Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - AimoE

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 13
41
Huomasin taas, kuinka monessa pikku laitteessa on kello. Kotona ei ole yhtään sekuntiviisarikelloa, joka pysyisi ajassa, joten olen Javascriptillä tehnyt HTML-sivun, joka näyttää minulle tietokoneella kellon sekunnin tarkkuudella. Olen koonnut kaikkien laitteiden asetusohjeet tälle samalle HTML-sivulle.

Nyt yritän löytää oikeat CSS-loitsut, joilla saisin kellon pysymään paikallaan, kun vieritän tekstiä sen vasemmalla puolella. Voinhan minä sitä kelloa varten avata erillisen selainikkunankin, mutta ihan mielenkiinnosta kumminkin: miten kiinnitän kellon (DIV-elementin) näkymään paikallaan vieressä olevan tekstin vierityksestä riippumatta? Olen aika paljon neuvoja hakenut netistä, mutta toimiva yhdistelmä on vielä hukassa.

42
Minulla on Nokia 108 varapuhelimena, jota käytän vain kun en halua älykäpälää mukaan. En ole aikoihin tavinnut sitä, ja nyt huomaan, etten olekaan tallettanut suojakoodia KeePass-tietokantaan. Olen kokeillut kaikki neuvot mitä netistä löysin, paitsi ne joissa neuvotaan lataamaan joku ohjelma lukon avaamista varten. Olen myös irrottanut puhelimesta akun monen minuutin ajaksi, mutta se ei riittänyt, puhelin muisti kellonajan ja suojakoodin käynnistyessään.

Kyse ei siis ole SIM-kortin PIN-koodista, vaan puhelimen omasta suojakoodista.

Mitä vielä kannattaisi kokeilla?

Edit: Se suojakoodi tietysti tuli mieleen heti kun olin neuvoa kysynyt. Sain puhelimen auki.

43
Ubuntu tietokoneissa / Ikkunoiden sijoittelu
« : 04.10.22 - klo:12.36 »
Pidin siitä miten Unity vältti sijoitti avaamansa ikkunat. Gnomeen on saatavilla kaikenlaisia tiling-laajennuksia, mutta en ole löytänyt vielä yhtään, joka säilyttäisi ikkunoiden koon ja muutenkin toimisi samaan tapaan kuin Unity. Enkä keksi millä hakusanoilla sitä enkuksi etsisi.

Sattuuko joku tietämään tiling-laajennuksen, joka säilyttää ikkunoiden koon ennallaan ja välttää ikkunoiden päällekkäisyyttä kuten Unity? Tai sattuuko joku tietämään, millä hakusanoilla sellaista kannattaisi etsiä?

44
Muut käyttöjärjestelmät ja Linux-jakelut / Scoop
« : 24.09.22 - klo:12.55 »
Koin heräänneeni hirveän myöhään, kun nyt vasta huomasin Scoopin, mutta kun tänään tein haun täällä palstalla, en löytänyt yhtään mainintaa Scoopista.

Olen käyttänyt Cygwin:ä Windowsilla jo kymmeniä vuosia, mutta nyt kun Scoop-asennuksina löytyy paljon enemmän kuin Cygwin-asennuksina, ja täysin ajan tasalla olevana, alkaa olla aika siirtyä kokonaan Scoop:n käyttöön ja luopua Cygwin:stä. MSYS/MingW-ohjelmia olen asentanut vain jos samaa ei löydy Cygwin:stä, ja viime vuosina en yhtään.

Tarkistin mitä ohjelmia olen asentanut Ubuntulle ja mitä Windowsille ja mitkä haluan saataville kummallakin, ja totesin ettei Scoop-lähteistä puutu mitään mitä tarvitsen. Jopa zenity löytyy, ja se onkin ainoa, joka pitäisi hakea jostain muusta "bucket"ista kuin Main tai Extra.

45
En ole koskaan vaivautunut ottamaan selvää Powershellistä. Nyt kuitenkin tarvitsin sitä, kun asensin yhden jutun, ja näinjälkeenpäin ihmettelen taas kerran että miksi joka paikassa aina sanotaan että avaa PowerShell, kun Windowsin valikossa on neljä erilaista! Miksi niitä on niin monta ja milloin mitäkin niistä tarvitaan?

Niitä on siis:
Windows PowerShell
Windows PowerShell (x86)
Windows PowerShell ISE
Windows PowerShell ISE (x86)

Yritin hakea tietoa netistä, mutta en keksinyt hakusanoja joilla löytäisi selityksen.

46
Tarvitsen pyöräilyyn sopivan reittiopas-tyyppisen sovelluksen. Tietokoneen ruudulla GraphHopper on hirveän hyvä, mutta vasemman reunan reittiohje ei väisty kartan tieltä, joten kännykän selaimessa kartasta saa näkyviin vain puolikkaan.

Olen yrittänyt löytään GraphHopper-rajapintaan pohjautuvan Android-sovelluksen, mutta en keksi oikeita hakusanoja. Sattuisiko joku tietämään yhtään sellaista sovellusta?

47
Jäi kaivelemaan eräs tilanne tänä kesänä. Jouduin asioimaan minulle vieraassa pankissa, ja osana asiointia minulta pyydettiin sähköistä allekirjoitusta laitteella, johon kuuluu piirtotaso ja sähköinen kynä. Onhan tuota tullut nähtyä myöskin asiamiespostissa, paketteja hakiessa, mutta en oikein mitenkään käsitä, miksi joku pankki käyttäisi sellaista yhtikäs mihinkään. Nyt kun tajusin että digitaalinen henkilöllisyys on tulossa – jos eduskunta suo – jo ensi vuoden alusta, niin aloin uudelleen miettiä tuon allekirjoituslaitteen painoarvoa.

Nettiä selatessa törmää usein kyseisiä laitteita myyvien firmojen väitteeseen, että "se on ihan laillinen allekirjoitus". Juu, onhan se laillista piirrellä mitä vaan, mutta onko tuolla tekniikalla tehty allekirjoitus on laillisesti sitova?

Vaikka kuinka luen EU:n eIDAS-asetuksen artikloja ja liitteitä ja niitä nettisivuja jotka sitä selittävät direktiiviä mikä mistäkin näkökulmasta, niin aina päädyn siihen johtopäätökseen, että allekirjoituksen piirtäminen sähköisesti kuuluu alimpaan eli SES-luokkaan. Sitä vahvempi on AdES, josta esimerkki on mobiilivarmenne, ja sitäkin vahvempi on QES, eli EU:n valvontaelimen hyväksymän luottamuspalvelun varmentamalla varmenteella tehty allekirjoitus. Suomessa vain henkilökortin sirulla tehty tunnistus on QES-luokassa (EU:n kannalta vain teknisesti, notifikaatiomokan takia, mutta se nyt on sivuraide).

Pointti on kumminkin se, että vain henkilökortilla tehty allekirjoitus rinnastetaan musteella paperille kirjoitettuun allekirjoitukseen. Kaikki lait eivät edes ole pysyneet kelkassa, minkä takia meillä on edelleen lakeja, jotka vaativat mustetta paperille (esimerkiksi perunkirjoituksessa).

Mutta koska direktiivin teksti on laadittu mahdollisimman teknologiariippumattomasti, en voi olla ihan satavarma, miten se soveltuu mihinkin teknologiaan. Onko täällä joku keksinyt millä perusteella laite, jolla käsin piirretään allekirjoitus, voisi nousta AdES-luokkaan? Esimerkiksi miten varmistetaan allekirjoituksen kertakäyttöisyys? Käytetäänkö piirroksen sisältävää bittimössöä salaisena avaimena, vai onko piirros vain koriste kokonaisuudessa, joka digitaalisesti allekirjoitetaan pankin tms. varmenteella, vai mikä juju siinä on?

Joka kerta kun laite työnnetään nenän eteen, tekee mieli kysyä sen luokitusta, mutta eihän asiakaspalvelijoita sovi sellaisella kiusata.

48
Katsoin jokaisen viestin jonka haku löysi tästä aiheesta, mutta niistä ei ollut apua.

Asensin Jammyn huhtikuisen version Windowsin rinnalle kokeiltavaksi ennen kuin jyrään Windowsin pois. Olen asentanut siihen päivityksiä ja 22.04.1 tuli mukana. Sen jälkeen on apt alkanut ilmoitella että paketit
Koodia: [Valitse]
python3-software-properties
software-properties-common
software-properties-gtk
ovat päivitettävissä, mutta apt ei päivitä niitä. Yritin selvittää mikä nitä pidättelee, mutta
Koodia: [Valitse]
apt-cache rdepends software-properties-gtk näyttää pitkän luettelon jokseenkin itsestäänselviä paketteja.

Yhtään ppa:ta en ole lisännyt mukaan, enkä ylipäätään ole montaa pakettia asentanut, lähinnä tlp:n. Poistin sen ja sen mukana asennetut paketit, mutta siitä ei ollut apua.

Vaikka olen aikeissa siivota kovalevyn ja asentaa Ubuntu alusta asti uudelleen, niin silti ihan harjoituksen vuoksi haluisin tietää, millä (muilla) komennoilla voin tutkia mikä noiden kolmen paketin asennuksen tiellä on?

49
Minulla on skripti joka näyttää tekstimuotoisen menun. Voisin periaatteessa muuntaa sen "zenity --checklist" -menuksi, ja varmaan muunnankin jos ei muu auta. Mutta ihan ensin haluaisin tietää onko keinoa esittää checklist-menu menu itse valituilla ikoneilla, zenityn ruksiboksien sijaan. Löysin mieleiset ikonit svg-muodossa.

Millä keinolla voisin bash-skriptissä käyttää ikoneja, ja joudunko ensin muuntamaan svg-tiedostot pikseleiksi?

50
Varsinainen 22.04.1-julkaisumuistio ei ole saatavilla, mutta muutosloki on, ja siitä sattui silmään "Add support for upgrading from End of Life releases (Ubuntu 20.10 and Ubuntu 21.04) to Ubuntu 22.04."

Itse olen hypännyt väliversiot nyt yli, ei ollut erityistä syytä niitä kokeilla.

51
Ubuntu tietokoneissa / tlp ja Jammy [Ratkaistu]
« : 09.08.22 - klo:09.58 »
Jammyn asetuksissa voidaan valita mm. "Automaattinen virransäästö" ja "Tehotila". Miten paljon tämä kattaa tlp:n ominaisuuksista? Mihin tarpeeseen tlp on läppärissä vielä tarpeellinen noiden lisäksi?

52
Hankin uuden koneen korvaamaan nykyisen Ubuntu-koneeni, mutta koska vaihtoon ei ole kiirettä, päätin ensin katsoa esiasennettun Windows 11:n ominaisuuksia, päättääkseni haluanko päivittää käytössä olevan Win10-koneeni 11:een. (Lisäksi aion kokeilla rinnakkaisasennusta ihan vaan kokeilun takia, ennen kuin jyrään Windowsin kokonaan.)

Tää Win11 ei kyllä tunnu hyvältä - vaikka onkin Pro-versio, se tekee silti mitä huvittaa. Ensinnäkin se herää joka päivä samaan aikaan hibernatesta, enkä löydä järjestelmän lokista sille syytä. Huomaan vain, että Windows Update ilmoittaa tehneensä tarkistuksen viimeksi juuri siihen samaan kellonaikaan, jolloin kone herää. Olen kokeillut kaikki netistä löytämäni powercfg-komennon variaatiot, mutta herätysmekanismista en löydä mitään jälkeä. Fast Startup ei ole käytössä, sen estin heti alkajaisiksi.

Tänään sitten kävi ilmi, että Windows Update oli omin luvin asentanut "esikatselu" -versioksi kirjatun paketin ja vaati käynnistämään koneen sen takia uudelleen. Windows 10:ssä nää "esikatselu" on aina merkitty valinnaisiksi, joten niitä ei tarvitse asentaa ennen kuin korvautuvat varsinaisella julkaisulla. En käsitä yhtään miksi sellaieen paketti asennetaan väkisin. Boottausajan voin sentään valita, kun on Pro-versio.

En kyllä ole hypänkengässä nyt päivittämässä Win10-konettani.

53
En oikein tiedä kuuluuko tämä muihin käyttiksiin vai yleisen keskusteluun vai mihin, joten arvalla valitsin.

Yleensä pidän Ubuntun ja Windowsin ihan eri koneilla, mutta nyt olen erinäisistä syistä päättänyt kokeila dualboottia jonkin aikaa. Ihan asennukseen asti en ole vielä mennyt, lähinnä kokeilen ensin muita asioita. Yksi niistä on Ubuntun käynnistys USB-tikulta.

Minulla on kaksi tikkua, toien on Ubuntun asennustikku, ja toiselle olen asentanut Ubuntun. Ensin yritin boottausta tikulle asennettuun Ubuntuun. Ekalla yrityksella kone käynnistyi Windowsiin, vaikka Fast startup on pois päältä. Olin pannut Winkan horrostilaan (hibernate), joten sammutin sen kokonaan. Vasta sen jälkeen koneen UEFI BIOS suostui näyttämään boot-valikon. Se olikin ainoa kerta kun pääsin siihen valikkoon suoraan käynnistyksessä. Kun tikku oli kerran käynnistynyt, kone käynnistyikin sitten aina Ubuntuun jos tikku on kiinni ja wndowsiin jos ei ole tikkua.

Seuraavaksi kokeilin Ubuntun käynnistystä asennustikulta. Kone käynnistyi vain Windowsiin, yritinpä mitä tahansa. Ainoa kiertotie boot-valikkoon oli avata käynnistys windowsin palautusasetuksista. Siis Windowsin Asetukset / Järjestelmä / Palauttaminen / Käynnistä nyt uudelleen ja sitten kun kone käynnistyy siniseen ruutuun, Vianmääritys / Käytä laitetta / Boot Menu / USB HDD / ja lopultakin tikun käynnistyslataaja avautuu.

Tarkistin vielä uudelleen, että fast startup todellakin on pois päältä, ja kyllä se on.

Koneen UEFI BIOSilla on sekä Phoenixin että Lenovon copyright-merkintä, Windows on nummero 11, ja Ubuntu on kummallakin tikulla Jammy.

Tämä ei nyt ole mikään kysymys (kun en osaa olettaa, että asiaan muuta ratkaisua on), mutta laitanpa tänne siltä varalta, että joku muukin sattaa tarvita tuota kiertotietä.

54
Google pakotti viimeinkin ottamaan OAuth2-kättelyn käyttöön Thunderbird-asetuksissa. Mutta vaikka netti on pullollaan sivuja, joiden mukaan Google pakottaa TB-käyttäjät kaksivaiheiseen tunnistautumiseen, niin eipä vaan pakottanut. En ole syöttänyt palautusta varten mitään muita yhteystietoja, joten Google-tilille kirjaudun edelleen pelkällä salasanalla. Tiedän että siinä on riskinsä, mutta silti olen lykännyt kaksivaiheista tunnistautumista, koska näen riskejä myöskin siinä, että samalle Google-tilille tulee liitetyksi liian paljon muita tilejä. Haluaisin pystyä jakamaan identiteettejäni erillisiin ryhmiin siten, että kunkin ryhmän sisällä on liitoksia, mutta ryhmien välillä ei ole. Onko se mitenkään mahdollista, kun käytän vain yhtä puhelinta?

Esimerkiksi onko kaksivaiheista tunnistautumista mahdollista käyttää siten, että tilien keskinäiset kytkökset pysyvät OAuth2-tietokannassa, eivätkä vuoda Google-tilien tietoihin?

55
Minulla on Windows-kone ja Ubuntu-kone vierekkäin, ja joskus erehdyn näppäilemään väärällä näppäimistölllä. Tänään olin kirjoittamassa jotain Windows-koneelle, mutta käytin Ubuntu-koneen näppäimistöä, ja sen jälkeen Feedbro ei ole enää näyttänyt syötteitä. En yhtään keksi mikä näppäin tai yhdistelmä sen sai aikaan. Olen katsonut kaikki Feedbro:n asetukset ja pikanäppäimetkin läpi, mutta en keksi millä artikkelit saisi taas näkyviin. Onko ainoa keino poistaa laajennus ja asentaa se uudelleen?

Selaimena Firefox ja Ubuntu on 20.04.4

Edit:
Asensin viimeisimmän Firefox-päivityksen tänään, ja heti asennuksen jälkeen Feedbro vielä toimi kuten ennenkin.

56
Multimedia ja grafiikka / Yle Areena -uudistus
« : 22.04.22 - klo:16.02 »
Vanha ketju on niin vanha että aloitan uuden. En ole kylläkään varma oliko tuo juuri se ketju josta ongelma alkoi, mutta on siitä niin kauan etten muista kuinka kauan. Jotenkin minulla on sellainen mielikuva, että ongelma alkoi silloin kun Yle sulki Areenan Suomen rajojen sisälle. No, joka tapauksessa ongelma on ollut se, että Firefoxilla ei ole voinut katsoa kaikkia ohjelmia Yle Areenassa. Kotimaiset useimmiten pystyi, muualta tuodut pääsääntöisesti eivät ole näkyneet. Oli pakko käyttää Chromea.

Nyt kun Areena on taas uusittu, ja pystyn katsomaan kaikki ohjelmat taas Firefoxilla. Ainakin ne joita olen kokeillut.

57
Ubuntu tietokoneissa / Teams, kierros II
« : 09.03.22 - klo:12.32 »
Viime talvena yritin käyttää Teamsia Ubuntulla, ja pääsin yhtiökokoukseen kuunteluoppilaaksi. Sen jälkeen en ole tarvinnut Teamsia, joten poistin sen koneelta. Nyt tarvitsen sitä yksityisempään käyttöön, ja aiemmasta viisastuneena aloitin esiitä mistä ekalla kerrallaki nolisi pitänyt aloittaa, eli rekisteröitymisestä Teams-sivustolle.

Sen jälkeen, kun olen syöttänyt sähköpostiosoitteen (käyttäjätunnukseksi) ja salasanan ja valehdellut ikäni, signup.live.com/sugnup jämähtää sivulle, joka on melkein tyhjä. Siinä näkyy teksti Microsoft, syöttämäni sp-osoite, sekä animaatio josta voi päätellä että sivu odottaa jotain tapahtuvaksi. Välilehti näyttää sivun nimenä "Lisää turvatieto", joten oletan että se odottaa minulta jotain, mutta kun sivulla ei näy mitään mihin voisin reagoida, en pääse etenemään.

Olen jo ehtinyt poistaa koneelta Chromen ja snapin, enkä yhtään haluaisi enää asentaa niitä takaisin. Onko mitään (muuta) tehtävissä?

58
Katson videot enimmäkseen Windows-koneella, mm. paremman äänen takia, mutta kone valikoituu eniten sen mukaan mistä lähteestä milloinkin löydän jotain katsottavaa. Ubuntu-koneella katselen eri lähteitä.

Sen jälkeen kun viimeksi hankin uuden Windows-koneen, on useimpien YouTUbe-videoiden katselu tyssännyt windows-koneella ilmoitukseen "Video ei ole käytettävissä" ja sleityksenä on "Videon käyttöä on rajoitettu. Kysy rajoituksista tarkemmin Google Workspace -järjestelmänvaövojalta tai verkon järjestelmänvalvojalta." Kyse on kuitenkin kotikoneesta, jota ei hallinoi kukaan muu kuin minä itse. En halua kirjautua sisään millekään tilille videoiden katselua varten, joten olne katsellut YouTubea vain Ubuntu-koneella.

Nyt olis tarvis käyttää Ubuntu-konetta muuhun samalla kun kuuntelen videota Windows-koneelta.

Osaako joku kertoa mikä bitti on pystyssä ja miten se taklataan?

59
Saan listatuksi montako pakettia tänään on asennettu komennolla:

Koodia: [Valitse]
grep -E "^$(date -I) .* (install|upgrade) " /var/log/dpkg.log | wc -l
Onko avainsanoja, joita käytetään harvemmin, mutta jotka myös pitäisi ottaa mukaan hakuehtoon?

60
Tuli vastaan juttu jota en ymmärrä.

Jos suoritan bash-komentorivillä tämän:
Koodia: [Valitse]
if [ -t 1 ] ; then echo true ; else echo false ; fi niin se tulostaa true. Mutta jos suoritan tämän:
Koodia: [Valitse]
echo $(if [ -t 1 ] ; then echo true ; else echo false ; fi) niin se tulostaakin false. Miten siinä niin käy? Minulla onkomentotiedostossa toinen samantyyppinen kohta, jossa if-lauseen ehtona on case-esac, ja siinä if toimii odotuksen mukaisesti, mutta tätä yksinkertaisempaa en vaan saa toimimaan.

Juu, toki sen asian voi koodata toisellakin tavalla, mutta haluaisin silti ymmärtää mistä on kyse.

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 13