Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - ilkant

Sivuja: [1] 2 3 ... 77
1
Juu BIOS:sta yleensä löytyy asetukset. Tämä oli pöytäkone käsittääkseni?

Se on läppäri Acer Aspire 3750G.

2
Löysinpä hyvän python-koodin. Sillähän saa järjestelmästä vaikka mitä tietoa. Alunperin tein tuon akkutestin. Mutta sitten kokeilin muitakin ja lopulta laitoin kommentoituna kaikki ohjeissa olleet ominaisuudet. Useista kutsuista on perässä, mitä ne ovat tulostaneet. Ei niistä, jossa tulostuksia on ollut pitkä rivi.

battery_test.py

psutil v. 7.0.0

3
hiukan keventämällä asetuksia ne toimi kuitenkin oikein hyvin, eikä koskaan aiheuttaneet usean vuoden käytössä mitään ongelmia.

Tehdäänkö nuo koneen setupissa ja pidentämällä jotain hakuaikaa tai suurentamalla muistin kellotuksia?


4
Juu. Minä en X:stä, Waylandista ja ikkunoinnista tiedä paljoakaan. Arvasin, että keskustelua tuosta syntyy. Linuxin käytössä on se hyvä puoli, että tulee tutkittua eri asioita syvällisesti sen mukaan kuin kykenee.

5
Memtest86 v. 7.00 on testannut konetta. Se kävi läpi jotain Pass sarjaa ja noin 15 minuutin kohdalla oli tullut noin 400 virhettä. Nyt 19.25 kohdalla 627 virhettä. Onpa ihmie, että kaikki on toiminut ihan hyvin. Ainoastaan se pitkä gcc-kääntäminen on johtanut virheisiin. Prosessorissa saunatunnelmat 76 C. Annan mennä tuon muistitestin loppuun asti.

Taitaa nyt olla nuo beta testaukset tuolla koneella sitten tehty eli ei kannata enää testailla?

6
Laitealue / Vs: Intelin uudet Core Ultra -prosessorit
« : 18.06.25 - klo:02.46 »
Onhan tässä Intelillä vielä 15xxx-sarja, jota ei taida vielä kaupoista saada. Esimerkiksi i9-15900K.

Yksi hyvä puoli uusista prosessoreista on, että vanhat halpenevat kaupoissa. Muutama päivä sitten katselin, että vuosi sitten haaveilemani prosessorit olivat halventuneet lähes 30 %. Ja niissäkin on ihan tarpeeksi vääntöä käyttämiini tarkoituksiin.

Testien mukaan Ryzen 9 9800 tai joku tuollainen oli tehokkaampi testeissä kuin Intelin vastaavat Core prosessorit.

7
KDE neon:ssa on jo, parasta aikaa on tesimyssy päässä. Hyvältä vaikuttaa.

Minulla siinä on beta1. Pitääpä käynnistää se KDE Neon -kone ja katsoa, onko tämä varsinainen versio jo asennettavissa. Eipä tuossa uudessa versiossa ole suurempaa uutta käyttööni, joten Kubuntulla maltan odottaa lokakuuta kun se tulee Kubuntuun.

8
Tanska on päättänyt siirtyä avoimen lähdekoodin ohjelmien käyttöön digiviraston osassa. Jos kokeilu menee hyvin, sitä laajennetaan. Nyt Saksa on päättänyt siirtyä myös avoimen lähdekoodin ohjelmiin. Vieläpä 3 kuukaudessa! He pitävät (KDE) Plasmasta käyttöliittymänä uutisen mukaan.

Jotta näillä avoimen lähdekoodin ohjelmilla olisi realistisia mahdollisuuksia korvata MS:n tuotteet, niiden tulisi selviytyä toimistotöistä. Tekstinkäsittely ja taulukkolaskenta lienee ihan kunnossa. Mutta sitten on tämä kalenteri, johon on pystyttävä lisäämään kokouksia. Kokouksissa osallistujalistat ja mahdollisuus viestien vaihtoon heidän kanssa. Teamsin korvaaja on Jitsi ja sen ulkonäkö on hyvin samanlainen.

Avoimen lähdekoodin tuottamiseen olisi hyvä sijoittaa lisenssimaksuista säästyneitä varoja ja turvata tuotanto. Näkisin erityisenä kohteena myös käyttäjien toiveiden toteuttamisen tuotteiden ominaisuuksissa.

9
Kokeilin kääntämistä kolmannen kerran. Sitä kesti 1½ tuntia tai 2½ tuntia ja sitten päättyi taas virheisiin. Mielestäni se ei tullut samasta kohdasta. Lisäksi en tehnyt koneella muuta häiritsevää. Käännös on saanut toimia KDE Neonin Konsolessa.

Sitten menin lataamaan Kubuntu-koneeseen deb-asennuspaketteina tuon LibreOffice 26.8 beta1:n. Mutta sieltä tuli yli 10 deb-pakettia, jotka olisi pitänyt asentaa. EN ainakaan siihen koneeseen niitä alkanut asentaa.

Saa nyt olla ne kokeilut ja odottelen elokuuta 2025, jolloin versio julkaistaan virallisesti.

10
Kubuntuun se tulee virallisesti versioon Questing Quokka 25.10 lokakuun 9. 2025.

Eipä taida olla tekoälyominaisuuksia, kun ei julkistuksessa sellaisesta puhuttu. Se on ollut vain toive keväällä 2025.

11
Plasma 6.4 julkaistiin tänään 17.6.2025 aikataulun mukaisesti. Tullee eri distroihin lähiaikoina.

12
Äsken tämä hyytyi kokonaan. jouduin sammuttamaan virtanapista ja käynnistämään uudelleen. Toivottavasti siitä lähtee tieto kehittäjille. KDE:ssä joissakin ohjelmissa on jo automaattinen bugi-ilmoitus kun paria nappia painaa. Sellaisen soisi yleistyvän kaikkiin ohjelmiin. Kehittäjät saisivat varmasti arvokkaita vinkkejä korjata ohjelmia.

13
Git siirsi pakatun repositorion kohdekansiossa sijaitsevaan .git-hakemistoon. Pisteellä alkavat tiedostot ja hakemistot eivät näy oletuksena tiedostoselaimessa. Ne saa näkyviin Dolphinissa Alt+.  (Alt ja piste)

Virhe viittaa joko siirrossa korruptoituneeseen dataan tai keskusmuistin ongelmaan, eli joko vapaata muistia on liian vähän tai muistissa on fyysinen vika. Myös aiempi GCC:n segmantaatiovirhe vihjaa, että muistissa voi olla vikaa. Kannattaa ajaa muistitesti.

Tuolla koneella on muistia 8 GB. Katselin kääntämisen aikana, niin se käytti noin 3 - 4 GB siitä määrästä. Ytimien kuormitusaste oli tapissaan eli 100 % eikä tipahtanut sieltä hetkellisestikään. Kone on noin 13 vuotta vanha. Kovin kovassa käytössä se ei liene ole ollut.

14
Laitealue / Intelin uudet Core Ultra -prosessorit
« : 17.06.25 - klo:11.53 »
Intel suunnittelee uutta Core Ultra -prosessorisarjaa. Uutta niihin tulee vähäisen energiankulutuksen Low-Power -ytimet. Mallissa 9 (joka vastaa mallimerkinnältään i9) prosessorissa olisi 52 ydintä. Ja nämä uudet prosessorit tarvinnevat taas uutta prosessorikantaa. Sitä myötä myös uusia emolevyjä.

Tässä on niistä kertova artikkeli Intel’s next-gen “Nova Lake-S”.

15
Redditistä löytyi juttua Waylandista. Siinä kehoitettiin olla käyttämättä sitä. Linkki Redditin juttuun. Jutussa on linkki KiCad blogiartikkeliin KiCad and Wayland Support.

Juttu pähkinänkuoressa. Waylandissa on toteutettu toiminnallisia asioita, mutta X11 kaikkia perusasioita ei. Niitä perusasioita sitten ilmeisesti tarvitaan jossain.

16
Latasin sitten koodit Githubista.

Koodia: [Valitse]
$ git clone https://gerrit.libreoffice.org/core libreoffice
Cloning into 'libreoffice'...
remote: Counting objects: 67523, done
remote: Total 6395450 (delta 0), reused 6395450 (delta 0)
Receiving objects: 100% (6395450/6395450), 2.17 GiB | 17.45 MiB/s, done.
fatal: serious inflate inconsistency290)
fatal: fetch-pack: invalid index-pack output

Onko tuo fataali fetch-pack sellainen juttu, että ei kannata kokeilla käännöstä (compile)? Sikäli kääntäminen ei ole mahdollistakaan kun siihen hakemistoon ei tullut tavun tavua GitHubista.

17
KDE Neon pohjautuu Ubuntuun, joten kyllä sille pitäisi DEB paketit kelvata. Miksi ihmeessä jotain betaversiota käyttelisit, kun varmasti on jotain ongelmia vielä?

Haluan auttaa kehittelijöitä etsimällä mahdollisia bugeja. Siinä syy. Ja onhan nuo kokeilut ihan mielenkiintoisia itsellekin sinänsä. Työkoneella on muutama pykälä vanhempi LibreOfficen versio, mutta toimii loistavasti.

18
Minä asensin tarvittavat ohjelmakomponentit. Sitten autogen.sh menikin läpi ongelmitta. Ja make käänsi ohjelmaa kaukan, kunnes tuli virheitä.

Koodia: [Valitse]
cc1: internal compiler error: Segmentation fault
0x76e74a64532f ???
       ./signal/../sysdeps/unix/sysv/linux/x86_64/libc_sigaction.c:0
0x76e74a62a1c9 __libc_start_call_main
       ../sysdeps/nptl/libc_start_call_main.h:58
0x76e74a62a28a __libc_start_main_impl
       ../csu/libc-start.c:360
Please submit a full bug report, with preprocessed source (by using -freport-bug).
Please include the complete backtrace with any bug report.
See <file:///usr/share/doc/gcc-13/README.Bugs> for instructions.
make[3]: *** [Makefile:8325: crypto/ocsp/libcrypto-lib-ocsp_ext.o] Error 1
make[3]: Leaving directory '/home/ilpo/temp/LO/libreoffice-25.8.0.0.beta1/workdir/UnpackedTarball/openssl'
make[2]: *** [Makefile:2152: build_libs] Virhe 2
make[2]: Poistutaan hakemistosta ”/home/ilpo/temp/LO/libreoffice-25.8.0.0.beta1/workdir/UnpackedTarball/openss
l”
make[1]: *** [/home/ilpo/temp/LO/libreoffice-25.8.0.0.beta1/external/openssl/ExternalProject_openssl.mk:80: /h
ome/ilpo/temp/LO/libreoffice-25.8.0.0.beta1/workdir/ExternalProject/openssl/build] Virhe 1
make: *** [Makefile:301: build] Virhe 2

Aika jännää, että kääntäjään tuli segmentation fault. Toinen jännä asia on, että yksi virhe on englanniksi Error 1 ja sitten tulee suomenkielisiä virheitä Virhe 2.

En osaa tehdä virheilmoitusta/bugiraporttia kun en ole aiemmin tehnyt LibreOfficelle sellaisia. Tarvitseeko se jonkun erillisen ohjelman, jolla se tehdään.

Mutta kuitenkin, tuo kokeilu on edistynyt aika hyvin. Tässä on aikaa elokuuhun asti testailla ohjelmaa kunhan ensin saa käännettyä sen.

Miksi teen käännöksen KDE Neonilla? No, se on läppärillä. Työkoneelle en kääntele noita sekoittamaan toimivia LibreOffice taulukkolaskentoja tai tekstinkäsittelyjä.

19
Sitten latasin lähdekoodipaketit. Ja tein ohjeiden mukaan.

Koodia: [Valitse]
$ ./autogen.sh
Various low-level dependencies are missing, please install them:
         pkg-config: pkg-config is required to be installed
         autoconf: autoconf is required
         aclocal: aclocal is required

Kun yritin asentaa noita puuttuvia ohjelmia pkconilla, niin tuli ilmoitus:

Koodia: [Valitse]
The transaction did not proceed.
                                        [=========================]         
Fatal error: user declined simulation

20
Ladatut paketit olivat pakattuja RPM-paketteja. Avasin ne alihakemistoon ja kokeilin pkconia. Tuli ilmoitus:

Command failed: Expected package name, actually got file. Try using 'pkcon install-local libreofficedev25.8-25.8.0.0.beta1-1.x86_64.rpm' instead.

Sitten kokeilin tuota pkcon install-localia.

Tuli ilmoitus:

tag: 0x780db0663150) finalized without ever returning (using g_task_return_*()). This potentially indicates a bug in the program.
                                   
Taitaa jäädä tähän nuo LibreOfficen beta-testaus kokeilut.

Kokeilin vielä pkconia paketinnimiin ilman .rpm tyyppiä. Se alkoikin asentaa, mutta ilmoitti sitten ettei löydä libreofficedev2 -pakettia. Edelleen tuntuu hankalalta asentaa.

Sivuja: [1] 2 3 ... 77