Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - Hajakenttä

Sivuja: [1] 2 3 4
1
Yleistä keskustelua / "I Love Free Software Day" 2020
« : 14.02.20 - klo:15.09 »
Tänään on ystävänpäivän lisäksi myös avoimen softan päivä ja aika kiittää sen tekijöitä.

https://fsfe.org/campaigns/ilovefs/

Haluan kiittää sydämellisesti kaikkia teitä hyviä ihmisiä, jotka rakennatte meille tätä avointa koodia. Teidän ansiostanne meillä on Linux kaikkine sukulaisineen. Kiitos erityisesti Ubuntusta teille kaikile. Kiitos kaikille teille, jotka ammatiksenne sekä omasta tahdostanne kehitätte avointa koodia Mozillalle, Libreofficelle ja monille muille järjestelmille ja sovelluksille. Kiitän lämpimästi kaikkia teitä pitkämielisiä ystäviämme, jotka väsymättä jaksatte syventyä ja ratkaista meidän käyttäjien ongelmia avoimessa ja vähemmän avoimessa koodissa kompuroidessamme. Kiitän myös sydämellisesti teitä Wikipedian ja muiden käsikirjastojen muokkaajia työpanoksestanne.

2
Olen antanut itseni ymmärtää, että palomuuri on ollut Linux ytimessä alusta asti. Kun kerran Android myös on Linux ytimeen perustuva, niin onko siinäkin palomuuri sisäällä jo? Kun Ubuntulla asian näkee komennolla "sudo ufw status verbose" ja päälle se menee komennolla "sudo ufw enable" tai pois päältä komennolla "sudo ufw disable" niin miten Anroidissa pääsisi asian tarkistamaan/ohjaamaan? Mikä olisi hyvä päätettä vastaava sovellus Androidissa?

3
Tuleeko toisillekin yhtenään turvallisuusilmoituksia Googlelta Gmailin käytöstä kun MailNotification postivahtisovellus on käytössä? Sehän on Ubuntun oman sovellusvarsaton vakiotuote ja pitäisi siksi olla luotettava. Onko sen lutettavuudesta jotain epäilyksiä? Pitäisikö valita jokin toinen siihen tarkoitukseen? Valikoima on hiukan suppea kun käytössä on Xubuntu.

Jostain syystä noita turvallisuusilmoituksia tulee yhtenään, viikottain. Kun tilillä ei ole kirjautuneena mitään muuta kuin MailNotification sovellus, ei puhelintakaan, kyseinen mukamas vähemmän turvallinen on Googlen mielestä siis se. Senhän on kirjauduttava tunnuksilla annetulla tarkistusvälillä katsomaan postilaatikkoa.

Myös toisella tilillä tulee usein turvallisuusilmoitus, että sille on joku kirjautunut Linux laitteella, vaikka se olen ollut minä itse. Tätä tapahtuu lähes päivittäin. Tälläkin tilillä on MailNotification ja lisäksi vielä puhelin. Tulee vaikutelma, että Linuxia pidetään turvallisuusriskinä.

Tästä ylenmääräisestä turvallisuusmeuhkaamisesta olen kirjoittanut Googlelle tukiopetuspyynnön, mutta en ole saanut edes vastausta.

Kyllä turvallisuus tärkeää on, mutta liiallisesta väärien hälytysten lähettelystä tulee "Pekka ja susi" ilmiö, ja onhan se kiusallista spämmiä.

Eihän kenenkään ole tietenkään pakko käyttää roskapostittavaa Googlea, mutta mikä sitten on vaihtoehto?

4
Tuli Firefoxilta turvallisuusilmoitus:

"Firefox havaitsi ongelman, eikä jatkanut sivustolle forum.ubuntu-fi.org. Sivuston asetukset on määritetty väärin tai tietokoneesi kello on asetettu väärään aikaan." jne...

Milään muilla sivustoilla ei ole ongelmaa, ei myöskään Ubuntu-Suomen, vain tällä keskustelulla. Tietokoneen kello käy oikeaa aikaa ainakin sekunnin tarkkuudella, tarkempaan tarkistukseen en taida pystyä.

5
Multimedia ja grafiikka / Rytmilaatikko ja Yle-radiot
« : 13.04.19 - klo:13.28 »
Joskus, muistaakseni, kuului Ylen radio-ohjelmat mukavasti Rytmilaatikolla, vaan eipä ole vähään aikaan onnistunut. Ne url:it ovat päätteellä asx ja sellaiset mitkään eivät aukea. VLC myöskin kakistelee niitä, mutta soittaa sentään, se vaan on hiukan epäkäytännöllinen näin käytettynä. Amarok on aika samanlainen kuin Rytmiboxi, mutta tottelee huonosti minua, tai en osaa, mutta ei sekään asx päätteisiä soita. Tietenkin Ylen radio-ohjelmat voi soittaa webselaimen yli, mutta on se hiukan hassua "kärpästen ampumista tykillä".

Asensin Synapticilla paketin 'xmms2-plugin-asx' eikä mikään muuttunut. Se oli ainoa paketti, jonka Synaptic tarjosi hakusanalla asx.

Olisiko joku koodekki jolla saisi myös asx päätteiset radio-ohjelmat toimimaan Rytmilaatikolla?


EDIT: Hän sanoo, että "GStreamer asennuksesta puuttuu liitännäinen."

6
Tavaratalojen tuulikaapeissa on myytävänä milloin mitäkin tuotteita. Kiireisenä päivänä menin haplaan vipuun ja suostuin tunnetun puhelinoperaattorin tarjoukseen. Liittymän piti olla selvästi edullisempi kuin entinen saman operaattorin liittymäni. Lisäksi tarjoukseen sisältyi Androidin turvaohjelma, jossa piti olla virustutka. Kotona tutkin asiaa hiukan rauhallisemmin ja totesin liittymän olevan oikeastaan kalliimpi kuin entinen. Oma vika kun en ollut tarkka.

Enemmän alkoi harmittaa kun tutkin sitä turvaohjelmaa. Olisi pitänyt antaa turvayhtiölle, tunnetun yhtiön alihankkijalle, täydet käyttöoikeudet puhelimen tileihin ja sisältöön. En tasan anna! Myöskään mitään virustutkaa en sovelluksesta löytänyt.

Olen kai habitukseltani vaari, joka ei mitään ymmärrä ja on helposti vedätettävissä. Saman ikäluokan vaareja ja mummoja oli poikien saaliina useita. Tuskin hoksaavat koskaan vedätystä. Minulle tuli huijattu olo ja peruutin heti koko diilin. Operaattorin asiakaspalvelu suostui kyllä mukisematta palauttamaan entisen asennon.

Onkohan lainkaan olemassa Linuxille viruskuvauksiakaan? Entä Androidille, joka myös on Linux? En ainakaan ko.sovelluksesta sellaisista löytänyt merkkejä, päivitysmahdollisuuksia tai vastaavia. Voiko olla virustutkaa ilman rokotuskuvauksia? Joitakin Linuxin virusohjelmia on olemassa, mutta käsittääkseni niidenkin torjuntakyky rajoittuu Windows viruksiin. Turvallisuuspäivitykset tulevat Ubuntulle lähes päivittäin. En edes muista, milloin olisi tullut Androidille, tai onhan sille tullut käyttöjärjestelmän päivityksiä yli vuoden aikana pari kertaa. Tuskin niitä edes saa avatuksi ja katsotuksi onko turvallisuusjuttuja mukana.

Nyt olen mennyt vipuun kaksi kertaa puhelinmyyjälle ja kerran tuulikaapissa. Nyt saa riittää! En osta enää niiltä mitään.

7
Huomasin yllättäen, että minulla on Xubuntussa (10.04)(18.04) vanhentunut Firefox 62. (Itseasiassa Firefox itse ilmoitti, että ei osaa päivittää vaan on asennettava uusi ja tarjosi asennuslinkkiä, jota en kuitenkaan käyttänyt vaan käytin Ubuntun sovellusvalikoimaa.) Asensin siis uudestaan Firefoxin Ubuntun omasta sovellusvalikoimasta. Asennus sujui hyvin, mutta Firefox ei kuitenkaan käynnistynyt valikosta. Katsoin käynnistimen käynnistyskomennon ja se näyttää varsin kummalliselta.

Koodia: [Valitse]
env BAMF_DESKTOP_FILE_HINT=/var/lib/snapd/desktop/applications/firefox_firefox.desktop /snap/bin/firefox %U
Päätteeseen antaen tuo loitsu ilmoittaa: " ei ole tuollaista hakemistoa tai tiedostoa".

Tuo loitsun pituuskin on jo aika erikoista, mutta varsinainen vika on siellä lopussa. Tiedostojärjestelmässä on kyllä hakemisto 'snap' ja siinä kansio 'bin' ja siinä tiedosto 'firefox', mutta se tiedosto ei tee mitään, luulen. Sen sijaan 'snap' sisältää hakemiston 'firefox' ja se kaksi hakemistoa '147' ja 'current' ja niistä kumpikin sältää käynnistimet (vinoneliöt) nimeltään 'firefox' ja 'firefox-bin'. Niillä kaikilla neljällä Firefox käynnistyy oikein. Kun tein paneeliin käynnistimen. jolle komennoksi tämän:

Koodia: [Valitse]
/snap/firefox/current/firefox
käynnistyy Firefox ihan oikein.

Noita vaihtoehtoja on siis neljä, mikähän niistä olisi oikeaoppinen?

Onko minulla jotain vialla järjestelmässä kun tuo käynnistin ei asentunut oikein oletusvalikkoon, eikä sovellusten hakutyökalun valikkoon? Kaikki muut sovellukset kyllä käynnistyvät ja Firefoxikin on käynnistynyt ennen tätä uudelleenasennusta. Ohjelmistolähdepalvelin on suomipalvelin.

En ole vielä uskaltanut muuttaa tuon valikon käynnistimen komentoa...

EDIT: Kirotusvire 10.04 po. 18.04.

8
Kun tiedetään vain käynnistyskomento ja sovellus käynnistyy sillä hyvin pääteessä kutsumalla niin miten saisi tehdyksi pikakäynnistysnapin/kuvakkeen Gnom-Shell ympäristössä työpöydälle/käynnistintelakkaan?

9
Asennettiin ajuri Canonin sivuilta: scangearmp2_3.50-1_amd64.deb, koska laite ei ole Linuxilla tuettujen listalla.

Huomattiin, että ei toimi sittenkään ja täältä keskustelusta huomattiin, että suljettujen ajurien kanssa on jälkeenjääneisyyttä muuttuneen paketoinnin vuoksi.

Tehtiin sitten udev-sääntö toisen laitteen esimerkin mukaan muuttamalla vaan id numerot ja tietysti tiedostonnimi.

Ei tullut parannusta asiaan ja sain tietää, että tarvitaan myös symbolinen linkki, en vaan osaa laittaa siihen oikeita palikoita.

Asiasta on keskustelu alkanut täällä:
https://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=52254.0

EDIT:
Vendor ja product tunnukset saatiin komennolla lsusb: Bus 002 Device 015: ID 04a9:1827 Canon, Inc.

10
Wine ei toimi missään 64-bit Ubuntussa. Edes asennus ei toimi ilman vikailmoituksia, ei omasta sovellusvarastosta, eikä Winen omilta sivuilta. Kun monta kertaa yrittää saattaa se rikkinäinen Wine hiukan yrittää asennusavustajaa (sitä W-XP:n näköistä) pyörittää, mutta kaatuu sitten. Kerran tuli käynnistyskuvakekin sille ao.sovellukselle, mutta ei siitä mitään käynnistynyt. Olen koittanut jo monella Ubuntun variantilla, eikä millään ole toiminut.

Sen sijaan 18.04 32-bit Xubuntulla (Ubuntuahan ei enää ole 23-bit versiona) toimii mainiosti. Ja on toiminut muillakin vanhemmilla 32-bit Ubuntuilla jo vuosia. Ei edes tarvitse mitään lisäavustajia (Winetriks ym.). Hiiren kakkosella vaan .exe tiedostoa tiedostodelaimessa ja valitsee siitä avaajaksi Winen. Siitä aukeaa asennusavustaja ja asennus sujuu kuin Windowsissa (vaatii jopa ruksaamaan EULA:n). Myös käynnistyskuvake syntyy työpöydälle. Sen jälkeen ei sille Windows-sovellukselle tarvitse muuta kun avata käynnistyskuvakkeestaan. Wine itse on sellainen joku diimoni tai taustaohjelma, joka ei näy mitenkään, ja vaikka näkyisikin, ei sitä käsittääkseni niin voi käyttää.

11
Kun en osaa tuota Windowsia, niin miten sen työkaluilla saa Windowsin ntfs osiota pienennettyä, jotta saan vapaata tilaa Ubuntun asennukselle Windows 7:n rinnalle?

Kone on Dell Latitude E6220, Intel core i3, 4 GB muistia, SSD 128 GB.

Asennusmedia käynnistyy hyvin ulkoiselta USB DVD asemalta, laitteessa ei itsessään ole DVD asemaa kun se on tuollainen minikokoinen. Käynnistäessä kun painaa F2 saa asetukset, jotka voi laittaa UEFI tai Legacy tilaan. Boottijärjestys on helppo muuttaa sieltä, jotta saa bootin ulkoiselta DVD:ltä. Kokeilutilassa toimii hyvin kaikki Ubuntut, joita käsillä on.

Minkään Ubuntun, tai BootRepairDisk:in GPartEd ei suostu muuttamaan 119 GiB ntfs osiota, jolla W-7 on. Asennus ei anna rinnakkain asennus vaihtoehtoakaan. Koko levyn voisi käyttää, mutta haluaisin säästää Windows 7 professionalin. Iso punainen huutomerkki on siinä ntfs osion alussa. Onko se jonkin erikoissuojauksen merkkinä? Olisiko Windowsin omista osion muuttamiskaluista apua?

12
Jonkin aikaa jo Xubuntun paneeliin liitettävä sääpäivitys (xfce4-weather-plugin) on näyttänyt "No Data". Ensin oli ajoittain rikki ja nyt on ollut jo viikkoja. Onkohan se kokonaan mennyttä kalua, vai voiko sen korjata?

13
Kaikki muu kyllä toimii, mutta Firefox ei lähde käyntiin, antaa virheilmoituksen.

Kun käynnistää päätteestä ei lähde siitäkään, mutta antaa sentään tällaista tekstiä:

Koodia: [Valitse]
ExceptionHandler:: GenerateDump cloned child 3367

ExceptionHandler:: SendContinueSignal ToChild sent continue......

ExceptionHandler:: WaitForContinueSignal for continue signal.....

(Kopioitu näppäolemällä ruudulta toiseen koneeseen, joten voi olla kirotusvire jossain.)

Vanhanpuoleinen pöytäkone. 2GB RAM. Toimi hyvin 14.04 Xubuntulla. Puhdas asennus, joka tehtiin jo kolme kertaa, ja kahdella eri .iso:lla ja kahdella eri DVD:llä. Päivitetty ja Firefoxilkin poistettu ja asennettu uudelleen. Siis päivityskin toimii verkon yli ja sovellusvarastostakin tuli hyvin sovelluksia.

Mitä vielä voisi tehdä?


EDIT: Chromium ei myöskään käynnisty.  :(

EDIT2: Muistu  vielä mieleen, että Firefox kyllä toimi kokeilutilassa kokeiltaessa ennen viimeistä asennusta. Ja asennuksessa laitettiin täppä siihen kohtaan "asenna kolmannen osapuolen lisäjutut, tjsp..."

14
Onko kukaan  saanut Winen avulla toimimaan TomTom navigaattorin hallintaohjelmaa, joka on Windowsille tehty MyDriweConnect? Se lienee aika luotettavaa softaa, koska on TomTomin sivulta ladattu.

Ohjelma asentuu Xubuntuun Winen avulla lähes valmiiksi, tekee käynnistimenkin työpöydälle, mutta ei käynnisty vaan ilmoittaa kohdanneensa vakavan virheen. Ilmoittaa virheen olevan Winessä tai sovelluksessa. Antaa myös linkin Winen tukisivuille, josta kovasti etsin vastaavaa tapausta ja menettelyä sille, mutta en löytänyt mitään selventävää.

Wine itse kyllä toimii hyvin muutamalla muulla Windows sovelluksella.

Onkohan jotain yleistä keinoa, jolla tämän tapaisia olisi kikkailtu? Vaikuttaakohan tähän se, että kyseinen sovellus on nettiyhteyttä käyttävä?

Olisi hyvä jos ei tarvitsisi TomTomin takia asentaa Windowsia.

15
Joskus, aika kauan sitten, oli mahdollista käyttää komentoa "gksudo", jolla aukesi graafinen salasanan syöttölaatikko. Se oli joissakin tapauksissa visuaalisesti nätimpää. Viläkö tuo gksudo on olemassa ja mistä sen löytäisi?

16
Pari vuotta on taas vierähtänyt, mutta Conky on seikkailu edelleen.  ;D Conky keskusteluun ei näköjään enää voi lisätä...  ???

http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=23091.msg366185#msg366185

Voiko Ubuntuun oletus Unity työpöytään tehdä omia käynnistimiä, sivupalkin alustalle tai ihan työpöydälle? Ja miten se tehdään?

Jos on jokin verkkosivu, voi raahaamalla sirtää sen käynnistimen työpöydälle, mutta nyt en tarkoita sitä, vaan ihan uuden käynnistimen rakentamista, kuten Xubuntussa.

Olisi varmaan hyvä muussakin yhteydessä, mutta tässä tapauksessa olisi tarpeen Conky saada käyntiin vasta kun tarvitaan. Jos sen laittaa bootissa käynnistyviin ohjelmiin, se usein käynnistyy väärin ja jää työpöydän alle näkymättömiin, tai tekee taustakuvaan kehyksensä kokoisen aukon, josta näkyy musta tausta. Joskus se "jäätyy" niin että päivittyessä entinen ei poistu vaan jää uuden alle ja näin kaikki muuttuva teksti kasaantuu suttuviivaksi.

Käynnistysviiveeksi olen laittanut 15 sek ja se hiukan auttaa, mutta silti toisinaan tuo ilmiö tulee kauneusvirheeksi. Silloin on tapettava Conky:

Koodia: [Valitse]
killall conky
ja käynnistettävä jälleen heti perään:

Koodia: [Valitse]
conky
ja silloin se käynnistyy aivan oikein. Jos siis olisi käynnistinnappi, kuten minulla on toisessa koneessa Xubuntussa, niin se hienosti poistaisi tuon kauneusvirheen.

Ja... olisihan se muutenkin hyvä tietää, jos jokin "sallittujen" ohjelmavaraston ulkopuolinen vieras skripti tai ohjelma pitäisi ajaa usein. (Kuten minulla on moottoripyörän moottorinohjauksen diagnostiikka ja editointiohjelmat. Luotetusta lähteestä tietysti nekin.) Ei tarvitsisi aina muistaa päätekomentoa ulkoa jos olisi käynnistinkuvake työpöydällä.  ;)

17
Säästäväisyys on kai hyve. En ole hennonut heittää pois vanhaa hyvin toimivaa Asus eee-901 miniläppäriä, vaikka se on kovin vaatimaton ominaisuuksiltaan. Muistia 1 GB ja prosessori 32bit Intel Atom. Siksi kai uuden Xubuntun pyöritys on niin nihkeää asennusvaiheessa ja jouduin tekemään homman neljä kertaa ennen kuin onnistui. Kun kuitenkin 14.04 oli toiminut moitteetta jo pari vuotta, päätin rohkeasti asentaa uuden. Päivitäminen ei tullut kysymykseen ahtaan SSD:n takia. Siinä on 20 GB tilaa ja kahdessa osassa ikävästi 4 + 16 GB. Osiointi oli siten, että levytila ei riittäisi päivitykseen. Osittain siksikin päätin tehdä uuden asennuksen ja osioida SSD:n järkevämmin.

Ensimmäinen asennus eteni siihen asti, että osiointia tehtiin uusiksi ja osioiden kokoja muutettiin. Laitoin / osiolle koko 4 GB levyn osan ja toisesta 16 GB levystä 5 GB /usr osioksi ja loput pienelle swapille ja /home osiolle. Asennus jäi jauhamaan /usr osion luomista kun menin nukkumaan ja aamulla se jauhoi sitä edelleen. Keskeytin asennuksen ja kaivoin esille Boot-Repair levyn ja tein hienot osiot sillä.

Toinen yritys eteni hyvin osioinnin läpi kun ei tarvinnut muuttaa niiden kokoja ja olin jo kovin toiveikas, mutta sitten asennus jäi odottamaan aika-asetus palvelinta. Mikään Helsinki asetus ei tuntunut kelpaavan kun lähdin kauppaan. Takaisin tullessani ohjelma jauhoi edelleen kellonaikapalvelinta. Keskeytin asennuksen. Ohjelma antoi jostain syystä ilmoituksen "asennus on valmis, tee uudelleenkäynnistys" tai jotain sinne päin. Uudelleenkäynnistys painike oli kuitenkin himmeänä.

Kolmannella kerralla asennus vaihtoehdoissa oli myös olemassa oleva 16.04, joka olisi mahdollista asentaa uudelleen, ensimmäisenä vaihtoehtona. Valitsin sen. Asennus meni loppuun asti aivan hyvin. Kellokin sai oikean ajan ja osiot olivat aivan oikein. Tyytyväisenä tulokseen tein päivityksen, joka olikin aika iso, niin iso, että vanhasta muistista tein sen osissa. Kernelpäivitys ensin ja sitten parissa osassa muut. Vastoinkäymiset alkoivat kun aloin asentaa kaipaamiani sovelluksia. Uusi sovellusten asennus työkalu ei tuntenut kaikkia tarvittavia. Keepassx on salasanapankki, jota ilman en pärjää. Synaptic puuttui myös. Asensin kokeeksi VLC:n ja se oli virhe. Ohjelma käytti prosessoria sadalla prosentilla ja 70°C lämmöllä vähän aikaa ja sitten koko laite jumittui. Ei ottanut mitään komentoa. Näin jatkui kunnes kyllästyin odottamaan ja keskeytin homman virtanapilla. Uusi käynnistys toi pettymyksen. Resoluutio oli aivan väärä ja sitä ei ollut mahdollisuutta muuttaa asetuksista. Lisäksi minkäänlaisia verkkoyhteyslaitteita ei saanut toimintaan. Kaivoin asennusmedian uudelleen esille. Se on SD-kortti kun tämä on miniläppäri.

Neljäs asennus oli aivan perus juttu, paitsi omalla osioinnilla "jokin muu". Kun osioiden kokoja ei tarvinnut uusia kaikki meni hyvin. Kellonaikakin löytyi asetuksella Helsinki. Uudet päivitykset taas osissa ja sitten työpöydän asettelun ja sovellusten asennuksen pariin. Päätteessä sain asennettua synapticin ja sillä sen Keepassx sovelluksen ja huokaisin helpotuksesta. Huomasin täällä keskustelun siitä "sovellukset" ohjelmasta ja asensin Synapticilla Software centerin. Se toimii hyvin ja on vanha tuttu. Sillä sain asennetuksi kaikki tarvittavat ja poistetuksi tarpeettomat. Tuota "sovellukset" asennusohjelmaa en uskalla käyttää. Asensi myös Päävalikko nimisen sovelluksen, jolla voi muokata valikoita kätevämmin kuin epäselvällä Valikkomuokkain sovelluksella.

Melkein kaksi päivää meni askartelussa, mutta en syytä Xubuntua yksinään. Syytä lienee omassa saituudessa kun vanhoja vehkeitä pitää vaan tekohengittää. Lopputulos on kuitenkin aivan mainio.  :D

Edit: Typo otsikosta.

18
Kun ajan Puppy-Linuxilla kannettavaa tietokonetta, josta pitäisi muuttaa osioiden kokoa GPartEd sovelluksella saan kyllä kaikki muut osiot suostumaan koon muuttamiseen, mutta Ubuntun /home:n sisältävä (ext4) osio pysyy itsepintaisesti mountattuna eikä sitä voi muuttaa mitenkään. Kun sitä yrittää unmountata tulee virheilmoitus: "can't unmount /initrd/mnt/dev_save: Devisce or resource busy" Puppy myös näyttää kyseisen osion punaisella pallukalla varustettuna, ikään kuin sillä olisi jotain töitä menossa, vaikka koko Ubuntu ei ole käynnissäkään.

Mitenkähän tuon voisi saada hallintaan?

Jaa, että miksikö pitää muuttaa osiointia? No, kun tuo Windows on oltava jossain koneen nurkassa siitä naurettavasta syystä, että TomTom navigaattorin päivitykset on pakko tehdä Windowsilla tai Mäkillä ja Windows tahtoo muuttaa itsensä 7:sta10:ksi ja siihen tarvitaan hiukan lisää tilaa. Tuli aikoinaan Ubuntua asentaessa jätettyä Windovsille hiukan ahdas pala.

19
Reilu viikko sitten asensin Manjaron yhteen vanhaan (Celeron) kannettavaan. Samassa laitteessa on rinnalla ennestään Lubuntu. Manjato toimii muuten hyvin, mutta siinä ilmeni kiusallinen vika, joka tekee siitä lähes käyttökelvottoman. Se hyytyy kolmeksi sekunniksi joka yhdeksän sekunnin välein. Siis pysähtyy kaikilta näkyviltä ja kuuluvilta toiminnoiltaan, näyttö ja ääni, eikä mikään hiiren tai näppäimistön komento tee mitään. Kaikki komennot, hiiren ohjaukset ja näppäilyt, kyllä menevät perille muistiin ja toteutuvat sitten sen kolmen sekunnin keskeytyksen jälkeen ryppäänä. Rinnakkaisella Lubuntulla ei mitään tällaista ole esiintynyt. Ei myöskään kokeilussa olleilla Xubuntulla ja Ubuntulla ole tuota kiusaa ollut.

Yritin etsiä keskeytyksen tekevää prosessia tappamalla tehtäviä yksitellen niin paljon kuin vain pystyi työpöydän katoamatta, mutta sillä metodilla ei vikaa löytynyt. Parhaiten sen näkee seuraamalla ohjauspaneelista kelloa, johon on asetettu sekunnitkin näkyville. Sekunnit pysähtyvät yhdeksän sekunnin välein ja samat numerot pysyvät kolme sekuntia ja sitten kellon käynti taas jatkuu, ollen kyllä ajassa.

Jos laittaa jonkin YouTuben videon käyntiin HTML5:llä, Flashilla ei jaksa tämä laite näyttä videota myöskään Lubuntulla, niin yhdeksän sekunnin välein kuva ja ääni pysähtyvät kolmeksi sekunniksi ja sitten taas jatkavat siitä seuraavat yhdeksän sekuntia virheettömästi.

En ole vielä asiasta kirjoittanut Manjaron keskusteluun. Haulla ei tällaista aihetta sieltä äkkiä etsien löytynyt. Keskustelu näyttää siellä olevan aika verkkaista muutenkin.

Manjaron asennuksessa on kolme asennusohjelmaa, joista se testausvaiheessa oleva ei tehnyt toimivaa asennusta. Päivitys ei toiminut vaan väitti avainnipussa olevan jotain ristiriitaa. Virallinen vakaa asennusohjelma teki toimivan asennuksen.

Käyttötuntuma XFCE ympäristössä vaikutti nopealta ja tuttu työpöytä oli helppo säätää itselle sopivaksi kaikkine pikanappeineen.

Sovelluksia oli sopivasti ensiasennuksessa ja Broadcomin WLAN-ajuritkin tulivat asennuksessa ilman eri asennusta. Uusien sovellusten asennus ei ole aivan helppoa sovellusvalikoiman takia. Se on kovin Arch tyyppinen. Pitää tietää mitä etsii, eikä aina voi paketin nimestä, eikä edes lyhyestä esittelystä päätellä, onko tämä nyt se sovellus, jota olen etsimässä.

"Epätieteellisin" keinoin arvioitu prosessorin käyttö ja RAMmin käyttö ovat jopa pienemmät kuin Lubuntulla. Myös nopeus, ilman tuota mainittua vikaa, vaikutti vallan erinomaiselta. Myös käynnistys ja sammutus ovat todella nopeat tällä vanhalla laitteella, johon Manjaro näyttäisi olevan Ubuntu-variantteja kevyempänä sopiva, jos tuon kiusallisen häikän saisi korjatuksi.

EDIT: Koska vika ei ole Manjaron, eikä XFCE4 työpöutäympäristön, vaan tämän 2006 ostetun Asus A6R kannettavan vanhentuneesta tekniikasta, etenkin näytönohjauksen, ratkaisin asian valitsemalla LXDE työpöytäympäristön, joka toimii Manjarollakin mainiosti.

EDIT 2: Ratkaisu 2: Toiminta asettuu vakaaksi myös XFCE4 työpöytää käyttäen kunhan säätää siitä komposointiasetuksen pois päältä, kuten jäljempänä on esitetty. Pienet kosmeettiset hienoudet vain jäävät silloin pois.

20
Laitealue / Onko kiintolevy rikki? [RATKAISTU]
« : 20.09.15 - klo:16.33 »
Tuttava toi miniläppärinsä, johon olen hänelle vuosia sitten asentanut Xubuntu 14.04 LTS:n (32 bit Asus eee 1001).

Laite oli jäänyt jauhamaan jotain päivitystä saamatta sitä valmiiksi, ei osannut sanoa, mitä päivitystä. Kone sammutettiin ja käynnistettiin. Ei käynnistynyt vaan tuli seuraava teksti:

Gave up weiting for root devise. Common problems:
– Boot args (cat /proc/cmdline)
   – Check rootdelay= (did the system wait long enough?)
   – Check root= (did the system wait for the right devise?)
– Missing modules (cat /proc/modules; ls/dev)
ALERT: /dev/disk/by–uuid/8104196f-4355-4746-9d9a-1a2a25f5570d does not exist.
Dropping to a shell!


BusyBox v1.21.1 (Ubuntu 1:1.21.0–1ubuntu1) built–in shell (ash)
Enter 'help' for a list of built–in commands.

(initframfs) help
...paljon komentoesimerkkejä...

Onko huono idea koittaa ajaa muistikortilta Linuxia livenä ja katsoa GPartEdillä, onko levyn (/) osio tullut vaan täyteen, tai onko koko kiintolevyä olemassakaan enää?

Vai olisiko muita ehdotuksia, mitä voisi koittaa?

Jos (/) on tullut täyteen, millä saan siihen vapautettua tilaa ulkoiselta medialta (muistikortilta) livenä ajaessa? Voiko Synaptic silloin koskea kiintolevyyn?

Sivuja: [1] 2 3 4