Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - HannuK

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 11
41
Ubuntu tietokoneissa / Vs: USB-tikun nimen muuttaminen
« : 15.01.20 - klo:16.29 »
Kuten SuperOscar totesi, että homma voisi helpompi olla, niin muistelin itse kirjoittaneeni omiin oppimateriaaleihini, että tikun nimen voi muuttaa formatoinnin yhteydessä graafisessa käyttiksessä. Tarkistin, ja näinhän todella on, eli jos formatoi tikun, niin samalla voi muuttaa nimen. Mutta jää vaivaamaan kysymys, että miksi vain formatoidessa. Homma on jäänyt bittinikkareilta puolitiehen?

42
Ubuntu tietokoneissa / Vs: USB-tikun nimen muuttaminen
« : 14.01.20 - klo:23.55 »
Ei tunnu onnistuvan Levyt-ohjelmalla.
WIN-XP koneellani se onnistuu helposti Resurssienhallinnasta, kuten aikaisemmin totesin. Mutta ehkä joskus tulevaisuudessa Ubuntullakin...
Gpartedia en vielä kokeillut, mutta että sitä varten pitää asennella jotain...ei helppoa.
Noissa muissakin linkeissä viitattiin Windowsiin.

43
Onks tietoo,,, miten voisi USB-tikun nimen muuttaa. Tuolla keskustelupalstalla on kerran ollut keskustelu usb-levyn nimen muutosta, mutta meni yli hilseen. Vanhalla WIn-XP:llä homma hoituu helposti, mutta entä Ubuntulla? Pitääkö mennä terminaalikäskyihin vai pystyykö tuossa graafisessa näytössä hoitamaan homman. On tarve nimetä eri usb-tikut omilla nimillään, kun käsittelee useampia tikkuja saman aikaisesti, niin meinaa hermot mennä, kun tuo muistien tulkitseminen menee vaikeaksi noilla koneen antamilla omilla nimillä. Tämä tulee kysymykseen esimerkiksi, kun yrittää tehdä usb-livetikkua ja pitää pelätä, ettei lähde asentamaan sitä väärälle ulkoiselle muistille.

44
Jatkan kokemuksista "nuhapumpun" kanssa;-)
Ensin hyvät uutiset, eli HP Streamissa on nyt asennettuna tuo Ubuntu 19.10 eng. Se lähti liikkeelle vähän nykien, mutta jostain syystä tuntuu paranevan, ainoastaan hiiri joskus nykii. Eilen katselin Arenasta netin kautta wifillä yhden ohjelman ilman ongelmia.
Ikonit ovat muuttuneet joissakin asioissa verrattuna 18.04:ääm, mutta ovat löytyneet, kunhan etsii.
Mutta ennen kuin pääsin maaliin oli mielenkiintoisia asioita?
Siis aluksi tein usb-live (no1) tikun 19.10 ja se ei suostunut toimimaan kokeiluversiona, jämähti, kuten tämän ketjun alussa kerroin.
jossain vaiheessa nyt kopioin uuden 19.10 ISO:n ja tein uuden live-tikun (no2), eikä sekään toiminut, mutta huomasin, että resurssienhallinta näytti kahta eri "muistia" eli Ubuntu 19.1... ja toinen oli casper-rw ????
Tätä casperia ihmettelin, ja päätin formatoida tikun, jotta teen sitten uuden livetikun, mutta eipä tuo sallinutkaan tikun formatointia, yritin jopa vanhalla Win XP-koneellakin, mutta ei.
Lopulta kopioin koneelleni jälleen uuden iso-tiedoston ja päätin siitä tehdä live-tikun  (no3). Sehän onnistuikin, eli tämä operaatio poisti tikulta tuon casperin ja tikulle asentui uusi live. Ja kun katsoin tikun sisältöä, niin ei siinä enää ollutkaan mitään casper-muistia. Mikähän tuo episodi oikein oli?
No tällä live no 3 yritin ensin vain testiasennusta, mutta hyytyi. Lopulta päätin asentaa sen, asennus meni läpi, eng-kielinen ja suomalainen näppis. Ja nyt se on toiminnassa ( 2GB/32GB). System monitor-kuvassa, missä graafisesti liukuu käyrät, näkyy 1,3 GiB swap, eli kai semmoinenkin siinä on käytössä.
Eli elämä jatkuu, pienenä kauneusvirheenä pidän, että samassa koneessa oli alkujaan WIN 10 eikä tökkinyt, paitsi muistin älytön tarve ja nyt paljon pienemmällä muistin tarpeella ( 9 GB ) ilmenee pientä hapuilua.

Lisäys: Koska 19.10 on nyt toiminut moitteetta useita viikkoja, niin on kai aika sulkea tämä keskustelu.

45
Kiitoksia. Hyviä vinkkejä ja linkkejä. Opiskelu jatkuu;-)

46
Täällä keskustelupalstoilla on viisautta paljon enkä viitsisi aina kysellä, mutta jos saisin pienen kommentin. Eli edellisten tapahtumien jälkeen on tapahtunut seuraavaa:
- jäin käyttämään tuota 18.04 eng Ubuntua ja se toimi ok ( siis testikone eli vaikka nimenä HP1)
- uteliaisuuttani asensin tuolta OMGUbuntu sivulta Windows95-systeemin, mikä näytti toimivan, mutta kun yritin sitä poistaa, niin en löytänyt poistio-painiketta ( ei pitäisi mennä leikkimään kokeiluilla, ja koko homma näyttää nyt kadonneen OMGUbuntun sivuilta?), niinpä päätin asentaa uudestaan tuon Ubuntu 18.04:n, koska koneessa ei ole mitään tärkeää
- ei onnistunut asennus, kokeilin 16.04 tikkua ja se asentuikin, no se siitä, mutta en saa enää asennettua 18.04:ää
Kysymykseni lähinnä on, kun otin kuvia tästä peruskäytössä olevasta koneestani ( nimitän sitä nyt HPvanha ) ja vertaan tuohon ongelmakoneeseen ( HP1), niin kiinnittää huomiota tuo ydinmuistien käyttöero, HPvanhassa on 500 MT:sta käytössä 1% ja tuossa ongelmakoneessa HP1:ssä on 500 MT:sta 64% täynnä.
Mitähän meikäläinen on oikein tumpuloinut. Voiko tuo 18.04 ja 19.10 asennusten epäonnistuminen johtua tuosta paljon pienemmästä muistitlavuudesta. Toisaalta en ymmärrä, miten tuo HPvanhan musitin tarve "tyhjäkäynnillä" on vain 1%.
Tällä ongelmalla en nyt halua kauhiast vaivata, mutta jos tulee jotain nopiast mieleen;-)
Muuten noissa kuvissa näkyvät 32GT muistikortit ovat koneiden kiinteitä muisteja ja tuossa HPVanhassa näkyvä 64GT on erillinen muistikortti.

47
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Kosketuslevy pois 18.04
« : 19.12.19 - klo:23.53 »
Kokeilin omalla HP Streamilla, missä on 18.04 ja asetuksista kun laitoin touchpadin pois päältä niin toimi heti. Tuo pelikortin laitto lääpintäpinnanpäälle on hyvä ja nopea ja käytän sitä itsekkin kun kirjoitan tekstejä.

48
Kyllä 2GB / 32 GB kone pelittää hyvin Ubuntu 16.04 ja 18.04 versioilla. Kuten edellä mainittu, niin kannattaa ensin kokeilla usb-tikulta live-asennusta vaikka myymälän esittelykoneella, kannattaa selittää myyjälle, että kokeilu ei mitenkään muuta koneen alkuperäistä asennusta. Ja jos koneessa on sd-korttipaikka, siihen kannattaa hankkia yksi kortti, jolloin koneen muisti onkin jo paljon isompi. Siis Ubuntu,  Ubuntu Mate  ja vaikkapa Lubuntu usb-livetikut mukaan ja kokeilemaan. Ubuntun täydellinen asennus vie n. 10 GB tilaa, kuten edellä todettiin, mutta tuo sd-kortin käyttö lisää käyttötilaa valtavasti, jos sellainen löytyy tai jos usb-liittimiä on useita, niin yhteen ostaa mahdollisimman pienen tikun, niitä on noin 10mm pitkiä olemassa, joten eivät paljoakaan haittaa töröttämällä.

49
Mielenkiintoinen ongelma, miten tehdä kone turvalliseksi lapsille.
Löysin tällaisen linkin
https://www.ubuntupit.com/15-best-linux-for-kids-let-your-kids-learn-linux-with-fun/
Näyttää olevan paljon vaihtoehtoja, tosin monet jääneet ilman jatkokehittelyä.

50
Laitealue / Vs: HP LaserJet 1018 asennusvaikeus
« : 04.12.19 - klo:14.08 »
Kokeilin tuota A. vaihtoehtoa ja todellakin, nyt printteri heräsi henkiin sähkön uudelleenkytkennän jälkeen. Hienoa, ei tarvitse enää turvautua paljon palvelleeseen XP-koneeseenkaan, tässähän tulee täysin Itsenäiseksi.
Kiitoksia hyvistä ohjeista.
Ja varalle jäi vielä tuo B-ohje.

51
Laitealue / HP LaserJet 1018 asennusvaikeus
« : 03.12.19 - klo:19.59 »
HP LaserJet 1018 on aika vanha tulostinmalli, mutta palaan vielä tähän, kun se toimii hyvin. Kyseisen tulostimen suhteen on netissä vuosien varrelta aika monta epätoivoista kirjoitusta.  Omalla kohdalla sain ko. printterin toimimaan varsin helposti, mutta erikoisella tavalla. Ensin käytin ko. tulostinta Windows XP:koneen kanssa ja sitten siirryin Ubuntuun. Tänään vaimo oli katkaissut sähkön tulostimesta mustekasetin vaihdon ajaksi (ohjeen mukaan ). Tämän jälkeen kirjoitin hyytyi eikä toiminut enää Ubuntun kanssa.
Tiesin heti, miten toimin, eli kaivoin vanhan XP-koneen esille, laitoin tulostimen siihen kiinni, sähköt päälle ja tulostin lähti toimimaan heti XP:llä. Vaihdoin usb-kaapelin ubuntukoneeseen ja kas, sekin alkoi tulostamaan. Eli jos printteriä on käytetty win-koneessa ja sitten se kytketään Ubuntu-koneeseen, niin ei mitään ongelmia. Mutta printteristä ei saa katkaista sähköjä, muuten se on jälleen "herätettävä henkiin" win-koneella. Nyt sitten pohdiskelua maatiaisaivoilla, miksei Ubuntulla voi syöttää varsin tyhmälle kirjoittimelle sitä jotakin pientä bittipätkää, minkä win-kone lähettää kirjoittimelle. Tämän luulisi olevan yksinkertainen asia syöttää printterin muistiin jokin  bittijono.
Kun lukee noita ohjeita, miten Ubuntu-mikro liitetään tuohon 1018-tulostimeen, niin on monimutkaista.
Onneksi nämä vanhat mallit pikkuhiljaa poistuvat käytöstä.

52
No niin, sekoilu on tällä kertaa ohi, eli sain asennettua tuon englanninkielisen 18.04-version. Tosin matkalla ohjelma esitti kysymyksiä, joita meikäläinen ei oikein ymmärtänyt eli tällainen kysymys:
The installer has detected that the following disks have mounted partitions: /dev/mmcblk0
Do you want the installer to try to unmount the partitions on these disks before continuing? If you leave them mounted, you will not be able to create, delete, or resize partitions on these disks, but you may be able to install to existing partitions there.
Ja ohjelma oli kehystänyt No-sanan, mutta harmailla aivosoluillani päättelin, että kaikki turha vaan pois ja tökkäsin Yes. Tämän jälkeen tuli vielä jokin kysymys, mutta sitä en jaksanut enää pähkäillä enempää ja lopulta kone alkoi jälleen toimimaan, jee!
Kivoja nämä asennukset, kun kysytään jotain,mitä ei oikein ymmärrä.
No nyt pidän kyllä pienen tauon näissä kokeiluissa ja pysyn työkoneella visusti yhä tuossa 16.04-versiossa.
Tänään taas myös jouduin noihin printterisekoiluihin, kun vaimo nykäs printteristä sähkön irti, mutta se onkin jo toinen juttu, mistä marmatan myöhemmin toisaalla.

53
Ei nyt oikein hyvältä näytä. Ajattelin, että asennan nyt toiseen HP Streamiin, mikä on meikäläisen kokeilukone, tuon 19.10 enkä kokeile Live-USB:nä. Näin sitten asennus alkoi ja menin aivan perusasetuksilla, mitä ohjelma esitti, kunnes päästiin kysymykseen, "Kuka olet". Olin siis valinnut suomen asennuskieleksi. Siinäpä sitten homma tyssäsikin, nimittäin nimimäärittelyjä ei voinut tehdä eli ohjelma ei totellut näppäimiä. Ainoa, mihin näppäimet toimi, oli salasanan anto-kenttä. Hommassa ei päässyt edes paalaamaan taakse päin.
Näin siis pysäytin koneen ja uusi yritys  ja jämähti samaan kohtaan, eli ei hyväksy meikäläistä, mikähän mussa on vikana;-)
No, päätin palata takaisinpäin ja kaivoin usb-live tikun suomi 18.04 LTS:n ja päätin asentaa sen uudelleen, mutta sekin alkoi nyt tökkiä. Parin yrityksen jälkeen kokeilin vielä live-asennusta eli ei lopullista, mutta sekin jossain vaiheessa jämähti.
Nyt kokeilin livetikulta englanninkielistä 18.04 versiota ja se tuntui menevän läpi, eli tuli normaali aloituskuva näkyviin.
Nyt lähetän tämän viestin ja sitten kytken kaapelin tuohon testikoneeseen ja yritän asentaa lopullisen englanninkielisen 18.04 LTS:n. Kerron, miten kävi. Tuo 19.10 kaivelee ilmeisesti meikäläisen konetta aika syvältä, kun vanhatkaan asennuset enää oikein toimi, ikävä havinto.

54
Menee vähän sivuun, mutta kaikki ovat läppäreitä hintaluokassa 200-350 € ja toimivat erinomaisesti nimenomaan Linuxilla. Miksi heittäisin rahaa kaivoon? Vähän aikaa sitten tein 100 sivuisen historiikin tuolla Streamilla sisältäen paljon kuvia, siinä hommassa pikkusen puhti alkoi jo loppua eli oli ajoittain aikaviiveitä, mutta silti Stream jaksoi loppuun. Pelihommat eivät kuulu meikäläisen maailmaan. Mutta 19.10 USB-live toimii tuolla isoimmalla "nuhapumpulla", joten sillä saan tutkailtua hommia.
Kaikki on suhteellista, aloitin töissä PDP-8:lla, sitten 8088 prosessori-koneet ja 20 Mt kovalevy ja dos, sitten mm. HP-800 ja Win 98, mikä on vielä toiminnassa ja jne. On koneet kehittyneet , mutta myös ruokahalukin kasvaa;-)

55
Tässä pari infoa lisää.
Kun taas kokeilin tuota live-tikkua, niin jälleen kone pysähtyi jonkin ajankuluttua ja annoin sen olla rauhassa. Jossain vaiheessa näyttö oli häipynyt ja tilalle oli tullut teksti
1.632636 usb 1-1: device descriptor read/64, error -71
en tiedä, liittyykö viesti ongelmaan.
Sitten toinen testi, eli jälleen käynnistin usb-liven ja heti perään otin seurantaan koneen toiminnan graafisen kuvaajan ja jäin odottamaan. Taas kone jämähti, mutta kameralla sain tällaisen "loppukuvan" tilanteesta.
Ja toinen kuva, missä HP Stream tiedot.

56
Ubuntun kehitysversio / Vs: Ubuntu 20.04 LTS Focal Fossa
« : 26.11.19 - klo:22.44 »
Työnnän nyt lusikkani tähän soppaan, kun tuota 20.04:ää ollaan kehittämässä.
Meikäläistä nimittäin rassaa, kun Ubuntun toiminto, missä jotain ladataan, siirretään, kopioidaan tai päivitetään, niin tuo ajan kuluminen hommaa tehtäessä esitetään aivan liian monella eri tavalla. Yhtenäisyys puuttuu ainakin graafisesta ympäristöstä.
Puhun nyt tosin havainnoista, joita olen tehnyt 16.04:n ja 18.04:n kanssa.
Siis joskus "aikaympyrää" ts. tiimalasia ei näy ollenkaan, joskus ilmestyy huomaamatta pieni aikaympyrä kuvan oikeaan yläkulmaan, joskus juoksee vaakajana osoittaen toiminnon astetta, ja hyvin usein samanaikaisesti ikonissa juoksee mikroskooppinen aikajana. Tänään kun latasin iso-tiedostoa, niin vasempaan alakulmaan ilmestyi pieni ikkuna, missä sitten olikin myös vaakajana ( vaikea huomata, kun alussa ei tapahtunut mitään ja itse vaakajanakin ilmestyi sitten, kun oli jotain näytettävää.
Mielestäni tämä on huonoa ja epäjohdonmukasita suunnittelua ja huonoa informaatiota käyttäjälle. Kun noita aikajanoja ei käyttäjä huomaa, alkaa hän sekoilemaan ja perumaan toimintoja luullen, että mitään ei tapahdu ja sitten saa hommat solmuun ehkä.
Siis yhtenäisyyttä toivoen ;-)

57
Siis en halunnut pysyvää asennusta vaan tutkia ko. ohjelmaa live-usb-tikulta.
Sitten uutta tietoa kokeiluistani, eli kokeilin tuota tikkua vaimoni järeämmällä HP koneella
(mem 8 GB/ 128 GB Interl Celeron CPU N3060 / Gnome 3.34.1 / 64-bit)
ja tällä koneellahan tuo kokeiluversio toimikin ihan hyvin ilman pysähtymisiä, joten pääsen paneutumaan tarkemmin 19.10:n saloihin. Mutta tuo jäi vähän kiusaamaan, miksi pikku läppärini hyytyy. Oiskohan 4 GT muisti liian pieni koeasennukseen.

58
Tuota noin, halusin vain katsella, mitä kehitystä on tapahtunut 18.04:n jälkeen Ubuntussa. Käytän yhä vakio-ohjelmana 16.04:ää ja toisessa on kiinteästi asennettu 18.04. Näinhän on yleisesti tiedetty, että "väliversiot" ovat epäluotettavampia, mutta ei nyt sentään noin huonoja ne saisi olla että USB-kokeiluversio kaatuu hetkessä ;-)

Ja tällaiset tuli toisesta koneesta ulos komennoilla ( siis silloin, kun 19.10 on käynnistetty USB-tikulta )( ja taas jämähti tuo kone, eli on pysyvä kiusa kokeiluversiossa)
free -h
             tot         used      free      shared   buff/cache    available
Mem: 1.8Gi    572Mi   72Mi    246Mi    1.2Gi                  898Mi

ja uname -a
Linux Ubuntu 5.3.0-18-generic  #19-Ubuntu SMP ........ x86_64  x86_64    x86_64 GNU/Linux59
Päätin kokeilla tuota uusinta Ubuntu 19.10 versiota. Tein iso-tiedostosta usb-boottaavan tikun ja aloitin kokeilun.
Ei kestänyt kuin hetken, kun kone jämähti paikoilleen asennuksen jälkeen (HP stream ). Yrittelin pari kertaa uudelleen ja sama tulos. Seuraavaksi kokeilin tuossa asennusvalikossa olevaa " safe graphic" versiota, jasama tulos, eli parin minuutin sisällä jämähti.
Toisella HP Stream koneella sama juttu.
Onko tämä yleinen ongelma vai omakohtainen ongelma? Toivottavasti paranee luotettavuus pikapuoliin, jotta pääsis kokeilemaan kunnolla.
...
Juuri huomasin, että kun äsken asensin jälleen tuon 19.10 version koneelle enkä tehnyt edes mitään sillä koneella, niin kone on jumittunut, siis ei tarvinnut edes tehdä mitään kun jämähtää hetken kuluttua.

Millään muulla USB-koetikulla ja ohjelmalla ei ole ollut tällaista ongelmaa. Toivottavasti tuo keväällä ilmestyvä 20.04 tulee toimimaan alusta pitäen paremmin.


60
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: ubuntu 16.04 lts
« : 05.11.19 - klo:23.46 »
Hyvin tuntuu Ubuntu 16.04 LTS pelittävän ja itse vaihdan omassa työkoneessani uudempaan versioon sitten joskus 2021 jälkeen, kun 16.04:n päivitys loppuu. Toki puuhastelen myös muilla versioilla ja 20.04 LTS  tulee meikäläisellä työn alle (opas...) kunhan se valmistuu. Tämä näin rohkaisuna, ettei aina tarvitse mennä uusimpiin versioihin, jos esim. rajoituksena on 32bit.

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 11