Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - ilkant

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 15
41
Redditin r/Python -ryhmässä oli juttu You can't use pip on Ubuntu 23.04 anymore. Eli pippiä ei voi enää käyttää (K)Ubuntu 23.04:ssä. Syynä on konfliktit apt-pakettivaraston kanssa. Ehdotetaan pipx:n käyttöä, joka tekee niistä apt-paketteja. Näin olin lukevinani. Toisekseen kehoitetaan käytätmään venv-ympäristöjä. Itsellä pyCharm tekee aina venv-ympäristön kun avaa uuden projektin.

42
Kubuntu 23.04:n työkalupalkkiin tulee kuvake uusista päivitettävistä ohjelmakomponenteista. Teen sudo apt update ja sudo apt upgrade. Mitään ei päivity. Upgrade ei päivitä mitään. Sitten kun painan työkalupalkin kuvaketta, Päivitykset käynnistyy ja löytää paketin

org.freedesktop.Platform.GL.nvidia-515-105-01

ja päivittää sen. Miksi paketti ei näy konsolissa tehdylle updatelle eikä upgradelle? Pitäisikö lisätä joku PPA-pakettivarasto?

Tämä ei ole sinänsä ongelma kun tuon voi päivittää jollain tavalla.

43
Yleistä keskustelua / Tilastotietoa foorumista
« : 26.04.23 - klo:01.34 »
Foorumista on tilastoja ja ne näkyvät kirjautumattomallekin. Muutama hämmästyttävä fakta. Esimerkiksi huippuvuotena on kirjoitettu keskimäärin yli 195 viestiä päivässä (vuoden ajan). Voisi kuvitella, että *ubuntu ja sovellusohjelmat eivät ole toimineet yhtä hyvin kuin nykyisin ja se on geneoinut keskustelua.  :)

44
Tänä aamuna tuli tietokoneen käynnistyksen jälkeen Kubuntu 22.10 ruudulle ilmoltus Ubuntu 23.04 versuon päivitysmahdollisuudesta. Ilmoituksessa oli Upgrade-painike (ei ollut siis suomea). Eihän Kubuntua kannattane päivittää tuolla, vaikka Kubuntu on Ubuntu + KDE.

45
Asensin Kubuntu 22.10 -koneelle ohjelman neofetch. Se kerää mukavasti eri tietoja näytölle merkkipohjaisena. Mutta...

Koodia: [Valitse]
DE: Plasma 5.26.5

Kun taas Kubuntun Tietokeskus ilmoittaa Plasman versioksi 5.27.4, joka on uusin versio. Onko neofetchissä bugi? Vai tarkoittaako DE jotain sellaista, mikä selittää tuon aiemman version?

Edit: Redditistä löytyi viestejä, että neofetch näyttää muutakin väärin. Ja kehoitettiin muuttamaan ympäristömuuttujia. Lisäksi käynnistyskomennon argumenteilla voi säädellä, mitä tietoja näytetään. Lopuksi tein
issuen kehittäjille, jotta he voivat halutessaan korjata niitä vikoja, mistä tulee virheilmoituksia Kubuntu 22.10:n puuttuvista tiedostoista.

46
KDE:hen on julkaistu Arianna ePub näyttö- ja kirjasto-ohjelma. Halusin kokeilla sitä koneellani. Löysin ja latasin source-koodit.

Source-koodi avautui arianne-1.0.0 -hakemistoon. Kun siinä hakemistossa kokeilin cmake-komentoa, ei mitään tapahtunut.
En saanut kuitenkaan käännettyä koodeja. Yritin cmake:lla luoda makelle konfigurointitiedoston. Mutta se ei onnistunut.

Tuleekohan se Kubuntun pakettivarastoihin kohta?

47
Stellariumin käyttöopasta lukiessa tuli suositus käyttää OpenGL versiota vähintään 3.3. Kubuntu 22.10:n Tietokeskuksessa oli OpenGL version: 3.1. Pähkäiltyäni vähän aikaa, sain ajatuksen, että tuo on softapohjainen asia. Sen siis voisi ehkä päivittää. Googlasin ohjeen Ubuntulle. Ja se toimii todennäköisesti Kubuntullekin. OpenGL:n historiasta selvisi, että on olemassa versioita aina 4.6 asti. Voiko näitä päivittää Kubuntu 22.10:een? Vaativatko ne jotain ominaisuuksia näyttökortilta? Näyttökortti on MSI GeForce GT 1030 2GH LF OC.

Tuo kortti ei liene mikään huippu. On kuitenkin tähän asti täyttänyt tehtävänsä sen jälkeen kun asetukset on saatu kohdilleen. Olisiko nyt suuri tarve ostaa parempi kortti? Stellariumkin on näyttänyt tähtitaivaan ihan hyvällä tavalla. Eikä tavalliset toimisto-ohjelmat (LibreOffice) ja Kubuntu hyödy OpenGL:n uudemmista versioista isommasti?

Ubuntun ohjeissa oli ubuntu-drivers autoinstall. Voiko se sekoittaa näytön?

48
Huomasin uuden KDE:n musiikkisoittimen Strawberry Music Playerin (suomeksi mansikkasoitin). Tämän uuden lisäksi KDE:ssä on uudehko toinenkin musiikkisoitin: Elisa. Lisäksi on joku kolmas soitin. Onko tämä avoimen lähdekoodin tuotannon ominaisuus, että on monta erilaista sovellusta ja jokaisessa on jotain omaperäistä hyvää? Miksi niitä ei yhdistettäisi yhdeksi tosi hyväksi soittimeksi?

49
Kubuntu 22.10 ja Plasma 5.27.1 asennettuna koneelle. Sitten yhden istunnon (sessio) aikana tuli komentopalkkiin keltainen lätkä, jotta kone pitäisi bootata. En ollut sillä kerralla asennellut mitään uusia ohjelmia enkä päivittänyt nykyisiä. Kun painoin sitä painiketta, niin tuli se Kubuntun dialogi sammutetaanko kone, kirjauudaanko tunnukselta vain ulos jne. Se oli jäässä eli hiiren klikkaukset eivät tehneet mitään. Aikani klikkailtuani sammutin koneen lähes venäläisellä resetillä. Nyt vain sähköjohdon katkaimisesta virrat pois. Alkuperäinenhän tarkoittaisi, että johto seinän pistorasiasta irti. Kone käynnistyi seuraavan kerran ihan normaalisti, eikä mitään silmin nähtävää outoa ole tapahtunut.

Olen miettinyt, että onko tuollainen mahdollisesti haittaohjelma, joka asentuu koneelle bootin yhteydessä. En muista, että olisi aiemmin tuollaisia ollut. Tämäkin selostus ihan vain sen takia, että pitkiin aikoihin ei ole koneessa ollut mitään isompaa toimimattomuutta, jota olisi täällä kysynyt. Tuo järjestelmä toimii loistavasti.  :)

50
Laitealue / HP Notebook - 15-dw0012no lisää muistia
« : 25.02.23 - klo:21.02 »
Yritin etsiä tietoa HP Notebook - 15-dw0012no -läppäristä, että onko siinä yhden 4 GB muistikamman lisäksi paikkoja mahdollisesti toiselle muistikammalle tai peräti kolmelle kammalle. Lisäksi kiinnostaa tietää Turbo Boost -tekniikasta, miten sen saa käyttöön (2,1 GHz -> 3,9 GHz). Kone ei ole minun, mutta toivoisin sen omistajan saavan vähän tehoja irti koneesta. Koneessa on Windows ja se on hidas.

51
Kubuntu 22.10, Julia 1.8.4. Näytönohjain MSI GeForce GT 1030 2GH LF OC. Näyttö LG 34GK950F. Näytölle ei tulostu mitään. Aiemmin on tulostunut. Koodaajan omalla koneella näkyy käppyrä.

Julia-ohjelma:
Koodia: [Valitse]
using Plots
t = range(0, 2*pi, length=500);
x = @. (2+cos(3*t))*cos(2*t);
y = @. (2+cos(3*t))*sin(2*t);
z = @. -sin(3*t);
points = [x,y,z] ;
Plots.plot(points[1,:],points[2,:], points[3,:], seriestype=:scatter, markersize = 2,legend=false)

52
Kääntämällä (translate) tietokoneohjelmia esimerkiksi englannista suomeksi oppii ohjelmasta sen ominaisuuksia. Nyt huomasin, että myös bugiraportteja läpikäymällä oppii. Esimerkkinä tähtitieteen Stellarium-ohjelma. Kääntäessä tutustui moniin tähtitieteen termeihin, jotka olivat ennestään tuntemattomia. Viime yönä bugiraporttien lukemisella ja kokeillessani niitä, huomasin, että tähtitieteellinen laskin onkin paljon muutakin kuin laskin.

Koko kääntämisjuttu alkoi kohdallani KDE:n KCalc-ohjelman suomennoksessa olleesta pienestä typo-virheestä. Halusin, että se oikaistaisiin. Aie johti ottamaan selvää, miten käännöksiä tehdään. Ja siitä sitten homma laajeni.

53
Lueskelin mielenkiintoista tietoa Python 3.10 ja 3.11 sekä Cyrhonin vertailusta. Mielenkiintoista luettavaa Python 3.11 tehokkuudesta verrattuna Python 3.10:een. Nimittäin kääntäjän/tulkin tekemästä automaattisesta optimoinnista usein toistuvissa toistoissa.

Hankin python IDE:n ammattilaisversion kun yksi suurimmista kriteereistä oli mahdollisuus käyttää profileria. Nyt sain tietää, että ilmainen snakeviz tekee juuri tuota. Ja sen saa asennettua pipillä. Tietysti voi olla makuasioita visuaalisuudesta yms.

Koodia: [Valitse]
$ pip3 install snakeviz
$ python -m cProfile -o program.prof ohjelma.py
$ snakeviz program.prof

Yritinpä tuota vielä putkituksella:

Koodia: [Valitse]
$ python -m cProfile ohjelma.py | snakeviz
$ python -m cProfile ohjelma.py > snakeviz

Jälkimmäinen ei tuilostanut mitään, edes virheilmoitusta. Kumpikaan eivät aukaisseet selainsivua tuloksille.

54
Tein KDE-ohjelmasta filelight bugiraportin, koska se ei näyttänyt yhtä ln-komrennolla tehtyä alihakemistoa. Ohjelman kehittäjä käski käyttää  22.12, sillä 22.08 ei enää tueta. Vähäsanaisesta vastauksesta päälttelen, että kysymys on KDE Gearista. Mielestäni Kubuntu 22.10:een ei ole vielä ilmestynyt Gearin versiota 22.12. Mutta mistä näen Gearin version? Sitä ei näy Tietokeskuksen tiedoissa.

Ja ilmeisesti filelight käyttää jotain Gearin ohjelmaa. Gearhan on kokoelma perusohjelmia. Riittäisi, jos se on päivitettävissä Gear 22.12 -tasolle. Taidan mieluummin odotella virallista Gearin uutta julkaisua. Versio 22.12.1 tulee tammikuun alkupäivinä. Tosin sen ilmestyminen Kubuntuun voi kestää jonkin aikaa siitä.

55
Teinpä kokeilun Python Pandalla. Aluksi ilman lxml:ää, mutta kun virheilmoitus antoi ymmärtää, että se tarvitaan, niin asensin pipillä sen. Sitten kun ajoin ohjelman, tuli monta riviä virheilmoitusta. Kun katselee tuota sivua, siinä on monimutkaisia rakenteita. Ja vielä kun katsoo sivun lähdekoodia, ei siellä taulukoita olekaan. Ilmeisesti Pandalla ei voikaan lukea tuota sivua. Yksi esimerkkiohjelma kykeni lataamaan Wikipediasta ison taulukon tiedot helposti.

Koodia: [Valitse]
import pandas as pd  # version 1.5.2
import lxml  # version 4.9.2

if __name__ == '__main__':
    site = 'https://www.iihf.com/en/events/2023/wm20/schedule'
    games = pd.read_html(site)
    games.info()

56
Yleistä keskustelua / Lahjoitin KDE:lle rahaa
« : 09.12.22 - klo:15.02 »
Yli 20 vuotta olen käyttänyt KDE:tä. Nyt päätin lahjoittaa 50 € KDE:n kehittämiseen. Se kävikin helposti WWW-sivulta. KDE on tässä vuoden sisällä kehittynyt erityisen hyvin bugisuuden vähenemisenä. Enää harvemmin kohtaa jonkun toimimattomuuden. Ja uusia ominaisuuksia on tipahdellut koko ajan.

On myös muistettava, että se massiivinen määrä palvelimia, jota KDE:n kehittämisessä käytetään, vaatii myös kustannuksia. Toivon, että KDE kehittyy myös tulevaisuudessa.

57
Katselin tässä joululahjaksi jotain tieteellistä laskinta. Edullisimmat maksavat noin 20 € ja niissä on 250 toimintoa. Kun vertaa KDE:n Kcalc:iin ja erityisesti sen scientific-moodiin niin on sanottava, että se on kalpea aavistus noihin taskulaskimien ominaisuuksiin.

Löysin kuitenkin PG Calculator:in. Kun latasin sen ja tein ./configure, niin se sanoikin:

Koodia: [Valitse]
checking for kde-config... not found
configure: error: The important program kde-config was not found!
Please check whether you installed KDE correctly.

Kun PG Calculatorin kehittämisen aktiiviajoista on kulunut vuosikausia, arvelen tuon johtuvan siitä, ettei vanha PG Calculatorin konfiruoinnin tsekkaus toimi nykyään. KDE on uusin Kubuntu 22.10, Plasma 5.26.4.

Onko tässä mahdollisesti helpohkoa muokata konfigurointiskriptiä vai kirjoittaa ohjelman kehittäjille toimimattomuudesta?

58
Tässä yhden avoimen lähdekoodin ohjelman kehittäjäyhteisö alkanut miettiä ohjelmankehittämisen tehostamista. Ohjelmisto on koodattu C++:lla ja siinä käytetään aika paljon Qt::tä. Ohjelman käyttämä omaperäinen tietokantamuotokin on ollut keskustelun alla. On ollut tarpeita tehdä siitä loogisempi ja helpommin hallittava. Ohjelmointikieliä on ollut esillä Java, Python, Ruby, Go ja sitten on voinut ehdottaa itse jotain kieltä.

Onko vinkkejä, miten avoimen lähdekoodin projektin voisi portata C++:sta Pythoniin? Ohjelma on monikielinen, joten ensimmäisenä on tullut kysymys, miten Pythonilla voi koodata monikielisyyden (Internationalization, Localization). Pythonilla tietääkseni voi kutsua myös C++ -moduuleita, jos on jotain kriittisiä koodinpätkiä.

59
Onko Qt Designeristä ilmaisversiota? Minulla on ollut joskus tietokoneella joku tuon tapainen ja se oli ladattavissa ilmaiseksi silloin. Nyt kun olen tutkaillut Qt Designeriä, sen hinta on useita satasia tai oliko jopa 2000 €.

Yhden ohjelmiston kehittäjät sanoivat, että sitä ei kannata muulla IDE:llä alkaa työstämään kun koodissa on niin paljon Qt-sidonnaisuuksia.

60
Ubuntu tietokoneissa / Lataa YouTube-videoita pythonilla
« : 23.11.22 - klo:15.37 »
Tällä on ollut esillä erilaisia skriptejä, joilla voi ladata YouTubesta videoita. LinkedInistä löytyi tällainen ohje, miten Python 3:lla voi ladata YouTube-videoita.

How to Build a Python Program to Download YouTube Videos.

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 15