Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - HannuK

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 9
41
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Varmuuskopiointi
« : 22.01.19 - klo:10.30 »
Eräässä Ubuntu 16.04 opaskirjassa on mainittu varmuuskopiointiohjelma Grsync, missä voi palauttaa myös yksittäisiä tiedostoja tai kansioita. Mulla ei ole kokemusta tuosta ohjelmasta. Periaate " pidä asiat yksinkertaisina" on hyvä, eli tarpeeksi iso usb-kovalevy, mihin ottaa kopion tärkeistä kansioista, on selkeä ja toimiva varotoimenpide. itse perustan aina uuden pääkansion, minkä nimeän aikamääreen mukaisesti, esim. "190115 varmistus", minkä alle varmistan homman. Näin näen jälkikäteen, milloin varmistus on tehty. Työkansioita voi myös nimetä siten, että vanhemmat eivät ole jatkuvassa käytössä, silloin niitä ei tarvitse joka kerta varmuuskopioida. No joo, kikkoja on monia.

42
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Varmuuskopiointi
« : 21.01.19 - klo:23.34 »
Käytän DejaDup varmuuskopiointiohjelmaa. Määrittelin varmuuskopioinnin tapahtuvan usb-muistitikulle. Koneessani HP Stream on omia käyttäjätietoja irroitettavalla usb-kortilla, minkä varmuuskopioin puhtaalla kopioinnilla toiselle muistivälineelle, mutta koneen oman muistin ( 32 GT ) suhteen käytän tuota DejaDub-ohjelmaa, mikä siis pakka tiedot.  Siis varmuuskopioinnin massamäärä ei ole kovinkaan suuri. Ekalla kerralla varmuuskopiointi kesti kauan, mutta sen jälkeen kone pyytelee kerran viikossa varmuuskopiointia, siis tikku koneeseen kiinni ja klikkaus tuohon varmuuskopiointi ikoniin ja varmuuskopiointi käynnistyy. Joka viikkoinen varmuskopiointi vie joitakin minuutteja ja muistitikku ( 16 GT ) riittää hyvin, saan talteen sähköpostit ja omat tiedostot. Jäin pohtimaan, että mitenkähän käy, kun joskus satun tarvitsemaan tuota varmuuskopiointia. No joulun jälkeen kerran esittelin koneen hommia ja liian hätäisesti ja sain koneen jumiin. Totesin, että nyt katsotaan, miten homma pelaa. Asensin tikulta Ubuntu 16.04:n uudestaan (olin siis menettänyt kaiken tuolta koneen muistista, mutta en usb-kortilta) ja asennuksen jälkeen varmuuskopiotikku koneeseen ja DejaDub toimeen. Ohjelma lähti palauttamaan ja sehän onnistui hienosti, ohjelma palautti oikeastaan kaiken, tietenkin mun piti asentaa joitakin ohjelmia, jotka eivät tulleet Ubuntun asennuksen mukana, mutta kyseisten ohjelmien datatiedot tulivat varmuuskopiolta. Näin siis tulin vakuuttuneeksi, että DejaDub toimii. Kannattaa huomioida, että DejaDub palauttaa kaiken yhdellä kertaa, siitä ei voi poimia yksittäisiä asioita palautukseen. Jos varmuuskopioinnit tekee koneen omalle kovalevylle, niin mitäs sitten kun kovalevy hajoaa, ei ole oikein viisas homma mielestäni.

43
Nyt vähän asian vierestä.
On ollut hienoa seurata tämän vuoden aikana tätä keskustelupalstaa, siinä on esitetty paljon erilaisia ongelmia ja on näitä vapaaehtoisia sankareita jotka neuvovat ja auttavat vapaaehtoisesti. Hienoa hommaa ja kiitokset kaikille avustajille varmaankin meidän kaikkien neuvoa pyytäneiden puolesta ja samalla minäkin kiitän ja toivotan hyvää ja  menestyksellistä uutta vuotta 2019  kaikille palstalla vieraileville!

44
Olen huomannut, että AINA kun lataa jotain ohjelmaa, tekee päivitystä tai jotain vastaavanlaista, niin
- kannattaa istua koko toimituksen ajan koneen vieressä tarkkailemassa, pysyy ajan tasalla
- siinä "tapahtumaikkunassa" kannattaa klikata näkyviin yleensä ikkunan vasemmassa ala kulmassa olevaa "Yksityiskohdat" tai vastaavaa käskyä, jolloin saa näkyviin, mitä kone tekee. Ilman tämän ikkunan laajentamista on sokkona. Joskus päivityksissä esim. saattaa kulua jopa kymmenenkin minuuttia, ja jos ei näe, että siellä hitaasti tapahtuu jotain, niin voi mennä vahingossa sulkemaan koneen ja sitten on ongelmissa.
- näytön tummentuminen voi johtua siitä, että prosessori tekee suurella teholla jotain tai näytön säästäjä menee päälle, jolloin on taas sokkotilanteessa. Siksi kannattaa istua koneen ääressä ja liikutella hiirtä, jos näyttö harmaantuu.
Näillä kokemuksilla on selvinnyt hyvin ( kun ensin itse oppi kantapään kautta ;-)

45
Ubuntu tietokoneissa / Vs: LibreOffice Impress kaatuilee
« : 03.12.18 - klo:13.25 »
Taisin löytää itse vastauksen. Kun jatkoin hommia Impressillä, niin tuli mieleen, että teen muutoksia ehkä hiukan liian nopeaan tahtiin. Hidastin hommia, ja katsos, ohjelma alkoi pysyä mukana. Ainakin siltä homma vaikutti, eli ohje on, että "hidasta ihminen vauhtia" niin konekin pysyy mukana;-)

46
Ubuntu tietokoneissa / LibreOffice Impress kaatuilee
« : 03.12.18 - klo:13.00 »
Käytän paljon Impressiä ja varsin suuria tiedostoja, joissa on paljon kuvia. Impress tuppaa kaatuilemaan aika helposti, mutta sen palautusohjelma toimii hienosti ja voin hetken kuluttua jatkaa miltei siitä kohtaa, mihin jäin. Jäin kuitenkin nyt miettimään, että minkähän takia tuo Impress kaatuilee niin helposti. Toki mikroni, mikä on kevyimmästä päästä, eli HP Stream 2/34 GB, ilmeisesti on syypää tuon pienen keskusmuistin takia. Mutta voiko koneen muistissa olla jotain, mikä on kerääntynyt riesaksi ja minkä voisi poistaa ja siten tehdä toimintaa varmemmaksi. En keksinyt toimintoa, millä koneen voisi "puhdistaa" turhasta tauhkasta. Muuten tämä mikro ei kyllä kaatuile, toimii kuin junan vessa, mutta tuo Impress on herkkä.

47
Samsungin Galaxy A3 puhelin ja Ubuntu-PC kytkeytyvät toisiinsa ilman onglemia ja suoraan Nautiluksella voi siirtää/kopioida PC:lle tiedostoja. Kannattaa toimia rauhallisesti.  Puhelin ei tosin ole pädi, muuta aika lähellä ominaisuuksistaa. Todennäköisesti kaikilla puhelinmalleilla tämä kaapelihomma ei toimi. Yksi vaihtoehto on hankkia usb-tikku, minkä toisessa päässä on mikro usb ja toisessa se iso usb liitin. Muuten, välttämättä kaikissa usb-kaapeleissa ei ole kaikkia karvoja kytketty, eli ovat vain tarkoitettu sähkönsyöttöön, tämä kannattaa tarkistaa kokeilemalla.

48
Oppaiden kehittäminen / Vs: Ubuntu 18.04 opasvihko
« : 30.10.18 - klo:11.07 »
AIka staattinen sivu, mutta arvaamalla vaihdoin lopun tuollaiseksi:
...ohje.pdf?dl=1

Mielestäni myös tuo alkuperäinen linkki toimii, ensin ohjelma latautuu koneen työmuistiin, mikä ei ole pysyvä, mutta hiukan aikaa joutuu odottamaan ja lopulta kuvaruudun oikeassa ylkäkulmassa on painike "Download", eli siitä latautuu sitten lopullisesti omalle koneelle tiedosto.

49
Pikku tietona, että olen päivittänyt Ubuntu 18.04 ohjeeni. Toivottavasti siitä on hyötyä vasta-alkajille.

Ja tässä linkki
https://www.dropbox.com/s/wjs3cdad84nkq4i/Ubuntu%201804%20ohje.pdf?dl=0

50
No niin, kiitos hyvistä vinkeistä. Tässä onkin jäänyt kehityksestä jälkeen eikä kaikkia käyttöohjesivuja ole ehtinyt vielä lukea. Olen jo pitkään todennut, että ennen oli puhelinyhtiön sentraalisannat, jotka levittivät tietoa. Nykyisin ihmisten kokoontuessa kertoillaan ylpeänä toisille, että mitä uusia jippoja on viimeaikona löytänyt tietsikan käytöstä.

51
Harrastan nyt pientä nipotusta, mutta ajan kuluksi katselin tuota "virallista" Ubuntu 18.04 suomenkielistä käyttöohjetta ja totesin, että siinä neuvotaan, miten valikoista voi käyttää kopioi- tai siirrä- käskyjä. Niitähän ei Nautiluksessa enää ole ( paitsi ponnahdusvalikkoina). Myöskään ei ole minkäänlaista vihjettä, että kosketuslevyllä saa ponnahdusvalikot kolmen sormen näpäytyksellä. Ohje on suoraan kopioitu Ubuntun 16.04:n ohjeista.

52
Hiirihän se mullakin on vakiovälineenä. En muista XP-koneessa nähneeni moista ohjetta kahden/kolmen sormen näpäyksestä ,-) Pitää tutkia uteliaisuuttani vielä vanhasta XP-koneestani. Siirryin nimittäin XPstä suoraan Ubuntuun.

53
Pakko vielä palata asiaan ja vähän vakavammassa mielessä. Jäin nimittäin miettimään tilannetta, kun joku ostaa läppärin ja asentaa siihen 18.04:n ja yrittää sitä käyttää normaalisti kosketuslevyn avulla ja veikkaan että moni ei tiedä mitään tuosta kahden sormen näpäytyksestä, sitähän ei kai Windowsissa ole, niin kyllä käyttäjä tulee hermostumaan, kun ei pysty kopioimaan tai siirtämään yhdellä kertaa isompia tiedostomääriä kuin raahaamalla. Raahaaminen on aika riskialtista kosketuslevyllä, jos tila sormen liikutteluun loppuu kesken. Ja vanhempi väki ei raahaamisesta tykkää.
Eli ei hyvältä näytä, pitäisi olla mahdollisuus määritellä, haluaako käyttää ylävalikoita vai ei. Tai ainakin jotenkin ohjelman pitäisi neuvoa käyttäjää, että käytäppä kahden sormen napautusta!
Tällaisin huolenaihein.

54
Hah! Enpä ole ennen tuohon kolmenkaan sormen näpäytykseen tutustunut. Kiitos tiedoista. Onhan se niin, että uusia innovaatioita tulee ja pitää kehittää, muuten jämähdetään paikoilleen ja muut menee ohi ( vrt. esim. Nokia ). Ilman innovaatioita ajettaisin varmaan kivipyöräisillä autoillakin. Uusille käyttäjille ja myös varttuneemmalle väelle ( meikäläinen) nämä uudistukset pitäisi myöskin jotenkin tiedottaa, siinä pieni ongelma.

55
Jassoo, eipä ole kukaan vielä opettanut, että kahdella sormella napauttamalla valikko tulee näkyviin ja näyttäähän tuo toimivan. Pitänee kiireesti lisätä oppimateriaaliin;-)
Eli näyttää toimivan ja on tuo sama toiminto näköjään 16.04:kin, mutta 14:ssa toimii myös levyn oikean painikkeen näpäytys.
Jotenkin  en tykkää tästä infosotkusta perusasioissa, jossain on oikean painikkeen toiminto, jossain kahden sormen näpäytys, jossain yhden sormen näpäytys, jossain valikkotaulu ylhäällä ja jossain ei.
Kai nämä ovat noita "Eskon puumerkkejä", mutta sotkua aiheuttavat.
Silti kovasti kaipaan selkeää ylävalikkoa, mistä asiat löytää, tuohon Nautilukseen. Sen ei tarvitsisi sukeltaa kovin syvälle infomerten syvyyksiin.
Monasti tämä pc:n käyttö on kuin vanhan ajan tietokonepelin pelaamista, klikkaile sieltä tai täältä, niin löydät ratkaisun. Nyt jäi multa pisteet saamatta.
Jään kaipaamaan parempaa informaatioergonomiaa suunnittelijoilta.
Joka tapauksessa suuret kiitokset vinkistä, jälleen kerran!

56
Hyvä tietää, että joillakin tuo toimii, mutta tässä vielä tilanne;
-uusi HP Strream, mihin asensin tikulta kuukausi sitten Ubuntu 18.04 LTS:n. Mitään "virityksiä" en ole tehnyt enkä asentanut mitään uusia ohjelmia. Ainoa asia mitä tein vähän aikaa sitten, oli, että koeasensin tikulta kokeilua varten Ubuntu 18.04 LTS:n englanninkielisen version, mutta se poistui tietenkin, kun otin tikun pois. Tällä ei käsittääkseni ole mitään tekemistä itse ongelman kanssa.
Tiedostot-ohjelma onmulla se ohjelma, mikä tulee asennuksen yhteydessä, nimeä en löydä mistään, mutta sen tiedoissa on maininta: Tiedostot 3.26.3 " Käsittele- ja järjestä tiedostoja". Tekijälistassa ekana on nimi Alexander Larsson jne. Onks tämä sama kuin Nautilus?
Mutta kuten aikaisemminkin totesin, niin kosketuslevyn kytkimillä eikä kaksoisnäpäytyksellä ei tule minkäänlaista valikkoikkunaa, missä olisi esim. kopioin, siirrä tms käskyjä. Muissa ohjelmissa kaikki kosketuslevyssä toimii normaalisti.
Jos muilla tämä toimii, niin pitänee varmaankin asentaa Ubuntu uudestaan ja katsoa, josko tilanne paranisi. Kone on vielä pelkässä testikäytössä eli yritän pitää sen mahdollisimman "puhtaana" tuota oppimateriaalin päivitystä varten.

57
Eipä tunnu auttavan tuo pitkään kosketuslevyn painiketta painaminenkaan.
Vielä tarkennuksena, että kosketuslevyssä käytän kaksoisnäpäytystä levyn keskeltä tai levyn alareunassa olevia mikrokytkimiä. Muissa ohjelmissa nämä toiminnot toimivat aivan normaalisti.
Onko joku, kenellä tämä kosketuslevyn käyttö toimii normaalisti Tiedostot-ohjelmalla ja Ubuntu 18.04 versiolla?

58
Ei tunnu niillä toimivan. poistaa vaan valaistut tiedostot ei valaistuiksi.

59
Täydennän vielä, eli jos minulla on läppäri ja vain kosketuslevy käytössä, siis ei hiirtä, niin en millään keksi, miten saan näkyviin kopiointi tai siirto-valikon, jos olen valinnut useita tiedostoja siirrettäväksi. Näppäinkäskyillä se onnistunee, mutta on aika erikoista, jos kosketuslevyllä ei onnistu, tarvitaan siis tuo ylävalikko.

60
Nyt pitää oikein kysyä, että eikö Ubuntu 18.04 versiossa ole Tiedostot-ikkunan yläosassa tuota normaalia valikkoa, mistä voi kopioida, siirtää ym vastaavaa tehdä. Meikäläisellä on toisessa pienessä HP Stream-koneessa tuo 18.04 versio asennettuna suomeksi ja siitä puuttuu ko. valikot, hiiren oikelaa klikkaamalla valikko tulee pop-ikkunana näkyviin. Samoin, jos asennustikulta asennan testausta varten englánninkielisen version, ei siinäkään ole noita ylärivin valikoita. Vai sekoileeko meikäläisen kone. Ubuntu 16.04 HP-Stream kone toimii mallikkaasti valikkoineen.

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 9