Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - ilkant

Sivuja: [1] 2 3 ... 13
1
Stellariumin käyttöopasta lukiessa tuli suositus käyttää OpenGL versiota vähintään 3.3. Kubuntu 22.10:n Tietokeskuksessa oli OpenGL version: 3.1. Pähkäiltyäni vähän aikaa, sain ajatuksen, että tuo on softapohjainen asia. Sen siis voisi ehkä päivittää. Googlasin ohjeen Ubuntulle. Ja se toimii todennäköisesti Kubuntullekin. OpenGL:n historiasta selvisi, että on olemassa versioita aina 4.6 asti. Voiko näitä päivittää Kubuntu 22.10:een? Vaativatko ne jotain ominaisuuksia näyttökortilta? Näyttökortti on MSI GeForce GT 1030 2GH LF OC.

Tuo kortti ei liene mikään huippu. On kuitenkin tähän asti täyttänyt tehtävänsä sen jälkeen kun asetukset on saatu kohdilleen. Olisiko nyt suuri tarve ostaa parempi kortti? Stellariumkin on näyttänyt tähtitaivaan ihan hyvällä tavalla. Eikä tavalliset toimisto-ohjelmat (LibreOffice) ja Kubuntu hyödy OpenGL:n uudemmista versioista isommasti?

Ubuntun ohjeissa oli ubuntu-drivers autoinstall. Voiko se sekoittaa näytön?

2
Huomasin uuden KDE:n musiikkisoittimen Strawberry Music Playerin (suomeksi mansikkasoitin). Tämän uuden lisäksi KDE:ssä on uudehko toinenkin musiikkisoitin: Elisa. Lisäksi on joku kolmas soitin. Onko tämä avoimen lähdekoodin tuotannon ominaisuus, että on monta erilaista sovellusta ja jokaisessa on jotain omaperäistä hyvää? Miksi niitä ei yhdistettäisi yhdeksi tosi hyväksi soittimeksi?

3
Kubuntu 22.10 ja Plasma 5.27.1 asennettuna koneelle. Sitten yhden istunnon (sessio) aikana tuli komentopalkkiin keltainen lätkä, jotta kone pitäisi bootata. En ollut sillä kerralla asennellut mitään uusia ohjelmia enkä päivittänyt nykyisiä. Kun painoin sitä painiketta, niin tuli se Kubuntun dialogi sammutetaanko kone, kirjauudaanko tunnukselta vain ulos jne. Se oli jäässä eli hiiren klikkaukset eivät tehneet mitään. Aikani klikkailtuani sammutin koneen lähes venäläisellä resetillä. Nyt vain sähköjohdon katkaimisesta virrat pois. Alkuperäinenhän tarkoittaisi, että johto seinän pistorasiasta irti. Kone käynnistyi seuraavan kerran ihan normaalisti, eikä mitään silmin nähtävää outoa ole tapahtunut.

Olen miettinyt, että onko tuollainen mahdollisesti haittaohjelma, joka asentuu koneelle bootin yhteydessä. En muista, että olisi aiemmin tuollaisia ollut. Tämäkin selostus ihan vain sen takia, että pitkiin aikoihin ei ole koneessa ollut mitään isompaa toimimattomuutta, jota olisi täällä kysynyt. Tuo järjestelmä toimii loistavasti.  :)

4
Laitealue / HP Notebook - 15-dw0012no lisää muistia
« : 25.02.23 - klo:21.02 »
Yritin etsiä tietoa HP Notebook - 15-dw0012no -läppäristä, että onko siinä yhden 4 GB muistikamman lisäksi paikkoja mahdollisesti toiselle muistikammalle tai peräti kolmelle kammalle. Lisäksi kiinnostaa tietää Turbo Boost -tekniikasta, miten sen saa käyttöön (2,1 GHz -> 3,9 GHz). Kone ei ole minun, mutta toivoisin sen omistajan saavan vähän tehoja irti koneesta. Koneessa on Windows ja se on hidas.

5
Kubuntu 22.10, Julia 1.8.4. Näytönohjain MSI GeForce GT 1030 2GH LF OC. Näyttö LG 34GK950F. Näytölle ei tulostu mitään. Aiemmin on tulostunut. Koodaajan omalla koneella näkyy käppyrä.

Julia-ohjelma:
Koodia: [Valitse]
using Plots
t = range(0, 2*pi, length=500);
x = @. (2+cos(3*t))*cos(2*t);
y = @. (2+cos(3*t))*sin(2*t);
z = @. -sin(3*t);
points = [x,y,z] ;
Plots.plot(points[1,:],points[2,:], points[3,:], seriestype=:scatter, markersize = 2,legend=false)

6
Kääntämällä (translate) tietokoneohjelmia esimerkiksi englannista suomeksi oppii ohjelmasta sen ominaisuuksia. Nyt huomasin, että myös bugiraportteja läpikäymällä oppii. Esimerkkinä tähtitieteen Stellarium-ohjelma. Kääntäessä tutustui moniin tähtitieteen termeihin, jotka olivat ennestään tuntemattomia. Viime yönä bugiraporttien lukemisella ja kokeillessani niitä, huomasin, että tähtitieteellinen laskin onkin paljon muutakin kuin laskin.

Koko kääntämisjuttu alkoi kohdallani KDE:n KCalc-ohjelman suomennoksessa olleesta pienestä typo-virheestä. Halusin, että se oikaistaisiin. Aie johti ottamaan selvää, miten käännöksiä tehdään. Ja siitä sitten homma laajeni.

7
Lueskelin mielenkiintoista tietoa Python 3.10 ja 3.11 sekä Cyrhonin vertailusta. Mielenkiintoista luettavaa Python 3.11 tehokkuudesta verrattuna Python 3.10:een. Nimittäin kääntäjän/tulkin tekemästä automaattisesta optimoinnista usein toistuvissa toistoissa.

Hankin python IDE:n ammattilaisversion kun yksi suurimmista kriteereistä oli mahdollisuus käyttää profileria. Nyt sain tietää, että ilmainen snakeviz tekee juuri tuota. Ja sen saa asennettua pipillä. Tietysti voi olla makuasioita visuaalisuudesta yms.

Koodia: [Valitse]
$ pip3 install snakeviz
$ python -m cProfile -o program.prof ohjelma.py
$ snakeviz program.prof

Yritinpä tuota vielä putkituksella:

Koodia: [Valitse]
$ python -m cProfile ohjelma.py | snakeviz
$ python -m cProfile ohjelma.py > snakeviz

Jälkimmäinen ei tuilostanut mitään, edes virheilmoitusta. Kumpikaan eivät aukaisseet selainsivua tuloksille.

8
Tein KDE-ohjelmasta filelight bugiraportin, koska se ei näyttänyt yhtä ln-komrennolla tehtyä alihakemistoa. Ohjelman kehittäjä käski käyttää  22.12, sillä 22.08 ei enää tueta. Vähäsanaisesta vastauksesta päälttelen, että kysymys on KDE Gearista. Mielestäni Kubuntu 22.10:een ei ole vielä ilmestynyt Gearin versiota 22.12. Mutta mistä näen Gearin version? Sitä ei näy Tietokeskuksen tiedoissa.

Ja ilmeisesti filelight käyttää jotain Gearin ohjelmaa. Gearhan on kokoelma perusohjelmia. Riittäisi, jos se on päivitettävissä Gear 22.12 -tasolle. Taidan mieluummin odotella virallista Gearin uutta julkaisua. Versio 22.12.1 tulee tammikuun alkupäivinä. Tosin sen ilmestyminen Kubuntuun voi kestää jonkin aikaa siitä.

9
Teinpä kokeilun Python Pandalla. Aluksi ilman lxml:ää, mutta kun virheilmoitus antoi ymmärtää, että se tarvitaan, niin asensin pipillä sen. Sitten kun ajoin ohjelman, tuli monta riviä virheilmoitusta. Kun katselee tuota sivua, siinä on monimutkaisia rakenteita. Ja vielä kun katsoo sivun lähdekoodia, ei siellä taulukoita olekaan. Ilmeisesti Pandalla ei voikaan lukea tuota sivua. Yksi esimerkkiohjelma kykeni lataamaan Wikipediasta ison taulukon tiedot helposti.

Koodia: [Valitse]
import pandas as pd  # version 1.5.2
import lxml  # version 4.9.2

if __name__ == '__main__':
    site = 'https://www.iihf.com/en/events/2023/wm20/schedule'
    games = pd.read_html(site)
    games.info()

10
Yleistä keskustelua / Lahjoitin KDE:lle rahaa
« : 09.12.22 - klo:15.02 »
Yli 20 vuotta olen käyttänyt KDE:tä. Nyt päätin lahjoittaa 50 € KDE:n kehittämiseen. Se kävikin helposti WWW-sivulta. KDE on tässä vuoden sisällä kehittynyt erityisen hyvin bugisuuden vähenemisenä. Enää harvemmin kohtaa jonkun toimimattomuuden. Ja uusia ominaisuuksia on tipahdellut koko ajan.

On myös muistettava, että se massiivinen määrä palvelimia, jota KDE:n kehittämisessä käytetään, vaatii myös kustannuksia. Toivon, että KDE kehittyy myös tulevaisuudessa.

11
Katselin tässä joululahjaksi jotain tieteellistä laskinta. Edullisimmat maksavat noin 20 € ja niissä on 250 toimintoa. Kun vertaa KDE:n Kcalc:iin ja erityisesti sen scientific-moodiin niin on sanottava, että se on kalpea aavistus noihin taskulaskimien ominaisuuksiin.

Löysin kuitenkin PG Calculator:in. Kun latasin sen ja tein ./configure, niin se sanoikin:

Koodia: [Valitse]
checking for kde-config... not found
configure: error: The important program kde-config was not found!
Please check whether you installed KDE correctly.

Kun PG Calculatorin kehittämisen aktiiviajoista on kulunut vuosikausia, arvelen tuon johtuvan siitä, ettei vanha PG Calculatorin konfiruoinnin tsekkaus toimi nykyään. KDE on uusin Kubuntu 22.10, Plasma 5.26.4.

Onko tässä mahdollisesti helpohkoa muokata konfigurointiskriptiä vai kirjoittaa ohjelman kehittäjille toimimattomuudesta?

12
Tässä yhden avoimen lähdekoodin ohjelman kehittäjäyhteisö alkanut miettiä ohjelmankehittämisen tehostamista. Ohjelmisto on koodattu C++:lla ja siinä käytetään aika paljon Qt::tä. Ohjelman käyttämä omaperäinen tietokantamuotokin on ollut keskustelun alla. On ollut tarpeita tehdä siitä loogisempi ja helpommin hallittava. Ohjelmointikieliä on ollut esillä Java, Python, Ruby, Go ja sitten on voinut ehdottaa itse jotain kieltä.

Onko vinkkejä, miten avoimen lähdekoodin projektin voisi portata C++:sta Pythoniin? Ohjelma on monikielinen, joten ensimmäisenä on tullut kysymys, miten Pythonilla voi koodata monikielisyyden (Internationalization, Localization). Pythonilla tietääkseni voi kutsua myös C++ -moduuleita, jos on jotain kriittisiä koodinpätkiä.

13
Onko Qt Designeristä ilmaisversiota? Minulla on ollut joskus tietokoneella joku tuon tapainen ja se oli ladattavissa ilmaiseksi silloin. Nyt kun olen tutkaillut Qt Designeriä, sen hinta on useita satasia tai oliko jopa 2000 €.

Yhden ohjelmiston kehittäjät sanoivat, että sitä ei kannata muulla IDE:llä alkaa työstämään kun koodissa on niin paljon Qt-sidonnaisuuksia.

14
Ubuntu tietokoneissa / Lataa YouTube-videoita pythonilla
« : 23.11.22 - klo:15.37 »
Tällä on ollut esillä erilaisia skriptejä, joilla voi ladata YouTubesta videoita. LinkedInistä löytyi tällainen ohje, miten Python 3:lla voi ladata YouTube-videoita.

How to Build a Python Program to Download YouTube Videos.

15
Kubuntu 22.04:n uusin frameworks on 5.92.0

Sen jälkeen on ilmestynyt useita uudempia versioita. Viimeisin on 5.100.0, joka joulkaistiin viime maanantaina 14.11.2022. Voit katsoa mitä uutta missäkin versiossa on: 5.93, 5.94, 5.95, 5.96, 5.97, 5.98, 5.99, 5.100

Gearista ilmestyy 22.12.0 24.11.2022. En näe nyt, mikä Gearin versio tässä 22.04:ssä on.

Plasmasta tulee uusi versio 5.26.4 29.11.2022. Tässä Plasma on vielä 5.24.6. Se on kylläkin toiminut hyvin. Mutta välissä on kokonainen Major-versio 25, jota ei ole julkaistu 22.04:ään.

Qt on tässä 5.15.3. En tiedä, onko uudemmissa paljon uusia ominaisuuksia.

Jotenkin tuntuu, että Kubuntu on jäänyt nyt vähän jälkeen kehityksestä. En haluaisi asentaa 22.10:ä kun niissä on ollut aina jotain toimimatontakin ominaisuutta mukana. Ja se iskee pahimmalla hetkellä. Heh, menetettyjä mahdollisuuksia.

16
Sain Julia-ohjelmakoodia, jossa oli kreikkalaisia aakkosia muuttujien niminä. Kokeilin π -merkkiä Python v, 3.10.6 -ohjelmassa, mutta sitä ei ollut math-moduulissa valmiina kuten Juliassa. Muutoin kreikkalaiset aakkoset toimivat muuttujien niminä. Varmasti sitten myös muidenkin kielien aakkoset. Matemaattisissa laskentatehtävissä nuo voisivat olla jonkin verran kuvaavia muuttujien nimiä. Ja sehän on vain ohjelmakoodissa. Tietokone suorittaa ne ohjelmat ihan tai ainakin käytännössä ihan samalla tavalla muuttujien nimistä riippumatta.

Koodia: [Valitse]
import math
from random import randint

# https://fi.wikipedia.org/wiki/Kreikkalainen_kirjaimisto

if __name__ == '__main__':
    π = math.pi
    n = 5
    θ = 2 * π * randint(0, n)        # 0 <= θ <= 2π, uniform
    ϕ = π * randint(0, n)            # 0 <= ϕ <= π, uniform

    print(π, " ", θ, " ", ϕ)

Juliassa oli π valmiina käytettäväksi math-moduulista, mutta python 3.10.6:ssa ei. Muutoin tuo ohjelma kyllä toimi. Voiko jossain ehdottaa piitä ja muita luonnon vakioita johonkin moduuliin, jos ei ihan math-moduuliin?

π näyttää kyllä aika paljon n-kirjaimelta, joten sekanannusvaara on olemassa koodaajalle.

Aiemmin olen miettinyt, että ei ole noita <= ja >= merkkejä saatu yhdeksi merkiksi, kuten kynällä paperille kirjoittaessa tehdään. Se vaatisi vähän ohjelman kääntäjälle syntaksin muutoksia.

17
Nyt tuli tarvista käyttää Qt 6:sta kun Stellarium v 1.1 käyttää sitä. Se käynnistyy kyllä nykyisellä Qt 5:lla. Plasman dokumenteissa kerrotaan, että versio 6 on vasta suunnitteilla ja sitä ennenkin tulee vielä versio 5.27. Joten kuvittelen, että vähään aikaan ei versiota 6 tule. Käyttämällä ohjelmasta vanhempaa versiota 1.1 RC3 se toimii ok eikä uudemmissa versioissa ole veret seisauttavia ominaisuuksia.

Voiko Kubuntuun asentaa Qt 6:n niin, että se ei sotkisi Qt 5:sta, jota tämä Plasma 5.24.6 käyttää.

18
Koneella Kubuntu 22.04 ja python verso 3.10.6. Kokeilin FaceBookissa esitettyä ohjelmaa.

Koodia: [Valitse]
list1 = [False,False,False,False,False]
for i in range(5):
    if i not in list1:
        print("Hello World")

Tulostui kaiketi se, mitä pitääkin. Modifioin sitten ohjelmaa tällaiseksi:

Koodia: [Valitse]
list1 = ["Kalkkuna",3,"padassa","kiehuu",'u']
for i in range(5):
    if i not in list1:
        print(i,"\t", list1[i])

Tulostui:
Koodia: [Valitse]
$ python fourlist3.py
0        Kalkkuna
1        3
2        padassa
4        u

Miksi neljättä listan indeksiä (tuossa numerointi sitten 3, koska lähtee nollasta) ei tulostu?

19
Eilen sain tiedon, että Stellarium-tähtiohjelmasta on ilmestynyt noin 3 viikkoa sitten versio 1.0. Asensin käytämäni Linux Kubuntu 22.04 koneelle Stellariumin pakettivarastoista. Asentui versio 0.20.4. Tuntui ihan hyvältä ohjelmalta. Pidän toki KStarsin edelleen koneella. Stellarium 1.0 käyttää ohjesivujen mukaan Qt 6:sta ja minulla on Plasma 5.24.6 myötä käytössä Qt 5. Eli toistaiseksi käyttänen versiota 0.20.4. Plasmasta tullee versio 6.x ehkä vuoden kuluessa. Purkkavirityksiä ei viitsisi tehdä kun niistä tulee helposti ongelmia.

Huomasin sitten Stellariumin weekly snapshot sivustolla on jo ohjelmasta versio 1.1 release candidatena. Siellä oli myös AppImage. Latasin AppImagen. Käynnistäminen vaati myös, että *ubuntuun on asennettava libfuse2*, sillä niitä ei ole (K)ubuntu 22.04:n vakiokokoonpanossa enää. Sivustolta ilmenee, että AppImage käyttää Qt 5 -kirjastoja. Annoin ladatulle tiedostolle suoritusoikeudet chmodilla. Ja käynnistin Konsolessa. Kas, ohjelma käynnistyi muutaman virheilmoituksen jälkeen. Kaikki asetuksetkin kuten maantieteellien sijaintini olivat kunnossa ja toimivia. AppImage on käyttänyt ~/.stellarium hakemiston asetuksia apt-asennuksesta.

Pyysin Transifexissä päästä Stellariumin suomentajiin. Siellä on muitakin suomennettavia osia/moduuleita. Transifex ilmoittaa, että vain 18 % fraaseista on suomennettu. Olisiko niin, että uusissa versioissa on paljon uusia fraaseja, joita kukaan ei ole suomentanut? Kokeilemani Stellarium 0.20.4 näyttää olevan suomenkielinen kokonaisuudessaan.

Viestin pihvi. Tämä kaikki oli johdantoa varsinaiseen viestin asiaan. :)
  • Onko AppImage ns. konttiohjelmoinnin tulos? Siinähän konttiin pakataan kaikki tarvittava. Maalaisjärjesllä ajateltuna se voisi olla konttiohjelmointia.
  • Jos järjestelmässä on n kpl AppImageja, onko mahdollista, että niissä on samoja apuohjelmia / rutiineja kussakin paketissa? Vie siis turhaa tilaa ja toisekseen eri pakettien sisltämissä samoissa palikoissa eri versioissa voi tulla ongelmia.

20
Voiko Kubuntulla tallentaa selaimessa olevan videon äänet äänitiedostoksi jollain Linuxin tai KDE:n ohjelmalla samalla kun kuuntelee ja katselee sen videon? Kysymys on yhdestä opetusjärjestelmästä ja siellä ei ole työkaluja tallennuksiin. Tarkoitus on tallentaa niitä omalle koneelle jälkeenpäin kuunneltaviksi ja vain omaan käyttöön.

Katselin Kubuntun Järjestelmäsetuksista Ääni -osiota. En huomannut siellä mitään tallennusmahdollisuutta. Sieltä löytyi kyllä Passiiviset kortit / Sisäinen äänentoisto. Sen Profiili-alasvetovalikossa oli vain Poissa eikä muita vaihtoehtoja.

Järjestelmäasetukset Ääni -ikkunan Asetukset painikkeessa oli kohta Lisää virtuaalilaite paikallisten äänikorttien samanaikaiseen ulostuloon. Voisiko tällainen virtuaalilaite mahdollistaa äänen tallentamisen kuuntelun yhteydessä? Onko siihen sovelluksia?

Sivuja: [1] 2 3 ... 13