Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - ilkant

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 13
41
Päivitin Kubuntu 22.04 -järjestelmää kun tuli ilmoitus uusista paketeista. Tämä apt:hen liittyvä kysymys vaikuttanee myös Ubuntussa ja *buntuissa. Tiedän, että KDE:hen on tullut päivitykset Geariin ja Frameworkiin viime viikolla. Tänään ne tulivat Kubuntun pakettivarastoihin.

Päivityksessä on viime aikoia jäänyt paketteja odottamaan ja varsinkin nyt kun noin 30 pakettia jäi odottamaan. Olen asennellut niitä ottamalla listasta copy+pasten ja apt install komennolla asentanut ne paketit erikseen. Ovat asentuneet mukisematta. Ja kaikki toimii.

Nyt kuitenkin tuon päivityksen jälkeen odottamaan jääneiden pakettien asennus jätti jälleen paketteja odottamaan kun oli muutaman paketin asentanut. Näitä asennuksen iteraatiokierroksia tarvittiin nyt 3 tai 4. Paketit asentuivat kuitenkin näin nätisti ja kaikki toimii.

Kysymys: Toimiiko apt niin, että jos sille antaa listan asennettavia tai päivitettäviä paketteja, se lopettaa asentamisen / päivittämisen, jos se kohtaa jonkun ongelman kuten riippuvuussuhdeongelman tai mahdollisen bugin?

Sinänsä tuo "ominaisuus" ei haittaa kun tietää, että ne odottamaan jääneet paketit voi asennuksella saada päivitettyä/asennettua.

42
Käytän WhatsAppia Kubunut 22.04:ssä Firefox-selaimessa ihan pelkällä osoitteella. Ei selainlaajennoksena. Aika ajoin siihen tulee ilmoitus uudesta versiosta. Kun painan sitä vasemmassa yläkulmassa olevaa ilmoitusta, se päivittää jotain. Sen jälkeen ilmoitusta ei näy. Mutta mitä oikeastaan se päivittää? Ei kai Firefox-selainta? Eikä Kubuntua? Muuttuuko päivityksessä joku (WhatsAppin) asetustiedosto uudempaan versioon käyttäjän koneella?

43
TiVi uutisoi: Linux-järjestelmiin kohdistuvat hyökkäykset kovassa kasvussa – tilanne on riistäytymässä käsistä.

Vuosikymeniä on voinut olla rauhassa kun "viruksiakaan ei Linuxissa ole". Aikoinaan joku epäili, että Linuxissa on niin vähän viruksia (4 kpl silloin) kun sitä niin harva käyttää. Onko tässä syytä alkaa ottaa säännöllisesti varmuuskopioita Linux-koneen levyistä tiheämmin kuin aiemmin ja muutenkin katsomaan tarkemmin, mitä outoa koneella tapahtuu? Uutisessa sanotaan, että hyökkäykset kohdistuvat lähinnä yritysten ja instituutioiden sekä julkisien palvelujen koneisiin.

44
Matematiikassa on käsite Mersennen alkuluku. Niitä lasketaan hajautetulla järjestelmällä, johon on luotu projekti GIMPS Projektin kotisivulta löytyy lisäohjeita.

Kuka tahansa voi osallistua kotitietokoneellaan projektiin. Kotisivulla Get Started opastetaan asentamaan tarvittava ohjelma tietokoneelle. Siitä on myös lähdekoodit saatavana. Voit ottaa yhden laskentaviipaleen tehtäväksi. Laskenta kuormittaa konetta tehokkaasti. Oma koneeni laski noin 10 tunnin ajon aikana 2,5 % tehtäväviipaleesta. Ohjelma toimii taustalla. Voit tehdä siinä samalla muutakin koneella. Ohjelmassa voi säätää parametreja, jolloin laskentatehokkuus voi nousta tai laskea ja koneen kuormitus sen mukaisesti.

Projektissa on mainittu jopa 3000 dollarin tai 50 000 dollarin palkintoja uusien alkulukujen löytäjälle. EFF on luvannut 100 000 dollarin palkinnon tietyt ehdot täyttävälle löydölle. Projektissa on Finland-tiimi, jossa on noin 50 jäsentä ja 208 tietokonetta. Voit liittyä siihenkin kotisivulla. Autat vielä matematiikan tiedettäkin pieneltä osin.

Mersennen luvuilla on useita lukuteoreettisia kuriositeettiominaisuuksia. Muun muassa parillisten täydellisten lukujen kuvaus perustuu niihin (parittomien täydellisten lukujen olemassaolo on avoin pulma). Lukua sanotaan täydelliseksi, jos se on aitojen tekijöidensä summa. Esimerkiksi 6 on täydellinen, koska sen tekijät ovat 1,2,3 ja 1+2+3=6. Jos 2^p-1 on alkuluku, niin n=2^(p-1)(2^p-1) on täydellinen (kun p=2, niin saadaan juurikin n=2). Tämä ja moni vastaava ominaisuus on mainittu Wikipedia-artikkelissa.

Yksi avoin ongelma on kysymys jatkuuko Mersennen torni? 2 on alkuluku, 2^2-1=3 on alkuluku, 2^3-1=7 on alkuluku, 2^7-1=127 on alkuluku, 2^127-1 on sekin alkuluku, ja se oli pitkään suurin tunnettu alkuluku. Tornin seuraava alkio 2^(2^127-1)-1 sitä vastoin on aivan liian suuri jopa GIMPSin käsiteltäväksi.

Mersennen tornin seurauksena saadaan vastaava torni polynomeja, jotka ovat jaottomia yli kahden alkion kunnan: x^2+x+1, x^3+x+1, x^7+x+1, x^127+x+1, x^(2^127-1)+x+1, joka sitten jatkuu tai ei. Käsittääkseni ainakin joku yrittää viritellä tuon 2^127 alkioisen kunnan päälle kryptografista konstruktiota. Mersenne ominaisuus nimittäin takaa, ettei tuon kunnan multiplikatiivisella ryhmällä ole pieniä aliryhmiä (joita hyökkääjä voisi hyödyntää). Tuo saattaa olla liian pieni nykyisissä systeemeissäs käytettäväksi.

(Viesti löytyy myös Tech GBBS foorumilta. En laittanut linkkiä sinne, jos joku haluaa kommentoida pysyen täällä)

45
Viimeöisen perseidien innoittamana käytin KStars-ohjelmaa. Huomasin siinä (versio 3.5.7) ohejlman kaatavan bugin. Tein bugi-ilmoituksen. Sen jälkeen katseltuani KStarsin sivua näin, että siitä on tullut uusi versio 3.6.0. Ohjeiden mukaan se on saatavilla snapin kautta. Asensin snapilla. Mutta koneella käynnistyi vanha apt:lla asennetut ohjelma. Pienten sekoilujen jälkeen lisäsin mainitun PPA-pakettivaraston ja asensin apt:llä uuden version 3.6.0. Ohjelma kaatui jälleen tehdessäni vastaavat toimenpiteet.

Nyt koodari kertoo
Lainaus
Use QtConcurrent for the actual computations for each planet and not for the overall functions enabling or disabling GUI elements from a thread might lead to a crash.

Se tarkoittanee Suomeksi "Käytä QtConcurrentia kunkin planeetan todellisiin laskelmiin eikä yleisiin toimintoihin. GUI-elementtien käyttöönotto tai poistaminen säikeestä saattaa johtaa kaatumiseen."

Onko QtConcurrent joku erillinen Qt-versio? Eipä tunnu hyvältä ajatukselta, että joku yksittäinen sovellus tarvitsisi omat kirjastopaketit...

Ilmeisesti kuitenkin bugi-ilmoitukseni on saanut koodaajan korjaamaan koodia ja on tulossa KStarsin uusi versio 3.6.1, jota apt ei vielä löydä.

46
Corsairilla on näppäimistönohjaussovellus iCue, jolla voi säädellä monipuiolisesti mm.  K100-näppäimistöä. Mutta se on saatavana vain Windowsille. No, pitihän se kokeilla Winellä. Ensimmäisellä ajokerralla se kitisi puuttuvasta mono-ominaisuuksista. Google-haulla selvisi, että *Ubuntuun voi asentaa mono-complete -paketin. Asennus olikin aika pitkä sisältäen monenlaisia ominaisuuksia. Asennuksen jälkeen käynnistin iCuen jälleen Winellä. Ja tuli alla oleva ilmoitus, ettei joku tue jotain.

Eikös tuo ilmoitus tarkoita, että järjestelmä (Kubuntu) ei tue tuollaista ohjelmaa? Vai onko tukemattomuus Winessä? Ja mikähän siinä voisi olla tarkempi selitys? Auttaisiko lähettää Corsairille viestiä, että tekisivät Linux-yhteensopivan sovelluksen?

Koodia: [Valitse]
$ wine iCUESetup_4.26.110_release.msi

$ sudo apt install mono-complete

$ wine iCUESetup_4.26.110_release.msi
0024:err:process:exec_process L"Z:\\home\\ilkant\\applications\\iCUESetup_4.26.110_release.msi" not supported on this system

Edit: Lisään vielä, että näppäimistöä voi säätää näppäimistöstäkin, jos ei ole iCue-ohjelmaa käytössä. Toinen juttu: käytössä on myös Windows 10 kone, johon näppäimistö on yhdistetty Aten-kytkimellä. Näppäimistön voisi säätää sen kanssa. Mutta käytän Linuxia 90 - 98 % ajasta ja olisi kätevää, jos Linux-koneellakin olisi säätöohjelma.

Edit2: No tulipa kirjoitettua tuosta Corsairin iCue www-sivun chattiin la-su klo 00.05. Ja sieltähän tuli vastaus heti, että lähettävät ominaisuustoiveen iCue-kehittäjille! Siitä voi jonain päivänä tulla Linuxissa toimiva.

47
Yleistä keskustelua / Gray hat python
« : 31.07.22 - klo:13.41 »
Ostin vuosia sitten kirjan Black Hat Python. Se keskittyy webbiin pyhthonilla. Sittemmin olen saanut tietää, että Gray Hat Python keskittyy koneen sisäisiin asioihin. Haluaisin löytää kirjan, jossa kerrotaan, miten pythonilla voidaan käsitellä tietokoneen tiedostorakennetta ja systeemiä (käyttöjärjestelmää). Esimerkkinä, miten pythonilla voisi listata jonkun hakemiston tiedostot ja miten tutkia tiedostojen kokoja ja päiväyskiä yms. Samoin järjestelmän prosesseja ja lokeja jne. jne. Onko tuo Gray Hat Python hyvä kirja? Olisiko Kubuntulle spesifimpää kirjaa?

48
Yleistä keskustelua / Onko Telegram tietoturvallinen?
« : 30.07.22 - klo:17.57 »
Jos haluaa seurata Telegramia, on asennettava omalle koneelle sovellus. Onko se tietoturvallinen? Ettei nuuski koneen tietoja eikä tee tietoturvauhkia? Selaimella voi nähdä vain yksittäisiä viestejä.

49
Juuri äsken matematiikan Olympialaiset  6.7.-16.7.2022 Norjassa ovat päättyneet. Suomi päätyi sijalle noin 60. 1980-luvun alkupuolella Suomi oli sijoitukseltaan noin 10 - 20. Vuonna 1983 kilpailevia joukkueita oli 32 ja vuonna 1979 vain 23 ja tänä vuonna 104. Se vaikuttaa sijoituksiin. Mutta siinä on hienoa se, että osallistujien määrä on nykyään noin suuri! Näissä olympialaisissa on lukioikäisiä kilpailijoita. Tässä on muutama linkki:

International Mathematical Olympiad

Kansainväliset tiedeolympialaiset

Matematiikalla on vahva yhteys tietotekniikkaan. Sen hyvällä osaamisella on varmasti suotuisia vaikutuksia ohjelmistojen laadukkuuteen ja myös ratkaisujen löytymiseen.

Tietotekniikan Olymialaiset

IOI 2022, 34. tietotekniikkaolympialaiset, 7.-14.8.2022, Indonesia

50
Halusin kokeilla, löytyykö jostain valokuvasta koordinaatteja paikasta, missä kuva on otettu. Ne ovat kuvan metatiedoissa exif. Löysin googlaamalla python-kielisen ohjelman, jolla kuvasta voisi saada ne tiedot. Valitettavasti ohjelma ei toiminut heittämällä koneen pyuthon 3.10 tulkilla. Sitten huomasin kokeilla apt:llä etsiä mahdollisia valmiita ohjelmia. Ja sellainen löytyi: exiftool. Se ei löytänyt kuitenkaan esimerkkikuvista gps-tietoja. Löysin netistä ohjeen, miten käyttämässäni kännykässä kuvan sijaintitiedot voi lisätä kuvaan kamerasovelluksen asetuksissa. Asetin sijaintitiedot käyttöön. Ja otin testikuvan. Kierrätin kuvan Signal-palvelun kautta kun se on kätevästi tallennettavissa sitten tietokoneen levylle. Ja eikun kokeilemaan.

Koodia: [Valitse]
exiftool -ee3 -p '$gpslatitude, $gpslongitude, $gpstimestamp' gps_testi.jpeg
Warning: [Minor] Tag 'gpslatitude' not defined - gps_testi.jpeg

Eihän kuvassa ole tuon mukaan mitään sijaintitietoja. Eikä niitä näkynyt ilman noita parametrejakaan. Mikähän on nyt vikana?

51
Tein yhtä matematiikkatehtävää ratkaistessani pienen python-ohjleman, joka laskee 100! arvon. Ja sen jälkeen toinen tehtävä, jossa lasektaan 1000! arvo. Hämmästyksekseni laskenta ei tuottanut ylivuotoa. Etsin sitten Googlella tietoa lukutarkkuudesta. Löytyi Wikipediasta tieto, että pyhtonilla tyypin int tarkkuus on rajoittamaton kokonaisluku.

Tuleeko kokonaisluvulle raja koneen keskusmuistin koosta? Vai osaako pyhton swapata levylle keskusmuistia suuremmat luvut?

52
Redditin ryhmässä r/KDE on KDE Schedule. Siinä kerrotaan, että Plasma 4.25.2 julkaistaan (tai siis on jo julkaistu) 24.6.2022. Kuitenkin sitten Plasma 5.24.6 LTS julkaisupäivä on 5.7.2022.

En ole halunnut siirtyä vielä Plasman versioon 5.25 lukuisten bugi-ilmoitusten takia. Olen kommentoinut backoports-pakettivaraston sources.lististä
Koodia: [Valitse]
#deb http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu/ jammy-backports main restricted universe multiverse

Päivittyykö nyt koneella backportsista asennettu ja koneella oleva Plasma 5.24.4 heinäkuun alkupuolella versioon 5.24.6 LTS ? Entä jos otan tuon kommentoinnin pois silloin, päivittyykö se silloin vai asentuuko 5.25.2 tai uudempi 5.25 sarjan versio?

53
Nyt kun on tullut viestejä Plasma 5.25 toimimattomuuksista, haluan poistaa PPA-varastoja. Ne sijaitsevat /etc/apt/sources.list.d hakemistossa:

Koodia: [Valitse]
etc/apt/sources.list.d$ ls
ddebs.list                                                kubuntu-ppa-ubuntu-backports-impish.list              teams.list
ddebs.list.distUpgrade                                    kubuntu-ppa-ubuntu-backports-impish.list.distUpgrade  teams.list.distUpgrade
kdenlive-ubuntu-kdenlive-stable-hirsute.list              signal-xenial.list
kdenlive-ubuntu-kdenlive-stable-hirsute.list.distUpgrade  signal-xenial.list.distUpgrade

Käytössä Kubuntu 22.04 (Jammy). Voiko noista poistaa huoletta Impishit ja Xenialit?

Vähän outoa on, että hakemistossa /etc/apt/ on sources.list ja jossa on Groovy (20.10). Edelleen hämäävää on sources.list.distUpgrade (jossa myös Groovy). Jammyyn (22.04) tulee kyllä päivityksiä. Kubuntu päivitetty Groovystä Jammyyn komennolla do-release-upgrade.

54
Kubuntussa (eri versioissa) käytän 7 virtuaalityöpöytää. Kun käynnistän miinaharava-pelin sellaiseen työpöytään, jossa on muitakin sovelluksia kuten selaimia useilla välilehdillä, peliin tulee tahmaa. Kun sitten siirrän sen pelin toiselle (tyhjälle) työpöydälle, tahma häviää ja peli toimii hyvin.

Tästä olen alkanut miettiä, että jakaako Kubuntu prosessorin tehoja kiintiöinä eri virtuaalityöpöydille. Ja voiko niitä säädellä jotenkin?

55
Kubuntu 20.04 tai suunnilleen tuo versio asennettu aikoinaan M.2 levylle Kingston SA2000M8500G (500 GB) M.2 2280 NVMe. Kubuntu päivitetty 21.10 (+PPA). Ja sen jälkeen päivitetty 22.04:ään. Emolevy MSI Z490A-pro. Nyt sen jälkeen tehty upgrade antaa päivityksen loppupuolella varoituksen GRUB-bootista:

Upgraden viimeisimmät rivit:
Koodia: [Valitse]
Käsitellään paketin linux-image-5.15.0-35-generic (5.15.0-35.36) liipaisimia...
/etc/kernel/postinst.d/initramfs-tools:
update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-5.15.0-35-generic
/etc/kernel/postinst.d/zz-update-grub:
Sourcing file `/etc/default/grub'
Sourcing file `/etc/default/grub.d/init-select.cfg'
Generating grub configuration file ...
Found linux image: /boot/vmlinuz-5.15.0-35-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-5.15.0-35-generic
Found linux image: /boot/vmlinuz-5.15.0-33-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-5.15.0-33-generic
Found linux image: /boot/vmlinuz-5.13.0-44-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-5.13.0-44-generic
Memtest86+ needs a 16-bit boot, that is not available on EFI, exiting
Warning: os-prober will not be executed to detect other bootable partitions.
Systems on them will not be added to the GRUB boot configuration.
Check GRUB_DISABLE_OS_PROBER documentation entry.
Adding boot menu entry for UEFI Firmware Settings ...
done

syslogin viimeisimmät rivit:
Koodia: [Valitse]
Jun  3 21:07:48 MSI systemd[1334]: Starting sandboxed app permission store...
Jun  3 21:07:48 MSI dbus-daemon[1347]: [session uid=1000 pid=1347] Successfully activated service 'org.freedesktop.impl.portal.PermissionStore'
Jun  3 21:07:48 MSI systemd[1334]: Started sandboxed app permission store.
Jun  3 21:07:48 MSI dbus-daemon[1347]: [session uid=1000 pid=1347] Successfully activated service 'org.freedesktop.portal.Documents'
Jun  3 21:07:48 MSI systemd[1334]: Started flatpak document portal service.
Jun  3 21:07:48 MSI systemd[1334]: Started snap.chromium.chromium.f83e98f2-6f0f-4f15-9ebf-aa9f1c021ee9.scope.
Jun  3 21:07:48 MSI kernel: [   39.339785] kauditd_printk_skb: 50 callbacks suppressed
Jun  3 21:07:48 MSI kernel: [   39.339787] audit: type=1400 audit(1654279668.346:62): apparmor="DENIED" operation="capable" profile="/snap/snapd/15904/usr/lib/snapd/snap-confine" pid=2073 comm="snap-confine" capability=12  capname="net_admin"
Jun  3 21:07:48 MSI kernel: [   39.339790] audit: type=1400 audit(1654279668.346:63): apparmor="DENIED" operation="capable" profile="/snap/snapd/15904/usr/lib/snapd/snap-confine" pid=2073 comm="snap-confine" capability=38  capname="perfmon"
Jun  3 21:07:48 MSI kernel: [   39.347506] audit: type=1400 audit(1654279668.354:64): apparmor="DENIED" operation="capable" profile="/snap/snapd/15904/usr/lib/snapd/snap-confine" pid=2073 comm="snap-confine" capability=4  capname="fsetid"
Jun  3 21:07:48 MSI systemd[1]: tmp-snap.rootfs_ZpE00a.mount: Deactivated successfully.
Jun  3 21:07:48 MSI kernel: [   39.550099] audit: type=1400 audit(1654279668.559:65): apparmor="DENIED" operation="open" profile="snap-update-ns.chromium" name="/var/lib/" pid=2112 comm="5" requested_mask="r" denied_mask="r" fsuid=0 ouid=0
Jun  3 21:07:48 MSI kernel: [   39.550153] audit: type=1400 audit(1654279668.559:66): apparmor="DENIED" operation="mkdir" profile="snap-update-ns.chromium" name="/usr/share/libreoffice/help/" pid=2112 comm="5" requested_mask="c" denied_mask="c" fsuid=0 ouid=0
Jun  3 21:07:48 MSI kernel: [   39.550166] audit: type=1400 audit(1654279668.559:67): apparmor="DENIED" operation="open" profile="snap-update-ns.chromium" name="/var/lib/" pid=2112 comm="5" requested_mask="r" denied_mask="r" fsuid=0 ouid=0
Jun  3 21:07:51 MSI dbus-daemon[1347]: apparmor="DENIED" operation="dbus_method_call"  bus="session" path="/org/freedesktop/DBus" interface="org.freedesktop.DBus" member="ListActivatableNames" mask="send" name="org.freedesktop.DBus" pid=2073 label="snap.chromium.chromium" peer_label="unconfined"
Jun  3 21:07:51 MSI systemd[1]: systemd-timedated.service: Deactivated successfully.
Jun  3 21:07:52 MSI kernel: [   42.974104] audit: type=1326 audit(1654279671.996:68): auid=1000 uid=1000 gid=1000 ses=3 subj=? pid=2073 comm="chrome" exe="/snap/chromium/2000/usr/lib/chromium-browser/chrome" sig=0 arch=c000003e syscall=314 compat=0 ip=0x7fd16290673d code=0x50000
Jun  3 21:07:52 MSI dbus-daemon[1347]: [session uid=1000 pid=1347] Activating service name='io.snapcraft.Settings' requested by ':1.80' (uid=1000 pid=2269 comm="dbus-send --print-reply=literal --session --dest=i" label="snap.chromium.chromium (enforce)")
Jun  3 21:07:52 MSI dbus-daemon[1347]: [session uid=1000 pid=1347] Successfully activated service 'io.snapcraft.Settings'
Jun  3 21:07:52 MSI io.snapcraft.Settings[2272]: userd.go:93: Starting snap userd
Jun  3 21:07:52 MSI kernel: [   43.156999] audit: type=1326 audit(1654279672.180:69): auid=1000 uid=1000 gid=1000 ses=3 subj=? pid=2255 comm="chrome" exe="/snap/chromium/2000/usr/lib/chromium-browser/chrome" sig=0 arch=c000003e syscall=330 compat=0 ip=0x7fd24f3e900b code=0x50000
Jun  3 21:07:52 MSI kernel: [   43.164410] audit: type=1326 audit(1654279672.188:70): auid=1000 uid=1000 gid=1000 ses=3 subj=? pid=2256 comm="chrome" exe="/snap/chromium/2000/usr/lib/chromium-browser/chrome" sig=0 arch=c000003e syscall=330 compat=0 ip=0x7fd24f3e900b code=0x50000
Jun  3 21:07:52 MSI kernel: [   43.268480] audit: type=1326 audit(1654279672.293:71): auid=1000 uid=1000 gid=1000 ses=3 subj=? pid=2345 comm="chrome" exe="/snap/chromium/2000/usr/lib/chromium-browser/chrome" sig=0 arch=c000003e syscall=330 compat=0 ip=0x7fd24f3e900b code=0x50000
Jun  3 21:07:52 MSI dbus-daemon: apparmor="DENIED" operation="dbus_method_call"  bus="accessibility" path="/org/a11y/atspi/accessible/root" interface="org.a11y.atspi.Socket" member="Embed" mask="send" name="org.a11y.atspi.Registry" pid=2073 label="snap.chromium.chromium"
Jun  3 21:07:52 MSI dbus-daemon: apparmor="DENIED" operation="dbus_method_call"  bus="accessibility" path="/org/a11y/atspi/registry" interface="org.a11y.atspi.Registry" member="GetRegisteredEvents" mask="send" name="org.a11y.atspi.Registry" pid=2073 label="snap.chromium.chromium"
Jun  3 21:07:52 MSI dbus-daemon: apparmor="DENIED" operation="dbus_method_call"  bus="accessibility" path="/org/a11y/atspi/registry/deviceeventcontroller" interface="org.a11y.atspi.DeviceEventController" member="GetKeystrokeListeners" mask="send" name="org.a11y.atspi.Registry" pid=2073 label="snap.chromium.chromium"
Jun  3 21:07:52 MSI dbus-daemon: apparmor="DENIED" operation="dbus_method_call"  bus="accessibility" path="/org/a11y/atspi/registry/deviceeventcontroller" interface="org.a11y.atspi.DeviceEventController" member="GetDeviceEventListeners" mask="send" name="org.a11y.atspi.Registry" pid=2073 label="snap.chromium.chromium"
Jun  3 21:07:55 MSI kernel: [   46.062151] kauditd_printk_skb: 1 callbacks suppressed
Jun  3 21:07:55 MSI kernel: [   46.062153] audit: type=1400 audit(1654279675.097:73): apparmor="DENIED" operation="open" profile="snap.chromium.chromium" name="/run/udev/data/c510:0" pid=2073 comm="ThreadPoolForeg" requested_mask="r" denied_mask="r" fsuid=1000 ouid=0
Jun  3 21:07:55 MSI kernel: [   46.089976] audit: type=1400 audit(1654279675.125:74): apparmor="DENIED" operation="open" profile="snap.chromium.chromium" name="/run/udev/data/c509:0" pid=2073 comm="ThreadPoolForeg" requested_mask="r" denied_mask="r" fsuid=1000 ouid=0
Jun  3 21:07:55 MSI kernel: [   46.105904] audit: type=1400 audit(1654279675.141:75): apparmor="DENIED" operation="open" profile="snap.chromium.chromium" name="/run/udev/data/+dmi:id" pid=2073 comm="ThreadPoolForeg" requested_mask="r" denied_mask="r" fsuid=1000 ouid=0
Jun  3 21:07:56 MSI PackageKit: get-updates transaction /4011_dcdaccea from uid 1000 finished with success after 363ms
Jun  3 21:07:57 MSI kernel: [   47.966067] audit: type=1326 audit(1654279677.005:76): auid=1000 uid=1000 gid=1000 ses=3 subj=? pid=2410 comm="chrome" exe="/snap/chromium/2000/usr/lib/chromium-browser/chrome" sig=0 arch=c000003e syscall=330 compat=0 ip=0x7fd24f3e900b code=0x50000
Jun  3 21:08:10 MSI systemd[1334]: Started Konsole - Pääteikkuna.

Kun boottasin tämän upgraden jälkeen, kone tuntui jäävän virheilmoituksineen merkkipohjaiselle näytölle. Mutta jonkin ajan kuluttua käynnistyi graafinen Kubuntuun kirjautuminen. Onko grubissa tarvetta säätää asioita?

Toinen juttu on, että chromium kysyy jokaisen käynnistämiskerran jälkeen, että asetetaanko oletusselaimeksi. Tätä se on kysynyt aina Kubuntu 22.04:n asennuksen jälkeen. Ei siis pysty tallentamaan sitä tietoa. Pitäisikö se chromiumin snap-asennus tehdä roottina? Kumma, että firefox on asennettu myös snapilla, eikä siinä ole vastaavaa. Lisäksi on muita snapilla asennettuja ohjelmia, jotka eivät ilmoita mitään vastaavaa.

Jos tarvitaan ruudulla olevista bootin jälkeisistä virheilmoituksista kuvaa, niin yritän ottaa.

56
Päivitin Kubuntu 21.10 + PPA uuteen versioon 22.04. En päivittänyt sitä heti kun se tuli saataville. Viime viikolla luin Redditistä, että Plasma ei päivity oikein, vaan siitä puuttuu jotain PPA-ominaisuuksia. No nyt kun Plasmasta on ollut jo aiemmin versio 5.24, niin Kubuntu 22.04:ssä Plasma näyttää toimivan kuten aiemmin. Eli esim. META+w antaa virtuaalityöpöydät kuvaruudun ylälaitaan riviin ja sen verran kookkaina, että näkee, mitä kullakin työpöydällä on ohjelmia auki. Ihan kuin aiemmin. Ainoastaan FireFoxin kuvake ei tullut paneeliin vaan vanha katosi pois. Johtunee päviityksen tekemästä asennuskoukkauksesta ohi snapin. Vielä on kokeilematta Python 3.10 toiminta. Siis se, että onko uusi päivitys onnistunut kun aiemmin oli erikoisläheistä parsittu Python 3.10, joka ei mielestäni toiminut speksien mukaan.

Jos haluan "jäädyttää" Plasman tähän versioon, niin riittääkö, että poistan PPA:n? Ja onnistuuko se sillä, että poistaa apt:n sources.list -tiedostosta ko rivin (tai kommentoi sen)? Mielestäni Plasmaan tuli versiossa 5.24 hyödyllisiä uudistuksia, mutta ei enää versiossa 5.25.

Kubuntun päivitys kesti 35 minuuttia. Varoitukset tuntikausista on siis vanhoille koneille.

57
LibreOfficen suomenkielisissä ohjeissa on selitetty viittaus toisiin taulukoihin. Tämä tarkoittanee toista saman taulukko-asiakirjan välilehteä. Tuo ohje ei toiminut LibreOffice Calc v. 7.2.6.2:ssa. Se vaati välilehden nimen eteen $-merkin. Sitten toimi. Tämä kannattaisi korjata ohjeisiin.

58
Muokkasin Kubuntun Kate-editorilla .ics -tiedoston ja tarkistin sen iCalendar vallidator -sivustolla. Validaattori valittaa

Lines not delimited by CRLF sequence near line # 1

En löytänyt Katen asetuksista rivinvaihdon vaihtoehtoja. Pitääkö käyttää jtoain muuta editoria? Tiedosto on jääkiekon MM-kisojen kalenteri 2022 toukokuussa. Voisin laittaa sen jakoon, jos sen saa menemään läpi validoinnista virheittä.

59
Multimedia ja grafiikka / Facebook-dl
« : 11.04.22 - klo:22.07 »
YouTubeen on olemassa youtube-dl, joka lataa siellä olevan videon omalle koneelle. Onko FaceBookiin olemassa samanlaista? Vielä pitäisi olla sellainen, joka osaa ladata myös videon saamat kommentit! Osaako tuo youtube-dl ladata myös kommentit videoon?

60
TiVi on uutisoinut Ubuntun päivitystä 21.10 -> 22.04 (beta) katastrofiksi.

Ubuntun päivityksessä vakava ongelma – katastrofaaliset seuraukset.

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 13