Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - ilkant

Sivuja: [1] 2 3 ... 64
1
Nyt kun Kubuntussa ei lähiaikoina siirrytä Qt-6:een, niin haluaisin asentaa KDE Neon 6:n rinnakkaiseksi distroksi. Tätä varten on kakkoslevyllä 2 TB osio käyttämättömänä. Ohjeissa sanotaan, että kannattaa kopioida iso-tiedosto dd:llä tuohon osioon. Osiossa on lost+found. Sekoittaako se asennuksen? Kuinka osion saa boottaavaksi? Tuo osio on SATA3-levyllä. Sitä ei voine asentaa nopeammalle M.2-levylle, jossa on myös Kubuntu? Ohjeissa sanotaan, että grub.cfg olisi kopioitava sinne osioon ja muokattava sitä. Mutta eikö Kubuntun sisältävään osion grubiin pitäisi tehdä jotain muutoksia? Vai käynnistettäissä BIOS/Efi valitsee osion, josta käynnistys tapahtuu?

Mielessä on käynyt myös ostaa toinen kone KDE Neon 6:lle. Mutta sehän olisi melkein sama tilanne kuin nyt pl. ei tarvitse kaapista läppäriä ottaa ja laittaa käyttökuntoon.

2
KDE Neon päivittyi normaalilla ohjelmapäivityksellä KDE 6 (Qt 6). Plasma on 6.0.2 ja kohta tulee verrsio 6.0.3. Työpöytä näyttää samanlaiselta kuin KDE 5 paitsi taustakuva on tietysti uusi. Muutamassa ohjelmassa oli uusia painikkeita ja ominaisuuksia.

3
Tuntuupa hyvältä asialta, että Kubuntun uuden version 24.04 julkistus 25.4.2024 sisältää Plasma 5.27:n. Ei siis Qt 6 vaan Qt 5. Niin paljon on nyt helmikuun loppupuolella julkaistusta Qt 6 pohjaisesta Plasmasta kaikenlaisia outouksia somessa.

4
Kiitokset minulta tuon venvin selvittämisestä. On ollut tarkoitus tutustua siihen, miten se toimii. Ajanpuutteen vuoksi ei ole pythonilla tullut tehtyä vähään aikaan mitään.

5
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Työpöydän kansio/hakemistot
« : 16.03.24 - klo:19.48 »
Olen korvannut Kubuntu 23.10 -järjestelmässä kotihakemistossani nuo kansiot / alihakemistot symbolisiksi linkeiksi ln-komennolla. Ne voivat osoittaa toiseen fyysiseen levyyn yms. On toiminut hyvin kun käynnistyksessä on nuo linkitykset automaattisesti.

Voisiko nuo linkitykset korvata tiedostoon user-dirs.dirs tehdyillä määrittelyillä? Ja olisiko se käytännöllisempi kuin em. linkityshimmeli?

6
Ilmeisesti minun on lopultakin luovuttava doublebootin käytöstä.

Se voisi olla viisasta. Minulla on ollut filosofia käyttää vain yhtä käyttöjärjestelmää per kone. Näppäimistön ja hiiren jakajalla voin vaihtaa Linuxin ja Windowsin välillä. Pöydällä on kaksi monitoria. Koen tämän järjestelyn hyväksi tällä hetkellä.

Esimerkiksi ei tarvitse bootata konetta vaihtaakseen käyttöjäjrjestelmästä toiseen vaan yksi jakajan napin painallus riittää. Molemmissa koneissa voi olla prosessit käynnissä koko ajan. Käytännössä tuo Windows-kone on vain harvoin käytössä.

7
Vajaa 3 viikkoa KDE:n Mega Release -julkistukseen (Qt6, KDE 6, Plaxma 6.x) ja vielä on pitkä lista ongelmia ja bugeja.

Yksi viikko Plasma 6 RC2:lla (englanniksi Redditissä)

8
Näin Whatsien voi asentaa *ubuntuun.

Whatsie - WhatsApp for Linux. Löytyy helposti kun Google-haulla etsii.

9
Odottelen KDE 6 / Plasma 6 julkistusta 28.2.2024. Jos tuo Chromium ei vielä sittenkään anna ääniä, niin alan tutkia tarkemmin, missä vika on. Olen tottunut Chromiumin kirjanmerkkisysteemmin, enkä haluaisi siksi alkaa käyttämään FireFoxia oletusselaimena.

10
Olen tehnyt sellaisen havainnon, että kun tulee ilmoitus uudesta chromium-päivityksestä ja sillä hetkellä on yksi tai useampi chromium-ikkuna auki työpöydällä, niin ei tapahdu heti mitään. Mutta jos suljen kaikki chromium-ikkunat työpöydältä, niin sitten snap päivittää automaattisesti chromiumin. Ei tarvitse siis boottailla eikä mitään muutakaan.

Tämä on sekoittanut varmasti aiemmin kun olen yrittänyt ymmärtää snapin logiikkaa päivityksissä.

11
Tietääkö joku, onko kukaan tehnyt Geniin ohejlmaa, jolla koko sukupuun voisi ladata omalle koneelle esim. Grampsin ymmärtämään muotoon? GedCom sopisi myös. Genissä on rajoitettu profiilien saantia. Pitää siis olla tehtynä jokin määrä niitä, jotta voisi ladata jonkun määrän sieltä.

Tarkoitus olisi ottaa "varmuuskopiot" omalle koneelle ihan siltä varalta, että jotain tapahtuisi. Eli Geni menisi käyttökelvottomaksi tai estetyksi.

12
Yleistä keskustelua / Vs: Viilu ja skandit
« : 31.01.24 - klo:03.52 »
Ehdinkin jo kokeilla sen verran, että huomasin sen osaavan sanoa vain ensimmäisen sanan. Ja siinä pystyi olemaan skandeja. Kiitos vinkeistä.

Edelleenkin mietin, missä tuota puhesynteesiä tarvitaan etäkokousjärjestelmässä. En päässyt kokoukseen kun kutsu oli mennyt roskaposteihin. Kun pääsin järjestelmään sisälle, siellä oli vain kokouksen esityslista, eikä ketään paikalla. No, ensi kerralla sitten onnistuu.

13
KDE 6 RC2 on julkaistu. Vielä on noin kuukausi aikaa varsinaiseen (mega)julkaisuun. Phonorixissa sanottiin (lihavoituna), että KDE 6 RC2 ei ole 100 % turvallinen. Suurimmat muutokset Qt5-pohjaisesta tähän Qt6-pohjaiseen KDE:hen lienevät kosmeettisia ja GUI-orientoituneita muutoksia. Ohjelmien datat lienevät saaneet vähemmän muutoksia. Ei satu olemaan nyt vapaata tietokonetta, jolla voisi kokeilla tätä julkaisua. Tikulle kopioitu image on ollut aiemmin kokeiluissa hidas.

Kubuntusta en ole huomannut vielä KDE/Plasma 6 RC2 testaukseen tarkoitettuja imageja.

EDIT: KDE Neon Unstable Editionissa on KDE 6. KDE Neon lataukset

14
Yleistä keskustelua / Vs: Viilu ja skandit
« : 30.01.24 - klo:22.47 »
Näköjäään onkin niin, että tuo spd-say osaakin sanoa vain yhden sanan. Skandinaavisen ä:n se kyllä osaa sanoa.

15
Yleistä keskustelua / Viilu ja skandit
« : 30.01.24 - klo:21.37 »
Sain kutsun Viilu-virtuaalikokoukseen. Kun linkistä yritin liittyä kokoukseen, niin tuli virheilmoitus Speech Dispatcheriin ei saada yhteyttä. Kun napsautin hiirellä lisätietoja ilmoituksesta Firefox ilmoitti, että Speech Dispatcher puuttuu ja äänet ei toimi. Löytyi englanninkielinen Firefoxin sivu, jossa ohjeita asentaa tuo Speech Dispatcher. No, kun asensin sen helposti yhdellä komennolla, niin alkoi toimia.

Ja nyt voin komentotulkissa sanoa

Koodia: [Valitse]
% spd-say Hei siellä!

Niin tietokone puhuu tuon Hei siellä! Tai puhuisi, mutta se ei osaa skandeja.  ;D

Ja mietin, mihin etäkokousjärjestelmä tarvitsee puhesyntetisaattoria. Ja mietin, että missä skandien toimimattomuus etäkokouksessa tulee tuntumaan. Tuon perusteella se jättäisi vain puhumatta skandeja sisältävät sanat.

16
Kiitokset vastauksista!

Sitä jään ihmettelemään kun siellä FaceBook-ryhmässä oli sitten monivalintana vaihtoehtoja, mitä ohjelma tulostaa. Ja monet vastasivat siihen yhdellä vaihtoehdolla. Mielestäni tässä voi ajatella, että some muokkaa ajatusmaailmaa niin, että se muuttuu virtuaaliseksi. Ja siis nyt ei edes tulla ajatelleeksi, että ohjelma ei toimi edes. Noitten vastausten takia epäilin, että python-kääntäjässä on bugi. Nimittäin tarkistin, että en ole tehnyt mitään kirjoitusvirhettä kirjoittaessani valokuvasta koodit tekstieditorilla.

Oma taustani on Java-maailmasta. Olen omin päin sitten opetellut Pythonia. Ja kommelluksin. Esimerkiksi silloin opettelun alussa tein luokan ja konstruktorin. Vahingossa olin katsonut, että initissä pitää olla kolme alaviivaa. No kun kysyin FaceBookissa, miksei ohjelma toimi, niin osa nauroi. Kukaan ei vastannut sitä oikeaa syytä. Se selvisi sitten sattumalta. Ja luokan attribuuttien olemassaolo (eksistenssi) oli uutta, jolla Pythonilla voi kikkailla kun Javalla ei sellaisia voi tehdä. Esim. ettei luokassa tarvitse määritellä attribuutteja vaan niitä voi lisätä ajon aikana. Toivottavasti olen ymmärtänyt oikein.

Pythonilla aloin tehdä yhtä (minulle) kohtalaisen laajaa ohjelmaa. Aluksi hämmästelin, miten ilmaisuvoimainen Python on. Paljon vähemmällä koodilla tekee paljon. Esimerkiksi funktioiden parametrin välityksessä ei tarvita niin tiukkaa tyypitystä kuin Javassa. Ja paljon muuta.

Ja tuossa esitetyssä ohjelmapätkässä kuvittelin, että tuo super tapahtuu automaattisesti ilman erillistä ohjeistusta. Kuten monet muut toiminnot esim. listojen käsittelyssä yms.

17
Lisätietoa: Löysin Chromium-selaimesta kätevähkön ominaisuuden. Kun haluaa sivustot muistiin kirjanmerkeiksi ja tekee sen Ctrl-D:n kanssa, ei muista aina valita aiheeseen sopivaa kansiota kirjanmerkeissä. Kirjanmerkki menee ihan aiheen kannalta väärään kansioon. Sen kirjanmerkin voi siirtää toiseen kirjanmerkkikansioon näin:

Avaa kirjanmerkki uuteen selainsivuun (Kubuntussa hiiren oikea nappi ja avautuvasta valikosta avaa uuteen välilehteen). Sitten siinä uudessa välilehdessä tee Ctrl-D ja talleta se uuteen kansioon. Kun käyt katsomassa sitä vanhaa kansiota, niin kirjanmerkki on hävinnyt sieltä!

18
Kokeilin FaceBookin esimerkkiohjelmaa

Koodia: [Valitse]
class Sport:
    def __init__(self, name):
        self.name = name

class Football(Sport):
    def __init__(self, teams):
        self.teams = teams

    def match(self):
        return f"{self.name} match: {self.teams[0]} vs {self.teams[1]}"

print(Football(["Team A", "Team B"]).match())

Koneessa on Kubuntu 23.10 ja python versio 3.11.6.

Eikö tuon pitäisi toimia? Tarkoittaa, että luokka Football perii luokan Sport attribuutin name ja sitä voi käyttää luokassa Football. Antaa kuitenkin virheilmoituksen:

Koodia: [Valitse]
AttributeError: 'Football' object has no attribute 'name'

Onko kysymys pythonin version bugista? Vai onko pythonissa joku erityinen tapa viitata perittyyn luokkaan? Pieni googlaus ei tuonut vastausta.

19
Tiedostojen duplikaattien poisto-ohjelmia on olemassa. Ei varmaan ole hirvittävän suuri työ portata sellainen toimimaan selaimen kirjanmerkkeihin...

20
Laitealue / Vs: usb-tikku ei ilmesty tiedostoihin
« : 29.12.23 - klo:18.21 »
Joskus tikkujen kanssa huomaa niiden asennon vaikuttavan paljon sähköisen kontaktin saamiseen liittimessä. Käytännössä tarkoittaa sitä, että kun tikkua kevyesti heiluttaa kuten irtoavaa hammasta, niin jossain asennossa kontakti syntyy. Olisiko tässä sellaisesta kysymys? Ja ne tosiaan vaihtelevat eri tikuilla. Toiset tikut istuvat hyvin lukijaan ja koskaan ei tule kontaktiongelmia (ja siis näkymättömyysongelmaa järjestelmässä). Eräskin kokometallinen usb-tikku ei näkynyt yhdellä tietokoneella millään tavalla eikä heiluttelulla. Ja siihen oli muutama vuosi aiemmin toisella tietokoneella ladattu tietoa ongelmitta.

Sivuja: [1] 2 3 ... 64