Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - ilkant

Sivuja: [1] 2 3 ... 53
1
Aluksi kannattaa tutkia sitä onko vastaavaa ohjelmistoa jo mahdollisesti tehty toisella ohjelmointikielellä. Siis ellei välttämättä halua keksiä pyörää uudestaan alusta asti.

Tuolle Oscarille ei ole vastaavaa ohjelmaa. Ja se päihittää ominaisuuksissa jopa ammattilaisohjelmat joissakin suhteissa. ResMed julkaisee omaa ResScan, mutta se ei ole niin hyvä kuin Oscar.

Tässä on Oscarin lataussivusto, jonka alalaidassa on linkit koodeihin, jos joku haluaa tutustua. Minusta tuosta ohjelmasta ei ole kunnollisia esittelysivuja. Niitä on, mutta kun ne on tehty ilmaisille sivustoille, jotka pukkaavat paljon mainoksia, niin ei ole kiva.

Noita C++:lla tehtyjä avoimen lähdekoodin ohjelmistoja on muitakin. Mieleen tulee heti eräs KDE.

2
Siinähän sinulle oma projekti? Ala kehittämään C++-> Python -kääntäjää ainakin niiltä lähdekoodin osilta, jotka on koneellisesti mahdolista kääntää. Kääntäjän toiminta nyt on julkisesti netti täynnä lähteitä, miten se toimii.
Oliko tästä mitään valaisevaa apua?

Kyllä noista jotain apua on. Minä välitän vain tietoja. En ota itse tästä mitään projektia. Voin olla hanslankarina kylläkin tuossa. Ihan senkin takia kun on vähäisellä koodauksellakin ymmärtänyt Pythonin ja C++:n erot abstraktiossa (verbi on abstrahoida ja substantiivi lienee abstraktio), niin voisi hyvinkin suositella muutosta. Toiseksi vielä ohjelmisto on saavuttanut jonkunlaisen kypsyystason ja sen kehittäjä-ohjelmoijilla ei ole nyt niin paljon tekemistä.  :D Tietokantamuodon muutokseenkin menee varmasti suunnittelutyötä. Se ei mielesätni ole kiinni toteutuskielestä vaan siinä muutetaan vain tietorakenteita.

Loppukäyttäjälle tuosta muutoksesta ole välttämättä mitään hyötyä. Mutta ohjelmiston ylläpidettävyys paranee. Ja sitten se, että kehittäjillä on oltava aina tekemistä.

3
Katselin tässä joululahjaksi jotain tieteellistä laskinta. Edullisimmat maksavat noin 20 € ja niissä on 250 toimintoa. Kun vertaa KDE:n Kcalc:iin ja erityisesti sen scientific-moodiin niin on sanottava, että se on kalpea aavistus noihin taskulaskimien ominaisuuksiin.

Löysin kuitenkin PG Calculator:in. Kun latasin sen ja tein ./configure, niin se sanoikin:

Koodia: [Valitse]
checking for kde-config... not found
configure: error: The important program kde-config was not found!
Please check whether you installed KDE correctly.

Kun PG Calculatorin kehittämisen aktiiviajoista on kulunut vuosikausia, arvelen tuon johtuvan siitä, ettei vanha PG Calculatorin konfiruoinnin tsekkaus toimi nykyään. KDE on uusin Kubuntu 22.10, Plasma 5.26.4.

Onko tässä mahdollisesti helpohkoa muokata konfigurointiskriptiä vai kirjoittaa ohjelman kehittäjille toimimattomuudesta?

4
Tuota... Pystyyköl noilla Qt-palikoilla koodaamaan Python ohjelman sellaiseksi, että toisten kehittäjien Qt Designerit voisivat siitä sitten yksinkertaisesti liittää niitä Python-kooeja cythonilla c++:lle portattuna omiin koodeihinsa? Eli siis nämä toiset koodaisivat C++:lla ja yksi kehittäjä Pythonilla ja ne Python-koodipätkät voisi liittää sujuvasti noihin muiden tekemiin koodeihin. Esimerkiksi yksi moduuli.

EDIT: No jopa olivat nopeita. Yksi kehittäjistä on jo aloittanut sen ohjelmiston koodauksen Pythonilla!  ;D

EDIT 2: Selvyyden vuoksi vielä, että tässä on nyt kaksi ohjelmistoa. Itse kyselin tuota Qt-juttua tehdäkseni Stellarium-ohjelmaan pienen moduulin kirjanmerkeille / havaintolokille tai siis kehittää ainakin alkua sille Pythonilla. Ja nämä toiset voisivat siitä rungosta sitten koodata C++:lle ohjelman. Ja sitten toinen ohjelma on Oscar, joka on cpap-laitteiden datan visuaalinen näyttöohjelma, jota tämä yksi on alkanut koodata Pythonilla kun alkuperäinen on koodattu C++:lla.

5
Tässä yhden avoimen lähdekoodin ohjelman kehittäjäyhteisö alkanut miettiä ohjelmankehittämisen tehostamista. Ohjelmisto on koodattu C++:lla ja siinä käytetään aika paljon Qt::tä. Ohjelman käyttämä omaperäinen tietokantamuotokin on ollut keskustelun alla. On ollut tarpeita tehdä siitä loogisempi ja helpommin hallittava. Ohjelmointikieliä on ollut esillä Java, Python, Ruby, Go ja sitten on voinut ehdottaa itse jotain kieltä.

Onko vinkkejä, miten avoimen lähdekoodin projektin voisi portata C++:sta Pythoniin? Ohjelma on monikielinen, joten ensimmäisenä on tullut kysymys, miten Pythonilla voi koodata monikielisyyden (Internationalization, Localization). Pythonilla tietääkseni voi kutsua myös C++ -moduuleita, jos on jotain kriittisiä koodinpätkiä.

6
Onko Qt Designeristä ilmaisversiota? Minulla on ollut joskus tietokoneella joku tuon tapainen ja se oli ladattavissa ilmaiseksi silloin. Nyt kun olen tutkaillut Qt Designeriä, sen hinta on useita satasia tai oliko jopa 2000 €.

Yhden ohjelmiston kehittäjät sanoivat, että sitä ei kannata muulla IDE:llä alkaa työstämään kun koodissa on niin paljon Qt-sidonnaisuuksia.

7
Tarkentaisitko, mitä tarkoitat kirjoittamisella. Kirjoittamisella levylle? Vai paperille? Vai esimerkiksi someen?

Tarkempia virheiden kuvauksia kaivataan, niin silloin voi tehdä toimenpiteitä vian korjaamiseksi. Jos tuo bootin jälkeen toimii kuitenkin, ei kysymyksessä ole megaluokan bugi.

8
Ubuntu tietokoneissa / Lataa YouTube-videoita pythonilla
« : 23.11.22 - klo:15.37 »
Tällä on ollut esillä erilaisia skriptejä, joilla voi ladata YouTubesta videoita. LinkedInistä löytyi tällainen ohje, miten Python 3:lla voi ladata YouTube-videoita.

How to Build a Python Program to Download YouTube Videos.

9
Päivitykset Kubuntu 22.04 -> 22.10 ja sitten vielä Plasman päivitys 5.25.5 -> 5.26.3 onnistuivat hienosti. Nyt Alsa on vaihtunut Pipewireksi. Näyttää äänet kulkevan kuulokkeisiin ok. Langattomat kuulokkeet katkoivat ja kytkivät boottauksen yhteydessä. Aiemmin se on vain katkennut. Nyt siis uudelleenkytykeytyminen. Vain yksi lisäkerta boottauksen yhteydessä.

Kun päivitti Plasman, niin siinä tutntui päivittyvän saman verran tavaraa kuin Kubuntu 22.04 -> 22.10. Liekö samoja pakettejakin... AIka iso määrä kuitenkin.

Sitten tulee mieleen, että onko tarpeen asennuspaketissa olla 80 MB taustakuvia. Kun kuitenkin lähes kaikki niistä jää käyttämättömiksi. Yksi tai parei perustaustaa voisi olla ok. Ja käyttäjä voi sitten netistä hakea hyvin helposti uusia niin halutessaan. Nuo suuret latausmäärät hidastavat päivitysprosessia, joka ei näillä versioilla ja kokoonpanoilla ole mikään pieni juttu.

Päivitys sudo apt dist-upgrade ei päivittänyt tuota, vaan piti käyttää do-release-upgrade.

Olen nyt kuitenkin hyvin tyytyväinen. Framework on 5.99 versioinen eli toiseksi uusin.  :D No, siellä on Gearistakin uudemmat versiot aiempaan verrattuna. Voisi ajatella järjestelmän toimvian paremmin. Plasamassa versiosta 5.23 jälkeen on tapahtunut suurta kehitystä vakauden kanssa sen lisäksi, että on tullut uusia ominaisuuksia. Joku lohkaisikin, että Kubuntu Kinetic ja Plasma 5.23 on sellainen kuin Windows 11:n olisi pitänyt olla!

Käyttöjärjestelmä: Kubuntu 22.10
KDE Plasma -versio: 5.26.3
KDE Frameworks -versio: 5.99.0
Qt-versio: 5.15.6
Käyttöjärjestelmäytimen versio: 5.19.0-23-generic (64-bittinen)
Grafiikka-alusta: X11
Suorittimet: 12 × Intel® Core™ i5-10400F CPU @ 2.90GHz
Muisti: 31,3 GiB keskusmuistia
Grafiikkasuoritin: NVIDIA GeForce GT 1030/PCIe/SSE2
Valmistaja: Micro-Star International Co., Ltd.
Tuotteen nimi: MS-7C75
Järjestelmän versio: 1.0

10
La 12.11. tuntui pientä kuumeen nousua. En mittaillut enkä ajatellut sen olevan koronaa. Lämmöt menivät yhdessä päivässä ohi, mutta tehoja ei saanut moneen päivään irti. No nyt lähes viikon jälkeen alkaa normaalit tasot tai lähes olemaan käytössä. Suomisiäkin meni tuona aikana normaalia vähemmän. Rokotuskertoja on 4. Viidennestä ei taitaisi edes olla paljoa hytötyä. Noista voisi kirjoittaa artikkelin Open humans -yhteisöön.

11
Kubuntu -> Järjestelmäasetukset -> Tulostimet -> Yhteys: cups-brf:/

Pitäisikö tuossa Yhteys-kohdassa olla muutakin kuin cups-brf:/ eli osoittaa johonkin juureen?

En keksi nyt muuta. Selaisiln /etc/cups/cupds.conf, mutta sielläkään en nähnyt mitään ihmeeellistä. Jos siellä on, että cupsd saa localhostista käskytiedot, niin sehän pitää paikkansa kun tulostaa sillä koneella. Yhteyttä lähiverkon kautta kirjoittimeen ei saa. Aiemmin ennen Kubuntu 22.04 -versiota se toimi. Tulostan sen verran harvoin, että tämä tulostumattomuus ei ole ongelma. Mutta joskus sitä pitäisi voida yhden paperin verran saada tulosteita.

12
Kubuntu 22.04:n uusin frameworks on 5.92.0

Sen jälkeen on ilmestynyt useita uudempia versioita. Viimeisin on 5.100.0, joka joulkaistiin viime maanantaina 14.11.2022. Voit katsoa mitä uutta missäkin versiossa on: 5.93, 5.94, 5.95, 5.96, 5.97, 5.98, 5.99, 5.100

Gearista ilmestyy 22.12.0 24.11.2022. En näe nyt, mikä Gearin versio tässä 22.04:ssä on.

Plasmasta tulee uusi versio 5.26.4 29.11.2022. Tässä Plasma on vielä 5.24.6. Se on kylläkin toiminut hyvin. Mutta välissä on kokonainen Major-versio 25, jota ei ole julkaistu 22.04:ään.

Qt on tässä 5.15.3. En tiedä, onko uudemmissa paljon uusia ominaisuuksia.

Jotenkin tuntuu, että Kubuntu on jäänyt nyt vähän jälkeen kehityksestä. En haluaisi asentaa 22.10:ä kun niissä on ollut aina jotain toimimatontakin ominaisuutta mukana. Ja se iskee pahimmalla hetkellä. Heh, menetettyjä mahdollisuuksia.

13
En ole käyttänyt tuollaista ohjelmaa. Jos englannin kirjoittaminen sujuu, kannattaa kirjoittaa probleemasta Kodin Github Issues foorumilla. Kehittäjät näkevät suoraan ogenlman kun ensin siitä on annettu hyvä raportti käyttöjärjestelmä- ja ympäristötietoineen. Ja toki kannattaa ensin testata itse kotikoneella, ettei ole kysymys jostain perusluokan ongelmasta (asetukset, yms.).

Siellä on nyt 545 avointa ja 2515 suljettua issueta.

Jos tuo xbmc ei ole se ohjelma, niin löytynee GitHubiin Kodista kuitenkin.


14
Aikoinaan minulla Chromium-selain ei toistanut FaceBookin videoista ääniä, mutta FireFox toisti. Lopulta selvisi, että Chromiumin asetuksissa oli määritelty FaceBook hiljaiseksi. Kun otti täpän pois, niin äänet alkoivat toimia. FireFoxin asetuksista en löytänyt sivustokohtaisia asetuksia.

15
Sain Julia-ohjelmakoodia, jossa oli kreikkalaisia aakkosia muuttujien niminä. Kokeilin π -merkkiä Python v, 3.10.6 -ohjelmassa, mutta sitä ei ollut math-moduulissa valmiina kuten Juliassa. Muutoin kreikkalaiset aakkoset toimivat muuttujien niminä. Varmasti sitten myös muidenkin kielien aakkoset. Matemaattisissa laskentatehtävissä nuo voisivat olla jonkin verran kuvaavia muuttujien nimiä. Ja sehän on vain ohjelmakoodissa. Tietokone suorittaa ne ohjelmat ihan tai ainakin käytännössä ihan samalla tavalla muuttujien nimistä riippumatta.

Koodia: [Valitse]
import math
from random import randint

# https://fi.wikipedia.org/wiki/Kreikkalainen_kirjaimisto

if __name__ == '__main__':
    π = math.pi
    n = 5
    θ = 2 * π * randint(0, n)        # 0 <= θ <= 2π, uniform
    ϕ = π * randint(0, n)            # 0 <= ϕ <= π, uniform

    print(π, " ", θ, " ", ϕ)

Juliassa oli π valmiina käytettäväksi math-moduulista, mutta python 3.10.6:ssa ei. Muutoin tuo ohjelma kyllä toimi. Voiko jossain ehdottaa piitä ja muita luonnon vakioita johonkin moduuliin, jos ei ihan math-moduuliin?

π näyttää kyllä aika paljon n-kirjaimelta, joten sekanannusvaara on olemassa koodaajalle.

Aiemmin olen miettinyt, että ei ole noita <= ja >= merkkejä saatu yhdeksi merkiksi, kuten kynällä paperille kirjoittaessa tehdään. Se vaatisi vähän ohjelman kääntäjälle syntaksin muutoksia.

16
Vaihtoehtoiset työpöytäympäristöt / Vs: AppImage
« : 05.11.22 - klo:22.42 »
MInusta tuntui jotenkin ensimmäisen kerran käynnistäessäni sitä itse käännettyä, että se olisi käynnistynyt nopeammin kuin AppImage. Päätin, että käännän jatkossakin omalla koneella. Ei se ole vaikeaa. Eikä kestä kovin kauaa. Kääntäminen rasittaa prosessoria pahemmin kuin prime95-alkuluvun etsintäohjelma. Laitoin 10/12 ydintä tekemään käännöstä. Tehoista meni pahimmillaan 90 %. Sinä aikana en tehnytkään koneella muuta. Ei se montaa minuuttia kääntänyt.

17
Vaihtoehtoiset työpöytäympäristöt / Vs: AppImage
« : 05.11.22 - klo:21.35 »
Kyllä AppImagen pitäisi käyttää samaa konfiguraatiota ja dataa kuin itse käännetty versio, jos data sijaitsee kotihakemistossasi.

Kuvatiedosto vietiin hakemistoon

/usr/share/stellarium/textures/

18
Vaihtoehtoiset työpöytäympäristöt / Vs: AppImage
« : 05.11.22 - klo:18.13 »
Oli tuosta se hyvä puoli, että nyt näkyy kuusta kraateritkin kun lähentää sitä tarpeeksi. AppImagessa ei näkynyt vaan pallona ilman kraatereita. Tällä koneella käännetty ottanee aiempien ohjelmakertojen ajoissa syntyneitä hakemistoja käyttöön. AppImage ei sitä tenyt. Olen näet ladannut lisätekstuurit kuuhun. Ja niitä ei AppImage ilmeisesti löydä tai ei edes etsi. Ja muutenkin haluan tutustua koodeihin. Mahdollisesti tehdä omia kokeiluja niihin.

Kuu nyt.

EDIT: Ja nyt tässä on käytössä Qt 6. Ubuntun ohjesivun mukaan piti asentaa ennen kääntämistä liuta paketteja ja niissä QT 6 mukana.

log.txt:
Koodia: [Valitse]
Qt runtime version: 6.2.4
Qt compilation version: 6.2.4

19
Vaihtoehtoiset työpöytäympäristöt / Vs: AppImage
« : 05.11.22 - klo:17.55 »
Nouveau on hyvin suurella todennäköisyydellä syyllinen ongelmaan. Kokeile Nvidian suljetulla ajurilla.

No niinpä oli. Nyt toimii. Kiitos! Tästä on ollut aiemminkin puhetta, mutta en uskaltanut silloin kokeilla kun pelkäsin, että en saa enää grafiikoita takaisin, jos ne katoavat. Kuten on joskus alkuaikoina käynyt. Meni järjestelmän uudelleenasennukseksi.

Onko minulla nyt ihan väärä ajatus kun käyttäisin mieluummin avoimia ajureita kuin suljettuja ja sen takia, että suljetuissa voi olla dokumentoimattomia ominaisuuksia? No voi sitä ajatella ehkä niinkin, että avoimen lähdekoodin koodaajat eivät tiedä tai ole saaneet selville näytönohjaimen raudata kaikkea.

EDIT: Tuota, tuota... Tässähän näkyy nyt satelliititkin, joita ei näkynyt avoimilla ajureilla. Ja uusia kohteita muitakin, joita ei ole avoimilla ajureilla näkynyt...  ;D

20
Vaihtoehtoiset työpöytäympäristöt / Vs: AppImage
« : 05.11.22 - klo:13.22 »
Onko käytössä Nvidian suljettu ajuri vai avoin Nouveau?

Stellarium-lokista:

01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GP108 [GeForce GT 1030] (rev a1) (prog-if 00 [VGA controller])
Kernel driver in use: nouveau
Kernel modules: nvidiafb, nouveau

Lainaus
Koodia: [Valitse]
lshw -c display

Koodia: [Valitse]
  *-display                 
       description: VGA compatible controller
       product: GP108 [GeForce GT 1030]
       vendor: NVIDIA Corporation
       physical id: 0
       bus info: pci@0000:01:00.0
       logical name: /dev/fb0
       version: a1
       width: 64 bits
       clock: 33MHz
       capabilities: pm msi pciexpress vga_controller bus_master cap_list rom fb
       configuration: depth=32 driver=nouveau latency=0 mode=3440x1440 resolution=3440,1440 visual=truecolor xres=3440 yres=1440
       resources: iomemory:400-3ff iomemory:400-3ff irq:140 memory:a0000000-a0ffffff memory:4000000000-400fffffff memory:4010000000-4011ffffff ioport:4000(size=128) memory:c0000-dffff

Lainaus
Onko ikkunointijärjestelmänä Wayland vai X.org?

Koodia: [Valitse]
echo $XDG_SESSION_TYPE

$ echo $XDG_SESSION_TYPE
x11

Hain GitHubista Stellarium 1.1.1 koodit ja käänsin omalla koneella ohjelman. Ja sama juttu tuli silläkin esille. Nyt vaan tiedän, että se on tullut version 1.1 RC3 ja 1.1 välissä. En vain tiedä, miten GitHubissa voisi vertailla noita. Nehän lienevät eri forkkeja. Kehittäjillä on tuhat muutakin korjaamiskohdetta, joten heillä ei varmaan riitä mielenkiintoa kovin pitkälle ratkomaan tuota. Ja minä mietin jo, että jos kotikoneella ottaisi vanhemmasta versiosta näyttöön vaikuttavat koodinpätkät uudemman tilalle, niin voisi ehkä toimiakin, ellei sitten tule ristiriitaisuuksia muun koodin välille.

Kun katselin MSI GeForce GT 1030 2GH LF OC näytönohjaimen suoritusarvoja ja vertailuja, alkoi se tuntua jo muinaiselta. Mutta se on toiminut ihan hyvin ja täyttänyt tehtävänsä. Esimerkiksi GeForce GTX 3050 suoritusarvot olisivat paljon paremmat, mutta on hintakin nelinkertainen. Ja sitäpaitsi voisi olla, ettei sekään ratkaisisi tuota ongelmaa.

Sivuja: [1] 2 3 ... 53