Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - ilkant

Sivuja: [1] 2 3 ... 12
1
Katselin tässä joululahjaksi jotain tieteellistä laskinta. Edullisimmat maksavat noin 20 € ja niissä on 250 toimintoa. Kun vertaa KDE:n Kcalc:iin ja erityisesti sen scientific-moodiin niin on sanottava, että se on kalpea aavistus noihin taskulaskimien ominaisuuksiin.

Löysin kuitenkin PG Calculator:in. Kun latasin sen ja tein ./configure, niin se sanoikin:

Koodia: [Valitse]
checking for kde-config... not found
configure: error: The important program kde-config was not found!
Please check whether you installed KDE correctly.

Kun PG Calculatorin kehittämisen aktiiviajoista on kulunut vuosikausia, arvelen tuon johtuvan siitä, ettei vanha PG Calculatorin konfiruoinnin tsekkaus toimi nykyään. KDE on uusin Kubuntu 22.10, Plasma 5.26.4.

Onko tässä mahdollisesti helpohkoa muokata konfigurointiskriptiä vai kirjoittaa ohjelman kehittäjille toimimattomuudesta?

2
Tässä yhden avoimen lähdekoodin ohjelman kehittäjäyhteisö alkanut miettiä ohjelmankehittämisen tehostamista. Ohjelmisto on koodattu C++:lla ja siinä käytetään aika paljon Qt::tä. Ohjelman käyttämä omaperäinen tietokantamuotokin on ollut keskustelun alla. On ollut tarpeita tehdä siitä loogisempi ja helpommin hallittava. Ohjelmointikieliä on ollut esillä Java, Python, Ruby, Go ja sitten on voinut ehdottaa itse jotain kieltä.

Onko vinkkejä, miten avoimen lähdekoodin projektin voisi portata C++:sta Pythoniin? Ohjelma on monikielinen, joten ensimmäisenä on tullut kysymys, miten Pythonilla voi koodata monikielisyyden (Internationalization, Localization). Pythonilla tietääkseni voi kutsua myös C++ -moduuleita, jos on jotain kriittisiä koodinpätkiä.

3
Onko Qt Designeristä ilmaisversiota? Minulla on ollut joskus tietokoneella joku tuon tapainen ja se oli ladattavissa ilmaiseksi silloin. Nyt kun olen tutkaillut Qt Designeriä, sen hinta on useita satasia tai oliko jopa 2000 €.

Yhden ohjelmiston kehittäjät sanoivat, että sitä ei kannata muulla IDE:llä alkaa työstämään kun koodissa on niin paljon Qt-sidonnaisuuksia.

4
Ubuntu tietokoneissa / Lataa YouTube-videoita pythonilla
« : 23.11.22 - klo:15.37 »
Tällä on ollut esillä erilaisia skriptejä, joilla voi ladata YouTubesta videoita. LinkedInistä löytyi tällainen ohje, miten Python 3:lla voi ladata YouTube-videoita.

How to Build a Python Program to Download YouTube Videos.

5
Kubuntu 22.04:n uusin frameworks on 5.92.0

Sen jälkeen on ilmestynyt useita uudempia versioita. Viimeisin on 5.100.0, joka joulkaistiin viime maanantaina 14.11.2022. Voit katsoa mitä uutta missäkin versiossa on: 5.93, 5.94, 5.95, 5.96, 5.97, 5.98, 5.99, 5.100

Gearista ilmestyy 22.12.0 24.11.2022. En näe nyt, mikä Gearin versio tässä 22.04:ssä on.

Plasmasta tulee uusi versio 5.26.4 29.11.2022. Tässä Plasma on vielä 5.24.6. Se on kylläkin toiminut hyvin. Mutta välissä on kokonainen Major-versio 25, jota ei ole julkaistu 22.04:ään.

Qt on tässä 5.15.3. En tiedä, onko uudemmissa paljon uusia ominaisuuksia.

Jotenkin tuntuu, että Kubuntu on jäänyt nyt vähän jälkeen kehityksestä. En haluaisi asentaa 22.10:ä kun niissä on ollut aina jotain toimimatontakin ominaisuutta mukana. Ja se iskee pahimmalla hetkellä. Heh, menetettyjä mahdollisuuksia.

6
Sain Julia-ohjelmakoodia, jossa oli kreikkalaisia aakkosia muuttujien niminä. Kokeilin π -merkkiä Python v, 3.10.6 -ohjelmassa, mutta sitä ei ollut math-moduulissa valmiina kuten Juliassa. Muutoin kreikkalaiset aakkoset toimivat muuttujien niminä. Varmasti sitten myös muidenkin kielien aakkoset. Matemaattisissa laskentatehtävissä nuo voisivat olla jonkin verran kuvaavia muuttujien nimiä. Ja sehän on vain ohjelmakoodissa. Tietokone suorittaa ne ohjelmat ihan tai ainakin käytännössä ihan samalla tavalla muuttujien nimistä riippumatta.

Koodia: [Valitse]
import math
from random import randint

# https://fi.wikipedia.org/wiki/Kreikkalainen_kirjaimisto

if __name__ == '__main__':
    π = math.pi
    n = 5
    θ = 2 * π * randint(0, n)        # 0 <= θ <= 2π, uniform
    ϕ = π * randint(0, n)            # 0 <= ϕ <= π, uniform

    print(π, " ", θ, " ", ϕ)

Juliassa oli π valmiina käytettäväksi math-moduulista, mutta python 3.10.6:ssa ei. Muutoin tuo ohjelma kyllä toimi. Voiko jossain ehdottaa piitä ja muita luonnon vakioita johonkin moduuliin, jos ei ihan math-moduuliin?

π näyttää kyllä aika paljon n-kirjaimelta, joten sekanannusvaara on olemassa koodaajalle.

Aiemmin olen miettinyt, että ei ole noita <= ja >= merkkejä saatu yhdeksi merkiksi, kuten kynällä paperille kirjoittaessa tehdään. Se vaatisi vähän ohjelman kääntäjälle syntaksin muutoksia.

7
Nyt tuli tarvista käyttää Qt 6:sta kun Stellarium v 1.1 käyttää sitä. Se käynnistyy kyllä nykyisellä Qt 5:lla. Plasman dokumenteissa kerrotaan, että versio 6 on vasta suunnitteilla ja sitä ennenkin tulee vielä versio 5.27. Joten kuvittelen, että vähään aikaan ei versiota 6 tule. Käyttämällä ohjelmasta vanhempaa versiota 1.1 RC3 se toimii ok eikä uudemmissa versioissa ole veret seisauttavia ominaisuuksia.

Voiko Kubuntuun asentaa Qt 6:n niin, että se ei sotkisi Qt 5:sta, jota tämä Plasma 5.24.6 käyttää.

8
Koneella Kubuntu 22.04 ja python verso 3.10.6. Kokeilin FaceBookissa esitettyä ohjelmaa.

Koodia: [Valitse]
list1 = [False,False,False,False,False]
for i in range(5):
    if i not in list1:
        print("Hello World")

Tulostui kaiketi se, mitä pitääkin. Modifioin sitten ohjelmaa tällaiseksi:

Koodia: [Valitse]
list1 = ["Kalkkuna",3,"padassa","kiehuu",'u']
for i in range(5):
    if i not in list1:
        print(i,"\t", list1[i])

Tulostui:
Koodia: [Valitse]
$ python fourlist3.py
0        Kalkkuna
1        3
2        padassa
4        u

Miksi neljättä listan indeksiä (tuossa numerointi sitten 3, koska lähtee nollasta) ei tulostu?

9
Eilen sain tiedon, että Stellarium-tähtiohjelmasta on ilmestynyt noin 3 viikkoa sitten versio 1.0. Asensin käytämäni Linux Kubuntu 22.04 koneelle Stellariumin pakettivarastoista. Asentui versio 0.20.4. Tuntui ihan hyvältä ohjelmalta. Pidän toki KStarsin edelleen koneella. Stellarium 1.0 käyttää ohjesivujen mukaan Qt 6:sta ja minulla on Plasma 5.24.6 myötä käytössä Qt 5. Eli toistaiseksi käyttänen versiota 0.20.4. Plasmasta tullee versio 6.x ehkä vuoden kuluessa. Purkkavirityksiä ei viitsisi tehdä kun niistä tulee helposti ongelmia.

Huomasin sitten Stellariumin weekly snapshot sivustolla on jo ohjelmasta versio 1.1 release candidatena. Siellä oli myös AppImage. Latasin AppImagen. Käynnistäminen vaati myös, että *ubuntuun on asennettava libfuse2*, sillä niitä ei ole (K)ubuntu 22.04:n vakiokokoonpanossa enää. Sivustolta ilmenee, että AppImage käyttää Qt 5 -kirjastoja. Annoin ladatulle tiedostolle suoritusoikeudet chmodilla. Ja käynnistin Konsolessa. Kas, ohjelma käynnistyi muutaman virheilmoituksen jälkeen. Kaikki asetuksetkin kuten maantieteellien sijaintini olivat kunnossa ja toimivia. AppImage on käyttänyt ~/.stellarium hakemiston asetuksia apt-asennuksesta.

Pyysin Transifexissä päästä Stellariumin suomentajiin. Siellä on muitakin suomennettavia osia/moduuleita. Transifex ilmoittaa, että vain 18 % fraaseista on suomennettu. Olisiko niin, että uusissa versioissa on paljon uusia fraaseja, joita kukaan ei ole suomentanut? Kokeilemani Stellarium 0.20.4 näyttää olevan suomenkielinen kokonaisuudessaan.

Viestin pihvi. Tämä kaikki oli johdantoa varsinaiseen viestin asiaan. :)
  • Onko AppImage ns. konttiohjelmoinnin tulos? Siinähän konttiin pakataan kaikki tarvittava. Maalaisjärjesllä ajateltuna se voisi olla konttiohjelmointia.
  • Jos järjestelmässä on n kpl AppImageja, onko mahdollista, että niissä on samoja apuohjelmia / rutiineja kussakin paketissa? Vie siis turhaa tilaa ja toisekseen eri pakettien sisltämissä samoissa palikoissa eri versioissa voi tulla ongelmia.

10
Voiko Kubuntulla tallentaa selaimessa olevan videon äänet äänitiedostoksi jollain Linuxin tai KDE:n ohjelmalla samalla kun kuuntelee ja katselee sen videon? Kysymys on yhdestä opetusjärjestelmästä ja siellä ei ole työkaluja tallennuksiin. Tarkoitus on tallentaa niitä omalle koneelle jälkeenpäin kuunneltaviksi ja vain omaan käyttöön.

Katselin Kubuntun Järjestelmäsetuksista Ääni -osiota. En huomannut siellä mitään tallennusmahdollisuutta. Sieltä löytyi kyllä Passiiviset kortit / Sisäinen äänentoisto. Sen Profiili-alasvetovalikossa oli vain Poissa eikä muita vaihtoehtoja.

Järjestelmäasetukset Ääni -ikkunan Asetukset painikkeessa oli kohta Lisää virtuaalilaite paikallisten äänikorttien samanaikaiseen ulostuloon. Voisiko tällainen virtuaalilaite mahdollistaa äänen tallentamisen kuuntelun yhteydessä? Onko siihen sovelluksia?

11
Ubuntu tietokoneissa / Selaimen päivitys ja välilehdet
« : 04.10.22 - klo:21.13 »
Tuli tässä ilmoitus chromium-selaimen uudesta versiosta snapissa. Selaimia oli pari kappaletta auki eri työpöydillä. Ja yhdessä selain-ikkunassa oli noin 10 välilehteä auki. Päivityksen ajaksi selain tulisi sammuttaa, jotta uusi versio ei sekoaisi eikä sekottaisi järjestelmää.

Onko mahdollista tallentaa selaimen tila jotenkin ja päivityksen jälkeen avata selain sillä aiemmalla tilalla. Tarkoittaa tässä tapauksessa, että päivityksen ajaksi selain sammutettaisi ja päivityksen jälkeen sen voisi käynnistää kaikilla auki olleilla välilehdillä? Tuollainenhan on mahdollista kun selain on tapettu väkivaltaisesti. Se muistaa aiemmat välilehdet ja sen voi käynnistää huomioimalla ne. Mutta onko tuollaista mahdolliuutta silloin kun selain sammutetaan ilman väkivaltaa?

12
Onko mahdollista hallita Windows 10 -järjestelmää yli netin (K)ubuntu-koneelta? Toisinpäin on kyllä ohjeita. Tarkoitus on katsoa tuttavan Windows 10 -koneen tietoturvan tasoa ja mahdollisesti tsekata miksi se kone takkuilee menemättä paikan päälle.

13
Huomasin äskettäin itselle ihan uuden mukavan ominaisuuden. Olen tiennyt jo aiemmin, että Chromium-selaimessa yhden välilehden voi irroittaa ikkunasta omaksi ikkunaksi drag and drop -toiminnolla (napsauta hiiren painike pohjaan paikassa, jonka haluat siirtää ja pidä nappia alhaalla kun viet sen uuteen paikkaan ja sitten lopeta hiiren napin painaminen). Nyt kokeilin sitten Ctrl- näppäintä ja valitsin useamman välilehden. Kas, ne kaikki valitut välilehdet tulivat uudeksi ikkunaksi. TÄmähän toimii kuin useiden sovellusten valinnat ml. taulukkolaskenta. Ehkä Vaihto-näppäinkin toimisi samalla tavalla. Eli merkitsisi sen kanssa ensimmäisen ja viimeisen halutun välilehden, niin se siirtäisi kaikki välissä olevat välilehdet omaksi ikkunakseen.

Tämä hyödyttää kun usein ehtii selaimeen avata useamman tietyn aihepiirin välilehteä ja sitten huomaa, että välilehtiä on yhdessä selainikkunassa ihan liikaa.

14
Kirjoitin Brother HL5250DN on tulostanut aiemmin aiemmilla Kubuntun versioilla tehtyjä dokumentteja ok. Vain harvoin on paperille tulostunut joku virhekoodi tai jotain tekstiä tulostuksen sijaan. Nyt päivityksen Kubuntu 21.10 -> 22.04 jälkeen tulostus ei ole toiminut. Ei edes konsolin tekstitiedostoilla:

$ print testi.txt
Error: no "print" mailcap rules found for type "text/plain"

Kirjoittimen

Ajuri: Brother HL-5250DN BR-Script3
Yhteys: dnssd://Brother%20HL-5250DN%20series._pdl-datastream._tcp.local/

Kirjoitin on yhdistetty reitittimeen cat-kaapelilla.

Nyt kun olen päivittänyt Kubuntu 21.10:n versioon 22.04, huomasin, että PDF-tulostus ei toimi. Tällä hetkellä kun yritän tulostaa esimerksi yksinkertaista taulukkoa LibreOffice Calcista, niin se jää tulostusjonoon. Jonon ikkunassa on tilaviesti:

Use "pdftops-render" option (see cups-filters README file) to use Ghostscript or muPDF for the PDF -> PostScript conversion.

Kirjoittimen yhteys on kopioitu aiemman Kubuntu-version kirjoitinasetuksista. Niillä aiemmilla versioilla nuo tulivat automaattisesti kuntoon kun asensi uuden kirjoittimen.

Tulostus ei siis toimi ollenkaan ja epäilen, että kone ja Kubuntu eivät saa yhteyttä kirjoittimeen.
Olen ottanut luettavaksi tuon README-tiedoston, mutta Kubuntun pitäisi nämä hoitaa mielestäni automaattisesti kuntoon.

15
Olen lukenut SD-kortilta tietoja tietokoneelle. Nyt kortin lisäämienen lukulaitteeseen sai liittämisen vlikuttamaan liittämisikkunaa, eikä siinä pystynyt liittämään korttia järjestelmään (mount). Merkkipohjaisella näytöllä vilisti seuraavat tekstit (kirjoitettu kutakuinkin oikein):

Koodia: [Valitse]
blk_update_request: I/O error, dev sdc, sectoir 272 op 0x0:(READ) flags 0x80700 phys_seg 30 prio class 0
Buffer U/O error on dev sdc logical block 34, async page read
sd 6:0:0:0: [sdc] tag#0 device offline or changed

Muutama vastaava ilmoitus sektorista 8464 myöhemmin.

Voiko sd-kortin tuollaista virhettä yrittää korjata jollain komennolla siten, että järjestelmä lukisi sieltä jäljellä olevat tiedot?

16
Koodasin FaceBookista napatun esimerkin, joka näyttää levyjen koot. Jätin pois sen kommentoidun 1e+9 kun siitä tuli virheilmoitus python 3.10:llä konsoli-ikkunsdds Kubuntu 22.04 -järjestelmässä.

Ihan nätisti tuo löysi koneessa olevat 2 levyä (sda ja sdb), mutta lisäksi se kertoi sdc:n olevan 0G. Koneessa on yksi M.2 -levy, jota tuo ohjelma ei ole löytänyt. Levyjen sda ja sdb levyjen koot tulivat tavuina eli pitkä numeroinen luku. Sitten katselin /mnt hakemistoa ja siellä oli sdc1 ja myös sdd1 päiväyksnä 30. tammikuuta 2022. Olen lisännyt nuo sda ja sdb manuaalisesti sinne /mnt -hakemistoon, mutta en sdc:tä enkä sdd:tä. Kummatkaan sdc eikä sdd ole /dev -(laite)hakemistossa. Nämä lienevät tulleet usb:n kautta liitetyistä levyistä tai muista laitteista. Muuta en oikein keksi. Kuitenkin jään ihmettelemään, miksi tuo python-ohjelma löytää toisen (sdc) kooksi 0G kun toista se ei näe ollenkaan.

Lisään vielä, että tämä ei ole ongelma, vaan haluan tietää lisää asiasta.

Koodia: [Valitse]
from pathlib import Path
disk = [p for p in Path('/sys/block').glob('sd[a-z]')]
disk_dict = {d.name: d.joinpath('size').read_text().strip() for d in disk}

for dev,size in disk_dict.items():
    print('{:15} {:.0f}G'.format('/dev/'+dev, int(size)*512))   # 512/1e+9

17
Microsoft on ottamassa käyttöön automaattipäivitykset.

Heti tulee mieleen skenaario: Olet töissä. Käyt hakemaassa kahvikupillisen. Sinä aikana käyttämäsi työkaluohjelma on muuttunut (päivittynyt) sellaiseksi, ettet enää osaa käyttää. Päivitys kestää tuon mukaan vain 4 sekuntia. Toki olet muistanut ennen kahvin hakemista tallettaa keskeneräiset työt. Muutoin tuleva sähkökatko voi viedä tuntien uurastuksesi. Parhaimmillaan yliopistossa on mennyt puolen vuoden työ hukkaan!

18
Plasman versio 5.26 on julkaistu beta-versiona. Varsinainen julkaisupäivä on sitten 6.10.2022. Plasma 5.26 beta (tarkemmin 5.25.90) sisältää Bigscreenin, jolla tietokoneen näyttönä voi olla TV. Esimeriksi tämä 88" 7680 x 4320 8K Ultra HD Samsung QE85QN900B 85" 8K QLED -televisio?


19
Läppärille on asennettu Kubuntu 22.04. Vanhan läppärin näppäimistössä muutama näppäin on puolikuollut. Tarkoittaa, että sitä pitää hakata monta kertaa ja sitten sattumalta joskus näytölle tulee se kirjain. Ratkaisin ongelman ostamalla 10 € langattoman bluetooth-näppäimistön. Sen kanssa on ongelma, että sen bluetooth-yhteyden näppäimistöstä koneeseen saa paritettua vasta kun on kirjautunut Kubuntu-järjestelmään käyttäjänä.

Kun koneen käynnistää, niin ruudulle tulee kirjautuminen. Ja siinä vaiheessa ulkoinen näppäimistö ei ole vielä kytkeytynyt koneeseen bluetoothin kautta.

Onko tähän olemassa ratkaisua? Vai onko kirjautumisruudulle saatava bluetooth-paritus -toiminto?

Ongelmaa ei sinänsä ole, jos on valinnut salasanaksi sellaisen, jossa ei ole niitä puolikuolleiden näppäimien merkkejä.

20
Päivitin Kubuntu 22.04 -järjestelmää kun tuli ilmoitus uusista paketeista. Tämä apt:hen liittyvä kysymys vaikuttanee myös Ubuntussa ja *buntuissa. Tiedän, että KDE:hen on tullut päivitykset Geariin ja Frameworkiin viime viikolla. Tänään ne tulivat Kubuntun pakettivarastoihin.

Päivityksessä on viime aikoia jäänyt paketteja odottamaan ja varsinkin nyt kun noin 30 pakettia jäi odottamaan. Olen asennellut niitä ottamalla listasta copy+pasten ja apt install komennolla asentanut ne paketit erikseen. Ovat asentuneet mukisematta. Ja kaikki toimii.

Nyt kuitenkin tuon päivityksen jälkeen odottamaan jääneiden pakettien asennus jätti jälleen paketteja odottamaan kun oli muutaman paketin asentanut. Näitä asennuksen iteraatiokierroksia tarvittiin nyt 3 tai 4. Paketit asentuivat kuitenkin näin nätisti ja kaikki toimii.

Kysymys: Toimiiko apt niin, että jos sille antaa listan asennettavia tai päivitettäviä paketteja, se lopettaa asentamisen / päivittämisen, jos se kohtaa jonkun ongelman kuten riippuvuussuhdeongelman tai mahdollisen bugin?

Sinänsä tuo "ominaisuus" ei haittaa kun tietää, että ne odottamaan jääneet paketit voi asennuksella saada päivitettyä/asennettua.

Sivuja: [1] 2 3 ... 12