Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Hajakenttä

Sivuja: [1] 2 3 ... 75
1
Yleistä keskustelua / Vs: Tulostimet vaihtoon
« : 08.05.23 - klo:11.22 »
Minulla on ollut jo yli vuosikymmenen Epson Stylus musteruisku monitoimilaite. Hyvin on toiminut ja ajuritkin löytyivät jo silloisilla Linuxeilla, tulostimelle etsimättä ja skannerille pienellä opettelulla, nykyisin taitaa sekin olla jo kernelissä. Täyttää nämä erittäin vähät tarpeet ihan hyvin. Tulostusjälki on moitteetonta ja skannaus ja kopiointitoiminto, jota ehkä enemmänkin olen tarvinnut, on mikroskoopin tarkkaa. Värikasetit tulevat postissa nopsaan, ovat kalliinpuoleisia, mutta ei se haittaa kun tarve on niin vähäistä. Monenelainen paperi käy ja ihan valokuvamaisia kiiltopaperikuvia olen tehnyt. Koko toosa on aika pieni, tuskin voisi pienempi olla.

Haittapuolia en keksi muuta kun vähästä käytöstä johtuva värisuuttimien kuivuminen. Parin viikon kuivattelu jo tekee ruman tulostusjäljen ja suuttimien liottelu musteen avulla, siis laitteen omalla puhdistusohjelmalla, kuluttaa mustetta. Olen suosiolla ottanut joka kasetin ulos vuorotellen ja töpötellyt mustesuuttimet pumpulipuikolla ja tenulla. Vaikuttaa vaivalloiselta, mutta aika pieni vaiva, eikä sitä tarvita muuten kun viikkojen tulostustauon jälkeen.



2
Multimedia ja grafiikka / Vs: libreoffice taulukon solu
« : 06.05.23 - klo:12.08 »
Eikö Libreofficessa ole sama, mitä mielestäni Excelissä on, että ne solujen muotoiluasetukset saa koko sarakkeen kaikkiin soluihin, jos maalaa esim tyhjän esim. A-solun siitä solun otsikkopalkista, niin sitten samat muotoiluasetukset ovat voimassa kaikissa A-sarakkeen soluissa?

Kyllä. Ja samoin koko riville, tai vaikka koko taulukolle, tai taulukon osalle.  ;)


3
Tuo ssh konsti olisi hyvä osata, mutta...

Asennus toimii kyllä hyvin, mutta teenkö jotain väärin kun saan vain virheilmoituksen?

Koodia: [Valitse]
timo@aaa:~$ ssh asta@bbb
ssh: Could not resolve hostname bbb: Temporary failure in name resolution
timo@aaa:~$

Koodia: [Valitse]
timo@aaa:~$ ssh asta@bbb.local
ssh: connect to host bbb.local port 22: Connection timed out
timo@aaa:~$

Ja aaa ja bbb ovat siis koneen nimiä ja ovat kyllä ihan oikein (tässä vaan peitetty) tarkistettu koneiden omista päätteistä (kai ne siellä oikeat ovat). Pitäisikö näiden tietokoneiden olla samassa ethernet verkossa? Ne ovat nyt samassa WiFi verkossa. Oikeastaan ne ovat samassa reitittimessä. Pitäisikö niille tehdä ihan erikseen oma kotiverkko tuolla network managerilla ja liittää ne siihen? Sitä en taida osata...


4
Tuanoi – passaisko kysyä, noin niin kuin vastaisen varalle, voiko virtuaalikonsoleita käyttää vaikka näytönohjain ei toimisi?

Kai virtuaalikonsoleidenkin tylsää kirjoitusta on jonkin vehkeen piirrettävä näytölle, onko se se sama näytönohjain kuin grafiikan teko, vai kui? Olen joskus mielenkiinnosta avannut jonkin virtuaalikonsolin F1-F6 ja ajellut siitä hetken huvin vuoksi, joten kyllä sekin on toimivaksi todettu.



5
XFCE4 antaa muitakin mahdollisuuksia lisätä paneeliin käynnistimiä. Jos Whisker-valikossa/vast on kyseinen ohjelma, vaikka gparted, sen saa paneeliin kätevästi kun klikkaa sen kuvaketta valikon riviltä hiiren kakkosella ja avautuvasta pikkuvalikosta valitsee ruksin 'lisää paneeliin' avautuu pieni ikkuna, josta valitaan paneelin numero ja klikataan 'lisää'.

Kuvakkeita paneelissa voi järjestellä klikkaamalla siirrettävää kuvaketta hiiren kakkosella ja valitsemalla 'siirrä'. Sen voi raahata mihin vaan kuvakkeiden väliin ja vaikka toiseen paneeliin.

6
Lainaus
Kuvakaappauksessa näkyy Ubuntu 22.04:n GNOME-työpöydän näyttöasetukset.

Lainaus
Xfce-työpöydän paneeleja ei kuitenkaan kannata missään tapauksessa sotkea GNOME-työpöydälle!

Tästä syystä olisi hyvä kertoa yksityiskohtia jakelun nimestä, vuosimallista ja työpöytäympäristöstä, että ei tulisi erehdyksiä. Joskus tarvitaan myös laitteiston tietoja. Sain heti tuosta alkuviestistä käsityksen, että olisi kyseesä Xubuntu. Pahoittelen.


7
Siirsin tähän kun vastaa aiheensa puolesta tätä aluetta.

Tuanoinnii – mikä virhe siis pitäisi löytää?
Lainaus
Tämmööstä tuli xfce4-panel käskyllä:
Sama vastaus tulee minullakin Xubuntulla. Ei se siis ihan oikea ole.

Miksi et vain luo paneelia niin kuin se on xfce:llä tarkoitettu. Avaa 'asetukset' ja sieltä kuvakkeesta 'paneeli' ja siitä van muokkaat sellaisen kuin haluat.


9
Ilmeisesti tuon ilmoituksen tekee pelkästään päivitysohjelma (update-manager) ja snap-päivitykset ei liity siihen mitenkään. Meidän on kai kiitoksella tyydyttävä siihen mitä hyvät ihmiset näihin sovelluksiin tekevät kaikkine keksintöineen. Päivitysohjelma vain on ruvennut näin ilmoittamaan siitä, että on aikataulunsa muksisesti käynyt tarkistamassa saatavat päivitykset, ja jos ei mitään ole tulee vain tuollainen ilmo, en tiedä, mutta arvaan näin.

Snap päivitykset olivat viikon refresh --hold tilassa ja sama ilmoitus tuli edelleen kuin ennenkin päivittäin. Kun muutin päivitysajoitusta sen asetuksista, jossa oli tarkista päivittäin, ja asetin sille tarkista viikottain niin ilmoitus lakkasi tulemasta, vasta viikon päästä tietenkin tuli pari päivitystä ja taas päivitysten jälkeen heti tuo ilmoitus, kuten kuuluukin, mutta parin minuutin kuluttua uudelleen tuo "tyhjä" ilmoitus tarpeettomasti. Ei se mitään, tulkoon vaan, mutta sellainen herättää epäilyksen: mitä olen taas näihin asetuksiin sössinyt?

Snap päivitykset toimivat lupauksensa mukaan taustalla, eikä niistä yleensä näy pihaustakaan. Paitsi silloin kun tulee jokin häiriö. Vastikään tuli kuvan mukaisesta  päivityksestä xfce:n tilailmoittimen pomppuilmoitus, jota en ehtinyt lukea muuta kuin paketin nimen, mutta snap-kaupassa tämä oli suositeltuna. Se ei kuitenkaan onnistunut, antoi vain toisen kuvan mukaisen virheilmoituksen. Ja uusintayritys ei edes noutanut päivityksiä, kolmas kuva. Muutaman päivän kuluttua oli sekin päivitys kuitenkin taustalla tehty.

Tällainen yksinkertainen käyttäjä menee hämilleen kun on monta tapaa päivittää. Asiaa sekoittaa vielä se, miten yhtenään tulee uutisia huijausyrityksistä. Kai nekin jonain päivänä ylettävät tänne Ubuntuunkin asti...


E: Tuo kolmas kuva on kylläkin gnome-software sovellusvarastosta, joka minulla vielä on.


10
Sammutin kokeeksi snap-päivityket viikoksi:

Koodia: [Valitse]
sudo snap refresh --hold=168h
Seurailen, josko nuo tarpeettomat ilmoitukset loppuvat siksi aikaa, eli johtuuko se snap-päivityksistä.




11
Kyllä se sanoo, että on juuri nyt päivitetty, tai yritetty päivittää. Sama ilmo tulee aina jos kutsun päivitysohjelmaa, sillä erotuksella, että ensin tulee hetkeksi hakupalkki ja vasta sitten tuo ilmo. Voi tulla myös luettelo päivityksistä, ja lupapyyntö jatkaa ja vasta niiden jälkeen juuri tuo sama ilmotiketti.

Jos poistan pyynnön saatavilla olevasta LTS julkaisusta, tulee päivitysten jälkeen, ja nyttemmin pyytämättäkin, tuo sama ilmoitus pelkällä tekstillä: Tämän tietokoneen ohjelmat on päivitetty. Silloin siitä vaan puuttuu tuo tarjous uudesta julkaisusta tietenkin, mutta ilmotiketti silti tulee.

Mutta en minä sitä kysynyt, vaan miksi se nyt on alkanut tulla? Se on putkahdellut viimeisen kuukauden aikana, eikä oskaan ennen tällä tavalla itsestään.


EDIT: Nyt se tuli näin kun oli tuo ehdotettu muutos, ja jälleen ihan yllättäen ja pyytämättä.

12
Lainaus
Eihän tuo ilmoita tehdystä vaan julkaistusta päivityksestä,

Kyllähän siinä lukee: Tämän tietokoneen ohjelmistot on päivitetty. On siinä kyllä myös tarjous uudesta jakelusta, joo.

Mutta en sitä kysynyt, vaan sitä miksi se ilmo tulee? Kun en ole päivitystä pyytänyt. Onko se jokin bugi vai liittyykö taustalla tehtyihin snap-sovellusten päivityksiin?



13
On alkanut tulla lähes päivittäin ilmoituksia tehdystä päivityksestä. Siis pelkkä ilmoitus, ei mitään päivitystä tarjolle, kuten normaalisti. Tulee kyllä normaalit päivityksetkin tarjolle, mutta toisinaan siis pelkkä ilmo, että se on jo tehty, vaikka en ole sallinut automaattisia päivityksiä. Liittyykö tämä tuohon snapin tapaan toimia, vai onk kyseessä jokin bugi? Olen jostain lukenut, että snap päivittää yllättäen ja pyytämättä taustalla, siihen erikseen lupaa kysymättä. Toisaalta – snap joskus ilmoittaa ihan tarpeettomastikin, että päivitys on parin viikon ajan saatavilla, kuin se olisi isokin uutinen (ja pyytää sammuttamaan jonkin sovelluksen, joka ei edes ole auki). Siksi kummastuttaa tuo epäjohdonmuksisuus.

Onko tämä vain Xubuntun (20.04) ominaisuus, vai onko muissakin sisaruksissa sama hassutus?

14
Tuanoinnii – kyseessä on siis asennus, eikä otsikon mukainen päivitys. Asia on sikäli oleellinen, että päivityksessä, ainakin hyvällä tuurilla, säilyy kotikansiot ja työpöydän asetukset, mutta asennuksessa ne totaalisesti siirtyvät bittien taivaaseen. On siis ensimmäisenä aina, molemmissa menettelyissä, tehtävä varmuuskopiot säilytettävistä tiedostoista unohtamatta selaimen kirjanmerkkitiedostoa. Myös työpöydän asetukset voi tallettaa ja ottaa käyttöön uudessa asennuksessa niin pääsee vähemmällä säätämisellä.

Itse asennus onnistuu kyllä myös DVD-levyltä, kunhan sen poltto vaan on tehty huolella. Jos polton aikana täräyttää pöytää, jolla kirjoittava levyasema on niin saattaa tulla makulatuuria. USB-tikku on nykyisin suosittu vaihtoehto, koska optista asemaa ei enää uusissa laitteissa ole. Muutaman GB:n tikku riittää hyvin, esim. 8GB on kai aika tavallinen. Tikku on pyhitettävä pelkästään siihen asennukseen, sillä sen entinen sisältö tuhoutuu kun tehdään asennustikku. USB-tikku tai DVD-levy syntyy kätevästi hiiren oikealla klikkaamalla .iso-päätteistä asennustiedostoa ja valitsemalla "avaa sovelluksessa levynkirjoittaja".

Kun tietokone sitten sammutetaan DVD-luukku avoinna ja laitetaan asennuslevy sammutettuun asemaan ja suljetaan luukku, tai laitetaan asennustikku slottiinsa ja käynnistetään laite vasta sitten, se käynnistyy BIOS asetuksista riippuen ensimmäiseltä sallitulta medialta. Ne asetukset kannatta siis ensin tarkistaa, että ensimmäisenä on optinen asema, toisena USB-asema, kolmantena kovalevy.

Oli kyseessä sitten DVD-levy tai USB-tikku, kannattaa ubuntua/xubuntua ensin kokeilla koeajo vaihtoehdolla ja varmistaa, että suunnilleen kaikki toimii ja siirtyä asennukseen sitten siitä kaksoisklikkaamalla työpöydältä "asenna" kuvaketta. Helpointa on asentaa ruksaamalla täppä "asenna käyttäen koko levyä", jollain asennusohjelma hoitaa lähes kaiken itse. Muita vaihtoentoja  kannatta ensin hiukan opiskella.




15
Meilläkin on taloyhtiössä valokuituhaaveita. Valokuitunen kävi esitelmöimässä omaa vaihtoehtoaan. Hinta epäilyttää: 190€/asunto asennus ja sitten 5 vuoden sopimus 19,90/as./kk pelkästä kuidusta käytti tai ei. Netti pitää tilata itse valiten operaattori muutamasta vaihtoehdosta, jotka ovat Valokuitusen yhteistyökumppaneita. Esimerkkihinta sille oli 1Gb/s 29,90/kk.  Heidän ratkaisunsa on tuoda kuitu jokaiseen asuntoon seinälle asti ja siihen päätelaite. He omistavat kuidun ja päätelaitteen, joten se tulee olemaan talossa rasite, eli jouduttaessa jotain maalaamaan tai remontoimaan siihen kuituun tai päätelaitteeseen ei saa koskea. Reitittimen jokainen joutuu hankkimaan itse, jos on enemmän kuin yksi tietokone. Lisäksi tilaus olisi pitänyt tehdä kuukaudessa tarjouksesta, jota mikään taloyhtiö ei tietenkään voi tehdä kun on yhtiökokousta vaativa asia. Hyvää oli nopeus, koska kuitu tulee perille asti ja hoito ja huolto, josta he vastaavat päätelaitteeseen asti. Ei tilattu.

Pitääpä tutkia tuota antenniverkkovaihtoentoa...


16
Lainaus
Windowsissa on mahdollista muuttaa käytössä olevan tiedostojärjestelmän ja osion kokoa.

Tuota en tiennytkään. Kiitos jälleen tukiopetuksesta.

On kätevää ajaa kokeilutilassa Linux jakelua ennen asennusta ja hoitaa nämä valmistelevat toimenpiteet siinä, koska silloin se toimivuus tulee aika hyvin testattua ja siitä voi sitten ilman sammuttelua siirtyä asentamaan, mutta kukin tyylillään.

Jos on tarkoitus useampia jakeluita asentaa samalle levylle niin ptää ottaa huomioon, että osioita ei voi määräänsä enempää tehdä ilman tiettyjä järjestelyjä.

Onnea harrastukseen.  ;)

EDIT: Tässä yksi aataminaikuinen keskustelu osioinnista:
https://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=17102.msg126733#msg126733


17
Tuanoinnii – voiko Windowsilla ropeloida käytössä olevaa levyosiota? Ainakaan Linuxilla ei voi. Siuksi kannattaa ensin laittaa ne säilytettävät tiedostot visusti talteen laitteen ulkopuolelle ja sitten vasta muuttaa osioiden kokoa.

Osioiden koon säätämisen voi tehdä helposti boottaamalla laite Ubuntun asennusmedialta kokeilutilaan. Sieltä valikosta löytyy GPartEd ohjelma, jolla levytilaa voi säätää ihan vaan hiirellä niin, että syntyy riittävä tila Ubuntua varten, siis tyhjä osioimaton tila levyn loppuun, ei alkuun.

Tämä siis siinä tapauksessa, että halutaan säilyttää Windows. Silloin myös kannattaa tehdä asennus "asenna toisen järjestelmän rinnalle" asennustavalla niin ei tarvitse paljoa pähkäillä yksityiskohtia. Hyväksyy vaan järjestelmän ehdotuksen käyttää osioimatonta tyhjää tilaa.

Näyttäisi olevan levytilaa sen verran runsaasti, että sinne kyllä mahtuu molemmat rinnakkain. Itse kyllä suosin yksi laite – yksi järjestelmä periaatetta. Noita vanhoja koneenraatoja on kyllä sen verran nurkissa. Jos Windows on olemassa jossain laitteessa sitä on muistettava myös päivittää toisinaan. Siitä on siis kaikkea vaivaa.


18
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Näppiksen kirjaimet
« : 31.01.23 - klo:16.37 »
Tuanoinnii – voihan sitä näppistä jotenkin testailla ennen uusimista, ja saattaa olla, että uusikin näppis toimii samalla tavalla, jos se on ohjelmoitu niin tekemään.

Näppäimien tekemät koodit voi listata päätteessä:

Koodia: [Valitse]
xmodmap -pke
Vähän joutuu funtsimaan noiden tietojen tarkoitusta ja mikä nappi on mikäkin...

Jonkin näppäimen asettaminen toiseksi selvittää ainakin sen, onko se rautavika.

Koodia: [Valitse]
xmodmap -e "keycode 35=0xA9"
Esimerkki: Asettaa .. näppäimelle (å:sta seuraava oikealle) uuden koodin © Se pysyy vain seuraavaan boottiin asti, ja katsomalla napin oikean koodin (xmodmap -pke) ja laittamalla tulosteen muistiin niin voi sen palauttaa oikeaksi jo hetikin. Jos po. kiusa on tarkoituksella tehty niin voinee sen muuttaa oikekaksi. En tiedä: miten sen saa pysyväksi... Ehkä tekemällä käynnistyviin ohjelmiin vastaava komento, vaikka onkin hiukan pielavetinen purkkaviritys. Ehkä joku osaa paremmin...

Tuolla voi ainakin varmistaa: onko näppäimen koodausta muutettu systeemiin, vai onko näppäimistö rikki.




19
Lainaus
Ne sitten siellä kommunistipuolueessa katsovat videokokoelmaani suomalaisin tekstityksin ;-) Onkohan niiden suosikki TNG vai SG1?

Asia voi olla paljon vakavampi. Todennäköisesti se laite on rikollisten botnetin osana, päätellen siitä, että se työskentelee hämäräperäisesti puolen tunnin välein.



20
Työkaluvalikosta valitse 'aseta kappaletyyli' ja siitä 'vaakaviiva' kohdan lopusta nuolenkärjestä avautuvasta valikosta 'muokkaa tyyliä'. Avautuu iso kuponki, jossa on välilehtiä. Avaa välilehti 'reunat' ja muokkaa siitä kohdat 'tyyli, väri ja leveys' ja paina painiketta 'toteuta'.

Nyt se viiva tulee kappletyyli valikosta vaakkaviivaa klikkaamalla aina osoittimen kohdalle koko paperin levyisenä valitulla tyylillä.



Sivuja: [1] 2 3 ... 75