Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - AimoE

Sivuja: [1] 2 3 ... 8
1
Olin aikeissa tehdä fschk:n dataosiolla, ja kuten ennenkin, aioin tehdä sen asennustikun kautta, koska osio ei saa olla käytössä ja sovellusten alasajon sijaan on helpointa bootata.

Mutta nyt ei enää käynnistystikun Ubuntu käynnisty kuten ennen. Ilmoituksesta päätellen kyse on boothole:n (korjauksen) seuraus. Kiintolevylle asennettu Ubuntu käynnistyy kyllä,ongelma koskee vain asennustikun koe-ubuntua.

Olin jo valmistautumassa siihen että teen uuden asennustikun, mutta jäin jumiin siihen, millä Ubuntu-versiolla tätä kannattaa yrittää?

Edit: Juu, minulla on Secure Boot käytössä. Mutta ei se ole ennen estänyt käynnistystä asennustikulta.

2
Yleistä keskustelua / firefox 78:n uusi ominaisuus
« : 02.07.20 - klo:11.47 »
Olen päivittänyt Firefoxin versioon 78 Windows-koneella, mutta Ubuntulle se ei ole vielä tarjoutunut, joten niiden vertaaminen onnistuu helposti. Uudessa versiossa on ärsyttävä ominaisuus, josta haluan päästä eroon, en vaan keksi millä hakusanoilla etsiisn onko olemassa asetusta jolla sen voi estää.

Nimittäin kun vien kohdistimen osoiteriville kopioidakseni URLin talteen, niin Firefox näyttää selaushistoriaan perustuvan valikon, joka peittää osan sivua näkyvistä kunnes klikkaan jonnekin muualle. Se ei varsinaisesti estä mitään, joten se on lähinnä kauneusvirhe, mutta se on piirre jolla en tee yhtikäs mitään, enkä halua sellaista hälyä. Poistin seluas- ja lataushistorian kokonaan käytöstä ja tyhjensin historian siinä toivosa että valikkoa ei enää näkyisi, mutta selaushistorian sijaan FF näyttää nyt valikon jossa on youtube, facebook, wikipedia, reddit, amazon ja twitter. En tiedä millä perusteella ne sinne tarjoutuvat, mutta tämä valikko on vieläkin tarpeettomampi kuin selaushistoria. En todellakaan halua nähdä sitä, varsinkaan tilaneessa jossa en ole tekemässä hakua, vaan pelkstään kopioimassa Urlia talteen.

En tiedä onko mahdollista estää tämä, mutta jos sellainen asetus on, haluaisin löytää sen.

3
Ajoin ohjelmistopäivitykset kuvakkeesta, sain ilmoituksen että grub-asennus ei onnistunut, siirryin komentoriville ja yritin niitä komentoja jotka unnen: update-grub ja grub-install /dev/sda. Niistä ei tule virheilmoitusta. Mutta jokin kuitenkin jäi ohjelmistopäivityksessä kesken/tekemättä. Mutta mitä?

Kopioin ohjelmistopäivitysten ikkunasta ne rivit jotka koskevat grubin päivitystä:

Koodia: [Valitse]
Tehdään asetuksia: grub-efi-amd64-signed (1.142.1+2.04-1ubuntu26) ...
Trying to migrate /boot/efi into esp config
Installing grub to /boot/efi.
Asennetaan x86_64-efi-alustalle.
File descriptor 3 (pipe:[802915]) leaked on vgs invocation. Parent PID 100622: grub-install
File descriptor 5 (/dev/sda1) leaked on vgs invocation. Parent PID 100622: grub-install
File descriptor 3 (pipe:[802915]) leaked on vgs invocation. Parent PID 100622: grub-install
File descriptor 5 (/dev/sda1) leaked on vgs invocation. Parent PID 100622: grub-install
grub-install: virhe: ei ole hakemisto.

En osaa tuosta päätellä mitä komentoa pitäisi kokeilla? Nuo "leaked"-ilmoitukset ovat harmittomia, oleellisia ovat muut rivit.

4
Vielä Xenialissa pystyin kirjoittamaan käynnistimen, jonka lopussa oli jotain tämäntapaista:

Koodia: [Valitse]
Actions=extra;

[Desktop Action extra]
Name=My Extra
Exec=gnome-terminal -t "Otsake" -x  /home/haltia/bin/scripti

Nyt tämä ei enää toimi koska gnome-trminal ei enää tue ohjaimia -x ja -e. Millä korvaan gnome-terminalin että saan komentotiedoston suorituksen näkymään näytölle avautuvassa ikkunassa (japääsen vastaamaan kysymyksiin)?


Edit: Myöskään "--" tai "-- sh" ei toimi:
Koodia: [Valitse]
Actions=extra;

[Desktop Action extra]
Name=My Extra
Exec=gnome-terminal -t "Otsake" --  sh /home/haltia/bin/scripti

5
Minulla on DNA:n modeemi-reititin joka ei tue sisäverkon DNS-palvelua, eli jos käytän nslookup-komentoa, joudun lisäämään sisäverkon reititinosoitteen komennon toiseksi parametriksi. Tästä vaivasta pääsee lisäämällä reititinosoite yhdyskäytäväksi, ja Windows-koneella se oli helppo tehdä; avasin verkon sovitinasetukset, sieltä IPv4-asetukset ja lisäsin reitittimen IP-osoitteen (192.168.1.1) yhdyskäytävien luetteloon.

Mutta kun Ubuntu-koneella avaan IPv4-asetukset, saan eteeni ikkunan jossa on kyllä varmaankin juuri ne kohdat jotka pitäisi täytttää, mutta niitä on liikaa, en tiedä mitä mihinkin pitäisi tökkkiä. Sama juttu netplanin kanssa, eli en osaa kirjoittaa oikeanlaista asetustiedostoa. Kumpikin käy, GUI tai netplan, kunhan saan homman tehdyksi, Vaan miten?

Liitteenä kuvakaappaus kummaltakin koneelta verkon asetuksista.

6
Ubuntu tietokoneissa / Focal Fossan autostart
« : 25.05.20 - klo:20.50 »
Minulla on jo vuosia ollut tapana käynnistäää tietyt ohjelmat aina kun kone käynnistyy. Aiemmissa versioissa desktop on aina tullut näkyviin ensin, ja sitten olen nähnyt kuinka ohjelmat yksi kerrallaan latautuvat. Minusta se järjestys oli paljon parempi, kun heti pääsi tekemään jotain eikä tarvinnnut kaikkia odottaa. Nyt joudun karsimaan joukkoa, koska Focal Fossan järjestys on toinen kuin ennen: se avaa desktopin näkyviin vasta kun ohjelmat ovat käynnistyneet. Ärsyttävää.

7
Minulla oli vanhalla koneella Samba-jako, jonka kautta sain kopioiduksi tieodstoja Ubuntu-koneen ja Windows-koneen välillä. Vanhalla koneella oli Xenial, ja sen mukana tuli vielä system-config-samba, jonka avulla tein asetukset. Se on vanhentunut, sitä ei ole päivitetty Samban mukana, ja nyt sitä ei enää saa edes asennetuksi. Jo Xenialissa huomasin että jos asensin toisen Ubuntun samalle koneelle ja kopioin Samba-asetukset sellaisenaan (siis hakemiston /etc/samba), niin yhteys ei avautunut, vaan jouduin avaamaan system-config-samba:n ja asettamaan ainoan käyttäjän uudelleen. Tulos ei näkynyt mitenkään /etc/samba-hakemiston tiedostoissa, joten ilmeisesti asetus tehtiin jonnekin muualle. En vaan keksi minne. Ja nyt kun system-config-samba ei enää ole mukana, en saa yhteyttä toimimaan. Olen kahlannut nettiiä läpi, mutta neuvot kohdistuvat enimmäkseen siihen miten /etc/samba/smb.conf kirjoiettaan, eikä mistään ohjeesta ole toistaiseksi ollut apua.

Mikä minulta menee ohi?

8
Ubuntu tietokoneissa / Gnome-laajennusten selaaminen
« : 23.05.20 - klo:17.47 »
Yritin etsiä tietynlaista Gnome-laajennusta, mutta en löytänyt sellaista mitähain. Nyt sekä gnome-tweaks että https://extensions.gnome.org/local/ näyttää kaikki selaamani laajennukset, vaikka vain yhden niistä asensin (ja poistin samantien). Millä saan luettelon tyhjäksi?

9
Haluaisin selvittää ongelmaa initrd.img:n generoinnissa, ja sitä varten pitäisi tietää mikä on sen paketin nimi ja versio johon komento update-initramfs sisältyy, mutta en oikein keksi mistä sen tiedon löytäisin.

10
Laitealue / Neuvoa lasertulostimen valintaan?
« : 24.03.20 - klo:19.09 »
  • Minulle riittää musta-valko-tulostus.
  • Tulostan niin harvakseltaan, että käytän mieluummin lasertulostinta kuin musteruiskua.
  • Tähän asti minulla on ollut pelkkä tulostin, mutta halvimman luokan laser-tulostimille pelkän monitoimitulostimen hinnanero pelkkään tulostimeen näkyy olevan vain muutama kymppi, joten harkitsen skannaavaa tulostinta.
  • Kotikäyttöön haluan kompaktin laitteen jossa ei ole liikaa herkkiä ulokkeita pölyä keräämässä. Brotherin ja Canonin mallit ovat juuri sopivan kompakteja, mutta jostain syystä kuvittelen että HP on luotettavampi.

Esimerkkejä tulostimista joiden pitäisi toimia Linuxilla ja hinta on alle 200€:

HP LaserJet Pro M118dw (pelkkä tulostus; langaton, Ethernet ja USB)
Brother DCP-L2530DW (monitoimi; langaton ja USB)
HP LaserJet Pro MFP M148dw (monitoimi; langaton, Ethernet ja USB)
Canon i-SENSYS MF113w (monitoimi; langaton, Ethernet ja USB)

Kertokaa missä kohdassa päättely menee metsään, mitä pitää varoa?

11
Tässä vaiheessa ei ihan vielä tule esiin se, minkä jäljen pandemia jättää lopulta kaikenlaiseen varautumiseen, mutta ihan varmaa on että ainakin IT-infraa päivitetään ihan urakalla kohtapuoleen.

Esimerkiksi Afrikassa on jo aika paljon poppoota ehtinyt tottua Internetin imminenssiin sen jälkeen kun valokuitukaapelin vetotalkoot Kenia etunenässä alkoivat. Somaliassakin ollaan pääsemässä vauhtiin. Kiina ottaa taatusti harppauksia tämän jälkeen. Kukahan osaisi sanoa mikä tilanne on Intiassa?

Saa nähdä nostetanko meillä sähköinen äänestäminen uudelleen tapetille. Muita ennustuksia?

Kivaa kevättä ilman koirankakkapuheita!

12
Yleistä keskustelua / Reititinsuositus?
« : 18.03.20 - klo:13.15 »
Siltä varalta että saan tarpeekseni DNA:n modeemi-reitittimestä, harkitsen sitä että hankin erillisen wi-fi-reitittimen ja asetan modeemin siltaavaan tilaan. Mitä reitittimiä suosittelette? Kannattaako esim. hankkia OpenWRT- tai DD_WRT -yhteensopiva vai riittääkö että valmistaja huolehtii oman softansa päivityksistä? Mitkä valmistajat huolehtivat?

13
Ubuntu tietokoneissa / Pi-hole
« : 15.03.20 - klo:17.38 »
pinux antoi Pi-hole -vinkin ja olen tässä nyt yrittänyt saada selvää minkälainen värkki on kyseessä. Dokumentaatiossa sanotaan että se on "DNS sink", mutta jostain kumman syystä minua kiinnostaisi tietää mikä on sen luonne. Siis onko se palveluprosessi joka käynnistetään tietokoneelle ja reititin konffataan käyttämään juuri tämän yhden koneen Pi-hole-palvelua DNS-palvelimena (jolloin juuri tämän yhden koneen  täytyy olla koko ajan kännissä), vai mikä viritys tää oikein on?

14
Olen taistellut tämän kanssa ennenkin ja silloin asia ratkesi, kun latasin pluginin itse, tarkistin allekirjoituksen itse ja asensin itse. Tällä kertaa en löydä mistä plugininavaimineen voi ladata? Löydän vain komentojonoja joilla tarkistus jää tekemättä saman vian takia.

Kyseessä on hplip 3.20.3, joka on tällä hetkellä viimeisin versio.

15
Yritän tehdä ehdollista muotoilua seuraavassa tilanteessa:

Aarakkeessa A on kellonaikoja, sarakkeessa B on sarakkeen A kahden peräkkäisen rivin aikojen erotus. Siis esimerkiksi A1=12:00, A2=14:05 ja B2=A2-A1 eli 02:05. Kun lisään sarakkeelle B ehdolisen muotoilun CURRENT()>1/12, saan erottumaan B-sarakkeen arvot, jotka ovat enemmän kuin kaksi tuntia. Ongelma tulee kun A2 on seuraavan vuorokauden puolella, esimerkiksi A1=22:30 ja A2=00:25, jolloin B2 näyttää  01:55 jota ei pitäisi korostaa, tai A1=22:30 ja A2=00:35, jolloin B2=02:05 pitäisi korostua. En ole keksinyt millä ehdolla muotoilun saa oikein.

16
Win10:ssä linkin saa valmiina vasta asennuksen jälkeen, ja artikkelin tunnustakaan ei voi copy&pastella poimia selaimeen,

Hmm, Windows... Olen nyt käyttänyt pelkästään Ubuntu Linuxia 15 vuoden ajan, enkä ole koskaan törmännyt siinä mihinkään vasvaavaan hankaluuteen. Ja sitä ennen käytin viiden vuoden ajan Mandrakea ja Mandrivaa eikä niissäkään ollut mitään Windowsia vastaavia vaikeuksia. Miten voi olla?

Ööh... missä Linux-jakelussa on yksittäisen paketin päivityksen yhteydessä tarjottu linkki sen selosteeseen? Koko sinä aikana kun olen käyttänyt Ubuntua, tällaista ahdollisuutta ei ole tarjottu, ei ennen päivitystä eikä päivityksen jälkeen.

17
Minulla on tapana aina tarkistaa jokaisen Windows-päivityksen kuvaus enenn kuin asennan niitä. Win7:ssa se oli helppoa, koksa linkki tarjottiin valmiina. Win10:ssä linkin saa valmiina vasta asennuksen jälkeen, ja artikkelin tunnustakaan ei voi copy&pastella poimia selaimeen, vaan käsin pitää kirjoittaa. No, joka tapauksessa selaimen hakukone kertoi minulle heti että KB4532693:n kanssa on monella ollut ongelmia: päivitys siirtää käyttäjäprofiilin hakemiston asennuksen ajaksi pois alta, eikä aina saa sitä palautetuksi paikalleen, jolloin käyttäjät tietenkin ovat ihan hädissään koneen käynnistyessä uudelleen.

No, koska tiesin asiasta ennakolta, en joutunut paniikkiin kun koneen käynnistyksen jälkeen näytti siltä, että mitään käyttäjäprofiilia ei ole ja pitäisi luoda uusi. Netissä kerrottiin mm. että kannattaa ihan ensin kokeilla sitä että vaan käynnistää koneen uudelleen, joten painoin kylmästi virtanappulaa. Kun kone tas käynistyi, oli käyttäjäprofiili taas paikallaan. Tosin Windows halusi vielä kerran käynnistää koneen uudelleen, muttta selvisin sitä seikkailusta ihan ehjin nahoin, mitään ei tarvinnut viritellä tai palautella mistään. Kun vaan tajusin heti painaa virtanappulaa.

Tässä tapauksessa oli siis onneksi että suoraa linkkiä päivityksen selosteeseen ei ollut tarjolla.

18
Kuinkas Google ilmoitus on täällä palstalla mennyt ihan ohi? Google on jo pitkään patistanut OAUthin käyttöön, ja siitä on keskusteltu, mutta että ns. "vähennän turvalliset" (muka) sovellukset kokonaan estettäisiin, tai siis niiden pääsy sähköpostiin estettäisiin, oli minulle uutinen.

19
En ole pitkjään aikaan käyttänyt yle-dl:ää, ja tänään kun yritin Xenial-koneellani, niin se kertoo ensin kirjoittavans a.mkv-tiedostoa, mutta kirjoittaakin sitten .mp4-tiedoston. Kokeilin sitten uudelleen eri ohjelmilla (lyhkäisillä), ja aina tulos on sa.a Tässä esimerkiksi joku lastenohjelma:

Koodia: [Valitse]
Output file: Eläimellistä: Itsepäinen miniheppa-2019-12-14T10:00.mkv
[matroska @ 0x232c700] Error parsing AAC extradata, unable to determine samplerate.
Could not write header for output file #0 (incorrect codec parameters ?): Invalid argument
Output file: Eläimellistä: Itsepäinen miniheppa-2019-12-14T10:00.mp4

Olen tarkistanut että kaikki mahdolliset ja tarpeettomatkin riippuvuudet on asennettu ja ajan tasalla, mutta ei auta.

Missä vika?

20
Laitealue / Laitteet BIOS:n käynnistyslaitevalikossa
« : 16.11.19 - klo:18.15 »
Kun Phoenix BIOS näyttää Boot-valikossa laitteet "USB CD" ja "USB FDD", niin minkälaiset laitteet tunnistuvat näiksi? Voiko esimerkiksi USB-tikku tunnistua kummaksi tahansa vai riippuuko se tikusta jollain lailla? Vai onko toinen jotain ihan muuta kuin muistitikku? Mikä?

Sivuja: [1] 2 3 ... 8