Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - ilkant

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 13
41
Päivitin Kubuntu 21.10 + PPA uuteen versioon 22.04. En päivittänyt sitä heti kun se tuli saataville. Viime viikolla luin Redditistä, että Plasma ei päivity oikein, vaan siitä puuttuu jotain PPA-ominaisuuksia. No nyt kun Plasmasta on ollut jo aiemmin versio 5.24, niin Kubuntu 22.04:ssä Plasma näyttää toimivan kuten aiemmin. Eli esim. META+w antaa virtuaalityöpöydät kuvaruudun ylälaitaan riviin ja sen verran kookkaina, että näkee, mitä kullakin työpöydällä on ohjelmia auki. Ihan kuin aiemmin. Ainoastaan FireFoxin kuvake ei tullut paneeliin vaan vanha katosi pois. Johtunee päviityksen tekemästä asennuskoukkauksesta ohi snapin. Vielä on kokeilematta Python 3.10 toiminta. Siis se, että onko uusi päivitys onnistunut kun aiemmin oli erikoisläheistä parsittu Python 3.10, joka ei mielestäni toiminut speksien mukaan.

Jos haluan "jäädyttää" Plasman tähän versioon, niin riittääkö, että poistan PPA:n? Ja onnistuuko se sillä, että poistaa apt:n sources.list -tiedostosta ko rivin (tai kommentoi sen)? Mielestäni Plasmaan tuli versiossa 5.24 hyödyllisiä uudistuksia, mutta ei enää versiossa 5.25.

Kubuntun päivitys kesti 35 minuuttia. Varoitukset tuntikausista on siis vanhoille koneille.

42
LibreOfficen suomenkielisissä ohjeissa on selitetty viittaus toisiin taulukoihin. Tämä tarkoittanee toista saman taulukko-asiakirjan välilehteä. Tuo ohje ei toiminut LibreOffice Calc v. 7.2.6.2:ssa. Se vaati välilehden nimen eteen $-merkin. Sitten toimi. Tämä kannattaisi korjata ohjeisiin.

43
Muokkasin Kubuntun Kate-editorilla .ics -tiedoston ja tarkistin sen iCalendar vallidator -sivustolla. Validaattori valittaa

Lines not delimited by CRLF sequence near line # 1

En löytänyt Katen asetuksista rivinvaihdon vaihtoehtoja. Pitääkö käyttää jtoain muuta editoria? Tiedosto on jääkiekon MM-kisojen kalenteri 2022 toukokuussa. Voisin laittaa sen jakoon, jos sen saa menemään läpi validoinnista virheittä.

44
Multimedia ja grafiikka / Facebook-dl
« : 11.04.22 - klo:22.07 »
YouTubeen on olemassa youtube-dl, joka lataa siellä olevan videon omalle koneelle. Onko FaceBookiin olemassa samanlaista? Vielä pitäisi olla sellainen, joka osaa ladata myös videon saamat kommentit! Osaako tuo youtube-dl ladata myös kommentit videoon?

45
TiVi on uutisoinut Ubuntun päivitystä 21.10 -> 22.04 (beta) katastrofiksi.

Ubuntun päivityksessä vakava ongelma – katastrofaaliset seuraukset.

46
Facebookissa oli linkki Maui shelliin. Tähän kehitteillä olevaan käyttöliittymään yritetään ottaa useiden muiden käyttöliittymien parhaita paloja. Kehitelmä on vasta beta-vaiheessa. Yhtenä osana artikkelia on kännyköiden liittäminen työpöytäkoneeseen. Se ei ole ihan ongelmatonta.

Käytän itse KDE Plasmaa ja version 5.24 ilmestymsien jälkeen varsin tyytyväinen sen ominaisuuksiin. Pitää olla jotain hyvin paljon parempaa, jotta vaihtaisin sen pois.

47
Redditin KDE-keskusteluissa oli keskustelu I have 37 panels. Sen innoittamana aloin tutkia oman koneeni plasmashellrc:tä:

Koodia: [Valitse]
~/.config/plasmashellrc

Ensimmäiset rivit pistivät silmään:
Koodia: [Valitse]
[FileDialogSize]
HDMI-1 Height 1920x1080=783
HDMI-1 Width 1920x1080=980

Nuo arvot sopisivat hyvin 27" näytölle, mutta tässä on nyt 34". Plasma on ollut jo aiemman monitorin aikana käytössä. Ilmeisesti se ei ole huomannut monitorin vaihtumista ja samalla koon vaihtumista. Voiko noita alkaa muokkaamaan editorilla paremmin nykytilannetta vastaavaksi? Onko tarpeen? Plasma näyttää toimivan ihan hyvin. Taustakuva viruu koko kuvaruudun kokoiseksi. EIkä mitään outoa ole tullut tässä mielessä esille.


Yritin löytää tietoa Plasman dokumentaatiosta paneeleista, joita keskustelussa on käsitelty. Kun Plasmaa on käyttänyt kauan, sinne jää roskaa eli vanhoja määritelmiä. Ihan kuin Microsoftin ohjelmissa 1980-luvulla. Näitä voi ilmeisesti käsin poistella, kuten jossain vastauksessa oli kirjoitettu. Tosin noita on näköjään eri horisontaalisille pikselimäärille. Ja siellä on mm. lukema 3440, joka vastaa 34" näyttöä.

Summa summarum. En taida tehdä mitään noille asetuksille.

Eilen yritin ottaa selville, miten tehdään plasmoideja. AIka monimutkaista. Joku sitten on sanonut, että KDE-kehittäjät ovat halunneet pitää plasmoidien teon KDE:n piirissä, eikä muille anneta kunnollista dokumentaatiota.

Ei nuo liian isoja tiedostoja (vielä) ole.
Koodia: [Valitse]
$ wc plasmashellrc
 129  139 3899 plasmashellrc

$ wc mimeapps.list
 16  17 655 mimeapps.list

48
Laitealue / Corsair K100 näppäimistö
« : 24.03.22 - klo:12.29 »
Ostin käytettynä Corsair K100 -näppäimistön. Kubuntu 21.10:llä lähti toimimaan lennosta kun laitoin kaapelin USB-väylään.

Se, miksi kirjoitan tästä tänne, on yhteensopivuus. Ennen ostoa tutkin Google-haulla yhteensopivuutta Linuxin kanssa. Löytyi tekstejä, että ongelmia on. Ja sitten löytyi myös ohjeita, miten ongelmat selätetään. Mutta tämä näppäimistö alkoi toimia heti lennosta! Jopa oikeassa ylälaidassa oleva pyöreä tela säätää äänenvoimakkuuksia kuulokkeisiin. Alkaa tuntua, että ne muutkin erikoisnäppäimet saa helposti toimimaan. Ne varoittavat tekstit lienevät vuosien takaa, jolloin yhteensopivuus on voinut olla heikompi. Samanlaisen ilmiön olen huomannut Internet-yhteyksien tarjoajassa. Pitkiä keskusteluja toimimattomuuksista. Mutta hommahan lähti pelittämään heti kun sai laitteet kytkettyä, eikä ole moittimista ollut sen jälkeen.

Ainoa pieni miinus on, että tämä pitää vähän enemmän ääntä kuin aiempi Dellin näppäimistö. Valaistus korvaa sen. Toivottavasti lähellä asuvat muut ihmiset eivät häiriinny pahasti yöllä näppäilyistä.

Ohjekirja

Corsair K100 Linux support

49
Aika hieno on Event Calendar, jonka voi ladata/asentaa plasmoidina Plasma 5:een. Google-kalenterin saa yhdistettyä siihen ja se näyttää sitten sen perusteella tapahtumia. Saa myös säät, joka ei ole minuille ykkösasia. Ja on ajastin, jota en itse kalenterissa niin kaipaisi. Monipuoliset asetukset. Voin suositella. Pidempää käyttökokemusta kuin ehkä 10 minuuttia ei vielä ole. Kaikki näyttää toiviman. Sain jopa viikon numerotkin näkymään siinä. Paneeliin olen asettanut näkymään kellonajan. Ei ole näköjään suomennettu tuota plasmoidia. Siinä olisi pieni tehtävä jolle kulle kääntäjälle.

Lisää plasmoideja löytyy KDE Storesta (ilmaisia taitaa olla kaikki).

50
Ubuntu tietokoneissa / Cinebench ja vastaavat
« : 19.03.22 - klo:19.41 »
Windowsille on olemassa Cinebench-testaustyökalu, jolla voi nähdä erilaisia tietoja moniytimisten prosessorien tietoja. Mm. tiedonsiirron nopeuksia prosessorin ja muistin välillä, lämpötiloja ja kellotuksia.

Onko Linuxeille ja erityisesti Ubuntulle/Kubuntulle mielellään graafisia vastaaiva testausohjelmia?

51
Laitealue / Näytönohjaimen parantelu
« : 14.03.22 - klo:21.47 »
Näytönohjain MSI GeForce GT 1030 LP OC  sisältää 2 GB DDR5 -muistia. Käytössä tällainen on riittänyt hyvin ASUS VK278 27" 1920x1080 -näytöllä (2 073 600 pikseliä). Jos haluaisi esim. Samsung S32A800 32" 3840 x 2160 -näytön (8 294 400 pikseliä), niin riittäisikö ohjaimen 2 GB sille? Pikseleitähän on noin nelinkertainen määrä. Entä jos näyttö on 4K tai 8K?

Kun tuon näytönohjaimen yhteydessä ei ole mainittu maksimimuistimääristä mitään, niin voiko olettaa, ettei tuohon näytönohjaimeen voi lisätä muistia? Pitäisikö olla nopeampi ohjain? Vai riittääkö tuo näytönohjain vielä 8K -näytöille?

52
Ubuntu tietokoneissa / Youtube-dl .mkv
« : 13.03.22 - klo:18.03 »
Koodia: [Valitse]
wget https://yt-dl.org/downloads/latest/youtube-dl -O /usr/local/bin/youtube-dl

youtube-dl https://www.youtube.com/watch?v=abc

-rw-rw-r-- 1 user group 1,9G maalis 12 17:11 'abc.mkv'

Latasin yhden Sukututkimusseuran Suku 2022 tapahtumavideot koneelleni YouTubesta. Sunnuntain video tuli .mp4 -muotoon. Mutta lauantain video tuli .webm muodossa ja tiedostoksi tuli .mkv. Saako tämän mp4-muotoon tai johonkin, jota voi katsella Linuxissa?

Siellä on myös ..m4a.part ja .webm kun latasin lauantain ohjelman uudelleen.

Tiedosto .mkv kuten .mp4 kuuluvat Kaffeinessä, mutta .webm ei. Molempien päivien ohjelmat näkyvät ja kuuluvat. Ei siis ole ongelmaa.

53
This week in KDE näyttää tällä viikolla 10 mm. Breeze-teemalle parempaa kontrastia esimerkkinä Dolphinin tietoa-ikkuna. Minulla ei ole sitä teemaa käytössä, mutta avasin Dolphinin tietoa-ikkunan. Mitä näkyikään. Muutoin suomen kielisessä Dolphinin tietoa-ikkunassa oli ruotsiksi Komponenter ja siellä KDE Ramverk, byggd med 5.15.2 ja Fönsterhanteringssystemet xcb !

Tuossa on ilmeisesti Dolphin-ohjelmassa tai Kubuntu-käyttöjärjestelmässä bugi, johka hakee väärästä kielestä fraasit. En usko, että tämä on käännösvirheitä vaan bugi. Muut Dophinin tietoa-ikkunan välilehdet ovat suomea.

54
Tässä on muutama käyttöä nopeuttava ja helpottava vinkki (Kubuntu / KDE) Plasmalla. Suuri osa uusia asioita minulle.

17 KDE Plasma Features That You Didn't Know About

55
Valot omaava Logitech G513 Carbon ja monet muut. Selostuksessa sanotaan Pelin ohjaama LIGHTSYNC-RGB-valaistus. Onko tuo LightSync jokin protokolla tai standardi? Ajattelen nyt, että voiko ohjelmalla kuten KDE Plasma säädellä näppäimistön valoja?

Esimerkkejä:
  • Näppäimistön valot sammuvat kun jos käyttäjä katsoo pitkää videota tai muuta streamia.
  • Näppäimistön valot sammuvat kun tietokone on ollut idlenä tarpeeksi kauan ja aktivoituu kun jotain näppäintä painetaan.
  • Käyttöjärjestelmä säätelee säätelee näppäimistön valojen värejä.
  • Käyttäjän oma ohjelma säätelee näppäimistön valojen värejä.

Logitech Gaming -sivu sanoo: There are no Downloads for this Version. Tarkoittanee Kubuntua (21.10).


56
Käytössä Plasma 5.24.2. Yleisteemana Roudned Dark. Plasma-tyyli Oxygen. Järjestelmäasetuksissa en näe mahdollisuutta vaihtaa Krunnerin (K-valikko) taustaa läpinäkymättömästä mustasta puoliksi läpinäkyväksi. Sama tulisi varmaan myös paneelin sovelman kalenteri taustaksi. Ilmeisesti Järjestelmäasetuksissa ei ole tällaiseen mahdollisuutta.

Esimerkki

EDIT: Kun luin tuon viestiketjun läpi, niin kävi ilmi, että asetusta ei ole missään, vaan se on kovakoodattu Plasmaan jonkun toimesta. Pitää ehdotella Plasmaan uutta asetusta.

Hakemistosta

~/.local/share/plasma/desktoptheme/ROUNDED-DARK
~/.kde/share/apps/color-schemes

ja tiedostosta

~/.kde/share/apps/color-schemes/ROUNDEDDARK.colors

ei löydy mitään taustan läpinäkyvyyden asetuksia eikä Krunnerin tyyleihin liittyvää.

Tiedostossa

    ~/.local/share/krunnerstaterc
    ~/.config/krunnerrc
   
en näe heti asetusta

Missähän tuo asetus on? Olen näet nähnyt kuvan Krunnerin vihertävästä läpinäkyvästä taustasta, jossa näkyi siis sumennettuna työpöydän taustakuva.

Yksi huomio on, että noita väriasetuksia on useassa hakemistossa. Onkohan niin, että niitä on kertynyt sinne aikojen saatossa eri Kubuntun versioista, eikä päivitysrutiinit ole niitä poistaneet? Tuntuu ainakin turhalta ja jopa virheitä tuottavana, jos niitä on monessa paikassa.

57
Ubuntu tietokoneissa / Helppoja zippejä
« : 26.02.22 - klo:11.53 »
Web-opettaja kertoo, kuinka helppoa zippien käyttö (luominen ja purku) on Windows 10:ssä. Voiko Ubuntuun / Kubuntuun tehdä samanlaisen systeemin? Käsittääkseni se ei olisi vaikea homma.

Zipin voi luoda raahaamalla tiedostoja pakettiin. Ja voi purkaa mm. raahaamalla paketista työpöydälle tai kansioon.

58
Jokin aika sitten kokeilin kakkospaneelia, josta voisi käynnistää sovelluksia Kubuntussa (21.04). Valitsin silloin muistaakseni Sovellusvalikkovalikko palkin tai jonkun, joka teki valikosta Mac-tyylisen paneelin. Siinä paneelissa oli sovelluksen valikko. Sain poistettua sen ja vaihdettua tavalliseksi paneeliksi. Mutta siitä jäi jotain outoa joidenkin sovellusten valikkoihin. Ja nyt kun kokeilen kuvaruudunkaappausohejlman Spectaclen asetusten vaihtoa, niin se näyttää erilaiselta kuin ohjeissa. Esimerkiksi siinä ei ole asetuksissa tallennusvaihtoehtoja. Pikavalinnatkin piti lisätä tuossa asetuksissa erikseen.

Kuvassa oikeanpuolimmaisena on Spectaclen asetukset ja sen alla vasemmalla on sivun KDE Gear 21.12, jonka esittelemiä uusia ominaisuuksia kokeilin.


59
Redditissä on keskustelu KDE Plasma 5.24.1 bugfixistä. Siellä oikeassa laidassa on laatikossa esitelty, kuinka voi kontribuoida KDE:tä. Mm. PySide, joka on Qt for Python. Siellä on toinenkin Riverbank-sidokset omaava PyQt. Ja on muillekin ohjelmointikielille vastaavia.

Tämä ei liity nyt tuohon Plasmaan eikä sen bugikorjaukseen millään tavalla, vaan nuo ohjeet / linkit löytyivät sen viestiketjun ohesta.

Tässä on ohjeet sovellusten teon aloittamiseksi. Siinä tehdään pythonilla Qt:tä käyttävä ohjelma. Mutta onko se suoraan sitten KDE:ssä toimiva? Onko olemassa parempia mallipohjia tms. KDE-ohjelmien tekemiseksi, joissa on kaikki perusasiat jo koodattu. Kuten sovelluksen sulkemiset, copy+paste -toiminnot, ja mahdollisesti jonkinlainen OLE-yhteys (eli objektien siirtoja sovelluksesta toiseen) valmiina, jotta aloittelevan koodaajan ei tarvitse niihin laittaa paljon aikaa saadakseen toimivan ohjelman. Sitten voi sen jälkeen kyllä koodata hienouksia siihen. Mutta ne perustoiminnot, jotta ohjelmaansa voisi alkaa testailla KDE-järjesetelmässä. Ja tuo Python on nyt oleellinen. Javalla joutuu koodaamaan enemmän ohjelmakoodia saadakseen jonkin asian toimimaan. Ja C++ on alkeellisempi kuin Python. KDE on kylläkin koodattu sillä.

Sormet ovat nopeammat näköjään kuin ajatus. Vasta tänään laitoin Google-hakuun. Saa käyttää ja jakaa: programming+KDE+application+with+python.

KDevelopilla on mahdollista ohjelmoida KDE-ohjelmia: Kdevelop.

Kun asensin kdevelopin Kubuntu 21.10:een, apt-asennus ilmoitti, että sopivia versioita ei löydy paketeista: gcj-jdk, llvm-13-dev ja firebird3.0-dev. Ne olivatkin vain suositeltuja, ei välttämättömiä.

Kdevelopia ja pyCharmia kehitysympäristönä on verrattu. Slant suosittelee pyCharmin ilmaista Community-versiota, joka on rankattu 4. parhaimmaksi. Ja kdevelop on rankattu 17. sijalle. KDE Neonilla voi tuon pyCharmin asentaa jopa suoraan snapilla.

Kirjoitin Redditiin pyCharm Communityyn viestin KDE development with pyCharm. Se taisikin olla oikeaan paikkaan kirjoitettu viesti. Toive on esitetty!

60
Tämä ei ole ongelma, mutta akateemista mielenkiintoa on asiaan. Jos käynnistän koneen (Emo MSI Z490A Pro) siten, että kotelon etuosan kuulokeliitäntään on jo aiemmin kytketty nappikuulokkeiden johto ja liitin, ei kone tunnista niitä. Ne eivät tule työpöydän äänien hallintaan näkyviin. Eikä luonnollisestikaan ääntä kuulu niistä. Mutta jos sitten irroitan sen johdon etuosan pistokkeesta ja kiinnitän uudelleen, niin se tulee näkyviin työpöydän äänisäätöihin ja myös ääni kuuluu nappikuulokkeista.

Olen miettinyt, että onko kysymys bugista Kubuntu 21.10:n äänijärjestelmän laitteiston tunnistusosassa bootissa? Vai onko kysymys tuosta MSI-emolevystä? Vai onko kysymys siitä, että johdot on kytketty oudosti emolevystä kotelon äänipistokkeeseen (minä en ole sitä tehnyt)?

Noinhan tapahtuu kun edellisen käyttökerran jälkeen sammuttaa koneen ja nappikuulokkeet jäävät kiinni koneeseen. Muistelen, että koneen takaosassa olevista äänien ulostuloista ei tuollaista tapahdu.

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 13