Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - ilkant

Sivuja: 1 ... 10 11 [12] 13 14 15
221
Onko kukaan käyttänyt Samsungin Kies-ohjelmaa Linuxissa Winellä? Samsungin lataussivulla KIES on vain Windowsille ja Macille. Tällä KIESillä pystynee tekemään enemmän kuin tavallisilla KDE:n mobiiliohjelmilla. Esimerkiksi backupin ottaminen koko kännykästä.

222
Yleistä keskustelua / Pakettivarastojen ohjelmaversiot
« : 25.02.17 - klo:08.21 »
Asensin Kubuntu 16.04.1 käyttikseen / distroon ohjelman Gramps oletus-pakettivarastosta. Ohjelmasta asentui nätisti versio 4.2.2 ja vielä suomen kielisenä. Ohjelman uusin versio on 4.2.5. Asensin ohjelman pakettivarastosta sen takia kun tiedän, että siellä on "varmasti" käyttöjärjestelmän / distribuution kanssa toimiva ohjelma. Ja olen kuullut aika paljonkin valitteluja suomenkielisen ohjelman asennuksista kun on jollain skripteillä wiki-ohjeiden ohjaamana yritetty asennella.

Nyt askarruttaa kysymys: Kuka ja miten tiuhaan testailee ohjelmiston xyz sopivuutta erilaisiin distribuutioihin ja tekee muutoksia niihin? Onko tästä tietoa? Voiko tavallinen ohjelmiston käyttäjä (normaaleine tietokonetaitoineen) avittaa millään tavalla uusien versioiden pakettivarastoihin ilmestymistä? Taitaa yhteensopivuus olla aika monimutkainen asia kun pitäisi vielä olla varma, että päivityksetkin toimivat (ohjelma päivityksen jälkeen päivityksen lisäksi) sulavasti.

Ja mitä mieltä olette vaihtoehtoisten pakettivarastojen käytöstä uusimpien versioiden asentamiseksi?

223
Laitealue / Verkkokortin kaistanleveys ja nopeus
« : 21.02.17 - klo:05.57 »
Tuossa aiemmin oli komento
Koodia: [Valitse]
lshw -c network
josta tuloksena tällä koneella mm:
Lainaus
size: 1Gbit/s
capacity: 1Gbit/s
width: 32 bits
clock: 33MHz

Kysynkin nyt ihan mielnekiinnosta, onko tuo kellotaajuus 33 MHz pullonkaula nopeudelle kun samassa koneessa keskusmuistin nopeus on 133 MHz. Tiedon liikennöintiä verkkokortille on ilmeisesti paljon vähemmän kuin prosessorin ja keskusmuitin välillä, joten tuo 33 on ihan tarpeeksi.

Toinen kysymys on 32-bittisyydestä. Sekään ei taida olla pullonkaula tiedonsiirrossa verkkokortilta prosessor(e)ille?

Tässä yhteydessä voisi sanoa, että VDSL-yhteys nopeutui 22 % kun koneenvaihdon johdosta prosessori vaihtui 2 x 2.0 GHz -> 4 x 3.10 GHz. Se ainakin nopeutti Internet-linjaa. Vanhan koneen väylätietoja en tiedä eikä ole enää saatavilla.

224
Olen asentanut Kubuntu 16.04.1:sen 1 TB levylle. Kone oli silloin 32-bittinen. Olen nyt siirtänyt levyn 64-bittiseen koneeseen. Se toimii nätisti siinä ja KDE:n info sanoo käyttiksen olevan 32-bittinen. Jos nyt asennan tämän levyn kakkoslevyksi ja uuteen ykköslevyyn asennan tällä 64-bittisellä koneella Kubuntun, siitä tulee 64-bittinen Kubuntu. Jos edelleen haluan käyttää tällä käyttiksellä vanhan levyn dataa asettamalla HOME-hakemiston sille levylle, niin..

Tuleeko ristiriitaa kun 64-bittinen Kubuntu käyttää kotihakemistosta 32-bittisen Kubuntun asetustiedostoja + muita KDE:hen liittyviä tiedostoja? Muu data kuten tekstinkäsittelytiedostot yms. käynevät hyvin. Entä Postgre SQL vanhalla levyllä, toimiiko hyvin 64-bittisessä Kubuntussa kuten on toiminut aiemmin 32-bittisessä Kubuntussa? Ilmeisesti valittaa kuitenkin kun ei löydä uudelta käyttislevyltä ollenkaan Postgre SQL-ohjelmistoa.

225
Kubuntun Plasman mentyä rikki tässä koneessa vaihdoin käyttöliittymän Lubuntuun asentamalla lubuntu-desktop -paketin koneelle. Mahdollisesti jotain muitakin toimenpiteitä. Kone toimi siis Lubuntuna. Kahden kuukauden aikana myös Kubuntun paketteihin tuli päivityksiä. Arvelin, että Plasma korjautuu ajan oloon. Yritin sitten reilun kuukauden kuluttua palata Kubuntuun. Asensin kubuntu-desktop -paketin ja jonkun ohjeen mukaan jonkun kubuntu-full -paketin. Mutta kone käynnistyi edelleen aina Lubuntuun. Sitten sain vihjeen, että sddm-paketti muokkaa konetta siten, että käynnistyy Kubuntuksi. No, näin se tekikin. Mutta edelleen tulee Lubuntun kirjautumisruutu ja kun antaa tunnuksen salasanoineen, vasta sen jälkeen ilmestyy Kubuntun käynnistyksestä tuttu näkymä. Tämä ei ole kuitenkaan viestin varsinainen aihe. Olen toki miettinyt, että nopeutuisiko käynnistyminen, jos se boottaisi suoraan Kubuntuksi.

Vähän ennen muuttoa Lubuntusta Kubuntuksi, lubuntuun tuli päivityksiä Alsa-ääniohjelmiin. Tai sitten muistan väärin. Vaikutus on Kubuntussa kuitenkin sellainen, että videoiden äänet ovat menneet pilalle. Aluksi ihmisäänet kuuluivat todella hiljaisina. Niin hiljaisina, ettei niistä sanoja kuullut. Tuntuu kuin äänessä olisi monta kanavaa ja nyt ihmispuhe-kanava on vaimentunut lähes olemattomiin. Olen saanut tilannetta korjattua jonkin verran alsamixillä, mutta edelleen esimerkiksi mainoksissa musiikki tulee kovalla, mutta ihmisten äänet hiljaisena. Olen kokeillut alsamixin asetuksista käännellä säätöjä, mutta se ei korjaa tilannetta. Sitten yhden ohjeen mukaan vähän itse muutellen tein komennon

Koodia: [Valitse]
/sbin/alsa force-reload
Tämä tuntui hiukan parantavan tilannetta, mutta edelleen äänet ovat Prinkkalaan päin. Onko totta, että Alsaan on tullut joku uusi bugi? Kone on ollut koko ajan sama. Eikä aiemmin äänissä ole ollut vikaa. Ainoastaan Skypen päivitykset sotkivat ääniasetukset, mutta se ei vaikuttanut muihin ohjelmiin. Vuoden sisällä Kubuntussa on ollut useampi käyttöä paljon haittaava bugi.

226
Laitealue / Brother HL-5250DN verkkoasetukset [RATKAISTU]
« : 17.01.17 - klo:05.44 »
Vuosia hyvin palvellut kirjoitin Brother HL-5250DN on ollut lähiverkossa ADSL-purkin kautta. Olen asettanut kiinteän IP:n kirjoittimelle 192.168.10.7. Nyt purkki vaihtui VDSL2-purkiksi Zyxel ja sen käytettävissä oleva osoiteavaruus on 192.168.100.33 - 66 (suunnilleen). Eli kirjoitin ei näy lähiverkkoon. Brother-kirjoittimessa ei ole mitään LCD-näyttöä eikä säätömahdollisuutta IP:n vaihtoon.

Kokeilin vanhaa ADSL-purkkia, mutta siinä kirjoittimen IP oli vaihtunut sellaiseksi, että en tietokoneella (käyttis Kubuntu 16.04) nähnyt kirjoitinta uuden kirjoittimen asennustoiminnoissa. IP tuntui olevan tämän kautta muotoa 192.168.100.x. Pitäisikö vain kokeilla lisää erilaisia juttuja saadakseni kirjoittimen näkyvmään koneella?

Voinko liittää kirjoittimen suoraan tietokoneeseen ns. käännetyllä kaapelilla (Cat-5) ja voin saada kirjoittimen hallintasivun näkyviin suoraan tuolla vanhalla kiinteällä osoitteella 192.168.10.7 ? Siitähän sen IP:n voi vaihtaa. Kirjoitin on aivan liian hyvä roskikseen heitettäväksi, sillä minulla on uusi käyttämätön väriainerumpu, joka todennäköisesti kestäisi loppuikäni käytössäni.

227
Kubuntun päivitykset särkivät Plasman. Plasma kaatuu, eikä graafista työpöytää tule näytölle. Kysymys on "epästandardista" näytönohjaimesta käsittääkseni. Nvidia 304 updates -paketin rinnalle on tullut libcuda1-304-updates nvidia opencl-icd-304-updates paketteja. Noiden kanssa on ollut ennenkin ongelmia, mutta ne on saatu aina kierrettyä.

Kokeilin asentaa vaihtoehtoisia työpöytiä kuten XFCE ja LXDE, mutta ne eivät käynnistyneet. Asennettuani lubuntu-desktop -paketin bootssi käynnisti Lubuntun, mutta silti tuli plasmashellin kaatumisilmoitus ja homma hyytyi siihen. Poistin apt-get:illä plasman, mutta silti koneessa kummittelee plasmashell, joka kaatuu. Lopulta sain käynnistettyä Lubuntun manuaalisesti konsolista startx:llä.

Nyt sitten pitäisi kirjoittaa kyrillisillä kirjaimilla tekstejä. En löydä Lubuntusta paneeliin näppäimistön asettelun vaihtajaa. Eikä muutakaan ohjelmaa, jolla sen voisi vaihtaa.

Toinen juttu on äänenvoimakkuuden säätö. Sellaistakaan ei ole paneeliin löytynyt.

Kolmas kysymys. Jos käynnistää KDE lompakon, se osannee syöttää sovelluksille talletetut salasanat? Voiko lompakon käynnistää muiden ohjelmien rinnalle? Nyt selaimissa pitää antaa sivustojen tunnukset ja salasanat uudelleen.

Lähiaikoina olen saamassa uuden koneen. Tutun Kubuntun vaihto johonkin toimivampaan tulee harkittavaksi.

228
Yleistä keskustelua / Javan kehitystyökalut
« : 20.10.16 - klo:03.33 »
Tässä on hyvä kirjoitus javan kehitystyökaluista Ant, Ivy, Maven ja Gradle: Java Build tools.

Tässä on Netbeansin ominaisuuksista juttua.

Maven lienee käytetty nykyään. Gradle on vielä parempi. Yritin lisätä Gradlea pluginina Netbeans 8.1:seen (Kubuntu 16.04.1:ssä apt asentaa 8.1:sen). Se antoi virheilmoituksena "No plugin providing the capability cnb.org.netbeans.modules.groovy.kit could be found." En pienellä etsimisellä löytänyt mistään palikkaa, joka olisi ratkaissut asennusongelman.

Sekä Maven, että Gradle asentuvat Kubuntuun pakettivarastoista. Mutta kuinka saada ne käyttöön NetBeansissa?

Lähinnä tämän kirjoituksen tarkoitus on esitellä tehokkaita java-kehitystyökaluja.

229
Olen asettanut Kubuntu 16.04.1 siten, että se lukitsee näytön, jos koneella ei tehdä puoleen tuntiin mitään. Monesti sitä on vaikea herätellä henkiin sen jälkeen. Nyt katsoin konsolissa w-komennolla, niin loadi oli noin 4 (prosessori Intel Core Duo 2.0 GHz). Top näytti, että kscreenlocker vie 90 % prosessoritehoista. Ja kone on ollut käyttämättä noin tunnin. Koneessa on ollut auki Libre Office Writer, jossa muutama sana tekstiä ja Chromium-selain, jossa 5 välilehteä.

Mistähän tuo prosessorin kuormitus mahtaa johtua?

230
Kunbutu 16.04 myötä Yhteystiedot (kaddressbook) kaatuu heti. Käynnisti sen sitten Kontactista tai Konsolesta. Tässä on bugs.kde.org lista noista bugeista, josta se löytyy.

Onko keinoa saada kontaktien tiedot ulos järjestelmästä jollain tavalla? Niitähän pystyi tuolla osoitekirjaohjelmalla muuntamaan .vcf -tiedostoksi. Mutta nyt ei kun ohjelma kaatuu heti kun sen käynnistää. Yhtään käyttökelpoisia vinkkejä tilanteeseen?

Mainittakoon vielä, että Kmail osaa kyllä hakea sieltä yhteystiedon sähköpostin saaja-kenttään.

231
Kerron tässä kokemuksia Kubuntu 16.04.1 asentamisesta Samsung 850 EVO SSD-levylle. Latasin ensin iso-kuvan levylle (koko vähän yli 1,5 GB). Poltin sen DVD:lle. Asensin DVD:ltä SSD:lle siten, että se ottaa koko levytilan haltuunsa. Kun minulla ei ollut hyllyssä Kubuntu 16.04.1 asennus-DVD:tä, niin piti ensin asentaa 15.04 / 15.10 ja sillä polttaa se DVD.

Kun asennus oli valmis, kone ei bootannut vaan meni ruutu mustaksi. Sammutin virtanapista. Käynnistyi, mutta ikkunoista puuttui sulkemisnapit ja ikkunoita ei voinut viruttaa. Ja muuta pientä. Meni uudelleen asennukseksi ja muistin jo asennuksessa laittaa kieleksi suomi. Nyt asentui hyvin kun maltoin odottaa levylle kirjoituksia boottauksessa.

Sellainen outo juttu on, että jos asennuksesta tekee sen boottauksen ikkunasta valitsemalla, niin tuo levy alkoi antaa koko ajan jotain SEEK Erroria tms. Kun koneen sammutti ja käynnisti virtanapista, kone käynnistyi käyttöjärjestelmään ihan nätisti.

Asennuksessa esteettömyys-ikkunassa ja seuraavassakin ikkunassa (jossa puhuttiin moanista), oli osa teksteistä englannin kielellä.

Nyt kone toimii kutakuinkin haluammallani tavalla. Kohta asennan vanhan Sata-2 levyn rinnalle ja sen jälkeen alkaa säätäminen ja ohjelmien asennus. En siis kaipaa mitään apuja. Laitoin tämän vain tiedoksi.

232
Kubuntu 16.04.1 oikeassa ylälaidassa on kuvan kaltainen Desktop-niminen möykky. Onko se paneeli, aktiviteetti vai mikä? Halauisin vaihtaa sen Poistu-toiminnon uloskirjautumisesta koneen sammuttamiseksi. Kun aloin säätää tuon valikon aktiviteetteja, näyttöön tuli vanhasta versiosta tuttu sininen tausta ja kaikki työpöydällä olevat asiat katosivat (pl. pääpaneeli). Kuinka siis voin vaihtaa tuossa valikossa Poistu-toiminnon koneen sammuttamiseksi?

233
Laitealue / Käyttöjärjestelmälevyn koko
« : 28.08.16 - klo:15.06 »
Jos haluaa käyttöjärjestelmän esimerkiksi nopealle SSD-levylle ja datat perinteiselle SATA-levylle, niin kuinka suuri kj-levyn tulisi olla? Esimerkiksi Kubuntu 16.10 riittäisi reilusti alle 10 GB. Muutama giga menee swap-osioon.

Onko siis 30 GB tai 60 GB liian pieni levy Ubuntu 16.10:lle?

234
Päivitin Kubuntu 14.10:n uusimpaan 16.04.1:seen online-päivityksenä. Päivitys onnistui hyvin. Vain muutama varoitus probleemasta päivityksessä. Oli aika poieni konsoli-ikkuna siinä päivistysikkunassa. Piti rivi kerrallaan lukea niitä ilmoituksia. :)

Nyt uuden Kubuntun paneelissa on kuvake Pikaviestintä. Yritin saada sitä pois. Ei pystynyt ottamaan. Se on ilmoitusalueella ja poistamalla lähtisi muutkin ilmaisualueen kuvakkeet. Liittyykö tuo pikaviestin johonkin Skypeen, Messengeriin yms. pikaviestimeen, vai onko se Kubuntun oma pikaviestinpalvelu? Haluan sen siis pois kun esim. Skypellä on oma kuvake paneelissa.

Vielä pitää katsoa, toimiiko yksi sovellus, joka käyttää postgresql:ää. Siitä asennuksessa tuli virheilmoituksia. Ja siellä on kohtuullisen suuri tietokanta... Onneksi on varmuuskopiot.

Pari huomiota vielä. Skype toimii suoraan ja jopa äänet toimivat ilman säätämisiä. Sähköpostiohjelmasta Kmail oli hävinnyt palvelimen salasanat. Ja se teki jotain ihme palvelinprofiileja lisää. Sovelluksen käynnistin oli hukannut kaikki vanhat. FireFoxin ja Chromiumin kirjanmerkit ja sivustojen tunnukset salasanoineen ovat säilyneet.

235
Yleistä keskustelua / Raspberry 3 B [RATKAISTU]
« : 05.03.16 - klo:14.48 »
Tilasin juuri Verkkokaupasta Raspberry Pi 3 B-tietokoneen. Siinä on 64-bittinen ja neliytiminen prosessori. Noin vuonna 2007 tuttu Linux-ihminen sanoi, että nimenomaan Linux on hyvä käyttöjärjestelmä useampiytimisiin prosessoreihin. Se osaa tasata kuormaa eri prosessoreille. Ja on parempi käyttis moniprosessorikoneisiin kuin Windows. Onko tästä useampiytimisen prosessorin etevyydestä olemassa tutkittua tietoa? Raspberryllä tedyt testit tietysti parasta luettavaa.

Tuossa Raspi 3:sessa on valmis SATA-liitäntä kovalevylle ja valmis WiFi. Meinaan tehdä siitä surffauskoneen, jottei tarvitse näitä "tavallisia" desktop-koneita käynnistellä. Näiden virrankulutus on 100 watin luokkaa. Raspberry 2 B kuluttaa noin 4 W. Tämä kolmonen kuluttaa ehkä max 8 wattia suurella kuormalla ja idelenä varmasti vain sen noin 4 wattia. Eli vuodessa muutaman euron sähköä, vaikka olisi jatkuvasti päällä.

Tämän päivän 5.3.2016 Hesarissa oli pieni juttu Raspberry Pi 3:sesta. Englannin ostetuin tietokone tällä hetkellä. :)
Jos tuohon Raspberry Pi 3:seen liittää sata-kovalevyn, tarvitseeko se käynnistyäkseen enää sitä sd-korttia? Osaako se käynnistää itsensä sata-levyltä? Siinä on tietenkin *ubuntu. :)


Pienet lisäykset muokkaa-toiminnon kautta eikä minuutin välein uusia viestejä -Storck

236
Webtrees asennettu Raspberryyn ja siinä Raspbian. Asennus tarkoittaa tiedostojen purkua zip-pakeista ja kopiointia omaan hakemistoon. MySQL löytyy myös palvelimelta.

Webbiselaimeen Chromium tulee aina vaan 500 Internal erroria. Mutta tavalliset itse kirjoittamani php-tiedostot näkyvät webbisivuina. Ja jopa tuon Webtreesin tiedosto apple-touch-icon.png näkyy (on siellä asennetussa hakemistossa), mutta index.php ja setup.php antavat tuon virheen 500. Php-tiedostojen oikeustasot pitäisi olla kunnossa.

Onko kysymys siitä, että Raspberryn nettiasetukset ovat vailinnaiset?

237
Yleistä keskustelua / Koodiaapinen
« : 22.02.16 - klo:18.16 »
IT-kouluttajat järjestää kevään aikana MOOC-kusseja ohjelmoinnista ihan vasta-alkajille ja esim. Python-ohjelmointikieltä. Mukaan ehdit vielä seuraavien muutaman viikon aikana.

Koodiaapinen

Noiden kurssien läpikäynti ei vaadi aiempaa ohjelmointikokemusta. Kurssit on suunnattu peruskoulun opettajille, mutta niistä voi hyötyä kuka vain.

238
Ubuntu tietokoneissa / Libre Office Calc virhe 501
« : 11.02.16 - klo:13.02 »
Kun kirjoitan taulukkolaskentaohjelman Libre Office Calc:in (Versio: 4.2.8.2) soluun

Koodia: [Valitse]
=if(isblank(D6),"",D5-D6)

tulee virheilmoitus 501. Se tarkoittaa "Kaavassa oleva merkki ei kelpaa." Ja kun kirjoitan

Koodia: [Valitse]
=if( isblank(D6), "", D5-D6)

tulee virheilmoitus 508 "Puuttuvat sulkee. Esimerkiksi aloittavat sulkeet puuttuvat, on vain päättävät."

Kaavan idea kopioitu täältä. Kuinka kirjoitan Libre Office Calcilla kaavan, joka laskee D5:n ja D6 solujen erotuksen vain siinä tapauksessa, että solussa D6 on jotain sisältöä (luku)?

239
Laitealue / SD-kortin kirjoitussuojaus
« : 12.01.16 - klo:22.35 »
Jos SD-kortin asettaa kirjoitussuojatuksi, voiko tietokone vahingoittaa SD-kortin sisältöä millään tavalla?

Kysymys on peräisin tilanteesta, jossa lääketieteellisen laitteen kirjoittamaa SD-korttia käytettäisiin tavallisessa tietokoneessa tietojen kopiointiin tietokoneelle. Olen joutunut jonkunasteiseen väittelyyn asiasta. Minun kantani on, että kun sd-kortti on kirjoitussuojattu, tietokone ei tee mitään muutosta kortin tiedoille. Toinen osapuoli haluaa kieltää tietojen kopioinnin tietokoneelle. Syynä on se, että SD-kortti voi saastua viruksilla yms. ja jotka kulkisivat sitten sairaalan koneille.

Miten on? Onko kirjoitussuojaus 100 % varma?

240
Kaipaan vinkkejä ja jos on käytännön esimerkkejä siitä, miten softaa tehneen ihmisen ja sittemmin kuolleen, saadaan avoimen lähdekoodin projektiksi. Perikunta on tietojen mukaan mielellään antamassa tekijänoikeudet mahdollisille jatkajille. Miten juridinen puoli hoituu ja mitä kaikkea muuta asiassa pitää ottaa huomioon ja tehdä?

Sivuja: 1 ... 10 11 [12] 13 14 15