Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Hajakenttä

Sivuja: [1] 2 3 ... 75
1
Se Firefox on käynnisä. Siksi sitä ei voi päivittää. Sammuta se vaikka käynnistämällä Tehtävienhallinta sovellus ja etsimällä siitä rivi Firefox. Kun sitä riviä klikkaa värjääntyy myös nuo lukuisat pid rivit. Kun koko revohkaa klikkaa hiiren väärällä, eli oikealla napilla tulee vaihtoehtoja. Valitse niistä rivi tapa. Silloin poistuu ne kaikki ja kettu kuolee. Sitten päivitys toimii siitä Snap-kauppa sovelluksesta.


2
Tämä taisi tulla ratkaistuksi. Merkkasin.

3
Myös täällä Ubuntun sovellusvarastossa on ChatGPT Desktop, jos se nyt edes kuuluu tähän tekoälysarjaan. Mieluiten tietysti käyttäisin Ubuntun omia sovelluksia. Usein kuitenkin vastaus kertoo olevansa rajoitettu n. kahta vuotta vanhempiin sisältöihin. Kun tas foorumin kyselyt useimmiten kohdistuvat uuteen jakeluun, niin ei taida kahden vuoden takaiset neuvot niihin osua. Onhan tietenkin paljon myös ihan yleispätevää Linuxin kysymystä ja vastausta. Niihin ehkä selvyyttä saakin ja väärääkin tietoa ihan kivasti. Useimmiten vastaus kyllä on ilmeisen oikea, kuten tässä esimerkkitapauksessa, jonka huvikseni tein:

Kysymykseni:
Millä Linuxin shell-script komennolla voisin liittää SD-muistikortin tietokoneen järjestelmään? Laittaisin sen varmuuskopiointi-scriptin alkuun, että se toimisi myös tietokoneen uudelleenkäynnistysksen jälkeen.

Vastaus:
ChatGPT
SD-muistikortin liittäminen tietokoneeseen Linuxissa voidaan toteuttaa mount-käskyllä. On tärkeää, että tiedät SD-kortin laitteen sijainnin ennen kuin voit liittää sen. Voit käyttää lsblk-komentoa löytääksesi laitteen sijainnin.

Tässä esimerkki shell-skriptistä, joka liittää SD-kortin ja sisältää myös varmuuskopioinnin:

Koodia: [Valitse]
bash
#!/bin/bash

# Määritä SD-kortin laitteen sijainti
SD_CARD_DEVICE="/dev/sdX1"  # Varmista, että vaihdat X kirjaimeen, joka vastaa SD-kortin laitteen sijaintia

# Määritä liitospiste
MOUNT_POINT="/mnt/sd_card"

# Liitä SD-kortti
sudo mount $SD_CARD_DEVICE $MOUNT_POINT

# Tarkista, onko liitos onnistunut
if [ $? -eq 0 ]; then
    echo "SD-kortti liitetty onnistuneesti."

    # Tässä voit lisätä varmuuskopiointikäskyn
    # Esim. cp -r /polku/kohteeseen /polku/varmuuskopioon

else
    echo "Virhe liitettäessä SD-korttia."
fi

Muista vaihtaa SD_CARD_DEVICE muuttuja vastaamaan oikeaa laitteen sijaintia. Voit myös mukauttaa skriptiä lisäämällä varmuuskopiointikäskyn tarpeidesi mukaan.

Lisäksi varmista, että skriptillä on suoritusoikeudet ennen sen suorittamista:

Koodia: [Valitse]
bash
chmod +x skriptin_nimi.sh
Tätä skriptiä voit sitten kutsua tarvittaessa varmuuskopionnin aloittamiseksi. Voit myös lisätä sen automaattisesti käynnistyvien ohjelmien joukkoon, jotta se suoritetaan järjestelmän käynnistyksen yhteydessä. Riippuen käyttämästäsi jakelusta, tämä voi tapahtua esimerkiksi lisäämällä skriptin polun /etc/rc.local-tiedostoon tai käyttämällä cron-tehtävää (@reboot).

E: muotoilin tekstiä

4
Minulla on ollut jo vuosia Debian miniläppärissä autotallikoneena. Debian toimii mainiosti 32 bittisenä ja on hyvin vakaa ja suomikin taipuu ainakin lähes kaikessa. Asennusohjelma on myös suomeksi. Työpöytäympäristö valitaan vaihtoehdoista asennuksen aikana. Päivitykset valuvat edelleen ihan hyvin. Tosin, sovelluksista ihan kaikki eivät enää ole ylläpidettyjä 32 bittisinä ja vanhenevat, toimivat silti.

Vanhan Asus Eee-pc miniläppärin akku on jo ½tunnin akku ja sarana lonksuu, mutta moottoridiagnostiikkaohjelma toimii. On siinä oskilloskooppiohjelmakin, mainio Xoscope, juurikin Synapticilla asennettu. Se käyttää läppärin omaa äänikorttia, eikä siis kykene muuhun kuin äänitaajuuksiin, mutta spesiaalitarpeeseeni se riittääkin, isompiin tarpeisiin etsitään isompaa skooppia. Xoscope tarvitsee vain mittapäät. Ne pitää itse valmistaa stereo äänijohdosta tinailemalla iso sarjavastus ja pieni rinnakkaisvastus ja niiden suhde sopivaksi tarkoitukseen. Myös jokin pieni referenssijännitelähde, paristo - zener - vastusketju, tarvitaan jänniteskaalausta varten. Eee-pc on vanhanaikainen ja siksi siinä on vielä mikrofoniliitin kaksikanavainen stereo, saa kaksi kanavaa Xoscooppiin. Se myöskin syö 12V sähköä, vaikka kentällä autosta tai moottoripyörästä. Siksi en ole sitä vielä heittänyt pois.

Jos vanhan läppärin keskusmuisti on 1Gt ja ssd-levy 4+16 Gt siitä seuraa rajoituksia. Kannattaa penkoa romukopasta, jos löytyisi isompi muistikampa. Debian mahtuu kyllä mainiosti ja mahtuu myös kääntämään kylkeään kernelpäivityksessä, mutta turhat kernelit pitää siivota pois päätteestä käskemällä. Mitään raskaampaa on turha yrittää pyörittää, esim. Firefox-esr kyllä 32 bittisessäkin toimii, mutta kyllä on tahmea, vain "hätätilakäyttöön" se juuri ja juuri käy. Muutkaan webselaimet eivät ole sen parempia, se ehkä johtuu siitä, että aina on jokin liikkuvaa kuvaa tuottava ruutu. Siihen se sitten jää odottelemaan ja jumittuu, jos ei ole tarpeeksi iso swap.

P.S. Debianille en ole löytänyt mitään graafista helppokäyttöistä lajiteltua repositoria Ubuntun tyyliin (yksi Ubuntun hyviä puolia) joten Synapticilla on haastavaa selata kaikki yli 50 000 pakettia etsiäkseen jotain tapeellista juuri sopivaa sovellusta, jos ei tiedä sen kutsumanimeä. Ubuntusta lunttaaminenkaan ei aina auta kun sovellusten nimet on suomennettu, täytyy penkoa jostain se alkuperäinen nimi. Snap-kauppaa en oe kokeillut Debianissa.






5
Vaihtoehtoiset työpöytäympäristöt / Vs: Lubuntu
« : 10.09.23 - klo:14.51 »
Lubuntukin varmaan on ihan hyvä jakelu, mutta ei ole vielä kerrottu: miksi juuri se? En nyt muista tarkkaan, mutta luulen, että Lubintuakaan ei ole 32 bit versiona enää saatavana. Laitteesta, johon se tulee ei ole ollut puhetta, mutta vanhoja 32 bit laitteita ei ehkä  enää pitäisi lainkaan käyttää. Aika vanhoja jo alkavat olla vanhimmat 64 bittisetkin.

Jos se, että järjestelmä tulee vanhemmalle ihmiselle, tarkoittaa helppokäyttöisyyttä, niin Lubuntulla ei taida olla mitään helpotusta siihen. Toisaalta oletusasennus Ubuntukin pyörittää nykyisissä laitteissa ohjelia ja nettiselainta ihan riittävän ketterästi, eikä sen helppokäyttöisyydessäkään ole moittimista, ainakaan Lubuntuun verrattuna.

Kannattaa muistaa, että me nykyiset vanhat ihmiset olemme jo niitä, jotka tämän teknologiaan nojaavan maailman kehityksen aloittivat ja alkuun rakensivat. Yksinkertaisuus ja helppous merkitsevät kaikille ihmisille ominaisia, erilaisia arvoja. Muistivaikeudet ja motoriikan puutteet tulevat sitten harmiksi erikseen.

Jos laitteisto on kymmentä vuotta nuorempaa, se jaksaa pyörittää kaiken tarpeellisen. Jos käyttäjällä on toiveena joidenkin asioiden yksinkertaisuus ja pelkistäminen tarpeellisimpaan, kuten vaikka muistivaikeuksien vuoksi, kannattaa valita sellainen jakelu, jota voi työpöytäympäristöltään muotoilla helposti juuri haluttuun asentoon ja vaikka sitten lukita siihen, että ei enää sotkeennu. Silloin suosittelen XFCE ympäristöä, siis tässä tapauksessa Xubuntua. Se täyttää tuon muokattavuusvaatimuksen. Voi aivan hyvin rakentaa sen yhdessä tulevan käyttäjän kanssa ja toiveiden mukaan. Alkukankeuden jälkeen alkaa sitten selkiintyä mitä kohtaa kannattaa vielä hiukan muuttaa. Xubuntu on myös hiukan oletus Ubuntua ketterämpi ja kevyenpi.

Olen muutamaa mummoa ja pappaa avustanut tähän tapaan kohtalaisilla tuloksilla. Täytyy vaan olla valmis myös sitoutumaan aina tarvitessa avustamaan ja opastamaan.


6
Lainaus
Osaako kukaan sanoa miksei näytönsäästäjä herää vaikka kuinka eri näppäimiä painetaan

Onko myös virtanäppäintä painettu? Olen tuohon samaan törmännyt ja huomannut, että painettaessa lyhyesti virtanäppäintä tulee kitjautumisruutu ja siitä sitten jatkuu...

Nekin kaikki riippuu virransäästöasetuksista, joita on aika monta ja ovat aika monipuoliset/sekavat. Ja nehän saa käsittelyyn siitä patterin kuvakkeesta yläpalkista, ai niin, minullahan on Xubuntu, mutta kai ne jostain aukeaa Ubuntullakin...

Kaikki rauta ei siedä keskeytystilaa, siis ei siitä virkoa lainkaan. Silloin ei vo muuta kuin poistaa kaikki automaattiset keskeytys/lepotilaan menemiset.



7
Olen asentanut vain calc, writer, draw ja impres osat LibreOfficesta. Olen ladannut ne nimenomaan deb paketteina ja kaikki eri aikoina aina eteen tulleiden tarpeiden mukaan. Niiden koko asennettuna on n. 98 Mt yhteenlaskettuna, en tiedä onko se sama kuin yhteinen koko levyllä, koskapa ne taitavat käyttää osittain yhteisiä paketteja, korjatkaa, jos olen väärässä. LibreOffice Calc on yksinään kooltaan asennettuna 32,9 Mt.

Koko LibreOffice revohkaa en löydä mitenkään deb-paketoituna. Vain snapkraft lähteitä löytyy sille muutama erilaisella vakausasteella. Sen koko latauksena on juuri tuo 1,1 Gt ja missään ei sanota sen kokoa asennettuna, joka ei taida olla sama asia, voisi olla vaikka tuo n. 400 Mt, mutta en tiedä.

Myöskään yksittäisiä LibreOffice palikota, kuten calc, en löydä snap-paketoituna, vain yhdessä muiden osien kanssa (juurmultineen, kuten mummo sanoi).

Aika jyrkkä tuomio on tuo "mahdollisesti turvaton". Sehän on suurimmalla osalla sovellukista ja vaikuttaa kovin uhkaavalta näinä aikoina, mutta se lienee jokin valittu filosofia näille kaikille sovelluksille. Pitää voida auditoida jne.  Aika pieneksi jää sovellusvalikoima, jos pelkkiä "turvallisia" valitsee ja monta asiaa jää sitten tekemättä. Käyttötarve ja käyttäjän taitotaso kai sen sanelee, mitä kannatta asentaa. Minä pidän varmuuskopiot kunnossa. Siellä on kaikki tärkeät tiedostot, unohtamatta sealaimien kirjanmerkkejä ja panelien asetuksia. Palomuuria pidän aina käytössä. Myös asennusmedia on aina valmiina uuteen asennukseen (vain muutama kerran olen tarvinnut varmuuskopioita, tai uutta sennusta, ja aina oman tunaroinnin takia). Uskallan ajaa mitä vaan snap-kaupan tarjoamia ja on minulla muutama sovellus myös sivustakin saatuna, tiedän riskit.



8
Yleistä keskustelua / Vs: Tulostimet vaihtoon
« : 08.05.23 - klo:11.22 »
Minulla on ollut jo yli vuosikymmenen Epson Stylus musteruisku monitoimilaite. Hyvin on toiminut ja ajuritkin löytyivät jo silloisilla Linuxeilla, tulostimelle etsimättä ja skannerille pienellä opettelulla, nykyisin taitaa sekin olla jo kernelissä. Täyttää nämä erittäin vähät tarpeet ihan hyvin. Tulostusjälki on moitteetonta ja skannaus ja kopiointitoiminto, jota ehkä enemmänkin olen tarvinnut, on mikroskoopin tarkkaa. Värikasetit tulevat postissa nopsaan, ovat kalliinpuoleisia, mutta ei se haittaa kun tarve on niin vähäistä. Monenelainen paperi käy ja ihan valokuvamaisia kiiltopaperikuvia olen tehnyt. Koko toosa on aika pieni, tuskin voisi pienempi olla.

Haittapuolia en keksi muuta kun vähästä käytöstä johtuva värisuuttimien kuivuminen. Parin viikon kuivattelu jo tekee ruman tulostusjäljen ja suuttimien liottelu musteen avulla, siis laitteen omalla puhdistusohjelmalla, kuluttaa mustetta. Olen suosiolla ottanut joka kasetin ulos vuorotellen ja töpötellyt mustesuuttimet pumpulipuikolla ja tenulla. Vaikuttaa vaivalloiselta, mutta aika pieni vaiva, eikä sitä tarvita muuten kun viikkojen tulostustauon jälkeen.



9
Multimedia ja grafiikka / Vs: libreoffice taulukon solu
« : 06.05.23 - klo:12.08 »
Eikö Libreofficessa ole sama, mitä mielestäni Excelissä on, että ne solujen muotoiluasetukset saa koko sarakkeen kaikkiin soluihin, jos maalaa esim tyhjän esim. A-solun siitä solun otsikkopalkista, niin sitten samat muotoiluasetukset ovat voimassa kaikissa A-sarakkeen soluissa?

Kyllä. Ja samoin koko riville, tai vaikka koko taulukolle, tai taulukon osalle.  ;)


10
Tuo ssh konsti olisi hyvä osata, mutta...

Asennus toimii kyllä hyvin, mutta teenkö jotain väärin kun saan vain virheilmoituksen?

Koodia: [Valitse]
timo@aaa:~$ ssh asta@bbb
ssh: Could not resolve hostname bbb: Temporary failure in name resolution
timo@aaa:~$

Koodia: [Valitse]
timo@aaa:~$ ssh asta@bbb.local
ssh: connect to host bbb.local port 22: Connection timed out
timo@aaa:~$

Ja aaa ja bbb ovat siis koneen nimiä ja ovat kyllä ihan oikein (tässä vaan peitetty) tarkistettu koneiden omista päätteistä (kai ne siellä oikeat ovat). Pitäisikö näiden tietokoneiden olla samassa ethernet verkossa? Ne ovat nyt samassa WiFi verkossa. Oikeastaan ne ovat samassa reitittimessä. Pitäisikö niille tehdä ihan erikseen oma kotiverkko tuolla network managerilla ja liittää ne siihen? Sitä en taida osata...


11
Tuanoi – passaisko kysyä, noin niin kuin vastaisen varalle, voiko virtuaalikonsoleita käyttää vaikka näytönohjain ei toimisi?

Kai virtuaalikonsoleidenkin tylsää kirjoitusta on jonkin vehkeen piirrettävä näytölle, onko se se sama näytönohjain kuin grafiikan teko, vai kui? Olen joskus mielenkiinnosta avannut jonkin virtuaalikonsolin F1-F6 ja ajellut siitä hetken huvin vuoksi, joten kyllä sekin on toimivaksi todettu.



12
XFCE4 antaa muitakin mahdollisuuksia lisätä paneeliin käynnistimiä. Jos Whisker-valikossa/vast on kyseinen ohjelma, vaikka gparted, sen saa paneeliin kätevästi kun klikkaa sen kuvaketta valikon riviltä hiiren kakkosella ja avautuvasta pikkuvalikosta valitsee ruksin 'lisää paneeliin' avautuu pieni ikkuna, josta valitaan paneelin numero ja klikataan 'lisää'.

Kuvakkeita paneelissa voi järjestellä klikkaamalla siirrettävää kuvaketta hiiren kakkosella ja valitsemalla 'siirrä'. Sen voi raahata mihin vaan kuvakkeiden väliin ja vaikka toiseen paneeliin.

13
Lainaus
Kuvakaappauksessa näkyy Ubuntu 22.04:n GNOME-työpöydän näyttöasetukset.

Lainaus
Xfce-työpöydän paneeleja ei kuitenkaan kannata missään tapauksessa sotkea GNOME-työpöydälle!

Tästä syystä olisi hyvä kertoa yksityiskohtia jakelun nimestä, vuosimallista ja työpöytäympäristöstä, että ei tulisi erehdyksiä. Joskus tarvitaan myös laitteiston tietoja. Sain heti tuosta alkuviestistä käsityksen, että olisi kyseesä Xubuntu. Pahoittelen.


14
Siirsin tähän kun vastaa aiheensa puolesta tätä aluetta.

Tuanoinnii – mikä virhe siis pitäisi löytää?
Lainaus
Tämmööstä tuli xfce4-panel käskyllä:
Sama vastaus tulee minullakin Xubuntulla. Ei se siis ihan oikea ole.

Miksi et vain luo paneelia niin kuin se on xfce:llä tarkoitettu. Avaa 'asetukset' ja sieltä kuvakkeesta 'paneeli' ja siitä van muokkaat sellaisen kuin haluat.


16
Ilmeisesti tuon ilmoituksen tekee pelkästään päivitysohjelma (update-manager) ja snap-päivitykset ei liity siihen mitenkään. Meidän on kai kiitoksella tyydyttävä siihen mitä hyvät ihmiset näihin sovelluksiin tekevät kaikkine keksintöineen. Päivitysohjelma vain on ruvennut näin ilmoittamaan siitä, että on aikataulunsa muksisesti käynyt tarkistamassa saatavat päivitykset, ja jos ei mitään ole tulee vain tuollainen ilmo, en tiedä, mutta arvaan näin.

Snap päivitykset olivat viikon refresh --hold tilassa ja sama ilmoitus tuli edelleen kuin ennenkin päivittäin. Kun muutin päivitysajoitusta sen asetuksista, jossa oli tarkista päivittäin, ja asetin sille tarkista viikottain niin ilmoitus lakkasi tulemasta, vasta viikon päästä tietenkin tuli pari päivitystä ja taas päivitysten jälkeen heti tuo ilmoitus, kuten kuuluukin, mutta parin minuutin kuluttua uudelleen tuo "tyhjä" ilmoitus tarpeettomasti. Ei se mitään, tulkoon vaan, mutta sellainen herättää epäilyksen: mitä olen taas näihin asetuksiin sössinyt?

Snap päivitykset toimivat lupauksensa mukaan taustalla, eikä niistä yleensä näy pihaustakaan. Paitsi silloin kun tulee jokin häiriö. Vastikään tuli kuvan mukaisesta  päivityksestä xfce:n tilailmoittimen pomppuilmoitus, jota en ehtinyt lukea muuta kuin paketin nimen, mutta snap-kaupassa tämä oli suositeltuna. Se ei kuitenkaan onnistunut, antoi vain toisen kuvan mukaisen virheilmoituksen. Ja uusintayritys ei edes noutanut päivityksiä, kolmas kuva. Muutaman päivän kuluttua oli sekin päivitys kuitenkin taustalla tehty.

Tällainen yksinkertainen käyttäjä menee hämilleen kun on monta tapaa päivittää. Asiaa sekoittaa vielä se, miten yhtenään tulee uutisia huijausyrityksistä. Kai nekin jonain päivänä ylettävät tänne Ubuntuunkin asti...


E: Tuo kolmas kuva on kylläkin gnome-software sovellusvarastosta, joka minulla vielä on.


17
Sammutin kokeeksi snap-päivityket viikoksi:

Koodia: [Valitse]
sudo snap refresh --hold=168h
Seurailen, josko nuo tarpeettomat ilmoitukset loppuvat siksi aikaa, eli johtuuko se snap-päivityksistä.




18
Kyllä se sanoo, että on juuri nyt päivitetty, tai yritetty päivittää. Sama ilmo tulee aina jos kutsun päivitysohjelmaa, sillä erotuksella, että ensin tulee hetkeksi hakupalkki ja vasta sitten tuo ilmo. Voi tulla myös luettelo päivityksistä, ja lupapyyntö jatkaa ja vasta niiden jälkeen juuri tuo sama ilmotiketti.

Jos poistan pyynnön saatavilla olevasta LTS julkaisusta, tulee päivitysten jälkeen, ja nyttemmin pyytämättäkin, tuo sama ilmoitus pelkällä tekstillä: Tämän tietokoneen ohjelmat on päivitetty. Silloin siitä vaan puuttuu tuo tarjous uudesta julkaisusta tietenkin, mutta ilmotiketti silti tulee.

Mutta en minä sitä kysynyt, vaan miksi se nyt on alkanut tulla? Se on putkahdellut viimeisen kuukauden aikana, eikä oskaan ennen tällä tavalla itsestään.


EDIT: Nyt se tuli näin kun oli tuo ehdotettu muutos, ja jälleen ihan yllättäen ja pyytämättä.

19
Lainaus
Eihän tuo ilmoita tehdystä vaan julkaistusta päivityksestä,

Kyllähän siinä lukee: Tämän tietokoneen ohjelmistot on päivitetty. On siinä kyllä myös tarjous uudesta jakelusta, joo.

Mutta en sitä kysynyt, vaan sitä miksi se ilmo tulee? Kun en ole päivitystä pyytänyt. Onko se jokin bugi vai liittyykö taustalla tehtyihin snap-sovellusten päivityksiin?



20
On alkanut tulla lähes päivittäin ilmoituksia tehdystä päivityksestä. Siis pelkkä ilmoitus, ei mitään päivitystä tarjolle, kuten normaalisti. Tulee kyllä normaalit päivityksetkin tarjolle, mutta toisinaan siis pelkkä ilmo, että se on jo tehty, vaikka en ole sallinut automaattisia päivityksiä. Liittyykö tämä tuohon snapin tapaan toimia, vai onk kyseessä jokin bugi? Olen jostain lukenut, että snap päivittää yllättäen ja pyytämättä taustalla, siihen erikseen lupaa kysymättä. Toisaalta – snap joskus ilmoittaa ihan tarpeettomastikin, että päivitys on parin viikon ajan saatavilla, kuin se olisi isokin uutinen (ja pyytää sammuttamaan jonkin sovelluksen, joka ei edes ole auki). Siksi kummastuttaa tuo epäjohdonmuksisuus.

Onko tämä vain Xubuntun (20.04) ominaisuus, vai onko muissakin sisaruksissa sama hassutus?

Sivuja: [1] 2 3 ... 75