Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - ilkant

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 64
41
KDE ja Kubuntu ovat matkalla kohti Qt 6 -käyttöliittymää. Helmikuussa 2024 on H-hetki. Nyt tuli tietoa, että KDE Gear 24.02 ja Framework 6 alpha-versiot on julkaistu.

KDE's 6th Megarelease - Alpha
KDE:n 6. megajulkaisu - Alpha  (Sama suomeksi Google Translatorilla pulautettuna)

Olen ajatellut, että muutos Qt 5 -> Qt 6 ei aluksi ole iso. Ainakin ne Qt 6 kuvakkeet, joita on esitelty, näyttävät melko samanlaisilta kuin tämän käytössä olevan version.  :) Pidemmällä aikavälillä nähdään sitten enemmän muutoksia parempaan - toivottavasti.

42
Juuri noin. Blender sinänsä on aivan upea softa, mutta 3D-tulostukseen se ei vain oikein sovi mitenkään.

Kiitos tiedosta. Olen ollut Työväenopiston 3D-tulostuksen kurssilla. Mutta siellä opetettoomlom Blenderiä. Jätin kurssin kesken sen jälkeen kun olin ollut yhden kerran pois ja tipahdin kärryiltä. Aionkin nyt kirjoittaa kehitysideana palautteen tuosta 3D-asiasta. kurssin nimi ei ihan vastaa sisältöä. Olin nimenomaan ajatellut, että saisi tietoa materiaaleista ja tulostinlaitteista ja tietty myös kappaleiden suunnittelusta.

Hassua oli sekin kun tuolla järjestettiin sekä englanninkielinen, että suomenkielinen yhden kerran info 3D-tulostuksesta. Suomenkielisessä opettaja olikin yks kaks päättänyt opettaa etänä kotoaan. Luokassa oli noin 10 ihmistä. Ja mikrotukihenkilö sai videoyhteyden toimimaan. Näimme sen opastajan elehtimässä siellä. Äänikään ei kulkenut. Eikä mitään tapaa kertoa, että hei täällä on 10 ihmistä odottamassa, että opastus alkaisi alusta.  :)

Odottelen vieläkin sellaista kurssia, jossa noita haluamiani asioita opetettaisi.

43
KDE Bug Tracking System olisi parempi paikka ilmoittaa bugeista, etenkin jos pystyt sen toistamaan.

Kyllä se on toistunut monta kertaa. Asia ei sinänsä ole suuri. Mutta vähintään ominaisuudelta, ellei peräti bugilta se vaikuttaa. Vielä pitää selvittää, että onko tuo joku erillinen ohjelma, vai onko se osa Plasman corea.

Tässä yhteydessä muistuu mieleen ihan viikon sisällä kun tein Stellarium-ohjelmasta bugiraportin (issue) siitä, että käynnistyslokiin tulee noin 130 ilmoitusta old fashioned määrittelyistä ssystem_minor.ini tiedoston lataamista taivaankappaleista. Sitten tämä Github ilmoitti, että se on ominaisuus, ei bugi. Kysymys olikin siitä, että Githubin pull-komento ei tuo uusinta versiota tuosta ssyste_minor.ini tiedostosta. Kun latasin sen käsin Githubista (uusin versio), niin kaikki nuo 130 ilmoitusta katosivat käynnistyksessä. Koneellani ollut aiempi ssystem_minor.ini oli tammikuulta 2023. On tuo mielestäni jonkinlainen Githubin virhe kun se ei ole pullissa tuonut uudempaa versiota.

44
KDE Plasman 5.27.8 yöväriasetukset

Vaihtoajat: Aikojen mukautus
Päivävärin lämpötila 6200 K
Yövärin lämpötila 3900 K
Yövärin aloitusaika 23:00
Päivävärin aloitusaika 06:00
Siirtymän kesto 60 minuuttia

Noilla asetuksilla käy usein niin, että päiväväri muuttuu yhdessä hetkellä punertavaksi. Olen lisännyt yövärin tummuutta oletuksesta, että se olisi hienovarainen vihje mennä nukkumaan.  :) Tämä tapahtui nyt kun talletin LibreOffice Impressillä muokkaamaani .pptx tiedoston .odf muotoon. Tuossa ei käsittääkseni merkitse mitään tuo tiedostomuoto vaan se, että tein tallennustoiminnon. Tulostin dokumentin vähän aiemmin tulostimella ja yöväri ei silloin vaihtunut. Eli tiedostojen tallennukset ja ehkä jotkut muutkin toiminnot laukaisevat yöväriksi vaihtumisen ja yhdessä hetkessä.

Tämä toiminta on mielestäni bugi. En kyllä uskoisi, että tuohon on jäänyt tuollaista lastentautia. Minun mielestäni tuon pitäisi itsestään punertua tunnin aikana portaattomasti yöväriksi. Tämä ominaisuus/bugi on ollut jo siitä lähtien kun se tuli Plasmaan.

45
Eikö Firefox tms. tallenna kirjanmerkkejä pilveen?
Google Chrome tallettaa, eli selaimen (käyttiksen) uusiminen hoituu kuin itsestään.

Joku vuosi sitten huomasin, että salasanat ovat pilvessä kun piti selain asentaa uusiksi syystä tai toista tai koko käyttöjärjestelmä. Se oli iso apu silloin. Mutta mietitytti vähän, että näkeekö joku niitä siellä ja kopioiko johjonkin muualle. Teknisestihän se voisi olla mahdollista kun "pilvi on itseasiassa vain tietokone jossain päin maailmaa".

46
Yleisenä kommenttina, että oppiminen kannattaa aina. On tullut todettua, että 30 vuotta sitten opettelun alaisia olevia hyödyttömiltä tuntuvia aiheita on tullut myöhemmin elämässä eteen ja ovat olleet tarpeen, jotta ymmärtäisi uusia eteen tulevia asioita. Tekoäly aiheena tuntuu tulevaisuuden aiheelta. Otan toisen esimerkin. Ohjelmoinnin osaamineen on ollut hyväksi siinä, että tietokoneohjellmien käyttöjärjestelmiä myöten toimintaa voi ymmärtää virhetilanteissa paremmin. Osaa ymmärtää, miksi tietokone on toiminut oudosti tai antaa outoja tuloskia. Ja nämä ovat varsin hyviä eväitä tehdä bugiraportti kehittäjille. Tekoälyssä voi olla sama juttu. Ymmärtää, miksi se antaa jotain vastauksia. Ja osaa keksiä uusia sovelluskohteita. Jne.

47
Minä opin tekemään kirjanmerkeistä ja salasanoista varmuuskopiot aika ajoin. ja se on ollut tosi hyvä apu kun on joskus joutunut asentamaan selaimen uudelleen.

48
Täälläkään ei ole Kubuntu 23.10:lla tullut ongelmia nvidian ajureilla. Stable versio tuli kuluneella viikon 44 loppupuolella, jolloin kernel päivittyi 6.2.x -> 6.5.x. Viime aikoina on kyllä tullut usein päivityksiä noihin ajureihin aika useinkin. Ne ovat aina toimineet.

Kubuntu tietokeskus:
Koodia: [Valitse]
OpenGL renderer string: NVIDIA GeForce GT 1030/PCIe/SSE2
OpenGL version string: 3.1.0 NVIDIA 525.147.05

49
Nyt se toimii ihan hyvin. Tuo hidastusjuttu on ollut vain hetkellisesti ja väliaikainen. Olen varsin tyytyväinen DNA:n linjoihin jo usean vuoden ajan 100 M ja nyt vuosi sitten päivitin ihan hyvän toimivuuden takia 400 M:ksi. Nopeus ei sinänsä tuntunut kasvavan samassa suhteessa juurikin sen takia, että Internetissä tieto ei kulje tarpeeksi nopeasti. Tarkemmin sanottuna kaikenlaiset yhteyden muodostamiset erilaisiin palvelimiin. Tiedostojen latauksissa suurentunut nopeus tietenkin näkyi selvimmin.

50
Antaa asianmukaiset käyttöoikeudet kansiolle ja pathille. Itse katsoisin konsolissa käyttäjänimen ja ryhmän ko. kansiosta (ja myös koko polusta sinne). Lisäksi ne käyttäjän, ryhmän ja koko maailman oikeudet. Järjestelmäpäivitysten ja muiden muutosten takia on käynyt useamman kerran, että pääsy johonkin hakemistoon / kansioon estyy kun niillä on vanha käyttäjänimi oikeustasoissa. Vaikka silmillä se olisi sama, niin id:t voivat olla kuitenkin erilaiset ja Linux estää pääsyn (ja jos koko maailmalle ei ole annettu kansioon täysiä oikeuksia).

Koodia: [Valitse]
$ sudo chown -R  kayttaja /polku/haluttuun/hakemistoon
$ sudo chgrp -R ryhma /polku/haluttuun/hakemistoon

Tuossa kayttaja on käyttäjätunnuksesi ja ryhma on käyttäjätunnuksesi ryhmä. Vipu -R tekee tuon rekursiivisesti kaikille hakemiston alihakemistoillekin. Tosi kätevä, jos tekee sen /backup hakemistoon tms.

Kirjoitusoikeudet saa

Koodia: [Valitse]
$ sudo chmod ug+w /polku/tiedosto

Tämä komento antaa kirjoitusoikeudet käyttäjätunnukselle ja ryhmälle mainittuun tiedostoon. Sen saa myös koko kansioon.

Ubuntussa ja vaihtoehtoisissa järjestelmissä on mahdollista antaa nuo oikeudet graafisella käyttäöliittymälläkin. Esimerkiksi Kubuntussa sa hiiren oikealla napilla valikon, jossa on Ominaisuudet. Siellä on välilehti tiedoston oikeuksista. Vastaavat asetukset voi laittaa (ylläpitäjäoikeuksin, jos eri kuin oma tunnus) kansioille ja tiedostoille graafisesti.

51
Minulle tulee mieleen langattomien kuulokkeiden kaksi erilaista protokollaa HSF (jolla toimii myös kuulokkeiden mikrofoni) ja A2DP, (joka on huomattavasti parempi). Tuo HSF teki pätkimistä ja muuta häiriötä.

52
Tänään iltapäivällä tuli Kubuntun päivitys 23.04 -> 23.10 ilmoitus. Päivitin do-release-updatella. 2½ vuotta vanha i5-10400F kone M.2 levyineen on vielä timmissä kunnossa. Varoitukset olivat, että päivitys voi kestää tuntikausia. Kesti 20 minuuttia. Aluksi äänet katosivat myös FireFoxista Chromiumin ohella. Järjestelmän äänet kyllä kuuluivat. Sitten huomasin ääniasetuksissa uuden alasvetovalikon (on voinut olla jo aiemminkin). Siitä pystyi valitsemaan joko järjestelmän äänet tai langattomat kuulokkeet ja FireFox sai äänet. Chromium on mykkä edelleen. Ja olen tarkistanut, että olen sallinut asetuksissa FaceBookin sivujen äänet. On ehkä aika vaihtaa chromium Google Chromeen. Tai jotain.

53
Millä tavoin voisi testata, mistä YouTube-videoiden useamman sekunnin pätkimiset johtuvat? Linja on 400 M, joten en usko ainakaan sen kapasiteetin olevan mikään pullonkaula. Pätkiimkö YouTube lähetystä? Tämä on ensimmäinen epäily. Se tulee esille ajoittain, ei aina. Vai onko ISP:n linjat välillä tukkoiset?

54
Voikos kyseistä laitetta ohjata edes Window 10:llä ?

Jos puhumme samasta laitteesta, niin luulen, että ei voi millään tavalla.

Olen puhunut tästä laiitteesta (tosin omassa ei ole VGA-lliitäntöjä): ATEN kahdelle koneelle.

55
En ole vielä ymmärtänyt aktiviteettien filosofiaa. En ole myöskään käyttänyt sellaisia. Minulle on riittänyt useampi virtuaalienen työpöyvä. Tärkeimmät sovellukset ovat palkissa kuvakkeina, josta ne voi käynnistää yhdellä hiiren napsautuksella. Itse asiassa paneeleja on kaksi. Toiseen olen kerännyt harrastuksissa tarvitsemiani ohjelmia. ja sen olen sijoittanut vasemapaan laitaan pystysuoraan.

Minua harmittaa ainoastaan, että Kubuntulla voi niihin asentaa vain sovelmia. Ei sovelluksia. On sellainen tuntu, että aiemmin sovelluksiakin pystyi asentamaan. Ja onhan alapalkissa monta osvellusta. Kaipaisin paneeleihinkin mahdollisuutta sovellusten ja myös linkkkejä tiedostoihin yms. asentamismahdollisuuksia.

56
Minulla on ollut käytössä ATEN-jakaja. Toinen kone Linuxilla ja toinen kone WIndowsilla. Näppäimistö ja langaton hiiri on ollut tuon kytkimen päässä. Monitorin johdot on olleet erikseen. Kätevästi pystyy vaihtamaan koneelta toiselle tuolla laitteella. Ostin sittemmin neljän koneen ATENin.

En osaa sanoa, voiko Linuxilla ohjata tuota laitetta. Varmaan ei.

57
Miten voisi navigoida aktiviteettien välillä? Minulla on niitä asennettuna 4. Osasin ennen käyttää suhteellisen hyvin Kubuntua, mutta nyt jotkut asiat ovat unohtuneet. Haluaisin muuttaa niiiden jäärjestystä avautuvassa palkissa. Voisiko joku kertoa, miten se tehdään. Ylimpänä saisi olla yleinen ja nyt siinä on Video. Meta + tab näppäilyllä sain kyllä siirrettyä niiden järjestystä, mutta olisiko suoria komentoja?

Järjestelmäasetuset -> Työtilan toiminta -> Virtuaalipöydät

Tuolla voit nimetä niitä kuten haluat ja mihin järjestykseen haluat.

58
Olen pitänyt GitHubissa yhden aihealuueen koodejani esillä ja nimennyt sen ja koko tunnuksen siihen liittyvillä sanoilla. Nyt olisi uusi aihealue tiedossa. Haluaisin sen uuteen kategoriaan. Onko mahdollista muuttaa tuota tunnuksen nimeä / repositoryn nimeä joksikin muuksi ja sen alle voisi jäädä nämä molemmat ja mahdollisesti lisää uusia aihealueita?

59
Minulla ainakin Kuvuntun Plasma vaihtaa virtuaalityöpöydille Ctrl+F1, Ctrl+F2, jne.

60
Kiitos selityksistä, mitä mikäkin johtuu. Tein taas chromiumin poistin ja katsoin sitten snapin alihakemistoja. Chromium-hakemistossa oli alihakemisto current, joka oli täysin tyhhjä. No, poistin tämän chromiumin sieltä. Sitten poistin apt:n kautta asennetun chromium-browserin. Ja asensin snapilla chromiumin. Toimii kuten aiemmin. Eli FaceBookin eikä YöuTuben videoista tule ääntä. Avasin Crhomiumin asetukset. Siellä äänille oli valinta järjestelmän oletukset. Vaihdoin sen salli äänet. Eli ei enää järjestelmän oletukset vaan sallitaan äänet suoraan. Sittenkään mitään ääniä ei kuulu.

Ilmeisesti Kubuntuun tullut päivitys jokin aika sitten on sotkenut Chromiumissa jotain. Olen lukenut Redditistä jonkun kommentin, että snap ja Kubuntu eivät toimi kunnolla keskenään.

Nyt sitten kokeilin vielä Discoverin käynnistystä. Sieltä tuli taas se ilmoitus pakettivaraston puuttuvasta release-tiedostosta. "The repository 'httpss://ppa.launchpadcontent.net/savoury1/chromium/ubuntu lunar Release' does not have a Release file. Ehkä minun pitää poistaa apt:stä tuo ppa?

Muutoin kyllä chromium ja järjestelmä toimivat, mutta vain äänet puuttuvat. FireFox toistaa äänet ihan ok. Tästä pitäisi kai nyt kirjoittaa bugi-ilmoitus chromium.selaimesta.

EDIT: ppa:savoury1 poisto lopetti Discover-ohejlman virheilmoitukset (jotka eivät nyt olleet kovin häiritseviä). Mietin vain, että mikähän kokonaisratkaisu näissä olisi parasta. Tietämyksen lisääminen käyttäjien keskuudessa vai se, että pakettivarastoissa olisi materiaalia jokaiselle distribuution versiolle.

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 64