Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - ilkant

Sivuja: [1] 2 3 ... 33
1
Aikakompression huomasi jo ensimmäistä YouTube-videota katsellessa Euro Truch Simulator 2:sen nauhoitettua ajelua. Mutta onpa siellä paljon muunnoksia. On linja-autoa, asuntoautoa (2 lasta leikkivät viereisellä penkillä ja kojelaudalla on 2 kissaa ja kani (pesivät käpälillään naamaansa koko ajan). Sitten on ambulanssi. Eli pelistä saa monenlaiseen lähtöön ajokokemuksia.

Noita VR-pelejä ajattelin yleensä. Uskon, että tietokoneen käyttö menee siihen suuntaan. Säästyy isolta monitorilta, joka on myös sisustuskysymys. Yhden henkilön tiedän, joka vei 19" näytön kellariin ja käytti läppärin pientä näyttöä kun se oli sisustuksellisesti parempi ratkaisu.

2
Alan epäillä, että Kubuntu 20.10 äänijärjestelmä ei toimi kunnolla. Kun ansensin tuon käyttiksen HP 8200 -koneelle, alkoi se äänien arpominen. Luulin niitä vanhahkon HP 8200 koneen raudasta johtuviksi. Nyt uudempi MSI Z490A-Pro emon kanssa Kubuntu 20.10:llä on samanlaisia ongelmia. Joskus käy niin, että äänivalinnoissa on vain mikrofoni käytössä eikä yhtään ulostuloa. Koneesta ei siis kuulu ääntä ollenkaan. Se on aika ikävää etätyöskentelyn aikakautena kun tuo pulseaudion sammutus ja uudellenkäynnistyskään ei ole kokeiluissani onnistunut. Ilmeisesti pitää lähettää puleseaudion tekijöille viestiä oudosta toiminnasta.

3
Netissä on uutinen uudesta Plasmasta versio 5.21.5 ja KDE Frameworks 5.82. Kuinka näitä voisi päivittää Kubuntu 20.10:een? Onko parempi päivittää Kubuntu versioon 21.04 ja sitten asentaa nuo aiemmin mainitut, joissa on tehty paljon bugikorjauksia?

4
Pelit / Rekan kuljettamisesta virtuaalitodellisuuksiin
« : 08.05.21 - klo:03.30 »
Kaveri kertoi käyneensä Viitasaarella - virtuaalisesti. Katsottuani tuota videota lähdin hakemaan lisää tietoa. Tämän Euro Truck Simulator 2 -pelin voi ostaa noin 20 € Steamista. Suomen kartasto 10 kaupunkeineen on saatavilla Beyond the Baltic Sea-lisäpaketissa.

Ohjelman kehittäjien kannalta katsottuna olisi järkevää yhdistää eri pelien tekoon käytettyjä resursseja. Tietokoneohjelmien koodaaja voi ajatella, että noiden karttojen tulisi olla tietyn standardin, speksin ja apin mukainen. Silloin eri pelit voisivat käyttää yhteistä karttaa / yhteisiä karttoja. Ja mahdollisesti useampi tuottaja voisi tehdä siitä / niistä kartoista entistä parempia. Lisäksi nettipeleissä ne voisivat yhdistyä. Esimerkiksi joku ajaa rekkaa, toinen ajaa moottoripyörää ja kolmas helikopteria. Ja joku voisi olla turistina uudessa oudossa kaupungissa. Ja joku rakentaa kaupunkia ja joku johtaa sivilisaatiota...

Pelin jakelun kannalta Steam toteuttaa jakelussa vähän noita periaatteita.

Nyt sitten tuli mieleen tämä virtuaalitodellisuus ja VR-lasit. Kuinka hyvin tuollaiset VR-lasit toimivat Ubuntuissa ja yleensä Linuxissa? Ilmeisesti hyvin?

5
Sain homman pelaamaan. Kiitos vinkeistä. Uskon, että tulee vielä lisää kysymyksiä jostain. Tässä oppii tai kertautuu perusasioita mukavasti.

6
Onkohan liitoshakemisto /mnt/sda1 olemassa?

Kyllä on. Kokeilen noita vinkkejä.

7
Jos määrittelen 4 TB levyn osiot fstabiin, niin Z490A-PRO -kone pysähtyy käynnistyksessä, eikä lataa käyttistä.

sfab-tyyli 1:
/dev/sda1       /mnt/sda1   defaults    0   0

stab-tyyli 2:
UUID=1234567    /mnt/sda1   defaults    0   0

Sitten /etc/rc.d/rc.local tiedostoa ei ole Kubuntu 20.10:ssä. Eikä ole yhtä toista rc-tiedostoa, joka suoritetaan käynnistyksessä. Mihin pitäisi viedä liittämisen tekevä bash-skripti, jotta se suorittaisi sen käynnistyksessä ja vain käynnistyksessä? Jossain oli, että rc2.d hakemisto olisi oikea paikka.

8
Sieltä löytyi jotain, mutta hyvin vähäistä Kubuntuun tai KDE:hen liittyvää. Niitä asennuksen aikaisia tekstejä en löytänyt. Mutta muuten kyllä löytyi mielenkiintoista tutkittavaa kun kloonasin sorsat Githubista. Pitää tutkia lisää, ennen kuin ottaa yhteyttä keneenkään.

9
Kokeilin Lauchpadia ja käyttäjätunnukseni toimi. Olen kääntänyt siellä joskus 2013 jotain tekstejä. Yritin etsiä haulla Kubuntun asennuksen tekstejä. Ei löytynyt. Siellä on ollut tuona aikana Kubuntu-aiheisia juttuja. Ovatko ne asennuksen loppupuolella tulevat englanninkieliset tekstit jossain Launchpadissa käännettävänä? Ubuntun asennusohejlma on nimeltään Wubi ja sen näen. Mutta tarkoitus on kääntää Kubuntun asennusohjelmaa.

10
Jokin siellä nyt on vialla jos näytönohjaimen äänipiiri (oletettavasi se) välillä katoaa. Minulla se ei ole käytössä mutta näkyy koko ajan. Onko sinulla nyt ääni ulos HDMI:n (näytönohjain) kautta ja mikrofoni kytketty emolevyn äänipiiriin?
Onko sinulla käytössä PulseAudio Volume Control? Ellei ole niin mielestäni kannattaa asentaa. Siinä on tasomittari, mistä näkee, toimiiko esimerkiksi mikrofoni.

On emolevyn takaseinässä kiinni. Ei kulje HDMI:n kautta.

11
Tässä on juttua GPU:n ohjelmoinnista Julialla. Kokeilin noita, mutta en saanut ohjelmia toimimaan Juno (Atom) -ympäristössä. En ole sitä aiemmin käyttänyt. Jonain päivänä nuo huimat erot saa näkyviin konkreettisesti kun osaa käyttää Junoa.

12
Käynnistä uudelleen taustaprosessiksi:
Koodia: [Valitse]
pulseaudio -D

Tuopa ei onnistunutkaan, ei edes sudolla. Kerron vielä, mikä tuossa äänisäädöissä on kummallista.

Kubuntu 20.10: Äänenvoimakkuuden asetukset - Plasma -> Ääni -> Lisäasetukset

Sisäinen äänentoisto
Joskus tuossa on toinenkin alasvetovalikko ja merkintä viittaa johonkin piiriin tai korttiin.
Kysymys on tästä valikosta. Joskus siinä on noin 7 valintaa ja Poissa. Nyt tällä käynnistyskerralla siinä on 4 + Poissa.

Mielestäni tuo vaihtelu johtuu pulseaudion (tai Kubuntu 20.10:n) kyvyttömyydestä nähdä äänijärjestelmää kunnolla. Toivottavasti en jauha liikaa tätä. Koneen saa kyllä toimimaan äänillä ok, mutta voi vaatia useamman käynnistyksen. Ja jos on minuutti pari videoetäyhteyden alkamiseen, tulee vähän paniikki.


13
Jos jollakulla on kiinnostusta KDE Plasman muokkaukseen, niin Redditissä on postaus aiheesta ja sama löytyy suoraan YouTubesta.

14
Tässä Z490A-koneessa on samanlaisia äänijärjestelmän häiriöitä kuten oli samalla Kubuntu 20.10 versiolla myös HP 8200 -koneella. Väihtellen tulee tunne, että se tunnistamisongelma on Kubuntussa, eikä laitteistossa. Välillä mikrofoni tulee mukaan ja välillä ei. Ja välillä ei kuulu ääniä ollenkaan. Nyt esim. kun käytetään paljon etätyöskentelyä, niin mikrofonin mukanaolo on oleellista. Olen joutunut boottaamaan koneen kun mikki ei ole ollut käytössä. Yleensä bootin jälkeen se ja muutkin ääniasetukset tulevat valittaviksi (tavallinen, tilaääni ja surround).

Millä komennolla äänijärjestelmän (pulseaudio?) voi käynnistää uudelleen boottaamatta koko konetta?

Mitä tulee tuohon Z490A emon ja Linux kernel < 5.9 kykenemättömyyteen LAN 2,5 käsittelyyn, ostin noin 11 € maksaneen RJ-45 - USB sovittimen. Sillä kone on päässyt kivuttomasti nettiin ja nopeustestit näyttävät vähintään 98 / 100 M ja 9,8 / 10 M eli lähes täydet nopeudet. Sen puoleen ei ole mitään kiirettä päivittää käyttistä versioon 21.4, jossa lienee kernel 5.11. Tuo netti tulee vielä 1,5 € maksaneen kiinalaisen usb-jakorasian kautta.  :)

15
Minä asensin Kubuntuun Julian

Koodia: [Valitse]
$ sudo apt install julia

Verio oli 1.4.1. Nykyinen versio 1.6.0 on ladattavissa täältä. Uusin versio on 1.6.0. Siinä on paranneltu mm. kielen tehokkuutta oleellisesti.

16
Nyt on taas ohjelmointiympäristö asennettu kokeiluja ja opetteluja varten. Julia, Atom ja Juno. Kiitokset vinkeistä. Tämä 21. vuosisadan kehitysympäristö vaatii vielä kokeiluja. Mutta yksinkertaisia Julia-ohjelmia se on jo ajellut.

17
Tuo Psensor näyttää tälle koneelle MSI Z490A PRO tietoja temp1, temp1 (toiseen kertaan sama nimi), Package id 0, Core 1 - 6, Composite, CPU usage, Free memory ja SATA-kovalevy.

Tuo ensimmäinen temp1 tekee noin 40 asteen paikkeilla muutaman asteen rajoissa (max 5 C). En osaa sanoa, mikä Package id olisi. En osaa tietää myöskään Compositea.

18
Ainakin Psensor toimii Kubuntussa. Asetuksissa voi määrätä mistä tiedot haetaan.

Kiitos. Olikin helposti asennettu.

19
Kuvakaappaus kyseisestä asetusdialogista voisi auttaa ongelman selvittämisessä. Yleensä tuollaisia tietoja ei tarvitse määrittää, kun oikea tunnistettu tulostin ja verkkotulostusprotokolla on valittuna.

Yksi mahdollisuus on, että se ei löydä kustomoitua lähiverkon osoiteavaruuden läpi. Mutta ihme silti, että se osaa sanoa löytäneensä kirjoittimen.

20
Kysymys kirjoittimen lisäämisestä. Kirjoitin on kiinni RJ45-kaapelilla reitittimessä, johon myös tietokone (Z490A) on USB:n ja RJ45-kaapelin kautta yhteydessä.

Järjestelmäasetuksissa printterien lisäyksessä sekä WiFin kautta, että tämän kaapeloinnin kautta näkevät verkkotulostimen Brother  HL-5250 tuostimen. Mutta mitä pitäisi siihen kohtaan Osoite ja Jono laittaa? Tuleeko siihen ip-osoite vai mitä? Mutta jos ip-osoitetta ei ole tiedossa, niin eihän sitä kirjoitinta olisi voinut löytyä. Aiemmin tuo kirjoittimen lisäys tapahtui hiirtä napsauttamalla suoraan. Ehkä silloisessa koneessa oli tallentunut nuo asetukset johinkin ja niitä ei tarvinnut enää kysyä.

Sivuja: [1] 2 3 ... 33