Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - HannuK

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 20
41
Ubuntu tietokoneissa / Ubuntu ei hyväksy usb-tikkua
« : 08.04.23 - klo:19.50 »
USB-tikulla oli kohtuullisesti tavaraa ja kerran ilmeisesti sen irroittaminen ei mennyt asiallisesti. Seuraavalla liittämiskerralla Ubuntu ilmoitti, ettei voi avata tikkua koska se on virheellinen. Kokeilin useammalla eri koneella ja aina sama tulos. Lopulta kokeilin vanhaa konetta, missä on sekä Mate ja Windows XP. Kas kummaa windows avasikin tikun ja sain kopioitua sisällön turvaan. Jos ko. koneella käynnistin Maten sain liitteenä olevan ilmoituksen. Jäin ihmettelemään, että miksi Widows hoiti homman mutta mikään Linux-ohjelma ei kyennyt avaamaan tikkua. Ja voiko tuon tikun saada toimimaan vielä helposti ilman että data tuhoutuu. Tikunhan voin formatoida uudestaan ainakin tuolla Windowsilla.

42
Tein työtä käskettyä, jännää, kun ei ymmärrä mitään;-) Tulee mieleen kuva enkelistä, joka johdattaa hajoavan sillan yli.
Nyt näyttäis aika hyvältä.

43
Juuri asentamassani Mint-koneessa oli englanninkieliset valikot. Itse LibreOfficen kielivalikossa ei ollut suomea ollenkaan valintanan.
Kävin katsomassa itse Mintin perusasetuksia ja sieltä Kielet. Sieltä löytyi maininta, että Suomen kohdalla ei ole vielä asennettu kaikkia kielipaketteja. Niinpä asensin ne ja sen seurauksena tuli LibreOfficeen suomenkieliset valikot.

44
Tämä sudo du -x -d1 -h /var  | sort -hr antaa seuravan tiedon

45
Ennen skriptin kokeilua tutkailin koneen tietoja ja seuraavat kohdat kiinnittivät huomiotani:
lib   6,06 GB   ( 87 304 kpl )
proc  140,7 TB ?????  ( 120 332 kohdetta )
usr    8,9 GB   ( 580 065 kohdetta ) viimeeksi muutettu 2022-10-23 21:34
var   5,3 GB   ( 134 909 kohdetta ) viimeeksi muutettu 2022-10-23  21:34
swapfile  1,4 GB
Näissä yhteyksissä on myös mainintana: Vapaa tila 7,8 GB

Paljon on kamaa, huh?!

Pieni kommentti vielä: Kun olen asennellut näitä eri Ubuntu-versioita koneilleni, niin yleensä asennuksen alku vaiheessa ohjelma ilmoittaa, että muistissa on jotain ( en muista sanamuotoa ) ja että tehdäänkö sille jotain. Yleensä vaihtoehtona ei ole kuin palata takaisin päin tai Jatka, ja koska älykkyyteni ei tunnu riittävän ko kohtaan niin olen jatkanut eteenpäin. En tiedä, onko tällä asialla mitään olennaista merkitystä muistin käytön suhteen;-)
 

46
Hae "ohjelma" Libre Office, missä näkyvät kaikki eri sen osat. Valitse Asetukset ja sieltä kielivalinta ja edelleen Suomi. Näin pitäisi onnistua.

47
Piti ensin asentaa tuo tree ja tässä kuva

48
Tuli tällainen tulostus

49
Kone on pieni HP Stream, keskusmuisti 1,8 GT, kiintolevu 31,3 GT. Ohjelma Linux Mint Cinnamon 20.1.
Koneen kotikansiossa ei ole tällä hetkellä mitään käyttäjän kansioita eikä tiedostoja, mutta Levynkäytön analysointi-ohjelma ilmoittaa, että kovalevyllä on vapaata tilaa vain 2,8 GT, siis kone on kuluttanut 27,3 GT. Asennuksen lisäksi koneeseen ei ole asennettu muita lisäohjelmia kuin Chromium. Käsitykseni mukaan Mintin pitäisi tarvita vain noin 9-10 GT muistia, mikä vie lopun muistin?

Korjaus: Huomasin, että minulla oli kahden eri Ubuntu-version ISO-tiedostot levyllä, ne veivät melkoisesti tilaa.

50
Aika varmasti on kuitenkin kiinni asetuksista. Periaatteessa on mahdollista kopioida koko Thunderbird-profiilikansio (.thunderbird) Kubuntusta Ubuntuun, jolloin asetukset ovat varmasti samat.

Palaan nyt projektiini, missä oli tarkoitus luopua vanhasta koneesta, missä on Ubuntu 16.04 ja siirtää koko homma uudelle kaupasta ostetulle koneelle ja siihen asennettuun Ubuntu 22.04 versioon. Erilaisten hässäköiden, joita olen kirjoitellut ( koneet eivät enää käynnistyneet jne ) jälkeen valmistauduin siirto-operaatioon.
- otin varmuuskopion ja kopioin vielä erikseen piilotiedostot . thunderbird ja .mozilla

Uudessa koneessa oli pieni vika ja vein sen takuuhuoltoon, missä vaihdettiin koko emolevy. En tiedä, johtuiko tästä vai miksi Ubuntu 22.04:n Thunderbird ei käynnistynyt ollenkaan  ja siksi asensin sen uudestaan.
Kopioin Ubuntu 16.04 .thunderbird tiedoston kotihakemistoon ja käynnistin sähköpostin, mutta postit eivät tulleet näkyviin. Kun tutkin asiaa, niin huomasin, että Thunderbird hakee postitiedostoa koti/snap kansiosta!!!!
Tämä oli minulle uutta, eli Ubuntu 22.04ssä sähköposti-tiedostot sijaitsevatkin aivan eri paikassa kuin ennen, onko näin?
Kun muutenkin olin jo "hermona" noista Ubuntu 22.04 kokeiluista, missä sain koneet jumittumaan, niin lopetin homman, asensin uuteen koneeseeni Mint Cinnamonin ja kaikki asennukset  onnistuivat varsin helposti.

Lopuksi pieni yhteenveto Thunderbirdin, Firefoxin ja Chromiumin tiedostojen, osoitelistojen ja kirjanmerkkien siirrosta uuteen koneeseen:
Kaikista noista ohjelmista löytyy valikoista mahdollisuus kopioida ( vie tiedostot) esimerkiksi ulkoiselle usb-kovalevylle.
Samoin löytyy kaikista noista ohjelmista /valikoista mahdollisuus  tuoda (noutaa ) kyseiset tiedot ulkoiselta muistivälineeltä.
Ehdottomasti helpoin ja turvallisin tapa, netistä löytyy oheita ja ne kannattaa lukea, koska noiden tiedostojen vie/tuo valikkojen löytäminen on harvinaisen epähavainnolista.
Lopuksi: Vanha Ubuntu 16.04 koneeni on nyt tyhjä omista tiedoistani, vain netti ja sähköpostit ovat viellä ( testimielessä ) ja olen nyt Ubuntun oman suosituksen mukaan päivittänyt koneen 16.04 -> 18.04 versioon. Kaikki meni hyvin ja kesti toista tuntia. Jatkan vielä kohtapuoleen päivitystä 18.04 -> 20.04 ja siihen jätän, en mene toistaiseksi pitemmälle.
Lisäys: Nyt olen antanut Ubuntun päivittää ohjelman 18.04 -> 20.04 versioon ja homma onnistui hyvin, mutta kesti 1,5 tuntia.

51
Mikäli olen yhtään ymmärtänyt näitä asioita, niin Ubuntu 22.04 livetikku muuttaa biosissa jotain, jotta tietoturva olisi parempi. Minulla kävi molemmissa koneissa livetikun kokeilussa, että näytöt olivat lähes pimeät, joten en voinut asialisesti sulkea livetikkua vaan minun oli pantava sähköt pois. Jos olisin kyennyt sulkemaan livetikun asiallisesti, niin olisiko ohjelma silloin palauttanut alkuperäiset bios-arvot. Kun näin ei tapahtunut, kone ei enää käynnistynyt vaan tuli tuo inhottava 0x1A.
Tämän ajatteluketjun perusteella on suuri riski, että livetikku ei häiriötilanteissa palauta alkuperäistä bios-asetusta. Siis livetikku pitäisi rakentaa niin, että kokeilussa ei alkuperäistä biosia mennä muuttamaan mihinkään. Kun käyttäjä sitten päättää asentaa uuden Ubuntun, niin asennuksen lopussa ohjelma käskee käynnistämään Ubuntun uudestaan ja tässä vaiheessa ohjelma puuhastelee aika paljon, eli tässä aivan lopussa asennuksen jälkeen, kun lopullinen asennuspäätös on tehty, niin sitten vasta mennään muuttamaan bios turvallisemmaksi. Tämä oli tällainen Huru-ukon pohdiskelu.

52
Palaan vielä kerran tähän. Kun HP, missä on koko ajan ollut Ubuntu 16.04 ja se on jatkuvasti päivittynyt, meni jumiin tuon Ubuntu 22.04.2 livetikku kokeilun takia, ajattelin pelastusoperaationa, että asennanpa pienempään HP Stream koneeseen Ubuntu 16.04.7 ( missä siis oli 20.04 versio ) ja sen jälkeen lataan DejaDupin varmuuskopion, niin pääsen tilapäisesti pälkähästä. Hieno pelastussuunnitelma, mutta eipä sitten toiminutkaan. Yksi asia oli se, että mulla oli kova kiire, koska "pääkone" piti olla kunnossa huomisesta lähtien matkan takia. Aika sekava homma ja jäin miettimään, minkälaisia yleisohjeita pystyisin tästä asiasta kirjaamaan noihin ohjeisiini, mutta siitä sitten myöhemmin.

53
Kiitos, että ongelma alkaa selvitä, eikä ollut oma moka. Nyt kyllä olen huolissani, että miten "tavalliset käyttäjät" saavat järkevät ohjeet ( tai varoitukset ) asiasta. Homma sai kyllä adrenaalin kohoamaan yli hälytysrajan.

54
Nonnii. Nyt tuntuvat taas molemmat koneet toimivan, mutta...
1. En ehtinyt kokeilla epiphonen neuvoa ( kiitos kuitenkin siitä ), koska oli paniikki päällä ja pahuksenmoinen kiire
2. Vein huoltoon. Auttoi ja maksoi, se siitä, mutta en oikein ymmärrä selitystä, minkä sain: liian monta Ubuntu käynnistystä ( tai jotain sen tapaista??? ). Voiko näin olla, että erilaiset kokeilut eri Linux-versioilla voisi blokata biosin. Ainakin tuolla isoimmalla koneella en ole tehnyt moneen vuoteen mitään versiokokeiluja. Ja miksi nämä livetikkukokeilut blokkasivat biossin, mitä ei ole koskaan ennen tapahtunut.
3. Minkähän takia tuo pikku Stream blokkas biosin prikulleen samalla tavalla kuin iso kone ( isossa koneessa kokeilin Ubuntu 22.04 ja Streamissa Ubuntu 16.04.7 asennusta, eli eri ohjelmat, mitä yhteistä niissä voisi olla) , pelottava uhka tulevaisuutta ajatellen.
4. Miksi Ubuntu 22.04.2 ei käynnisty livetikulta kunnollisesti kummallakaan koneella Streamilla eikä tuolla isommalla, eli näytöt olivat lähes mustat ja siksi käyttökelvottomat.
5. Miksi livetikkujen käytön jälkeen molemmat koneet menivät biosin suhteen jumiin.
6. Ja lopuksi tulee jälleen mieleen mottoni: Monimutkaista on helppo tehdä. Nimittäin Ubuntu 16.04:n ISO-tiedoston koko on 1,7 GT ja Ubuntu 22.04:n ISO-tiedosto on 4,9 GT. Tämä näkyi käytännössä myös siten, että 16.04 livetikku käynnistyi "nopeasti", mutta 22.04 livetikku käynnistyi n. 10 kertaa hitaammin eikä edes toiminut. Kuitenkin molemmissa on samat hyötyohjelmat.
7. Ja lopuksi; Varmuuskopio-ohjelma Deja Dup ( tai jokin vastaavanlainen ) on ehdoton elämänlanka, jota kannattaa käyttää mieluummin usein kuin harvakseltaan. Tosin nyt en sitä tarvinnut.

55
Nyt homma menee yhä pahemmaksi. Päätin tehdä pelastusoperaation; Latasin HP Streamilla ( Ubuntu Mate ) Ubuntu 16.04.7 ISO-tiedoston ja kopioin sen muistitikulle, siirsin tikun toiseen HP Stream-koneeseen, missä on Ubuntu 20.04 ja tällä koneella valmistin USB-livetikun tuosta 16.04stä. Tämän jälkeen asensin kyseiseen koneeseen tikulta tämän 16.04:n tuon 20.04:n tilalle. Asennus meni ihan ok. Sitten ohjelma ilmoitti, että ota uusi Ubuntu käyttöön sulkemalla kone ja asennustikku pois. Näin tein ja kun tämä pieni HP Stream käynnistyi, niin SAIN SAMAN ILMOITUKSEN, ETTÄ " VERIFICATION FAILED: (0x1A) Security Violation.
Nyt on kaksi konetta samassa tilassa? Mitä ihmettä oikein tapahtuu?

56
Nyt kun Ubuntu 22.04LTS on päivitetty versioon 2, niin latasin tuon iso-tiedoston ja Linux Mintillä tein kokeilutikun.
Laitoin tikun ensimmäiseen HP Stream-koneeseeni ja homma lähti liikkeelle, tosin kärsivällisyyttä piti olla, oli hommat tosi hitaita. Lopulta kokeiluversio piti olla valmis, mutta näyttö oli lähes musta, hiukan kuulsi jostain violettia väriä ja hiirikin näkyi jossain täysin mustana. Jotain valikkoja tuli hiukan nääkyviin mustina. kokeilu päättyi siihen.
Kokeilin samaa toisella pienellä HP Stream-koneellani ja sama homma.
Koska kolmas HP on jo isompi ja siinä 8 GTmuistia, kokeilin myös sillä, mutta sama musta näyttö.
Sammutin koneen, otin pois tikun ja käynnistin normaalisti. Nyt alkoivatkin sitten tosivaikeudet.
Ei käynnistynyt vaan tuli ilmoitus: Verification failed: (0x1A) Security Violation  ja OK-napp. Sitä kun painoin, niin tuli: Shim UEFI key management.    Press eny key to perform MOK management.
Yritin käynnistystä pariin kertaan ja aina sama homma.
Sitten käynnistin BIOS-valikon eli virta ja Esc-painike. Valitsin siitä normaalin Ubuntu käynnistyksen, Ja nyt sain ilmoitusken: Selected boot image did not Authenticate. Press Enter to Continue. Tämän jälkeen tuli sitten ehdotuksia, joista en ymmärrä mitään joten jätin tekemättä.
Sammutin koneen ja tökkäsin kiinni Ubuntu 18.04 livetikun ja käynnistin koneen, valitsin biosista ko tikun ja Ubuntun kokeiluversio asentui normaalisti ja varsin nopeasti.
Pysäytin tämän jälkeen koneen kokeiluversion valikon kautta asiallisesti ja yritin jälleen normaalia käynnistystä, mutta jälleen ilmestyi tuo Verification failed...
Nyt on vitsit vähissä, mutta onneksi on DejaDubilla otettu pari päivää sitten tuosta 16.04:stä varmuuskopio.
Mikä auttaisi?

57
Pitihän tätä kokeilla, eli
1. kone FF109.0.1 Mate Cinnamon Eastwodin Ruoska elokuva toimi ja muutkin kokeilut ihan ok
2. kone FF 109.0.1 Ubuntu 22.04 toimi ihan samalla tavalla ok.
Molemmissa koneissa vain pelkkä Linux ei  Windowsia.

58
Laitealue / Vs: Wifi Realtek RTL8852BE ongelma
« : 25.01.23 - klo:23.10 »
Ja viimeinen osa

59
Laitealue / Vs: Wifi Realtek RTL8852BE ongelma
« : 25.01.23 - klo:23.10 »
Tässä toinen osa tulostuksesta.

60
Laitealue / Vs: Wifi Realtek RTL8852BE ongelma
« : 25.01.23 - klo:23.08 »
Kysäisen vielä käynnistyksessä tulevista ilmoituksista, että onko niiden perusteella jotain, mitä pitäisi tehdä. Muuten jään odottelemaan tulevia päivityksiä. Kuvat tässä parissa erässä koon takia.

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 20