Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Hajakenttä

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 75
41
Onko näistä mitään apua?

Koodia: [Valitse]
sudo ufw enable
Koodia: [Valitse]
sudo ufw default deny incoming
Koodia: [Valitse]
sudo ufw default allow outgoing
Koodia: [Valitse]
sudo ufw status verbose
Tietenkin sen lisäksi, että ei availe selaimessa huijareiden linkkejä ja katsoo muutenkin tarkkaan mitä lataa, mitä asentaa ja mitä koodia ajaa. Ei mikään palomuuri tai muukaan suojaus auta, jos itse tekee siihen reikiä.


42
Menee ohi aiheen, mutta minullekin riitti yksi konflikti Windowsin kanssa ja heivasin sen kokonaan. Jos sitä jollain laitteella pitää niin sitä on sitten myös ylläpidettävä. Vähintään viikoittain on käynnistettävä ja ajettava rästiin jäänet päivitykset. Vaikka niitä ei niin usein tulekaan on silti varmistettva, onko tullut.

Minäkin pidin Windowsia ainoastaan TomTom navigaattorin päivitysten takia. Silläkin yhtiöllä siis sama puute. Tosin – nykyisillä laitteilla on oma WiFi moduli ja ne osaavat päivittää itsensä ilman ulkoista tietokonetta. Ne ovat kuitenkin kalliita laitteita, varsinkin nämä vesitiiviit mallit, joten ei niitä aivan vuosittain uusita. Laitoin siis tompan kiertoon ja hankin toisen merkkisen. Kun tässä on jo Garmin ja TomTom mainittu niin saanee mainita sen kolmannenkin. Se on Beeline. Mainio ja edullinen, koska se on oikeastaan vain kännykässä olevan navigointisovelluksen etänäyttölaite bluetoothilla. Pieni ja kevyt ja vesitiivis ja tärinän kestävä ja ennen kaikkea – ei tarvitse Windowsia kun on kännykkäsovellus, ja kännykkähän pitää olla muutenkin mukana.


43
Ihan läppärin omasta näytöstä on kyse.

Kernel on 5.15.0-39 generic. Grafiikan ajuri on i915. X.org on versio 1.21.1.3. Mesa on versio 4.6 mesa 22.0.1.

Kernel on vaihtunut jo moneen kertaan ja aina on ollut sama vilkkuminen tällä jakelulla 22.04.

Kun kyseessä on Xubuntu niin en löydä mitään konstia käynnistysnäkymästä valita Waylandia, tai sitten en vain osaa. Onko sellainen asetus jossain muualla systeemissä mahdollista tehdä? Pitäisikö se jotenkin ensin asentaa? Synaptic löytää puolenkymmentä Waylandiin viittaavaa (asentamatonta) pakettia, mitähän tapahtuu, jos niitä asentaa?

waybar
wayland-protocols
wayland-scanner++
waylandpp-dev
waypipe
wayvnc

Onko mahdollista vaihtaa X.org versiota? Voiko Mesan versiota vaihtaa?




44
Näyttö menee mustaksi satunnaisesti ja palautuu kun liikauttaa hiirtä. Välillä vilkkuu nopeasti muutaman kerran peräkkäin ja rauhotuu sitten. Hiukan kiusallinen, vaikkakin kosmeettinen vika. Pimennys on useimmiten nopea, kestää vain silmäräpäyksen. Sama ilmiö netillä ja offlinellä millä tahasa sovelluksella, vaikka pasianssilla kun selain on poissa. Olisikohan näytönohjaimen ajurin syytä? Se näyttäisi olevan i915 ja lisäajureissa ei ole saatavana muuta.

Miten niitä muita näytönojaimen ajureita hankitaan?

Laite on Dell Latitude 5480, i5-6300U prosessorilla ja systeemi on Xubuntu 22.04.

Asensin tämän jakelun (22.04) jo etuajassa talvella ja muuten on toiminut hyvin ja lastentaudit hävinneet. Aikaisempi jakelu oli Xubuntu 20.04 ja siinä ei ollut tällaista vikaa.

Olen odottanut, että jakelu tulisi valmiiksi ja päivitykset korjaisivat asian, mutta ei vielä ainakaan. Tämähän on Xubuntu ja se kai valmistuu hiukan perässä Ubuntusta varmaankin XFCE:n osalta.


45
Tuosta muistui mieleen Diaspora.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Diaspora_(ohjelmisto)

Joskus lähes 10v sitten sitä kokeilin. Olipa meilläkin täällä Ubuntu-Suomi porukalla yhteinen keskustelupalsta siellä vähän aikaa, kunnes hiljeni. Sillä ei kai ollut oikein lisäarvoa verraten tällaiseen verkkosivustoon. Itsekin jätin sen pois kun en nähnyt tarpeelliseksi, juttikaverit loppui.

Diaspora vastasi aika hyvin joihinkin kysymyksiin, joita jäsen Jere on tuossa esittänyt. Ylevä aikomus oli parantaa yksityisyyttä, lieneekö toteutunut? Myös oli tarkoitus, että kaikki käyttäjien siältö pysyisi käyttäjien omistuksessa, se taitaa toteutuakin. Tilin lopetus myös, ainakin kohdallani, kävi hetkessä ja vaivattomasti ja omatekemä sisältöni myös poistui niiltä osin kun ei kukan ollut kopiona levittänyt.

Onko kellään mitään käsitystä: onko siellä mitään moderointia enää? Sivusto näyttää olevan elossa vieläkin. Tuskin sen käyttäjäkunta on suuri, mutta väärinkäyttäjiä varmasti on sielläkin. Kukahan sitä moderoi? Alkuvuosina jopa neuvontaa sai pyynnöstä ja sotkujakin selvitettiin. Myöhemmin kysymyksiin lakattiin vastaamasta kokonaan ja samat yleiskysymys-vastaus palstat pysyivät muuttumattomina vuosia. Kun hajautettu järjestelmä perustuu "palkoihin" eikä ole mitään keskitettyä valvontaa niin luulisi moderoinnin jäävän yksittäisten podien ylläpitäjille. Kai se toimii niin kauan kuin palko pysyy kohtuullisen kokoisena. Mainostuksen puuttumisesta seuraa, että kukaan ei saa siellä palkkaakaan. Palvelimien sähköt ja nettikulut silti joku maksaa.

En ole kuullut hiiskaustakaan Diasporan käytöstä, Näistä muista sen pimeän puolen kaupallisista serkuista kuuluu sitäkin enemmän. Luulisi avoimen koodin somen kelpaavan paremmin. Varsinkin kun poru on kova kaikenlaisen kiusaamisen ja tietojen vuotamisen vuoksi. Se olisi varteenotettava vaihtoehto sellaiselle yhteisölle, joka haluaisi välttää kaupallisen, mainosrahoitteisen somen sidosyhteyksiä, kuten Yle, joka olisi voinut Yletunnuksen sijaan/lisäksi perustaa Diaspora podin.


46
Jos olisi lämpöhalvaus sen voisi todeta lämpömittarisovelluksella, joita on muutamia. Olen käyttänyt xsensors sovellusta. Se on kylläkin xfce softaa, mutta toimii se käsittääkseni Gnomessakin. Ja on han niitä muitakin, vaikkapa hardware sensors indicator. Löytyy sovellukset varastosta hakusanalla.

47
Lainaus
Kiitos linkistä, mutta ei ollut apua.

Olisi mielenkiintoista tietää: mikä siinä oli vaikeaa ja millaisen vastauksen/virheen järjestelmä antoi.

Kysyjän tapauksessa ei tarvita muuta kuin päätekomento:

Koodia: [Valitse]
sudo do-release-upgrade -c -d
Varmuuskopiot tärkeisitä kansioista pitää tietysti ensin tehdä ulkopuoliselle medialle esim. muistitikulle. Jotain voi aina mennä mönkään, vaikka se harvinaista onkin.

Lainaus
No, aikanaan tuo 22.04 LTS tulee varmaan päivitykseen.

Kullähän ne tulee tarjolle, mutta ei ne tule näkyville, jos asetus ei ole niin. 'Ohjelmat ja päivitykset' sovelluksesta välilehdeltä 'Päivitykset' pitää tehdä asetukset halutulla tavalla. Jos siellä on 'Näytä kun uusia jakeluita on saatavilla' kohdassa 'Ei koskaan' niin ei ne sitten tule.

PS. Vastasin tähän vaikka on merkintä ratkaistu, koska monet muutkin näitä lukevat.


48
Aseta se näytönsäästäjä siten, että on ylin nappi 'ota näytönsäästäjä käyttöön' = on, ja mallinäytön alla seuraavalla rivillä 'aktivoi näytönsäästäjä kun tietokonetta ei käytetä' = off.

Hiukan epäloogistahan se on mutta näin se näyttäisi pysyvän poissa. Näytön virransäästö on sitten vielä erikseen aseteltava.


E: typo

49
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Ubuntu ei käynnisty
« : 05.04.22 - klo:12.09 »
Lainaus
Sain kuitenkin ubuntun starttaamaan asentamalla ensin windowsin ja sen jälkeen rinnalle ubuntun.

Ubuntun asennus ei vaadi Windowsin läsnäoloa samassa talossakaan, levystä puhumattakaan! Voi kyllä asentaa ihan vaikka tyhjään laitteeseen. Asennus voi toki epäonnistua, yleensä asennuksessa tehtyjen virheiden takia, harvemmin asennusmediassa olleen virheen takia.



50
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Ubuntu ei käynnisty
« : 03.04.22 - klo:11.06 »
Tuanoinnii, näistä mitään ymmärrä, mutta kun kukan muukaan ei vastaa niin koitetaan...

Jos vaikka tekisi kuten tuossa ohjeessa sanotaan: Mene bios asetuksiin ja aseta se UEFI tilaan laittamalla täppä siihen ja ottamalla pois Legacy kohdasta. Talleta bios asetukset ja poistu niistä. Bios asetukset aukeaa kun käynnistät tietokoneen ja samalla painelet toistuvasti koko käynnistysmessun ajan näppäintä F2, voi se olla muukin näppäin, mutta en osaa nyt sitä etsiä. Kun tämän jälkeen boottaat laitteen Boot-Repair-Disk systeemillä on ehkä mahdollista korjata se perusvika.



51
Asensin Jammyn jo nyt, että ei tarvitse keväällä taas uusia, koska nykyinen 20.04 meni rikki. (Laite on Dell Latitude 5480)

https://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=57150.0

Asennus ei ollut ihan läpihuutojuttu. Asennusohjelma ei suostunut osioimaan levyä sellaisenaan, Se tulkitsi, että siellä on jokin iso osio, joka on edelleen käytössä. Ei osannut tulkita mikä se on. Piti keskeyttää asennus ja GParted ohjelmalla tehdä uusi osiotaulu levylle ja tuhrata sitä useamman kerran. Viimein asennus lähti käyntiin ja susotui käyttämään koko levyä. Ennen asennustahan levyllä oli Windows ja Xubuntu rinnakkain ja Xubuntu lakkasi boottaamasta. Grubin uudelleen asennus ei muuttanut tilanneta, vaan uusikaan grub ei tunnistanut muuta kun Windowsin ja 'update-grub' antoi vaan errorin. Myöskään os-proper ei löytänyt Linux osiota. Boot-Repair korjasi käynnistyksen, mutta sekään ei löytänyt mitään Linuxia. Siksi uudelleenasennus, joka oli suht harmiton juttu siksi, että varmuuskopiot olivat kunnossa ihan omatekemän backup ohjelmakikkareen ansiosta. Sattuivat olemaan myös webselaimen kirjanmerkit ja paneelien asettelut tallessa.

Hyvinhän Jammy toimii, vaikka onkin vielä hiukan kesken.

Näytönohjaimen tai ikkunointiohjelman epävakautta lienee se, että näyttö hetkittäin vilkkuu epämääräisesti. On hyvin satunnaista ja asettuu kun hiirtä liikauttaa. Varmaankin asettuu kun tulee valmista.

Joka käynnistyksellä tulee Ubuntu Pro mainos, siitäkin huolimatta, että on pyydetty olemaan näyttämättä sitä enää.

Joka käynnistyksellä tulee myös ilmoitus kohdatusta virheestä ja tarjotaan raportin lähetystä, mutta ei näytetä mistä on kysymys.

Koska ympäristönä on XFCE4 niin sammutus on tapansa mukaan usean napin takana ja siksi tein sammutusnapin paneeliin, mutta Jammy ei näköjään tue vielä  'xfce4-session-logout' dialogia vaan täytyy laittaa 'xfce4-session-logout --halt'. Se kylläkin sitten sammuttaa laitteen kuin saunalampun ilman varmistuksia, puhumattakaan dialogista, jossa voisi valita myös keskeytystilan tai restartin. Mahtaakohan tuosta haltista tulla vahinkoa jossain tilanteessa?

Päivityksiä kyllä tulee ahkerasti ja jakelu paranee ja valmistunee aikanaan kunhan hyvät ihmiset ehtivät tehdä sen valmiiksi.  :)

52
Olisiko tuosta linkistä jotain apua.

https://askubuntu.com/questions/254491/failed-to-get-canonical-path-of-cow


Yrityksistä huolimatta ei tunnu tulevan korjausta noillakaan konsteilla. Ei ollut apua myöskään boot repair disk työkalusta, se sanoo kaiken olevan ihan kunnossa, ja niinhän se onkin Windowsin osalta. Boottihan kyllä toimii, mutta Ubuntun osio ei vaan tule mukaan grubin valikoimaan.

Mielestäni Windows osio on himpun verran suurempi kuin asennuksessani oli ja swap osiokin on kokonaan kadonnut. Saattaa olla, että Windowsin päivityksessä oli jotain sellaista, joka suurensi sen osiota, kuten olisi ollut uutta asennusta, vaikka sama kymppi se edelleen on ja tilanpuutettakaan ei ole ollut kun ei se vieläkään täytä puoliakaan sille varatusta tilasta. Jospa se on jyrännyt jotain Ubuntusta allensa. Jostain luin, etä Windows ei piittaa mitään toisista käyttöjärjestelmistä, jos niitä on samalla levyllä.

Korjausyritykset lienevät turhia, joten aloitan uuden asennuksen, ja ilman Windowsia tällä kertaa.

Harmi vaan, että totuus "rikoksesta" jää nyt selvittämättä. Kiitos kaikille yhteistyöstä.


53
Saan kyllä ulkoisen Ubuntun bootattua tikulta ihan hyvin ja vaikka asentamaankin pääsen, ja varmuuskopioitakin on. Kiinnostaisi vaan tietää tällaisen virheen syyt... Eka kerta kun näin kävi, eikä tämän pitäisi edes olla mahdollinenkaan, tai ainakin niin on aina vakuuteltu. Ainakaan en enää tee Windowsin rinnalle asennusta!

Vanha Xubuntun osio kyllä näkyy levyltä fdisk:iilä:

Koodia: [Valitse]
xubuntu@xubuntu:~$ sudo fdisk -l
Disk /dev/loop0: 1,73 GiB, 1855606784 bytes, 3624232 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes


Disk /dev/sda: 223,57 GiB, 240057409536 bytes, 468862128 sectors
Disk model: KINGSTON SA400S3
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: gpt
Disk identifier: 11C40213-2085-4F39-89F8-AE306BDB42DB

Device         Start       End   Sectors   Size Type
/dev/sda1       2048    206847    204800   100M EFI System
/dev/sda2     206848    239615     32768    16M Microsoft reserved
/dev/sda3     239616 157504606 157264991    75G Microsoft basic data
/dev/sda4  157505536 468860927 311355392 148,5G Linux filesystem


Se lienee tuo sda4. Siitä näkyy näköjään, että on joku Linux. Kertookohan se, että sen osion sisällä vielä on data tallessa? Ainakin tikulla oleva live Xubuntu 22.04 näkyy ihan samalla tavalla, mutta sdb4 osiolla tietty:

Koodia: [Valitse]
/dev/sdb4  4096000 30320576 26224577 12,5G Linux filesystem

GParted näyttää sen tyhjänä ja tuntemattomana ja muidenkin, myös Windowsin osion kohdalla on huutomerkkikolmio. Se ei ole mountattu, eikä se suostu mounttaantumaan, joten turha sille on yrittää asentaa grubiakaan.

Koodia: [Valitse]
xubuntu@xubuntu:~$ sudo mount -t ext4 /dev/sda4 /mnt
mount: /mnt: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/sda4, missing codepage or helper program, or other error.

Onhan tuossa noita virheen syitä, mutta en taida osata niille mitään lääkettä. Myöskään os-prober ei ole tarpeen asennella. Ja edelleenkään update-grub tai update grub2 ei tuota tuon kummempaa tulosta, enkä oikein ymmärrä mikä on tuo /cow:

Koodia: [Valitse]
xubuntu@xubuntu:~$ sudo apt install os-prober
Luetaan pakettiluetteloita... Valmis
Muodostetaan riippuvuussuhteiden puu... Valmis
Luetaan tilatiedot... Valmis                 
os-prober is already the newest version (1.79ubuntu1).
0 päivitetty, 0 uutta asennusta, 0 poistettavaa ja 0 päivittämätöntä.
xubuntu@xubuntu:~$ sudo update-grub2
/usr/sbin/grub-probe: error: failed to get canonical path of `/cow'.

Olisikohan mitään järkeä, jos pyyhkisi levyltä pois kaiken muun, myös sinänsä tarpeettoman Windowsin, ja editoisi tuota Xubuntun osiota?


54
Vanhan asennuksen saa liitettyä ja tiedostoihin pääsee käsiksi ihan normaalisti livetikulta?

En keksi miten se kävisi päinsä kun ei se näy missään, ei tiedostoselaimessakaan, vain Windows osio näkyy ja tietysti se livetikku??




55
Unohtui mainita: Secure boot on pois. Ja koitin myös päivittää grubin ulkoisella medialla, se vastasi näin:

Koodia: [Valitse]
lubuntu@lubuntu:~$ sudo update-grub
/usr/sbin/grub-probe: error: failed to get canonical path of `/cow'.

Ja laitehan on tuo Dell Latitude 5480.


56
Rinnakkaisasennuksessa Windows 10 ja Ubuntu (tarkemmin sanoen xubuntu, mutta lienee sama asia). Ovat toimineet kumpikin pitkään moitteettomasti ja Grub myös ihan kuin pitääkin. Tänään käynnistin pitkästä aikaa Windowsin, jotta se saa ajella päivityksensä, joita oli jo rästissä. Päivitysten jälkeen Xubuntu ei enää käynnisty lainkaan.

UEFI tilassa tulee vain grub> teksti ilman sitä tuttua valikkoa, siis pelkkä sana grub> ja sen edessä pitkä litania mahdollisia komentoja, useampi täyspitkä rivi. Niistä en saa vastetta muille kuin exit komennolle, joka käynnistää Windowsin.

LEGASY tilassa tulee vain en teksti "ei boottaavaa kohdetta...tai jotain sinne päin" Ulkoinen USB-laite kyllä käynnistyy, vaikkapa Ubuntun asennustikku, tai Boot Repair Disk, jota myös ajoin. Se ei tuntenut Ubuntua koko levyltä. Korjaustakaan sillä ei tilanteeseen tullut. Sen GPartEd näytti kyllä hyvin levyn sisällön, mutta siinä missä pitäisi olla Ubuntu on nyt mustareunainen partitio maininnalla tuntematon. Sen koko on kyllä oikein.

BIOS asetukset saa siis auki ja siellä kyllä näkyy edelleen UEFI tilassa käynnistettävien laatikossa myös sana Ubuntu ylimpänä.

Tarkistin myös Windows asetuksista nopean käynnistyksen, siinä oli ruksi, otin sen pois, silläkään ei ollut vaikutusta.

Mitähän nyt voisi vielä tutkia? Uusi asennus kyllä on mahdollinen, mutta olisi hyvä selvittää tuo vaurion syy. Windowsin päivitys siis aivan normaalisti ja kun myöhemmin tuli tarve käynnistää Xubuntu niin eipä käynnistykään.




57
Tuanoinnii – en sitä selittää osaa, mutta LibreOffice Calc taulukosta saan tulostuksen oikeaan kokoon seuraavasti:

Valitse työkaluriviltä kohta 'Muotoilu' ja siitä rivi 'Sivu...' ja avautuvasta kupongista yläreunan välilehti 'Sivu'. Asettele siihen haluttu paperikoko, siis se mitä tulostin käyttää ja pysty tai vaaka, kumpi on kätevämpi. Valitse sitten se tärkein tässä tapauksessa, eli samasta kupongista välilehti 'Taulukko' ja siitä kohdasta skaalaustila valintalaatikkoon vaihtoehto 'Sovita tulostusalue leveyden ja korkeuden mukaan' ja lopuksi 'OK'. Nyt voit työkalujen kuvakkeesta 'tulostuksen esikatselu' tarkistaa mitä tuleman pitää.


58
Lainaus
Jostain syystä xup version lataus epäonnistuu

Täältä tulee paremmin:

https://cdimage.ubuntu.com/xubuntu/daily-live/current/HEADER.html


59
No jaa jos ei jollekin oikein tekniselle härpättimelle ole tarvista niin nykyään saa perusmikron jollain viidelläkympillä, kannattaneeko varsinkaan amatöörin korjailla?

Amatööri ei saa korjailla näitä!

Halpojahan ne on nykyään, mutta ovatko hyviä myös ja paljonko vuotavat? Ja mitä se ekologia tässäkin tapauksessa sitten on, jos putsauksella tai jonkin puuttuvan ruuvin kiinnityksellä asia korjaantuu?

Tuota indikaattoria tuskin alkaa rakentaa kukaan ilman elektroniikan perustaitoja. Siksi en selittänyt tuon tarkemmin mitoitusta ym. Se on tikkuaskin kokoinen laite ja työkalupakissa kätevä lisä. Sillä voi indikoida esim. wifi tukiaseman, tietokoneen tai kännykän wifi modulin, tai minkä tahansa mikroaltoja lähettävän laitteen, suhteellisen heikonkin lähetteen.

Edit: https://www.trotec24.fi/mittauslaitteet/sateily/mikroaaltomittari-br16.html


60
Terveysturvallisuuden takiahan se testi pitäisi tehdä.

Oli ihan pakko vielä kuuklettaa enkuksi tätä, ja löysinkin jutun, jonka mukaan testin voi tehdä jos on kaksi kännyä. Laitetaan käpälä ykkönen uunin ja luukku kiinni, ja käpälä kakkosella sitten soitetaan siihen ekaan. Jos uunista kuuluu soittoääni, niin säteily pääsee läpi.

Edit: jatkettuani jutun lukemista tuli mieleen toinenkin keino, jossa voisi riittää että on yksi kännykkkä: laita kännyssä wifi päälle ja laita se uuniin kuten edellä; avaa sitten tietokoneella kodin WLAN-reitittimen hallintasivu, ja katso näkyykö känny sen verkossa. Tästä tavasta en mene takuuseen, kun en tiedä asiasta höykäsen pölähtävää. Mutta taidanpa kokeilla.

Saattaa antaa vinkkiä, mutta vain puolesta asiasta. Useimmiten vuoto tulee uunitilan ulkopuolelta magnetronin johtimista peltien rakosista tai tuuletusaukosta, jos ritilä puuttuu, tai verkkojohtoa pitkin, jos suodattimet puuttuvat.


Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 75