Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - ilkant

Sivuja: [1] 2 3 ... 63
1
Yleistä keskustelua / Vs: ChatGPT5
« : 23.11.23 - klo:23.15 »
Linux Kubuntu ei varmaan osaa edes asentaa ohjelmaa, vaikka joku yrittäisi. Parasta on poistaa tiedosto levyltä varmuuden vuoksi. Osoitus vain, että huijauksia yritetään hyvinkin erilaisissa asioissa. En koe olevani tyhmä kun olen kieltäytynyt ottamasta vastaan kaksikin kertaa puolen miljoonan euron lahjoitusta, jonka olisin sitten harkintani mukaan voinut edelleenlahjoittaa syöpäsairaiden ja muiden auttamiseen. Harmi, ettei itsellä ole syöpää.  :)

2
Ehkä pitäisi olla tarkkana ja erottaa asiat: Qt6 on ohjelmointikirjasto, johon kuvakkeet eivät liity millään tavalla. Plasma 6 on sitten Qt6:ta käyttävä käyttöliittymä, joka ne kuvakkeet esittelee.

Juu, tiedossa on. Qt on käyttöliittymäkirjasto.

3
Tuosta ilmoituksesta selviää, että palvelimeen ei saatu yhteyttä. Jokin estää sen.

1) Palvelin on sammutettu tai sammunut tai muuten toimintakyvytön. Analyysi. Ei voi paljoa vaikuttaa, paitsi ottamalla yhteyttä palvelimen ylläpitäjään.
2) Laitteesta (ilmeisesti puhelin) on yhteys sammutettu tai protokollavirhe tms. Tässä voi kokeilla puhelimesta, miten saisi yhteyden toimimaan.
3) Signal-ohjelmassa on bugi. Nyt voi ilmoittaa mahdollisimman tarkasti vian ja miten siihen päädyttiin Signalin kehittäjille.

4
Laitealue / Paino bluetoothilla tietokoneelle
« : 23.11.23 - klo:23.03 »
Githubissa löytyy openScale -koodia Beurer BF700 vaa'an liittämiseksi bluetoothin kautta tietokoneelle. Nyt on tarjouksessa malli Beurer BT600. Kumpikin käyttävät bluetooth 4.0:aa. Mahtaisiko tuo malli BT600 toimia Linuxille myös?

Tavoitteena olisi saada aamun kolme erilaista mittausta bluetoothin kautta tietokoneelle automaattisesti. Mahdollisesti myös LibreOffice-taulukkolaskentaan. Jokaisessa laitteessa on tuon ostoksen jälkeen bluetooth-yhteys. Ja ainakin kahteen olisi valmista koodia. Laitteet: Omron M7, CareSens Dual, Beurer BT700/600.

5
Kubuntu on matkalla Qt6-ympäristöön vasta ensi lokakuussa Kubuntu 24.10:n myötä. LTS käyttää yhä Plasma 5.27:ää.

KDE Neon -järjestelmässä Qt6  voi tulla käyttöön jo aiemmin. On toisessa koneessa tämä Neon, niin pääsee kokeilemaan sillä. Kubuntun nykyinen versio on käyttööni ihan tarpeeksi hyvä jo tällaisenaan.

6
Mobiili uutisoi just tästä "tökkimisestä" yytuubassa.

Ihmeellinen ilmiö paljastui: YouTube hidastelee Firefox-selaimella

Kiitos tiedosta! Käytän juuri FireFoxia kun Chromium on ollut mykkä useamman kuukauden.

7
Itäisessä Suomessa on joillakin paikkakunnilla ollut GSM-verkon toimimattomuuksia jopa kokonaisen päivän. Ei kannattane siellä tilata mobiilinettiä.

8
Yleistä keskustelua / ChatGPT5
« : 21.11.23 - klo:23.44 »
FaceBookissa oli ilmoitus ChatGPT5:stä:

Lainaus
Sincerely Announce GPT5 for computers is officially released, more professional, 1800 times smarter, unlimited learning thinking. Skip the web versions and this is the most classy version, with the most advanced AI technology that will be the perfect experience for you. download now
=>> https://c8ke.com/Chat.GPT5
Download today to use forever for free before the fee policy applies
Available in all countries, no registration required, available in 150 languages. data updated directly from the internet "instead of old data from 2021"

Linkistä löytyy ChatGPT5 ja sivu lataa koneelle .rar paketin, joka aukeaa unar-komennolla. Salasana on FaceBookin ilmoituksessa.

Puretun paketin tiedosto on

Koodia: [Valitse]
$ file GPT5\ Pro\ Installation.msi
GPT5 Pro Installation.msi: Composite Document File V2 Document, Little Endian, Os: Windows, Version 10.0, MSI Installer, Create Time/Date: Mon Jun 21 08:00:00 1999, Name of Creating Application: Windows Installer, Security: 1, Code page: 1252, Template: Intel;1033, Number of Pages: 200, Revision Number: {2EB5B336-142C-4CB3-B526-F772100D399A}, Title: Install, Author: Install, Comments: Bringing the benefits of AI to everyone, Number of Words: 2, Last Saved Time/Date: Sun Nov 19 01:28:18 2023, Last Printed: Sun Nov 19 01:28:18 2023

Ei taida toimia Linuxissa. Tiedostotyypillä .msi olen nähnyt vain MSI-emolevyn biossin päivitystiedostoja. Ja sitäpaitsi koko juttu voi olla huijaus. Siihen postaukseen oli reagoitu naurunaamoilla.

9
Olen muuten käyttänyt Stellarium-ohjelmaa jo kuukausia Qt 6:lla. Asensin koneelle tarvittavat Qt 6 -ohjelmapaketit ja olen kääntänyt Stellariumin omalla koneella. On toiminut hyvin. Toivon, että helmikuussa 2024 ei tule mitään konfliktia kun Kubuntun omat ohejlmapaketit muuttuvat Qt 6 -mallisiksi.

10
KDE ja Kubuntu ovat matkalla kohti Qt 6 -käyttöliittymää. Helmikuussa 2024 on H-hetki. Nyt tuli tietoa, että KDE Gear 24.02 ja Framework 6 alpha-versiot on julkaistu.

KDE's 6th Megarelease - Alpha
KDE:n 6. megajulkaisu - Alpha  (Sama suomeksi Google Translatorilla pulautettuna)

Olen ajatellut, että muutos Qt 5 -> Qt 6 ei aluksi ole iso. Ainakin ne Qt 6 kuvakkeet, joita on esitelty, näyttävät melko samanlaisilta kuin tämän käytössä olevan version.  :) Pidemmällä aikavälillä nähdään sitten enemmän muutoksia parempaan - toivottavasti.

11
Juuri noin. Blender sinänsä on aivan upea softa, mutta 3D-tulostukseen se ei vain oikein sovi mitenkään.

Kiitos tiedosta. Olen ollut Työväenopiston 3D-tulostuksen kurssilla. Mutta siellä opetettoomlom Blenderiä. Jätin kurssin kesken sen jälkeen kun olin ollut yhden kerran pois ja tipahdin kärryiltä. Aionkin nyt kirjoittaa kehitysideana palautteen tuosta 3D-asiasta. kurssin nimi ei ihan vastaa sisältöä. Olin nimenomaan ajatellut, että saisi tietoa materiaaleista ja tulostinlaitteista ja tietty myös kappaleiden suunnittelusta.

Hassua oli sekin kun tuolla järjestettiin sekä englanninkielinen, että suomenkielinen yhden kerran info 3D-tulostuksesta. Suomenkielisessä opettaja olikin yks kaks päättänyt opettaa etänä kotoaan. Luokassa oli noin 10 ihmistä. Ja mikrotukihenkilö sai videoyhteyden toimimaan. Näimme sen opastajan elehtimässä siellä. Äänikään ei kulkenut. Eikä mitään tapaa kertoa, että hei täällä on 10 ihmistä odottamassa, että opastus alkaisi alusta.  :)

Odottelen vieläkin sellaista kurssia, jossa noita haluamiani asioita opetettaisi.

12
KDE Bug Tracking System olisi parempi paikka ilmoittaa bugeista, etenkin jos pystyt sen toistamaan.

Kyllä se on toistunut monta kertaa. Asia ei sinänsä ole suuri. Mutta vähintään ominaisuudelta, ellei peräti bugilta se vaikuttaa. Vielä pitää selvittää, että onko tuo joku erillinen ohjelma, vai onko se osa Plasman corea.

Tässä yhteydessä muistuu mieleen ihan viikon sisällä kun tein Stellarium-ohjelmasta bugiraportin (issue) siitä, että käynnistyslokiin tulee noin 130 ilmoitusta old fashioned määrittelyistä ssystem_minor.ini tiedoston lataamista taivaankappaleista. Sitten tämä Github ilmoitti, että se on ominaisuus, ei bugi. Kysymys olikin siitä, että Githubin pull-komento ei tuo uusinta versiota tuosta ssyste_minor.ini tiedostosta. Kun latasin sen käsin Githubista (uusin versio), niin kaikki nuo 130 ilmoitusta katosivat käynnistyksessä. Koneellani ollut aiempi ssystem_minor.ini oli tammikuulta 2023. On tuo mielestäni jonkinlainen Githubin virhe kun se ei ole pullissa tuonut uudempaa versiota.

13
KDE Plasman 5.27.8 yöväriasetukset

Vaihtoajat: Aikojen mukautus
Päivävärin lämpötila 6200 K
Yövärin lämpötila 3900 K
Yövärin aloitusaika 23:00
Päivävärin aloitusaika 06:00
Siirtymän kesto 60 minuuttia

Noilla asetuksilla käy usein niin, että päiväväri muuttuu yhdessä hetkellä punertavaksi. Olen lisännyt yövärin tummuutta oletuksesta, että se olisi hienovarainen vihje mennä nukkumaan.  :) Tämä tapahtui nyt kun talletin LibreOffice Impressillä muokkaamaani .pptx tiedoston .odf muotoon. Tuossa ei käsittääkseni merkitse mitään tuo tiedostomuoto vaan se, että tein tallennustoiminnon. Tulostin dokumentin vähän aiemmin tulostimella ja yöväri ei silloin vaihtunut. Eli tiedostojen tallennukset ja ehkä jotkut muutkin toiminnot laukaisevat yöväriksi vaihtumisen ja yhdessä hetkessä.

Tämä toiminta on mielestäni bugi. En kyllä uskoisi, että tuohon on jäänyt tuollaista lastentautia. Minun mielestäni tuon pitäisi itsestään punertua tunnin aikana portaattomasti yöväriksi. Tämä ominaisuus/bugi on ollut jo siitä lähtien kun se tuli Plasmaan.

14
Eikö Firefox tms. tallenna kirjanmerkkejä pilveen?
Google Chrome tallettaa, eli selaimen (käyttiksen) uusiminen hoituu kuin itsestään.

Joku vuosi sitten huomasin, että salasanat ovat pilvessä kun piti selain asentaa uusiksi syystä tai toista tai koko käyttöjärjestelmä. Se oli iso apu silloin. Mutta mietitytti vähän, että näkeekö joku niitä siellä ja kopioiko johjonkin muualle. Teknisestihän se voisi olla mahdollista kun "pilvi on itseasiassa vain tietokone jossain päin maailmaa".

15
Yleisenä kommenttina, että oppiminen kannattaa aina. On tullut todettua, että 30 vuotta sitten opettelun alaisia olevia hyödyttömiltä tuntuvia aiheita on tullut myöhemmin elämässä eteen ja ovat olleet tarpeen, jotta ymmärtäisi uusia eteen tulevia asioita. Tekoäly aiheena tuntuu tulevaisuuden aiheelta. Otan toisen esimerkin. Ohjelmoinnin osaamineen on ollut hyväksi siinä, että tietokoneohjellmien käyttöjärjestelmiä myöten toimintaa voi ymmärtää virhetilanteissa paremmin. Osaa ymmärtää, miksi tietokone on toiminut oudosti tai antaa outoja tuloskia. Ja nämä ovat varsin hyviä eväitä tehdä bugiraportti kehittäjille. Tekoälyssä voi olla sama juttu. Ymmärtää, miksi se antaa jotain vastauksia. Ja osaa keksiä uusia sovelluskohteita. Jne.

16
Minä opin tekemään kirjanmerkeistä ja salasanoista varmuuskopiot aika ajoin. ja se on ollut tosi hyvä apu kun on joskus joutunut asentamaan selaimen uudelleen.

17
Täälläkään ei ole Kubuntu 23.10:lla tullut ongelmia nvidian ajureilla. Stable versio tuli kuluneella viikon 44 loppupuolella, jolloin kernel päivittyi 6.2.x -> 6.5.x. Viime aikoina on kyllä tullut usein päivityksiä noihin ajureihin aika useinkin. Ne ovat aina toimineet.

Kubuntu tietokeskus:
Koodia: [Valitse]
OpenGL renderer string: NVIDIA GeForce GT 1030/PCIe/SSE2
OpenGL version string: 3.1.0 NVIDIA 525.147.05

18
Nyt se toimii ihan hyvin. Tuo hidastusjuttu on ollut vain hetkellisesti ja väliaikainen. Olen varsin tyytyväinen DNA:n linjoihin jo usean vuoden ajan 100 M ja nyt vuosi sitten päivitin ihan hyvän toimivuuden takia 400 M:ksi. Nopeus ei sinänsä tuntunut kasvavan samassa suhteessa juurikin sen takia, että Internetissä tieto ei kulje tarpeeksi nopeasti. Tarkemmin sanottuna kaikenlaiset yhteyden muodostamiset erilaisiin palvelimiin. Tiedostojen latauksissa suurentunut nopeus tietenkin näkyi selvimmin.

19
Antaa asianmukaiset käyttöoikeudet kansiolle ja pathille. Itse katsoisin konsolissa käyttäjänimen ja ryhmän ko. kansiosta (ja myös koko polusta sinne). Lisäksi ne käyttäjän, ryhmän ja koko maailman oikeudet. Järjestelmäpäivitysten ja muiden muutosten takia on käynyt useamman kerran, että pääsy johonkin hakemistoon / kansioon estyy kun niillä on vanha käyttäjänimi oikeustasoissa. Vaikka silmillä se olisi sama, niin id:t voivat olla kuitenkin erilaiset ja Linux estää pääsyn (ja jos koko maailmalle ei ole annettu kansioon täysiä oikeuksia).

Koodia: [Valitse]
$ sudo chown -R  kayttaja /polku/haluttuun/hakemistoon
$ sudo chgrp -R ryhma /polku/haluttuun/hakemistoon

Tuossa kayttaja on käyttäjätunnuksesi ja ryhma on käyttäjätunnuksesi ryhmä. Vipu -R tekee tuon rekursiivisesti kaikille hakemiston alihakemistoillekin. Tosi kätevä, jos tekee sen /backup hakemistoon tms.

Kirjoitusoikeudet saa

Koodia: [Valitse]
$ sudo chmod ug+w /polku/tiedosto

Tämä komento antaa kirjoitusoikeudet käyttäjätunnukselle ja ryhmälle mainittuun tiedostoon. Sen saa myös koko kansioon.

Ubuntussa ja vaihtoehtoisissa järjestelmissä on mahdollista antaa nuo oikeudet graafisella käyttäöliittymälläkin. Esimerkiksi Kubuntussa sa hiiren oikealla napilla valikon, jossa on Ominaisuudet. Siellä on välilehti tiedoston oikeuksista. Vastaavat asetukset voi laittaa (ylläpitäjäoikeuksin, jos eri kuin oma tunnus) kansioille ja tiedostoille graafisesti.

20
Minulle tulee mieleen langattomien kuulokkeiden kaksi erilaista protokollaa HSF (jolla toimii myös kuulokkeiden mikrofoni) ja A2DP, (joka on huomattavasti parempi). Tuo HSF teki pätkimistä ja muuta häiriötä.

Sivuja: [1] 2 3 ... 63