Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - AimoE

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 13
21
Olin jo tarkistanut ettei osiolla ollut käyttäjiä (komennolla "lsof /data"), mutta umount ei onnistunut. Löysin netistä neuvon, ja kokeilin komentoa "lsof | grep /data", joka paljasti, että tracker pitää osiosta kiinni. Kun yritän etsiä neuvoa trackerin estämiseen, löydän vain selostuksia miten koko tracker poistetaan systeemistä. Mutta ei minua haittaa että se on käytössä, kunhan vaan saan sen pois fsck:n ajaksi. Siis miten? Olen kyllästynyt boottaamaan koneen että pääsen ajamaan fsck:n USB-tikun avulla.

Ratkaisu

22
Olen joskus postannut pitkästi miten tehdään asennus, jossa muutama rinnakkaisasennus tehdään yhden ja saman LUKS-säiliön sisään niin, että myöskin /boot tulee salatuksi -- ei tarkoituksella, mutta sen takia ettei ikinä tulisi tarvetta muuttaa jakoa levyn salatun ja salaamattoman osan välillä.

Tällä välin tarvittava menettely on ehtinyt vaihtua, kun cryptsetup-initramfs -integraatio ei enää tue keyscript-menettelyä, ja Ubuntun oletusasennuksessa luodaan nyt LUKS2-säiliö, jonka kanssa Grub edelleen nikottelee niin, että jos /boot täytyy salata, niin sille täytyy luoda LUSK1-säiliö.

Help Ubuntu Wikissä on artikkeli Full_Disk_Encryption_Howto_2019, jossa kuvataan yksityiskohtaisesti, mitä kaikkea /boot-hakemiston salaus vaatii. Siinä vain on yksi asia, jonka tekisin toisin: sen sijaan, että avaintiedosto luodaan ja lisätään LUKS-säiliön avaimeksi asennuksen jälkeen chroot-häkissä, kirjoitan  avaintiedoston ja istutan sen LUKS-avaimeksi mieluummin jo ennen asennusta. Siltä varalta, että asennusmediaa tehdessä on valittu pysyvyys, talletan tiedoston eksplisiittisesti virtuaalimuistiin, ettei se kirjoitu asennustikulle.

Kun istutus on jo valmiiksi tehty, voin sitten asennuksen aikana viedä avaintiedoston virtuaalimuistista levylle ja viedä muutkin tarvittavat asetukset ihan samalla tavalla, jolla wiki-artikkelissa lisätään /etc/crypttab ja Grub-asetus paikalleen asennuksen aikana, eli sitä mukaa kun kohdeasennuksen hakemistot on luotu. Näin update-initramfs ja update-grub asennuksen lopussa leipovat kaikki lisäykset mukaan ilman että minun itse täytyy käyttää chroot-häkkiä.

Koska kaikki muu on jo selostettu Wikissä, näytän tässä vain muunnetun osan komentosarjasta sellaisenaan. Oletuksena on, että osiointi on tehty, LUKS-säiliöt on avattu, LVM-taltioryhmä on luotu valmiiksi, ja komentoja suoritetaan "sudo -i bash" -tilassa. Olen testannut tämän kahden LUKS-säiliön asennuksen Ubuntu 22.04 (Jammy Jellyfish) -versiolla.

Ensin luodaan ja istutetaan avaintiedosto:

Koodia: [Valitse]
# Recollect keyfile naming scheme:

keydir=/etc/luks
keyfile=$keydir/boot_os.keyfile
keypat=$keydir/*.keyfile

# Write keyfile into RAM:

mkdir -p -m go=,u=rwx $keydir
mount -t tmpfs -o size=1m tmpfs $keydir # 5k RAM would be enough
(umask go=,u=rx
 dd if=/dev/urandom of=$keyfile bs=1 count=64
)

# Recollect partition paths:

pnum2path()
{
    echo $1$(case $1 in /dev/nvme*) echo p ;;
             esac)$2
}
disk=/dev/nvme0n1
luks1dev=$(pnum2path $disk 1)
luks2dev=$(pnum2path $disk 5)

# Plant the keyfile as LUKS key in both containers:

cryptsetup luksAddKey $luks1dev $keyfile # type in passphrase
cryptsetup luksAddKey $luks2dev $keyfile # type in passphrase

Sitten upotetaan lisäykset /target-hakemiston alle paikalleen asennuksen aikana.

Upotuksen valmistelu:

Koodia: [Valitse]
# Recollect details to include in encryption enablers:

luks1name=LUKS_BOOT
luks2name=${$luks2dev##*/}_crypt
cryptopt="luks$(lsblk -dn -o rota $disk | sed -n 's/ *0/,discard/p')" # SSD?

# Define helper routine:

wait-write()
{
    local d=${1%/*}
    until [ -d $d ]; do sleep 1; done
    (set -x; echo "$2" >> $1)
}

(Uudelleenohjauksen ">>" takia valitetavasti tiedoston nimi putoaa pois komennosta, jonka "set -x" näyttää.)

Upotus asennuksen aikana:

Seuraavat komennot voi kopioida ja liittää päätteeseen kokonaisena sarjana (tai kirjoittaa tiedostoon ja ajaa sen scriptinä). Komentosarjan ehtii vielä suorittaa heti kun on vastannut kaikkiin Ubiquityn kysymyksiin. Jos suoritus käynnistetään samaan aikaan kun Ubiquity avataan eri ikkunaan, niin koko sarja on jo valmis ennen kuin olet ehtinyt vastata kaikkiin kysymyksiin (omalla koneella, SSD-levyllä, suoritus alkoi suunnilleen siinä vaiheessa, kun olin syöttämässä nimeä käyttäjätunnukselle ja koneellle, ja oli ohi ennen kuin ehdin kirjoittaa salasanan toiseen kertaan).

Koodia: [Valitse]
# During installation, inject encryption enablers into /target directories:

umask go=r,u=rw
etc=/target/etc

wait-write $etc/crypttab "# Both /boot and rootfs are encrypted.
$luks1name UUID=$(cryptsetup luksUUID $luks1dev) $keyfile $cryptopt
$luks2name UUID=$(cryptsetup luksUUID $luks2dev) $keyfile $cryptopt"

(set -x; cp -ar $keydir $etc/) # from RAM to disk

wait-write $etc/default/grub.d/local.cfg "GRUB_ENABLE_CRYPTODISK=y"
wait-write $etc/initramfs-tools/initramfs.conf "UMASK=0077"
wait-write $etc/cryptsetup-initramfs/conf-hook "KEYFILE_PATTERN=\"$keypat\""

Asennuksen päättyessä voit heti antaa Ubiquitylle luvan käynnistää kone uudelleen.

PS.

Uudella koneellani joudun nyt valitsemaan, jatkanko yhden säiliön käytäntöä, jolloin sidon itseni LUKS1:een niin kauan kun Grub ei osaa käynnistää alkumuistia LUKS2-säiliöstä, vai yritänkö arvioida, mikä tila LUKS2-säiliön ulkopuolelta täytyy varata muutaman Ubuntun /boot-hakemistoille, salattuna tai ei.

Paitsi tilanvarauksen hallinta, yhden säiliön tapauksessa on kätevää sekin, että avaintiedostoa ei tarvitse edes luoda asennustikulta käynnistetyssä Ubuntussa. Voin kirjoittaa /etc/crypttab-tiedostoon sanan ”none” avaintiedoston sijaan, ja lisätä Grub-asetukset (kryptaus ja os-proberin salliminen). Muita lisäyksiä ei ole pakko tehdä vielä. Juodun kyllä syöttämään salalauseen kahteen kertaan kun ekan kerran kirjaudun juuri asennettuun Ubuntuun sisään, mutta sen jälkeen voin tehdä kaikki avaintiedostoon liittyvät jutut kaikessa rauhassa – ja rinnakkaisasennuksessa samaan säiliöön voin kopioida avaintiedoston toisesta asennuksesta väliaikaisen liitoksen kautta.

23
Haluan käsitellä erästä tiedostoa pelkästään virtuaalimuistissa, niin ettei se käy levyllä ollenkaan. Löysin siihen mallin, joka näyttää simppeliltä:

Koodia: [Valitse]
mount -t tmpfs -o size=4k tmpfs /mountpoint
Valitettavasti tämä ei toimi; mount valittaa että

Koodia: [Valitse]
mount: tmpfs: can't find in /etc/fstab.

Haluaisin tehdä jotain tämän tapaista:

Koodia: [Valitse]
mkdir -p -m go=,u=rwx $ram
mount -t tmpfs -o size=4k tmpfs $ram # miten?
create_new $ram/$file
deal_with $ram/$file


Lisäksi haluaisin tietää, millä tavalla jonkun olemassa jo olevan hakemiston koko sisältöinen päivineen saadaan selville niin, että sen voi antaa parametrina tyyliin "mount -o size=$size". Saan koon jossain yksikössä selville du-komennolla, mutta kun en ole saanut liitosta vielä tehdyksi, en ole päässyt testaamaan miten numero ilmoitetaan mount-komennolle oikeassa yksikössä (ettei tule monikertoja tms.)

24
Olin kokeilemassa jotain hieman erikoisempaa koneella, joka on ollut joutilaana, ja päädyin Initramfs-kehotteeseen juuri kun oli aika alkaa ruuanlaitto. Nälkä pimensi aivot, ja komensin halt. Nyt kone on muuten, mutta virtapainikkeen valo palaa. Millä saan sen taas käyttöön?

25
Yleistä keskustelua / muka-Microsoft-tuki
« : 20.05.23 - klo:16.47 »
Ekaa kertaa minulle tuli puhelu muka MS-tuelta. Puhuivat englantia aksentilla, joka on jossain Intian suunnalla, kuuluvuus oli muutenkin huono, ja taustamelu niin häiritsevä, etten okein käsitä kuinka kukaan haksahtaisi luulemaan että kyse oikeasti on MS-tuesta. Aika erikoinen kokemus.

26
Miten voin komentotiedostossa tarkistaa, ajetaanko sitä asennetussa Ubuntussa vaiko asennustikulta käynnistettynä kokeiluna?

27
Barrierin UTF-8 -tuki on vajaa, ja Wayland-tuki puuttuu kokonaan. Miten paljon ongelmia UTF-8 -tuen puutteet aiheuttavat, pystyykö suomeksi kirjoittamaan ollenkaan?

28
Muistelen että olen joskus pystynyt vertaamaan kahta eri dokumenttia (ei saman tiedosyon versioita, vaan kahta erillistä tiedostoa) LibreOfficen keinoilla. Löysin netistä jopa vihjeen siitä, että sen pitäisi onnistua. Mutta nyt kun yritän sen vihjeen mukaan, kaikki tarvittavat napit ovat harmaannutettuja. Onko LO:n toiminta muuttunut, vai jääkö minulta jotain huomaamatta?

29
Ubuntu tietokoneissa / Outo eriparinen pvm-esitys
« : 02.04.23 - klo:15.40 »
Näin hiljattain paperitulosteen, jossa oli päiväyksiä, mutta ne olivat keskenään eri muodossa. Ihmettelin miten ojku on voinut ne noin sählätä. Tänään huomasin, että nautilus näyttää päiväykset ihan yhtä hassusti. Tällä koneella on vielä Ubuntu 20.04. Oletan siis, että se paperituloste, jonka näin, oli tehty Linux-koneella (mahdollisesti LO:lla).

Missä kohtaa järjestelmää vian täytyy olla, että sama esitysmuodon vika ilmenee eri ohjelmissa?

30
ChatGPT:n "kyky" ohjelmoida sai kehuja ja ohjelmoijat alkoivat kommentoida tyyliin että taisi olla ChatGPT:n kirjoitttama artikkeli.

Ylen uutisjutuissa oli joskus artikkeli ohjelmoinnin opetuksesta kouluissa. Yritin silloin kommentoida, että tärkeintä on se, että lapset oppivat miten tyhmiä tietokoneet ovat, kun tajuavat, että kaikki pitää erikseen koneelle komentaa. Toimittaja ilmeisesti luuli kommenttiani vitsiksi, sillä sitä ei julkaistu. Omasta mielestäni esitin ammattilaisena ihan vakavan näkökohdan...

31
Yleistä keskustelua / Englannin oikeinkirjoitus
« : 26.03.23 - klo:20.50 »
Yhdessä ketjussa tuli viitatuksi yhteen esimerkkiin siitä, miten englannin äääntäminen ja oikeinkirjoitus ovat erkaantuneet.

Kaivoin nyt arkistoistani artikkelin, joka minusta on hillittömän hauska. Siinä kerrotaan kuinka englannin ääntäminen on muuttunut eikä oikeinkirjoitusta ole muokattu vastaavasti ja toisin päin, miten oikienkirjoitus on muuttunut kun ihmiset ovat luulleet tekevänsä jotain fiksua ja ovat vain tehneet englannin kirjoittamisen entistäkin vaikeammaksi. Jotain ongelmia on ruotsinkin oikeinkirjoituksessa, mutta ei se ole ihan yhtä pahasti sekaisin kuin enkku.

Artikkeli What’s up with English spelling? on alkuaan kirjoitettu esitelmäksi. Sen lukemiseen kannattaa varata paljon aikaa, se on pitkä.

On jotenkin käsottämätöntä, että tällainen kieli on päätynyt niin laajaan käyttöön. Jopa ohjelmoinnissa ihan nikottelematta kirjoitetaan älyttömiä kirjoitusasuja ihan sujuvasti. Ihmeellistä.

32
Yleistä keskustelua / Leveää rannetukea etsimässä
« : 17.03.23 - klo:19.35 »
Haluaisin rannetuen, jonka taakse mahtuisi myös hiiri. Markkinoilla on yksi näppäimistöalusta, jossa on etureunaan integroitu rannetuki ja molemmissa päissä (kiinteä) hiirimatto. Olin jo harkitsemassa sellaisen tilaamista, mutta päätinkin, että haluan vielä leveämmän. Sellainen pitää näköjään itse askarrella, markkinoilla ei ole mitään sinne päinkään.

Tavoitteena on noin 80 cm leveä rannetuki, joka olisi sekä helposti irrotettava että liukumatta paikallaan pysyvä. Paksuus olisi 2-2,5 cm. Toki voin vaihtaa näppiksen ohuempaan, mutta silloinkin tarvitaan jonkin verran korotusta ranteen alle. Syvyydeksi kävisi 6-7 cm.

Totesin, että sopivan taipuisasta materiaalista tehdyn 90cm x 40cm kokoisen hiirimaton etureunan alle voi laittaa fylliä rannetueksi niin, että ulkonäkö on siisti. Sähköpöydän pakkauksen mukana tuli sopivan paksuista ja tuntuista muovia tarpeeksi iso levy. Liukuesteeksi saattaisi sopia keittiön kaappeihin myytävä matto, josta voi leikata sopivia paloja. Jos matto on verkkomainen, runkomuovin voisi vaikka kääriä verkon sisään ja (pitkän) sauman voisi ikään kuin ommella kiinni. Sillä tavalla tukea ei ehkä tarvitsisi liimata hiirimattoon kiinni.

Mutta meneekö tää nyt liian strömssööksi ... voisiko joku ihan muuhun tehtävään tarkoitettu materiaali sattumalta olla jo (melkein) valmiiksi sopiva? En keksi millä hakuehdoilla sellaista etsisin.

33
Laitealue / Kumalliset kauppatermit (verkkokaapeli)
« : 08.03.23 - klo:16.05 »
Mitähän mahtaa tarkoittaa laitekaapeli ja korjauskaapeli? Tiedän että CAT-merkintä ja suojausmerkinnät ovat ne oleelliset tiedot (joita ei kylläkään aina kerrota), mutta ihmettelen silti.

34
Olen etsinyt kotiin sähköpöytää, jonka työtaso olisi laminaattia ja tumma väriltään. Martela Outlet myy käytettyjä vuoden takuulla, mutta monen kuukauden kyttäämisen jälkeen olen todennut, että tummaa laminaattia heillä ei ole tarjota, ja rungolle olisi hyvä saada useamman vuoden takuu.

Löysin kohtuuhintaisen pöydän 7 vuoden takuulla, mutta myyjän sivusto ilmoitti, että toimitukset hoitaa Schenker, josta tuntuu monella olevan huonoja kokemuksia. Kysyin chatissa hintaa, ja kävi ilmi, että kuljetusfirma on vaihtunut DSV:ksi juuri tänään. Siitä firmasta en löydä mitään kokemustietoa.

Onko kellään täällä kokemusta DSV:n kuljetuspalveluista?

35
Laitealue / Ubuntu. Android 13, Bluetooth
« : 24.02.23 - klo:19.33 »
Olin lisännyt uuden paikan ja reitin OsmAnd-sovellukseen Android-puhelimessa, ja yritin kopioida sen tietokoneelle bluetooth-yhteydellä kuten aikaisemmin olen tehnyt. Ubuntu 20.04:llä en onnistunut millään; jopa paritus tökki ja jouduin yrittämäään sitä moneen moneen kertaan. Windows 10:llä paritus ja siirto onnistui heti, mutta hankalasti, sillä joka tiedostoa varten piti erikseen avata tiedoston vastaanotto. Windows 11:llä sama juttu. Ubuntu 22.04:llä siirto onnistui yhtä helposti kuin aiemmin 20.04:llä.

Koska sain siirron lopulta onnistumaan, varsinainen ongelma on ratkaistu. Silti kiinnostaisi tietää, mikä on mahtanut muuttua ja voiko siihen vaikuttaa Ubuntu 20.04:ssä? Kumpikin Ubuntu sanoo, että puhelin on yhdistetty puhelinta ja ääntä varten. Niin tietokoneilla kuin Android-puhelimessakin on päivitykset ajettu säännöllisesti.

36
Olen asentanut pythonin ja pip-komennon vain yle-dl:n takia, enkä ole koskaan käyttänyt pythonia ohjelmointiin.

Tajusin juuri, että olen päivttänyt vain yle-dl:n, silloin tällöin, mutta en ole tarkistanut pitäisikö jotain muutakin päivittää, silloin tällöin. Yritin ottaa selvää miten se tehtäisiin, ja erinäisillä nettisivuilla seikkailtuani päädyin tällaiseen bash-koodiin:

Koodia: [Valitse]
pip_upgrade(){
    for file in ~/.cache/python-modules$1-$$
    do
        pip freeze $1 | sed 's/==/>=/' > $file
        pip install $1 -r $file --upgrade
        rm -f $file
    done
}
pip_upgrade --user
pip_upgrade

Onko tässä jotain ihan pielessä? Entä jotain minkä voisi tehdä fiksummin? Ajaisin sen noin viikon välein.

(Tuo "for muuttuja in yksiAinoaAlkio" on vain tapa strukturoida koodia; älä anna sen hämätä.)

37
Laitealue / Koneen kastuminen
« : 12.12.22 - klo:11.19 »
Olin laskemassa teemukia läppärin viereen, ja vahingossa kolautin mukin näytön reunaan. Vettä ei kaatunut paljon, mutta näyttö ja näppis kastuivat sen verran, että suljin virran saman tien ja irrotin virtakaapelin. Sitten pyyhin sen minkä voin, ja käänsin koneen märän kyljen (kannen ja rungon päädyn) varaan. Kun en tiedä miten "roiskesuojaus" toimii, niin täytyy kysyä pitäisikö tehdä vielä jotain muuta ja miten kauan kannattaa odottaa että kone kuivuu?

38
Ubuntu tietokoneissa / 'Suorita ohjelmisto'?
« : 02.12.22 - klo:12.21 »
Minkä niminen on se ohjelma, johon suomennettu Ubuntu viittaa nimellä 'Suorita ohjelmisto'?

39
Laitealue / USB-kaapelien erot [Ratkaistu]
« : 25.11.22 - klo:09.06 »
Yhdistän Android-puhelimen läppäriin USB-A/USB-C-kaapelilla, jonka liittimet ovat löysät ja puhelin irtoaa MTP-yhteydestä hyvin helposti. Alkaa kyllästyttää. Kaapeli on paksu ja jäykkä ja 2m pitkä, joten pienikin liikahdus tuo vääntöä. Kaivoin laatikosta lyhyen ja kevyen USB-A/USB-C-kaapelin, mutta sen kautta MTP ei suostu toimimaan; ilmeisesti kaapeli on jotenkin vanhentunutta mallia. Mutta kummassakaan kaapelissa ei ole merkintää, josta voisin tarkistaa millainen kaapelin pitää olla, että MTP sen hyväksyy.

Jos menen kauppaa, mitä merkintää minun pitää pakkauksista tiirata että löydän oikeanlaisen? Liittimien pitoahan ei voi etukäteen tietää, mutta MTP:n tuki olisi tärkeä tieto.

40
Pöhnäolo jäi lyhyeksi ja nuha niin niukaksi, etten yhtään tiedä oliko korona vai tavallinen kevyt kenttäflunssa, mutta nyt tulee huono olo jos vähänkin syö suklaata tai jotain muuta epäterveellistä, vaikka tavallinen ruoka maistuu ihan hyvin.

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 13