Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - HannuK

Sivuja: [1] 2 3 ... 15
1
Hienoa! Tulee yhä tiiviimpää/olennaisempaa infoa.

2
No nyt olen kokoillut tiedonjyviä saamistani vinkeistä ja muodostanut tiiviin? ohjeen Windowsin ja Ubuntun liitosta. Ohessa kyseinen ohjeluonnos vielä tarkistettavaksi ja kommentoitavaksi.

Ubuntun asentaminen Windowsin rinnalle
Nykyisissä UEFI-koneissa tyypillisiä ongelmatilanteita ovat:
Kun halutaan jättää Windows Ubuntun rinnalle koneeseen, Windows 8/10/11:n nopea käynnistys (Fast Startup)
- estää Ubuntun asennuksen käynnistämisen tai
- aiemmin asennetun Ubuntun käynnistämisen.
Ongelma korjaantuu kytkemällä nopea käynnistys pois päältä Windowsissa.
Win XP ja Win 7-järjestelmässä ei ole tuollaista Fast Startup-toimintaa.
Asennuksen jälkeen Ubuntun käynnistyslataaja (GRUB) ei ole ensisijaisena koneen EFI-käynnistysprioriteettilistassa. Tällöin kone käynnistyy Windowsiin tai mahdollisesti ei löydä mitään käynnistettävää käyttöjärjestelmää. Yleensä tämä ongelma johtuu koneen epästandardista UEFI-toteutuksesta, joka saattaa mm. hyväksyä vain Windowsin lataajan tiedostonimen perusteella. Ratkaisut ovat mallikohtaisia, ja niitä voi joutua hakemaan netin syövereistä. Hieman uudemmissa (2015 jälkeen valmistetuissa) koneissa näistä UEFI-boottausongelmista on jo päästy yli.
Jos Windowsissa on Fast Start-toiminto päällä, niin tapahtuu seuraavaa:
1) Ubuntun asennus Windows-järjestelmän rinnalle kyllä onnistuu ilman vaikeuksia.
2) Mutta kun sitten sammuttaa ja käynnistää koneen uudelleen, niin Windows käynnistyykin automaattisesti suoraan ilman mitään valintamahdollisuutta Ubuntulle (=käynnistysvalintanäyttö puuttuu). Tämä johtuu siitä, että Windows ei täysin sammutakkaan  konetta, vaan Fast Startup  jää kyttäämään ja hallitsemaan järjestelmää puolinukuksissa. Käyttäjä ei siis pääse tässä tapauksessa edes näkemään, että onhan se Ubuntukin koneessa, ja luuleen asennuksen epäonnistuneen.
3) Kun Fast Startup -toiminto poistetaan Windowsista, niin sekä Windows että Ubuntu sammuttavat kumpikin järjestelmänsä samalla tavalla. Ja nyt uudelleen käynnistyksessä avautuu käynnistysvalikko, josta pääsee valitsemaan, kumman järjestelmän haluaa ottaa ajoon. 
4)  W8 ja W10 on varmaan erilaiset polut Fast Startupin poistamiseen. Samoin lienee W11.
5) Win XP-järjestelmässä ei ole tuollaista Fast Start-toimintaa. Se tuli näihin myöhempiin järjestelmiin nopeuttamaan Windowsin hidasta käynnistymistä.
Windowsin Fast Startup -toiminnon poisto:
 Win10->asetukset->järjestelmä->virta ja lepotila->virran lisäasetukset->valitse virtapainikkeiden toiminta->sammutusasetukset->ruksi pois vaihtoehdosta: Ota käyttöön nopea käynnistys.

------

Pieni ristiriita on siinä, että toisessa kohtaa sanotaan, että FS estää ubuntun asennuksen ja toisessa kohtaa todetaan, että Ubuntun asennus Windows-järjestelmän rinnalle kyllä onnistuu ilman vaikeuksia

Nuo saamissani ohjeissa oli aina Linux, mutta koska on Ubuntun ohje, niin käytän Ubuntu-sanaa ( aloitelijoita varten ).

3
Tämä Winddowsin ja Ubuntun rinnanasennus on mielenkiintoinen.
qwertyy kommentoi:
Yhteen seikkaan näyttää melkein jokainen "vasta-alkaja" kompastuvan varsinkin, kun halutaan jättää Windows rinnalle koneeseen.  Muistaakseni Windows 8:sta alkaen on Secure boot ja Windowsin fast startup  aiheuttaneet ongelmia käynnistyksen suhteen rinnakkaisjärjestelmissä.
Ja sain vielä täydennysohjeen
kx: Jos Windowsin rinnalle on asennettu Ubuntu onnistuneesti, mutta Windows kuitenkin käynnistyy ensiksi, niin Windowsin Fast Start -toiminto on poistettava: Win10->asetukset->järjestelmä->virta ja lepotila->virran lisäasetukset->valitse virtapainikkeiden toiminta->sammutusasetukset->ruksi pois vaihtoehdosta: Ota käyttöön nopea käynnistys.
Etsiskelin aiheeseen liittyvää materiaalia netistä ja tässä muutamia havaintoja
- itse asensin vanhaan Win XP-koneeseen ( läppäri) Windowsin rinnalle Ubuntu Maten. Live-usb tikulta asennus ehdotti sopivan kiintolevyalueen  ottamista Maten käyttöön. Näin tein ja homma asentui ilman ongelmia. Uudemmissakin neuvoissa todetaan, että Ubuntu asennuksessa itse huolehtii muistialueen varaamisen.
- mun asennuksessa käynnistyksessä on valikko, missä ensimmäisenä on Mate. Noissa löytämissäni muissa asennusohjeissa myös todetaan, että valikossa ekana on Ubuntu. Millä tempulla ja kuinka todennäköisesti Windows onkin käynnistyksessä ekana?
- tästä seuraa, että käyttäjäkohtaisesti voi mielihalut olla erilaisia, siis kumpi käynnistyy ensimmäisenä. Itse en pidä sitä kovinkaan ongelmallisena, jos joutuu alussa valitsemaan käyttiksen.
- oletan nykytilanteen olevan aloittelijoille sellaisen, että he ostavat kannettavavn läppärin eivätkä pöytäkonetta. Omat Ubuntu-ohjeeni ottavat lähinnä huomioon läppärikäytön. Siksi tuo valmiustilan käyttö on hyvin luontevaa ja kone käynnistyy erittäin nopeasti. Tästä seuraa taas, että joka kerta, kun koneella alkaa työskennellä, ei tarvitse valita käyttistä.
Yritän löytää ja koota jonkinlaisia vihjeitä ( esim kx ) molempiin käynnistysvaihtoehtoihin.
Muihin kommentteihin palaan myöhemmin, sieltä olen nyt löytänyt erilaisia ajatusvirheitä omista kirjoituksistani, hyvä, että tulevat kuntoon.

4
Kiitos qwertyylle, olinkin vähän kaipaillutkin komentteja. Olit näköjään urakalla paneutunut sisältöön. Kahlaan läpi ehdotukset.

5
Hei!
Kiitos kommenteista! Korjaan noita virheitä, kun huomaan, siis tuo versionumero ja päivityksen jatkuminen - korjaan.
Meikäläisen täytyy tunnustaa, että Win XP on viimeinen Windows-käyttis, mihin olen joskus aikoinaan paneutunut, siksi en uskalla mennä neuvomaan asioita, joita en tunne. ( tunnen siis vain biosin )

"Yhteen seikkaan näyttää melkein jokainen "vasta-alkaja" kompastuvan varsinkin, kun halutaan jättää Windows rinnalle koneeseen.  Muistaakseni Windows 8:sta alkaen on Secure boot ja Windowsin fast startup  aiheuttaneet ongelmia käynnistyksen suhteen rinnakkaisjärjestelmissä."

Eli sivulla 68 kohdassa 5 voisi vielä huomauttaa, että nämä pitää huomioida, jos haluaa Grubin kautta päästä starttaamaan.


Jos joku haluaa lähettää kyseisen tiiviin ohjeen/varoituksen mulle viestinä, niin lisään sen tai jos siitä löytyy ohjelinkki.
Olen pyrkinyt ohjeistuksessa pysymään tiukasti Ubuntun perusversiossa, vaikka paljon on artikkeleita, joissa neuvotaan, mitä tulee tehdä heti, kun on tehnyt Ubuntun asennuksen.

Vielä: Oppaan alussa on ns. versionumero, mikä on päivämäärä, milloin ko. version olen tehnyt, eli opasversio voi ajan myötä hiukan muuttua. Mietiskelin, jossain vaiheessa, että merkkaanko oppaaseen ko. kohdan, minkä olen muuttanut, mutta sen olen jättänyt tekemättä, alkoi tulla byrokratian maku suuhun.

6
Vähän tylsä kommentti, mutta tuon sen julki kuitenkin;
meikäläisellä on yhdessä päivittäin käytössä olevassa HP:n läppärissä yhä edelleen käytössä 16.04 ja sen päivitykset jatkuvat vielä vuosia eteenpäin. Ja tärkein asia, Ubuntu 16.04 toimii kuin junan vessa, ei ongelmia. Eli maltti on valttia päivityksissä ja kerran vielä; ennen päivitystä kannattaa tehdä nykyisestä versiosta tuo live-usb-tikku jotta on helppo palata vanhaan, jos homma tökkii.

7
Nyt löytyy myös Ubuntu 22.04 LTS opasvihko osoitteesta www.ubuntutor.com
Toivottavasti on hyötyä.

8
Oppaiden kehittäminen / Vs: Ubuntu opasvihko
« : 03.05.22 - klo:19.11 »
No nyt on pakerrettu Ubuntu 22.04 LTS opasvihko, tosin tässä vaiheessa vielä alustavasti beta-versiona ja englanniksi, mutta perästä tulee myös suomenkielisenä.
Löytyy www.ubuntutor.com

9
Tässä muutamia havaintoja
1. Ubuntu 22.04 beta asennustikku toimi moitteetta
2. Nyt olen kaksi kertaa ladannut Ubuntu 22.04 iso-tiedoston ja tehnyt niistä asennustikun. Molemmilla asennustikuilla jos määrittelen alussa "Try Ubuntu", niin pitkän puuhastelun jälkeen kone jumittuu ja näyttöön tulee hiukan violetin omaava kuvio, mikä lienee tuo aloituskuva Ubuntusta, mutta kuva on täysin tumma eikä kuvakkeita näy.
Jos alkuvalikossa valitsen Ubuntu ( safe graphics ), niin ohjelma asentuu täysin virheetömästi kokeilutilaan.
Ja tämän saman asian olen nyt testannut kahdella eri läppärillä ( molemmat ovat HP Streameja ).
Tämä vain kommenttina tiedoksi.

10
Kyllä ne molemmat varmuuskopioinnit toimivat, mutta tuo info näytöllä vaan on 20.04:ssä kovin epähavainnollinen. Kun seuraavan kerran teen nuo varmuuskopioinnit, niin tarkastelen asiaa analyyttisemmin;-)

11
Ubuntu tietokoneissa / Ubuntu versiot ja varmuuskopiointi
« : 06.04.22 - klo:19.31 »
Suoritan parin viikon välein koneitteni varmuuskopioinnit DejaDub-ohjelmalla. Olen nyt kiinnittänyt huomiota, että jos teen varmuuskopioinnin koneessa, missä yhä pyörii Ubuntu 16.04 ja varmuuskopion otan muistitikulle, niin työntäessäni muistitikun koneeseen varmuuskopiointi käynnistyy ja näyttää selvästi, että varmuuskopiointi on käynnissä. Toisessa koneessa pyörii Ubuntu 20.04 ja siinä teen saman toimenpiteen, eli muistitikku koneeseen ja näytöllä vilahtaa tieto varmuuskopioinnin käynnistymisestä, mutta sen jälkeen mikään ei kerro käyttäjälle, että koneessa pyörii varmuuskopiointi. Onko tämä todella 20.04:n ominaisuus. Se on varsin huono info käyttäjälle ja johtaa äkkiä käyttäjän toimimaan väärin. Itse olen jo kulkenut tätä Ubuntun polkua varsin pitkään, joten osaan etsiä koneesta kärsivällisesti infoa, että mitä se puuhaa, mutta moni aloittelija ei tiedä näitä konkeloita.

12
Täytyy kyllä ihmetellä tätä "uuden kokeilemisen" innostusta ilman varotoimenpiteitä. Jos keskeneräistä haluaa kokeilla, niin luulisi silloin käyttävän konetta, mihin sen asentaa live-tikkuna eikä aloita edellisen version päivittämisellä. Toisaalta onhan se hyvä testata tuota päivittämistä, mutta jos testiversiossa päivitys kaatuu "katastrofaalisesti", niin ei se ainakaan mikään uutisaihe ole vaan kuuluu testiversion korjattaviin kohtiin, eikä muuta. Testiversioissahan varoitetaan käyttäjää, että bugeja voi olla ja käyttäjä toimii omalla vastuullaan.
Itse olen nyt käyttänyt live-tikku Ubuntu 22.04 ohjelmaa tutustuakseni siihen eikä mitään ongelmia ole ollut, odottelen rauhassa virallista versiota. Hiljaa hyvää tulee.

13
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Ubuntu ei käynnisty
« : 04.04.22 - klo:11.42 »
Bios asetukset aukeaa kun käynnistät tietokoneen ja samalla painelet toistuvasti koko käynnistysmessun ajan näppäintä F2, voi se olla muukin näppäin, mutta en osaa nyt sitä etsiä.

Pari omakohtaista havaintoa puuhastellessani omilla HP-läppäreillä:
1. Jos bios ei tunnista usb-käynnistystikkua, niin kokeile toista usb-asemaa/liitintä, näköjään kaikista usb-liittymistä ei tapahdu tikun tunnistusta
2. Kun koneen käynistää, niin painan jo etukäteen ja pidän painettuna esc ja F10 näppäimiä ja sitten vasta käynnistän koneen. ( tuo/nuo painettavat painikkeet voivat vaihdella eri konetyypeissä ).
Jos ensin käynnistän koneen ja sitten rupean tökkimään noita esc tai F10 painikkeita, niin kone on jo ehtinyt mennä kyseisen vaiheen ohi ja käynnistyy normaalisti.
Siis kannattaa myös kokeilla valmiiksi pohjaan painettuna nappuloita ja sitten virta päälle ja pidä vielä hetken niitä nappuloita pohjaan painettuna.
Näin kantapään kautta opittuna.

14
Hyvä, että tuntuu hyvältä. Minäkin tilasin eilen Ubuntu T-paidan netistä, sekin tuntui hyvältä ;-)

15
Palaan asiaan vielä. Nyt näyttää homma pelittävän, ilmeisesti koneen pieni teho +  muistin pienuus aiheutti ongelmia lisättynä uuteen Firefox-päivitykseen aiheutti ongelman. Nyt , kun Firefoxin päivityksiä on tullut enemmän, on homma tullut kuntoon ja merkitsen tämän ratkaistuksi.

16
Olen seurannut tilannetta, ja pysähtymisen syy taitaakin olla Firefoxin ilmeisesti uusin päivitys sillä Chromiumin kanssa ei tapahdu minkäänlaisia pysähtymisiä. Jos tuo pysähtyminen tulee, niin Ctrl Alt F1 ei aiheuta mitään. Kone on täysin jumissa. Katselin Järjestelmän valvonnan resurssit käyriä, ja näyttäisi, että Firefox käy suorittimen tehossa useammin hetkellisesti tapissa. Pysähtyminen tulee ainakin, kun katselen mailmalta erilaisia mökkien kuvia cabinporn.com/page1, mistä alkaa valtava määrä maailman mökkien kuvien esittelyä, eli ainakin kuvien runsas katselu tilttaa. Ehkä jokin uusi Firefoxin päivitys auttaa, mutta Chromium ainakin toimii häiriöittä.

17
Pikku HP Stream läppärissäni on pitkään pyörinyt erinomaisesti Linux Mint 20.2 Cinnamon, minkä päivitin uusimpaan versioon 20.3 pari viikkoa sitten. ( Itse päivitys meni mallikkaasti .) Mutta nyt olen huomannut koko koneen pysähtyvän, siis mikään ei toimi, näyttö jää päälle ja kone pitää käynnistää uudestaan. Tämä on tapahtunut nyt useampia kertoja Firefox selaimella surffatessani. Aikaisemmin homma toimi ilman huolen häivää. Ehkä tämäkin ongelma korjaantuu aikanaan, mutta ajattelin ilmoitella, kun näyttää olevan toistuva ilmiö. Ja jos ei parane, niin palaan ehkä edelliseen versioon. Eihän sitä muukan auta...

18
Testailin huvikseni noita Hämeenlinnan kaupungin sivuja Ubuntu 16.04 koneella, ja sekä Firefoxilla että Chromiumilla tuntui kaikki toimivan ihan normaalisti ( en lähtenyt kaikkia linkkejä kokeilemaan,koska niitä on paljon ).

19
Kysymykseen on kai vastattava. Eli heti kun mennään päätteen käyttöön, alan olla hyvin varuillani ja oletan että ns. kansan syvät rivit karsastavat myös komentokäskyjä. Esim. "Myöskin security policy -ongelman kiertäminen..." ei varmaankan sano peruskäyttäjälle mitään. Pyrin hoitamaan hommat grafisen käyttöliittymän avulla. Aikoinaan kyllä puuhastelin paljonkin dos-maailmassa, mutta kun yritän tehdä oppaita aloittelijoille, niin yritän myös itse elää ohjeitteni mukaan;-)


20
Yksittäisten kuvien muunto yhdeksi pdf-tiedostoksi kiinnosti, mutta ohje meni yli hilseen ja siksi päätin tutkailla asiaa. Meikäläisen tykkäämä hyvä ohjelma gThumb tuli ekana mieleen, niinpä käynnistin sen ja valitsin sen omasta "tiedostonhallinnasta" kokeeksi kolme kuvaa ja päätin käyttää "tulosta tiedostoon" käskyä, vähän vielä määrittelin tulostus "paperin" kokoa ja sitten vaan ohjelma töihin. Ja kas, tuo "tuolosta tiedostoon" pdf-muodoksi teki homman ja kaikki kolme kuvaa tuli omiksi pdf-sivuiksi samaan pdf-tiedostoon. Että näin;-)

Sivuja: [1] 2 3 ... 15