Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - AimoE

Sivuja: [1] 2 3 ... 127
1
Yleistä keskustelua / Englannin oikeinkirjoitus
« : 26.03.23 - klo:20.50 »
Yhdessä ketjussa tuli viitatuksi yhteen esimerkkiin siitä, miten englannin äääntäminen ja oikeinkirjoitus ovat erkaantuneet.

Kaivoin nyt arkistoistani artikkelin, joka minusta on hillittömän hauska. Siinä kerrotaan kuinka englannin ääntäminen on muuttunut eikä oikeinkirjoitusta ole muokattu vastaavasti ja toisin päin, miten oikienkirjoitus on muuttunut kun ihmiset ovat luulleet tekevänsä jotain fiksua ja ovat vain tehneet englannin kirjoittamisen entistäkin vaikeammaksi. Jotain ongelmia on ruotsinkin oikeinkirjoituksessa, mutta ei se ole ihan yhtä pahasti sekaisin kuin enkku.

Artikkeli What’s up with English spelling? on alkuaan kirjoitettu esitelmäksi. Sen lukemiseen kannattaa varata paljon aikaa, se on pitkä.

On jotenkin käsottämätöntä, että tällainen kieli on päätynyt niin laajaan käyttöön. Jopa ohjelmoinnissa ihan nikottelematta kirjoitetaan älyttömiä kirjoitusasuja ihan sujuvasti. Ihmeellistä.

2
En minä mistään opinnäytetöistä puhunut, vaan ainejärjestöjen julkaisuista, joita ei käytetty opetuksessa.

3
Nyt saatan muistaa täysin väärin mutta eikö GPDR:n tai jonkun muun mukaan käyttäjällä pitäisi olla oikeus poistaa viestejään tms? Miten se mahtaa toimia tällaisen arkiston kanssa?

Olepa hyvä: https://kansallisarkisto.fi/tietosuoja

4
Suomessahan on yliopiston kirjasto ja tuo kansallisarkisto ne viralliset dokumenttien arkistopaikat olleet perinteisille printtijulkaisuille, joista kaikista on alusta lähtien taltioitu yksi arkistokopio talteen.
En tiedä, onko heillä ollut erilaisia luokkia painotuotteista, joista talletetaan eri määriä, mutta siinä tapauksessa, jonka itse tunnen, kopioita piti toimittaa kuusi kappaletta. Kyseinen painotuote on jo digitalisoitu.

5
Kansallisarkiston vapaakappaletoimisto on jo iät ja ajat kerännyt painotuotteista kopioita, erittäin laajalla otannalla. Esimerkiksi opiskelijoiden ainejärjestöjen ilmaisjulkaisuja on sinne kerätty. Netissä on vaikeampi valita mikä otetaan ja mikä jätetään, mutta Ubuntu-foorumin mukanaoloa en osaa pitää mitenkään erityisenä asiana, pikemminkin itsestäänselvyytenä minä sen näen.

6
Yleistä keskustelua / Vs: Tekoäly
« : 21.03.23 - klo:19.30 »
Niin no kielentutkimus ja oikeakielisyys ovat yksi asia, toinen on se, että luonnolliset kielet elävät ja muuttuvat. Se mikä joskus on ollut virheellistä, voikin joskus myöhemmin olla ihan hyväksyttävää. Määritelmät tulevat aina jäljessä. Vasta kun kieli kuolee se jämähtää tiettyyn muotoon joka ei enää muutu.

On paljon esimerkkejä siitäkin, että teknologiset keksinnöt muuttavat kieltä, ensin oikeinkirjoitusta, ja jopa ääntämistä. Yksi esimerkki on ð-konsonantti.

Englannin kielen aakkostoon on alkuaan otettu merkki ð-äänteelle, ja sitä merkkiä käytetään edelleen islannin kielessä (katso https://fi.wikipedia.org/wiki/%C3%90). Englannista kirjain katosi silloin, kun  kirjapainokoneet otettiin käyttöön. Ensimmäiset painokoneet ja kirjasimet nimittäin valmistettiin Alankomaissa, jossa ei ollut tarvetta kyseiselle konsonantille.

Silloin kun suomen kieltä alettiin kirjoittaa, suomen kielessäkin vielä oli ð-äänne (https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_vanhat_spirantit), mutta kun se kirjoitettiin d-kirjaimella, niin myöskin ääntäminen muuttui kirjoitusasun mukana. Vieläkin joidenkin murteiden puhujat vierastavat d-äännettä, mutta ð on kuitenkin jo kadonnut suomesta.

Tekoäly oppii kieltä siitä materiaalista, jota netti on pullollaan, mutta niin oppivat ihmisetkin.

7
Juttu oli suunnattu sysadmineille, jotka vastaavat jonkin yrityksen (tai miksei muunkinlaisen yhteisön) IT-järjestelmästä. Yksityinen Linux-käyttäjä on hieman eri yleisöä.

8
Okei, tajusin nyt että sen Boot-kohdan avaaminen voi kysyä salasanaa. Minulle täkeintä on se, että läppärin kiintolevy(t) on salattu, mutta BIOS:n salasanoja en ole käyttänyt.

Silloin kun otin käyttöön koneen, jonka BIOS on samannäköinen kuin sinun, tein kuitenkin itselleni tiivistelmän siitä, mitä netissä oleva manuaali sanoi BIOS-salasanoista.

  • Etu­oikeus­järjestys:
    • pää­käyttäjän ("Supervisor") sala­sana ohittaa järjestelmän­hallinnan sala­sanan ja käynnistys­salasanan;
    • järjestelmän­hallinnan sala­sana ohittaa käynnistys­sala­sanan;
    • pää­käyttäjän kiinto­levy­sala­sana ohittaa käyttäjän kiinto­levy­sala­sanan.
  • Asettaminen:
    • Pää­käyttäjän sala­sanan ja kiinto­levy­sala­sanat voi asettaa BIOS-asetusten kautta;
    • järjestelmän­hallinnan sala­sanan voi asettaa myös Windowsissa, WMI:n kautta;
    • pää­käyttäjä voi antaa järjestelmän­hallinnan sala­sanalle samat oikeudet kuin pää­käyttäjällä, mutta oletuksena ne ovat heikommat.
    • Käyttäjä voi muuttaa kiinto­levy­sala­sanan, mutta ei voi poistaa pää­käyttäjän asettamaa kiinto­levy­sala­sanaa.
  • Sala­sanaa kysytään
    • tieto­koneen käynnistyessä
      • jos käynnistys­salasana on asetettu ja käynnistys ("Unattended Boot", "Restart", "Power-On") on lukittu, taikka
      • jos kiinto­levy­sala­sana on asetettu;
    • käynnistys­valikkoa (F12) avattaessa jos käynnistys­salasana(?) on asetettu ja käynnistys­laite­valikko ("Boot Device List") on lukittu;
    • BIOS-asetuksia avattaessa (F1) jos pää­käyttäjän tai järjestelmän­hallinnan sala­sana on asetettu ja BIOS-asetukset on lukittu.
  • Kiinto­levy­sala­sanalla suojattu levy salataan levyn valmistajan algoritmilla, joka on eri kuin Microsoft BitLocker-algoritmi. Käytä Bitlockeria mieluummin!

Olisikohan tuosta mitään apua?

9
Ei tässä nyt salasanaa tarvita, menet vain syvemmälle asetuksiin. Olet jo melkein perillä.

Katso ekaa kuvaa jonka postasit tänne. Siinä on vasemmalla puolella päävalikko Setup, ja oikealla puolella sen alavalikko Startup. Alavalikon ensimmäinen, ylimpänä näkyvä kohta on Boot. Täppää sitä, niin pääset sinne, missä käynnistysmedian valintavalikkoa voi muokata, jos tarvii. Kaiken järjen mukaan sitä ei tarvitse muokata, kunhan vaan avaat sen ja näet mitä siellä on.

10
Ekassa kuvassa on oikealla puolella Startup-valikko, jonka eka kohta on Boot, klikkaa sitä. Noi muut alakohdat ovat suoraan esillä, mutta Boot on alavalikko Boot-kohdalle on oma asetussivu, ja siksi se on sinisellä.

11
Kiitos @Efraiminpoika, hyvä kooste.

12
Olet nyt avannut "Network Boot" -vaikon. Avaa ylin kohta, "Boot" (vaaleansinisellä), niin pääset muokkaamaan käynnistys(media)valikkoa.

13
Minä etsin suomeksi. Mikä on Amazonin kuljetusfirma, onko se DHL?

14
Yleistä keskustelua / Leveää rannetukea etsimässä
« : 17.03.23 - klo:19.35 »
Haluaisin rannetuen, jonka taakse mahtuisi myös hiiri. Markkinoilla on yksi näppäimistöalusta, jossa on etureunaan integroitu rannetuki ja molemmissa päissä (kiinteä) hiirimatto. Olin jo harkitsemassa sellaisen tilaamista, mutta päätinkin, että haluan vielä leveämmän. Sellainen pitää näköjään itse askarrella, markkinoilla ei ole mitään sinne päinkään.

Tavoitteena on noin 80 cm leveä rannetuki, joka olisi sekä helposti irrotettava että liukumatta paikallaan pysyvä. Paksuus olisi 2-2,5 cm. Toki voin vaihtaa näppiksen ohuempaan, mutta silloinkin tarvitaan jonkin verran korotusta ranteen alle. Syvyydeksi kävisi 6-7 cm.

Totesin, että sopivan taipuisasta materiaalista tehdyn 90cm x 40cm kokoisen hiirimaton etureunan alle voi laittaa fylliä rannetueksi niin, että ulkonäkö on siisti. Sähköpöydän pakkauksen mukana tuli sopivan paksuista ja tuntuista muovia tarpeeksi iso levy. Liukuesteeksi saattaisi sopia keittiön kaappeihin myytävä matto, josta voi leikata sopivia paloja. Jos matto on verkkomainen, runkomuovin voisi vaikka kääriä verkon sisään ja (pitkän) sauman voisi ikään kuin ommella kiinni. Sillä tavalla tukea ei ehkä tarvitsisi liimata hiirimattoon kiinni.

Mutta meneekö tää nyt liian strömssööksi ... voisiko joku ihan muuhun tehtävään tarkoitettu materiaali sattumalta olla jo (melkein) valmiiksi sopiva? En keksi millä hakuehdoilla sellaista etsisin.

15
Kannattaisi varmaan katsoa tarjoaako Lenovo tuolle mallille BIOS-päivitystä. Omalle koneelleni ajoin juuri tänään.

16
Vielä tekee mieli kysyä, oliko koneessa mikä Windows, onko esim. Home vai Pro?

17
Päädyin sitten tilaamaan pöytälevyn ja rungon eri paikasta, ja maksamaan 50€ siitä etten ottanut pakettia (eikä se edes tullut kuljetusmaksusta). Toisen toimitti Posti, jo seuraavana iltana (pk-seudulla olevasta varastosta), toisen toimitus vei 6 kalenteripäivää (varastosta, josta myyjä kehui tekevänsä toimituksen 24 tunnissa).

En tiedä miten muualla, muta pk-seudulla Posti on kyllä oppinut palvelemaan kuluttaja-asiakkaita pakettikuljetuksissa. Toisen kuljetuksen hoiti enempi yrityksiä palveleva firma, joten enpä mene sitäkään moittimaan, mutta arvostan sitä, miten Posti nykyään viestittää paketin etenemisestä; sain juuri oikean määrän viestejä, juuri oikea-aikaisesti, ja ne olivat selkeitä.

18
Muutin biosissa sleep tilan linuxiin. Aikaisempi oli windows10.  F12 ei toiminut, vaikka yritin monta kertaa. Usb-tikulta saan Ubuntun asennusmedian näkyviin.

Pääsetkö BIOS:iin suoraan jollain F-näppäimellä? Omalla koneellani pitää ensin painaa Enter, ja vasta sitten jotain F-näppäintä, ja kone näyttää ne ikään kuin valikkona. Siellä on F12.

Jos sinulla ei ole tätä Enter-juttua, niin sitten en tiedä mikä auttaisi.

19
Kun minä teen täsmälleen kuten nm kertoo (mukaan lukien koneen buuttaus, joka voi unohtua jos seuraa vain komentoja), niin kyllä homma toimii, eli "[s2idle] deep" muuttuu muotoon "s2idle [deep]".

20
Pontus12: onko sinulla Ubuntu-sertifioitu Lenovo? Omani ei nyt ole, vaikka aikaisemmin olen aina valinnut sellaisen.

Sivuja: [1] 2 3 ... 127