeviz
$ python -m cProfile -o program.prof ohjelma.py
$ snakeviz program.prof

Yritinpä tuota vielä putkituksella:

Koodia: [Valitse]
$ python -m cProfile ohjelma.py | snakeviz
$ python -m cProfile ohjelma.py > snakeviz

Jälkimmäinen ei tuilostanut mitään, edes virheilmoitusta. Kumpikaan eivät aukaisseet selainsivua tuloksille.

Sivuja: [1] 2 3 ... 55