Jep, ja taas sitä mennään...
Ubuntu meni heittämällä kaikista muista ohi markkinajohtajaksi pian lanseerauksensa jälkeen. Jokainen voi tykönään kysyä miksi – mutta ainakaan siihen ei tarvi**u eikä käytetty isoja mainoskampanjoita tai ministeriöiden virkamiesten lahjomisia.
Siihen tarvittiin vain ilmaisten CD-levyjen jakokampanja ja sopivasti hypetystä.
Rehellisesti sanoen en ymmärrä muiden distrojen käyttäjien Ubuntu-aknea. Kaikki Linuxit ovat Linuxeja – riittävästi samanlaisia, jotta siirtyminen distrojen välillä on paitsi mahdollista myös tavallista. Jos nyt Ubuntu onkin päässyt asemaan, jossa se on ”markkinajohtaja”, uusien Linux-käyttäjien houkuttelemisesta hyötyvät ennen pitkää muutkin distrot. Toisaalta suosionsa takia Ubuntusta tulee silloin epämuodollinen standardi, johon muita distroja verrataan ja johon toimittajien on muita distroja verrattava – mikä toisaalta ruokkii Ubuntun suosiota entisestään.
Kyllähän se hieman muiden jakeluiden käyttäjiä ärsyttää kun jakelu joka ei tee varsinaista kehitystyötä saa kunnian uusista ominaisuuksista.
Ja esimerkki siitä kuinka ubuntu saa toimittajien apua hypessään.
Lainaus Mikrobitin Ei hattua, ei lompakkoa-artikkelista:
Toinen pahempi ongelma Fedora Core 9:n kanssa on se, että aika on ajanut siitä ohi. Kun maailmassa on jo ilmainen, topimiva, hyvä ja helppo Linux-jakelu Ubuntun muodossa, on peruskäyttäjän kannalta vaikea nähdä syytä asentaa hankalampaa ja osittain maksullista Fedoraa. Ysin myötä hattulinuxin voikin ehkä viimein hylätä, ja siirtyä suosiolla Ubuntuun. Sen kanssa ei ainakaan tarvitse raottaa lompakkoa toistaessaan mediaa.
Kun tuon artikelin luin, mietin vain minkälaisia idiootteja tuolla Mikrobitin toimituksessa onkaan. Onneksi en ole lehden tilaaja.
Toimittaja unohtaa että vaikka fluendon kodekit ovat maksullisia, "ilmainen" toimiva vaihtoehto on kuitenkin saatavilla.
Jos joku ostaa nuo Fluendon kodekit, ne toimivat myös muissa jakeluissa, eli jos et pidäkkään Fedorasta niin käytät niitä sitten vaikka ubuntussa.
Niin joo ja homman nimihän on kuitenkin että nuo Fluendon kodekit toimivat heti, mitään ylimääräistä ei tarvita.
Jos kokeilen ubuntua tai vaikka openSUSEa niin kaikissa voin testata multimedian toimivuuden heti, ilman ylimääräisten pakettien asentamista.
Kodekkeja ei tule myöskään openSUSEn mukana ja myös openSUSE
ehdottaa fluendon maksullista kodekkipakettia tai yhteisöohjeen lukemista.
Lainaus samasta artikkelista:
Lyhyesti: Ennen varsin suosittu ja helppokäyttöisenä pidetty Linux-jakelu ei enää pärjää kilpailussa Ubuntu Linuxille
Erittäin kärjistetysti voidaan ajatella, että ilman muiden (Red Hatin(RHEL/Fedora) ja Novellin(SLE/openSUSE) jne.) tekemää kehitystyö ei ubuntu olisi mitään muuta kuin uudelleen brändätty Debian.
Ja ennen kuin vedät tästä hernettä nenään, kannattaa huomioida että Canonical ei ole kehittänyt mitään sellaista joka olisi muissa jakeluissa käytössä. Kehitystyöhön on panostettu vähemmän kuin ilmaisten CD-levyjen jakoon.
Jos olet eri mieltä niin aina voit yrittää todistaa väitteeni vääräksi.
Toki tuossa ei tietenkään ole mitään väärää, koodi ja muiden kehitystyön tulokset ovat vapaasti kaikkien käytettävissä.
Mutta se itku mikä nousi Greg Kroah-Hartmanin
arvosteltua Canonicalia kuvastaa asiaa hyvin, ei Canonicalia/ubuntua saa kritisoida tai kaikki aivopestyt ubunterot lähtevät ristiretkelle.