Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - AimoE

Sivuja: [1] 2 3 ... 132
1
Yleistä keskustelua / Vs: cloudflare.com
« : tänään kello 10:37 »
Et paljoa menetä. Olen käynyt kurkkaamassa joitakin vuosia sitten, ennen hyökkäystä Ukrainaan. Aika tylsää luettavaa, kun kaikki asiat selitetään parhain päin, ja jutut pidetään hyvin hyvin lyhyinä. Ainakin netissä. Enemmän oli näkyvyyttä Gorban aikana, ja heti NL:n kaatumisen jälkeen. Silloinkin tosin sensuuri iski, ja ainakin yksi numero kulttuurijulkaisusta Carelia, joka aiemmin oli ollut Punalippu nimeltään, takavarikiotiin niin ettei Suomeen taidettu saada yhtään kappaletta. Aiheena oli Inkeriläiset siinä numerossa. Se oli (ja taitaa olla edelleen olemassa) kirjallisuusaiheinen julkaisu, jonka jokainen numero oli kirjan paksuinen, täynnä tekstiä. Ja silloin 90-luvulla paljon todella mielenkiintoista tekstiä.

2
Voisiko olla hiiri? Ainakin Logitechin hiiret nimetään tuohon tapaan.

3
Yläpalkin kuvake näyttää vain yhden laitteen varaustilan. Avaa asetuksista "Virranhallinta" niin näet kaikki akulliset/patterilliset laitteet erikseen, ja näet mikä varaus missäkin on.

4
... ja jos kyse onkin koneen nimestä, niin sen voi muuttaa helposti. Onko nyt kyse käyttäjän nimestä, Samba-jaon nimestä vai koneen nimestä?

5
Katsopa asetuksia tarkemmin. Siellä on ruksipaikka asetukselle "Siirrä tietueet roskakoriin ilman varmistusta". Muita roskakoriasetuksia en nyt yhtäkkiä löydä, joten roskakoria ei voi ottaa pois käytöstä. Ellei sitten poistamalla koko roskakorin - oletko tehnyt sen? Kuvittelisin että KeePassXC luo sen takaisin jos sen poistaa, utta enpä ole kokeillut.

6
Jep, löytyi. Kiitos.

Tai siis, nslookup ei löydä tuollakaan nimellä, mutta Remmmina löytää, ja sehän oli pääasia, vaikka jäi mainitsematta juuri tässä ketjussa ;-)

7
Windows-läppäri löytää Windows-pöytäkoneen nimellä, joka sille on asetettu reitittimen DHCP:ssä. Ubuntu-läppäri löytää pöytäkoneen vain IP-osoitteella, vaikka palomuuri on pois käytöstä. En enää keksi mitä vielä kokeilisin.

8
En ihan ymmärrä miksi rinnastat VPN:n ja virustorjunnan toisiinsa. Minusta kumminkin on tärkeintä että reitittimessä on palomuuri. Sen päälle virustorjunta on enemmän omasta netinkäytöstä kiinni. Vai onko sinulla kaikki laitteet suoraan netissä kiinni?

9
Voisikohan olla sukua ilmiölle, joka minulla on Ubuntu-läppärillä (kun ulkoista näyttöä ei ole kiinni):

Kun en ole säädettynä aikana tehnyt mitään, ja kone menee valmiustilaan, niin jos reagoin näytön pimenemiseen liian nopeasti, saan kyllä koneen takaisin hereille heti, mutta näyttö pysyy pimeänä, ja joudun buuttaamaan koko koneen että saaan näytön taas näkymään. Jos maltan odottaa, että kone on kunnolla valmiustilassa ennen kuin herätän sen, näyttökin alkaa taas näyttää mitä pitää.

10
10 hakee lisenssin netistä suoraan.

Pikemminkin tarkistaa/rekisteröi laitteeseen upotetun lisenssin?

11
Ubuntu tietokoneissa / rEFInd-paketti Ubuntussa
« : 18.08.23 - klo:18.07 »
Olen kokeillut rEFnd-alkulataajaa ja miettinyt sen käyttöönottoa. Päähän pälähti hassuja kysymyksiä:

Kun rEFInd on otettu käyttöön, ja se käynnistyy Grubin sijaan, ja asennan edellisen Ubuntu-version rinnalle toisen, ja samalla estän sitä korvaamasta rEFIndiä Grubilla, niin onko mitään väliä asennanko siihen toiseenkin Ubuntuun refind-paketin? Tarviiko sen olla asennettuna missään yksittäisessä Ubuntussa sitten, kun se jo istuu paikallaan kukkulan kunkkuna?

Sen verran sain selvää, että jos sitä haluaa käyttää Secure Bootin kanssa, niin silloin se täytyy asentaa jossakin Ubuntussa (Linuxissa) ihan alkajaisiksi. Mutta tuoko se jotain niin tarpeellista Ubuntun sisään, että se kannattaisi asentaa joka Ubuntuun?

12
Mitä tässä ketjussa tullut itselleni ensimmäistä kertaa esille, että arvon palstakollega "AimoE", olet opiskellut HY:ssä 1980 -luvulla arvelisin, että tietojenkäsittelyä, niin kyllä tuo ihan luentomuistiinpanojen ulostulolta vaikuttaa, mitä siinä tekniikka tottakai kehittyi sitten itsellänikin. Jos joku ulkopuolinen lukee joskus muistiinpanojasi mahdollisesti, varmaan ymmärtää myös tuosta sinun omiin tarkoituksiisi tekemästäsi merkinnästä saman asian, tai asiayhteyden, jonka avulla pääsee samaan tietoon käsiksi.

Nyt ei voi vastata muuta kuin että keskustelet näköjään jonkun mielikuvitushahmon kanssa, jonka olet omassa päässäsi kehitellyt. Olen kyllä opiskellut HY:ssä, mutta jos ylipäätään jotai muisiinpanoja tein silloin, niitä ei ole tallella yhtään, enkä ollut edes kiinnostunut käyttöjärjestelmistä silloin. Nää alkulatausjutut on tulleet tutuksi vasta paljon myöhemmin.

Sitäpaitsi, edes tuo hallitseva alkulataaja ei lopulta kelvannut, kun kyse on kuitenkin siitä alkulataajasta, jonka EFI käynnistää NVRAM:iin talletetun tiedon pohjalta. Samaa alkulataajaa voi hyvin nimittää muillakin nimillä, mutta käytännön tarkoituksiin "oletuslataaja" osoittautui sittenkin osuvimmaksi.

13
Päädyin sitten kirjoittamaan omiin muistiinpanoihin "hallitseva alkulataaja" aina kun viittaan "boot manager"-tyyppiseen lataajaan. "Alkulatauksen hallintaohjelma" on ihan liian kankea (vaikka on siinä se hyvä puoli tuohon lyhempään nähden, että ekaa sanaa ei tarvi taivuttaa sijamuotoihin).

14
Horrostila (hibernate) on olemassa, mutta se pitää erikseen kytkeä käyttöön Windowsin asetuksissa.

Olen nimenomaan kaivanut horrostilan esiin, niin että voin valita sen valikosta, ja sen valinnan olin tehnyt.

Sammutuksessa puolestaan oletuksena on nopea käynnistys (Fast Startup), joka vastaa osittain horrostilaa.

Nopean käynnistyksenkin olin jo ottanut pois käytöstä.


Netistä tähän löytyy neuvo asettaa rekisterissä PowerdownAfterShutdown-arvo ykköseen. En nyt aio sitä enää kokeilla, koska läppäriltä jyrään Windowsin pois. Käytin läppäriä refind-kokeiluun ensin.

15
Kun yritin etsiä netistä lisätietoa, löytyi neuvoja joilla ei ole mitään tekemistä UEFIn kanssa. Tätä pidettiin Windows-bugina. Tiedä häntä.

Tähän asti minulla on ollut Windows-kone ja Ubuntu-kone erikseen, ja vasta nyt uudella pöytäkoneella ajattelin jättää Windowsin sinne köllimään rinnalle. Tuskinpa jätän sitä horrostilaan. Joka tapauksessa kokemuksia ei ole ennestään muuta kuin pikakokeiluja millä koneella toisen saa hibernoimaan kun toisen käynnistää.

Niin, ja tämä akkua kuumentanut tapaus sattui läppärillä, jota myöskin olen varustamassa vasta.

16
Nyt kun joka koneessa on UEFI, niin enää ei voi luottaa siihen, että Windows pysyy horrostilassa (hibernate). Se herää ja asentaa päivityksiä ja buuttaa -- ja jos Windows ei jostain syystä pääse buutin jälkeen käyntiin, niin läppärin akku hehkuu kuumana kunnes sen hoksaa. Että voi olla ravostuttavaa.

17
Vian korjaus on julkaistu Jammyllekin. Toivottavasti sen mukana ei tule enää uusia yllätyksiä.

18
Okei, kiitos. Onnistuit avaamaan useamman asian yhdellä kertaa. Siis silleen että pikku maininnat eri lähteistä loksahtaa paikalleen.

19
Voisin suositella RDP:tä. Ainakin omassa satunnaisessa käytössäni xrdp ja Remmina ovat osoittautuneet mukaviksi VNC-ratkaisuihin verrattuna. RDP:llä työpöydän saa toimimaan kohtalaisen hyvin myös 4G-mobiiliverkon läpi.

https://www.digitalocean.com/community/tutorials/how-to-enable-remote-desktop-protocol-using-xrdp-on-ubuntu-22-04

Entä Wayland, pitääkö sitä vältellä?

20
Olen tähän asti käyttänyt kotona vain läppäreitä, ja töissäkin käyttänyt vain toisten hallinnoimia palvelimia. Hiljattain hankin pöytäkoneen, ja vasta jälkeenpäin olen tajunnut, että koneen sijoittaminen on ongelma.

Ennestään minulla on kaksi läppäriä (toisessa Windows, toisessa Ubuntu), ja niillä on langaton yhteys reitittimeen, joka sijaitsee datarasian luona. Pöytäkoneen aion pitää lyhyen Ethernet-piuhan päässä reitittimestä. Ulkoinen näyttö kuitenkin sijaitsee samassa työpisteessä läppäreiden kanssa, ja mieluummin kiikutan pöytäkoneen näytön luokse kuin toisin päin. Ongelma on se, että reitittimen luota ei voi vetää LAN-kaapelia työpisteeseen, koska silloin kaapeli kulkee parvekkeen oven edestä. Tai voihan sen tehdä lyhytaikaisesti, mutta virta on pakko panna poikki siirtoa varten, eli siirto suuntaan ja toiseen vaatii aina buutin.

Vakipaikallaan pöytäkonetta täytyy siis voida komentaa etänä. Konetta hankkiessa ajattelin vain, että saahan siihen koneeseen etäyhteyden, mutta pikkuhiljaa olen tajunnut että etäyhteyksiä on monenlaisia ja minun pitäisi osata valita niistä joku. Haluan kokeilla jotain etätyöpöytää, vaikka se lopulta putoaisikin pois käytöstä -- mutta siihenkin on liian monta vaihtoehtoa olemassa. Ennen kuin osaan edes suunnitella mitä kaikkia palveluita aion pöytäkoneella käyttää (yle-dl ainakin), täytyy ihan ensiksi ratkaista se, miten päivitän ohjelmistot ja buuttaan koneen etänä aina tarvittaessa.

Tarvitsen siis apua kokeiltavien ratkaisujen karsimiseen. Mistä harjoittelu kannattaa aloittaa?

Sivuja: [1] 2 3 ... 132