Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - Hajakenttä

Sivuja: 1 2 [3] 4
41
Xubuntu on siitä mukava, että sen työpöytäympäristöä voi helposti muokata. Laitan tähän muutamia onnistumisen kokemuksia, jotta muutkin saavat kokeilla. ;D


Nautilus on hyvä tiedostoselain, koska sillä on "näytä" valikossa mahdollisuus valita "lisäpaneeli", jolloin näkymä jakautuu kahtia ja molempiin puolikkaisiin voi avata eri kansion. Silloin voi siirrellä tiedostoja raahaamalla helposti kansiosta toiseen. Oletus tiedostoselain täytyy avata kahteen kertaan eri ikkunoihin, jolloin meille heikkonäköisille tulee vaikeuksia kun ei voi niin paljoa suurentaa. Pienille näytöille se on myös etu. Xubuntun keveydestä sanotaan menevän hiukan hukkaan Nautiluksen kanssa, mutta en ole sellaista itse mitenkään havainnut.

Nautilus asennetaan helposti sovellusvalikoimasta tai synapticilla tai komennolla:

Koodia: [Valitse]
sudo apt-get install nautilus
Jostain syystä sen mukana ei syntynyt käynnistintä Xubuntun valikkoon. Sehän voi tietysti käynnistää komennolla:

Koodia: [Valitse]
nautilus
Ja kannattaakin kokeilla ensin päätteeltä. Jos se käynnistyy ja toimii ja tuntuu, että se pidetään koneessa, niin voi tehdä käynnistimen seuraavasti:

1. Klikkaa hiirellä oikealla napilla työpöydän tyhjää kohtaa ja valitse valikosta "luo käynnistin".
2. Täytä kuponki. "Nimi" kohdan teksti on vapaata ja näkyy kun käynnistintä osoittaa hiirellä, kirjoita siihen Nautilus. "Komento" ruuttuun täytyy kirjoittaa tarkasti se käynnistyskomento, joka päätteessäkin, siis nautilus. "Ei käynnistintä" ruutua klikkaamalla aukeaa pitkä kuvakelista nappien kuvia. Sen loppupuolella on simpukan näköinen kuvake, jossa lukeekin Nautilus, klikkaa sitä ja alhaalta OK.
3. Lopuksi klikkaa kupongista "Luo".
4. Nyt käynnistin näkyy työpöydällä vasemmalla ylhäällä. Voit kokeilla sen toimivuutta (kaksoisklikattava) ja lopuksi voit raahata sen haluamaasi paneeliin, jolloin siitä tulee yksöisklikattava.
KUVA LITTEENÄ

Jos haluat ison punaisen sammutusnapin vaikka pomppupaneeliin, se käy edellä esitetyllä tavalla. Kirjoitat vain nimeksi vaikka SAMMUTUS ja komennoksi xfce4-session-logout ja valitset nappien listalta ison punaisen sammutusnapin kuten edellä. Lopuksi raahaat sen pomppupaneeliin.

Käynnistimiä voi myös raahata paneelista toiseen ja Xubuntuvalikosta paneeliin.


Monesti pikanappi näppäimistöllä on hyödyllinen. Niitä voi luoda:

1. Valitse sovellusvalikko ja siitä "asetukset" ja uudesta valikosta uudelleen se kantikas työkalut ristissä "asetukset" (ei sitä rattaankuvaa).
2. Aukeaa ikkuna jossa on vaikka mitä. Valitse siitä näppäimistön kuva "näppäinkartta".
3. Valitse keskimmäinen välilehti "sovellusten pikanäppäimet".
4. Jos koneessa on ylimääräisiä erikoisnappeja, joilla ei ole käyttöä, esim: niitä kiiltäviä kapeita ym. mitä nyt missäkin mallissa on. Niille saattaa saada käyttötarkoituksen, mutta voi olla ettei Linux tunnista koko nappia. Usein tunnistaa ainakin joitakin.
5. Klikkaa alareunan nappia "lisää".
6. Kirjoita halutun napin komento kirjoituslaatikkoon. Esim: exo-open --launch TerminalEmulator (tekee komentopäätteen käynnistimen) KUVA
7. Klikkaa painiketta OK. Aukeaa uusi pieni ikkuna, jossa pyydetään näppäin. Nyt vain painat sitä haluamaasi näppäintä. Sulje sovellus ja kokeile toimintaa, jos ei toimi tee uudelleen toisella napilla, mutta:
8. Tarpeeton pikanäppäin poistetaan, muuten sitä näppäintä ei voi käyttää toiseen komentoon. Se rivi valitaan ja klikataan alareunasta "poista".

Olen huomannut käteväksi laittaa näppäimistön oikeassa reunassa olevan "luettelon näköisen" menu näppäimen Nautiluksen pikanäppäimeksi. Em. valikko ja komennoksi nautilus ja tökkäys menu napista, joka täytyy ensin vapauttaa entisestä tehtävästään.

Koneen windows, eli lippunappi voidaan myös ottaa käyttöön (tai sitten ei, mutta useimmissa näppiksissä voinee). Olen huomannut sille hyödylliseksi sovellusten etsintävalikon. Komennoksi xfce4-appfinder. Tai joku voi haluta siitä selaimen käynnistimen. Silloin laitetaan komennoksi exo-open --launch WebBrowser.

Onnea harrastukseen...  ;)

EDIT: Typo


EDIT2:
Muistin vielä yhden napin, jonka tein kun oli sellainen "toimii-ei toimi-toimii" tyyppinen verkkoyhteys. Oli yksi F-näppäin ilman tarkoitusta. Laitoin sille em. tavalla komennoksi:
xfce4-terminal -x ping -c 12 www.google.com
Se mukavasti käynnistää ping-testin ilman kummempaa kirjoittelua.

EDIT3:
Tuli vielä mieleen, että F näppäimellä voi olla joku käyttö jossain sovelluksessa, vaikka sitä ei olisikaan nappiin piirretty. Siksi kannattaa laittaa näppäinyhdistelmä, vaikkapa AltGr+F10.

42
Asensin Xubuntuun UbuntuOne:n ja hyvin tuntui toimivan. Myös Android puhelimen kanssa samassa pilvessä toimi hyvin.

Sitten tuli eteen kirjautuminen ulos pilvestä. Samaan pilveenhän voi laittaa talouden kaikki koneet ja puhelimet, mutta kun tuleekin tarve irrottaa joku kone pois, ja vaikka tehdä sille ihan oma pilvi, se ei näy onnistuvan. Uuden tilin voi kyllä tehdä, mutta kone muistaa sen vahan ja pysyy itsepintaisesti siinä. En löydä edes mitään logout nappia mistään.

Kun poistin UbuntuOne asennuksen normaalilla tavalla ja asensin uudelleen, ei tullut edes kirjautumisruutua, että olisi voinut valita sen uuden tilin, vaan samalle tilille vaan meni ja ihan ilman kirjautumisia. Se kirjautuminen tuntuu pysyvän siellä maailman tappiin asti. Ubuntu jotenkin muistaa sen kirjautumisen, jonka voi näköjään tehdä vain kerran.

Sitten vielä rikoin koko UbuntuOnen. Poistin sen paketit synapticilla ja tulos oli uudelleen asennuksessa vielä huonompi. Kirjautumisikkunaa ei vieläkään tule, mutta synkronointi jää jauhamaan kättelyvaiheeseen pääsemättä siitä eteenpäin.

Synapticin historian kautta katsoin, että kaikki poistetut paketit on asentuneet uudessa asennuksessa takaisin. Jotain on silti rikki kun ei pelaa. Siihen tilin nimiruutuun ei edes tule tilin nimeä, ihan valkoisena pysyy.

Onkohan jollain tietoa näin oudosta asiasta?

43
Tuanoinnii... passaisko kysyä? Tämä nyt ei suoraan ohjelmistojen tietoturvaan liity, mutta välillisesti. Kun minulla on ADSL yhteys ja sen modemissa on sisäinen palomuuri. Kuinka tärkeä se palomuuri on? Nimittäin, vuosikausia oli Elisan nettiyhteys ja ko. palomuuri päällä. Sitten vaihdoin (hintapolitiikan takia) TeliaSoneran yhteydeksi. Nyt ei yhteyttä synny lainkaan jos modemin oman palomuurin laittaa käyttöön. Ei edes internet lamppu syty modemipurkin päälle. Siis tarkoitan sitä ruksia, jossa lukee siltaava tai reitittävä. Se on oltava siltaava asennossa, muuten ei toimi.

Voiko sen modemin nyt kaapata esim. nettihyökkäyksen apuriksi?

Myös Ubuntulle ja Xubuntulle tuli joka käynnistyksellä ilmoitus Avahin poiskytkennästä .lokale asetuksen vuoksi. Sitäkään ei ennen (Elisan yhteydellä) tullut. TeliaSonera toi sen tullessaan ja esteettisistä syistä puukotin sen ilmoituksen pois. Onkohan sekin tietoturvariski? Siis se Avahin poiskytkentä ja .lokale asetus jossain tuolla missälie?

44
Tämän aamuisen (17.7.) päivityksen jälkeen lakkasi Fujitsu Lifebook A, Ubuntu 12.04 (Unityllä) valmiustila toimimasta. Kone ei enää herää siitä vaikka on herännyt kiltisti tähän asti. Myös 10.04:n aikana toimivat hienosti, sekä valmius, että lepotilat.

Onkohan niin, että päivitys vaatii käyttäjän tunnussanan vain silloin kun on jotain kerneliin kajoavaa päivitettävää? Tämä päivitys oli sellainen. Monta päivitystä on tullut niin, että tunnussanaa ei kysytä.

Nytkö vaan sitten ollaan ilman valmius ja lepotiloja? Vai onko joku saanut tuommoisen jutun korjatuksi?

45
Pääsisinkö helpommalla vai tulisiko ongelmia, jos asentaisin 10.04:n päälle 12.04:n pelkän juuriosion (/) ja jättäisin /home osion koskematta?

Tarkoituksena on välttyä kaikelta säätämiseltä ja omien tiedostojen palauttamiselta. (Varmuuskopioiden teoltahan ei säästy. Päivityshän olisi helppo, mutta se ei tässä tapauksessa käy levytilan pienuuden takia.)

Onko uusi Ubuntu niin paljon uudistunut, että entiset 10.04:n asetustiedostot vain sotkevat kaiken?

Nykyinen 10.04 on asennettu / ja /home omiksi osioikseen ja molemmat tietysti ext4 muotoon.

46
Yleistä keskustelua / Lehtijuttu sanasta ubuntu.
« : 04.05.12 - klo:16.41 »
Helsingin Sanomissa 4.5.2012 sivulla C10 oli tällainen kirjoitus, josta ote tässä:

"Muuan eurooppalainen antropologi tutki afrikkalaisen heimon tapoja ja kulttuureja.

Erään kerran hän järjesti leikkimielisen juoksukilpailun lapsille. Hänellä oli paljon karkkia ja makeisia, jotka hän laittoi pieneen ämpäriin, ja vei sitten ämpärin puun alle. Lapsille hän sanoi, että ensimmäinen, joka pääsee puun luo, saa pitää kaikki karkit.

Lapset asettuivat valmiiksi juoksuun. Kun antropologi huusi "juoskaa!", lapset tarrasivat toisiaan käsistä ja juoksivat yhdessä samanaikaisesti puun luokse.

Antropologi kysyi ihmeissään, miksi he olivat menneet yhdessä, kun yksi olisi voinut voittaa ja saada kaikki karkit itselleen.

Yksi lapsista vastasi: "Ubuntu! Kuinka yksikään meistä voi olla onnellinen, jos kaikki muut ovat onnettomia?"

Ubuntu on bantukieltä ja tarkoittaa lyhennettynä "olen koska olemme". Se on eettistä humaania filosofiaa uskollisuudesta ja suhteesta toisiin."

Juttu jatkuu vielä kertoen mm. lapsisotilaista ja ulkomaanavusta, eikä siinä mainita tietokonetta eikä käyttöjärjestelmää.

Jutun on kirjoittanut Naima Mohamud, joka on somalialaistaustainen helsinkiläinen.

47
Tuli yllättäen ja pyytämättä oheinen ilmoitus kesken lehden luvun Firefoxiin. En ole tuollaista ennen nähnyt. Yrittääkö joku huijata vai mitä tällainen on? Eihän Ubuntu yleensä mitään asentele, eikä kai pyytele poistamaankaan, minkään muun kuin päivitysten hallinnan kautta, tai jonkin muun Aptin kaltaisen ohjaamana.

Uskaltaako nyt noudattaa määräystä ja poistaa tuo paketti, vai lakkaako flash toimimasta? Synaptic näyttää kyseisen paketin olevan. Kyseinen paketti ei myöskään hievahtanut paikaltaan, vaikka tuossa ilmoituksessa on ruksi "poista", eikä ff:n uudelleenkäynistys aiheuttanut poistumista. (Sitä tässä vielä puuttuisi!)

Vai liittyykö tämä yllätys jotenkin siihen, että käytän selainta Firefox 12, joka on vielä kokeilussa. Aivan mainiosti tämä kyllä muuten toimii. Ei ole vielä täysin vakaa ja kaatua kupsahtaa helposti, jos on nuo käyttäjätutkimukset päällä. Muuten kyllä on napakka ja tuulennopea.

48
Jos ajatuksena on ihan päivittää 11.10 uuteen 12.04 LTS jakeluun niin onkohan asiassa odotettavissa hankaluuksia?

Nimittäin, tässä Ubuntussa on ainakin muutamia ulkopuolisia sovelluksia, kuten Picasa. Auttaisiko jos niitä poistelisi, siis menisikö päivitys paremmin putkeen?

Tässä Ubuntussa on myös useita työpöytäympäristöjä asennettuna. Jostain syystä aina käynnistäessä ja sammuttaessa Ubuntu näyttää Xubuntun kuuta ulvovaa hiirtä, vaikka käynnissä on koko ajan ollutkin Ubuntu. Xubuntu asennettiin ekana ylimääräisenä työpöytäympäristönä Ubuntun oman Unityn lisäksi. Sitten vielä asennettiin Kubuntu ja myöhemmin vielä Gnome, tai se mitä siitä on jäljellä. Onkohan syytä poistaa nuo ylimääräiset työpöytäympäristöt ennen päivitystä?

Koneen virtojen kytkennän jälkeen on GRUB vaiheessa selkeä Debian läsnä. Tähtitaivas ja Maa nousemassa alareunassa kuin Suomen Euroviisunumerossa. Sekin kummallisuus syntyi Xubuntu_desktop asennuksen yhteydessä. Hyvin on kyllä toiminut, joten tuosta kummittelusta ei ole huolta kannettu. Nyt päivityksen lähestyessä vaan vähän epäilyttää koska GRUB kuitenkin tarvitaan koneessa olevan Windows7.n takia. Olisiko jotain tehtävä/tehtävissä tuolle GRUBille?

Juuriosio on erikseen ja /home erikseen, joten uusasennuskaan ei ole mikään kynnyskysymys. On vaan aika paljon kaikkea asettelua värkätty ja sen uusimiselta välttyisi jos päivitys onnistuisi.

Varmuuskopioiden teko /home sisällöstä on niin pikkujuttu, että siinä ei mitään vaivaa ole.

Mikähän olisi potilaan ennuste?

49
Kun tietokonetta kaupasta ostaa, pitäisi voida valita sellainen, joka sopii vaikkapa Ubuntulle. Onhan noita luetteloja yhteensopivista, mutta kalusto uusiutuu kaupan hyllyllä kovin nopeasti.

Voiko koneesta jotenkin nähdä: onko sen käyttöjärjestelmän uusiminen jotenkin estetty? On alkanut kuulua sellaisia viestejä, että kone ei anna lainkaan uusia käyttistänsä. Jos sitä yrittää, saa vain tylyn käskyn poistaa asennusmedia heti. Ei mitään väliä mikä käyttis tarjotaan. Tuntuu, että käyttöjärjestelmän rikkoutuessa koko koneesta tulee serttiä.

Hassuinta on, että kone kyllä buuttaa tikulta tai cd-levyltä Ubuntun ja toimii sillä hyvin, mutta asennus ei käy päinsä.

Näkeekö sen jotenkin: onko koneessa BIOS, UEFI vai EFI, ja onko joku  esto uudelleenasennukselle? Ainakaan Asuksen uusimmat miniläppärit eivät tunnu vaikeuksitta huolivan Linuxia W7.n rinnalle. Toisaalta, heiltä saa kyllä miniläppärin Linuxillakin. Ainakin jos kaupassa on hyvä palvelu.

50
Jos virtuaalikoneeseen asentaa Windowsin, onko se suojattava kaikilta viruksilta ym. kiusoilta samalla tavalla kuin fyysinenkin, sopivilla suojausohjelmilla?



EDIT:
Tarkoitan siis virtuaalikoneeseen, jonka isäntänä on Linux. Vaikkapa Ubuntu.

51
Laitealue / Ohjelman käynnistymiseen viive? [RATKAISTU]
« : 02.12.11 - klo:11.52 »
Järjestelmä >asetukset > käynnistettävät ohjelmat sisältää luettelon käynnistyksen yhteydessä käynnistettävistä ohjelmista. Niitä voi sieltä ruksata mukaan tai pois siten kuinka järkevältä tuntuu.

Kun Mail Notification käynnistyy aikaisemmin kun viestiyhteydet (wlan) on ehtineet valmistua, ja kyselee sitten postilaatikon sisältöä, aivan tehtävänsä mukaisesti, eikä saa tietenkään yhteyttä kun sitä ei vielä ole, syntyy virheilmoitus, jota sitten täytyy klikkailla pois päivittämällä Mail Notification.

Ilmiö esiintyy DNA 3g-puhelinyhteydellä, joka on jaettu wlan:illa. Se esiintyy Lucidilla, mutta ei Oneiricilla. Saunalahden samankaltaisella yhteydellä se ei esiinny kummallakaan. Ei ole mikään suuren huolen aihe, mutta olisi mielenkiintoa saada sekin hallintaan. :)

Virhetilanne olisi korjattavissa viivästämällä Mail Notification sovelman käynnistymistä muutamalla sekunnilla, että viestiyhteydet ehtisivät valmistua ensin. Mutta... miten tehdään sille viivästyskomento? Nyt sen komento on tällainen:

Koodia: [Valitse]
mail-notification --sm-disable
En edes tiedä: mitä nuo kaikki tarkoittavat. ;D Olisiko mahdollista lisätä siihen viivettä tarkoittava lisäys?

Esim: Conkyyn on laitettu samaan paikkaan käynnistysviive:

Koodia: [Valitse]
sh -c "sleep 15 && exec conky"
En tuostakaan paljoa ymmärrä, mutta hyvin on toiminut. Conky käynnistyy työpöydän taustakuvan päälle eikä alle tämän ansiosta. Jotain vastaavaa tarkoitan tuolle viesti-ilmaisimelle. Voisiko joku neuvoa?

52
Kun tulostin tekee vain A4 kokoisia kuvia, ja pitäisi tehdä juliste, joka on paljon suurempi, tuli eteen tenkkapoo. Vaikka kuinka etsin en saanut normaali tulostus konsteilla kuvaa tulostumaan monelle paperille niin, että saisin edes liimaamalla niistä julisteen seinälle tästä hienosta kuvasta. (Näistä hienoista kuvista.)

http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=40906.0

Olisiko siis joku grafiikkaohjelma, jolla voisi käsitellä ja sitten tulostaa?

53
Onko toisilla Firefoxin Flash toiminut moitteetta Oneiricissa?

Ubuntuun tuli Flash playeriin liittyvä päivitys perjantaina 11.11.2011 ja sen jälkeen flash ei ole kunnolla toiminut Firefoxissa Ubuntu 11.10:llä. Chromiumilla kyllä toimii hyvin. Ja Foxillakin toimii 10.04:llä.

Yle areena ei näy lainkaan. Tulee vain musta ruutu. You Tube videot näkyvät osakuvana (kuvakaappaus ohessa) ja samoin osittaisena näkyy Flash playerilla avattu hesarin näköislehti. Iltasanomien videoleikkeet eivät aukea lainkaan, vaan musta ruutu tulee.

Tämä siis koskee vain U 11.10 ja Firefoxia. Ei Chromiumia eikä U 10.04.

Mainittuun päivään asti kaikki oli kunnossa ja Flash ja Foxi olivat kovassa käytössä. Se päivityskin oli kummallinen. Se oli tiedostokooltaan aika pieni ja kuitenkin kesti oudon pitkään. Se tuli saman päivänä kahteen koneeseeni. Toisessa on Lucid ja toisessa Oneiric, ja vain jälkimmäinen meni rikki.

Olen poistanut ja asentanut uudelleen kaikkia Flasiin liittyviä, joita olen keksinyt ilman toivottua tulosta.

Olisiko jollain tiedossa jotain vahvaa taikaa? Siis muuta kuin poistaa Firefox.

54
Olen opetellut silloin tällöin käyttämään Unity työ ympäristöä Ubuntu 11.10:llä, enkä oikein pääse sen ideasta perille.

Osaisikohan joku antaa vinkkiä, kuinka Dash asetetaan toimimaan niin, että se hakusanaa kirjoittaessa tarjoaa sanaa vastaavia tuloksia?

Käyttöohjeen mukaan sen pitäisi niin tehdä. Pitäisi tulla koko järjestelmän alueelta hakua vastaavia sovelluksia, hakemistoja ja tiedostoja.

Esimerkki: Tiedän järjestelmässä olevan hakemiston asiakirjat, siinä hakemiston runoja, siinä runon siis tiedoston mylly. Kun kirjoitan hakusanan mylly, Dash tarjoaa tiedostoa leivonen, joka kyllä myös on tiedosto siinä runoja hakemistossa. ???

Tiedän kyllä, että hakuja voi suodattaa ja asettaa hakemaan vain käytetyimpiä tai kansioita tai tiedostoja jne. Mutta kuinka haku kohdistetaan käyttöohjeen mukaisesti järjestelmänlaajuiseksi? Se olisi nimittäin aika kätevää. ::) Se olisi syöksy suoraan asiaan, kuten Dash sanakirjan mukaan voisi olla. (Voisi se saman sanakirjan mukaan olla myös huudahdus ässshhh, tai pahus, tai jotain rumempaakin silloin kun lyödään vasaralla sormeen.)

Ja mitä tarkoittaa suodattimien oikeassa reunassa nappi (Kai...)? Onko se lyhennys sanasta kaikki? Vai tarkoittaako se että haku kai... toimii jotenkin? ;D Ainakaan sen avulla ei tapahdu mitään muutosta hakukäytökseen.

Onkohan minulla myös joku vika järjestelmässä kun tiedostoselaimen puu-näkymässä viimeiset kansiot "oksien kärjissä" ovat merkitty tyhjiksi, vaikka niissä olisi tiedostoja? Tiedostotkin kyllä näkyvät niistä "tyhjistä" kansioista avaamalla kansio. :o

55
Laitealue / Bluetooth 10.04 <> kännykkä?
« : 08.11.11 - klo:21.42 »
Osaisikohan joku neuvoa? Kännykän ja läppärin välille syntyy kyllä paritus helposti, mutta tiedonsiirto kumpaankaan suuntaan ei tahdo sujua. Puuttuko jotain paketteja? Asensin paketin: obexpushd kun se näytti puuttuvan ja keskustelussa joku oli siitä saanut avun, mutta ei tässä tapauksessa auttanut.

Kuvakaappaus näyttää lähtötilanteen (suoraan tiedostonhallinnasta hiiren oikealla ja siitä > lähetä jne...), eli laitteet tuntevat toisensa, mutta kun lähetä nappia painetaan tulee kuvakaappaus1 mukainen virheilmoitus.

Olisihan se mukavaa kun tämäkin ominaisuus toimisi, vaikka on muitakin keinoja. Kokeilin myös 11.10 Ubuntulla ja sain saman tuloksen. Molemmilla saattaa tieto siirtyä kun yrittää oikein monta kertaa peräkkäin.

Oneiricilla tiedostot kulkevat hyvin koneelta kännykkään päin jos lähtee liikkeelle bluetoothin asetukset valikon kautta. Puhelimesta läppäriin päin siirto ei onnistu ja puhelimeen tulee virheilmoitus "kohdelaite esti siirron". Vaikka kuinka kahlaan asetuksia ja kokeilen kaikkia variaatioita niin aina sama tulos.

Blueman käyttäytyy samoin, eli ei anna apua, on vaan eri näköinen.

EDIT:

Eka kuvakaappaus oli näköjään jäänyt pois. Lisäsin sen. Siinä alkutilanne, joka tulee kun hiiren oikealla klikataan tiedostoa ja valikosta "lähetä".

56
Useimmiten täällä pyydetään apua asennuksen vaikeuksiin, mutta kerrankin saan kertoa kuinka hyvin asennus voi joskus onnistua.

Ostin aika edullisesti em. kannettavan. (Oli alennusmyynnissä ja hiukan pienemmällä kiintolevyllä varustettu.) Koska prosessori on Intel i3 ja siinä integroitu näytönohjain HD Graphics 3000, ei ollut mahdollista enää käyttää Ubuntu 10.04 LTS jakelua, vaan "oli pakko" ladata Ubuntu-Suomen sivulta 11.10 jakelu. Siinä on tuki tuolle näytönohjaimelle.

Kone ei millään suostunut boottamaan USB muistilta, joten poltin cd-asennuslevyn GnomeBacer ohjelmalla ja 4x nopeudella. (Poltto on tehtävä käyttäen ylärivin työkaluvalikosta löytyvää komentoa "polta image-cd". Siis ne alakulman valikon data-cd vaihtoehdot eivät käy.)

Kokeilin konetta livenä ensin kaikilta osilta mitä vaan keksin ja toimivaksi totesin.

Käynnistin asennuksen suoraan liveajon valikosta, koska silloin oli WLAN yhteys, joka oli ainoa mahdollinen tässä tapauksessa, jo valmiiksi käynnissä.

Tein levyosioinnin itse: n. 15 GiB juuriosiolle, n. 3Gib swapille ja loput n. 200 /home osiolle. (Windowsille jätin n. 45 Gib, koska onhan sekin rahanalaista softaa.)

Asennus sujui ihan ohjesäännön mukaan. Kaikki toimi kerralla.

Koska täällä on kovasti keskusteltu Unity työpöytäympäristön poikkeuksellisesta uutuus haasteellisuudesta, päätin olla erilainen nuori ja asensin saman tien Gnomen.

Koodia: [Valitse]
sudo apt-get install gnome
ja sen lisäksi vielä XFCD ympäristön

Koodia: [Valitse]
sudo apt-get install xubuntu-desktop
ja sen lisäksi vielä KDE ympäristön.

Koodia: [Valitse]
sudo apt-get install kubuntu-desktop
Ja koska noiden mainittujen lisäksi tulee samalla muutama niiden variantti, on nyt sisäänkirjautumisikkunassa valittavissa (siitä rattaankuvasta klikkaamalla) 10 erilaista työpöytäympäristöä, joista voi valita mieleisensä vaikka kesken käytön, kirjautumalla vaan uudelleen. Ei tarvitse kinastella niiden paremmuudesta. Kaikki ohjelmat ja tärkeimmät asetukset ovat voimassa niillä kaikilla, riippumatta siitä millä istunnolla ne on asennettu ja tehty. Jopa Conky tulla poksahtaa kiltisti kaikilla istunnoilla. Oma suosikkini on uusi tutavuuteni Kubuntu, mutta vaimo ajelee mieluiten Gnome Classikilla.

Otsikon kone on hyvä Linuxkone. Tosin se on hiukan halvalla muovilla tehty, ja vaatii huolellisuutta käsittelyssä. Kaikki toiminnot ja laitteet toimivat hyvin.

57
Tämä ikuisuusaihe taas pullahti, kun pitäisi läppäri ostaa ja ei pääse kokeilemaan toimiiko Ubuntulla. Joten apua kysyisin taas täällä, jotta toimiiko näytönohjain?

Tällainen kone olisi:

Fujitsu AH 531 I3-2310

Kannettava tietokone

- Roiskeenkestävä täysikokoinen näppäimistö,

sisältää myös erillisen numeronäppäimistön

- Sisäänrakennettu 1,3 Mpix webkamera

- Intel® Core i3-2310M 2.1 GHz

- Muisti 4 GB DDR3-1066

- Kiintolevy 500 GB

- Näyttö 15,6"LED Glare 1366 x 768

- Näytönohjain Intel® HD Graphics 3000

- DVD Super Multi drive

(DVD-RAM, DVD±R/±RW)

- Windows 7 Home Premium 64

- Bluetooth, WLAN b/g/n, USB x 3kpl, HDMI

- Muistikortinlukija  4-in-1

 Luultavasti hyvä kone, mutta ei uskalla ostaa, kun ei tiedä tuon näytönohjaimen toiminnasta. Intelin sivuilta en löytänyt, tai en osannut etsiä oikeata sivua, onko Linuxiin tehty ajuri. Intel tietääkseni tekee hyvää yhteistyötä Linux yhteisöjen kanssa, joten aika optimistinen olen, mutta tietääkö joku? Tai tietääkö joku sitä sivua, josta tieto löytyy?

58
Laitealue / Packard Bell? NVIDIA GeForce GT 520M?
« : 11.08.11 - klo:11.32 »
Olisi tarjouksessa Gigantilla 600 € tuollainen otsikon läppäri. Onhan siinä paljon muutakin hienoa sisäkalua, mutta kun en tiedä yhtään tuota merkkiä ja sen soveltuvuutta kotikäyttöön Ubuntulla, ja muutenkin sen luotettavuutta ja laatua. Joten, onko kellään kokemusta merkistä? (Haulla löytyy enimmäkseen vuosien takaista juttua.)

Myös kiinnostaisi tuo näytönohjaimen toimivuus Ubuntulla, josko jollain olisi tietoa?

59
Ei tunnu olevan vakava asia, mutta kirjoitanpa kuitenkin, jos vaikka joku olisi joskus selvittänyt:

Ilmoitusalueelle heti viestiyhteyksien vasemmalle puolelle tuli kesken Firefoxin selauskäytön punainen kielletyn ajosuunnan merkki. Kun sitä osoitti hiirellä tuli tällainen tekstikuponki:

Tapahtui virhe, suorita pakettienhallintasovellus oikean painikkeen valikosta tai apt-get ohjelma päätteessä selvittääksesi mikä on vialla.
Virheviesti oli: "Virhe avattaessa välimuistia (E:read, still have 11523146 to read but non left, E:The pagage lists or status file could not be parsed or opened.)"Tämä tarkoittaa yleensä sitä, että asentamasi paketit ovat riippuvaisia jostain toisista asentamattomista paketeista.

Mitään paketteja ei tiettävästi ollut asennettavana, mutta päivitysten hallinta saattoi juuri hetkeä aikaisemmin etsiä jotain päivitettävää, jonka merkkinä oli hetkisen täysillä työskentelevä prosessori. (Tavallisesti se on sen merkki.)

Oikean napin valikossa olivat:
-Näytä päivitykset
-Asenna kaikki päivitykset
-Tarkista päivitykset
-Käynnistä pakettien hallinta

Joista ensimmäinen käynnistää päivitysten hallinnan ja sanoo koneen olevan ajan tasalla.

Toinen (Asenna kaikki) käynnistäisi päivityksen (jos saisi luvan.) En sitä käynnistänyt vaan kokeilin vielä kolmannen.

Kolmas (Tarkista) käynnistää pakettien hallinnan ja luvan saatuaan käy parissa sekunnissa läpi yli 50 pakettia ja häipyy hyvästiä sanomatta ja mitään raportoimatta ja vie virheilmoituksen mennessään.

Sen koommin koko tuota ilmoitusta ei ole näkynyt. Mielenkiinnosta vaan kysyisin: mitä tuo kummittelee? Jos vaikka joku olisi sellaisenkin jo selvittänyt.

Ikävä kyllä olen saanut sössittyä tästä koneesta lokitiedostojen ylläpidon, joten ei ole niistä apua. (Jokainen loki sanoo: Tiedostoa tai hakemistoa ei ole.) Mutta kaikki toimii, joten ei sitä lokikatselinta ole tullut korjattua.

60
Onko kellään kokemuksia rinnakkaisen Linuxin asentamisesta USB-tikulle?

Onko mahdollista miniläppäriin tehdä (SSD-muistin tilanpuutteen vuoksi) toista käyttöjärjestelmää niin, että se on kokonaan tikulla? Meinaan vaan, että onko se asennus edes mahdollinen, kun sekin joudutaan tekemään USB-tikulta, kun on cd-asematon mini? Meneekö jotain sutturalle kun on kaksi tikkua ja toiselta asennetaan toiselle?

Syntyykö se käynnistyksessä tarvittava "kysymysvalikko", että mikä systeemi bootataan? Ja mitä sitten tapahtuu, jos käynnistyksessä ei olekaan se toisen systeemin sisältävä tikku paikallaan? Tuleeko pitkä lista erroreita, vai mitä tapahtuu? Noita tikkuja on nykyisin niin pieniä, että voisi se hyvin olla vakituiseen tuossa paikoillaan. Myös 8 Gt:n SD-kortti olisi kätevä, koska se mahtuu sinne slottiinsa piiloon. Onkohan kortti hitaampi kuin tikku?

Olisi mielessä kokeilla LinuxMint, tai jotain. Vähän kai hitaasti toimisi, mutta onko merkittävästi hidas? Arvaan, että turha on yrittää sitä tikkua toisessa koneessa. Mahtaako toimia? Ei taida Windows koneessa toimia, vai? Olisi se hauskaa kun tuttavan kanssa jutut kääntyy Linuxiin, niin kaivaisi taskustaan pienen USB-tikun ja laittaisi tuttavan koneeseen ja sanoisi, että kokeile tuosta! Tämmönen tämä suunnilleen on.

Sivuja: 1 2 [3] 4