Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - Hajakenttä

Sivuja: [1] 2 3 4
2
On alkanut tulla lähes päivittäin ilmoituksia tehdystä päivityksestä. Siis pelkkä ilmoitus, ei mitään päivitystä tarjolle, kuten normaalisti. Tulee kyllä normaalit päivityksetkin tarjolle, mutta toisinaan siis pelkkä ilmo, että se on jo tehty, vaikka en ole sallinut automaattisia päivityksiä. Liittyykö tämä tuohon snapin tapaan toimia, vai onk kyseessä jokin bugi? Olen jostain lukenut, että snap päivittää yllättäen ja pyytämättä taustalla, siihen erikseen lupaa kysymättä. Toisaalta – snap joskus ilmoittaa ihan tarpeettomastikin, että päivitys on parin viikon ajan saatavilla, kuin se olisi isokin uutinen (ja pyytää sammuttamaan jonkin sovelluksen, joka ei edes ole auki). Siksi kummastuttaa tuo epäjohdonmuksisuus.

Onko tämä vain Xubuntun (20.04) ominaisuus, vai onko muissakin sisaruksissa sama hassutus?

3
Näyttö menee mustaksi satunnaisesti ja palautuu kun liikauttaa hiirtä. Välillä vilkkuu nopeasti muutaman kerran peräkkäin ja rauhotuu sitten. Hiukan kiusallinen, vaikkakin kosmeettinen vika. Pimennys on useimmiten nopea, kestää vain silmäräpäyksen. Sama ilmiö netillä ja offlinellä millä tahasa sovelluksella, vaikka pasianssilla kun selain on poissa. Olisikohan näytönohjaimen ajurin syytä? Se näyttäisi olevan i915 ja lisäajureissa ei ole saatavana muuta.

Miten niitä muita näytönojaimen ajureita hankitaan?

Laite on Dell Latitude 5480, i5-6300U prosessorilla ja systeemi on Xubuntu 22.04.

Asensin tämän jakelun (22.04) jo etuajassa talvella ja muuten on toiminut hyvin ja lastentaudit hävinneet. Aikaisempi jakelu oli Xubuntu 20.04 ja siinä ei ollut tällaista vikaa.

Olen odottanut, että jakelu tulisi valmiiksi ja päivitykset korjaisivat asian, mutta ei vielä ainakaan. Tämähän on Xubuntu ja se kai valmistuu hiukan perässä Ubuntusta varmaankin XFCE:n osalta.


4
Rinnakkaisasennuksessa Windows 10 ja Ubuntu (tarkemmin sanoen xubuntu, mutta lienee sama asia). Ovat toimineet kumpikin pitkään moitteettomasti ja Grub myös ihan kuin pitääkin. Tänään käynnistin pitkästä aikaa Windowsin, jotta se saa ajella päivityksensä, joita oli jo rästissä. Päivitysten jälkeen Xubuntu ei enää käynnisty lainkaan.

UEFI tilassa tulee vain grub> teksti ilman sitä tuttua valikkoa, siis pelkkä sana grub> ja sen edessä pitkä litania mahdollisia komentoja, useampi täyspitkä rivi. Niistä en saa vastetta muille kuin exit komennolle, joka käynnistää Windowsin.

LEGASY tilassa tulee vain en teksti "ei boottaavaa kohdetta...tai jotain sinne päin" Ulkoinen USB-laite kyllä käynnistyy, vaikkapa Ubuntun asennustikku, tai Boot Repair Disk, jota myös ajoin. Se ei tuntenut Ubuntua koko levyltä. Korjaustakaan sillä ei tilanteeseen tullut. Sen GPartEd näytti kyllä hyvin levyn sisällön, mutta siinä missä pitäisi olla Ubuntu on nyt mustareunainen partitio maininnalla tuntematon. Sen koko on kyllä oikein.

BIOS asetukset saa siis auki ja siellä kyllä näkyy edelleen UEFI tilassa käynnistettävien laatikossa myös sana Ubuntu ylimpänä.

Tarkistin myös Windows asetuksista nopean käynnistyksen, siinä oli ruksi, otin sen pois, silläkään ei ollut vaikutusta.

Mitähän nyt voisi vielä tutkia? Uusi asennus kyllä on mahdollinen, mutta olisi hyvä selvittää tuo vaurion syy. Windowsin päivitys siis aivan normaalisti ja kun myöhemmin tuli tarve käynnistää Xubuntu niin eipä käynnistykään.




5
Onko muillakin samoja puutteita vai olenko ainoa?

Xubuntu 20.04 paneelissa sääpäivitys lakkasi äkisti toimimasta. Tulee vain ilmoitus: tietoja ei ole saatavissa. Olenko tehnyt jotain väärin, vai onko vaan loppunut tilaus Norjan ilmatieteen laitokselta, josta nuo ilmeisesti tulivat? (Debianin MATE pöydän paneelissa on saman tapainen sääpäivitys, joka toimii edelleen, mutta en saa siitä selville: mistä lähteestä sen tiedot tulevat.) Xubuntun sääpäivitys useiden päivien ennustuksineen oli hyvä apu sen suunnitteluun, milloin ulkoillaan, moottoripyöräillään, kalastetaan tai mennään marjaan.  :)

Posti ilmoitin, myöskin paneelin lisuke, ilmoittaa virhettä aika usein, mutta toimii silti. Ilmoitus on lokitietojen sisältöä koskeva. Siellä on useimmiten ilmoitisrivi: isäntäkonetta ei löytynyt, tjsp. ja sen saa nollattua pois. Ilmoitukset posteista silti tulevat vaikka ei tyhjentäisikään lokia, kauneusvihe.

Orage kalenterin päivänumeron näyttävä "kalenterilippu" paneelissa jää toisinaan käynnistyksessä pois, ei aina. Sen tilalle jää tyhjä vaikka, josta kalenteri aukeaa normaalisti, vain lipukkeen kubva puuttuu. Kun sen prosessin lopettaa ja käynnistää uudelleen asia korjaantu.

Nämä siis liittyvät paneeliin kaikki, se on tavallaan yhteinen tekijä. Paneelin positaminen ja uudelleen asentaminen ei auta, eikä myöskään toisen paneelin käyttö samoihin tarkoituksiin (xfce sallii useita paneeleja helposti muokattavina).


6
Tämä aihe on siirretty laitealueelle.

https://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=55887.0

7
Yleistä keskustelua / SIIRRETTY: Conky näkymät
« : 19.11.20 - klo:16.12 »
Tämä aihe on siirretty alueelle [multimedia ja grafiikka].

https://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=55853.0

Voi olla kiinnostava aihe ja kuuluu paremmin grafiika aiheisiin.

8
Joskus oli mahdollista käyttää sudon sijaan graafista salasanan syöttöikkunaa kun sudo komennon sijaan laitettiin komentoon gksudo. Sillä oli joitakin etuja, vaikka onkin vain kosmeettinen juttu.

Onko sellaista tai vastaavaa edelleen käytössä ja miten sen saa käyttöön?


9
Yleistä keskustelua / Snap Linux-jakeluissa
« : 24.10.20 - klo:18.08 »
Lainaus
Tuleeko tuo 'snap' mukana perusasennuksessa?

Korjatkaa, jos olen väärässä, mutta minusta näyttää, että sovelluskauppa van vaihtoi nimeä. Sen sisältöön alkoi tulla vaihtoehtona snap-paketoituja sovelluksia ja entiset jäivät sellaisenaan sinne. Joitakin sovelluksia eivät niiden ylläpitäjät tainneet jaksaa pitää resursseillaan tarjolla erikseen kaikille jakeluille. Snap-paketointihan mahdollistaa saman paketoinnin käyttämisen useille jakeluille, näin olen anatnut itselleni kertoa.

Minulla on valikossa kaksi sovelluskauppaa: toinen on nimeltään Snap-kauppa, joka tuli oletuksena 20.04 Xubuntuun asentaessa. Toinen piti erikseen asentaa, se on se vanha Sovellukset. Olen unohtanut sen asennuskomennon. Ei siitä mitään hyötyäkään kyllä ole kun se on sisällöltään lähes sama kuin Snap-kauppakin. Ero on kai lähinnä siinä suosikkilistassa.

Miksi sitten snap-paketoituja vierastetaan? Voin vastata omaan kysymykseeni vain omasta puolestani. Ne näyttävät olevan usein hyvin uusia sovelluksia (versionumeronsa perusteella) ja ehkä vielä vähällä testaamisella, en ole varma. Niissä on toisinaan toiminnan puutteellisuuksia. Syytä en tiedä. Ehkä yleispätevä paketointi aiheuttaa kopromissien tekemistä.

Se Snap-kauppa nimi ei ainakaan sitä pahenna, eikä ole syytä sitä poistaa. On vaan valittava asentaessa paremmin mitä haluaa. On se lähde siellä sovelluksen tiedoissa sanottu.


10
Yleistä keskustelua / "I Love Free Software Day" 2020
« : 14.02.20 - klo:15.09 »
Tänään on ystävänpäivän lisäksi myös avoimen softan päivä ja aika kiittää sen tekijöitä.

https://fsfe.org/campaigns/ilovefs/

Haluan kiittää sydämellisesti kaikkia teitä hyviä ihmisiä, jotka rakennatte meille tätä avointa koodia. Teidän ansiostanne meillä on Linux kaikkine sukulaisineen. Kiitos erityisesti Ubuntusta teille kaikile. Kiitos kaikille teille, jotka ammatiksenne sekä omasta tahdostanne kehitätte avointa koodia Mozillalle, Libreofficelle ja monille muille järjestelmille ja sovelluksille. Kiitän lämpimästi kaikkia teitä pitkämielisiä ystäviämme, jotka väsymättä jaksatte syventyä ja ratkaista meidän käyttäjien ongelmia avoimessa ja vähemmän avoimessa koodissa kompuroidessamme. Kiitän myös sydämellisesti teitä Wikipedian ja muiden käsikirjastojen muokkaajia työpanoksestanne.

11
Olen antanut itseni ymmärtää, että palomuuri on ollut Linux ytimessä alusta asti. Kun kerran Android myös on Linux ytimeen perustuva, niin onko siinäkin palomuuri sisäällä jo? Kun Ubuntulla asian näkee komennolla "sudo ufw status verbose" ja päälle se menee komennolla "sudo ufw enable" tai pois päältä komennolla "sudo ufw disable" niin miten Anroidissa pääsisi asian tarkistamaan/ohjaamaan? Mikä olisi hyvä päätettä vastaava sovellus Androidissa?

12
Tuleeko toisillekin yhtenään turvallisuusilmoituksia Googlelta Gmailin käytöstä kun MailNotification postivahtisovellus on käytössä? Sehän on Ubuntun oman sovellusvarsaton vakiotuote ja pitäisi siksi olla luotettava. Onko sen lutettavuudesta jotain epäilyksiä? Pitäisikö valita jokin toinen siihen tarkoitukseen? Valikoima on hiukan suppea kun käytössä on Xubuntu.

Jostain syystä noita turvallisuusilmoituksia tulee yhtenään, viikottain. Kun tilillä ei ole kirjautuneena mitään muuta kuin MailNotification sovellus, ei puhelintakaan, kyseinen mukamas vähemmän turvallinen on Googlen mielestä siis se. Senhän on kirjauduttava tunnuksilla annetulla tarkistusvälillä katsomaan postilaatikkoa.

Myös toisella tilillä tulee usein turvallisuusilmoitus, että sille on joku kirjautunut Linux laitteella, vaikka se olen ollut minä itse. Tätä tapahtuu lähes päivittäin. Tälläkin tilillä on MailNotification ja lisäksi vielä puhelin. Tulee vaikutelma, että Linuxia pidetään turvallisuusriskinä.

Tästä ylenmääräisestä turvallisuusmeuhkaamisesta olen kirjoittanut Googlelle tukiopetuspyynnön, mutta en ole saanut edes vastausta.

Kyllä turvallisuus tärkeää on, mutta liiallisesta väärien hälytysten lähettelystä tulee "Pekka ja susi" ilmiö, ja onhan se kiusallista spämmiä.

Eihän kenenkään ole tietenkään pakko käyttää roskapostittavaa Googlea, mutta mikä sitten on vaihtoehto?

13
Tuli Firefoxilta turvallisuusilmoitus:

"Firefox havaitsi ongelman, eikä jatkanut sivustolle forum.ubuntu-fi.org. Sivuston asetukset on määritetty väärin tai tietokoneesi kello on asetettu väärään aikaan." jne...

Milään muilla sivustoilla ei ole ongelmaa, ei myöskään Ubuntu-Suomen, vain tällä keskustelulla. Tietokoneen kello käy oikeaa aikaa ainakin sekunnin tarkkuudella, tarkempaan tarkistukseen en taida pystyä.

14
Multimedia ja grafiikka / Rytmilaatikko ja Yle-radiot
« : 13.04.19 - klo:13.28 »
Joskus, muistaakseni, kuului Ylen radio-ohjelmat mukavasti Rytmilaatikolla, vaan eipä ole vähään aikaan onnistunut. Ne url:it ovat päätteellä asx ja sellaiset mitkään eivät aukea. VLC myöskin kakistelee niitä, mutta soittaa sentään, se vaan on hiukan epäkäytännöllinen näin käytettynä. Amarok on aika samanlainen kuin Rytmiboxi, mutta tottelee huonosti minua, tai en osaa, mutta ei sekään asx päätteisiä soita. Tietenkin Ylen radio-ohjelmat voi soittaa webselaimen yli, mutta on se hiukan hassua "kärpästen ampumista tykillä".

Asensin Synapticilla paketin 'xmms2-plugin-asx' eikä mikään muuttunut. Se oli ainoa paketti, jonka Synaptic tarjosi hakusanalla asx.

Olisiko joku koodekki jolla saisi myös asx päätteiset radio-ohjelmat toimimaan Rytmilaatikolla?


EDIT: Hän sanoo, että "GStreamer asennuksesta puuttuu liitännäinen."

15
Tavaratalojen tuulikaapeissa on myytävänä milloin mitäkin tuotteita. Kiireisenä päivänä menin haplaan vipuun ja suostuin tunnetun puhelinoperaattorin tarjoukseen. Liittymän piti olla selvästi edullisempi kuin entinen saman operaattorin liittymäni. Lisäksi tarjoukseen sisältyi Androidin turvaohjelma, jossa piti olla virustutka. Kotona tutkin asiaa hiukan rauhallisemmin ja totesin liittymän olevan oikeastaan kalliimpi kuin entinen. Oma vika kun en ollut tarkka.

Enemmän alkoi harmittaa kun tutkin sitä turvaohjelmaa. Olisi pitänyt antaa turvayhtiölle, tunnetun yhtiön alihankkijalle, täydet käyttöoikeudet puhelimen tileihin ja sisältöön. En tasan anna! Myöskään mitään virustutkaa en sovelluksesta löytänyt.

Olen kai habitukseltani vaari, joka ei mitään ymmärrä ja on helposti vedätettävissä. Saman ikäluokan vaareja ja mummoja oli poikien saaliina useita. Tuskin hoksaavat koskaan vedätystä. Minulle tuli huijattu olo ja peruutin heti koko diilin. Operaattorin asiakaspalvelu suostui kyllä mukisematta palauttamaan entisen asennon.

Onkohan lainkaan olemassa Linuxille viruskuvauksiakaan? Entä Androidille, joka myös on Linux? En ainakaan ko.sovelluksesta sellaisista löytänyt merkkejä, päivitysmahdollisuuksia tai vastaavia. Voiko olla virustutkaa ilman rokotuskuvauksia? Joitakin Linuxin virusohjelmia on olemassa, mutta käsittääkseni niidenkin torjuntakyky rajoittuu Windows viruksiin. Turvallisuuspäivitykset tulevat Ubuntulle lähes päivittäin. En edes muista, milloin olisi tullut Androidille, tai onhan sille tullut käyttöjärjestelmän päivityksiä yli vuoden aikana pari kertaa. Tuskin niitä edes saa avatuksi ja katsotuksi onko turvallisuusjuttuja mukana.

Nyt olen mennyt vipuun kaksi kertaa puhelinmyyjälle ja kerran tuulikaapissa. Nyt saa riittää! En osta enää niiltä mitään.

16
Huomasin yllättäen, että minulla on Xubuntussa (10.04)(18.04) vanhentunut Firefox 62. (Itseasiassa Firefox itse ilmoitti, että ei osaa päivittää vaan on asennettava uusi ja tarjosi asennuslinkkiä, jota en kuitenkaan käyttänyt vaan käytin Ubuntun sovellusvalikoimaa.) Asensin siis uudestaan Firefoxin Ubuntun omasta sovellusvalikoimasta. Asennus sujui hyvin, mutta Firefox ei kuitenkaan käynnistynyt valikosta. Katsoin käynnistimen käynnistyskomennon ja se näyttää varsin kummalliselta.

Koodia: [Valitse]
env BAMF_DESKTOP_FILE_HINT=/var/lib/snapd/desktop/applications/firefox_firefox.desktop /snap/bin/firefox %U
Päätteeseen antaen tuo loitsu ilmoittaa: " ei ole tuollaista hakemistoa tai tiedostoa".

Tuo loitsun pituuskin on jo aika erikoista, mutta varsinainen vika on siellä lopussa. Tiedostojärjestelmässä on kyllä hakemisto 'snap' ja siinä kansio 'bin' ja siinä tiedosto 'firefox', mutta se tiedosto ei tee mitään, luulen. Sen sijaan 'snap' sisältää hakemiston 'firefox' ja se kaksi hakemistoa '147' ja 'current' ja niistä kumpikin sältää käynnistimet (vinoneliöt) nimeltään 'firefox' ja 'firefox-bin'. Niillä kaikilla neljällä Firefox käynnistyy oikein. Kun tein paneeliin käynnistimen. jolle komennoksi tämän:

Koodia: [Valitse]
/snap/firefox/current/firefox
käynnistyy Firefox ihan oikein.

Noita vaihtoehtoja on siis neljä, mikähän niistä olisi oikeaoppinen?

Onko minulla jotain vialla järjestelmässä kun tuo käynnistin ei asentunut oikein oletusvalikkoon, eikä sovellusten hakutyökalun valikkoon? Kaikki muut sovellukset kyllä käynnistyvät ja Firefoxikin on käynnistynyt ennen tätä uudelleenasennusta. Ohjelmistolähdepalvelin on suomipalvelin.

En ole vielä uskaltanut muuttaa tuon valikon käynnistimen komentoa...

EDIT: Kirotusvire 10.04 po. 18.04.

17
Kun tiedetään vain käynnistyskomento ja sovellus käynnistyy sillä hyvin pääteessä kutsumalla niin miten saisi tehdyksi pikakäynnistysnapin/kuvakkeen Gnom-Shell ympäristössä työpöydälle/käynnistintelakkaan?

18
Asennettiin ajuri Canonin sivuilta: scangearmp2_3.50-1_amd64.deb, koska laite ei ole Linuxilla tuettujen listalla.

Huomattiin, että ei toimi sittenkään ja täältä keskustelusta huomattiin, että suljettujen ajurien kanssa on jälkeenjääneisyyttä muuttuneen paketoinnin vuoksi.

Tehtiin sitten udev-sääntö toisen laitteen esimerkin mukaan muuttamalla vaan id numerot ja tietysti tiedostonnimi.

Ei tullut parannusta asiaan ja sain tietää, että tarvitaan myös symbolinen linkki, en vaan osaa laittaa siihen oikeita palikoita.

Asiasta on keskustelu alkanut täällä:
https://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=52254.0

EDIT:
Vendor ja product tunnukset saatiin komennolla lsusb: Bus 002 Device 015: ID 04a9:1827 Canon, Inc.

19
Wine ei toimi missään 64-bit Ubuntussa. Edes asennus ei toimi ilman vikailmoituksia, ei omasta sovellusvarastosta, eikä Winen omilta sivuilta. Kun monta kertaa yrittää saattaa se rikkinäinen Wine hiukan yrittää asennusavustajaa (sitä W-XP:n näköistä) pyörittää, mutta kaatuu sitten. Kerran tuli käynnistyskuvakekin sille ao.sovellukselle, mutta ei siitä mitään käynnistynyt. Olen koittanut jo monella Ubuntun variantilla, eikä millään ole toiminut.

Sen sijaan 18.04 32-bit Xubuntulla (Ubuntuahan ei enää ole 23-bit versiona) toimii mainiosti. Ja on toiminut muillakin vanhemmilla 32-bit Ubuntuilla jo vuosia. Ei edes tarvitse mitään lisäavustajia (Winetriks ym.). Hiiren kakkosella vaan .exe tiedostoa tiedostodelaimessa ja valitsee siitä avaajaksi Winen. Siitä aukeaa asennusavustaja ja asennus sujuu kuin Windowsissa (vaatii jopa ruksaamaan EULA:n). Myös käynnistyskuvake syntyy työpöydälle. Sen jälkeen ei sille Windows-sovellukselle tarvitse muuta kun avata käynnistyskuvakkeestaan. Wine itse on sellainen joku diimoni tai taustaohjelma, joka ei näy mitenkään, ja vaikka näkyisikin, ei sitä käsittääkseni niin voi käyttää.

20
Kun en osaa tuota Windowsia, niin miten sen työkaluilla saa Windowsin ntfs osiota pienennettyä, jotta saan vapaata tilaa Ubuntun asennukselle Windows 7:n rinnalle?

Kone on Dell Latitude E6220, Intel core i3, 4 GB muistia, SSD 128 GB.

Asennusmedia käynnistyy hyvin ulkoiselta USB DVD asemalta, laitteessa ei itsessään ole DVD asemaa kun se on tuollainen minikokoinen. Käynnistäessä kun painaa F2 saa asetukset, jotka voi laittaa UEFI tai Legacy tilaan. Boottijärjestys on helppo muuttaa sieltä, jotta saa bootin ulkoiselta DVD:ltä. Kokeilutilassa toimii hyvin kaikki Ubuntut, joita käsillä on.

Minkään Ubuntun, tai BootRepairDisk:in GPartEd ei suostu muuttamaan 119 GiB ntfs osiota, jolla W-7 on. Asennus ei anna rinnakkain asennus vaihtoehtoakaan. Koko levyn voisi käyttää, mutta haluaisin säästää Windows 7 professionalin. Iso punainen huutomerkki on siinä ntfs osion alussa. Onko se jonkin erikoissuojauksen merkkinä? Olisiko Windowsin omista osion muuttamiskaluista apua?

Sivuja: [1] 2 3 4