Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - AimoE

Sivuja: [1] 2 3 ... 89
1
Käyttö helppoa. nano tiedosto auttaa alkuun.
Järjestelmätietostoja esim sudo -i -w /etc/fstab.
-w kannattaa antaa aina, kun se estää rivityksen, mikä voi tuoda yllätyksiä.

Taisi kuitenkin unohtua se nano tuosta komentoesimerkistä? Itse teen ihan saman aika usein, komentorivillä siis.

2
Kaikki asetusikkunassa näkyvät tulostimet kannattaa poistaa ennen uutta yritystä.

Een ole tarkistanut mitä ominaisuuksia nyt kyseessä olevalla tulostimella on, mutta yleisesti voin sanoa että jos tulostimessa on Wi-Fi Direct -ominaisuus, niin langattoman yhteyden mukainen tulostin ilmaantuu tulostinluetteloon dynaamisesti kun tulostin on verkossa ja poistuu sieltä dynaamisesti kun tulostimesta katkaistaan virta. Dynaamisesti lisätyn tulostimen poistamisesta ei siis ole apua.

Kyse on siis ns. ajurittomasta eli automaattisesta, dynaamisesta tulostinasennuksesta, jonka tuki on tullut Ubuntuun jossain versiossa Xenialin jälkeen. Mutta en tosiaan tiedä onko nyt kyseisessä tulostimessa sellainen.

3
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Uefi-haittaohjelma
« : 09.10.20 - klo:19.46 »
Nimenomaan Lenovon koneille on aina sekä Windows-asennusohjelma että erikseen iso jonka voi panna cd:lle tai usb-tikulle (jos ylipäätään päivityksiä on tarjolla). Etsi vielä, esimerkiksi tarkemmalla mallitunnuksella.

4
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Uefi-haittaohjelma
« : 09.10.20 - klo:11.46 »
Käsittääkseni Canonical ei voi asiaa korjata, vaan koneen haltijan täytyy hakea ja asentaa  BIOS/UEFI-päivitys itse. Linux-koneelle päivitys julkaistaan (yleensä?) .iso-tiedostona, joka pannaan USB-tikulle samaan tapaan kuin Ubuntun asennus-iso ja sitten ajetaan tikulta. Paketin voi etsiä UEFI/BIOS:n valmistajan sivuilta, mutta parempi lähde on koneen valmistajan tukisivusto, koska laitevalmistaja on voinut muokata softaa jotenkin. Jos kone on vanha, sille ei välttämättä enää löydy pakettia mistään.

5
tiedostojärjestelmien pitäisi olla liitettynä, joko sitten LVM:än avulla tai vanhan kunnon fstabin kautta.
Kyllä ne LVM-taltiotkin siellä fstabissa liitetään.

6
Kiitos nm, jälleen kerran.

Latasin 20.04.1:n ja tein uuden tikun Etcherillä, ja nyt kone suostuu käynnistämään llive-Ubuntun.

7
Minulla ei ole sellaista kiirettä että etsisin kiertotien ennen kuin tiedän mistä on kyse. Minulle on tärkeämpää tietää mikä perimmäinen ongelma on.

8
En yrittänyt ottaa ilmoituksesta kuvaa kun pelkäsin että siinä on ajastin päällä ja teksti katoaa, mutta voin yrittää uudelleen.

Olen tähän asti käyttänyt sitä live-tikkua jonka avulla alkuaan asensin 20.04:n ja tähän asti live-Ubuntu on käynnistynyt tikulta aina kun on ollut tarvis. Nyt viimeisimmän Grub2-päivityksen jälkeen koneen UEFI ei enää hyväksy käynnistystä live-tikulta koska tikulta puuttuu oikeanlainen allekirjoitus (jos muistan ilmoituksen oikein).

Olen siis kysymässä sitä mikä tällä hetkellä Ubuntun ladattavaksi tarjotuista iso-tiedostoista mahtaisi olla sellainen jossa on allekirjoitus jonka UEFI hyväksyy? Voin tietysti lähteä kokeilemaan niitä yksi kerrallaan. Aikaa siihen menee, mutta odottamalla vielä enemmän.

Nykyiseltä tikulta ei pääse edes valitsemaan teenkö asennuksen vai käynnistänkö live-Ubuntun, kun se tökkää jo ennen valintaa. Tikku on tehty Etcherillä. Eli voikin olla että vaadittu allekirjoitus ei liity iso-tiedostoon vaan johonkin muuhun?

9
@Postimies: en kysynyt miten tarkistuksen saa tehtyä vaan miten Ubuntun saa käyntiin asennustikulta. Levyn tarkistus ei ole ainoa syy käyttää asennustikkua, vaikkakin minulla nyt useimmin toistuva.

Kysyin siis minkä Ubuntu-version saa live-tikulta käyntiin boothole:n korjauksen tämänhetkisessä tilanteessa?

10
Olin aikeissa tehdä fschk:n dataosiolla, ja kuten ennenkin, aioin tehdä sen asennustikun kautta, koska osio ei saa olla käytössä ja sovellusten alasajon sijaan on helpointa bootata.

Mutta nyt ei enää käynnistystikun Ubuntu käynnisty kuten ennen. Ilmoituksesta päätellen kyse on boothole:n (korjauksen) seuraus. Kiintolevylle asennettu Ubuntu käynnistyy kyllä,ongelma koskee vain asennustikun koe-ubuntua.

Olin jo valmistautumassa siihen että teen uuden asennustikun, mutta jäin jumiin siihen, millä Ubuntu-versiolla tätä kannattaa yrittää?

Edit: Juu, minulla on Secure Boot käytössä. Mutta ei se ole ennen estänyt käynnistystä asennustikulta.

11
f.lux näkyy olevan tarjolla vain windowsille, mutta kneissa on Ubuntu. Kuinkahan se on asennettu?

Saman asian ajaa Gnomen yövalo-asetus.

12
Jos salasana liittyy Telian palvelimeen, niin silloin unohtuneen tilalle voi asettaa uuden salasanan Minun Telia -palvelussa. Jos myöskin sen salasana on unohtunut, voit kirjautua sinne esimerkiksi pankkitunnuksilla.

13
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Grub
« : 24.09.20 - klo:13.31 »
.... todennäköisesti EFI-käynnistysosio puuttuu tms.

Asennusohjelmako ei tuollaista tee erikseen pyytämättä?

Kyllä tekee oletusasennuksessa. Vain jos valitsee oman osioinnin, niin silloin pitää luoda sekin osio itse.

14
Oliko kummassakin kokeilussa sama HDMI-kaapeli?

15
Jos kaipaat infoa päivityksen etenemisestä niin tutustupa (päätteessä) apt:iin.
Aika hyvin kertoo mitä tekee eikä tarvitse mitään kikkailuja/klikkailuja.

Minulla on kuitenkin tapana apt:lla tehdyn asennuksen jälkeen joskus täpätä sitä Ohjelmistopäivitykset-kuvaketta, koska apt ei kerro vaatiiko joku asennuksista buutin kuten GUI kertoo. Yleensä aika hyvin tietää mitkä paketit vaativat buutin, mutta joskus kun vaan asentaa päivityksiä ja niitä on paljon, tarkistus on tarpeen.

16
Menin eilen illalla jo 20.x lts versioon ja kaikki toimii 99%:sti ainut tunnettu "bugi" on tuo samban jako homma joka ei juttele win10:n kanssa joka kait johtuu että vanhempi 1.x on jätetty pois...
Suorat polut toimii mutta muuten ei näy verkossa...

https://askubuntu.com/questions/1229929/cant-acces-nas-anymore-after-upgrading-to-20-04

Kyllä Samba minulla toimii Ubuntu 20:n ja windows10:n välillä. Polkua ei enää saa näkyviin vain kirjoittamalla polku resurssienhallintaan, vaan Win10:ssä yhteys täytyy luoda pikkuisen pidemmän kaavan mukaan:

Avaa Resurssienhallinta, täppää hiiren kakkospainikkeella kohdetta "Tämä tietokone" ja valitse "Yhdistä verkkoasemaan". Avaa "Muodosta yhteys verkkosivustoon, jota voit käyttää tiedostojen ja kuvien tallentamiseen". Täppää Seuraava, valitse "Valitse haluamasi verkkosijainti", täppää Seuraava, syötä Samba-jaon polku UNC-muodossa eli \\kone\\palvelu ja odota hetki. Syötä käyttäjätunnus ja salasana. Nyt yhteys muodostuu, ja voit liittää pikakuvakkeen pikakäyttöön. Verkkosijainnin nimi on aika pitkä, se kannattaa muokata.

17
Salatun Ubuntu voi asentaa toisen käyttiksen rinnalle siten, että tekee osioinnin valmiiksi. Osioita tarvitaan kaksi: yksi salaamatonta /boot-hakemistoa varten, toinen salattua asennusta varten. Jälkimmäisen sisään täytyy itse luoda tarvittavat LVM-taltiot etukäteen, jos haluaa hallita tilanvarausta esim. juurihakemistolle ja /home:lle erikseen. Minusta LVM-komennot ovat helppoja. Jos tilanvarauksia ei tarvitse erotella, vaan panee asennuksen kaikki osat saman juuren alle, niin silloin pelkkä osio riittää eikä LVM ole tarpeen.

Windows-Ubuntu-asennuksesta ei ole kokemusta, mutta olen asentanut kaksi salattua Uuntua rinnakkain.

[[Olen tehnyt homman itselleni pykälää hankalamaksi asentamalla kummankin Ubuntun samaan LUKs-säiliöön, joten tarvitsen LVM:n. Olen myöskin pannut /boot-hakemiston samaan säiliöön, jolloin ongelmana on se, että käynnistyslatausketju kysyy salalauseen kahteen kertaan, ensin /boot:n avaamiseksi, sitten /:n avaamiseksi. Kahdelta syötöltä voi periaatteessa välttyä, ja Xenialissa sain sen vielä toimimaan (vaatii chroot:n käyttöä), mutta Bionicissa ja Focalissa mekanismi on muuttunut, enkä saa sitä viritettyä vaikka kuinka noudatan cryptsetup-initramfs -integraation ohjeita. Olisin jo selostanut täällä koko urakan jos olisin siinä onnistunut. Eli joudun nyt tosiaan syöttämään salalausen kahteen kertaan. Syy siihen että edes yritän moista on se, että koen erillisen boot-osion tilanvarauksen pullonkaulaksi. Kun /boot on erikseen, sen kokoa on hankala kasvattaa koneen ainoalla levyllä, kun vieressä on täysin salattu osio jonka kokoa en osaa pienentää sisältöä tuhoamatta.]]

18
Ubuntun oletusasennus ei enää tue pelkän kotihakemiston salaamista, osin juuri tällaisen tilanteen takia. Olet siis lisännyt salauksen asennuksen jälkeen erikseen, ja ongelma tulee siitä. On aika merkillistä että se on aiemmin toiminut. Selitys saattaisi löytyä siitä samasta syäveristä josta löysit salausohjeen, tai sitten ei.

Jos salausta haluat, tee asennus niin että koko systeemi on salattu.

19
Miksi tårta på tårta? Minulle riittää hyvin "sudo -i" kun haluan suorittaa useita komentoja roottina ilman että jokaisen eteen tarvitaan etuliite sudo.

20
Tätä varten yle-dl:ssä on ohjain --vfat. Sen kun lisäät komentoon, yle-dl antaa tiedostoille nimet jotka Windows hyväksyy.

Sivuja: [1] 2 3 ... 89