Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - ilkant

Sivuja: [1] 2 3 ... 5
1
Minulla oli Libre Office Impressillä tehty 15 diainen esitys. Kopioin sen Acerin läppärille, jossa myös Kubuntu 18.04. Se on asennettu noin vuosi sitten. Ja ohjelmistopäivitykset tehty edellisenä päivänä.

Kytkin sen yhden luentosalin videotykin järjestelmään HDMI-liittimellä. VGA-kaapelia en pöydältä löytänyt. Kuva läppärin näytöltä tuli asetusten säätämisen jälkeen valkokankaalle. Kirjauduin läppärillä Kubuntuun tunnukselleni. Ja kas, valkokankaan kuva jäi edelleen kirjautumisruuduksi. Läppärissä näkyi tunnuksen mukainen työpöytä.

Onneksi olin varautunut etukäteen mahdollisiin häiriötilanteisiin. Vein tikulla .ppt muotoon tallentamani esityksen Windows-koneelle. Homma pelitti.

Jäin miettimään, mikä tuon mustan ruudun on voinut tehdä? Kubuntun käyttämä graafinen työpöytä Plasma? Vai jokin muu? Ja miten sellaisessa tilanteessa voisi toimia, jos mitään vaihtoehtoista tapaa (Windows-kone ja .ppt muotoinen esitys) ei ole käytössä?

2
Ubuntu tietokoneissa / Libre Office Writer ja osiot
« : 23.01.20 - klo:20.27 »
Tuttu kysyi ohjeita, miten (tekstin) osiointi tehdään ilmaisella Libre Officen kirjoitusohjelmalla Writer.

YouTubessa on kaksi ohjetta, miten Libre Officella tehdään osiointi tekstiin: ohje1 (29.1.2015) ja ohje2 (25.1.2016). Tekstinkäsittelyohjelma on niissä englanninkielinen. Kokeilin nyt tuota osiointia suomenkielisellä Libre Office Writerillä v. 6.0.7.3. Oikealla oleva tyylivalikko on hieman erilainen, mutta sieltä löytyi kyllä "sivu tyyli". Kokeilin sitten lisätä "Manual breakin", joka oli suomenkielisessä ohjelmassa "Pakotettu vaihto...". Sitten tein erinäisiä kokeiluja ja sain osiot sen verran sekaisin, että tehtyjä muutoksia ei voinut enää poista.

Uusi yritys puhtaalta alkuperäiseltä tekstipohjalta. Lisäsin tekstin alkuun yhden sivun kansisivuksi. Menin toisen sivun alkuun ja Libre Office Writerin Lisää-valikosta lisäsin Ylätunnisteen. Tälle toiselle sivulle tein sitten pakotetun sivunvaihdon ja määrittelin sisunumeroinnin alkavan 1:stä (ykkösestä).  Kun toimenpiteet oli tehty, niin huomasin sen toisen sivun alkavan sivunumerosta 1. Ja numerointi jatkui sitten siitä eteenpäin niin kuin pitääkin. Hienoa! Mutta sitten kun vieritin tekstin näyttöä ensimmäiselle sivulle, niin siellähän oli sivunumero 1 ja seuraavaksi oli tyhjä sivu, jonka numero oli 2. Ja vasta sitten tulee osio 2, jonka sivunumerointi alkaa 1:sestä.

Sitten kokeilin erinäisiä toimenpiteitä. Lopuksi ensimmäisellä sivulla olikin ylätunnisteena tyylin "Ensimmäinen sivu" -ylätunniste. Ja toisella sivulla oli "Oletustyyli" -ylätunniste. Nyt kun lisäsin tähän toisen sivun ylätunnisteeseen sivunumeron, se olikin 2. Eli ei alkanut 1:sestä. Olin jossain vaiheessa tehnyt pakotetun sivunvaihdon ja sivunumeroinnin alkavan 1:sestä.

Onko Libre Office Writerissä v. 6.0.7.3 noissa toiminnoissa epämääräisyyttä? Vai teinkö toimenpiteet väärässä järjestyksessä tai jotain muuta?

3
Vaihtoehtoiset työpöytäympäristöt / KDE Quanta Plus
« : 21.10.19 - klo:22.02 »
Noin 10 vuotta sitten tein webbisivuja KDE Quanta Plus -ohjelmalla. Sitä ei löydy Kubuntu 18.04:n pakettivarastoista. Ilmeinen syykin siihen löytyi googlettamalla. Versioon 16.04 löytyi asennusohjeet, mutta niissä varoitettiin tietoturvaongelmista. Harmi kun Quanta Plus tuntui aikoinaan varsin hyvältä ja puoliautomaattiselta ohjelmalta.

Ihan toisessa yhteydessä minulle on kerrottu Kompiz tms. ohjelmasta, joka tekee ihan samoja asioita. Sitäkin olen silmäillyt, mutta en käyttänyt.

Pitäisikö tässä ottaa turvallisuusriskejä ja asentaa tuo Quanta Plus? Jotenkin pelkällä tekstieditorilla ei jaksa kauaa sivuja tehdä. Pieniä korjauksia kylläkin.  :)

4
Laitealue / Contec CMS50F oksimetri v 6.1 [RATKAISTU]
« : 21.10.19 - klo:11.19 »
Onko kukaan saanut Contec CMSF -oksimetriä (versio 6.1) toimimaan Linuxissa? Asensin ohjeiden mukaan Silicon Valleyn ajurin. Versio 3.9 on testattu toimivaksi. Mutta tuo uudempi ohjelmistoversio ei toimi Linuxissa eikä Maceissä. Tässä pitää ottaa pian yhteyttä valmistajatehtaaseen saadakseen uudet speksit.

5
Tämä voi päteä myös Ubuntuun. Kubuntu asentaa pakettivarastoista NetBeans v. 10.0. Uusin open JDK on versio 11. Nyt esimerkiksi Gephi (www.gephi.org) ei toimi versiolla 11, vaan vaatii open JDK 8:n. Ja jos asettaa open JDK version 8 käyttöön, NetBeans 10.0 valittaa, ettei voi toimia niin vanhalla JDK:lla.

Onko apt:llä mahdollista asentaa NetBeans 8.2 ?

6
Raspberry Pi 2B on palvellut uskollisesti. Uptimet olivat 336 days. Mutta käyttöjärjestelmää ei ole päivitetty pitkiin aikoihin. Kun tein sudo apt-get update:n, tuli virheilmoituksia:

Koodia: [Valitse]
Vrhe http://raspberrypi.collabora.com wheezy Release.gpg
  Something wicked happened resolving 'raspberrypi.collabora.com:http' (-5 - Konenimeen ei liity osoitetta)

Kokeilin packages.debian.org osoitetta ja jessie versiota. Tuli vähän toisenlaisia virheilmoituksia. Mikähän neuvoksi? Koneella on www-palvelin ja yksi webbipalvelinohjelmisto, Eivät ole korvaamattomia. Onko olemassa nykyään toimivaa pakettivarastoa, josta koko käyttiksen voisi saada nykyaikaiseksi eli päivitettäväksi?

Ensimmäinen tietokone muuten, jonka käyttiksen uptime on niin pitkä, että pakettivarastot ovat hävinneet Internetistä.  ;D

7
Vaihtoehtoiset työpöytäympäristöt / Hajonnut levy
« : 21.05.19 - klo:21.43 »
Yksi 1 TB levy tai sen kirjanpito levisi kun virta sammui koneesta kesken kaiken. Nyt kun rikki mennyt levy liitetään kakkoslevyksi toiseen koneeseen, ei komento df näytä mitään tietoa toisesta levystä. Mutta KDE:n osionhallintaohjelma näkee sen levyn ja sen osiot. Osiossa /dev/sdb1 on 928,39 GB osioitu ext4:ksi ja siitä on käytössä 201,53 GB. Ilmeisesti tuo osiointityökalu v. 3.3.1 ei osaa palauttaa levyä takaisin näkyväksi. Mutta voiko sen sisällön kopioida esim. dd:llä jonnekin talteen? Esimerkiksi näin:

Koodia: [Valitse]
sudo dd if=/dev/sdb1 of=/home/käyttäjä/recovery/hajonnut.iso bs=4096 conv=noerror
Koskeeko dd tuon lähdelevyn tietoihin millään tavalla? Ts. se ei voi vioittaa sitä? Onko muita ideoita?

8
Yleistä keskustelua / Avaruuden ihmettelyä Linuxilla
« : 20.04.19 - klo:02.23 »
Tul katsottua YouTubesta Avaruuden ihmeet ja mysteerit #3. Niitä on siis sarja 1 - 5. Tuolla videolla esiteltiin Space Engine -ohjelmaa. Valitettavasti Space Engine löytyy vain Windows-ympäristöön. Linuxille on kehitelty vastaava Stellarium -ohjelma. Ehkä jollain emulaattorilla voisi Linuxillakin käyttää tuota Space Engineä.

Kubuntuun on saatavana myös ohjelma Kstars, joka sekin on aika monipuolinen ohjelma.

9
Yleistä keskustelua / Video ulkomailta pätkii pahasti
« : 14.09.18 - klo:07.27 »
Haluaisin kuulla näkemyksiä, millä ohjelmilla tai laitteilla voisi ottaa selvää ohjelmalähteen lähettämästä datasta sen lähetysnopeuden tasaisuutta? Kysymyksessä on venäläinen tv-ohjelma Брат ты мне или не брат? (ei live), jota voi seurata www-sivun kautta.

Se pätkii pahasti siten, että video pysähtyy ja jatkaa sitten jonkin ajan kuluttua siitä samasta paikasta eteenpäin. Tämä ilmiö ei ole säännöllistä eikä ole havaittu yhden toisen ohjelman yhteydessä. Selaimen ruudulla on myös toinen pieni ruutu, jossa samaan aikaan kun video on pätkäissyt lähetyksen, tulee siinä pienessä ruudussa videolähetys normaalisti.

Tutkin aluksi koneeni kuorman järjestelmäkuormitusta mittaavalla ohjelmalla sekä muistinkäyttöä mittaavalla ohjelmalla. Ei ollut tapissaan, mutta yli puolet tehoista oli käytössä ja muistista noin 70 %. Boottasin koneen ja muistin kulutus tippui noin 30 %:iin. Siitä se pätkiminen ei voi johtua.

Koska tuo näytöllä oleva pieni ikkuna jatkaa lähetystä suuremman ollessa pysähdyksissä, operaattorin hidastukset voinee jättää pois laskuista. En ainakaan menisi ensin heitä syyttämään asiasta. Kone on 4 x i3-2100 CPU @ 3.10 GHz ja muistia on 8 GB. Internet-linja on 100 M.

Tutkin www-sivun koodia. Sieltä löytyi kuvaa tekevä osa:
Koodia: [Valitse]
<video x-webkit-airplay="allow" preload="metadata" src="http://media.ntv.ru/vod//hd/promo/2018/20180913/01082818N_hd_cut.mp4?ts=cencored&amp;md5=cencored" poster="//img2.ntv.ru/home/promo/20180913/DNK_full.jpg" style="display: block; object-fit: contain; background-color: black; width: 100%; height: 100%;"></video>

(Osa urlin tiedoista on sensuroitu "cencored"-tekstillä kirjoittajan toimesta.) Sitten yritin wgetillä ladata tuon mp4:n tiedostona. Mutta tuli ilmoitus, että yhtään dataa ei ole vastaanotettu. Pyyntö meni kyll' perille palvelimelle. Ilmeisesti pyynnössä pitäisi olla parametreina jotain, mitä siinä ei nyt ollut.

Yksi ratkaisu tälle olisi saada skripti, joka hakee tuollaisen tiedoston omalle koneelle. Ei taida olla kovin helppoa koodata sellaista.

10
Yllätyksekseni Acerin tabletti löysi verkkokirjoittimen Brother HL-5250DN:n langattoman wifin kautta ensin reitittimeen ja siitä langallisena kirjoittimelle. Tästä innostuneena aloin kokeilla Samsung A3 kännykän liittämistä kirjoittimeen. Asetuksissa ei näkynyt mitään tulostimien näköistä. Google-haulla tuli Samsung S7 -linkkejä. Sitten löytyi Samsung Mobile Print -ohjelma Google Play -kaupasta. Asensin sen. Ja yritin löytää ohjelmalla tuota verkkokirjoitinta. Se ei löytänyt sitä. Listalla oli vain Samsungin omia kirjoittimia.

Pitääkö ostaa Samsung S7 tai parempi älykännykkä, ennen kuin sillä voi tulostaa tavallisella tulostimella?

11
Halusin lisätä työpöydälle kuvakkeen, jota napsauttamalla se toisi heti ruudulle Punnitus-taulukkolaskennan sivun ja johon pystyisi nopeasti kirjoittamaan kyseisen päivän mittaukset.

Kun tein toiminnon hiiren oikeaa nappia painamalla "Luo uusi" -> "Peruslinkki tiedostoon tai kansioon...". Sitten kirjoitan tiedoston nimen (joka tulee näkyviin työpöydälle). Kohdassa "Kirjoita tiedoston tai kansion polku:" napsautan oikeanpuolimmaista levykkeen kuvaa, jolloin voin etsiä levyltä halutun tiedoston.  Se näyttää vain kansiot, ei tiedostoja. Voin kirjoittaa ulkomuistista tiedoston nimen alun ja se täydentää loput automaattisesti oikeassa kansiossa. Suodatin-kohdassa ei tule valittavaksi mitään tiedostotyyppiä. Kun sitten ikkunassa painaa Avaa-painiketta, ei tapahdu mitään. Tämän valintadialogin / ikkunan otsikossa on "Avaa tiedosto - Plasma". Jonkinlainen toimimattomuusongelma.

Tiedoston saa kyllä kuvakkeeksi työpöydälle kun kirjoittaa absoluuttisen polun ikkunassa "Luo symbolinen linkki - Plasma" (oli tuossa aiemmin jo esillä).

12
Kubuntu 18.04:ssä näppäimistöasettelun vaihtoa ei voi ainakaan helposti tehdä. Aiemmissa versioissa palkkiin sai lipun kuvan, jota hiirellä napsauttamalla näppäimistö vaihtui helposti länsimaalaisesta vaikkapa kyrilliseksi. Uudessa Kubuntu 18.04:ssä ei ole sellaista sovelmaa paneeliin. Ei ainakaan löydy. Lisäksi Ubuntulle on ohjeita, miten asettelun voi vaihtaa, mutta ei Kubuntulle. Tässä asiassa on ilmeisesti otettu yksi askel taaksepäin käyttömukavuudessa tai peräti käytettävyydessä.

Kysymys kuuluu? Miten saan palkkiin sen lipun, josta näppäimistöasettelun voi vaihtaa?

13
Ubuntu tietokoneissa / Netbeans ei käynnisty [ratkaistu]
« : 02.09.18 - klo:10.58 »
Kun käynnistän Kubuntussa Netbeans-ohjelmaa, tulee konsoliin tällaiset tekstit:

Koodia: [Valitse]
$ netbeans
WARNING: An illegal reflective access operation has occurred
WARNING: Illegal reflective access by org.netbeans.ProxyURLStreamHandlerFactory (file:/usr/share/netbeans/platform18/lib/boot.jar) to field java.net.URL.handler
WARNING: Please consider reporting this to the maintainers of org.netbeans.ProxyURLStreamHandlerFactory
WARNING: Use --illegal-access=warn to enable warnings of further illegal reflective access operations
WARNING: All illegal access operations will be denied in a future release
$


Netbeans on asennettu pakettivarastoista.

Samanlainen virhe tulee Gephi-ohjelmalla.

Koodia: [Valitse]
$ ./gephi                                                                                                                                                                       
WARNING: An illegal reflective access operation has occurred                                                                                                                                                                                                 
WARNING: Illegal reflective access by org.netbeans.ProxyURLStreamHandlerFactory (file:/home/user/temp/gephi/gephi-0.9.2/platform/lib/boot.jar) to field java.net.URL.handler                                                                 
WARNING: Please consider reporting this to the maintainers of org.netbeans.ProxyURLStreamHandlerFactory                                                                                                                                                     
WARNING: Use --illegal-access=warn to enable warnings of further illegal reflective access operations                                                                                                                                                       
WARNING: All illegal access operations will be denied in a future release

Tämä johtunee uusista Kubuntun tai Ubuntun 18.04 -versioista. Aiemmin ohjelmat ovat toimineet. Boot.jar tiedosto tekee viittauksen, joka saa aikaan virheen. Noissa kahdessa esimerkisssä boot.jar on eri tiedostot. Tästä voisi päätellä, että kummassakin samanlainen virhe johtuu jostain OpenJDK:hon liittyvästä asiasta tai käyttöjärjestelmästä.

14
Asensin Kingstonin 120 GB SSD-levyn koneeseen ja siihen Kubuntu 18.04 käyttiksen. Vanhan 1 TB Western Digitalin SATA 3 -levyn asensin kakkoslevyksi. Molemmat eri kaapeleilla emossa kiinni. Kun käynnistin koneen, molemmat levyt näkyivät loogisesti koneella kuten pitääkin. Sitten tein Kubuntusta uudelleenkäynnistyksen. Uudelleenkäynnistyksen jälkeen kakkoslevyä ei näkynyt df-komennolla. Sammutin koneen ja käynnistin uudelleen. Molemmat levyt näkyivät taas käyttöjärjestelmälle.

Kakkoslevy on liittynyt järjestelmään /media -hakemistoon. Tulisiko se editoida jotenkin pysyväksi levyksi /etc/fstab -tiedostoon, jotta se näkyisi myös uudelleenkäynnistyksen jälkeen normaalisti? Nyt sitä ei siellä näy. Komento fs -h:

Koodia: [Valitse]
/dev/sda1            110G  9,0G   95G   9% /
/dev/sdb1            914G  187G  681G  22% /media/user/xxxxxx

15
Kubuntun graafisen työpöydän toimimattomuuden jälkeen käytin konetta Lubuntun avulla. Nyt siinäkin Kmail ei toiminut kun se valitti, että Akonadi ei ole mukana. Kävin ostamassa SSD-levyn. Aion asentaa sen koneelle, jotta se nopeutuisi ja laitan vanhan levyn tuon rinnalle.

Jos asennan Kubuntun tuolle uudelle levylle ja laitan vanhan levyn (jossa myös Kubuntu) rinnalle, voinko uuden levyn Kmaililla imaista vanhat

a) yhteystiedot (niissäkin on jotain formaattivirheitä ollut)
b) sähköpostikansiorakenteen
c) vanhat sähköpostit jokaisesta kansiosta

Yksi vaihtoehto Kubuntulle olisi KDE Neon, joka on toiminnallisesti samanlainen tuon sähköpostin suhteen.

Mitä mieltä olette, onnistuuko noiden vanhojen tietojen siirto uuteen asennettuun käyttikseen?

16
Koneen Kubuntu on päivitetty versiosta 16.04.5 versioon 18.04. Koneessa on ollut aiemmin Lubuntu tai käynnistyksen jälkeen salasanan kysely on Lubuntusta peräisin. Sen jälkeen on käynnistynyt Kubuntu. Niin käynnistyy nytkin aina siihen asti, että työpöydän tausta tulee näytölle oikein. Ja oikeassa yläkulmassa alasvetovalikko, jossa on mm. koneen sammutus, uudelleen käynnistys ja uloskirjautuminen.

Nyt vain käy sitten niin, että kun kuvakkkeet ja paneelin pitäisi tulla näytölle, näyttöön tulee tähtitaivaan näköinen kuva ilman mitään toimintoja eikä hiirellä saa aikaan mitään. Tämä on aiemmin toiminut hyvin. Koneessa on paljon vanhoja asennettuja ohjelmia asetuksineen. On aika iso homma asentaa käyttistä puhtaalle levylle ja alkaa alusta palautellen vanhoja tietoja.

Kubuntun työpöydän käynnistyminen on varmasti jossain määritelty. Voiko sitä tutkia debugaten?

17
Yleistä keskustelua / Nordean vuosi-ilmoitus + tiliote
« : 13.03.18 - klo:11.49 »
Millä ohjelmalla Nordean vuosi-ilmoitus + tiliote aukeaa näkyväksi? Nyt tämä *ubuntu yrittää ladata sitä sivustolta ja sanoo, että tieto on binääri-oktettistreamia. Ei ole koneella ohjelmaa, joka ymmärtäisi tuota muotoa.

18
Yleistä keskustelua / Linux first
« : 08.03.18 - klo:23.28 »
Donald Trump asetti juuri teräs- ja alumiinitullit. Me vastaamme, että emme osta enää Microsoftin tuotteita. Linux first.

19
Laitealue / Kuinka päästä Acer 3750G setuppiin
« : 09.02.18 - klo:19.57 »
Haluan asentaa Linuxin Windows 10 tilalle Acer 3740G läppäriin. Kun yritän päästä bootissa setuppiin painamalla F2-näppäintä, se käynnistää Windows 10:n. Onko näppäin jokin muu sittenkin vai onko jotain jäänyt huomaamatta?

20
Chromium-selaimella Kubuntussa kun painaa FTDNAn projektin viestinkirjoituksen POST-painiketta, se ei enää toimi. Aiemmin on toiminut. Chromiumilla ei näytä olevan bugi-ilmoitusjärjestelmää, jonne viasta voisi ilmoittaa. FireFoxilla nappi toimii kuten pitääkin.

Sivuja: [1] 2 3 ... 5