Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Hajakenttä

Sivuja: [1] 2 3 ... 75
1
Jos kuitenkin haluat itse tehdä sen niin on minulla vielä tallessa kytkentäkaavio. Saat sen tarvitessa. Toiminut käytössä vuosikymmeniä. RIAA korjaus 20 dB/oct ja yksinkertaisen rakenteen ansiosta pienin mahdollinen kohina. Siinä on vain kaksi transistoria kanavaa kohti. Esim. operaatiovahvistimessa on pienimmilläänkin 33 kpl transistoreja ja jokainen pn rajapinta kohisee. Opampin nousuaika ei myöskään aina takaa HiFi luokan ääntä vaikka ylärajataajuus olisi yli 20 kHz. Se nim. saavutetaan kolmioaallolla kyllä, mutta ei välttämättä siniaallolla. Nollaylityksen lähellä nousuaika edustaa satojen kHz:ien taajuutta. Sen saa vain hyvällä transistorilla. Analogisesta ääniurasta äänilevyltä analogisella mahdollisimman yksinkertaisella vahvistinlinjalla syntyy paras analoginen tulos hyviin kaiuttimiin.

Onnea harrastukseen.  ;)


2
Koska on asennettu Ubuntu USB-tikulle ja käynnistetään kone tikku paikallaan, pitäisi tulla GRUB valikko, josta valitaan mikä käyttöjärjestelmä käynnistetään. Asennusohjelman pitäisi tehdä se GRUB. Kuitenkin näyttää siltä, että sitä ei ole tullut tehdyksi, ainakaan ihan oikein. Kun painettaessa virtapainiketta pidetään ensin Shift/vaihto painiketta painettuna koko startin ajan tulee (normaalisti) näkyviin GRUB, josta voi sitten valita nuolinäppäimiä käyttäen tikulla olevan Ubuntun käynnistettäväksi enterillä.

Jos GRUB ei tule näkyviin voi olla mahdollista valita käynnistettävä levy/tikku BIOS/EFI asetuksista.

Kun Ubuntu sitten käy on mahdollista päivittää oikeaan asentoon se tikulla oleva GRUB päätteessä:
Koodia: [Valitse]
sudo update-grub
Ehkäpä BIOS/EFI asetuksiin ei tarvitse kajota, mutta jos tarvitsee niin täytyy etsiä se painike (usein F2)  koneen käyttöohjeesta tai internetin ihmeellisestä maailmasta koneen tyypillä. Kun käynnistettäessä naputetaan sitä painiketta koko startin ajan tulee BIOS/EFI näkyviin. Käsittääkseni ensimmäinen käynnistettävä media pitäisi olla USB, koska muuten asennus ei oikein lähde, eikä tikulla oleva käyttöjärjestelmä myöskään lähde käyntiin kaikkine GRUB valikoineen.


3
Myös F-näppäimissä on usein WiFi on/off nappi, siitä painelemalla joka toisella pois ja päälle, saattaa olla Fn napin takana.

Asetuksissa on sovellus 'Istunto ja käynnistys' ja siinä on välilehti 'Sovellusten automaattinen käynnistys'. Siitä näitä voi ruksata yleisemminkin.


4
Tuanoinii – oletko kokeillut, jos vaikka olisi ajuri saatavissa virallisista suljettujen ajureiden lähteistä? Siitä on jo aikaa kun olen joutunut ajureita asentamaan, ne kun ovat yleensä jo kaikki kernelissä. Ikinä ei ole tarvinnut valmistajan sivulta erikseen kikkailla. Monta kertaa on laite alkanut toimia kun olen lisännyt suljetut ajurit, joita on sattut olemaan saatavilla. Ne tulla pötkähtää tällä komennolla:

Koodia: [Valitse]
sudo apt install linux-firmware-nonfree
Eipä tuosta haittaakaan ole jos koittaa.Niin – se linkin kopsaus tehdään siten, että maalaat hiirellä selaimen osoitelaatikosta sen koko nettiosoitteen, siis silloin kun olet sillä sivulla. Sitten menet toiseen välilehteen tai toiseen työtilaan, jossa tämä keskustelu on auki selaimessa, ja viet hiiren osoittimen tänne kirjoituslaatikkoon siihen kohtaan, mihin sen linkin haluat liimata ja painat hiiren molempia korvia smanaikaisesti.

Kokeile sitä linkkiä sitten valmiista tekstistä ja, jos ei toimi, tee se kokonaan uudelleen käyttämällä 'muokkaa' toimintoa.5
Asteen merkkiä ei tarvitse hakea niin kaukaa, jos ei halua. Se tulee näppäimillä Shift+AltGr+0, mutta jos sen perään kirjoittaa C, siis °C, niin se on hiukan erilainen kuin ℃, joka löytyy Ubuntun apuohjelmien Merkkikartta sovelluksesta kokonaisena. Ei siinä iso ero kyllä ole. Ja joskushan tarvitaan vain pelkkä ° merkki.

On hyvä keksintö tuo Ctrl+Shift+u+(unicode). Aina ei tarvitse googlettaa löytääkseen tarvittavan heksakoodin. Se saattaa löytyä myös em. merkkikartasta kun katsoo merkin yksityiskohdat välilehden. Toisaalta – saahan sen merkin siitä merkkikartastakin, jos jaksaa etsiä. Jos muistaa heksanumeron voi käyttää mekkikartan hakua. Tai, jos pianistin sormet riittää, saa sen merkin tuolla näppäinyhdistelmällä. Kun on nämä porkkanasormet niin helpointa on koota usein tarvittavat erikoismerkit ja niiden yhdistemät muistilapulle ja siitä sitten maalaa-kopioi periaatteella tekstiin.

Ctrl+Shift+u+3003 = 〃, joka on ihan siihen – sama kuin edellä – tarkoitukseen tehty. Miten tuosta saisi pikanäppäimen?
Ctrl+Shift+u+2103 = ℃ , tätäkin tarvitaan aika usein. Silti sitä ei ole edes LO:n  – Lisää erikoismerkki – luettelossa, pelkkä ° kyllä on.
Ctrl+Shift+u+2109 = ℉
Ctrl+Shift+u+b0 = ° , (heksanumeroita ei aina ole neljää.) Kelviasteille ei käytetä ° merkkiä vaan pelkkä iso K.
Ctrl+Shift+u+2015 = ― , joka on – johdatus lainattuun tekstiin – aivan yleisesti kirjallisuudessa käytetty sitaatin aloitus. Myös nimellä em-dash.

Koodia osaan kyllä asettaa pikanäppäimeen, mutta kuinka tämä merkkijono  ―〃― ?
6
Šuhiševa ässä tulee kun painaa AltGr+' ja sen perään s tai S, siis se tähti-pilkku nappi ä kirjaimen oikealla puolella AltGr alhaalla ja heti perään haluttu kirjain. Samoin ž ja Ž tai mikä vain kirjain.

Mutta miten saa merkin 〃 eli ditto (sama kuin edelleä) merkki? Toisinaan  viivojen kanssa , varsinkiin pitempään kirjoituskenttään  ─ 〃 ─ . Sitä tarvittaisiin usein LibreOfficen Calc taulukkoon. Usein laitetaan vain sitaattimerkki " tai -"- mutta eihän se ole oikea siihen; aika aneeminen. LO:n oma erikoismerkkivalikoima sitä ei tunne, voiko sen valikoimaan lisätä? Merkkikartassa se on U+3003. Myös nuo viivat, jos haluaa kunnolliset, ovat erikoismerkkejä. En ole oppinut tekemään makroja – pitääkö opetella? Onko joku konsti, jolla saa tehdyksi ennelta määrättyä merkkijonoa pikanapilla? Olen tehnyt sen copypastella muistilapulta, mutta onhan sekin vähän amatöörimäistä...

Hups! SuperOscar ehti ensin. Mutta mikä on Compose näppäin? Auttaisiko se tuohon 〃 merkkiin?
7
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Wifi häippäsi
« : 09.12.23 - klo:15.40 »
Tuanoinnii... täällä toinen yli 70v ukkeli. Kaivoin vanhan F-S läppärin komerosta, Vista aikainen sekin, ei ihan sama malli mutta aika lähelle, ehkä napit aika samat. (Tulipa tuokin sitten päivitettyä pitkästä aikaa.) Siitä tulikin mieleen, että onhan se koneesi päivitetty asennuksen jälkeen. Jos ei ole WiFi yhteyttä ja päivitys on siksi tekemättä. Täytyy siis kytkeä laite reitittimeen kaapelilla tilapäisesti ja päivittää. On melkein pääsääntö, että WiFi ei pelitä asennuksen jälkeen ilman isoa revohkaa päivityksiä.

Seuraavaksi tulee mieleen se WiFi ohjausnäppäin. Tässä se on F5 näppäin (siinä on heikosti näkyvä antennin kuva) ja se toimii siten, että Fn näppäin alhaalla painetaan F5 nappia, ja vuorotellen joka painallukella WiFi menee päälle tai pois. Myös WiFi merkkilamppu seuraa sitä. Systeemi myös huomaa asian ja ilmoittaa tiketillä langattoman olevan käytössä tai ei käytössä. Täsä laitteessa nämäkään eivät toimi heti uudella asennuksella vaan tarvitaan ne ensimmäiset rästipäivitykset.

Jos tarvitsee avata BIOS se käy siten, että sammutetaan laite normaalisti ja käynnisteään uudelleen. Jo mustan ruudun aikana käynnistyessä aletaan painella toistuvasti – tök – tök – tök... jne nappia F2 kunnes näyttöön ilmaantuu tylsän näköinen asetusruutu. Siinä on ylhäällä välilehtiä Info, Advanced, Boot ym. niissä ja muutenkin koko biosissa liikutaan nuolinäppäimillä, nämä vanhat ei osaa tässä kohassa totella hiirtä kuten uudemmat.

Info välilehdellä näkyy mm. BIOS versionumero – tässä se on 1.21 vuodelta 2011 ja hyvin on toiminut silläkin. En edes tiedä miten uusi BIOS päivitetään käyttöön.

Advanced välilehdellä on asetus LAN ja WLAN Enabled/Disabled. WiFi on se WLAN ja sen pitää olla Enabled. Kun sille riville menee nuolinäppäimillä ja se värjääntyy ja painaa Enter tulee vaihtoehdot.

Boot välilehdeltä voi asettaa mm. boottijärjestyksen, jos on aihetta.

Tässä BIOSissa on alareunassa ohetta eri näppäimistä ja siellä on myös F9, se on se kysytty BIOS resetointi. Siitä tulee asetusvaihtoehdot ja ne, kuten kaikki muutkin asetukset tulevat voimaan vasta sitten kun ne on talletettu. Tässä laitteessa ne tallettuvat näppäimellä F10 ja samalla pääsee ulos BIOS asettelusta ja bootti jatkuu.

Niinkin voi olla, että WiFi ohjelmapaketeissa on laitevalmistajan firmvare paketteja ja suljettua koodia, joka ei asennu asennuksessa, jos ei ole täpätty se kohta: asenna myös kolmannen osapuolen tarvittavat kikkareet. En tiedä tästä tapauksesta, koska olen aina sen täpännyt. Nuo mainitut moduulit saattavat olla jotain sellaista. Nehän asentaa hetkessä, jos on se verkkoyhtys, ja jos ei pelkää mustaa ikkunaa. :)

Onnea harrastukseen... :)

8
Se Firefox on käynnisä. Siksi sitä ei voi päivittää. Sammuta se vaikka käynnistämällä Tehtävienhallinta sovellus ja etsimällä siitä rivi Firefox. Kun sitä riviä klikkaa värjääntyy myös nuo lukuisat pid rivit. Kun koko revohkaa klikkaa hiiren väärällä, eli oikealla napilla tulee vaihtoehtoja. Valitse niistä rivi tapa. Silloin poistuu ne kaikki ja kettu kuolee. Sitten päivitys toimii siitä Snap-kauppa sovelluksesta.


9
Tämä taisi tulla ratkaistuksi. Merkkasin.

10
Myös täällä Ubuntun sovellusvarastossa on ChatGPT Desktop, jos se nyt edes kuuluu tähän tekoälysarjaan. Mieluiten tietysti käyttäisin Ubuntun omia sovelluksia. Usein kuitenkin vastaus kertoo olevansa rajoitettu n. kahta vuotta vanhempiin sisältöihin. Kun tas foorumin kyselyt useimmiten kohdistuvat uuteen jakeluun, niin ei taida kahden vuoden takaiset neuvot niihin osua. Onhan tietenkin paljon myös ihan yleispätevää Linuxin kysymystä ja vastausta. Niihin ehkä selvyyttä saakin ja väärääkin tietoa ihan kivasti. Useimmiten vastaus kyllä on ilmeisen oikea, kuten tässä esimerkkitapauksessa, jonka huvikseni tein:

Kysymykseni:
Millä Linuxin shell-script komennolla voisin liittää SD-muistikortin tietokoneen järjestelmään? Laittaisin sen varmuuskopiointi-scriptin alkuun, että se toimisi myös tietokoneen uudelleenkäynnistysksen jälkeen.

Vastaus:
ChatGPT
SD-muistikortin liittäminen tietokoneeseen Linuxissa voidaan toteuttaa mount-käskyllä. On tärkeää, että tiedät SD-kortin laitteen sijainnin ennen kuin voit liittää sen. Voit käyttää lsblk-komentoa löytääksesi laitteen sijainnin.

Tässä esimerkki shell-skriptistä, joka liittää SD-kortin ja sisältää myös varmuuskopioinnin:

Koodia: [Valitse]
bash
#!/bin/bash

# Määritä SD-kortin laitteen sijainti
SD_CARD_DEVICE="/dev/sdX1"  # Varmista, että vaihdat X kirjaimeen, joka vastaa SD-kortin laitteen sijaintia

# Määritä liitospiste
MOUNT_POINT="/mnt/sd_card"

# Liitä SD-kortti
sudo mount $SD_CARD_DEVICE $MOUNT_POINT

# Tarkista, onko liitos onnistunut
if [ $? -eq 0 ]; then
    echo "SD-kortti liitetty onnistuneesti."

    # Tässä voit lisätä varmuuskopiointikäskyn
    # Esim. cp -r /polku/kohteeseen /polku/varmuuskopioon

else
    echo "Virhe liitettäessä SD-korttia."
fi

Muista vaihtaa SD_CARD_DEVICE muuttuja vastaamaan oikeaa laitteen sijaintia. Voit myös mukauttaa skriptiä lisäämällä varmuuskopiointikäskyn tarpeidesi mukaan.

Lisäksi varmista, että skriptillä on suoritusoikeudet ennen sen suorittamista:

Koodia: [Valitse]
bash
chmod +x skriptin_nimi.sh
Tätä skriptiä voit sitten kutsua tarvittaessa varmuuskopionnin aloittamiseksi. Voit myös lisätä sen automaattisesti käynnistyvien ohjelmien joukkoon, jotta se suoritetaan järjestelmän käynnistyksen yhteydessä. Riippuen käyttämästäsi jakelusta, tämä voi tapahtua esimerkiksi lisäämällä skriptin polun /etc/rc.local-tiedostoon tai käyttämällä cron-tehtävää (@reboot).

E: muotoilin tekstiä

11
Minulla on ollut jo vuosia Debian miniläppärissä autotallikoneena. Debian toimii mainiosti 32 bittisenä ja on hyvin vakaa ja suomikin taipuu ainakin lähes kaikessa. Asennusohjelma on myös suomeksi. Työpöytäympäristö valitaan vaihtoehdoista asennuksen aikana. Päivitykset valuvat edelleen ihan hyvin. Tosin, sovelluksista ihan kaikki eivät enää ole ylläpidettyjä 32 bittisinä ja vanhenevat, toimivat silti.

Vanhan Asus Eee-pc miniläppärin akku on jo ½tunnin akku ja sarana lonksuu, mutta moottoridiagnostiikkaohjelma toimii. On siinä oskilloskooppiohjelmakin, mainio Xoscope, juurikin Synapticilla asennettu. Se käyttää läppärin omaa äänikorttia, eikä siis kykene muuhun kuin äänitaajuuksiin, mutta spesiaalitarpeeseeni se riittääkin, isompiin tarpeisiin etsitään isompaa skooppia. Xoscope tarvitsee vain mittapäät. Ne pitää itse valmistaa stereo äänijohdosta tinailemalla iso sarjavastus ja pieni rinnakkaisvastus ja niiden suhde sopivaksi tarkoitukseen. Myös jokin pieni referenssijännitelähde, paristo - zener - vastusketju, tarvitaan jänniteskaalausta varten. Eee-pc on vanhanaikainen ja siksi siinä on vielä mikrofoniliitin kaksikanavainen stereo, saa kaksi kanavaa Xoscooppiin. Se myöskin syö 12V sähköä, vaikka kentällä autosta tai moottoripyörästä. Siksi en ole sitä vielä heittänyt pois.

Jos vanhan läppärin keskusmuisti on 1Gt ja ssd-levy 4+16 Gt siitä seuraa rajoituksia. Kannattaa penkoa romukopasta, jos löytyisi isompi muistikampa. Debian mahtuu kyllä mainiosti ja mahtuu myös kääntämään kylkeään kernelpäivityksessä, mutta turhat kernelit pitää siivota pois päätteestä käskemällä. Mitään raskaampaa on turha yrittää pyörittää, esim. Firefox-esr kyllä 32 bittisessäkin toimii, mutta kyllä on tahmea, vain "hätätilakäyttöön" se juuri ja juuri käy. Muutkaan webselaimet eivät ole sen parempia, se ehkä johtuu siitä, että aina on jokin liikkuvaa kuvaa tuottava ruutu. Siihen se sitten jää odottelemaan ja jumittuu, jos ei ole tarpeeksi iso swap.

P.S. Debianille en ole löytänyt mitään graafista helppokäyttöistä lajiteltua repositoria Ubuntun tyyliin (yksi Ubuntun hyviä puolia) joten Synapticilla on haastavaa selata kaikki yli 50 000 pakettia etsiäkseen jotain tapeellista juuri sopivaa sovellusta, jos ei tiedä sen kutsumanimeä. Ubuntusta lunttaaminenkaan ei aina auta kun sovellusten nimet on suomennettu, täytyy penkoa jostain se alkuperäinen nimi. Snap-kauppaa en oe kokeillut Debianissa.


12
Vaihtoehtoiset työpöytäympäristöt / Vs: Lubuntu
« : 10.09.23 - klo:14.51 »
Lubuntukin varmaan on ihan hyvä jakelu, mutta ei ole vielä kerrottu: miksi juuri se? En nyt muista tarkkaan, mutta luulen, että Lubintuakaan ei ole 32 bit versiona enää saatavana. Laitteesta, johon se tulee ei ole ollut puhetta, mutta vanhoja 32 bit laitteita ei ehkä  enää pitäisi lainkaan käyttää. Aika vanhoja jo alkavat olla vanhimmat 64 bittisetkin.

Jos se, että järjestelmä tulee vanhemmalle ihmiselle, tarkoittaa helppokäyttöisyyttä, niin Lubuntulla ei taida olla mitään helpotusta siihen. Toisaalta oletusasennus Ubuntukin pyörittää nykyisissä laitteissa ohjelia ja nettiselainta ihan riittävän ketterästi, eikä sen helppokäyttöisyydessäkään ole moittimista, ainakaan Lubuntuun verrattuna.

Kannattaa muistaa, että me nykyiset vanhat ihmiset olemme jo niitä, jotka tämän teknologiaan nojaavan maailman kehityksen aloittivat ja alkuun rakensivat. Yksinkertaisuus ja helppous merkitsevät kaikille ihmisille ominaisia, erilaisia arvoja. Muistivaikeudet ja motoriikan puutteet tulevat sitten harmiksi erikseen.

Jos laitteisto on kymmentä vuotta nuorempaa, se jaksaa pyörittää kaiken tarpeellisen. Jos käyttäjällä on toiveena joidenkin asioiden yksinkertaisuus ja pelkistäminen tarpeellisimpaan, kuten vaikka muistivaikeuksien vuoksi, kannattaa valita sellainen jakelu, jota voi työpöytäympäristöltään muotoilla helposti juuri haluttuun asentoon ja vaikka sitten lukita siihen, että ei enää sotkeennu. Silloin suosittelen XFCE ympäristöä, siis tässä tapauksessa Xubuntua. Se täyttää tuon muokattavuusvaatimuksen. Voi aivan hyvin rakentaa sen yhdessä tulevan käyttäjän kanssa ja toiveiden mukaan. Alkukankeuden jälkeen alkaa sitten selkiintyä mitä kohtaa kannattaa vielä hiukan muuttaa. Xubuntu on myös hiukan oletus Ubuntua ketterämpi ja kevyenpi.

Olen muutamaa mummoa ja pappaa avustanut tähän tapaan kohtalaisilla tuloksilla. Täytyy vaan olla valmis myös sitoutumaan aina tarvitessa avustamaan ja opastamaan.


13
Lainaus
Osaako kukaan sanoa miksei näytönsäästäjä herää vaikka kuinka eri näppäimiä painetaan

Onko myös virtanäppäintä painettu? Olen tuohon samaan törmännyt ja huomannut, että painettaessa lyhyesti virtanäppäintä tulee kitjautumisruutu ja siitä sitten jatkuu...

Nekin kaikki riippuu virransäästöasetuksista, joita on aika monta ja ovat aika monipuoliset/sekavat. Ja nehän saa käsittelyyn siitä patterin kuvakkeesta yläpalkista, ai niin, minullahan on Xubuntu, mutta kai ne jostain aukeaa Ubuntullakin...

Kaikki rauta ei siedä keskeytystilaa, siis ei siitä virkoa lainkaan. Silloin ei vo muuta kuin poistaa kaikki automaattiset keskeytys/lepotilaan menemiset.14
Olen asentanut vain calc, writer, draw ja impres osat LibreOfficesta. Olen ladannut ne nimenomaan deb paketteina ja kaikki eri aikoina aina eteen tulleiden tarpeiden mukaan. Niiden koko asennettuna on n. 98 Mt yhteenlaskettuna, en tiedä onko se sama kuin yhteinen koko levyllä, koskapa ne taitavat käyttää osittain yhteisiä paketteja, korjatkaa, jos olen väärässä. LibreOffice Calc on yksinään kooltaan asennettuna 32,9 Mt.

Koko LibreOffice revohkaa en löydä mitenkään deb-paketoituna. Vain snapkraft lähteitä löytyy sille muutama erilaisella vakausasteella. Sen koko latauksena on juuri tuo 1,1 Gt ja missään ei sanota sen kokoa asennettuna, joka ei taida olla sama asia, voisi olla vaikka tuo n. 400 Mt, mutta en tiedä.

Myöskään yksittäisiä LibreOffice palikota, kuten calc, en löydä snap-paketoituna, vain yhdessä muiden osien kanssa (juurmultineen, kuten mummo sanoi).

Aika jyrkkä tuomio on tuo "mahdollisesti turvaton". Sehän on suurimmalla osalla sovellukista ja vaikuttaa kovin uhkaavalta näinä aikoina, mutta se lienee jokin valittu filosofia näille kaikille sovelluksille. Pitää voida auditoida jne.  Aika pieneksi jää sovellusvalikoima, jos pelkkiä "turvallisia" valitsee ja monta asiaa jää sitten tekemättä. Käyttötarve ja käyttäjän taitotaso kai sen sanelee, mitä kannatta asentaa. Minä pidän varmuuskopiot kunnossa. Siellä on kaikki tärkeät tiedostot, unohtamatta sealaimien kirjanmerkkejä ja panelien asetuksia. Palomuuria pidän aina käytössä. Myös asennusmedia on aina valmiina uuteen asennukseen (vain muutama kerran olen tarvinnut varmuuskopioita, tai uutta sennusta, ja aina oman tunaroinnin takia). Uskallan ajaa mitä vaan snap-kaupan tarjoamia ja on minulla muutama sovellus myös sivustakin saatuna, tiedän riskit.15
Yleistä keskustelua / Vs: Tulostimet vaihtoon
« : 08.05.23 - klo:11.22 »
Minulla on ollut jo yli vuosikymmenen Epson Stylus musteruisku monitoimilaite. Hyvin on toiminut ja ajuritkin löytyivät jo silloisilla Linuxeilla, tulostimelle etsimättä ja skannerille pienellä opettelulla, nykyisin taitaa sekin olla jo kernelissä. Täyttää nämä erittäin vähät tarpeet ihan hyvin. Tulostusjälki on moitteetonta ja skannaus ja kopiointitoiminto, jota ehkä enemmänkin olen tarvinnut, on mikroskoopin tarkkaa. Värikasetit tulevat postissa nopsaan, ovat kalliinpuoleisia, mutta ei se haittaa kun tarve on niin vähäistä. Monenelainen paperi käy ja ihan valokuvamaisia kiiltopaperikuvia olen tehnyt. Koko toosa on aika pieni, tuskin voisi pienempi olla.

Haittapuolia en keksi muuta kun vähästä käytöstä johtuva värisuuttimien kuivuminen. Parin viikon kuivattelu jo tekee ruman tulostusjäljen ja suuttimien liottelu musteen avulla, siis laitteen omalla puhdistusohjelmalla, kuluttaa mustetta. Olen suosiolla ottanut joka kasetin ulos vuorotellen ja töpötellyt mustesuuttimet pumpulipuikolla ja tenulla. Vaikuttaa vaivalloiselta, mutta aika pieni vaiva, eikä sitä tarvita muuten kun viikkojen tulostustauon jälkeen.16
Multimedia ja grafiikka / Vs: libreoffice taulukon solu
« : 06.05.23 - klo:12.08 »
Eikö Libreofficessa ole sama, mitä mielestäni Excelissä on, että ne solujen muotoiluasetukset saa koko sarakkeen kaikkiin soluihin, jos maalaa esim tyhjän esim. A-solun siitä solun otsikkopalkista, niin sitten samat muotoiluasetukset ovat voimassa kaikissa A-sarakkeen soluissa?

Kyllä. Ja samoin koko riville, tai vaikka koko taulukolle, tai taulukon osalle.  ;)


17
Tuo ssh konsti olisi hyvä osata, mutta...

Asennus toimii kyllä hyvin, mutta teenkö jotain väärin kun saan vain virheilmoituksen?

Koodia: [Valitse]
timo@aaa:~$ ssh asta@bbb
ssh: Could not resolve hostname bbb: Temporary failure in name resolution
timo@aaa:~$

Koodia: [Valitse]
timo@aaa:~$ ssh asta@bbb.local
ssh: connect to host bbb.local port 22: Connection timed out
timo@aaa:~$

Ja aaa ja bbb ovat siis koneen nimiä ja ovat kyllä ihan oikein (tässä vaan peitetty) tarkistettu koneiden omista päätteistä (kai ne siellä oikeat ovat). Pitäisikö näiden tietokoneiden olla samassa ethernet verkossa? Ne ovat nyt samassa WiFi verkossa. Oikeastaan ne ovat samassa reitittimessä. Pitäisikö niille tehdä ihan erikseen oma kotiverkko tuolla network managerilla ja liittää ne siihen? Sitä en taida osata...


18
Tuanoi – passaisko kysyä, noin niin kuin vastaisen varalle, voiko virtuaalikonsoleita käyttää vaikka näytönohjain ei toimisi?

Kai virtuaalikonsoleidenkin tylsää kirjoitusta on jonkin vehkeen piirrettävä näytölle, onko se se sama näytönohjain kuin grafiikan teko, vai kui? Olen joskus mielenkiinnosta avannut jonkin virtuaalikonsolin F1-F6 ja ajellut siitä hetken huvin vuoksi, joten kyllä sekin on toimivaksi todettu.19
XFCE4 antaa muitakin mahdollisuuksia lisätä paneeliin käynnistimiä. Jos Whisker-valikossa/vast on kyseinen ohjelma, vaikka gparted, sen saa paneeliin kätevästi kun klikkaa sen kuvaketta valikon riviltä hiiren kakkosella ja avautuvasta pikkuvalikosta valitsee ruksin 'lisää paneeliin' avautuu pieni ikkuna, josta valitaan paneelin numero ja klikataan 'lisää'.

Kuvakkeita paneelissa voi järjestellä klikkaamalla siirrettävää kuvaketta hiiren kakkosella ja valitsemalla 'siirrä'. Sen voi raahata mihin vaan kuvakkeiden väliin ja vaikka toiseen paneeliin.

20
Lainaus
Kuvakaappauksessa näkyy Ubuntu 22.04:n GNOME-työpöydän näyttöasetukset.

Lainaus
Xfce-työpöydän paneeleja ei kuitenkaan kannata missään tapauksessa sotkea GNOME-työpöydälle!

Tästä syystä olisi hyvä kertoa yksityiskohtia jakelun nimestä, vuosimallista ja työpöytäympäristöstä, että ei tulisi erehdyksiä. Joskus tarvitaan myös laitteiston tietoja. Sain heti tuosta alkuviestistä käsityksen, että olisi kyseesä Xubuntu. Pahoittelen.


Sivuja: [1] 2 3 ... 75