Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - ilkant

Sivuja: [1] 2 3 ... 15
1
Vaihtoehtoiset työpöytäympäristöt / KDE Itinerary
« : 16.04.24 - klo:20.38 »
Luettuani Volker Krausen blogikirjoitusta February/March in KDE Itinerary, päätin asentaa sen koneelleni Kubuntu 23.10 -järjestelmään. Kun käynnistin ohjelman graafisessa tilassa, ei näyttänyt tapahtuvan mitään. Konsolista käynnistettynä antoi seuraavat virheilmoitukset:

Koodia: [Valitse]
$ itinerary
has portal: true
QQmlApplicationEngine failed to load component
qrc:/main.qml:307:9: Type App.TimelinePage unavailable
qrc:/TimelinePage.qml:123:9: Type App.FlightPage unavailable
qrc:/FlightPage.qml:18:13: Type App.FlightEditor unavailable
qrc:/FlightEditor.qml:84:17: Type App.FormDateTimeEditDelegate unavailable
qrc:/FormDateTimeEditDelegate.qml:10:1: module "org.kde.kirigamiaddons.dateandtime" is not installed

Vaikuttaa keskineräiseltä ohjelmatekeleeltä.

2
Nyt kun Kubuntussa ei lähiaikoina siirrytä Qt-6:een, niin haluaisin asentaa KDE Neon 6:n rinnakkaiseksi distroksi. Tätä varten on kakkoslevyllä 2 TB osio käyttämättömänä. Ohjeissa sanotaan, että kannattaa kopioida iso-tiedosto dd:llä tuohon osioon. Osiossa on lost+found. Sekoittaako se asennuksen? Kuinka osion saa boottaavaksi? Tuo osio on SATA3-levyllä. Sitä ei voine asentaa nopeammalle M.2-levylle, jossa on myös Kubuntu? Ohjeissa sanotaan, että grub.cfg olisi kopioitava sinne osioon ja muokattava sitä. Mutta eikö Kubuntun sisältävään osion grubiin pitäisi tehdä jotain muutoksia? Vai käynnistettäissä BIOS/Efi valitsee osion, josta käynnistys tapahtuu?

Mielessä on käynyt myös ostaa toinen kone KDE Neon 6:lle. Mutta sehän olisi melkein sama tilanne kuin nyt pl. ei tarvitse kaapista läppäriä ottaa ja laittaa käyttökuntoon.

3
KDE Neon päivittyi normaalilla ohjelmapäivityksellä KDE 6 (Qt 6). Plasma on 6.0.2 ja kohta tulee verrsio 6.0.3. Työpöytä näyttää samanlaiselta kuin KDE 5 paitsi taustakuva on tietysti uusi. Muutamassa ohjelmassa oli uusia painikkeita ja ominaisuuksia.

4
Yleistä keskustelua / Viilu ja skandit
« : 30.01.24 - klo:21.37 »
Sain kutsun Viilu-virtuaalikokoukseen. Kun linkistä yritin liittyä kokoukseen, niin tuli virheilmoitus Speech Dispatcheriin ei saada yhteyttä. Kun napsautin hiirellä lisätietoja ilmoituksesta Firefox ilmoitti, että Speech Dispatcher puuttuu ja äänet ei toimi. Löytyi englanninkielinen Firefoxin sivu, jossa ohjeita asentaa tuo Speech Dispatcher. No, kun asensin sen helposti yhdellä komennolla, niin alkoi toimia.

Ja nyt voin komentotulkissa sanoa

Koodia: [Valitse]
% spd-say Hei siellä!

Niin tietokone puhuu tuon Hei siellä! Tai puhuisi, mutta se ei osaa skandeja.  ;D

Ja mietin, mihin etäkokousjärjestelmä tarvitsee puhesyntetisaattoria. Ja mietin, että missä skandien toimimattomuus etäkokouksessa tulee tuntumaan. Tuon perusteella se jättäisi vain puhumatta skandeja sisältävät sanat.

5
Kokeilin FaceBookin esimerkkiohjelmaa

Koodia: [Valitse]
class Sport:
    def __init__(self, name):
        self.name = name

class Football(Sport):
    def __init__(self, teams):
        self.teams = teams

    def match(self):
        return f"{self.name} match: {self.teams[0]} vs {self.teams[1]}"

print(Football(["Team A", "Team B"]).match())

Koneessa on Kubuntu 23.10 ja python versio 3.11.6.

Eikö tuon pitäisi toimia? Tarkoittaa, että luokka Football perii luokan Sport attribuutin name ja sitä voi käyttää luokassa Football. Antaa kuitenkin virheilmoituksen:

Koodia: [Valitse]
AttributeError: 'Football' object has no attribute 'name'

Onko kysymys pythonin version bugista? Vai onko pythonissa joku erityinen tapa viitata perittyyn luokkaan? Pieni googlaus ei tuonut vastausta.

6
KDE Neonilla varustettu läppäri on ollut muutaman kuukauden kaapissa. Nyt kun sitä tarvitsisi kokouksessa, tuli päivitettyä käyttöjärjestelmä. Kokonaista 2,1 GB eli lähes koko käyttöjärjestelmä uusiksi (oli siinä Libre Office päivitettävänä myös). Ja uudelleenkäynnistyksen jälkeen vielä toinen päivitys noin 12 MB. Ja piti kokailla, että Firefoxilla pääsee kokouksen käyttämään pilveen, ettei huomenna tule hätää. Tämä viesti tuli kirjoitettua lähinnä siksi, että sellaisessa 3 kuukaudessa käyttöjärjestelmään on tullut lähde kaikki uusiksi.

7
Yleistä keskustelua / Github repositoryn siirto
« : 08.12.23 - klo:21.34 »
Käyttäjällä on Github-repository

www.github.com/tunnus/

Hän haluaisi siirtää

www.github.com/aihe1/

repositoryn tänne

www.github.com/tunnus/aihe1/

Onko tuo mahdollista ja millä toimenpiteillä? Tunnus on hänen oma käytrtäjätunnuksensa ja aihe1 on yhden aihealueen ohjelmakoodeja sisältävä repository. Hän haluaisi vaihtaa aihe1 nimelle aihe2. Onko se mahdollista?

8
Tietokoneen (käyttöjärjestelmä Linux Kubuntu 23.10, Plasma5.27.8) ruudulle tulee ilmoitus:

Lainaus
"chromium" snap has been refreshed
"Now available to launch

Päivitän snapin: (Olen sammuttanut chromium-selaimen ennen päviitystä, joten ei ole sitä, että selain olisi käynnissä ja auki kun alan päivittää)

Lainaus
$ sudo snap refresh
Päivitti FireFoxin.

Siis FireFox päivittyy, mutta ei chromium.

Sitten kun tein tämän:

Lainaus
$ sudo snap refresh chromium
snapille "chromium" ei ole päivityksiä saatavilla

Onko siis snap jollain tavalla sekaisin? On tapahtunut useita kertoja aiemminkin, että tulee ilmoitus chromiumin uudesta versiosta. Mutta snap refresh ei tee mitään. Ei edes päivitä FireFoxia. Tätä on tapahtunut jo Kubuntu 23.04:n aikohin ja Plasman muutamalla aiemmalla versiolla. Chromium ei päivity graafisella ohjelmanpäivitykselläkään.

9
Laitealue / Paino bluetoothilla tietokoneelle
« : 23.11.23 - klo:23.03 »
Githubissa löytyy openScale -koodia Beurer BF700 vaa'an liittämiseksi bluetoothin kautta tietokoneelle. Nyt on tarjouksessa malli Beurer BT600. Kumpikin käyttävät bluetooth 4.0:aa. Mahtaisiko tuo malli BT600 toimia Linuxille myös?

Tavoitteena olisi saada aamun kolme erilaista mittausta bluetoothin kautta tietokoneelle automaattisesti. Mahdollisesti myös LibreOffice-taulukkolaskentaan. Jokaisessa laitteessa on tuon ostoksen jälkeen bluetooth-yhteys. Ja ainakin kahteen olisi valmista koodia. Laitteet: Omron M7, CareSens Dual, Beurer BT700/600.

10
Yleistä keskustelua / ChatGPT5
« : 21.11.23 - klo:23.44 »
FaceBookissa oli ilmoitus ChatGPT5:stä:

Lainaus
Sincerely Announce GPT5 for computers is officially released, more professional, 1800 times smarter, unlimited learning thinking. Skip the web versions and this is the most classy version, with the most advanced AI technology that will be the perfect experience for you. download now
=>> https://c8ke.com/Chat.GPT5
Download today to use forever for free before the fee policy applies
Available in all countries, no registration required, available in 150 languages. data updated directly from the internet "instead of old data from 2021"

Linkistä löytyy ChatGPT5 ja sivu lataa koneelle .rar paketin, joka aukeaa unar-komennolla. Salasana on FaceBookin ilmoituksessa.

Puretun paketin tiedosto on

Koodia: [Valitse]
$ file GPT5\ Pro\ Installation.msi
GPT5 Pro Installation.msi: Composite Document File V2 Document, Little Endian, Os: Windows, Version 10.0, MSI Installer, Create Time/Date: Mon Jun 21 08:00:00 1999, Name of Creating Application: Windows Installer, Security: 1, Code page: 1252, Template: Intel;1033, Number of Pages: 200, Revision Number: {2EB5B336-142C-4CB3-B526-F772100D399A}, Title: Install, Author: Install, Comments: Bringing the benefits of AI to everyone, Number of Words: 2, Last Saved Time/Date: Sun Nov 19 01:28:18 2023, Last Printed: Sun Nov 19 01:28:18 2023

Ei taida toimia Linuxissa. Tiedostotyypillä .msi olen nähnyt vain MSI-emolevyn biossin päivitystiedostoja. Ja sitäpaitsi koko juttu voi olla huijaus. Siihen postaukseen oli reagoitu naurunaamoilla.

11
KDE ja Kubuntu ovat matkalla kohti Qt 6 -käyttöliittymää. Helmikuussa 2024 on H-hetki. Nyt tuli tietoa, että KDE Gear 24.02 ja Framework 6 alpha-versiot on julkaistu.

KDE's 6th Megarelease - Alpha
KDE:n 6. megajulkaisu - Alpha  (Sama suomeksi Google Translatorilla pulautettuna)

Olen ajatellut, että muutos Qt 5 -> Qt 6 ei aluksi ole iso. Ainakin ne Qt 6 kuvakkeet, joita on esitelty, näyttävät melko samanlaisilta kuin tämän käytössä olevan version.  :) Pidemmällä aikavälillä nähdään sitten enemmän muutoksia parempaan - toivottavasti.

12
KDE Plasman 5.27.8 yöväriasetukset

Vaihtoajat: Aikojen mukautus
Päivävärin lämpötila 6200 K
Yövärin lämpötila 3900 K
Yövärin aloitusaika 23:00
Päivävärin aloitusaika 06:00
Siirtymän kesto 60 minuuttia

Noilla asetuksilla käy usein niin, että päiväväri muuttuu yhdessä hetkellä punertavaksi. Olen lisännyt yövärin tummuutta oletuksesta, että se olisi hienovarainen vihje mennä nukkumaan.  :) Tämä tapahtui nyt kun talletin LibreOffice Impressillä muokkaamaani .pptx tiedoston .odf muotoon. Tuossa ei käsittääkseni merkitse mitään tuo tiedostomuoto vaan se, että tein tallennustoiminnon. Tulostin dokumentin vähän aiemmin tulostimella ja yöväri ei silloin vaihtunut. Eli tiedostojen tallennukset ja ehkä jotkut muutkin toiminnot laukaisevat yöväriksi vaihtumisen ja yhdessä hetkessä.

Tämä toiminta on mielestäni bugi. En kyllä uskoisi, että tuohon on jäänyt tuollaista lastentautia. Minun mielestäni tuon pitäisi itsestään punertua tunnin aikana portaattomasti yöväriksi. Tämä ominaisuus/bugi on ollut jo siitä lähtien kun se tuli Plasmaan.

13
Millä tavoin voisi testata, mistä YouTube-videoiden useamman sekunnin pätkimiset johtuvat? Linja on 400 M, joten en usko ainakaan sen kapasiteetin olevan mikään pullonkaula. Pätkiimkö YouTube lähetystä? Tämä on ensimmäinen epäily. Se tulee esille ajoittain, ei aina. Vai onko ISP:n linjat välillä tukkoiset?

14
Olen pitänyt GitHubissa yhden aihealuueen koodejani esillä ja nimennyt sen ja koko tunnuksen siihen liittyvillä sanoilla. Nyt olisi uusi aihealue tiedossa. Haluaisin sen uuteen kategoriaan. Onko mahdollista muuttaa tuota tunnuksen nimeä / repositoryn nimeä joksikin muuksi ja sen alle voisi jäädä nämä molemmat ja mahdollisesti lisää uusia aihealueita?

15
Vaihtoehtoiset työpöytäympäristöt / KDE Steam Deck
« : 28.09.23 - klo:13.32 »
Redditissä on viesti, jossa kerrotaan Steam Deckistä, joka on Plasmaa käyttävä konsoli. Tulevaisuus näyttää, miten hienoja ja helppokäyttöisiä pelit ovat tällä kun tulee Qt6 ja Wayland käyttöön.

16
Yleistä keskustelua / Linux perf
« : 28.09.23 - klo:05.01 »
Lueskelin esitietoja Python versiosta 3.12. Siellä mainittiin tuki Linuix perf:ille. (Oli siellä muutakin uutta kuten geneeriset mallit/templates.) Perf on ohjelma, jolla voi tutkia Linux kernelin tehokkuutta (profilointi). Olen tähän asti tiennyt, että profilointia voi tehdä koodatulle ohejlmalle, mutta sitä voi tehdä myös Linux-ytimelle (sic!)

Linux kernelin profilointi perfillä tutorial (english).

Yleiskatsaus (english).

Perf esimerkkejä (english).

Lisää tietoa saa kun laittaa hakukoneeseen hakusanat Linux perf.

17
Laitealue / Muistin nopeuden vaikutus
« : 24.09.23 - klo:15.36 »
Jos verrataan i7-13700K ja i9-13900K tasoisia prosessoreja, niin vaikuttaako ja miten paljon, käytetäänkö keskusmuistina 2300 Mhz DDR-4 vai 7200 Mhz (clk 36) DDR-5 muistipiirejä? Ja onko eri valmistajien piireillä eroja, vaikka speksin lukemat olisivat samoja? Kysymys lienee, joutuuko prosessori odottelemaan kellojaksoja muistista saapuvalle tiedolle. Ja nyt tietysti Linux-järjestelmässä. Kohta Linux-kernelistä tulee uusi versio 6.5, jossa on optimointeja varsinkin Ryzen-prosessoreille.

18
Pythonille saa moduulin tubetone, josta on olemassa versio 0.3.3. Selosteessa sanotaan, että paketin avulla voi prosessoida videon tekstejä ja analysoida tuloksia.

No tästähän voisi sitten tekoälyn avulla luoda agentin, joka etsii itselle mielenkiintoisia videoita! Ja se voisi olla taustalla etsimässä koko ajan.

19
HSL:llä on nykyään palvelu pysäkkinäyttö, johon voi koota haluamiaan HSL:n pysäkkejä. Sivu näyttää tulevat bussit, kuten pysäkeillä olevilla näytöillä. Tuohon voi siis lisätä useamman pysäkin.

Miten sen saisi parhaiten tietokoneen näytölle. Automaattisesti käynnistyksen yhteydessä alkavaksi tottakai, mutta olisiko hyvä koodata Plasmoidi (KDE Plasma), käynnistää selain tuolla pysäkkiurlilla vai jokin muu tapa?

Tämän tarkoitus on siis auttaa tietokoneella istujaa lähtemään ajoissa pysäkille, jotta ehtii bussiin. Jättää muut tietokonejutut sitten myöhemmin tehtäväksi.

Edelleen ajatellen samassa voisi olla sähköpörssin käppyrä. Ja nuo voisi saada vaikka hotkeyllä näkyville ja piiloon.

20
Ilmoittauduin huvikseni 3D-tulostuskurssille. Siellä on käytössä Blender. Se on avoimen lähdekoodin ilmainen CAD-suunnitteluohjelma. Onpa kyllä hieno. Ominaisuuksia löytyy. En tosin ole aiemmin CAD-suunnitteluohjelmia käyttänyt. Kotona sitten ajattelin asentaa ohjelman. Ja sitä varten tallensin kurssilla ensimmäisen harjoitustekeleen muistitikulle. Blenderin uusin versio on 3.6.3 ja ehkä tietysti kehitysversiot vielä uudempia. Kokeilin Kubuntussa apt:llä etsiä ohjelmaa. Löytyikin versio 3.4.1. Se kelpaa minulle kun uskoakseni se on paremmin järjestelmän kanssa toimiva kuin uudempi ei pakettivarastossa oleva versio. Ja kyllähän se latasi tikulta sen harjoitustekeleen lumiukon näytölle.

Täällä on valmiita malleja Blenderille.

Sivuja: [1] 2 3 ... 15