Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - ilkant

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 64
21
Kiitokset vastauksista!

Sitä jään ihmettelemään kun siellä FaceBook-ryhmässä oli sitten monivalintana vaihtoehtoja, mitä ohjelma tulostaa. Ja monet vastasivat siihen yhdellä vaihtoehdolla. Mielestäni tässä voi ajatella, että some muokkaa ajatusmaailmaa niin, että se muuttuu virtuaaliseksi. Ja siis nyt ei edes tulla ajatelleeksi, että ohjelma ei toimi edes. Noitten vastausten takia epäilin, että python-kääntäjässä on bugi. Nimittäin tarkistin, että en ole tehnyt mitään kirjoitusvirhettä kirjoittaessani valokuvasta koodit tekstieditorilla.

Oma taustani on Java-maailmasta. Olen omin päin sitten opetellut Pythonia. Ja kommelluksin. Esimerkiksi silloin opettelun alussa tein luokan ja konstruktorin. Vahingossa olin katsonut, että initissä pitää olla kolme alaviivaa. No kun kysyin FaceBookissa, miksei ohjelma toimi, niin osa nauroi. Kukaan ei vastannut sitä oikeaa syytä. Se selvisi sitten sattumalta. Ja luokan attribuuttien olemassaolo (eksistenssi) oli uutta, jolla Pythonilla voi kikkailla kun Javalla ei sellaisia voi tehdä. Esim. ettei luokassa tarvitse määritellä attribuutteja vaan niitä voi lisätä ajon aikana. Toivottavasti olen ymmärtänyt oikein.

Pythonilla aloin tehdä yhtä (minulle) kohtalaisen laajaa ohjelmaa. Aluksi hämmästelin, miten ilmaisuvoimainen Python on. Paljon vähemmällä koodilla tekee paljon. Esimerkiksi funktioiden parametrin välityksessä ei tarvita niin tiukkaa tyypitystä kuin Javassa. Ja paljon muuta.

Ja tuossa esitetyssä ohjelmapätkässä kuvittelin, että tuo super tapahtuu automaattisesti ilman erillistä ohjeistusta. Kuten monet muut toiminnot esim. listojen käsittelyssä yms.

22
Lisätietoa: Löysin Chromium-selaimesta kätevähkön ominaisuuden. Kun haluaa sivustot muistiin kirjanmerkeiksi ja tekee sen Ctrl-D:n kanssa, ei muista aina valita aiheeseen sopivaa kansiota kirjanmerkeissä. Kirjanmerkki menee ihan aiheen kannalta väärään kansioon. Sen kirjanmerkin voi siirtää toiseen kirjanmerkkikansioon näin:

Avaa kirjanmerkki uuteen selainsivuun (Kubuntussa hiiren oikea nappi ja avautuvasta valikosta avaa uuteen välilehteen). Sitten siinä uudessa välilehdessä tee Ctrl-D ja talleta se uuteen kansioon. Kun käyt katsomassa sitä vanhaa kansiota, niin kirjanmerkki on hävinnyt sieltä!

23
Kokeilin FaceBookin esimerkkiohjelmaa

Koodia: [Valitse]
class Sport:
    def __init__(self, name):
        self.name = name

class Football(Sport):
    def __init__(self, teams):
        self.teams = teams

    def match(self):
        return f"{self.name} match: {self.teams[0]} vs {self.teams[1]}"

print(Football(["Team A", "Team B"]).match())

Koneessa on Kubuntu 23.10 ja python versio 3.11.6.

Eikö tuon pitäisi toimia? Tarkoittaa, että luokka Football perii luokan Sport attribuutin name ja sitä voi käyttää luokassa Football. Antaa kuitenkin virheilmoituksen:

Koodia: [Valitse]
AttributeError: 'Football' object has no attribute 'name'

Onko kysymys pythonin version bugista? Vai onko pythonissa joku erityinen tapa viitata perittyyn luokkaan? Pieni googlaus ei tuonut vastausta.

24
Tiedostojen duplikaattien poisto-ohjelmia on olemassa. Ei varmaan ole hirvittävän suuri työ portata sellainen toimimaan selaimen kirjanmerkkeihin...

25
Laitealue / Vs: usb-tikku ei ilmesty tiedostoihin
« : 29.12.23 - klo:18.21 »
Joskus tikkujen kanssa huomaa niiden asennon vaikuttavan paljon sähköisen kontaktin saamiseen liittimessä. Käytännössä tarkoittaa sitä, että kun tikkua kevyesti heiluttaa kuten irtoavaa hammasta, niin jossain asennossa kontakti syntyy. Olisiko tässä sellaisesta kysymys? Ja ne tosiaan vaihtelevat eri tikuilla. Toiset tikut istuvat hyvin lukijaan ja koskaan ei tule kontaktiongelmia (ja siis näkymättömyysongelmaa järjestelmässä). Eräskin kokometallinen usb-tikku ei näkynyt yhdellä tietokoneella millään tavalla eikä heiluttelulla. Ja siihen oli muutama vuosi aiemmin toisella tietokoneella ladattu tietoa ongelmitta.

26
Yleistä keskustelua / Vs: Github repositoryn siirto
« : 14.12.23 - klo:00.50 »
Kiitos neuvoista. Lähipäivinä voin kokeilla tuota muutosta. On jo vuosia ärsyttänyt kun alkuperäiseen repositoryn nimeen laitoin myös käytetyn ohjelmointikielen nimen. Ja sitten se vaihtui toiseksi.  :) Lisäksi on tullut uusia mielenkiinnon kohteita ja ne pitäisi laittaa omaan hakemistoon ja tuo vanha nimi on aivan harhaanjohtava niille ohjelmakoodeille. Sen verran vielä pieniä räpellyksiä, että niillä ei suurempaa mielenkiintoa varmaan ole.

27
KDE Neonilla varustettu läppäri on ollut muutaman kuukauden kaapissa. Nyt kun sitä tarvitsisi kokouksessa, tuli päivitettyä käyttöjärjestelmä. Kokonaista 2,1 GB eli lähes koko käyttöjärjestelmä uusiksi (oli siinä Libre Office päivitettävänä myös). Ja uudelleenkäynnistyksen jälkeen vielä toinen päivitys noin 12 MB. Ja piti kokailla, että Firefoxilla pääsee kokouksen käyttämään pilveen, ettei huomenna tule hätää. Tämä viesti tuli kirjoitettua lähinnä siksi, että sellaisessa 3 kuukaudessa käyttöjärjestelmään on tullut lähde kaikki uusiksi.

28
Muutama versio taaksepäin 5.x sarjaa Plasmaan tuli kelluva palkki. Tai joku sellainen. En ole kokeillut sitä Kuvuntussa. Eikä ehkä ole syy tuohon kuvailtuun asiaan, mutta tuli mieleen, että se voi johtua sellaisesta. En ole kokeillut sen takia kun olen mieltänyt valikot yms. kiinteiksi työpöydän asettelussa. Enkä näe kelluvuudesta hyötyä. Ehkä siihenkin oppisi.

29
Vai ilmoitteleeko se Kubuntu siis vieläkin, että olisi Snap-päivityksiä?

Olen ruksinut sen ilmoituksen, eikä siitä tule enää sillä kertaa uusia ilmoituksia. Kiitos. En osannut ajatella, että chromium olisi päivittynyt itsestään.

30
Yleistä keskustelua / Github repositoryn siirto
« : 08.12.23 - klo:21.34 »
Käyttäjällä on Github-repository

www.github.com/tunnus/

Hän haluaisi siirtää

www.github.com/aihe1/

repositoryn tänne

www.github.com/tunnus/aihe1/

Onko tuo mahdollista ja millä toimenpiteillä? Tunnus on hänen oma käytrtäjätunnuksensa ja aihe1 on yhden aihealueen ohjelmakoodeja sisältävä repository. Hän haluaisi vaihtaa aihe1 nimelle aihe2. Onko se mahdollista?

31
Tietokoneen (käyttöjärjestelmä Linux Kubuntu 23.10, Plasma5.27.8) ruudulle tulee ilmoitus:

Lainaus
"chromium" snap has been refreshed
"Now available to launch

Päivitän snapin: (Olen sammuttanut chromium-selaimen ennen päviitystä, joten ei ole sitä, että selain olisi käynnissä ja auki kun alan päivittää)

Lainaus
$ sudo snap refresh
Päivitti FireFoxin.

Siis FireFox päivittyy, mutta ei chromium.

Sitten kun tein tämän:

Lainaus
$ sudo snap refresh chromium
snapille "chromium" ei ole päivityksiä saatavilla

Onko siis snap jollain tavalla sekaisin? On tapahtunut useita kertoja aiemminkin, että tulee ilmoitus chromiumin uudesta versiosta. Mutta snap refresh ei tee mitään. Ei edes päivitä FireFoxia. Tätä on tapahtunut jo Kubuntu 23.04:n aikohin ja Plasman muutamalla aiemmalla versiolla. Chromium ei päivity graafisella ohjelmanpäivitykselläkään.

32
Yleistä keskustelua / Vs: ChatGPT5
« : 23.11.23 - klo:23.15 »
Linux Kubuntu ei varmaan osaa edes asentaa ohjelmaa, vaikka joku yrittäisi. Parasta on poistaa tiedosto levyltä varmuuden vuoksi. Osoitus vain, että huijauksia yritetään hyvinkin erilaisissa asioissa. En koe olevani tyhmä kun olen kieltäytynyt ottamasta vastaan kaksikin kertaa puolen miljoonan euron lahjoitusta, jonka olisin sitten harkintani mukaan voinut edelleenlahjoittaa syöpäsairaiden ja muiden auttamiseen. Harmi, ettei itsellä ole syöpää.  :)

33
Ehkä pitäisi olla tarkkana ja erottaa asiat: Qt6 on ohjelmointikirjasto, johon kuvakkeet eivät liity millään tavalla. Plasma 6 on sitten Qt6:ta käyttävä käyttöliittymä, joka ne kuvakkeet esittelee.

Juu, tiedossa on. Qt on käyttöliittymäkirjasto.

34
Tuosta ilmoituksesta selviää, että palvelimeen ei saatu yhteyttä. Jokin estää sen.

1) Palvelin on sammutettu tai sammunut tai muuten toimintakyvytön. Analyysi. Ei voi paljoa vaikuttaa, paitsi ottamalla yhteyttä palvelimen ylläpitäjään.
2) Laitteesta (ilmeisesti puhelin) on yhteys sammutettu tai protokollavirhe tms. Tässä voi kokeilla puhelimesta, miten saisi yhteyden toimimaan.
3) Signal-ohjelmassa on bugi. Nyt voi ilmoittaa mahdollisimman tarkasti vian ja miten siihen päädyttiin Signalin kehittäjille.

35
Laitealue / Paino bluetoothilla tietokoneelle
« : 23.11.23 - klo:23.03 »
Githubissa löytyy openScale -koodia Beurer BF700 vaa'an liittämiseksi bluetoothin kautta tietokoneelle. Nyt on tarjouksessa malli Beurer BT600. Kumpikin käyttävät bluetooth 4.0:aa. Mahtaisiko tuo malli BT600 toimia Linuxille myös?

Tavoitteena olisi saada aamun kolme erilaista mittausta bluetoothin kautta tietokoneelle automaattisesti. Mahdollisesti myös LibreOffice-taulukkolaskentaan. Jokaisessa laitteessa on tuon ostoksen jälkeen bluetooth-yhteys. Ja ainakin kahteen olisi valmista koodia. Laitteet: Omron M7, CareSens Dual, Beurer BT700/600.

36
Kubuntu on matkalla Qt6-ympäristöön vasta ensi lokakuussa Kubuntu 24.10:n myötä. LTS käyttää yhä Plasma 5.27:ää.

KDE Neon -järjestelmässä Qt6  voi tulla käyttöön jo aiemmin. On toisessa koneessa tämä Neon, niin pääsee kokeilemaan sillä. Kubuntun nykyinen versio on käyttööni ihan tarpeeksi hyvä jo tällaisenaan.

37
Mobiili uutisoi just tästä "tökkimisestä" yytuubassa.

Ihmeellinen ilmiö paljastui: YouTube hidastelee Firefox-selaimella

Kiitos tiedosta! Käytän juuri FireFoxia kun Chromium on ollut mykkä useamman kuukauden.

38
Itäisessä Suomessa on joillakin paikkakunnilla ollut GSM-verkon toimimattomuuksia jopa kokonaisen päivän. Ei kannattane siellä tilata mobiilinettiä.

39
Yleistä keskustelua / ChatGPT5
« : 21.11.23 - klo:23.44 »
FaceBookissa oli ilmoitus ChatGPT5:stä:

Lainaus
Sincerely Announce GPT5 for computers is officially released, more professional, 1800 times smarter, unlimited learning thinking. Skip the web versions and this is the most classy version, with the most advanced AI technology that will be the perfect experience for you. download now
=>> https://c8ke.com/Chat.GPT5
Download today to use forever for free before the fee policy applies
Available in all countries, no registration required, available in 150 languages. data updated directly from the internet "instead of old data from 2021"

Linkistä löytyy ChatGPT5 ja sivu lataa koneelle .rar paketin, joka aukeaa unar-komennolla. Salasana on FaceBookin ilmoituksessa.

Puretun paketin tiedosto on

Koodia: [Valitse]
$ file GPT5\ Pro\ Installation.msi
GPT5 Pro Installation.msi: Composite Document File V2 Document, Little Endian, Os: Windows, Version 10.0, MSI Installer, Create Time/Date: Mon Jun 21 08:00:00 1999, Name of Creating Application: Windows Installer, Security: 1, Code page: 1252, Template: Intel;1033, Number of Pages: 200, Revision Number: {2EB5B336-142C-4CB3-B526-F772100D399A}, Title: Install, Author: Install, Comments: Bringing the benefits of AI to everyone, Number of Words: 2, Last Saved Time/Date: Sun Nov 19 01:28:18 2023, Last Printed: Sun Nov 19 01:28:18 2023

Ei taida toimia Linuxissa. Tiedostotyypillä .msi olen nähnyt vain MSI-emolevyn biossin päivitystiedostoja. Ja sitäpaitsi koko juttu voi olla huijaus. Siihen postaukseen oli reagoitu naurunaamoilla.

40
Olen muuten käyttänyt Stellarium-ohjelmaa jo kuukausia Qt 6:lla. Asensin koneelle tarvittavat Qt 6 -ohjelmapaketit ja olen kääntänyt Stellariumin omalla koneella. On toiminut hyvin. Toivon, että helmikuussa 2024 ei tule mitään konfliktia kun Kubuntun omat ohejlmapaketit muuttuvat Qt 6 -mallisiksi.

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 64