Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Hajakenttä

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 75
21
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Näppiksen kirjaimet
« : 31.01.23 - klo:16.37 »
Tuanoinnii – voihan sitä näppistä jotenkin testailla ennen uusimista, ja saattaa olla, että uusikin näppis toimii samalla tavalla, jos se on ohjelmoitu niin tekemään.

Näppäimien tekemät koodit voi listata päätteessä:

Koodia: [Valitse]
xmodmap -pke
Vähän joutuu funtsimaan noiden tietojen tarkoitusta ja mikä nappi on mikäkin...

Jonkin näppäimen asettaminen toiseksi selvittää ainakin sen, onko se rautavika.

Koodia: [Valitse]
xmodmap -e "keycode 35=0xA9"
Esimerkki: Asettaa .. näppäimelle (å:sta seuraava oikealle) uuden koodin © Se pysyy vain seuraavaan boottiin asti, ja katsomalla napin oikean koodin (xmodmap -pke) ja laittamalla tulosteen muistiin niin voi sen palauttaa oikeaksi jo hetikin. Jos po. kiusa on tarkoituksella tehty niin voinee sen muuttaa oikekaksi. En tiedä: miten sen saa pysyväksi... Ehkä tekemällä käynnistyviin ohjelmiin vastaava komento, vaikka onkin hiukan pielavetinen purkkaviritys. Ehkä joku osaa paremmin...

Tuolla voi ainakin varmistaa: onko näppäimen koodausta muutettu systeemiin, vai onko näppäimistö rikki.




22
Lainaus
Ne sitten siellä kommunistipuolueessa katsovat videokokoelmaani suomalaisin tekstityksin ;-) Onkohan niiden suosikki TNG vai SG1?

Asia voi olla paljon vakavampi. Todennäköisesti se laite on rikollisten botnetin osana, päätellen siitä, että se työskentelee hämäräperäisesti puolen tunnin välein.



23
Työkaluvalikosta valitse 'aseta kappaletyyli' ja siitä 'vaakaviiva' kohdan lopusta nuolenkärjestä avautuvasta valikosta 'muokkaa tyyliä'. Avautuu iso kuponki, jossa on välilehtiä. Avaa välilehti 'reunat' ja muokkaa siitä kohdat 'tyyli, väri ja leveys' ja paina painiketta 'toteuta'.

Nyt se viiva tulee kappletyyli valikosta vaakkaviivaa klikkaamalla aina osoittimen kohdalle koko paperin levyisenä valitulla tyylillä.



24
Yleistä keskustelua / Vs: Firefoxin pahus !
« : 11.01.23 - klo:14.39 »
Avaa sovelluksen Ohjelmistopäivitykset asetuksista välilehti Päivitykset.

Tai, kun tarkkaan luetaan, pitää olla Ohjelmistot ja päivitykset. Siitä löytyy välilehti Päivitykset. Siitäkin mielestäni kannattaa valita vaihtoehto Näytä välittömästi.

Jos avaa sovelluksen Päivitykset, alkaa heti päivitys.

Ohjelmistot ja päivitykset sovellus ei kylläkään vaikuta snap paketoituihin, jollainen Firefoxikin on, ne päivittyvät lupauksensa mukaisesti milloin vain haluavat, pyytämättä ja yllättäen. Tähän on tultu! Linuxin kuljettajasta on tullut matkustaja. En tykkää!




25
Yleistä keskustelua / Vs: ? Terminologiaa ?
« : 01.01.23 - klo:17.26 »
Olemme poikaporukalla kerran suomentaneet sen sanaksi kenttä. Se juontaa juurensa 80-luvulta radiotekniikasta kun eteen tupsahti antennirakenne, jossa oli useita dipoleita suurena ryhmänä, antenna array. Niistä muodostui vaiheistettu tasoantenni, jonka rakenne oli mielestämme antennikenttä. Niin se on edelleen, näköjään. Matriisi oli myös vaihtoehtona, mutta hylättiin kahdesta syystä: se ei ole suomea ja kenttä saattaa sisältää useita matriiseja. Lisäksi antennikenttä saattaa oikeastikin olla muutaman hehtaarin kappale maata, vaikka sitä tässä nyt ei haettukaan.

Myös taulukkolaskennassa käytän sanaa kenttä sellaisesta lakanasta, (joka sana tuossa myös vilahti ja on aika hauskasti sopivakin,) jossa on useita taulukoita ja niiden matriiseja sekä kaavioita eri tarkoituksiin ollen kaikki aivan erilaisia, mutta voivat mutkattomasti toimia yhteen. Ne yhdessä muodostavat matriisien kentän.

Silloin muinoin oli kova villitys suomentaa kaikki mahdollinen. Mahdottoman tulvan edessä se on onneksi laimentunut. Selvä ja hyväksytty alkuperäinen sana on usein se paras. Nykyisin näkee paljon tekstejä, joissa on kyllä asiat suomennettu, mutta suluissa perässä on se keksijänsä antama omakielinen sana; aika hyvä tapa minusta. Kun taas snobistisesti ja tarpeettomastikin väännetään suomea anglismeiksi syntyy naurettava vaikutelma.


26
Tuota nykyistä Ubuntun työpöytäympäristöä en tunne, mutta kai siinäkin on ohjauspalkkien asettelu?

Olen pitkään käyttänyt Xubuntua ja sen XFCE työpöytäympäristöä juuri siksi kun se on niin monipuolisesti aseteltavissa. Se on myös käsittääkseni kevyt käymään ja jättää siten resursseja varsinaiselle työlle. Se on silti täysiverinen Ubuntu ja kaikki sovellukset toimivat. Se myös näyttää hyvältä.

Xubuntun ohjauspalkit, tai paneelit, on aseteltavissa monipuolisesti. Niitä voi myös olla useita. Minulla on 3 paneelia: vasemmalla on pystyssä käskyasiat, eli sovelluskuvakkeet ja päävalikon kuvake. Se on älykkäästi piiloutuva, eli on näkyvissä, jos mikään ikkuna ei siihen ylety, jos ylettyy se väistyy piiloon ja pomppaa näkyviin kun hiiren vie siihen laitaan. Yläreunassa on ilmoitusasiat kuten auki olevien sovellusten luettelo, sää, verkko ym ilmoituskuvakkeet, Se on aina piiloutuva, eli pysyy piilossa ja tulee näkyviin kun vien hiiren yläreunaan. Oikeassa reunassa on ihan lyhyt paneeli ja siinä vain  viisarikello. Se on postimerkin kokoinen  ja aina näkyvissä ikkunoiden oikean reunan päällä oikeassa alakulmassa (muuten myöhästyn joka paikasta). Paneeleiden pituuden, leveyden, sisällön ja värin, ym ominaisuudet voi asetella aivan helposti. Asettelun voi myös tallettaa ja ottaa käyttöön uuden jakelun asennuksen yhteydessä.

Alkuun 22.04 oli hiukan puutteellinen, mutta päivityksiä on tullut päivittäin ja nyt se jo on aivan moitteeton. Suosittelen.

https://xubuntu.org/download/


E: Typo

27
Jos tosiaan on kyseessä lokien ylenmääräinen paisuminen niin asiaan saattaa olla hyvä syy ja siihen taas saattaa löytyä ratkaisukin. Omalla kohdallani on ollut pitkään aika pienestä SSD muistista johtuva, kelvolliseksi kokemani ratkaisu kirjoittaa lokit RAM:ille kovalevyn asemesta. Silloin ne tyhjenevät aina koneen sammutuksessa. Alkujaan tein sen SSD:n "turhan" kirjoittamisen vähentämiseksi kulumisen vähentämiseksi, mutta nykyisin se ei enää ole tarpeen. Liitän ohjeen tähän siltä varalta, että joku tarvitsee. Tosin, silloin lokien hyötykäyttö tarvittaessa on tehtävä huolellisemmin, ettei niitä tarpeettomasti tyhjennä.

Jos muutoken haluaa tehdä, se käy näin:

Ensin fstabiin lisätään rivejä, avaa tiedosto /etc/fstab johonkiin editoriin, tässä mousepad:

Koodia: [Valitse]
sudo -i mousepad /etc/fstab
Lisää sen loppuun seuraavat rivit:

tmpfs /var/log tmpfs defaults 0 0
tmpfs /tmp tmpfs defaults 0 0
mpfs /var/tmp tmpfs defaults 0 0

Editorin sisällön pitäisi nyt näyttää suunnilleen tältä:

Lainaus
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=cf132d08-e463-42a9-a16d-8ae8d6570126 /               ext4    errors=remount-ro 0       1
# /home was on /dev/sda6 during installation
UUID=f2b0bcc0-a85d-4ef5-85fe-bc0bdedb04f6 /home           ext4    defaults        0       2
# swap was on /dev/sda5 during installation
UUID=147ca019-bbb3-4b00-ac1f-3f1d71138989 none            swap    sw              0       0
tmpfs /var/log tmpfs defaults 0 0
tmpfs /tmp tmpfs defaults 0 0
mpfs /var/tmp tmpfs defaults 0 0

Muista tallettaa editori.

Huom! /var/log/apt kansio pitää luoda joka käynnistyksen yhteydessä tai apt tulostaa virheitä ruudulle (esteettinen haitta). Sitä varten voidaan luoda käynnistysskripti:

Ensin tehdään tiedosto:

Koodia: [Valitse]
sudo -i mousepad /etc/init.d/fix_apt_log_error.sh
Sitten siihen sen ainoaksi riviksi sisältö:

mkdir -p /var/log/apt

Talleta editori.

Annetaan vielä käynnistysoikeus:

Koodia: [Valitse]
sudo chmod +x /etc/init.d/fix_apt_log_error.sh
Valmis. Seuraavasta käynnistyksestä lähtien nuo kolme lokia syntyvät kovalevyn asemesta rammille ja tyhjenevät siis aina koneen sammutuksessa.

=======================================

Nyt voit siirtää myös Firefoxin tilapäistiedostot RAM.ille, vähentää myös selauksen nykimistä. Tosin, tilapäistiedostot ja selaushistoriat ovat joskus säilyttämisen arvoisia. Jotkut pitävät niiden säilytysta turvariskinä.

Kirjoita Firefoxin osoitepalkkiin:

about:config

Vastaa turvakysymykseen ”kyllä, olen huolellinen”.

Selaa luetteloa alas kunnes löytyy rivi:

 "browser.cache.disk.parent_directory"

Kirjoita sille arvo-sarakkeeseen arvoksi:

 "/tmp".

Valmis.


28
Lainaus
Hyvin tuonne snap refresh mahtuisi.

Kiitos uskonvahvistuksesta. Kokeilin sitten komentorimpsua ja hyvin toimii:

Koodia: [Valitse]
sudo apt update && sudo apt dist-upgrade && sudo snap refresh
Tein siitä aliaksen niin ei aina tarvitse muistella miten se meni. Tai voisihan tehdä jonkin komentokokoelman teksturilla ja kopsata sieltä tarittavia. Ainakin tämä päätesovellus muistaa vanhat komentonsa, joten nuolinäppäimillä naputtelemalla voi etsiä haluamaansa, jos tietää joskus sitä käyttäneensä.

Lainaus
Snapit päivittyvät automaattisesti.

Kunpa niin olisikin. Johtuneeko xfce työpöytäympäristöstä, mutta minulla on kahdessa Xubuntussa (Focal ja Jammy) sellainen menettely, että oikeaan yläkulmaan tulee ilmoitusviesti "Uusia päivityksiä saatavana". Kun ilmoitusta klikkaa niin aukeaa Ohjelmisot sovellus (jos se ei ole asennettuna vaan pelkkä sap-kauppa niin sitten aukeaa se) ja siellä on välilehdellä Päivitykset luettelo sovelluksista, joihin on päivityksiä. Ne ovat kaikki snap paketoituja. Napista Päivitä kaikki ne päivittyvät, tai sitten ei. Joskus päivittyy vain osa ja muita jää ennalleen. Kaikissa tapauksissa vaditaan lopuksi uudelleenkäynnistys. Sen jälkeen tilanne on kuitenkin ennallaan ja samat päivitykset tarjotaan edelleen, ja uudelleenkäynnistys jälleen jne... Tämä luuppi jatkuu loputtomiin. Päätekomennolla 'snap refresh' koko snap revohka päivittyy kerralla ja mitään uudelleenkäynnistystä ei pyydetä. (Tuolla em. kometosarjalla tietysti päivittyy kaikki muukin, ja jos on vaikka kernelpäivitys niin sitten on normaali uudelleenkäynnistys tehtävä jossain vaiheessa.) Siksi tuota päätteeltä päivitystä käytän. Silti nuo "tavalliset paketit" päivittyvät joskus normaalilla graafisella päivitysten hallinnalla kun ne ehtivät tulla tarjolle ennen kun ehdin päätteeltä niitä päivittää, mutta se toimii kyllä moitteetta niinkin. Jos ehtii tulla se ilmoituslappu "–päivityksiä saatavana–" oikeaan yläkulmaan, niin en sitä ala konstailla lainkaan vaan ajan tuon pääterimpsun antamalla päätteelle sen lyhyen aliaskutsun, joka on helppo muistaa.

Itse snap-paketointia en halua moittia. Hyvät ihmiset sitä kehittävät ja tekevät parhaansa. Jonain kauniina päivänä huomaamme senkin systeemin toimivan. Niin on aina ennekin käynyt kaikelle uudelle. Edelläkävijät kohtaavat kaiken vaikean, helpolla pääsevät vain jäljittelijät.



29
Tuanoinii – paasaisko kysyä mielipidettä: voiko yhdistää päivitysten päätekomentoon myös snap pakettien päivityksen 'sudo snap refresh'? Nimittäin vaikuttaa siltä, että snap paketit tahtoo tehdä päivityksensä omia aikojaan ja omalla tavallaan. Eihän siinäkään mitään vikaa tietenkään ole, mutta kun tahtoisin aina tehdä hommat kokonan valmiiksi. En uskalla kokeilla kysymättä mielipidettä: toimiiko virke 'sudo apt update && sudo apt full-upgrade && sudo snap refresh'? Tekisin siitä sitten aliaksen.




30
Yleistä keskustelua / Vs: Enemmän kuin tyytyväinen
« : 13.09.22 - klo:14.53 »
Ehkä oli tarkoitettu tätä linkkiä:
https://www.maketecheasier.com/boot-recovery-mode-ubuntu/


Lainaus
Olen vuosia käyttänyt läppäriä, johon asensin Ubuntun. Parasta, verrattuna Windowsiin siinä on loogisuus. Kaikki löytyy sieltä mistä pitääkin. Toinen tärkeä asia on se, että kaikkiin ongelmiin löytyy ratkaisu netin keskustelupalstoilta.

Tervetuloa palstoille ja onnea uudelle harrastukselle.  :)

31
Onko näistä mitään apua?

Koodia: [Valitse]
sudo ufw enable
Koodia: [Valitse]
sudo ufw default deny incoming
Koodia: [Valitse]
sudo ufw default allow outgoing
Koodia: [Valitse]
sudo ufw status verbose
Tietenkin sen lisäksi, että ei availe selaimessa huijareiden linkkejä ja katsoo muutenkin tarkkaan mitä lataa, mitä asentaa ja mitä koodia ajaa. Ei mikään palomuuri tai muukaan suojaus auta, jos itse tekee siihen reikiä.


32
Menee ohi aiheen, mutta minullekin riitti yksi konflikti Windowsin kanssa ja heivasin sen kokonaan. Jos sitä jollain laitteella pitää niin sitä on sitten myös ylläpidettävä. Vähintään viikoittain on käynnistettävä ja ajettava rästiin jäänet päivitykset. Vaikka niitä ei niin usein tulekaan on silti varmistettva, onko tullut.

Minäkin pidin Windowsia ainoastaan TomTom navigaattorin päivitysten takia. Silläkin yhtiöllä siis sama puute. Tosin – nykyisillä laitteilla on oma WiFi moduli ja ne osaavat päivittää itsensä ilman ulkoista tietokonetta. Ne ovat kuitenkin kalliita laitteita, varsinkin nämä vesitiiviit mallit, joten ei niitä aivan vuosittain uusita. Laitoin siis tompan kiertoon ja hankin toisen merkkisen. Kun tässä on jo Garmin ja TomTom mainittu niin saanee mainita sen kolmannenkin. Se on Beeline. Mainio ja edullinen, koska se on oikeastaan vain kännykässä olevan navigointisovelluksen etänäyttölaite bluetoothilla. Pieni ja kevyt ja vesitiivis ja tärinän kestävä ja ennen kaikkea – ei tarvitse Windowsia kun on kännykkäsovellus, ja kännykkähän pitää olla muutenkin mukana.


33
Ihan läppärin omasta näytöstä on kyse.

Kernel on 5.15.0-39 generic. Grafiikan ajuri on i915. X.org on versio 1.21.1.3. Mesa on versio 4.6 mesa 22.0.1.

Kernel on vaihtunut jo moneen kertaan ja aina on ollut sama vilkkuminen tällä jakelulla 22.04.

Kun kyseessä on Xubuntu niin en löydä mitään konstia käynnistysnäkymästä valita Waylandia, tai sitten en vain osaa. Onko sellainen asetus jossain muualla systeemissä mahdollista tehdä? Pitäisikö se jotenkin ensin asentaa? Synaptic löytää puolenkymmentä Waylandiin viittaavaa (asentamatonta) pakettia, mitähän tapahtuu, jos niitä asentaa?

waybar
wayland-protocols
wayland-scanner++
waylandpp-dev
waypipe
wayvnc

Onko mahdollista vaihtaa X.org versiota? Voiko Mesan versiota vaihtaa?




34
Näyttö menee mustaksi satunnaisesti ja palautuu kun liikauttaa hiirtä. Välillä vilkkuu nopeasti muutaman kerran peräkkäin ja rauhotuu sitten. Hiukan kiusallinen, vaikkakin kosmeettinen vika. Pimennys on useimmiten nopea, kestää vain silmäräpäyksen. Sama ilmiö netillä ja offlinellä millä tahasa sovelluksella, vaikka pasianssilla kun selain on poissa. Olisikohan näytönohjaimen ajurin syytä? Se näyttäisi olevan i915 ja lisäajureissa ei ole saatavana muuta.

Miten niitä muita näytönojaimen ajureita hankitaan?

Laite on Dell Latitude 5480, i5-6300U prosessorilla ja systeemi on Xubuntu 22.04.

Asensin tämän jakelun (22.04) jo etuajassa talvella ja muuten on toiminut hyvin ja lastentaudit hävinneet. Aikaisempi jakelu oli Xubuntu 20.04 ja siinä ei ollut tällaista vikaa.

Olen odottanut, että jakelu tulisi valmiiksi ja päivitykset korjaisivat asian, mutta ei vielä ainakaan. Tämähän on Xubuntu ja se kai valmistuu hiukan perässä Ubuntusta varmaankin XFCE:n osalta.


35
Tuosta muistui mieleen Diaspora.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Diaspora_(ohjelmisto)

Joskus lähes 10v sitten sitä kokeilin. Olipa meilläkin täällä Ubuntu-Suomi porukalla yhteinen keskustelupalsta siellä vähän aikaa, kunnes hiljeni. Sillä ei kai ollut oikein lisäarvoa verraten tällaiseen verkkosivustoon. Itsekin jätin sen pois kun en nähnyt tarpeelliseksi, juttikaverit loppui.

Diaspora vastasi aika hyvin joihinkin kysymyksiin, joita jäsen Jere on tuossa esittänyt. Ylevä aikomus oli parantaa yksityisyyttä, lieneekö toteutunut? Myös oli tarkoitus, että kaikki käyttäjien siältö pysyisi käyttäjien omistuksessa, se taitaa toteutuakin. Tilin lopetus myös, ainakin kohdallani, kävi hetkessä ja vaivattomasti ja omatekemä sisältöni myös poistui niiltä osin kun ei kukan ollut kopiona levittänyt.

Onko kellään mitään käsitystä: onko siellä mitään moderointia enää? Sivusto näyttää olevan elossa vieläkin. Tuskin sen käyttäjäkunta on suuri, mutta väärinkäyttäjiä varmasti on sielläkin. Kukahan sitä moderoi? Alkuvuosina jopa neuvontaa sai pyynnöstä ja sotkujakin selvitettiin. Myöhemmin kysymyksiin lakattiin vastaamasta kokonaan ja samat yleiskysymys-vastaus palstat pysyivät muuttumattomina vuosia. Kun hajautettu järjestelmä perustuu "palkoihin" eikä ole mitään keskitettyä valvontaa niin luulisi moderoinnin jäävän yksittäisten podien ylläpitäjille. Kai se toimii niin kauan kuin palko pysyy kohtuullisen kokoisena. Mainostuksen puuttumisesta seuraa, että kukaan ei saa siellä palkkaakaan. Palvelimien sähköt ja nettikulut silti joku maksaa.

En ole kuullut hiiskaustakaan Diasporan käytöstä, Näistä muista sen pimeän puolen kaupallisista serkuista kuuluu sitäkin enemmän. Luulisi avoimen koodin somen kelpaavan paremmin. Varsinkin kun poru on kova kaikenlaisen kiusaamisen ja tietojen vuotamisen vuoksi. Se olisi varteenotettava vaihtoehto sellaiselle yhteisölle, joka haluaisi välttää kaupallisen, mainosrahoitteisen somen sidosyhteyksiä, kuten Yle, joka olisi voinut Yletunnuksen sijaan/lisäksi perustaa Diaspora podin.


36
Jos olisi lämpöhalvaus sen voisi todeta lämpömittarisovelluksella, joita on muutamia. Olen käyttänyt xsensors sovellusta. Se on kylläkin xfce softaa, mutta toimii se käsittääkseni Gnomessakin. Ja on han niitä muitakin, vaikkapa hardware sensors indicator. Löytyy sovellukset varastosta hakusanalla.

37
Lainaus
Kiitos linkistä, mutta ei ollut apua.

Olisi mielenkiintoista tietää: mikä siinä oli vaikeaa ja millaisen vastauksen/virheen järjestelmä antoi.

Kysyjän tapauksessa ei tarvita muuta kuin päätekomento:

Koodia: [Valitse]
sudo do-release-upgrade -c -d
Varmuuskopiot tärkeisitä kansioista pitää tietysti ensin tehdä ulkopuoliselle medialle esim. muistitikulle. Jotain voi aina mennä mönkään, vaikka se harvinaista onkin.

Lainaus
No, aikanaan tuo 22.04 LTS tulee varmaan päivitykseen.

Kullähän ne tulee tarjolle, mutta ei ne tule näkyville, jos asetus ei ole niin. 'Ohjelmat ja päivitykset' sovelluksesta välilehdeltä 'Päivitykset' pitää tehdä asetukset halutulla tavalla. Jos siellä on 'Näytä kun uusia jakeluita on saatavilla' kohdassa 'Ei koskaan' niin ei ne sitten tule.

PS. Vastasin tähän vaikka on merkintä ratkaistu, koska monet muutkin näitä lukevat.


38
Aseta se näytönsäästäjä siten, että on ylin nappi 'ota näytönsäästäjä käyttöön' = on, ja mallinäytön alla seuraavalla rivillä 'aktivoi näytönsäästäjä kun tietokonetta ei käytetä' = off.

Hiukan epäloogistahan se on mutta näin se näyttäisi pysyvän poissa. Näytön virransäästö on sitten vielä erikseen aseteltava.


E: typo

39
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Ubuntu ei käynnisty
« : 05.04.22 - klo:12.09 »
Lainaus
Sain kuitenkin ubuntun starttaamaan asentamalla ensin windowsin ja sen jälkeen rinnalle ubuntun.

Ubuntun asennus ei vaadi Windowsin läsnäoloa samassa talossakaan, levystä puhumattakaan! Voi kyllä asentaa ihan vaikka tyhjään laitteeseen. Asennus voi toki epäonnistua, yleensä asennuksessa tehtyjen virheiden takia, harvemmin asennusmediassa olleen virheen takia.



40
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Ubuntu ei käynnisty
« : 03.04.22 - klo:11.06 »
Tuanoinnii, näistä mitään ymmärrä, mutta kun kukan muukaan ei vastaa niin koitetaan...

Jos vaikka tekisi kuten tuossa ohjeessa sanotaan: Mene bios asetuksiin ja aseta se UEFI tilaan laittamalla täppä siihen ja ottamalla pois Legacy kohdasta. Talleta bios asetukset ja poistu niistä. Bios asetukset aukeaa kun käynnistät tietokoneen ja samalla painelet toistuvasti koko käynnistysmessun ajan näppäintä F2, voi se olla muukin näppäin, mutta en osaa nyt sitä etsiä. Kun tämän jälkeen boottaat laitteen Boot-Repair-Disk systeemillä on ehkä mahdollista korjata se perusvika.



Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 75