Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - AimoE

Sivuja: [1] 2 3 ... 106
1
Mietin tässä sitä että olen käyttänyt vanhaa asenustikkuani joidenkin osioiden fschekkaamiseen enkä ole päivittänyt tikun paketteja koska se ei ole tyyppiä persistence. Tuli mieleen että voisin asentaa tikulle uusimman Ubuntun koekäyttömielessä ja päivittää sitä sen sijaan että käytän tikkua vain asennustikkuna. Mutta kaikki ohjeet Ubuntun asentamiseen tikulle aloittavat aina asennusmedian luomisesta.

Siispä kysymys: voinko asentaa Ubiquityn levyllä olevaan Ubuntuuni ja tehdä Ubuntu-asennuksen tikulle ilman erillistä asennusmediaa? Mitä vaaroja siinä on?

Edit: typkorjauksia ja huomio: Canonical aikoo korvata Ubiquityn ihan uudella asennusohjelmalla

2
Katso Ohje > Tietoja. Siellä näkyy ohjelman alkuperäinen nimi ja myös versio. Tätä olen usein tarvinnut selvittääkseni mitä tiedostonhallintaohjelmaa tai tekstimuokkainta käytän.

Näkyykö sieltä onko asennus tehty snapin kautta? Itse en ole asentanut mitään snappeja, joten en pääse tarkistamaan ellen asenna jotain vaan sitä varten. Jos asennustapa ei näy, niin silloin pitää ohjelman nimen selvittämisen jälkeen siirtyä komentoriville ja katsoa apt list -komennolla ja jollain snap-komennolla kummasta on kyse.

3
Eli saa varmasti ajaa tuon autoremoven?

Saa ajaa, mutta voit myös odottaa jonkin aikaa kunnes näet että vanhempaa kerneliä ei varmasti tarvita. Siihen asti se pysyy käynnistysvalikossa kaiken varalta. Itse poistelen noita turhankn liukkaasti, onneksi en ole vielä koskaan tarvinnut edellistä kerneliä.

4
Koneessani on Ubuntu Ubuntu 20.04.2 LTS ja varmuuskopioinnin olen tehnyt ohjelmalla nimeltä Varmuuskopio. Parin viikon välein se pyytää laittamaan usb-levyni kiinni ja kopioita syntyy. Olen myös havainnut, että yksittäisen tiedoston tai hakemiston voi palauttaa tiedostonhallinnasta (eli Tiedostot-nimisen ohjelman kautta) hiiren oik. napilla.
  • Miten saan selville, mikä ohjelma tuo on, onko ehkä DejaDup?

Kyllä se on Déjá Dup. Avaa pääte ja kirjoita komentoriville deja-dup niin pääikkuna avautuu. Jos se ei ole se jota odotit, paina siinä ikkunassa nappia "Varmuuskopioi nyt..." ja katso näyttääkö tutulta.

  • Löydän ohjelman hakusanalla Varmuuskopio, jolloin valittavaksi ilmestyy kaksi eriväristä kassakaappia, joiden molempien nimi on Varmuuskopio. Mikä on niiden ero, miten voisin päätellä, mihin ne osoittavat?

Minulla näkyy vain yksi kaappi, ja siitä avautuu sama ohjelma kuin komennolla deja-dup. Onkohan sinulla kopio deja-dupin käynnistimestä jossain hakemistossa kotihakemistosi alla? Tiedoston nimi olisi deja-dup.desktop.

  • Miten teen ylimääräisen varmuuskopion?  Molemmista kassakaapeista homma olisi käynnistyvinään, mutta ilmoittaa Odotetaan yhteyttä kohteeseen "... / Tallennustilan sijainti ei ole käytettävissä. Media kyllä on näkyvissä tiedostonhallinnassa

Tarkista ohjelman asetukset. Asetukset löytyvät sen pääikkunan osioista.

  • Missä Varmuuskopioinnin asetuksia voi katsoa ja muuttaa?

Siinä mainitsemassani pääikkunassa. Yksi asetus on joka sieltä puuttuu ja jonka saatat haluta muuttaa, se on asetus jonka perusteella deja-dup päättää miten usein tehdään täysi varmistus (muut ovat inkrementaalisia). Tätä aseusta varten joudut käyttämäään komentoriviä taikka sitten apuohjelmaa dconf-editor. Asetukset ovat polussa org.gnome.deja-dup.

  • Käytänkö ihan tyhmää ohjelmaa?

Makuasia. Itse haluaisin päästä siitä eroon, mutta en ole löytänyt mieleistäni. Eräs paha vika deja-dupissa on se, että sen cache-muistia ei voi siirtää johonkin muualle, mistä seuraa ikävyyksiä levytilan hallinnassa. Toinen vika on se että haluaisin määritellä erilaisia varmistuskokonaisuuksia joilla on erilaiset aikataulut yms.

Mutta täytyy myös todeta että deja-dup ei toimi yksinään, vaan se on pelkkä GUI-päällystakki komentoriviohjelmalle duplicity, joka sinänsä on fiksumpi kuin deja-dup, mutta jonka käyttö tosiaan vaatii komentorivin hallintaa. Tuo edellä mainittty cache-ongelma on vain deja-dupin ongelma, ei duplicityn.

5
Koska kysyjä puhui zippauksesta, ajattelin että kyse on paketin teosta siirtoa varten. Mutta jos hakee sitä että joku hakemisto on salattu kunnes se avataan käyttöä varten ja sitten taas suljetaan, niin esimerkiksi tomb (https://www.dyne.org/software/tomb/) on yksi vaihtoehto, mutta komentorivikomentoja sekin vaatii ainakin alkajaisiksi. Itse en ole kokeillut yhtään gui-viritelmää, vaan olen ottanut sen mukaan entisiin scripteihini.

6
Juu, pakettienhallinta -ohjelma on nykyään aika pelkistetty. Minä olen joutunut kirjoittamaan komentotiedostoja joilla luon salatut paketit. Minulla niitä on moneen tarkoitukseen. Mutta useimmissa on komento

Koodia: [Valitse]
7za a -p -mhe -stl $paketti.7z $hakemisto
Tässä 'a' on 7zip-komento joka luo uuden paketin, -p kysyy salasanan komentorivillä, -mhe sanoo että myöskin hakemiston sisältö salataan ja -stl sanoo että haluan .7z-tiedoston aikaleimaksi tuoreimman siihen pakatun tiedoston iän (ikä = milloin viimeksi muutettu).

Komento on aika hankala muistaa, joten sille kannattaa vähintäänkin luoda alias .bashrc-tieodstoon.

7
Ubuntu tietokoneissa / Vs: puhelintoiminto koneelle
« : 19.08.21 - klo:20.38 »
Onhan noita VoIP-sovelluksia ollut olemassa jo aikaa. Katso https://help.ubuntu.com/community/VoIP taikka vaikka https://www.linuxlinks.com/voip/ joka on vuodelta 2018, joten siitä puuttuu esim. Signal.

8
Ubuntu tietokoneissa / Vs: firmware-linux?
« : 19.08.21 - klo:08.01 »

Mitä se tarkalleen herjaa?

pitkä jono tällaisia:

Koodia: [Valitse]
W: Possible missing firmware /lib/firmware/i915/skl_guc_49.0.1.bin for module i915
W: Possible missing firmware /lib/firmware/i915/bxt_guc_49.0.1.bin for module i915

jne. - vain tiedostonimen kolme ekaa kirjainta vaihtuu.

Edit: en ole pitkään aikaan asentanut mitään uusia paketteja (paitsi tänään asian tutkimista varten asensin apt-file  -paketin), joten ongelma on varmaan tullut jonkin automaattisesti päivittyvän paketin mukana, mutta en tiedä minkä.

9
Ubuntu tietokoneissa / firmware-linux?
« : 19.08.21 - klo:07.04 »
Tämän aamun ohjelmistopäivityksen ajama initramfs-update messusi puuttuvista firmware-binääreistä. Tarkistin komennolla apt-file search minkä paketin vastuulla ne ovat, ja vastaus on firmware-linux. Kun yritän tämän paketin päivitystä, apt sanoo että pakettia ei ole saatavilla, mutta toien paketti viittaa siihen. Miten saan selville mikä paketti? Komento apt-cache depends firmware-linux ei tuottanut tulosta.

10
Olen kotikoneella niin tottunut sihen että Cygwin on käytössä, että jos töissö joutuisin MS Stroen varaan, niin ehdottomasti kokeilisin mitä kaikkea tuon Ubuntu-paketin mukana tulee. n tyytyisi pelkkään rsynciin.

11
En ole koskaan ennen edes yrittänyt etsiä MS Storesta mitään, mutta nyt tärppäsi ekalla haulla tämmöinen: https://www.microsoft.com/en-us/p/ubuntu/9nblggh4msv6
En yhtään tiedä kannattaako kokeilla, mutta tuo nyt ainakin löytyy.

12
Jaa, minä ajattelin että robusti ja oikein toimiminen ovat kaksi eri asiaa. Vastasin kamaralle, kun aloitin sen haaran. Robusti ei minulle tarkoita täysin virheetöntä. Vankka on ihan hyvä käännös.

13
Tuli mieleen että "hitunen" on aika hämäävä sanonta, joten tarkennan sitä hitusen.

Todistettavien tosien väitteiden ja kaikkien tosien väitteiden keskinäistä suhdetta voi jossain määrin verrata rationaalilukujen ja reaalilukujen suhteeseen. Irrationaalilukuja on vaikea käsitellä täsmällisesti, joten kutakuinkin kaikki laskenta tehdään rationaaliluvuilla, joiden arvo on mahdollisimman lähellä tarkoitettua reaalilukua. Kuitenkin jos heitetään tikkaa lukuakselille, niin todennäköisyys osua johonkin rationaalilukuun on niin infinitesimaalinen, ettei sitä voi mitata, joten todennäköisyys on käytännössä nolla. Ihan tasan nolla se ei kuitenkaan ole, vaan eroaa nollasta hitusen. Silti, vaikka rationaalilukuun osuminen on näin epätodennäköistä, rationaaliluvut ovat olemassa ja niiden käyttö on mielekästä.

Todistettavien totuuksien todistaminen on myöskin mielekästä, vaikka niitä onkin vain hitunen verrattuna niihin joita ei voi todistaa.

Ohjelmien oikeaksi todistamisessa oleellisinta on kuitenkin se, mistä Pete huomautti. Silloinkin kun voidaan todistaa, että ohjelma toimii täsmälleen speksin mukaan, niin käyttäjän kannalta ohjelma saattaa silti toimia väärin.

14
Kyllähän monimutkaisiakin ohjelmia voi todistaa oikein toimivaksi, mutta silloin todistuksenkin pitää olla virheetön. Eli sekin olisi parempi tehdä koneellisesti – ainakin osittain.
Ainakin osittain, joopa joo. Sanotaan että Gödel tuli hulluksi todistettuaan että kaikkia matemaattisia totuuksia ei voi todistaa (tulos tunnetaan nimellä Gödelin epätäydellisyyslause). Vain hitunen kaikista matemaattisen logiikan totuuksista voidaan matemaattisen logiikan säännöillä todistaa, ja ohjelman oikein toimivaksi todistaminen kuuluu juuri tähän todistusten luokkaan.

Gödelin täydellisyyslause kuului ainakin minun aikanani lukion oppimäärään, mutta Gödelin epätäydellisyyslause todistuksineen käydään edelleenkin läpi vasta yliopistolla, matemaattisen logiikan kurssilla.

15
Näin kerran manuaalin jostain 50-60-luvulta. Siinä esiteltiin ohjelmointikieli tms. nimeltään "Auto Code II" tietokoneeseen, joka on ollut jos ei aivan ensimmäinen Suomessa, niin ihan ensimmäisiä. TKK:n käytössä se taisi olla eka. Kieli oli jotain konekielen ja assemblerin väliltä; silloin ei vielä ollut assemblereita. Esittelytekstissä kehuttiin että tämän uuden järjestelmän avulla verraton kokematonkin ohjelmoija voi nopeasti oppia kirjoitamaan virheettömiä ohjelmia (ihan tarkkaa sanamuotoa en pääse enää tarkistamaan, mutta aikalaillanoinse oli). Siitä on riittänyt naurun aiheeksi ja riittää vieläkin.

16
Kun olin irrotttanut USB-kaapelin ja kytkenyt uudelleen, tiedostot eivät enää olleet jumittamassa. Ehkä se oli joku mtp-juttu. No ainakin se on ohi nyt.

17
Korjasin ongelman väliaikaisesti sillä että en tee varmuuskopiota koko hakemistosta, vaan poimin sieltä tuoreimman tiedoston. Mieluummin ottaisin koko hakemiston.

18
Yritän 7zipata erään sovelluksen backups-hakemistoa mtp-yhteydellä. 7za kaatuu virheeseen "Unknown error -2147024891". Kun Ubuntu koneella listaan hakemiston sisällön, siellä on tiedosto jota Androidin tiedostoselain ei minulle näytä. Puhelin ei ole rootattu, enkä aio sitä rootata.

Onko mitään vinkkiä miten kiusankapaleesta pääsee eroon?

19
Tietoliikennekaareksi nimitetty laki (ja EU-direktiivi) vaatii että laajakaistaoperaattori tarjoaa kodin kiinteän laajakaistan yhteydessä ilmaisen sähköpostin.

Edit: lisätty tarkennus. Mobiililaajakaistan yhteydessä operaattorin ei ole pakko tarjota ilmaista sähköpostia.

20
Käyttäjänimi on vain koneella, ja sen voi valita ihan miten haluaa, Jos on huolissaan siitä että käyttäjänimi näkyy ulos jonkin sovelluksen kautta, niin sen voi valita niin ettei siitä näy identiteetti. Itse olen mieltynyt käyttäjänimeen haltia (ei haltija, jolla on kone hallussaan, vaan haltia ilman jiitä, koska minä tätä konetta hallitsen).

Sähköposti osoite ei ole yksityinen, sähköpostia käytetään yhteydenpitoon, joten se valitaan sen mukaan keiden kanssa yhteyttä pidetään. Mutta sähköpostihan sinulla on jo, ei sitä käyttiksne asennuksen yhteydessä luoda eikä nimetä.

Sivuja: [1] 2 3 ... 106