Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - ilkant

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 17
21
Laitealue / Power ja Economy -ytimien hyödyllisyys
« : 05.11.24 - klo:03.45 »
Luin netistä yhden ajatuksen, että Ryzen-prosessorit olisivat parempia kun niissä ei ole Intelin prosessorien jakoa power-ytimiin ja economy-ytimiin. ALoin miettiä, että tuo jaottelu ja niiden hanskaaminen vaatii teoriassa jonkinlaista prosessointia, miten työt jaetaan niiden kesken. Tämä vie tehoja pois itse tehtävien suorittamisesta. Onko näin? Tarkoitan, että ei ole erillistä prosessointiyksikköä tälle toiminannalle.

Toinen ajatus on, että miksei sitten niitä economy-ytimiä ole laitettu power-ytimiksi? Onko kustannussäästö niin suuri, että kannattaa pitää kahta eri sarjaa ytimiä?

Tämä pohdinta johtuu siitä, että on tullut ajatusta ostaa uusi kone Ryzen 9 9xxx -sarjaa. Niissäkin kaikkein tehokkain ei ole hyöty/kustannus -ajattelussa paras.

22
Aiemmin on ollut komento/sovellus, joka näyttää keskusmuistin käytön kolmena palkkina. Yksi niistä oli virtuaalinen muisti ja toinen fyysinen muisti. Kolmatta en muista. Jossain vaiheessa kun Plasma tuli, se kysyi, että haluatko käyttää Plasman omaa sovellusta siihen. Vastasin kyllä. Nyt se näyttää muistin kulutuksen pyöreässä mittarissa. Mutta siitä ei näe noita erittelyjä.

Tein Järjestelmäinfon sivulle uuden sivun ja yritin etsiä sitä vanhaa sovellusta. Mutta en löytänyt. Mikähän sen nimi on? Tai miten saisi tuon virtuaalisen ja fyysisen näkymään omina pylväinä. Siinä uudella sivulla on mainittu, että Järjetelmävalvonnan anturi.

23
Yleistä keskustelua / Peliohjelmointikurssi etänä
« : 29.10.24 - klo:17.10 »
Jos joku on kiinnostunut peliohjelmoinnista, tunnin kuluttua alkaisi Johdanto pelikehitykseen. Se on Zoomin kautta eikä sille tarvitse ilmoittautua erikseen.

24
 Olen kokeillut KDE Plasman näppäimien pikakomentoja ja ne toimivat. Ilmeisesti siitä on niin pitkä aika, että näppäimistö oli joku HP:n malli. Nyt on Corsair K100. KDE 6:n järjestelmäasetuksissa näppäimistöissä ei ollut yhtään Corsairin näppäimistöä. Mutta muistan nähneeni jossain ilmeisesti sovelluksessa oli tunnistettu Corsair K100.

Kokeilin Meta-näppäimen jotain yhdistelmää. Se ei toiminut. Meta-näppäin oli tuossa edellisessä näppäimistössä Windows-näppäin. Se neliosainen lipun näköinen kuva näppäimessä. Aloin etsiä tietoa tästä.

Jollakin on ollut myös Meta-näppäin toimimaton. Mutta hän sai sen toimimaan kun oli näppäimistöltä joskus aiemmin estänyt sen toiminnan. Ohjeina hän antoi xev-komennon, joka listaa konsolissa X-toimintoja. Mutta nyt tämä kone käyttää Waylandia näytönohjaukseen. Nuo eivät siis päde tässä?

Löysin myös Githubista ckb-next-projektin. Ckb tarkoittanee Corsair keyboardia. Siellä K100:lle oli vain pyyntöjä tehdä ohjain. Ja Issue-keskustelussa oli 2 päivää aiemmin joku kirjoittanut jotain. Koska siellä oli esim. mainintoja, että koko näppäimistö meni mustaksi (RGB-valot siis sammuivat), niin en alkanut kokeilla niitä ajuritekeleitä.

Ilmeisesti en pysty nyt määrittelemään Meta-näppäimeksi KDE/Plasmassa mitään?

25
Tässä on Google kesäkoodin (GSoC) 2024 tulokset.

GSoC 2024 results

26
Vaihtoehtoiset työpöytäympäristöt / apt sources.list
« : 18.10.24 - klo:23.52 »
Katselin /etc/apt/ -hakemistosta ohjelmalähteitä. Sieltä löytyi Jammyn lista ja tuo sources.list oli yhtä kommenttiriviä vaille tyhjä. Ei siis määrittelyjä multiverselle ja muille. Lähinnä olisin halunnut kubuntu-ppa:n. Onko nyt niin, että flatpak ja snap hoitavat apt:n lisälähteet? Vai jääkö koneelta saamatta päivityksiä tyhjän sources-listan takia? Tähän Kubuntuun on tullut päivityksiä 24.10: jälkeen. Mm. LibreOfficen päivitys ja monia kirjastojen päivityksiä.

Koodia: [Valitse]
-rw-r--r-- 1 root root 2570 kesä   20  2022 jammy-groovy.list
-rw-r--r-- 1 root root   70 loka   17 06:06 sources.list

27
Onko kenelläkään kokemusta Merkuro toimisto-ohjelmien käytettävyydestä? Merkuro on uusi KDE:lle tehty toimisto-ohjelma perhe, jossa on yhteystiedot, sähköposti ja kalenteri. Ovatko ne kehittyneet jo suunnilleen noiden Kmailin, Kontactin ja Korganizerin tasoisiksi? Ja miksi yleensä on kehitetty uusi ohjelmaperhe, eikä ole esim. lisätty ominaisuuksia alkuperäisiin ohjelmiin?

Olen käyttänyt vuosia sitten Kmailia. Käyttöjärjestelmäpäivitysten ja muiden syiden takia vaihdoin Gmailiin. Kmailissa oli ominaisuuksia, mm. PGP:n käyttö. Onko Merkuro Mail peruskäyttöön tarpeeksi hyvä. Lähinnä, että siinä on kansioita, joita voi lisäillä ja jakaa tulleita sähköposteja aiheenmukaisiin kansioihin?

Osaako Merkuro Contacts lukea kaddressbookin tekemiä vcard-muotoisia yhteystietoja?

Onko tietoa Merkuron kehityksen tilanteesta? Jatkuuko kehitys? Ja onko noiden alkuperäisten ohjelmien kehitys vielä voimissaan? Tuntuu siltä, että ne eivät ole kehittyneet muutamaan vuoteen mitenkään.

28
Yleistä keskustelua / Linuxin nousu uuteen kukoistukseen
« : 18.10.24 - klo:12.12 »
Seurasin YouTubesta videota Windows 10:n tuki loppuu alle vuoden päästä - mitä tilalle, jos et halua ostaa uutta konetta?. Tuntuu, että nyt olisi otollinen aika alkaa Linuxin maailmanvalloitukseen. Tarkoittaa minun silmillä nähtynä sitä, että Linuxia hiottaisiin busineksen tarpeisiin ja vaatimuksiin. Tuossa ohjelmassa tuodaan esille Linuxia yhtenä mahdollisena tulevaisuuden vaihtoehtona tietojen käsittelyyn.

Plasma on kehittynyt parin vuoden aikana paljon käyttökelpoisuuden suhteen. Paljon bugeja on korjattu. Plasman kehitys tuntuu olevan nyt hyvässä vauhdissa. Siitä voi tulla Liinux-distrojen yhdistävä tekijä. Ja tämä olisi sitten hyvä Windows-maailman vaihtoehto. Sen jälkeen kun busineksen tarpeisiin on vastattu kehitetyillä Linux-ohjelmilla.

Nyt olisi hyvä kun joku osaisi tehdä vertailevaa tutkimusta, kuinka hyvin tai huonosti Linux vastaa busineksen ja julkishallinnon tarpeisiin. Jälkimmäisestä oli esimerkkejä Mindtrek 2024 -tapahtumassa. Kun tutkimustuloksina olisi Linux-ohjelmistojen puutteita busineksen tarpeisiin, niin näitä alettaisi kehittää. Tällaista kehittämistä voisi koordinoida COSS. Ja yleisestikin voidaan kehittää avointa dataa. Siinä yhtenä hyvänä esimerkkinä on Helsingin kaupungin HRI.

Tähän voi lisätä tulevaisuuden turvaavia ratkaisuja ja miten niihin voidaan päästä sekä hyödyntää parhaimmalla tavalla.

Eilen illalla unelmoin tehokkaammasta koneesta. Päädyin ajatuksissa siihen, että i5-10400F riittää vallan hyvin tarpeisiini kun koneessa on Linux.

29
KDE 6 ja aiemmissakin versioissa varmaan on Järjestelmävalvontasovelluksessa levytilan käyttö graafisena. Äsken tuli huomattua, että se ottaa huomioon vain SATA-levyt, mutta ei M.2 nvme levyä. Koneessa on 4 TB ja 1 TB SATA-levyt. Lisäksi on 500 GB M.2 nvme -levy. Järjestelmänvalonta sanoo levyä olevan 4,9 TiB. Eli juuri tuo M.2 -levy jää siitä pois. En viitsi tästä kansainvälisille foorumeille kirjoittaa ennen täällä kysymistä. Ehkä siitä kannattaisi laittaa ilmoitus bugs.kde.org:iin. Se oli vaan eilen kaatuneena.

30
Kubuntu 24.10:ssä komentopalkin äänisäätöön on tullut uusi laite 34GK950F. Se on LG Electyronics 34GK950F -näyttö. Näytössä ei ole kaiuttimia, enkä kuule mitään ääntä. Onko kysymys nyt, että KDE 6 ei osaa tunnistaa, että näytössä ei ole mitään äänentoistoa? Vai peräti joku bugi? Mielestäni sen tulisi tunnistaa, onko laitteessa minkäänlaista äänen ulostuloa, ennen kuin se tulee äänisäätöihin.

31
Löysin mielenkiintoisn blogin This Week in KDE Apps. Sen blogin avulla voit seurata KDE:n sovelluskehitystä viikottain.

Kaipaisin vielä jotain sivua, jolta voisi seurata, miten KDE:n uusimmat ominaisuudet leviävät Kubuntuun. Siis tilannetiedotteita. Nytkin on julkaistu jo Plasma 6.2.1 ja tässä Kubuntussa on käytössä 6.1.5.

32
Kun tällä koneella oli näyttöongelmia, niin säädin järjestelmäasetuksista (System settings) sen kirjautumaan automaattisesti tunnukselle ja valitsin valikosta Waylandin. Näin se tekeekin nyt. Mutta haluaisin saada sen kirjautumisruudun, jossa pitää omalla tunnuksella ja salasanalla kirjautua järjestelmään. Nyt siis virtanapista painamalla kone käynnistyy suoraan työpöydälle.

Kun vaihdoin tuota asetusta, se SDDM oli järjestelmäasetusten kohdassa Käytetyimmät sivut. Sen asetuksen muuttamisen jälkeen sitä ei ole löytynyt. Enkä ole löytänyt järjestelmäasetusten vasemmalla reunalla olevista valikoista. Kuinka voisin muuttaa tuon kirjautumisasetuksen?

Sitten vielä kysymys: Tuossa on kirjoitettu käytetyimmät sivut. Ovatko järjestelmäasetukset siis jotain html-sivuja? Ja kuinka niitä voisi selaimella muutella?

33
Kubuntusta on julkaistu 24.10 beta. Sillä voi maistella Plasma 6-sarjaa, joka käyttää Qt 6:sta. Lisäksi käytössä on Wayland. Huomaa, että se on vasta beta-versio. Sitä ei suositella vakaata järjestelmää kaipaavalle. Todennäköisesti kohtapuoleen julkistetaan varsinainen versio 24.10.

Vähän harmittaa, ettei noissa uutisissa ole päiväystä.

34
Laitealue / Valmiskoneita ilman WIndowsia?
« : 07.09.24 - klo:19.18 »
Kun katselee suomalaisten liikkeiden tuoteluetteloja i7-14700 tai 19-14900 (K) prosessorisia valmistietokoneita, niissä jokaisessa on WIndows 11 käyttöjärjestelmänä. Niitä ei ehkä myydä ilman käyttistä? Onko jossain liikettä, joka myy pelkkää laitetta ja hinta olisi sitten pari sataa euroa halvemmat eli Windows 11 verran?

35
Minulla on ollut Kubuntu 24.04 järjestelmän käyttäjäpalautteen määrä tapissaan eli mahdollisimman laajat tiedot. Tänään katoin tarkemmin, mitä tietoja kehittäjille lähetetään. Olipa aika ylimalkaiset tiedot. Tosin käyttöjärjestelmän kehittämiseen ei kuulu sovellusten kehitys.

Yksityiskohtaiset järjestelmätiedot ja käyttötilastot:

Lähetetään seuraavat tiedot:
Alustan tiedot
Application version
Kääntäjän tiedot
Platform information
QPA-tiedot
QT version information
Qt-versiotiedot
Sovellusversio
Käyttöaika
Launches count
Usage time
Locale information
Näytön parametrit
OpenGL information
OpenGL-tiedot
Paneelien määrä
Screen parameters
Application Source Name

Tuossa listassa on siis vain ylimalkaisia tietoja käyttöjärjestelmästä ja Plasmasta. Lähetettyjä JSON-muotoisia tietoja voi jopa katsoa Käyttäjäpalaute-sovelluksen sivun alaosan linkeistä plasma-discover ja plasmashell.

Ja tuossa listassa on pari kolme englanninkielistä ja sitten suomennettua tietoa. Liekö vain siinä luettelossa vain (unohtunut poistaa suomennetuista englanninkieliset vastineet).

Kannattaa laittaa maksimit säätöihin, niin kehittäjät saavat materiaalia, mitä voi käyttää kehitystyössä.


36
Vaihtoehtoiset työpöytäympäristöt / KDE Itinerary
« : 16.04.24 - klo:20.38 »
Luettuani Volker Krausen blogikirjoitusta February/March in KDE Itinerary, päätin asentaa sen koneelleni Kubuntu 23.10 -järjestelmään. Kun käynnistin ohjelman graafisessa tilassa, ei näyttänyt tapahtuvan mitään. Konsolista käynnistettynä antoi seuraavat virheilmoitukset:

Koodia: [Valitse]
$ itinerary
has portal: true
QQmlApplicationEngine failed to load component
qrc:/main.qml:307:9: Type App.TimelinePage unavailable
qrc:/TimelinePage.qml:123:9: Type App.FlightPage unavailable
qrc:/FlightPage.qml:18:13: Type App.FlightEditor unavailable
qrc:/FlightEditor.qml:84:17: Type App.FormDateTimeEditDelegate unavailable
qrc:/FormDateTimeEditDelegate.qml:10:1: module "org.kde.kirigamiaddons.dateandtime" is not installed

Vaikuttaa keskineräiseltä ohjelmatekeleeltä.

37
Nyt kun Kubuntussa ei lähiaikoina siirrytä Qt-6:een, niin haluaisin asentaa KDE Neon 6:n rinnakkaiseksi distroksi. Tätä varten on kakkoslevyllä 2 TB osio käyttämättömänä. Ohjeissa sanotaan, että kannattaa kopioida iso-tiedosto dd:llä tuohon osioon. Osiossa on lost+found. Sekoittaako se asennuksen? Kuinka osion saa boottaavaksi? Tuo osio on SATA3-levyllä. Sitä ei voine asentaa nopeammalle M.2-levylle, jossa on myös Kubuntu? Ohjeissa sanotaan, että grub.cfg olisi kopioitava sinne osioon ja muokattava sitä. Mutta eikö Kubuntun sisältävään osion grubiin pitäisi tehdä jotain muutoksia? Vai käynnistettäissä BIOS/Efi valitsee osion, josta käynnistys tapahtuu?

Mielessä on käynyt myös ostaa toinen kone KDE Neon 6:lle. Mutta sehän olisi melkein sama tilanne kuin nyt pl. ei tarvitse kaapista läppäriä ottaa ja laittaa käyttökuntoon.

38
KDE Neon päivittyi normaalilla ohjelmapäivityksellä KDE 6 (Qt 6). Plasma on 6.0.2 ja kohta tulee verrsio 6.0.3. Työpöytä näyttää samanlaiselta kuin KDE 5 paitsi taustakuva on tietysti uusi. Muutamassa ohjelmassa oli uusia painikkeita ja ominaisuuksia.

39
Yleistä keskustelua / Viilu ja skandit
« : 30.01.24 - klo:21.37 »
Sain kutsun Viilu-virtuaalikokoukseen. Kun linkistä yritin liittyä kokoukseen, niin tuli virheilmoitus Speech Dispatcheriin ei saada yhteyttä. Kun napsautin hiirellä lisätietoja ilmoituksesta Firefox ilmoitti, että Speech Dispatcher puuttuu ja äänet ei toimi. Löytyi englanninkielinen Firefoxin sivu, jossa ohjeita asentaa tuo Speech Dispatcher. No, kun asensin sen helposti yhdellä komennolla, niin alkoi toimia.

Ja nyt voin komentotulkissa sanoa

Koodia: [Valitse]
% spd-say Hei siellä!

Niin tietokone puhuu tuon Hei siellä! Tai puhuisi, mutta se ei osaa skandeja.  ;D

Ja mietin, mihin etäkokousjärjestelmä tarvitsee puhesyntetisaattoria. Ja mietin, että missä skandien toimimattomuus etäkokouksessa tulee tuntumaan. Tuon perusteella se jättäisi vain puhumatta skandeja sisältävät sanat.

40
Kokeilin FaceBookin esimerkkiohjelmaa

Koodia: [Valitse]
class Sport:
    def __init__(self, name):
        self.name = name

class Football(Sport):
    def __init__(self, teams):
        self.teams = teams

    def match(self):
        return f"{self.name} match: {self.teams[0]} vs {self.teams[1]}"

print(Football(["Team A", "Team B"]).match())

Koneessa on Kubuntu 23.10 ja python versio 3.11.6.

Eikö tuon pitäisi toimia? Tarkoittaa, että luokka Football perii luokan Sport attribuutin name ja sitä voi käyttää luokassa Football. Antaa kuitenkin virheilmoituksen:

Koodia: [Valitse]
AttributeError: 'Football' object has no attribute 'name'

Onko kysymys pythonin version bugista? Vai onko pythonissa joku erityinen tapa viitata perittyyn luokkaan? Pieni googlaus ei tuonut vastausta.

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 17