Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - ilkant

Sivuja: 1 ... 13 14 [15] 16 17 18
281
Kubuntussa tiedostosidoksissa PDF-dokumentteille on ensisijaisena sovelluksena Libreoffice Writer. Ja se näyttää PDF:t huomattavasti hankalalukuisemmin kuin entisellä Okularilla. Yritin säätää Järjestelmäasetukset -> Sovellukset -> Tiedostosidoket (-> Applications) asetuksissa Libraoffice Writeriä listalla ensimmäiseltä paikalta toiseksi. Ja kun tallensin, se pompahti taas ensimmäiseksi. Sitten poistin koko Libre Office Writerin koko listalta ja painoin Käytä-painiketta. Ja se pompahti taas ensimmäiseksi.

Mistähän on kysymys? Tämä on tullut ihan lähiaikoina. Ohjelmapäivitysten jälkeen kaiketi.

282
Ubuntu tietokoneissa / Adobe Digital Editions
« : 03.08.17 - klo:20.30 »
Helmetillä on e-kirjoja lainattavana. Niitä ei tarvitse hakea eikä palauttaa kirjastoon. Lainattavissa on rajallinen määrä kirjoja ja niitä voi joutua jonottamaan. Niitä kirjoja luetaan erityisellä lukuohjelmalla Adobe Digital Editions.

Asennusohjeita löytyy useita. Tässä on yksi ohje. Siinä käytetään Winen versiota 1.7 ja Winetricsiä. Toisesessa ohjeessa (Ubuntulle) käytetään versiota 1.3 ja jotain geckoa. Onko kysymys nyt siitä, että toinen ohje on toista vanhempi vai että tuo Ubuntulle tarkoitettu toimii Ubuntussa paremmin?

Onko käyttökokemuksia?

283
Olen päivittänyt Kubuntun versioon 16.04 jo aikoja sitten. Kaddressbook kaatuili päivityksen jälkeen joka kerta kun se käynnistyi. Bugi-ilmoituksia lähettelin, mutta vika ei ole korjautunut. Käsitysteni mukaan vika ei ole uusimman version ohjelmakoodissa sinänsä, vaan vanhoissa yhteystiedoissa (data). Jotkut ovat sanoneet epäyhteensopivuuden johtuvan KAddressbookin henkilöiden syntymäpäivä-tiedon epäyhteensopivuudesta. Mene ja tiedä. Olen validoinut vcard-validaattoreilla yhteystietoja. Niistä on tullut virheilmoituksia. Korjaavia ohjelmia ei ole löytynyt eikä jaksa itsekään tuota varten koodata ohjelmaa.

Haluaisin asentaa KAddressbookin uudelleen. Poistan vanhan ja sitten asennan uudelleen. Onko tämä vaarallista? Toimiiko sähköpostiohjelma Kmail sen jälkeen kunnolla sähköpostin lähettämisessä? Entä henkilötietojen hallintaohjelma Kontact? Otan tietysti vanhat .vcf -tiedostot talteen ja luon ne profiilit uudelleen KAddressbookin uudella versiolla. Luulisi näin saavan toimivat yhteystiedot.

284
Libreofficesta on tullut uusi versio 5.3.3. Sen yhtenä uudistuksena on parempi yhteensopivuus Microsoftin toimisto-ohjelmien kanssa. Katsoin koneeltani Kubuntussa käyttämäni Libreofficen versiota Writer-ohjelmasta: 5.1.6.2. Sen jälkeen on tullut siis kaksi minor-luokan päivitystä ohjelmaan.

Onko järkevää / turvallista päivittää uusin versio ohi (K)Ubuntun pakettivaraston? Vai parempi odotella uudempien versioiden ilmestymistä oletus-pakettivarastoihin? Mitään suurempaa käytännön ongelmaa en ole havainnut Libreofficen käytössä, joka pakottaisi päivittämään uudempaan. Ainoastaan kun yritin siirtää taulukkomuotoista tietoa Calcista Writeriin, se ei onnistunut

a) lisäämällä Writeriin taulukkolaskenta tiedostona
b) Copy+Paste halutut rivit ja sarakkeet.

Microsoftin ohjelmilla tuo kai on ollut mahdollista jo kauan. Lopulta sain taulukon siirtymään "maalaamalla" koko taulukon rivien ja sarakkeiden yhtymäkohtaa osoittamalla ja sitten ctrl+c ja ctrl+v. Tällä en tarkoita tuota yhteensopivuutta Microsoftin ohjelmien kanssa kuitenkaan. Mutta saattaisi noissakin olla toininnallisia parannuksia Libreofficen uusimmassa versiossa.

285
Käytössä Libreoffice Calc (Kubuntu 16.04). Taulukossa on kaksi välilehteä. Yhdessä sarakkeessa (otetaan esimerkiksi D) on joillakin riveillä samoja tietoja näiden kahden välilehden välillä. Siis välilehden 1 taulukossa rivillä 123 (sarakkeessa D) on täsmälleen sama teksti kuin välilehden 2 taulukossa rivillä 567 (sarakkeessa D).

Nyt pitäisi olla joku makro, joka kävisi läpi tuon välilehden 1 rivit ja vertailisi välilehden 2 riveihin. Jos löytyy sarakkeesta D samat teksti rivipareittain, niin se kirjoittaisi nämä rivit välilehdelle 3.

Tarkoitus on siis löytää kahdesta listasta samat sarakkeen D parit ja ne kolmanteen (tulos)listaan.

Homman voisi koodata javalla kohtuu helposti, kunhan on valmiina taulukonkäsittelyrutiinit. Mutta onko tämä helppoa tehdä LibreOfficen IF-lausekkeella kun toistolla pitäisi käydä läpi listan rivit molemmissa välilehdissä?

286
Yleistä keskustelua / Libreoffice Calc käppyrät
« : 01.04.17 - klo:23.45 »
Otin Lainaajasta tulevien maksujen listan (Tilinhallinta - Lainat - Myönnetyt lainat - Tulevat takaisinmaksut) tulevista maksuista ja otin ne Vie Exceliin -toiminnolla. Libreoffice Calc näytti ihan ok. Sarakkeet A - H ja rivejä reilu 2300. Sitten yritin saada ne näkymään käppyränä. Valitsin Kaavioista viivadiagrammin. Taulukkoon tulee ikkuna kaaviolle. Olen saanut myös asteikon näkyviin. Mutta käppyrää ei tule. Puoli tuntia on 4-ytiminen 3,10 GHz prosessori 8 GB:n muistilla raksutellut eikä käppyrää näy.

Onko vika mahdollisesti skaalauksen epäonnistumisessa vai jokin muu bugi LibreOffice Calcissa?

287
Laitealue / NAS
« : 03.03.17 - klo:04.08 »
Olen miettinyt NASsin laittamista kotiin. Yksi tällainen voisi olla edullinen ZyXEL NAS326. Käytössä on kaksi tietokonetta, joilla voisi käyttää yhteisiä tietoresursseja. Molemmat koneet 64-bit. Toisessa Kubuntu ja toisessa Linux Mint. Voinen muokkailla tekstejä molemmilla koneilla Libre Office Writerillä (ei yht'aikaa kuitenkaan tarvitse) esim. tekstinkäsittelytiedostoja NAS-palvelimella. Ja tietysti muillakin ohjelmilla niiden datatiedostoja.

Käyttäjän kotihakemistot voisi olla molemmilla koneilla omalla levyllä ja sieltä linkeillä tai jollain yhdistettynä asiakirjahakemistot, videot, musiikit, yms. Ei kuitenkaan koko kotihakemistoa, sillä koneissa on eri järjestelmät ja erilaiset asetustiedostot. Silloin molemmissa koneissa voisi olla nopea SSD-levy ja asiakirjat yms. datatiedot NASsilla.

Saako NASsin turvalliseksi niin, ettei Internet-liikennettä hoitava reititin päästä Internetistä levyille yhtään liikennettä, ellei ole itse sallinut erikseen? Ilmeisestikin tämä säädetään reitittimessä. Mutta onko se tarpeeksi turvallinen kotikäytössä (ei mitään viranomaistason vaatimuksia tietoturvalle kuitenkaan).  RAID-järjestelmää ei NASsissa välttämättä tarvitse olla. Ilmeisesti myös levyhaut NASsilta koneille toimivat 1 Gigan verkkokorttien kautta käytännössä lähes yhtä nopeasti kuin työkoneella SATA 3 -liitännällä ja CAT 5 -kaapeloinnilla? Sehän siirtää "lähes" 1 gigaa bittejä sekunnissa.

Onko muita huomioitavia asioita? Voiko NAS sekoittaa levyt yllättävän sähkökatkon tultua?

288
Onko kukaan käyttänyt Samsungin Kies-ohjelmaa Linuxissa Winellä? Samsungin lataussivulla KIES on vain Windowsille ja Macille. Tällä KIESillä pystynee tekemään enemmän kuin tavallisilla KDE:n mobiiliohjelmilla. Esimerkiksi backupin ottaminen koko kännykästä.

289
Yleistä keskustelua / Pakettivarastojen ohjelmaversiot
« : 25.02.17 - klo:08.21 »
Asensin Kubuntu 16.04.1 käyttikseen / distroon ohjelman Gramps oletus-pakettivarastosta. Ohjelmasta asentui nätisti versio 4.2.2 ja vielä suomen kielisenä. Ohjelman uusin versio on 4.2.5. Asensin ohjelman pakettivarastosta sen takia kun tiedän, että siellä on "varmasti" käyttöjärjestelmän / distribuution kanssa toimiva ohjelma. Ja olen kuullut aika paljonkin valitteluja suomenkielisen ohjelman asennuksista kun on jollain skripteillä wiki-ohjeiden ohjaamana yritetty asennella.

Nyt askarruttaa kysymys: Kuka ja miten tiuhaan testailee ohjelmiston xyz sopivuutta erilaisiin distribuutioihin ja tekee muutoksia niihin? Onko tästä tietoa? Voiko tavallinen ohjelmiston käyttäjä (normaaleine tietokonetaitoineen) avittaa millään tavalla uusien versioiden pakettivarastoihin ilmestymistä? Taitaa yhteensopivuus olla aika monimutkainen asia kun pitäisi vielä olla varma, että päivityksetkin toimivat (ohjelma päivityksen jälkeen päivityksen lisäksi) sulavasti.

Ja mitä mieltä olette vaihtoehtoisten pakettivarastojen käytöstä uusimpien versioiden asentamiseksi?

290
Laitealue / Verkkokortin kaistanleveys ja nopeus
« : 21.02.17 - klo:05.57 »
Tuossa aiemmin oli komento
Koodia: [Valitse]
lshw -c network
josta tuloksena tällä koneella mm:
Lainaus
size: 1Gbit/s
capacity: 1Gbit/s
width: 32 bits
clock: 33MHz

Kysynkin nyt ihan mielnekiinnosta, onko tuo kellotaajuus 33 MHz pullonkaula nopeudelle kun samassa koneessa keskusmuistin nopeus on 133 MHz. Tiedon liikennöintiä verkkokortille on ilmeisesti paljon vähemmän kuin prosessorin ja keskusmuitin välillä, joten tuo 33 on ihan tarpeeksi.

Toinen kysymys on 32-bittisyydestä. Sekään ei taida olla pullonkaula tiedonsiirrossa verkkokortilta prosessor(e)ille?

Tässä yhteydessä voisi sanoa, että VDSL-yhteys nopeutui 22 % kun koneenvaihdon johdosta prosessori vaihtui 2 x 2.0 GHz -> 4 x 3.10 GHz. Se ainakin nopeutti Internet-linjaa. Vanhan koneen väylätietoja en tiedä eikä ole enää saatavilla.

291
Olen asentanut Kubuntu 16.04.1:sen 1 TB levylle. Kone oli silloin 32-bittinen. Olen nyt siirtänyt levyn 64-bittiseen koneeseen. Se toimii nätisti siinä ja KDE:n info sanoo käyttiksen olevan 32-bittinen. Jos nyt asennan tämän levyn kakkoslevyksi ja uuteen ykköslevyyn asennan tällä 64-bittisellä koneella Kubuntun, siitä tulee 64-bittinen Kubuntu. Jos edelleen haluan käyttää tällä käyttiksellä vanhan levyn dataa asettamalla HOME-hakemiston sille levylle, niin..

Tuleeko ristiriitaa kun 64-bittinen Kubuntu käyttää kotihakemistosta 32-bittisen Kubuntun asetustiedostoja + muita KDE:hen liittyviä tiedostoja? Muu data kuten tekstinkäsittelytiedostot yms. käynevät hyvin. Entä Postgre SQL vanhalla levyllä, toimiiko hyvin 64-bittisessä Kubuntussa kuten on toiminut aiemmin 32-bittisessä Kubuntussa? Ilmeisesti valittaa kuitenkin kun ei löydä uudelta käyttislevyltä ollenkaan Postgre SQL-ohjelmistoa.

292
Kubuntun Plasman mentyä rikki tässä koneessa vaihdoin käyttöliittymän Lubuntuun asentamalla lubuntu-desktop -paketin koneelle. Mahdollisesti jotain muitakin toimenpiteitä. Kone toimi siis Lubuntuna. Kahden kuukauden aikana myös Kubuntun paketteihin tuli päivityksiä. Arvelin, että Plasma korjautuu ajan oloon. Yritin sitten reilun kuukauden kuluttua palata Kubuntuun. Asensin kubuntu-desktop -paketin ja jonkun ohjeen mukaan jonkun kubuntu-full -paketin. Mutta kone käynnistyi edelleen aina Lubuntuun. Sitten sain vihjeen, että sddm-paketti muokkaa konetta siten, että käynnistyy Kubuntuksi. No, näin se tekikin. Mutta edelleen tulee Lubuntun kirjautumisruutu ja kun antaa tunnuksen salasanoineen, vasta sen jälkeen ilmestyy Kubuntun käynnistyksestä tuttu näkymä. Tämä ei ole kuitenkaan viestin varsinainen aihe. Olen toki miettinyt, että nopeutuisiko käynnistyminen, jos se boottaisi suoraan Kubuntuksi.

Vähän ennen muuttoa Lubuntusta Kubuntuksi, lubuntuun tuli päivityksiä Alsa-ääniohjelmiin. Tai sitten muistan väärin. Vaikutus on Kubuntussa kuitenkin sellainen, että videoiden äänet ovat menneet pilalle. Aluksi ihmisäänet kuuluivat todella hiljaisina. Niin hiljaisina, ettei niistä sanoja kuullut. Tuntuu kuin äänessä olisi monta kanavaa ja nyt ihmispuhe-kanava on vaimentunut lähes olemattomiin. Olen saanut tilannetta korjattua jonkin verran alsamixillä, mutta edelleen esimerkiksi mainoksissa musiikki tulee kovalla, mutta ihmisten äänet hiljaisena. Olen kokeillut alsamixin asetuksista käännellä säätöjä, mutta se ei korjaa tilannetta. Sitten yhden ohjeen mukaan vähän itse muutellen tein komennon

Koodia: [Valitse]
/sbin/alsa force-reload
Tämä tuntui hiukan parantavan tilannetta, mutta edelleen äänet ovat Prinkkalaan päin. Onko totta, että Alsaan on tullut joku uusi bugi? Kone on ollut koko ajan sama. Eikä aiemmin äänissä ole ollut vikaa. Ainoastaan Skypen päivitykset sotkivat ääniasetukset, mutta se ei vaikuttanut muihin ohjelmiin. Vuoden sisällä Kubuntussa on ollut useampi käyttöä paljon haittaava bugi.

293
Laitealue / Brother HL-5250DN verkkoasetukset [RATKAISTU]
« : 17.01.17 - klo:05.44 »
Vuosia hyvin palvellut kirjoitin Brother HL-5250DN on ollut lähiverkossa ADSL-purkin kautta. Olen asettanut kiinteän IP:n kirjoittimelle 192.168.10.7. Nyt purkki vaihtui VDSL2-purkiksi Zyxel ja sen käytettävissä oleva osoiteavaruus on 192.168.100.33 - 66 (suunnilleen). Eli kirjoitin ei näy lähiverkkoon. Brother-kirjoittimessa ei ole mitään LCD-näyttöä eikä säätömahdollisuutta IP:n vaihtoon.

Kokeilin vanhaa ADSL-purkkia, mutta siinä kirjoittimen IP oli vaihtunut sellaiseksi, että en tietokoneella (käyttis Kubuntu 16.04) nähnyt kirjoitinta uuden kirjoittimen asennustoiminnoissa. IP tuntui olevan tämän kautta muotoa 192.168.100.x. Pitäisikö vain kokeilla lisää erilaisia juttuja saadakseni kirjoittimen näkyvmään koneella?

Voinko liittää kirjoittimen suoraan tietokoneeseen ns. käännetyllä kaapelilla (Cat-5) ja voin saada kirjoittimen hallintasivun näkyviin suoraan tuolla vanhalla kiinteällä osoitteella 192.168.10.7 ? Siitähän sen IP:n voi vaihtaa. Kirjoitin on aivan liian hyvä roskikseen heitettäväksi, sillä minulla on uusi käyttämätön väriainerumpu, joka todennäköisesti kestäisi loppuikäni käytössäni.

294
Kubuntun päivitykset särkivät Plasman. Plasma kaatuu, eikä graafista työpöytää tule näytölle. Kysymys on "epästandardista" näytönohjaimesta käsittääkseni. Nvidia 304 updates -paketin rinnalle on tullut libcuda1-304-updates nvidia opencl-icd-304-updates paketteja. Noiden kanssa on ollut ennenkin ongelmia, mutta ne on saatu aina kierrettyä.

Kokeilin asentaa vaihtoehtoisia työpöytiä kuten XFCE ja LXDE, mutta ne eivät käynnistyneet. Asennettuani lubuntu-desktop -paketin bootssi käynnisti Lubuntun, mutta silti tuli plasmashellin kaatumisilmoitus ja homma hyytyi siihen. Poistin apt-get:illä plasman, mutta silti koneessa kummittelee plasmashell, joka kaatuu. Lopulta sain käynnistettyä Lubuntun manuaalisesti konsolista startx:llä.

Nyt sitten pitäisi kirjoittaa kyrillisillä kirjaimilla tekstejä. En löydä Lubuntusta paneeliin näppäimistön asettelun vaihtajaa. Eikä muutakaan ohjelmaa, jolla sen voisi vaihtaa.

Toinen juttu on äänenvoimakkuuden säätö. Sellaistakaan ei ole paneeliin löytynyt.

Kolmas kysymys. Jos käynnistää KDE lompakon, se osannee syöttää sovelluksille talletetut salasanat? Voiko lompakon käynnistää muiden ohjelmien rinnalle? Nyt selaimissa pitää antaa sivustojen tunnukset ja salasanat uudelleen.

Lähiaikoina olen saamassa uuden koneen. Tutun Kubuntun vaihto johonkin toimivampaan tulee harkittavaksi.

295
Yleistä keskustelua / Javan kehitystyökalut
« : 20.10.16 - klo:03.33 »
Tässä on hyvä kirjoitus javan kehitystyökaluista Ant, Ivy, Maven ja Gradle: Java Build tools.

Tässä on Netbeansin ominaisuuksista juttua.

Maven lienee käytetty nykyään. Gradle on vielä parempi. Yritin lisätä Gradlea pluginina Netbeans 8.1:seen (Kubuntu 16.04.1:ssä apt asentaa 8.1:sen). Se antoi virheilmoituksena "No plugin providing the capability cnb.org.netbeans.modules.groovy.kit could be found." En pienellä etsimisellä löytänyt mistään palikkaa, joka olisi ratkaissut asennusongelman.

Sekä Maven, että Gradle asentuvat Kubuntuun pakettivarastoista. Mutta kuinka saada ne käyttöön NetBeansissa?

Lähinnä tämän kirjoituksen tarkoitus on esitellä tehokkaita java-kehitystyökaluja.

296
Olen asettanut Kubuntu 16.04.1 siten, että se lukitsee näytön, jos koneella ei tehdä puoleen tuntiin mitään. Monesti sitä on vaikea herätellä henkiin sen jälkeen. Nyt katsoin konsolissa w-komennolla, niin loadi oli noin 4 (prosessori Intel Core Duo 2.0 GHz). Top näytti, että kscreenlocker vie 90 % prosessoritehoista. Ja kone on ollut käyttämättä noin tunnin. Koneessa on ollut auki Libre Office Writer, jossa muutama sana tekstiä ja Chromium-selain, jossa 5 välilehteä.

Mistähän tuo prosessorin kuormitus mahtaa johtua?

297
Kunbutu 16.04 myötä Yhteystiedot (kaddressbook) kaatuu heti. Käynnisti sen sitten Kontactista tai Konsolesta. Tässä on bugs.kde.org lista noista bugeista, josta se löytyy.

Onko keinoa saada kontaktien tiedot ulos järjestelmästä jollain tavalla? Niitähän pystyi tuolla osoitekirjaohjelmalla muuntamaan .vcf -tiedostoksi. Mutta nyt ei kun ohjelma kaatuu heti kun sen käynnistää. Yhtään käyttökelpoisia vinkkejä tilanteeseen?

Mainittakoon vielä, että Kmail osaa kyllä hakea sieltä yhteystiedon sähköpostin saaja-kenttään.

298
Kerron tässä kokemuksia Kubuntu 16.04.1 asentamisesta Samsung 850 EVO SSD-levylle. Latasin ensin iso-kuvan levylle (koko vähän yli 1,5 GB). Poltin sen DVD:lle. Asensin DVD:ltä SSD:lle siten, että se ottaa koko levytilan haltuunsa. Kun minulla ei ollut hyllyssä Kubuntu 16.04.1 asennus-DVD:tä, niin piti ensin asentaa 15.04 / 15.10 ja sillä polttaa se DVD.

Kun asennus oli valmis, kone ei bootannut vaan meni ruutu mustaksi. Sammutin virtanapista. Käynnistyi, mutta ikkunoista puuttui sulkemisnapit ja ikkunoita ei voinut viruttaa. Ja muuta pientä. Meni uudelleen asennukseksi ja muistin jo asennuksessa laittaa kieleksi suomi. Nyt asentui hyvin kun maltoin odottaa levylle kirjoituksia boottauksessa.

Sellainen outo juttu on, että jos asennuksesta tekee sen boottauksen ikkunasta valitsemalla, niin tuo levy alkoi antaa koko ajan jotain SEEK Erroria tms. Kun koneen sammutti ja käynnisti virtanapista, kone käynnistyi käyttöjärjestelmään ihan nätisti.

Asennuksessa esteettömyys-ikkunassa ja seuraavassakin ikkunassa (jossa puhuttiin moanista), oli osa teksteistä englannin kielellä.

Nyt kone toimii kutakuinkin haluammallani tavalla. Kohta asennan vanhan Sata-2 levyn rinnalle ja sen jälkeen alkaa säätäminen ja ohjelmien asennus. En siis kaipaa mitään apuja. Laitoin tämän vain tiedoksi.

299
Kubuntu 16.04.1 oikeassa ylälaidassa on kuvan kaltainen Desktop-niminen möykky. Onko se paneeli, aktiviteetti vai mikä? Halauisin vaihtaa sen Poistu-toiminnon uloskirjautumisesta koneen sammuttamiseksi. Kun aloin säätää tuon valikon aktiviteetteja, näyttöön tuli vanhasta versiosta tuttu sininen tausta ja kaikki työpöydällä olevat asiat katosivat (pl. pääpaneeli). Kuinka siis voin vaihtaa tuossa valikossa Poistu-toiminnon koneen sammuttamiseksi?

300
Laitealue / Käyttöjärjestelmälevyn koko
« : 28.08.16 - klo:15.06 »
Jos haluaa käyttöjärjestelmän esimerkiksi nopealle SSD-levylle ja datat perinteiselle SATA-levylle, niin kuinka suuri kj-levyn tulisi olla? Esimerkiksi Kubuntu 16.10 riittäisi reilusti alle 10 GB. Muutama giga menee swap-osioon.

Onko siis 30 GB tai 60 GB liian pieni levy Ubuntu 16.10:lle?

Sivuja: 1 ... 13 14 [15] 16 17 18