Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - ilkant

Sivuja: 1 ... 12 13 [14] 15
261
Päivitin Kubuntu Jauntyn Karmiciin Kubuntun omalla online-päivityksellä kun se kysyi halukkuutta päivitykseen. Ensimmäistä kertaa online-päivitys ei tökännyt mihinkään. Varoituksia tuli kuitenkin erinäisistä asioista. Päivityksen jälkeen kaikki näytti toimivan ok. Kaikki entiset salasanat ja selainhistoriat olivat käytössä kuten aiemminkin. Ainoastaan OpenOfficen tekstinkäsittely ja taulukkolaskenta olivat kadottaneet viimeiksi käsiteltyjen asiakirjojen listan. Ja Firefox- sekä Konqueror-selaimissa äänet eivät enää toimi. Skypessä äänet toimivat ja järjestelmän varoitusäänet toimivat.

Firefox käyttää VLC media player for Ubuntua. Sivulla ei edes ole Karmicia listalla. Voiko äänettömyys johtua siitä? Selainten asetuksissa ei näy mitään ääniin viittaavaa.

Mistä päin lähteä seuraavaksi selvittämään vikaa?

262
Ubuntu tietokoneissa / OO Impress mallipohjat [Ratkaistu]
« : 27.11.08 - klo:12.00 »
OO Impressin mallipohjavalikoima on varsin suppea verrattuna esim. Windowsin PowerPointtiin. Netistä löytyy kuitenkin jonkin verran käyttökelpoisia Impressin mallipohjia, esimerkiksi eksoottinen Kaohsiung sivulta Impress Templates. Latasin mallipohjan koneelle ja avasin sen OpenOffice Impress 2.3.1 (Windows-versio) -ohjelmaan.

Mallipohjasta voi muuttaa ainoastaan Title of Presentation -alueen. Your Name yms. eivät aukea tavallisin keinoin muokattavaksi. Onko vika

- mallipohjassa
- Impressin versiossa
- käyttäjässä?

Kaipaan ohjeita, miten ko. mallipohjaa voisi hyödyntää esityksessä. Sama vinkki pätenee myös muihin netistä ladattuihin mallipohjiin. Tämä kysymys on tehty siinäkin mielessä, että OpenOfficen käyttäjät huomaisivat Impressin mahdollisuuksia.

263
Ubuntu tietokoneissa / OO Calc aikalaskuja (Ratkaistu)
« : 07.11.08 - klo:12.16 »
Taulukossa on sarakkeessa A kokonaislukuja alekkain. Sarakkeessa B on aikoja muodossa 00:40:00 (siis 40 minuuttia). Kun teen laskukaavan =A1/B1 sarakkeeseen C, tulos on jotain muuta kuin mitä pitäisi. Lukuarvoilla 22 ja 00:40:00 arvoksi tulee 792 kun mielestäni sen pitäisi olla noin 0,5 tai 30 tms. ( 22 / 40 min = 0,5 minuutissa. Sekunneissa laskettuna se olisi noin 30).

Mikähän on mennyt pieleen? Sarakkeet A ja C on mutoitu luku-tyyppiseksi tiedoksi ja sarake B aika-tyyppiseksi. Ohjelma on OO Calc 2.3.1.

264
Taustaa: Olen käyttänyt aiemmin KDE 3.5.x -järjestelmää ja sitten asensin sen rinnalle KDE 4.x -järjestelmän. Korganizer lie 3.5.10 -sarjaa.

Tilanne: Kun lisään nyt uuden tapahtuman, se asettaa tapahtumalle järjestäjäksi itseni (löytänee Kaddressbookista) ja osallistujaksi myös itseni. Tästä johtui sellainen piirre, että Korganizerin näyttöön tapahtuman otsikkoriville tuli pingviinin pää (jonkinlaista kypärääkin olin havaitsevinani  :) ). Aiemmin näitä ei ole tullut. Aikani selvittelin ilmiötä ja havaitsin, että se johtuu tapahtumaan automaattisesti liitetystä osallistujasta (minä itse). Yritin poistaa tämän ominaisuuden poistamalla ruksin Kontact/Korganizerin asetuksista käytä Groupware-toimintoja -kohdasta. Mutta se ei vaikuttanut asiaan. Pigviinin pää ilmestyi jälleen uuteen tapahtumaan. Liekö bugi ohjelmassa?

Quick and dirty -ratkaisu: Poistin jokaisesta uudesta tapahtumasta osallistujan (itseni) ja pigviinin päät katosivat kalenterista.

Toive: Haluaisin nyt, että oletuksena pingviinejä ei tulisi tapahtumiin, vaan pelkästään silloin, jos tapahtumaan osallistuu muitakin kuin minä. Voiko sellaisen säätää jotenkin?

265
Työpöydän paneeliin on ilmestynyt kaksi lompakkoa. Onkohan toinen KDE 3.5.x sarjasta peräisin (tuo oikeanpuolimmainen)? Ainakin nätimpi ulkoasultaan. Voiko näiden kahden lompakon arvokkaat sisällöt yhdistää vaikkapa tuohon oikeanpuolimmaiseen? Ilmeisesti KMail käyttää oikeanpuolimmaista, mutta esim. Kopete yms. vasemmanpuolimmaista.



[ylläpito on poistanut liitteen]

266
Laitealue / Kirjoittimen muistin määrä
« : 26.03.08 - klo:16.58 »
Laser-kirjoittimessa Brother HL-5250DN tulee vakiona 32 MB muistia. Laitteessa on yksi paikka lisämuistille 64, 128, 256 tai 512 MB:lle.

Tietokoneessa muistin määrän kasvattaminen vaikuttaa sitä enemmän, mitä vähemmän muistia on. Toisin sanoen suureen määrään lisääminen tuo hyötyä vähemmän kuin pieneen. Mikä on kirjoittimen "järkevä" muistimäärä kotioloissa kun tulostuksia tulee suhteellisen harvoin?

Toinen kysymys: Osaako joku sanoa suoraan jonkun kaupan tuotteena muistikampaa, joka käy tuohon laitteeseen. Käykö Kingstonin tavalliset (SO)DIMM:it? Ohjekijrjassa on kerrottu  Buffalo VN133-D512 ja TechWorks 12475-0001 muisteista, mutta niitä en ole löytänyt kaupasta. Muistissa tulisi olla 144 pinniä, outputtia 64. CAS latency 2, Clock freq >= 100 MHz, korkeus 31,75 mm. Dram tyyppi SDRAM 2 Bank.

267
Käytössä on Kubuntu Gutsy, jonka KDE on versio 3.5.8. Kubuntu on julkaissut KDE 3.5.9 paketit. Sen voisi päivittää apt-get dist-upgradella. Kuulemani mukaan riippuu pakettivarastojen (repository) asetuksista, päivittyykö KDE dist-upgradella versioksi 3.5.9 tai 4.x.

Kuinka varmistun, että KDE:ksi päivittyy versio 3.5.9, eikä 4.x ?

268
Ubuntu tietokoneissa / Asetusten siirto uuteen
« : 21.03.08 - klo:16.42 »
Esipuhe:

Olen silloin tällöin vaihtanut konetta, levyjä ja käyttiksiä. Laitteistojen ja käyttisten asennusten jälkeen tulee vielä iso työ siirtää vanhat selainten kirjanmerkit, yhteystietoluettelo, kalenteri, sähköpostit, salasanat (webbiselaimen kautta webbisivuille laitettavat sekä paikallisten ohjelmien omat salasanat) yms. henkilökohtaiset tiedot uudelle koneelle.

Sitäpaitsi jos Kubuntussa siirtää kalenterin std.ics tiedoston uuteen koneeseen, kaikki tapahtumien ryhmämäärittelyt (esim. eri värit) katoavat.

Idea:

Olisi mukava jos esim. Kubuntussa olisi ohjelma, joka osaisi hakea kaikki henkilökohtaiset tiedot vanhalta koneelta tyyliin annetaan ip-osoite, käyttäjätunnus ja salasana. Sovellus hakisi nuo em. tiedot uudelle koneelle. Riittäisi sellainenkin ohjelma, joka tuo tiedot samaan käyttisversioon, ei tarvitse osata päivitystä uudempaan versioon.

Vanhan koneen tietojen liittämistapoja on
a) vanha kovalevy kiinni uuteen emoon => tarvitaan vain hakemistopolku
b) vanha kone liitetään nettiin ja haetaan sen kautta vaikkapa scp:llä => tarvitaan ip, käyttäjätunnus ja salasana sekä mahdollisesti hakemistopolku
c) poltetaan vanhat tiedot vanhalla koneella rompulle/dvd:lle ja siirretään romppu uuteen koneeseen ja palataan tapaan a)
d) siirretään tiedot usb-tikulle. Tikku uuteen koneeseen ja palataan tapaan a)
e) ristiinkytketty ethernet-kaapeli koneiden väliin, palataan tapaan a)
yms.

Nyt siis tämä sovellus tietäisi esim. Kubuntun käyttäjän .kde -hakemistot ja osaisi sieltä siirtää ne oikeat tiedostot uudelle koneelle.

Onko tällaista jo olemassa?

269
OpenOffice 2.3.0 (Kubuntu Gutsyssä) ei ilmeisesti osaa sisällysluettelon sivunumerointia sellaisessa tapauksessa kun asiakirjan alussa on n kpl numeroimattomia sivuja (useassa osiossa). Tekstissä sivunumerointi alkaa ykkösestä (todellisuudessa sivu 7), mutta sisällysluetteloon tulee sivunumeroksi 7 siinäkin tapauksessa, että sisällysluettelon poistaa ja luo uudelleen.

Asiakirjaan on tehty sivutyyleillä kansilehti, juttua, sisällysluettelo, teksti, liitteet. Ensinnäkin jos sisällysluettelo on useamman sivun mittainen, se pitää määritellä sivutyyleiksi sisluettelo1 ja sisluettelo2, sillä tyylimäärittelyssä sisluettelo1 joutuisi muuten laittamaan seuraavaksi tyyliksi tekstin ja se tekisi sisällysluettelon 2. sivun väärällä tyylillä (lähinnä sivunumerointi on se asia, mikä menee pieleen). Ja jos sen määrittelisi sisluettelo1:llä vain, niin silloin sivutyyli ei voisi ikinä vaihtua tekstiksi. Tämän lisäksi kun jokaiseen sivutyyliin on laitettava seuraava tyyli, liitteille ei voi määritellä erillistä tyyliä kun siinä tapauksessa jokaiselle tekstisivulle pitäisi määritellä oma tyylinsä.

Ehkä tässä on ajateltu asiaa liian monimutkaisesti, mutta muuten sivunumeroinniksi ei saatu seuraavanlaista

kansilehti - ei sivunumerointia
juttua - ei sivunumerointia
sisällysluettelo - sivunumerointi I,II, III jne. (alatunnisteessa)
teksti - sivunumerointi 1,2,3, jne. (alatunnisteessa)
liitteet - ei sivunuermointia

Toivottavasti OpenOffice Writerillä tehty asiakirja ei mene sekaisin tyylien vispauksesta. :) Tiedoksi, että tällaisessa tilanteessa auttaa quick and dirty ratkaisu: ruksii täpällä manuaalisen sisällysluettelon muuttamisen mahdolliseksi ja muokkaa käsin oikeat sivunumerot (ei ole kokeiltu kuitenkaan).

270
Asentaminen ja käyttöönotto / Kuvien geotäggäys
« : 13.02.08 - klo:00.32 »
Luin artikkelin gps-kamera-edullisesti, joka käsittelee kuvauspaikan koordinaattien lisäämistä digikameroilla otettuihin kuviin. Aihetta on tullut mietittyä itsekin jo aiemmin. Artikkelissa on kerrottu parista ohjelmasta, mutta ne ovat Windowsiin ja ainakin toisesta pitää maksaa.

Onko linux-puolella tällaisia ohjelmia ilmaisena?

271
Noin viikolla 6/2008 Kubuntu Gutsyn flashiin tuli päivitys. Sen jälkeen esim YouTuben flash ole näkynyt konquerorissa. Yritin korjata sitä, en muista miten. Lopputuloksena äänet kuuluvat jo, mutta kuva ei näy. Olen poistanut aikoinaan tiedoston

   ~/.mozilla/plugins/libflashplayer.so

kun se oli vanha versio vuodelta 2004 ja kaatuili usein esim. Digi-Hesaria lukiessa (Digi-Hesari näkyy kyllä nytkin Konquerorilla). Tänään latasin Adoben sivuilta

   http://www.adobe.com/shockwave/download/download.cgi?P1_Prod_Version=ShockwaveFlash

paketin tar.gz ja purin sen libflashplayer.so tiedoston mozillan liitännäisten hakemistoon tiedostoksi

   ~/.mozilla/plugins/libflashplayer.so

tiedostoksi. Ei auttanut. Poistin sen. Käytössä on edelleen

   -rw-r--r-- 1 root root 8119784 2008-02-08 08:23 /usr/lib/flashplugin-nonfree/libflashplayer.so

Tuonne osoittaa linkki esim. täältä:

   /etc/alternatives/firefox-flashplugin

Firefoxissa flashit toimivat ok, mutta ei Konquerorissa. Konquerorissa YouTube sivulla flashin paikalla on taustan värinen laatikko, ääni kuuluu, mutta kuvaa ei näy. Olen tehnyt komennon

   sudo dpkg-reconfigure konqueror

eikä sekään auttanut. Flash toimi ennen tuota viime viikkoista päivitystä. Missähän vika voisi olla?

272
Asensin pitkästä aikaa bluetooth donglen Kubuntu Gutsy -koneeseen. Asentelin tarvittavia ohjelmia sekä xgnokiin. Nykyään ei tarvinnut enää tehdä mitään asetusten säätöjä. Tekstiviestit siirtyivät kännykästä koneelle. Kun käpistelin kännykän kalenteria, xgnokii kaatui.

Sitten päätin kokeilla Kontactin Kaddressbookkia ja Korganizeria. Niissä ei ollut suoria toimintopainikkeita tietojen siirtoon. Googlasin lisäinfoa ja sain tiedon juuri tuon Nokia 6310i:n soveltumattomuudesta tähän hommaan. Kuitenkin tällaisella vinkillä joku on saanut jotain siirrettyä johonkin kännykkään.

Kokeillessani tuota viimeistä sain Bluetooth OBEX Object Push client -ohjelmalla virheilmoituksen: "Error sending file koe.txt to phone. Response message: Forbidden". Johtuuko tämä nyt siitä, että Nokia 6310i (firmware vuosia vanha) ei osaa Obexia vai onko jokin vipu vain väärässä asennossa?

273
Laitealue / Kaatumisongelma [Ratkaistu]
« : 12.10.07 - klo:01.06 »
Pelialueen viestissä Flightgear kerroin näytönohjaimen kiihdytyksen jälkeisistä kaatunmisongelmista (18.11.2006). Syyksi paljastui lopulta aika mielenkiintoinen juttu. Kirjoitan sen tänne, jos jollekin on tästä hyötyä. Pidän ainakin itse, jos ratkenneet ongelmat kerrotaan jälkikäteen foorumeilla. Niistä oppii uutta.

Kone oli kaatunut joskus kesäkuumina päivinä silloin tällöin. Ratkaisin sen ongelman quick and dirty -menetelmällä poistamalla tietokoneen kopan kannen. Kone oli kaatuillut joskus silloin tällöin esim. kun KDE:n Quantalla editoi tekstejä ja koneen hitaudesta johtuen näppäimistöpuskuriin jäi paljon (yli 10) merkkiä. Yleensä silloin kone kaatui. Nyt näytönohjaimen kiihdytysten jälkeen kaatuilu tiheni huomattavasti. Lopulta uuden koneen hankinta tuli mieleen järkevänä ratkaisuna.

Ostin koneeseen nopeamman prosessorin kun se oli halpa. Poistaessani vanhan prosessorin päällä sijainnutta siiliä ja tuuletinta huomasin, että prosessori on osunut siilin pyöreään kuparipintaan aivan laitaan. Osa prosessorista muistaakseni oli kuparipinnan ulkopuolella (otti kiinni tiettävästi kuitenkin siiliin silikonitahnan kautta). Miten tämä oli mahdollista? Siili oli asennettu väärin päin!

En saanut uutta prosessoria toimimaan emolevyllä, joten vaihdoin vanhan takisin. Asensin siilin oikein päin. Kaatuilu on loppunut siihen paikkaan. Kone on pysynyt vakaana kiihdytetyllä näytöllä.

Tällainen tapaus.

Lopuksi pieni vinkki: Google Earthissa piilotettu lentosimulaattori.

274
Pelit / KDE Knights ja pelitilanne
« : 06.06.07 - klo:01.29 »
Yhtä harrastusta varten tarvitsin ratkaista shakkitehtävän. Etsin Googlella käyttämälleni Kubuntulle sopivia shakkiohjelmia. Löytyi Knights. Asensin helposti sudo apt get install knights.

Peli oli ok, mutta voiko siinä syöttää valmiin pelitilanteen alkuasetelmaksi? Valikoissa ei sellaista mahdollisuutta tuntunut löytyvän. Tutkailin tallennettua pelitilannetta tiedostona. Se oli ascii-muotoinen, mutta sisälsi siirrot alkutilanteesta. Tarvitsen nyt mattitehtävän ratkaisuun visuaalisen kokeilualustan. En pysty luomaan peliä siirtoina alusta alkaen. En voi luoda kokonaista peliä kun tarvitsen nyt mattitehtävän ratkaisun kokeillualustaa.

Hyllyn päällä on oikea pelilauta ja nappulat, mutta eikö tuon voisi tehdä tietokoneellakin? :)

275
Yleistä keskustelua / Bill Gates rajoittaa
« : 24.02.07 - klo:12.42 »
Bill gates on ihan oikealla asialla:
Gates säännöstelee lastensa tietokoneen käyttöä.

Mutta linuxia on turvallista käyttää vähän pidempään - yli 45 minuuttia päivässä.  ;D

276
Pelit / Flightgear
« : 18.11.06 - klo:14.28 »
Sivulta Flightgear löytyy hieno lentosimulaattori. Asensin sen koneelle, ja se ei käynnistynyt suoraan. Kun säädin näytönohjaimen Nvidiaksi, homma alkoi pelittää. Ohjelmalla nvclock voi säätää AGP-näytönohjaimen asetuksia, kiihdyttää ja vaikka kellottaa, jos haluaa.

277
Laitealue / Bluetooth ja Nokia 6310i
« : 10.11.06 - klo:01.40 »
Suositelkaa jotain bluetooth-palikkaa koneen usb-väylään, joka toimisi KDE:n kanssa (Kubuntu) ja joka ei ole kovin kallis. Googlella löytyikin sivuja, mutta onko kellään käyttökokemuksia toimivasta laitteesta?

Fedora Core 2:n aikaan sain yhteyden xgnokii-ohjelmalla sarjaportin COM1 ja kaapelin kautta. Tiedot jopa siirtyivät. Kubuntussa en ole saanut yhteyttä muodostumaan (Kandyllä). Xgnokiin asennuksessa Kubuntuun taisi olla ongelmia.

279
Html-tiedostoja on tehty latin-1 -merkistökoodauksella. Sitten pelvelinkoneeseen on vaihdettu distro ja järjestelmän merkistöksi on määritelty utf-8. Apache2:n oletusmerkistöksi on asetettu latin-1. Hyvä. Homma pelaa siltä osin, mutta... Kun palvelinkoneella tekee uusia tiedostoja, niin ne ovatkin oletuksena utf-8 -koodattuja (niitä tekee jotkut kolmannen osapuolen ohjelmatkin).

Kokeiluissa on ilmaantunut sellainenkin seikka, että webbisivua katseleva selain ei näytä sivua header-osan merkistömääritysten mukaan, vaan palvelimelta tulevan merkistökoodin mukaan. Eli skandit näkyvät oudosti joillakin sivuilla.

Kysymys: Millä tavalla kaikki webbisivut saisi muutettua utf-8:ksi? Luulisi, että tähän kysymykseen on törmännyt muutkin. Google-haut eivät tuoneet suoraa vastausta kuitenkaan. Yhden hakemiston tiedostojen merkistön voisi vaihtaa näin:

recode -v ISO_8859-1..UTF-8 *.html
sed -i s/iso-8859-1/utf-8/ *.html

Ensimmäinen uudelleenkoodaa tiedoston merkistön ja jälkimmäinen vaihtaa headeriin merkistömääritelmän (aikas kätevä sinänsä). Mutta... Järjestelmässä on myös php-sivuja.

Sitten tuon menetelmän kaatava yllätys kokeiluissa: Jotkut sivut onkin saatu kavereilta ja ne on tehty Windowsissa, koodauksena windows-1252. Heh. Levyltä voi löytyä vielä muitakin merkistökoodauksia webbisivuina...

Kysymys: Onko järkevämpi tehdä sh-skriptihässäkkä, joka osaisi nuo kaikki muuntaa utf-8:si? Vai perlillä? Vai C++:lla vai javalla? Olen itse päätynyt java-ohjelmaan. Onko parempia ehdotuksia? Valmiita ratkaisuja?

Yksi mahdollisuus on pitää webbisivut latin-1:sinä, mutta pitkän päälle se tuskin tulee onnistumaan.

280
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Kalenteri foorumille
« : 30.09.06 - klo:07.35 »
Löysin Kubuntun englanninkieliseltä foorumilta mielenkiintoisen ominaisuuden: kalnterin.

http://kubuntuforums.net/forums/index.php?action=calendar

Se käyttää Googlen kalenteria hyväkseen. Vastaavanlainen voisi olla tähänkin foorumiin asennettavissa... Kalenterissa voisi olla mielestäni uusien distrojen julkistuspäiviä ja ehkä kirjoittelijoiden synttäreitäkin.

Sivuja: 1 ... 12 13 [14] 15