Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - ilkant

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 63
21
Tänään iltapäivällä tuli Kubuntun päivitys 23.04 -> 23.10 ilmoitus. Päivitin do-release-updatella. 2½ vuotta vanha i5-10400F kone M.2 levyineen on vielä timmissä kunnossa. Varoitukset olivat, että päivitys voi kestää tuntikausia. Kesti 20 minuuttia. Aluksi äänet katosivat myös FireFoxista Chromiumin ohella. Järjestelmän äänet kyllä kuuluivat. Sitten huomasin ääniasetuksissa uuden alasvetovalikon (on voinut olla jo aiemminkin). Siitä pystyi valitsemaan joko järjestelmän äänet tai langattomat kuulokkeet ja FireFox sai äänet. Chromium on mykkä edelleen. Ja olen tarkistanut, että olen sallinut asetuksissa FaceBookin sivujen äänet. On ehkä aika vaihtaa chromium Google Chromeen. Tai jotain.

22
Millä tavoin voisi testata, mistä YouTube-videoiden useamman sekunnin pätkimiset johtuvat? Linja on 400 M, joten en usko ainakaan sen kapasiteetin olevan mikään pullonkaula. Pätkiimkö YouTube lähetystä? Tämä on ensimmäinen epäily. Se tulee esille ajoittain, ei aina. Vai onko ISP:n linjat välillä tukkoiset?

23
Voikos kyseistä laitetta ohjata edes Window 10:llä ?

Jos puhumme samasta laitteesta, niin luulen, että ei voi millään tavalla.

Olen puhunut tästä laiitteesta (tosin omassa ei ole VGA-lliitäntöjä): ATEN kahdelle koneelle.

24
En ole vielä ymmärtänyt aktiviteettien filosofiaa. En ole myöskään käyttänyt sellaisia. Minulle on riittänyt useampi virtuaalienen työpöyvä. Tärkeimmät sovellukset ovat palkissa kuvakkeina, josta ne voi käynnistää yhdellä hiiren napsautuksella. Itse asiassa paneeleja on kaksi. Toiseen olen kerännyt harrastuksissa tarvitsemiani ohjelmia. ja sen olen sijoittanut vasemapaan laitaan pystysuoraan.

Minua harmittaa ainoastaan, että Kubuntulla voi niihin asentaa vain sovelmia. Ei sovelluksia. On sellainen tuntu, että aiemmin sovelluksiakin pystyi asentamaan. Ja onhan alapalkissa monta osvellusta. Kaipaisin paneeleihinkin mahdollisuutta sovellusten ja myös linkkkejä tiedostoihin yms. asentamismahdollisuuksia.

25
Minulla on ollut käytössä ATEN-jakaja. Toinen kone Linuxilla ja toinen kone WIndowsilla. Näppäimistö ja langaton hiiri on ollut tuon kytkimen päässä. Monitorin johdot on olleet erikseen. Kätevästi pystyy vaihtamaan koneelta toiselle tuolla laitteella. Ostin sittemmin neljän koneen ATENin.

En osaa sanoa, voiko Linuxilla ohjata tuota laitetta. Varmaan ei.

26
Miten voisi navigoida aktiviteettien välillä? Minulla on niitä asennettuna 4. Osasin ennen käyttää suhteellisen hyvin Kubuntua, mutta nyt jotkut asiat ovat unohtuneet. Haluaisin muuttaa niiiden jäärjestystä avautuvassa palkissa. Voisiko joku kertoa, miten se tehdään. Ylimpänä saisi olla yleinen ja nyt siinä on Video. Meta + tab näppäilyllä sain kyllä siirrettyä niiden järjestystä, mutta olisiko suoria komentoja?

Järjestelmäasetuset -> Työtilan toiminta -> Virtuaalipöydät

Tuolla voit nimetä niitä kuten haluat ja mihin järjestykseen haluat.

27
Olen pitänyt GitHubissa yhden aihealuueen koodejani esillä ja nimennyt sen ja koko tunnuksen siihen liittyvillä sanoilla. Nyt olisi uusi aihealue tiedossa. Haluaisin sen uuteen kategoriaan. Onko mahdollista muuttaa tuota tunnuksen nimeä / repositoryn nimeä joksikin muuksi ja sen alle voisi jäädä nämä molemmat ja mahdollisesti lisää uusia aihealueita?

28
Minulla ainakin Kuvuntun Plasma vaihtaa virtuaalityöpöydille Ctrl+F1, Ctrl+F2, jne.

29
Kiitos selityksistä, mitä mikäkin johtuu. Tein taas chromiumin poistin ja katsoin sitten snapin alihakemistoja. Chromium-hakemistossa oli alihakemisto current, joka oli täysin tyhhjä. No, poistin tämän chromiumin sieltä. Sitten poistin apt:n kautta asennetun chromium-browserin. Ja asensin snapilla chromiumin. Toimii kuten aiemmin. Eli FaceBookin eikä YöuTuben videoista tule ääntä. Avasin Crhomiumin asetukset. Siellä äänille oli valinta järjestelmän oletukset. Vaihdoin sen salli äänet. Eli ei enää järjestelmän oletukset vaan sallitaan äänet suoraan. Sittenkään mitään ääniä ei kuulu.

Ilmeisesti Kubuntuun tullut päivitys jokin aika sitten on sotkenut Chromiumissa jotain. Olen lukenut Redditistä jonkun kommentin, että snap ja Kubuntu eivät toimi kunnolla keskenään.

Nyt sitten kokeilin vielä Discoverin käynnistystä. Sieltä tuli taas se ilmoitus pakettivaraston puuttuvasta release-tiedostosta. "The repository 'httpss://ppa.launchpadcontent.net/savoury1/chromium/ubuntu lunar Release' does not have a Release file. Ehkä minun pitää poistaa apt:stä tuo ppa?

Muutoin kyllä chromium ja järjestelmä toimivat, mutta vain äänet puuttuvat. FireFox toistaa äänet ihan ok. Tästä pitäisi kai nyt kirjoittaa bugi-ilmoitus chromium.selaimesta.

EDIT: ppa:savoury1 poisto lopetti Discover-ohejlman virheilmoitukset (jotka eivät nyt olleet kovin häiritseviä). Mietin vain, että mikähän kokonaisratkaisu näissä olisi parasta. Tietämyksen lisääminen käyttäjien keskuudessa vai se, että pakettivarastoissa olisi materiaalia jokaiselle distribuution versiolle.

30
Tässä tuntuu, että Launchpadissa on jotain linkitysvirheellisyyksiä tai puuttuvia linkityksiä. Kukahan niitä korjailee?

Koodia: [Valitse]
Vrhe:11 https://ppa.launchpadcontent.net/savoury1/chromium/ubuntu lunar Release
  404  Not Found [IP: 2620:2d:4000:1::3e 443]
Vrhe:13 https://ppa.launchpadcontent.net/savoury1/ffmpeg4/ubuntu lunar Release
  404  Not Found [IP: 2620:2d:4000:1::3e 443]

Kubuntu Lunar (23.04) on ollut käytössä jo aika pitkään. Mistähän syystä Lauchpadissa puuttuu Release-tiedosto(ja)? Ja kuka näitä ylläpitää?
Koodia: [Valitse]
E: The repository 'https://ppa.launchpadcontent.net/savoury1/chromium/ubuntu lunar Release' does not have a Release file.
E: The repository 'https://ppa.launchpadcontent.net/savoury1/ffmpeg4/ubuntu lunar Release' does not have a Release file.

31
Koneelle tuli muita järjestelmäpäivityksiä. Niissä tulee varoituksia noista puuttuvista jutuista, joita on tässä aiemmin listattu. Poistin jälleen chromiumin snapista. Ja yritin asentaa apt:llä chromium-browseria:

Koodia: [Valitse]
$ sudo apt install chromium-browser
Luetaan pakettiluetteloita... Valmis
Muodostetaan riippuvuussuhteiden puu... Valmis
Luetaan tilatiedot... Valmis                 
chromium-browser on jo uusimmassa versiossa (1:85.0.4183.83-0ubuntu3).
0 päivitetty, 0 uutta asennusta, 0 poistettavaa ja 3 päivittämätöntä.
$ chromium-browser

Command '/usr/bin/chromium-browser' requires the chromium snap to be installed.
Please install it with:

snap install chromium

Ihmettelempä, että tuo apt kehoittaa aesntamaan chromiumin snapin kautta ja muuten chromiumia ei voi käynnistää. AIkamoista riippuvuuksien selasotkua. Eihän tällaista saisi olla.

Ja taas on nyt asennettu chromium snapin kautta. Ja äänet eivät videoissa edelleenkään kuulu.

32
Kaikeksi hämmästyksekseni sitten kun poistin taas chromiumin snapista, ja kokeilin kirjoittaa konsolissa chromium, niin sehän käynnisti selaimen ihan kuin sitä ei olisi edes poistettu. Mukana oli kaikki aiemmat kirjanmerkit ja salasanatkin.

Muutama virheilmoitus:
Koodia: [Valitse]
(chrome:30767): Gtk-WARNING **: 03:40:07.632: Theme parsing error: gtk.css:1:21: Failed to import: Virhe avattaessa tiedostoa /home/user/snap/chromium/2642/.config/gtk-3.0/colors.css: No such file or directory
Gtk-Message: 03:40:07.654: Failed to load module "colorreload-gtk-module"
Gtk-Message: 03:40:07.654: Failed to load module "window-decorations-gtk-module"
[30767:30767:1004/034007.677652:ERROR:policy_logger.cc(154)] :components/enterprise/browser/controller/chrome_browser_cloud_management_controller.cc(163) Cloud management controller initialization aborted as CBCM is not enabled.
libva error: vaGetDriverNames() failed with unknown libva error

(chrome:30767): IBUS-WARNING **: 03:40:07.980: Failed to mkdir /home/user/snap/chromium/2642/.config/ibus/bus: Not a directory
[30767:30867:1004/034009.924786:ERROR:udev_watcher.cc(98)] Failed to begin udev enumeration.
Warning: vkCreateInstance: Found no drivers!
Warning: vkCreateInstance failed with VK_ERROR_INCOMPATIBLE_DRIVER
    at CheckVkSuccessImpl (../../third_party/dawn/src/dawn/native/vulkan/VulkanError.cpp:88)
    at CreateVkInstance (../../third_party/dawn/src/dawn/native/vulkan/BackendVk.cpp:458)
    at Initialize (../../third_party/dawn/src/dawn/native/vulkan/BackendVk.cpp:344)
    at Create (../../third_party/dawn/src/dawn/native/vulkan/BackendVk.cpp:266)
    at operator() (../../third_party/dawn/src/dawn/native/vulkan/BackendVk.cpp:521)

33
https://launchpad.net/~savoury1/+archive/ubuntu/chromium ja on päivittänyt itsensä ohjeella ja on päivittynyt, nyt tuo uusin.

Kun lisäsin cromiumin tuon ohjeen mukaan, niin tuli virheilmoitus.

Koodia: [Valitse]
Vrhe:11 https://ppa.launchpadcontent.net/savoury1/chromium/ubuntu lunar Release
  404  Not Found [IP: 2620:2d:4000:1::3e 443]
Vrhe:12 https://ppa.launchpadcontent.net/savoury1/ffmpeg4/ubuntu lunar Release
  404  Not Found [IP: 2620:2d:4000:1::3e 443]

Ja sitten kun asensin chromium-browseria:

Koodia: [Valitse]
$ sudo apt-get update
Löytyi:1 http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu lunar InRelease
Löytyi:2 http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu lunar-updates InRelease                                                                                                                                                                           
Löytyi:3 http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu lunar-backports InRelease                                                                                                                                                                         
Nouda:4 http://ddebs.ubuntu.com lunar InRelease [41,3 kB]                                                                                                                                                               
Löytyi:5 https://updates.signal.org/desktop/apt xenial InRelease                                                                                                                                                     
Löytyi:6 https://linux.teamviewer.com/deb stable InRelease                                                                                                                   
Löytyi:7 http://security.ubuntu.com/ubuntu lunar-security InRelease                                                                                     
Löytyi:8 https://ppa.launchpadcontent.net/kubuntu-ppa/backports/ubuntu lunar InRelease
Siv:9 https://ppa.launchpadcontent.net/savoury1/chromium/ubuntu lunar InRelease
Siv:10 https://ppa.launchpadcontent.net/savoury1/ffmpeg4/ubuntu lunar InRelease
Vrhe:11 https://ppa.launchpadcontent.net/savoury1/chromium/ubuntu lunar Release
  404  Not Found [IP: 2620:2d:4000:1::3e 443]
Vrhe:12 https://ppa.launchpadcontent.net/savoury1/ffmpeg4/ubuntu lunar Release
  404  Not Found [IP: 2620:2d:4000:1::3e 443]
Luetaan pakettiluetteloita... Valmis
E: The repository 'https://ppa.launchpadcontent.net/savoury1/chromium/ubuntu lunar Release' does not have a Release file.
N: Updating from such a repository can't be done securely, and is therefore disabled by default.
N: See apt-secure(8) manpage for repository creation and user configuration details.
E: The repository 'https://ppa.launchpadcontent.net/savoury1/ffmpeg4/ubuntu lunar Release' does not have a Release file.
N: Updating from such a repository can't be done securely, and is therefore disabled by default.
N: See apt-secure(8) manpage for repository creation and user configuration details.
$ sudo apt-get install chromium-browser
Luetaan pakettiluetteloita... Valmis
Muodostetaan riippuvuussuhteiden puu... Valmis
Luetaan tilatiedot... Valmis                 
Seuraavat UUDET paketit asennetaan:
  chromium-browser
0 päivitetty, 1 uutta asennusta, 0 poistettavaa ja 18 päivittämätöntä.
Noudettavaa arkistoa 48,9 kt.
Toiminnon jälkeen käytetään 105 k t lisää levytilaa.
Nouda:1 http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu lunar/universe amd64 chromium-browser amd64 1:85.0.4183.83-0ubuntu3 [48,9 kB]
Noudettiin 48,9 kt ajassa 0s (629 kt/s)     
Esiräätälöidään paketteja...
Selecting previously unselected package chromium-browser.
(Luetaan tietokantaa... 418604 tiedostoa ja hakemistoa asennettu tällä hetkellä.)
Valmistaudutaan purkamaan .../chromium-browser_1%3a85.0.4183.83-0ubuntu3_amd64.deb ...
=> Installing the chromium snap
==> Checking connectivity with the snap store
==> Installing the chromium snap
snap "chromium" on jo asennettu, katso 'snap help refresh'
=> Snap installation complete
Puretaan chromium-browser (1:85.0.4183.83-0ubuntu3) ...
Tehdään asetuksia: chromium-browser (1:85.0.4183.83-0ubuntu3) ...
update-alternatives: using /usr/bin/chromium-browser to provide /usr/bin/x-www-browser (x-www-browser) in auto mode
update-alternatives: using /usr/bin/chromium-browser to provide /usr/bin/gnome-www-browser (gnome-www-browser) in auto mode
Käsitellään paketin desktop-file-utils (0.26-1ubuntu5) liipaisimia...
Käsitellään paketin hicolor-icon-theme (0.17-2) liipaisimia...
Käsitellään paketin mailcap (3.70+nmu1ubuntu1) liipaisimia...
$

Poistin chromiumin snapista ennen noita:

Koodia: [Valitse]
$ sudo snap remove chromium

Nyt chromium käynnistyy, mutta toimii oudosti. Esimerkiksi FaceBookin kirjautumisessa palkeissa ei näy tekstiä, mutta valokuva näkyy. Oli itoinenkin sivusto, jossa sama ilmiö: ei tekstejä, mutta layout oli.

En voi poistaa snappia kokonaan koneeelta kun sen kautta vielä päivittyy useampi ohjelma. Voi se mennä siihen, että yksi kerrallaan poistan niitä ja lopulta koko snapin. Ja ihmettelen, miten apt on valinnut sanpin asennukseen, jos on sen kautta chromiumin asentanut.

Ja tällä kertaa muistin ottaa kirjanmerkit ja salasanat talteen, ettei tarvitse niitä naputella uusiksi (lähinnä salasanoja).

34
Käyttääkö snap chromium vielä omia kursoreitaan? Viimeksi kun minulla oli snap versio se ei löytänyt myöskään vanhoja suosikkeja, kun poistin sen ja asensin chromiumin apt:lla niin jopas löytyi ja kursoritkin oli järjestelmään asetetut

Olen vienyt säännöllisesti silloin tällöin kirjanmerkit html-tiedostoksi turvaan. Sieltä sain ne käyttöön. Ja vielä FireFox-selaimeen. Salasanat unohtuivat ottaa talteen. Nykyisessä chromiumissa on salasanoille valikossa erillinen kohta. Kaitpa ne saa talteen myös.

Mikähän noista eri lähteistä antaa tuoreimman chromiumin? Ajattelen näet eniten tässä tietoturvaa. Mikä on kaikkein turvallisin niistä? Olen ollut käsityksessä, että snapista saa tuoreemman version kuin apt:n pakettivarastosta. Tuossa aiemmassa viestissä on versiot 1:85.0.4183.83-0ubuntu3 (apt) ja 117.0.5938.92 (snap).

35
Vaihtoehtoiset työpöytäympäristöt / KDE Steam Deck
« : 28.09.23 - klo:13.32 »
Redditissä on viesti, jossa kerrotaan Steam Deckistä, joka on Plasmaa käyttävä konsoli. Tulevaisuus näyttää, miten hienoja ja helppokäyttöisiä pelit ovat tällä kun tulee Qt6 ja Wayland käyttöön.

36
Kun olen siirtänyt työpöydältä kuvakkeita roskikseen, ei ohjelma poistu koneelta. Ainoastaan se kuvake työpöydältä. Erikseen pitää poistaa sovellus, jos niin haluaa tehdä. Näin Kubuntussa.

37
Tänään snapilla asennettu chromium-selain kadotti paneelista kuvakkeen. Sen sai tietysti sinne aika helposti lataamalla Internetistä sopivan kuvakkeen ja muokkauksella lisäämään sen paneeliin . Tällaista kuvakkeiden katoamisia on ollut aiemminkin.

38
Yleistä keskustelua / Linux perf
« : 28.09.23 - klo:05.01 »
Lueskelin esitietoja Python versiosta 3.12. Siellä mainittiin tuki Linuix perf:ille. (Oli siellä muutakin uutta kuten geneeriset mallit/templates.) Perf on ohjelma, jolla voi tutkia Linux kernelin tehokkuutta (profilointi). Olen tähän asti tiennyt, että profilointia voi tehdä koodatulle ohejlmalle, mutta sitä voi tehdä myös Linux-ytimelle (sic!)

Linux kernelin profilointi perfillä tutorial (english).

Yleiskatsaus (english).

Perf esimerkkejä (english).

Lisää tietoa saa kun laittaa hakukoneeseen hakusanat Linux perf.

39
No ehkä ensin kannattaa kokeilla poistaa Chromiumin snap-paketti ja asentaa se uudelleen.

Koodia: [Valitse]
$ snap list chromium
Name      Version        Rev   Tracking       Publisher   Notes
chromium  117.0.5938.92  2642  latest/stable  canonical✓  -

$ apt list chromium-browser
chromium-browser/lunar,now 1:85.0.4183.83-0ubuntu3 amd64 [asennettu]

Löytyi kaksi chromiumia. Poistin molemmat. Sen jälkeen asensin snapista chromiumin uudelleen. Ja äänet eivät kuulu kun kokeilin YouTube-videoita. Tämä kuulumattomuus tuli jokin aika sitten Kubuntun päivitysten jälkeen. Siis yksittäisten ohjelmien päivitysten jälkeen.

40
Laitealue / Muistin nopeuden vaikutus
« : 24.09.23 - klo:15.36 »
Jos verrataan i7-13700K ja i9-13900K tasoisia prosessoreja, niin vaikuttaako ja miten paljon, käytetäänkö keskusmuistina 2300 Mhz DDR-4 vai 7200 Mhz (clk 36) DDR-5 muistipiirejä? Ja onko eri valmistajien piireillä eroja, vaikka speksin lukemat olisivat samoja? Kysymys lienee, joutuuko prosessori odottelemaan kellojaksoja muistista saapuvalle tiedolle. Ja nyt tietysti Linux-järjestelmässä. Kohta Linux-kernelistä tulee uusi versio 6.5, jossa on optimointeja varsinkin Ryzen-prosessoreille.

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 63