Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - ilkant

Sivuja: [1] 2 3 ... 17
1
Multimedia ja grafiikka / Spectaclen kaatuminen ja nvidia
« : 22.03.25 - klo:20.12 »
Kubuntu 24.10 Spectacle v. 24.05.2 on toiminut viime aikoina niin, että se toimii ok ensimmäisellä käyttökerralla. Ja toisella, jos sen tekee kohtapuoleen ensimmäisen käyttökerran jälkeen. Mutta jos siinä välissä on tehty erinäisiä juttuja, niin se kaatuu toisella kerralla. Nyt se erinäinen juttu oli koneen boottaus kesken kaiken. Siis itse tehty konsolikomento reboot.

Konsolista käynnistettynä spectacle antaa virheilmoituksia tuossa käynnistymättömyyden tilassa. Esimerkiksi tämä:

Koodia: [Valitse]
libva info: Trying to open /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/nvidia_drv_video.so
libva info: va_openDriver() returns -1
kpipewire_vaapi_logging: VAAPI: Failed to initialize display
kpipewire_vaapi_logging: DRM device not found

Tuo avaaminen ei onnistu kun kyseistä tiedostoa ei ole. Kun katselin hakemistoa, niin siellä oli nouveaun tiedostoja. Ja minähän olen aiemmin käyttänyt noita avoimen lähdekoodin ajureita ennen Nvidiaa. Nyt siis Nvidian asennus ei ole tuollaista tiedostoa asentanut. Liekö Nvidian bugi? Voiko tuollaisia saada jostain ladattua?

2
Vaihtoehtoiset työpöytäympäristöt / Chromium ja Qt6
« : 18.03.25 - klo:16.24 »
Chromium-selaimessa on ollut Kubuntussa ääniongelmia (ratkenneet uudemmissa versioissa) ja jäätymisongelmia. Kun siirryin Kubuntun uudessa versiossa Qt6:een, alkoi tulla jäätymisongelmia. Aluksi niitä tuli usein. Kun siirsi ikkunaa näytöllä kohtalaisen lähelle näytön ylälaitaa, se hyvin helposti muuttui kokoruudun kokoiseksi. Ja kun sen palautti normaalikokoíseksi, se oli jäätynyt. Ei ottanut mitään hiiren toimintoa vastaan eikä näppäimistöltä mitään. Noita jäätymisiä tapahtui myös muutenkin kesken kaiken.

Sittemmin nämä ovat harventuneet. Nyt ei tuolalisesta kokoruudun kokoon muuttumisesta tule jäätymisiä. Mutta harmillisesti silloin tällöin kun Chromium-ikkuna on ollut kauan auki. Eikä se aika siinä ole ratkaisevaa. On ikkunoita, jotka ovat olleet tunteja taustalla auki, eivätkä ne ole jäätyneet. Sain tässä oivallisen esimerkin siitä, että kysymys on Qt6:sesta. Minulla oli YouTube video meneillään Chromiumissa. Ääni kulki hyvin, mutta kuva oli jäätynyt. Ikkunaa pystyi siirtämään ja kun siihen ikkunaan teki hiirellä jotain, niin ikkunan kehyksessä (mm. ikkunan otsikkorivi) näkyi muutoksia. Se siis ottaa vastaan toimintoja ja tuottaa ääntä. Mutta kuva on jäätynyt.

Nyt sitten olen ajatellut, että haluaisin ottaa selville, mikä noita jäätymisiä vielä tekee. Voiko Chromiumin käynnistää debuggaus-moodissa? Tai voiko käyttää jotain erillistä debuggausohjelmaa Chromiumin alla?

FireFoxissa ei ole ollut minkäänlaisia ongelmia näissä asioissa. Se on vain Chromium ja Qt6.

3
Jokin aika sitten päivitin Kubuntu 24.10:nen Discoverilla. Siellä oli Chromium ja Firefox päivitettävänä sekä uusi versio Linuxista. Päivitykset menevät niin, että ensimmäisellä päivityskerralla päivittyvät selaimet. Ja sitten pitää painaa toisen kerran päivitä-painiketta, jotta nuo järjestelmätiedostot päivittyisivät ja muut ohjelmat. Nyt kävi niin, että Discover ilmoitti virheen ja ilmaisi, että siitä pitäisi kirjoittaa bugiraportti Lauchpadiin. No minä painoin sitä painiketta. Launchpadissa minun olisi pitänyt selata niistä bugi-ilmoituksista, että onko joku toinen ehtinyt jo kirjoittaa tuollaisesta tilanteesta raportin. Ja onko se täsmälleen samanlainen tilanne kuin minulla. Bugiraportin kirjoitus jäi tekemättä.

Sitten kun käynnistin DIscoverin uudelleen, se ei tuonutkaan järjestelmäpäivitystä enää näkyviin. Mietin, että mitä minulta jäi saamatta. Kone toimi kuitenkin moitteettomasti. Ja tänään päivittyi jotain järjestelmätiedostoja. Onkohan tuo ollut mahdollisesti väliaikainen virhe (K)ubuntun pakettivarastossa? Silloinhan se ei haittaa mitään. EIkä tämä nytkään haittaa. Kirjoitan vain, että tällaistakin voi tapahtua.

4
Yleistä keskustelua / Eurooppalaiset softavastineet
« : 07.03.25 - klo:19.20 »
Web-opettaja kertoo videollaan amerikkalaisten ohjelmatuotteiden eurooppalaisia vastineita sivustolla European alternatives for digital products.

Tässä viikolla olin mukana Iki.fi vuosikokouksessa etänä. Ilokseni huomasin heidän käyttävän avoimen lähdekoodin ohjelmaa Jitsi. Yritin etsiä tuolta aiemmin mainitulta sivustolta tätä Jitsiä, mutta ei löytynyt. Sieltä ei löytynyt hakusanoilla Linux ja Kubuntu mitään. Ehkä ne pitäisi olla jonkun laajemman taksonomian alla, jossa olisi nuo vastinsoftat. Mainittakoon, että Jitsin käyttöliittymä on aika pitkälle Teamsin kaltainen. Käsittäisin sen Teamsin vastineeksi.

Sehän on avoimen lähdekoodin ohjelma ja minun ymmärtääkseni yhtä turvallinen käyttää poliittisten ja ehkä sotilaallistenkin myllerrysten keskellä kuin amerikkalaiset softat. Avoin lähdekoodi on vieläpä Euroopan sisälläkin ohjelmankehityksen kannalta ajateltuna turvallisempi kuin vapaa, mutta suljettu koodi.

5
Päivitin Kubuntun Discoveryllä viime yönä 18.2.2025. Kubuntu 24.10. Plasma 6.1.5. Framework 6.6.0. Qt 6.6.2. Ydin 6.11.0-18-generic (64-bittinen). Grafiikka-alusta Wayland. Grafiikkasuoritin llvmpipe.

Onko tuossa llvmpipessä jotain ihmeellistä. En ole aiemmin nähnyt sitä järjestelmäinfossa?

Koneen tuuletin (ehkä näytönohjaimen tuuletin) pitää mekkalaa. Kone on hitaahko. Jokin komponentti päivityksessä ei ole ihan yhteensopiva järjestelmän kanssa. En ole nähnyt somessa vielä kenenkään muun valitelleen hitautta.

Tässä alkaa tuntua, että toimivuus on parempi asia kuin uudet ominaisuudet.

6
Laitealue / Suorittimien lukumäärä
« : 11.01.25 - klo:22.35 »
Kubuntu 24.10 Tietokeskus sanoo koneesta: Suorittimet: 12 x Intel Core i5-10400F.

Tuo 12 on säikeiden määrä. Ytimiä on vain 6 kappaletta.

Kysymys: Kumpi on määräävämpi tekijä prosessorissa. Säikeiden vai ytimien määrä?

7
Kshift GitHubissa on esittelyvideo. En ole (vielä) kokeillut toimivuutta.

Vaivaton ja dynaaminen teemaautomaatio: Säästä aikaa automatisoimalla teeman muutokset aamu-, ilta- tai tiettyjä tapahtumia varten ilman manuaalisia säätöjä. Koordinoi järjestelmän ulkoasu taustakuvilla, kuvaketeemoilla ja työpöytäteemoilla, jotka sopivat kellonaikaan tai tilanteeseen.

Muokattavat ja luotettavat aikataulut: Määritä teemoille ainutlaatuiset aikataulut käyttämällä joustavia aikaasetuksia tai aurinkotapahtumia, kuten auringonnousua ja auringonlaskua. Järjestelmäintegraatiolla teemamuutokset taataan tapahtuvan ajoissa, jopa järjestelmän uudelleenkäynnistyksen jälkeen.

Yksinkertainen ja kevyt: kshift on rakennettu suoraviivaisen CLI-liittymän ja yhden YAML-määritystiedoston ympärille. Tämä muotoilu pitää sen kevyenä ja tehokkaana ilman taustaprosesseja. Hyödyntämällä systemdiä ajoitukseen, kshift varmistaa saumattomat teemasiirtymät minimaalisella järjestelmäresurssien käytöllä.

8
Minulla oli Qt5 aikoina plasmoidi Sahkoporssi. Kun asensin Kubuntu 24.10:n niin tuli käyttöön Qt6. Ja tuo plamoidi ilmoitti, että se ei toimi uudessa ympäristössä. Nyt löysin sen samasta paikasta ja sieltä sai sellaisen vaikutelman, että se toimisi nyt Qt6:n kanssa. Latasin uusimman version. Ja kopioin uudet tiedostot kansioon

Koodia: [Valitse]
~/.local/share/plasma/plasmoids/dev.vili.sahkoporssi/

hakemistoon vanhojen tiedostojen päälle. Sekä metadata.json:in että contents/ui/main.qml tiedoston. Tuo plasmoid valittaa jälleen, että on vanha versio, joka ei toimi.

Muistelen jossain vaiheessa löytäneeni jostain tiedon, että ohjelman kehittelijä ei enää viime sykyn jälkeen ylläpidä ohjelmakoodeja. Nyt olisikin kysymys, että onko isokin työ muuntaa tuo Qt5:ssä toimiva ohjelma Qt6:lle?

Tässä on ohjelman käyttämiä kirjastoja:

Koodia: [Valitse]
import QtQuick
import QtQuick.Layouts
import org.kde.kirigami as Kirigami
import org.kde.plasma.plasmoid
import org.kde.plasma.components as PlasmaComponents
import org.kde.plasma.extras as PlasmaExtras

Olisiko niin kivasti, että noita tiedostonimiä vaihtamalla sen saisi toimimaan? Tuo ohejlmointikieli lienee Qt:n omaa kieltä.

Ja mikä olisi hyöty? Nyt joudun katsomaan pörssisähkön kurssin aina avaamalla kännykän ja sieltä applikaatiosta katsoa kurssin/sähkönhinnan. Tätä ei tarvitsisi tehdä kun sen hinnan saisi suoraan tietokoneen näytöllä näkyväksi käynnistämällä tuon plasmoidin.

9
Asensin Ventoy 1.0.99 USB-tikulle ja sitten kopioin Daily Build plucky-desktop-amd64.iso sille. Kokeilin bootata konetta. Tuli näytölle pieni sininen ruutu ja ilmoitti jonkun virheilmoituksen. En muista enää sitä. Ei siis asentunut MSI Z490 emolle i5-10400F prosessorille.

Tuon version julkistus on vasta 4/2025.

Plucky Puffy = Sisukas Pullea.  :)

10
Käytnnistin Kubuntu 24.10:n. Ohjelmien päivitys Discoverilla ja sitten virkistin päivityksen. Tuli tällainen ilmoitus:

Lainaus
The name :1.143 was not provided by any .service files

Koskaan aiemmin en ole tuollaiseen törmännyt. Löysin tiedon vastaavasta ilmoituksesta.

Mikä on qvfsd? Siitä ei ollut manuaalisivua.

Homma korjautui kun suljin Discoverin ja käynnistin sen uudelleen. Mitään ilmoituksia ei tullut.

11
KDE:n asetuksissa on mahdollista määritellä käyttäjäpalautteena automaattisesti kerättävät tiedot järjestelmästä. Ne ovat summittaisia, eivätkä sisällä paljoakaan siitä, mitä käyttäjä koneellaan tekee.

Nyt huomasin Dolphin-sovelluksessa kuitenkin oman käyttäjäpalautteasetuksen Asetukset-valikossa. Sekään ei anna tietoa, mitä tiedostoja käyttämä käyttää vaan järjestelmän versiotiedot, Qt:n versionumeron, näyttöjen tiedot.

Kannattaa laittaa palautteet käyttöön, niin ohjelmien kehittäjät saavat tietoa kehittämisen ohjaamiseksi.

12
Onko (langattomien) kuulokkeiden A2DP ja HSP/HFP -protokollissa mahdollista siirtää kuulokkeiden virtalähteen (yleensä kai akku) varaustilaa tietokoneelle? Mihin tätä tarvitaan? Minulle ainakin käy aika usein niin, että kesken jonkun ääniä sisältävän videon katselussa tai musiikkikappaleen tai puheohjelman kuuntelussa tulee ilmoitus "Battery low". Siinä sitä pitää sitten laittaa kuulokkeet lataukseen melko pian. Ja nämä kuulokkeet, joita minulla on ollut käytössä, eivät osaa ottaa latausta vastaan silloin kun niillä kuunnellaan. Olisi hyvä, jos ennen kappaleen kuuntelua voisi nähdä tietokoneen ruudulta, että akun varaus ei riitä jotain pitkää kuuntelua.

13
Laitealue / Ytimien lukumäärän hyödyllisyys
« : 04.12.24 - klo:22.06 »
Onko olemassa laskentakaavoja tai jotain taulukkoa, miten monta ydintä hyödyttää tehtäväkuorman ajossa merkittävästi? Tarkoitan tällä sitä, että kun on vaikkapa numeronmurskaustehtävä tai virtuaalivaluutan laskenta tai sitten peräti tavanomainen taulukkolaskentaa, tekstinkäsittelyä ja somettamista. Kuinka monta ydintä tulisi prosessorissa olla? Eli kääntäen ajateltuna, mikä määrä ytimiä ei enää nopeuta tehtävän suorittamista ratkaisevalla tasolla.

Tämä tuli mieleen kun katselin YouTubesta AMD Epyc 9965 esittelyä. Siinä on 192 ydintä jaa 384 säiettä. Kun hain hintaa, niin haku toi AMD Threadripperin, jonka hinta on vaatimattomat noin 13 000 €.

Ja edelleen ehkä minua hyödyttäisi tietää 6 ytimen vaihtuminen 20 ytimeen sekalaisessa kuormassa. Onko isommalla ytimien määrällä merkittävää vaikutusta?

14
Redditin artikkelin mukaan Qt 6.8.1 paikkapäivityksessä on korjattu yli 550 bugia.

15
KDE Gear 24.12.0 ensimmäinen beta-versio julkaistaan tällä viikolla 47/2024. Viikon KDE Appsissa pyydetään testaamaan sitä, jos distrolle on saatavana testipaketti.

Ubuntulle (vanhalle versiolle) löytyy ohjeet testaukseen.

Onko Kubuntulle erillisiä testauspaketteja? Voiko Ubuntun testipaketti testata KDE Gearia, joka ei kuulu Ubuntun normijakeluun?

16
Kokeilin Kubuntu 24.10 sleep-toimintaa. Emolevy MSI-Z490 A Pro. Näytönohjain MSI GeForce GT 1030/PCIe/SSE2 2GH LF OC, OpenGL 3.3, driver 3.3.0 NVIDIA 525.147.05. (ajurin versio lienee jo uudempi, kaivoin vanhat tiedot esille)

Kun vein koneen lepotilaan Kubuntun KDE-käyttöliittymästä ja sitten koneen virtanapista painamalla yritin käynnistää sitä lepotilasta, LG 34GK950F -näytölle tuli vaalea pinta, jossa isoja neliöitä ja niiden neliöiden sisällä pieniä neliöitä shakkiruutumaisesti. Kokeilin jotain näppäintä ja kone ei tehnyt mitään.

Sitten kokeilin lepotilaa kirjautumisruudusta (SDDM). Kun yritin käynnistää lepotilasta, niin näyttö jäi kokonaan mustaksi.

Sitten hain Google-haulla tietoa asiasta. Kävi ilmi, että muillakin on ollut Kubuntun lepotilan kanssa ongelmia. Siellä joku ehdotti kyselijälle päivittämään näytönohjainajurit uudempiin versioihin. Toinen kehoitti vaihtamaan nvidian suljettu ajuri avoimeen: nvidia-driver-535 -> nvidida-driver-535-open. Jälkimmäisessä lieneee kirjoitusvirhe. Mutta onko Nvidiallakin avoin ajuri? Tuo 535 on sama, mitä käytän tässä koneessa, mutta tässä on nvidia-driver-535-server. Lisäksi tässä koneessa on 560-sarjan ajurit.

Koodia: [Valitse]
nvidia-driver-560, (kernel modules provided by linux-modules-nvidia-560-generic)
nvidia-driver-535-server, (kernel modules provided by linux-modules-nvidia-535-server-generic)

Tutkailin myös /etc/systemd/logind.conf -tiedostoa, mutta en alkanut muuttelemaan mitään.

Lopuksi kommentti, että asia ei ole käytön kannalta tärkeää. Minä sammutan koneen aina käytön jälkeen kokonan. Ja virtajohdossa on vielä mekaaninen virrankatkaisunappi. Sellaisen olen hankkinut sen jälkeen kun mittasin yhden HP:n koneen virrankulutusta sammutettuna. 20 W !! Johtunee siitä, että siinä koneessa oli LAN-wakeup. Tämä lepotiasta heräämisen tutkiminen on ihan vain koneen toimintojen opettelua ja akateemista mielenkiintoa ja myös ongelmien ratkaisua.

17
Spectacle ei enää käynnistynyt Print Screen -näppäimellä. Sitten avasin sen konsolissa ja sain tällaista aikaan:

Koodia: [Valitse]
$ spectacle
libva info: VA-API version 1.22.0
libva info: Trying to open /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/nvidia_drv_video.so
libva info: va_openDriver() returns -1
kpipewire_vaapi_logging: VAAPI: Failed to initialize display
kpipewire_vaapi_logging: DRM device not found
KTranscript: Loaded property map: /usr/share/locale/fi/LC_SCRIPTS/ki18n6/general.pmapc
KTranscript: Loaded module: /usr/share/locale/fi/LC_SCRIPTS/ki18n6/ki18n6.js
kf.i18n: Interpolation "$[gen %1]" in "$[gen %1] käyttö&ohj..." failed: "Non-string return value: undefined"
kf.i18n: Interpolation "$[elat %1]" in "&Tietoa $[yleisnimi_..." failed: "Non-string return value: undefined"
qt.qml.typeresolution.cycle: Cyclic dependency detected between "qrc:/qt/qml/org/kde/desktop/private/TextFieldContextMenu.qml" and "qrc:/qt/qml/org/kde/desktop/MenuItem.qml"
kf.kio.core: Malformed JSON protocol file for protocol: "trash" , number of the ExtraNames fields should match the number of ExtraTypes fields

Tässä on nyt Qt 6 ja näytönohjaimen ajuri Nvidia. Spectacle toimii kyllä nyt, mutta Linuxin filosofia on korjata tuollaisetkin virheet.

Tuolla ei tosiaan ole sitä nvidian tiedostoa.
Koodia: [Valitse]
$ ls /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/
crocus_dri.so       i915_dri.so        iHD_drv_video.so   libdril_dri.so        nouveau_vieux_dri.so  r600_dri.so        radeonsi_dri.so        virtio_gpu_dri.so        zink_dri.so
d3d12_dri.so        i965_dri.so        iris_dri.so        nouveau_dri.so        r200_dri.so           r600_drv_video.so  radeonsi_drv_video.so  virtio_gpu_drv_video.so
d3d12_drv_video.so  i965_drv_video.so  kms_swrast_dri.so  nouveau_drv_video.so  r300_dri.so           radeon_dri.so      swrast_dri.so          vmwgfx_dri.so

Onko tämä bugi Spectaclessa, että se yrittää löytää tiedostoa nvidia_drv_video.so vai onko joku asennusskripti vaillinnainen, joka ei kopioi sitä tiedostoa paikoilleen?

18
Googlen Summer of Code 2024 yksi tuotos on Shiboken. Manuel Alcaraz Zambrano on koodannut Python-liitännät KDE Frameworkkiin: KWidgetAddons, KUnitConversion, KCoreAddons, KGuiAddons, KI18n, KNotifications ja KXmlGUI moduuleihin. Esimerkkinä on mittamuunnin.

Sinä voit koodata Pythonilla KDE:hen ohjelmia.

Tuo Shiboken kuuluu osana Qt for Python pakettia. Siinä on toisena PySide6, joka on Qt 6 -kirjastoja käyttävä sovitin.

19
Samsung A21s yhdistetty tietokoneeseen USB-johdolla. Ja bluetooth on käytössä. Puhelimessa käynnistetty KDE Connect -sovellus. Tietokoneella yritän saada yhteyden kännykkään. Järjestelmäasetukset Connect. Ei ilmesty listalle kohdassa KDE Connect. Ja kännykän KDE Connect sanoo: Ei laitteita. Sitten menen tietokoneen Järjestelmäasetuksiin kohtaan bluetooth. Siellä näkyy kyseinen kännykkä. Kun yritän siitä yhdistää, se sanoo: br-connection unknown.

Olen muutama päivä sitten saanut yhteyden ja siirsin USB-kaapelia pitkin noin 2 gigatavua valokuvia tietokoneelle.

Mistähän tuo yhdistämisongelma johtuu nyt?

20
Euroopassa on esitetty vetoomus julkishallinnon siirtymisestä Linuxin käyttöön. Mietin, että mitkä ovat pahimmat esteet tuollaiselle. Ja voiko niitä purkaa pois.

Yksi asia ainakin parantuisi: Euroopan riippumattomuus Amerikasta käyttöjärjestelmien suhteen. Pöytätietokoneita on paljon eurooppalaisissa hallinnoissa. Eipä ainakaan ulkopuolinen taho voisi päästä kiristämään niiden käytön vaikeuttamisella tai peräti estämisellä. En tiedä, onko tällainen visio epärealistinen, mutta riippumattomuus on ainakin sinänsä hyvä asia.

Sivuja: [1] 2 3 ... 17