Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Hajakenttä

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 75
41
Asensin Jammyn jo nyt, että ei tarvitse keväällä taas uusia, koska nykyinen 20.04 meni rikki. (Laite on Dell Latitude 5480)

https://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=57150.0

Asennus ei ollut ihan läpihuutojuttu. Asennusohjelma ei suostunut osioimaan levyä sellaisenaan, Se tulkitsi, että siellä on jokin iso osio, joka on edelleen käytössä. Ei osannut tulkita mikä se on. Piti keskeyttää asennus ja GParted ohjelmalla tehdä uusi osiotaulu levylle ja tuhrata sitä useamman kerran. Viimein asennus lähti käyntiin ja susotui käyttämään koko levyä. Ennen asennustahan levyllä oli Windows ja Xubuntu rinnakkain ja Xubuntu lakkasi boottaamasta. Grubin uudelleen asennus ei muuttanut tilanneta, vaan uusikaan grub ei tunnistanut muuta kun Windowsin ja 'update-grub' antoi vaan errorin. Myöskään os-proper ei löytänyt Linux osiota. Boot-Repair korjasi käynnistyksen, mutta sekään ei löytänyt mitään Linuxia. Siksi uudelleenasennus, joka oli suht harmiton juttu siksi, että varmuuskopiot olivat kunnossa ihan omatekemän backup ohjelmakikkareen ansiosta. Sattuivat olemaan myös webselaimen kirjanmerkit ja paneelien asettelut tallessa.

Hyvinhän Jammy toimii, vaikka onkin vielä hiukan kesken.

Näytönohjaimen tai ikkunointiohjelman epävakautta lienee se, että näyttö hetkittäin vilkkuu epämääräisesti. On hyvin satunnaista ja asettuu kun hiirtä liikauttaa. Varmaankin asettuu kun tulee valmista.

Joka käynnistyksellä tulee Ubuntu Pro mainos, siitäkin huolimatta, että on pyydetty olemaan näyttämättä sitä enää.

Joka käynnistyksellä tulee myös ilmoitus kohdatusta virheestä ja tarjotaan raportin lähetystä, mutta ei näytetä mistä on kysymys.

Koska ympäristönä on XFCE4 niin sammutus on tapansa mukaan usean napin takana ja siksi tein sammutusnapin paneeliin, mutta Jammy ei näköjään tue vielä  'xfce4-session-logout' dialogia vaan täytyy laittaa 'xfce4-session-logout --halt'. Se kylläkin sitten sammuttaa laitteen kuin saunalampun ilman varmistuksia, puhumattakaan dialogista, jossa voisi valita myös keskeytystilan tai restartin. Mahtaakohan tuosta haltista tulla vahinkoa jossain tilanteessa?

Päivityksiä kyllä tulee ahkerasti ja jakelu paranee ja valmistunee aikanaan kunhan hyvät ihmiset ehtivät tehdä sen valmiiksi.  :)

42
Olisiko tuosta linkistä jotain apua.

https://askubuntu.com/questions/254491/failed-to-get-canonical-path-of-cow


Yrityksistä huolimatta ei tunnu tulevan korjausta noillakaan konsteilla. Ei ollut apua myöskään boot repair disk työkalusta, se sanoo kaiken olevan ihan kunnossa, ja niinhän se onkin Windowsin osalta. Boottihan kyllä toimii, mutta Ubuntun osio ei vaan tule mukaan grubin valikoimaan.

Mielestäni Windows osio on himpun verran suurempi kuin asennuksessani oli ja swap osiokin on kokonaan kadonnut. Saattaa olla, että Windowsin päivityksessä oli jotain sellaista, joka suurensi sen osiota, kuten olisi ollut uutta asennusta, vaikka sama kymppi se edelleen on ja tilanpuutettakaan ei ole ollut kun ei se vieläkään täytä puoliakaan sille varatusta tilasta. Jospa se on jyrännyt jotain Ubuntusta allensa. Jostain luin, etä Windows ei piittaa mitään toisista käyttöjärjestelmistä, jos niitä on samalla levyllä.

Korjausyritykset lienevät turhia, joten aloitan uuden asennuksen, ja ilman Windowsia tällä kertaa.

Harmi vaan, että totuus "rikoksesta" jää nyt selvittämättä. Kiitos kaikille yhteistyöstä.


43
Saan kyllä ulkoisen Ubuntun bootattua tikulta ihan hyvin ja vaikka asentamaankin pääsen, ja varmuuskopioitakin on. Kiinnostaisi vaan tietää tällaisen virheen syyt... Eka kerta kun näin kävi, eikä tämän pitäisi edes olla mahdollinenkaan, tai ainakin niin on aina vakuuteltu. Ainakaan en enää tee Windowsin rinnalle asennusta!

Vanha Xubuntun osio kyllä näkyy levyltä fdisk:iilä:

Koodia: [Valitse]
xubuntu@xubuntu:~$ sudo fdisk -l
Disk /dev/loop0: 1,73 GiB, 1855606784 bytes, 3624232 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes


Disk /dev/sda: 223,57 GiB, 240057409536 bytes, 468862128 sectors
Disk model: KINGSTON SA400S3
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: gpt
Disk identifier: 11C40213-2085-4F39-89F8-AE306BDB42DB

Device         Start       End   Sectors   Size Type
/dev/sda1       2048    206847    204800   100M EFI System
/dev/sda2     206848    239615     32768    16M Microsoft reserved
/dev/sda3     239616 157504606 157264991    75G Microsoft basic data
/dev/sda4  157505536 468860927 311355392 148,5G Linux filesystem


Se lienee tuo sda4. Siitä näkyy näköjään, että on joku Linux. Kertookohan se, että sen osion sisällä vielä on data tallessa? Ainakin tikulla oleva live Xubuntu 22.04 näkyy ihan samalla tavalla, mutta sdb4 osiolla tietty:

Koodia: [Valitse]
/dev/sdb4  4096000 30320576 26224577 12,5G Linux filesystem

GParted näyttää sen tyhjänä ja tuntemattomana ja muidenkin, myös Windowsin osion kohdalla on huutomerkkikolmio. Se ei ole mountattu, eikä se suostu mounttaantumaan, joten turha sille on yrittää asentaa grubiakaan.

Koodia: [Valitse]
xubuntu@xubuntu:~$ sudo mount -t ext4 /dev/sda4 /mnt
mount: /mnt: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/sda4, missing codepage or helper program, or other error.

Onhan tuossa noita virheen syitä, mutta en taida osata niille mitään lääkettä. Myöskään os-prober ei ole tarpeen asennella. Ja edelleenkään update-grub tai update grub2 ei tuota tuon kummempaa tulosta, enkä oikein ymmärrä mikä on tuo /cow:

Koodia: [Valitse]
xubuntu@xubuntu:~$ sudo apt install os-prober
Luetaan pakettiluetteloita... Valmis
Muodostetaan riippuvuussuhteiden puu... Valmis
Luetaan tilatiedot... Valmis                 
os-prober is already the newest version (1.79ubuntu1).
0 päivitetty, 0 uutta asennusta, 0 poistettavaa ja 0 päivittämätöntä.
xubuntu@xubuntu:~$ sudo update-grub2
/usr/sbin/grub-probe: error: failed to get canonical path of `/cow'.

Olisikohan mitään järkeä, jos pyyhkisi levyltä pois kaiken muun, myös sinänsä tarpeettoman Windowsin, ja editoisi tuota Xubuntun osiota?


44
Vanhan asennuksen saa liitettyä ja tiedostoihin pääsee käsiksi ihan normaalisti livetikulta?

En keksi miten se kävisi päinsä kun ei se näy missään, ei tiedostoselaimessakaan, vain Windows osio näkyy ja tietysti se livetikku??
45
Unohtui mainita: Secure boot on pois. Ja koitin myös päivittää grubin ulkoisella medialla, se vastasi näin:

Koodia: [Valitse]
lubuntu@lubuntu:~$ sudo update-grub
/usr/sbin/grub-probe: error: failed to get canonical path of `/cow'.

Ja laitehan on tuo Dell Latitude 5480.


46
Rinnakkaisasennuksessa Windows 10 ja Ubuntu (tarkemmin sanoen xubuntu, mutta lienee sama asia). Ovat toimineet kumpikin pitkään moitteettomasti ja Grub myös ihan kuin pitääkin. Tänään käynnistin pitkästä aikaa Windowsin, jotta se saa ajella päivityksensä, joita oli jo rästissä. Päivitysten jälkeen Xubuntu ei enää käynnisty lainkaan.

UEFI tilassa tulee vain grub> teksti ilman sitä tuttua valikkoa, siis pelkkä sana grub> ja sen edessä pitkä litania mahdollisia komentoja, useampi täyspitkä rivi. Niistä en saa vastetta muille kuin exit komennolle, joka käynnistää Windowsin.

LEGASY tilassa tulee vain en teksti "ei boottaavaa kohdetta...tai jotain sinne päin" Ulkoinen USB-laite kyllä käynnistyy, vaikkapa Ubuntun asennustikku, tai Boot Repair Disk, jota myös ajoin. Se ei tuntenut Ubuntua koko levyltä. Korjaustakaan sillä ei tilanteeseen tullut. Sen GPartEd näytti kyllä hyvin levyn sisällön, mutta siinä missä pitäisi olla Ubuntu on nyt mustareunainen partitio maininnalla tuntematon. Sen koko on kyllä oikein.

BIOS asetukset saa siis auki ja siellä kyllä näkyy edelleen UEFI tilassa käynnistettävien laatikossa myös sana Ubuntu ylimpänä.

Tarkistin myös Windows asetuksista nopean käynnistyksen, siinä oli ruksi, otin sen pois, silläkään ei ollut vaikutusta.

Mitähän nyt voisi vielä tutkia? Uusi asennus kyllä on mahdollinen, mutta olisi hyvä selvittää tuo vaurion syy. Windowsin päivitys siis aivan normaalisti ja kun myöhemmin tuli tarve käynnistää Xubuntu niin eipä käynnistykään.
47
Tuanoinnii – en sitä selittää osaa, mutta LibreOffice Calc taulukosta saan tulostuksen oikeaan kokoon seuraavasti:

Valitse työkaluriviltä kohta 'Muotoilu' ja siitä rivi 'Sivu...' ja avautuvasta kupongista yläreunan välilehti 'Sivu'. Asettele siihen haluttu paperikoko, siis se mitä tulostin käyttää ja pysty tai vaaka, kumpi on kätevämpi. Valitse sitten se tärkein tässä tapauksessa, eli samasta kupongista välilehti 'Taulukko' ja siitä kohdasta skaalaustila valintalaatikkoon vaihtoehto 'Sovita tulostusalue leveyden ja korkeuden mukaan' ja lopuksi 'OK'. Nyt voit työkalujen kuvakkeesta 'tulostuksen esikatselu' tarkistaa mitä tuleman pitää.


48
Lainaus
Jostain syystä xup version lataus epäonnistuu

Täältä tulee paremmin:

https://cdimage.ubuntu.com/xubuntu/daily-live/current/HEADER.html


49
No jaa jos ei jollekin oikein tekniselle härpättimelle ole tarvista niin nykyään saa perusmikron jollain viidelläkympillä, kannattaneeko varsinkaan amatöörin korjailla?

Amatööri ei saa korjailla näitä!

Halpojahan ne on nykyään, mutta ovatko hyviä myös ja paljonko vuotavat? Ja mitä se ekologia tässäkin tapauksessa sitten on, jos putsauksella tai jonkin puuttuvan ruuvin kiinnityksellä asia korjaantuu?

Tuota indikaattoria tuskin alkaa rakentaa kukaan ilman elektroniikan perustaitoja. Siksi en selittänyt tuon tarkemmin mitoitusta ym. Se on tikkuaskin kokoinen laite ja työkalupakissa kätevä lisä. Sillä voi indikoida esim. wifi tukiaseman, tietokoneen tai kännykän wifi modulin, tai minkä tahansa mikroaltoja lähettävän laitteen, suhteellisen heikonkin lähetteen.

Edit: https://www.trotec24.fi/mittauslaitteet/sateily/mikroaaltomittari-br16.html


50
Terveysturvallisuuden takiahan se testi pitäisi tehdä.

Oli ihan pakko vielä kuuklettaa enkuksi tätä, ja löysinkin jutun, jonka mukaan testin voi tehdä jos on kaksi kännyä. Laitetaan käpälä ykkönen uunin ja luukku kiinni, ja käpälä kakkosella sitten soitetaan siihen ekaan. Jos uunista kuuluu soittoääni, niin säteily pääsee läpi.

Edit: jatkettuani jutun lukemista tuli mieleen toinenkin keino, jossa voisi riittää että on yksi kännykkkä: laita kännyssä wifi päälle ja laita se uuniin kuten edellä; avaa sitten tietokoneella kodin WLAN-reitittimen hallintasivu, ja katso näkyykö känny sen verkossa. Tästä tavasta en mene takuuseen, kun en tiedä asiasta höykäsen pölähtävää. Mutta taidanpa kokeilla.

Saattaa antaa vinkkiä, mutta vain puolesta asiasta. Useimmiten vuoto tulee uunitilan ulkopuolelta magnetronin johtimista peltien rakosista tai tuuletusaukosta, jos ritilä puuttuu, tai verkkojohtoa pitkin, jos suodattimet puuttuvat.


51
Lainaus
Toi mikro ei varmastikaan tosiaan menisi spekseistä läpi. Helpoin lienee hommata uusi.

Ehjä mikroaaltouuni ei päästä sallittua enempää. Ensin kannattaa korjata. Puhdistus niistä paikoista, mihin pääsee aukomatta kuoria. Peltien ruuvit paikoilleen ja irvistelevät saumat kohdalleen. Irtoilleet tuuletusaukkojen metalliritilät paikoilleen. Jos lasi ja sen suojaverkko on rikki niin ei saa käyttää!

Lainaus
Onko joku kotikonsti jolla voi testata kotimikron?

Ei taida olla. Ainakaan noista kännykkäsovelluksista ei löydy sellaista kenttävoimakkuusmittaria, joka mittaisi selvän kantoaaltokentän ilman datasisältöä. Niitä analysointi sovelluksia on kyllä aika monta, enkä niitä kaikkia ole kokeillut.

Itse uunin mikroaaltojen olemassaolon voi kyllä kepulikonstilla indikoia omalla vastuulla. Uuniin laitetaan vettä kahvikupillinen keinokuormaksi. Kupin viereen esistävälle lautaselle laitetaan pieni kaasupurkauslamppu l. loisteputki. Kun tehoa käytetään hetki päällä niin lamppu syttyy. Tosin sen tehon tietää siitäkin, että vesi lämpenee. Jos uuni vuotaa tosi paljon niin lamppu syttyy myös ulkopuolella aivan vuotavan kohdan lähellä. Olen käyttänyt siihen vanhanaikaista jännitteenkoetinta l. vaihekynää, sellaista, jossa on hohtopurkauslamppu, eipä niitä enää muuhun voikaan käyttää. Vuoto on tällöin kyllä tosi paha ja saattaa olla jo terveyshaitta.

On mahdollista rakentaa aika helposti mikroaaltojen indikointilaite. Se perustuu samaan konseptiin kuin liikeneenvalvontatutkan paljastin, joka on laiton liikenteessä käytettynä. Se tehdään näin:

Puolijohdediodi, joka voi olla myös led, varustetaan sopivalla sarjavastuksella ja paristolla. Etuvastus ylimitoitetaan hiukan ja jaetaan kahdeksi sarjaankytketyksi niin, että toinen osa on potentiometri. Vastus kytketään sarjaan pariston kanssa myötäsuuntaan diodille. Kun vastsusta säädetään niin, että diodi ilman mikroaaltokenttää juuri ja juuri lakkaa johtamasta, niin se mikroaaltojen läsnäollessa alkaa johtaa. Johtamisen näkee diodista itsestään, jos se on led, mutta pienellä transistorilisäkkeellä voi muunkin diodin johtamisen todeta ja näyttää.  Potentiometrille voi tehdä asteikon ja kalibroida sen tunnetun kenttävoimakkuuden avulla, koska diodin "syttyminen" riippuu siitä kuinka kaukana esijännite on kynnysjännitteestä ja kuinka voimakas on kenttä. Taajuutta ei näin voi todeta, eikä herkkyys ole samanlainen kaikilla diodityypeillä. *Diodi kannattaa sijoittaa hyvän metallikotelon ulkopuolelle lyhyiden johtimien varaan niin, että sen kytkentäjohtimet muodostavat puoliaaltodipolin. Dipolin koolla saa suuntaa-antavan käsityksen taajuusalueesta.

Lainaus
vuodon teho on niin pientä, että sillä ei voi tuhota mitään normaalia laitetta.

Laitteiden tuhoamiseen tarvitaan todella suuri mikroaaltoteho. Sekin kyllä saadaan aikaan, esim luvattomien droonien tuhoamiseksi. Mutta terveyshaitat ovat todellisempi vaara ja tietenkin taustakohinan kasvu haittaa laitteiden toimintaa, josta tämä juttukin alkoi.


E: Täsmennystä*


52
Mikroaaltouunitkaan eivät saa päästää liikaa radiohäiriötä ulos. Siitä on muutama normikin. Toisaalta huolehditaan terveysvaikutuksista ja toisaalta teknisistä häiriöistä. Mikroaaltouunin magnetron antaa satoja watteja radiotehoa, joten huoli ei ole foliohattuilua.

Työssäni, joskus aikaan kuokka ja kivi, käytimme hyvin suuritehoisia mikroaaltolaitteita ja siksi teimme mittauksia em. syistäkin. Samalla vauhdilla mittailimme yhteisissä tiloisssa olevia muutamaa mikroaaltouuniakin. Löysimme kaksi uunia, jotka vuotivat mikroaaltoja huolestuttavia määriä.

Toista oli "arska" korjannut ja hukannut suojapeltien ruuvin, vain yhden. Jo sekin riitti siihen, että pellin reuna irvisti ja muodosti säteilevän antennin. Peltien kunnollinen asennus alensi vuotosäteilyn 20 dB, eli sadanteen osaan! Ei se suuri teho ollut, ja syntyi magnetronin johtimissa, eikä siis ollut suoraan uuniin menevää tehoa, mutta jos silloin olisi ollut wifi laitteita se olisi luultavasti haitannut niitä.

Toista uunia oli hoidettu huonosti, koska sekin oli yhteistiloissa kahvihuoneessa, eikä siis kukaan pitänyt asianaan putsata sitä. Uunin luukun ja rungon välissä on aika leveä, n.tuuman mariginaali, jossa on pellit vastakkain luukun ollessa suljettuna. Se muodostaa 1/4 aallon pituisen aaltoloukun, jonka mikroaalto, tässä tapauksessa n. 12 cm aaltopituudella kokee äärettömäksi impedanssiksi, eikä siis mene sinne. Jos siinä aaltoloukussa on paksu lika, tai kuten tässä tapauksessa oli, valumaesteeksi teipattu rätti, se aaltoloukku muuttuu toiseksi komponentiksi. Siitä tulee häviöllinen rakosäteilijä! Sen asian korjaaminen vähensi hajakenttää 6 dB, eli neljännekseen! Silloinkin se alitti vain vaivoin turvallisuusnormin. Sen ajan uunit olivat ehkä alkeellisempia kuin nyt.

E: Tarkennusta

53
Vielä vähän aikaa luokkaa 70-74.

Mitä tarkoittaa foorumin käyttäjä? Tiedän useita tuttavia, jotka kyllä käyttävät hakua ja saavat vastauksen kysymykseensä sieltä, vaikka eivät ole rekisteröityneet. Moni myös luestelee kirjoituksia ja käyvät lähes päivittäin vilkaisemassa: mitä uutta? Yhtä kaikki – he siis käyttävät foorumia ja heitä lienee aika paljon – kukaan ei taida tietää paljonko. Jotain kertonee lukukertojen määrät. Vastaukset ovat rekisteröityneiltä käyttäjiltä ja otos heitä on kovin pieni, vain kourallinen, eikä taida oikein täyttää tilastotieteiden vaatimuksia. Uuden aiheen lukukerrat ovat helposti satoja parissa päivässä. Ehkä tilastotiede saisi siitä käyttäjien määrän. Rekisteröityneiden määrähän on tiedossa kyllä, mutta tuskin ikäjakautuma näkyy oikein tällä otoksella. Miksi vain varttuneemmat vastaavat tällaiseen kyselyyn? Se meneekin sitten psykologian puolelle.

Itse en käytä mitään noista muodikkaista sosiaalisista media-alustoista. Jo vanhan ammattinikin takia vierastan kovin tuollaista huolimatonta tietojen jakelua ja etenkin välinpitämätöntä hallintaa. Ehkä siksi, hiukan erikoiselle nimelleni kun ei ole kokonimikaimaa, minusta ei tule tavallisimmilla hakukoneilla hakutuloksia kuin osoiteluettelosta, ja muutamasta Wikimedia commonsin valokuvatiedostosta. Tällä foorumilla kerran päätimme kokeilla Diasporan sopivuutta keskusteluun. Alku oli lupaava, mutta pian se lässähti ja hiljeni. Ilmeisesti se ei täyttänyt tätä samaa tarkoitusta. Kun en ole FB:tä tai muutakaan käyttänt niin en tiedä: onko niissä tällaista haku toimintoa? Jos juttumassasta pitäisi selata vastaus niin taitaa olla neulan etsimistä neulasuovasta. Olen ymmärtänyt, että spesiaali keskusteluryhmiä he kyllä sinne tekevät, kuten esim. sieni keskustelut.

Onko Ubuntu-keskustelua jossain muussakin mediassa kuin näissä omissa eri kielisissä Ubuntu foorumeissa?

Koululaiselta kysyttiin telkkarin haastattelussa: "Mitä meinaat tehdä joululomalla?" "Katson varmaan puhelinta."


54
Lainaus
Kun menin lataamaan valikosta mitä tahansa sain vain punasen poista vaihtoehdon

Kysymys on aika epäselvä, mutta jos olet avannut sovelluksen Ohjelmistot ja siitä välilehden asennetut, ovat kaikki tarjotut ohjelmat jo asennettuja ja niitä voi sitten poistaa sillä punaisella Poista napilla.


55
Vaihtoehtoiset työpöytäympäristöt / Vs: webcam
« : 13.01.22 - klo:17.41 »
Lainaus
ko ensin muistan kui

Millä ohjelmalla koitit? Muistaakseni Xubuntussa on oletuksena Muikku. Joskus se on nimellä Cheese, tai Valokuvakoppi. Jos ei ole niin saa sen Snap-kaupasta, ja siellä on joitain muitakin hakusanalla webcam, tai cam, tai kamera...56
Ubuntu tietokoneissa / Vs: panelin asetukset
« : 10.01.22 - klo:16.00 »
Kyseessä lienee Xubuntu. Siinäkin paneelin asetukset ovat aika monipuoliset.

Kun paneelia klikkaa mistä tahansa kohdasta hiiren oikealla napilla tulee valikko, jossa on myös kohta 'paneeli' ja sitä osoittamalla tulee valikko, jossa on myös 'paneelin asetukset'.

Kun avaa paneelin asetukset ja siitä välilehden 'näyttö' saa useita säätöjä. Ylhäällä voi valita mitä paneelia säätää: 0 on yleensä yläpaneeli ja 1 ala- tai sivupaneeli. + napista saa tehdä uuden paneelin ja - napista poistuu se, jota säädetään. Säädön kohteena olevassa myös vilkkuu punainen kehys. Ota aluksi pois ruksi 'lukitse paneeli' jos se on. Valitse laatikkoon 'piilota paneeli' vaikka 'älykkäästi' niin paneeli väistyy sitten aina ikkunoiden tieltä pois. Aseta mitat, pituus ja paksuus mieleisiksi. Aseta ruksi 'kasvata pituutta' niin käynnistimiä voi lisätä ja pituus kasvaa niiden mukaan. Paneelin paikan voi ihan hiirellä asettaa.

Välilehdeltä 'ulkoasu' voi asettaa mm. värin ja kuvakkeiden koon automaattiseksi ja jos on komposointi käytössä saa muutakin karkkia. Kohteet välilehdeltä näkee kohteiden asettelun ja voi niitä siirrellä, tosin siirtely on helpompaa suoraan paneelista: hiiren oikealla siirrettävää kuvaketta ja valikosta riviä 'siirrä' ja sitten vaan raahataan kohdetta ja pudotetaan uuteen paikkaan, vaikka toiseen paneeliinkin.

Yläreunan kohdasta 'varmuuskopioi ja palauta' voi tallettaa tehdyn paneelin ja ottaa sen käyttöön sitten kun tekee uuden asennuksen Xubuntulle. Tallennusikkunan alareunassa on napit 'vie' ja 'tuo', niistä voi tallettaa halutulla nimellä ja haluttuun paikkaan, vaikka varmuuskopiotikkuun. Siitä voi sitten uuteen Xubuntuun tuoda asettelun 'tuo' napilla ja säästyy paljolta vaivalta. Tallennusikkunassa on myös luettelo jo talletetuista paneeliasetteluista. Niihin voi lisätä nykyisen alareunan napista 'tallenna asetukset' ja sitten sen saa käyttöön tässä jakelussa, jos sattuu tunaroimaan paneelin pilalle.

Kun klikkaa hiiren oikealla paneelia ja valikosta 'paneeli' kohtaa 'lisää kohteita' voi lisätä käynnistimiä ja muita palveluja, kuten yläpaneeliin kellon ja kalenterin ja sääpäivityksen ym... Kokonaan uuden käynnistimen voi myös tehdä lisäämällä paneeliin tyhjän käynnistimen 'sovelluskäynnistin valinnaisella valikolla' ja muokkaamalla sen sisällöksi halutun komennon ja tekstivihjeen ja kuvakkeen. Pikakäynnistimiä voi myös lisätä raahamalla niitä päävalikosta paneeliin.

Jotta paneelia ei vahingossa sohi rikki, kannattaa laittaa lopuksi ruksi 'lukitse paneeli'.


E: Korjailua.

PS: Whisker valikossa on myös toiminto, jolla voi sovelluksia siirtää paneeliin. Klikkaa hiiren oikealla sovellusta ja aukeaa valikko, jossa on mm. kohta '+lisää paneeliin', siitä voi valita mihin paneeliin lisätään, ja sitten voi siirtää kuvakkeen mieleiseen paikkaan paneelissa.

Paneeliin voi lisätä myös linkkejä vaikkapa www sivuille. Esim. tälle foorumille voi tehdä pikakäynnistimen näin: Maalaa hiirellä halutun sivun osoite, eli URL selaimen osoitepalkista. Pienennä sitten selain tehtäväpalkkiin tai valitse toinen työtila, jotta saat työpöydän näkyviin. Klikkaa hiiren oikealla työpöydästä tyhjää kohtaa ja valitse valikosta 'luo URL linkki'. Vie hiiri avautuneen luonti-ikkunan kohtaan URL ja paina hiiren molempia nappeja samanaikaisesti. Tee linkille se nimi jonka haluat siinä näkyvän. Valitse sopiva kuvake klikkaamalla oletuskuvaketta (jos se ei ole mieleinen) ja etsi luettelosta sopivampi, 'kaikki kuvakkeet', selaa alemmas aika paljon, valitse esim. punainen Ubuntu kuvake ja ok, klikkaa lopuksi luontivalikkoon 'luo'. Kuvake ilmestyy työpöydälle. Kokeile, että se toimii, kaksioisklikkaamalla sitä. Jos toiminta on ok voit siirtää sen paneeliin yksinkertaisesti raahamalla ja pudottamalla. Jos se toimii oikein (yhdellä klikkauksella) voit poistaa työpöydältä sen kaksoiskappaleen tarpeettomana hiiren oikealla napilla.
57
Minulla on ollut jo monta Xubuntua ja kaikki on toimineet hyvin vakaasti, tähän 20.04 asti. Tässä on toisinaan, ei usein, epävakautta käynnistyksessä ja pysäytyksessä. Viimeksi lakkasi toimimasta tiedostoselaimet Thunar ja PCMan, siis molemmat. Eivät avautuneet pikakäynnistimestään eikä päätteellä, jossa tuli virheilmoitukseksi ainoastaa ilmoitus aikakatkaisusta. Tähän asti on uusi bootti aina poistanut häikän. Jos päätyisin asentamaan uudelleen valitsisin saman tien tulevan kevään jakelun 22.04 siinä toivossa, että siinä olisi noita virheitä korjattu.

https://cdimage.ubuntu.com/xubuntu/daily-live/current/

Mutta en minä silti jakelua vaihda.  ;D58
Kun katsot sovellusvalikosta Snap kauppa sovelluksella hakusasanalla Firefox huomaat, että siellä on kaksi Firefoxia. Sinulla on ilmeisesti se versio 95 lähteestä snaptcraft, ja se toinen saatavissa oleva on versio 94 lähteestä ubuntu-focal (jos Ubuntusi on 20.04). Jälkimmäinen toimii aivan ongelmitta, mutta snapcraft versiolla on, ainakin minulla ollut, poikkeuksetta aina jotain pientä tökkimistä. Siksi valitsen asentaessa aina Ubuntu-universe version, jos mahdollista, muidenkin sovellusten kohdalla.
59
Lainaus
DVV:n ja puhelinoperaattoreiden varmenteita yhdistää lakiin perustuva luottamusverkosto

Hyvä huomio ja lähde. Lisäsin artikkeliin.

Lainaus
Väärää tietoahan tuollaiseen avoimeen juttuun on helppo tuottaa, kun joku vain kirjoittelee mitä sylki suuhun tuo.

Tämähän se on ennkkomoderoimattoman heikkous. Mutta on se myös helpottava asia näillä voimavaroilla.

Lainaus
Sitä mitä en ymmärrä näissä on ne kyseisen alustan puristit, jotka tyrmäävät vähän väärin tehtyjä juttuja saman tien muotoseikkojen takia.

Itse poistan kyselemättä vain selvää sotkemista. Asiaa en yleensä poista ilman keskustelua. Keskustelullehan on oma paikka joka artikkelissa. Myös suoraan kirjoittajalle voi heittää selvennyspyynnön. Sääntöjen mukaan jokainen voi poistaa heti lähteettömän muokkauksen. Itse teen niin vain, jos lähteetön on ollut vuosia korjaamatta. Purismi ja muotoseikka kai viittaa juuri lähteettömyyteen. Siitä ollaan tosiaan aika tarkkoja, olisi varaa olla vielä tarkempiakin, tulisi vähemmän sanomista virheellisyyksistä.

Lainaus
Tosin olen kirjoitellut asioita, joista itse tiedän ja tiedän sen olevan varmasti niin kuin kirjoitin

Silloin se on helpointa ja tulos on paras. Tosin – nytkin tässä po. jutussa en tiedä itse siitä hölkäsenpöläystä. Jouduin kaiken olettelemaan lähteistä. Se on pitkä kaava, mutta oppiihan siinä... Wikipediaa moderoidessa ja lähteitä tarkastaessa oppiikkin yhtä ja toista, aika yllättäviäkin asioita.

Vinkkinä työskentelyyn Wikpediassa mainitsen testisivun. Se on jokaisella käyttäjällä. Se on aivan kuin mikä tahansa artikkeli, mutta sitä ei julkaista, eikä moderoida. Siellä voi testailla ja harjoitella kuin yksityisellä hiekkalaatikolla. Olen usein tehnyt kokonaisen artikkelin siellä alusta loppuun ja siirtänyt sitten koko revohkan copypastella oikealle paikalleen julkaistavaksi. Testisivu löytyy normaali haulla ja on muotoa Käyttäjä:Käyttäjänimi/Testisivu (ilman välilyöntejä).

Jos jutun loppuun tekee osion: "Lisäksi tiedän asiasta seuraavaa" se luultavasti poistetaan sotkemisena heti. Mutta – osio: "Kirjallisuutta" olisi usein tarpeellinen, Wikipedia ei voi olla täydellinen oppikirja, koska pyrkimys on pysyä asian ytimessä, ja vain siinä. Lukijaa kuitenkin ilahduttaa, jos voi mennä kirjastosta tilaamaan selvällä isbn numerolla kirjan asiasta. Jos siis sellaisia on hyllyssä niin kannattaa mainita artikkelissa, vaikka se ei suoranainen lähde olisikaan.


60
Olen korjaillut artikkelia muutaman lähteen voimin kymmenen iltapuhdetta. Asiantuntemukseni ei riitä enempään ja toiset saavat jatkaa tästä.

Siinä ei taida enää olla mitään entistä. Se oli ilmeisesti kirjoitettu omasta päästä jonkinlaisella asian tuntumalla. Sitten oli merkitty se käännökseksi, jotta ei tarvitse nähdä vaivaa lähteistämisen eteen. Vaikka samaa yleisluonteista tekstiä kirjoitetaankin monilla kielillä, eivät ne silti ole välttämättä käänöksiä. En löytänyt tästä juuri mitään käännöstä. Ensiarvioinnin olisi pitänyt tarkastaa asian paikkansapitävyys, jota ei ollut tehty. No – nyt on.

==========================

PS. Kolleega oli laittanut aiheen jäähylle vähäksi aikaa, oli kai haistanut hihojen kohta kärähtävän, joka lie ollut turhaa. Se en siis ollut minä.


Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 75