Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - HannuK

Sivuja: [1] 2 3 ... 8
1
Totean vaan, että viimeeksi tekemäni Ubuntun asennuksen jälkeen kone on taas toiminut moitteetta, eli syytä onelmaani en ole keksinyt. Ainoa pieni vaiston varainen epäilys jäi siitä, kun olin käyttänyt aikaisemmin työpöydällä linkkejä pariin tiedostoon ja näytön jumittumisessa vain ne näkyivät eikä muuta eikä ne linkitkään toimineet. Siksi nyt jätin tekemättä nuo linkit työpöydälle. Mutta missään noista saamistani samanlaiseen liittyvissä onelmissa ei kylläkään viitattu mitenkään linkkeihin, joten epäilys saattaa olla täysin vainoharhainen.

2
Vähän vielä pohdiskelua. Jos 16.04:lle on luvattu tuki 2021 asti, niin mielestäni Linuxin ja Ubuntun suhteen tehdään aikamoinen karhunpalvelus, jos selviä ongelmia ei korjata. Menee järjestelmän maine! Varmaankin 16.04:n käyttäjiä on maailmassa vielä paljon ja tämänlaatuinen ongelma, missä koko ohjelma jumittuu eikä mitään pääse tekemään, on tavalliselle käyttäjälle aika katastrofaalinen, etenkin, jos koneessa on paljon tärkeitä asioita, joihin ei pääse käsiksi. Itse nyt keksin tuon usb-tikunkäytön ja samalla tikkuasennuksella voi myös rinnalle asentaa uuden käyttiksen, minkä avulla ilmeisesti voi pelastella toimimattomasta järjestelmästä omia tiedostoja. Huono homma, toivottavasti saavat vian korjattua ja päivitettyä.
On tässä varmaankin siirryttävä 18.04 een, kun epävarmuus nyt jatkuu tuon 16 suhteen, että milloin taas tilttaa. Varmuudeksi olen siirtänyt kaikki omat tiedostoni nyt sd-kortille, mitä kautta niitä käyttelen.

3
Taas on puuhasteltu. Kiitos nm:lle. Lueskelin ohjeita läpi, jotain ymmärsin, jotain en. Ilmeisesti näyttää olevan laajempikin ja varsin kinkkinen vika, minkä uhriksi olen joutunut. Täyttä ratkaisua en tuntunut löytävän.
Koska en ole vihkiytynyt vieläkään tuohon teminaali-kieleen, niin tein päätöksen, että asennan jälleen tikulta Ubuntu 16.04 LTS uusimman version, minkä olin eilen tehnyt ja jo kertaalleen asentanut.
Heti, kun asennus oli valmis, menin katsomaan home-kansiosta tuota .config/compiz-1/compizconfig/config -polkua.
Siellä oli juuri samalla tavalla asiat, mihin ohjeessa pyydettiin siirtymään eli
[general_ubuntu]
profile = unity
Eli mitään muutoksia ei tarvinnut tehdä.
Tämän jälkeen palautin Dejadubilla omat tiedostoni alkuperäisille paikoilleen ja jälleen kävin katsomassa tuota .config-kohtaa eikä se ollut muuttunut mihinkään.
 Jään nyt seuraamaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Seurailen tuota config-polkua silloin tällöin, että muuttuuko se.
Ei ole tekstien mukaan mitenkään varma homma mutta katsotaan.

Kerron tässä vielä yhden jipon, minkä oivalsin puuhastellessa.
Nimittäin jos kone menee täysin tilttiin ja jää ihmettelemään, että miten pelastan omat tiedostoni koneelta ( kun varmuuskopiota ei ole tullut tehdyksi), niin seuraavaa voi kokeilla.
1. Valmista tuo Ubuntu usb-asennustikku ( asennustikku kannattaa olla aina valmiina ) ja laita se koneeseen, mutta vain testikäyttöön, ei varsinaista asennusta.
2. Kun kone on käynnistynyt tikulta, laita koneeseen toinen muistitikku, mikä tulee näkyviin tiedostonhallinnassa
3. Nyt näet tiedostohallinnassa kolme muistia, eli Ubuntu-asennus-tikun, laittamasi tikun ja koneen oman kovalevyn.
4. Omalta kovalevyltäsi pääset kopioimaan omat tiedostosi ja kansiosi tuolle tyhjälle tikulle. Noita piilotiedostoja ohjelma ei suostu kopioimaan, mutta omat tiedostot ja kansiot saat kopioitua .
Näin saat pelastettua omat tietosi, mutta et sähköposteja etkä netin suosikkeja.
Joku viisas varmaankin saa myös ne kopioitua sopivilla valtuuksilla.

Ja lopuksi; mulla on toisella koneella Ubuntu 18.04 ja toisella 16.04. Tykkään enemmän tuosta 16.04:sta vaikka tuntuu 18.04:ssä olevan ainakin tulostimien ja skannerin asennus helpompaa. 16.04:n päivityksien pitäisi jatkua 2021 asti, mutta joku noissa teksteissä ihmetteli, että onko ohjelmoijilla jo kiire uuden version kanssa eikä ehdi korjailla esim. tätä mun vikaa. Sitä kiääntyessään kiintyy asioihin.

4
Sovellusvalikoimalla tarkoittanet tuota ostoskassikuvaketta. Samanlaisia havaintoja ollut silloin tällöin, eli sovelluskirjastot eivät tule näkyviin. Joskus tuntuu, että verkossa on hitautta sinne suuntaan, mistä ne pitäisi hakea. Yleensä vähän ajan kuluttua kun käy uudestaan katsomassa, niin ovat tulleet näkyviin.

5
Täydennyksenä; hiiren 2. klikkaamalla saan valikon, mistä pääsen terminaaliin, mutta miten eteenpäin
recovery ilmoitti, että ei löydy

6
Muutama päivä sitten Ubuntu 16.04 koneeseeni tuli ongelma, käynnistyksen jälkeen perusnäytöltä katosivat kaikki muut asiat paitsi pari linkin kuvaketta ja hiiren kursoori muuttui ristiksi. Uudet käynnistykset eivät johtaneet yhtään parempaan tulokseen. Niinpä asensin tikulta koko Ubuntun uudelleen ja sen jälkeen DejaDubilla palautin omat tiedostoni, mikä onnistui hyvin. Olin siis jälleen häiriötä edeltävässä tilanteessa.
Nyt parin päivän jälkeen Ubuntu alkoi käyttäytyä jälleen samalla tavalla, ei mitään näytöllä paitsi punertava vakiopohja ja pari linkkikuvaketta ja kursoori on risti (kuolema?).
Sain ilmoituksen "Ubuntu kohtasi sisäisen ongelman", kuten ennekin ja nyt tarkastelin sitä paremmin ja teksti oli:
/usr/lib/x86_64-linux-gnu/unity/compiz-profile-setter

Nyt siis tuntuu, että uudelleen asentaminen ja dejadubin käyttö tuovat itse ongelman uudelleen koneeseen, eli nyt lääkkeeksi jotain muuta. Ekana tulee mieleen, että asennan Ubuntun uudelleen ja palautan dejadubilla tiedostot ja sitten kiireesti otan erillisen kopion erilliselle muistille omista tiedostoistani, sekä Firefoxin ja Thunderbirdin käyttäjätiedoista ja vielä kerran uusi asennus ilman Dejadubia ja tuon vain nuo omat tiedot koneelle.
Mutta onko jotain järkevämpää lääkettä. Tämä viesti on nyt lähetetty toisella toimivalla koneella.

7
Toisessa koneessa Ubuntu 18.04. Chromen ikkunan oikean yläkulman kolmen pisteen takaa  Historia -> Asetukset -> Löytyy versio

8
Meikäläisellä Ubuntu 16.04
Katso Chromiumin valikoista Historia->Asetukset->Tietoja Chromiumista Siitä taitaa löytyä oma versio.

9
Jep, käytin tuota sudo apt install -f komentoa ja vaikutti siltä että homma tuli kuntoon. ( Ainakin tuo stop-liikennemerkki katosi) Sitten lähdin Ubuntun sovellusvalikoiman ikonista avautuvan ikkunan ylhäältä oikealta olevalla Päivitykset valikolla näkyviin tulevan listan jälleen oikeassa yläkulmassa olevalla käskyllä; Päivitä, jolloin jokaisen päivitettävän ohjelman alle ilmestyyi päivitystä kuvaava pieni aikajana. Tämän jälkeen homma näytti siltä, että mitään ei tapahdu ja kärsivällisyyteni loppui, valitettavasti. Koska päivitettäviä ohjelmia oli paljon, saattoi olla, että jokin noista ohjelmista eteni, mutta ko. ohjelman ikoni oli kuvaruudun ulkopuolella ja muissa ei siis näyttänyt tapahtuvan mitään.

10
Kun asensin usb-tikulta Ubuntun uudestaan, niin asennuksessa kysytään heti alussa, että päivitetäänkö samalla ja annoin suostumuksen. Niinpä en oikein tiedä, mitä päivitettiin. Asennuksen jälkeen tuli vielä yksi päivityspyyntö, minkä suoritin. Järjestelmäasetuksissahan voidaan määritellä, miten päivitykset tapahtuvat, niissä pitäydyn ohjelman omissa perusasetuksissa. Ainoastaan kielsin ohjelman ilmoittelemasta tuosta uudemmasta 18.04 versiosta, koska tykkään enemmän 16.04 versiosta.
Mielenkiintoinen pointti tuo, että komentorivin käskyt toimisivat luotettavammin. Komentoriviä käytettäessä ilmeisesti koko ajan näkee, mitä ohjelmassa tapahtuu. Mielestäni graafisessa käyttiksessä yksi suuri ongelma on tiedonpuute, missä ohjelma menee. Eli ns. tiimalasi monta kertaa puuttu tai aikajana. Monesti tuo aikajana pitää huomata, koska se voi olla itse ohjelman ikonin sisällä pienenä mikroskooppisena janana ja 18.04:ssä näyttää olevan oikeassa yläkulmassa pieni minimaalinen ympyrä, missä sektori kasvaa esim. kopioinnin edistyessä. Ko. ympyrää klikkaamalla tulee kyllä uusi ikkuna, mistä homman näkee paremmin, jos vaan tietää klikata. Mutta monta kertaa käyttäjä ei näe mitään ja se on vihonviimeistä. Luulen, että itsellenikin tapahtui näin, koska määrittelin "päivitä kaikki". Olisi pitänyt vaan istua koneen ääressä kärsivällisesti ja odottaa. Vaikka koneeni ovat varsin vaatimattomia, niin olen kyllä huomannut, että Ubuntu kyllä selviää hommista, mutta joskus se vie aikaa varsin paljon, siksi olisi erittäin tärkeää käyttäjän nähdä jostakin, että kone tekee hommia ja ohjelma etenee.

11
No niin, tässä vähän vielä kommenttia, ehkä hiukan asian vierestä.
Eli hyvillä neuvoilla homma näytti tulleen kuntoon, kun harvemminkäyttää noita terminaalin käskyjä, niin homma ei heti mennyt putkeen.
Tämän jälkeen mulla oli yli 20 kpl päivityksiäodottamassa, ja niinhän siinä käy, kun vaisto epäilee, että onnistuukohan nuo kaikki päivitykset yhdellä kertaa niin vaisto on oikeassa, ei siis onnistunut.
1. virhe; olisi pitänyt ensin ajaa dejadubilla uusi varmuuskopio, edellinen oli otettu noin viikko sitten
2. virhe; päivityksiä olisi pitänyt tehdä yksi kerrallaan, nyt homma meni juntturaan ja koneelle ilmestyi vain vaaleansininen näyttö, vaikka yritin käynnistellä monta kertaa. Oli siis aika asentaa Ubuntu uudestaan.
3. Onneksi säilytän Ubuntu 16.04:n asennus usb-tikkua, suosittelen ehdottomasti. Eli tikku koneeseen ja asentamaan
4. Iloinen yllätys oli, kun ohjelma totesi, että mullahan on jo Ubuntu ja ehdotti uuden Ubuntun asennusta, jolloin käyttäjän tiedot jäävät uudelle levyn osiolle. Hieno homma, siis rinnalle uusi Ubuntu
5. Nyt pääsin kopiomaan uudella Ubuntulla käyttäjän tiedot lisämuistivälineelle ( tuo puuttuva viikko varmuuskopiosta aiheutti tämän )
6. Tämän jälkeen uusi Ubuntun asennus ilman että jäi mitään vanhaa versiota rinnalle, siis nyt hävisi koneelta kaikki käyttäjän tiedot
7. Päivitykset kuntoon verkosta
8. Dejadubilla nyt varmuuskopion asennus, mikä onnistui hyvin ( siis siitä tuli myös sähköpostit )
9. Lisämuistilta kohdasta 5 uusi sähköpostin asennus, jolloin tuli myös nuo viimeisen viikon postit koneelle
Ja kone on taas kuin ennenvanhaan. Jännää tämä reaalielämän logistiikkapeli, mitään ei menetetty muuta kuin aikaa.

12
Kiitoksia, sain homman toimimaan, mutta sitten töpeksin. Palaan asiaan, kunhan olen saanut koneen jälleen kuntoon.

13
Ubuntu tietokoneissa / Pakettijärjestelmä rikkinäinen
« : 10.07.19 - klo:10.22 »
Tuli ongelmia ( pitkän ajan jälkeen). Yhdellä Ubuntu 16.04 koneellani on jo pitempi aika sitten ilmestynyt kuvaruudun oikeaan yläkulmaan pyöreä punainen " kielletty ajosuunta" merkki. Se ei ole tuntunut vaivaavan mitenkään, joten annoin asian olla. Nyt olen huomannut, että koneelle on kerääntynyt päivityksiä, joita kone ei tee ja kun yritin tehdä päivitykset, niin ne eivät menneet läpi ja sain ilmoituksia " Pakettijärjestelmä rikkinäinen".
Tuo kielletty ajosuunta-merkki näyttää seuraavan tekstin:
Tapahtui virhe. Nähdäksesi mikä on vialla, suorita pakettienhallinta oikean hiiren painalluksen takana olevasta valikosta ( kommentti; missä kohtaa tuo hiiren oikea-klikkaus pitää tehdä, nimittäin en saa mitään järkevää valikkoa, mistä  pitäisi valita), tai vaihtoehtoisesti käytä komentoa apt-get päätteessä. ( Tätä käytin ja tulos näkyy liitetiedostossa, mikä ei sano meikäläiselle mitään ). Teksti jatkuu; Virheviesti oli: "  Virhe: Broken Count>0". Tämä tarkoittaa yleensä sitä, että asentamasi paketit ovat riippuvaisia jostain toisista asentamattomista paketeista.

Ohessa liitteenä myös toinen tulostus, mikä tuli, kun yritin asentaa nuo uudet päivitykset.
Miten löydän nuo "kolmannen osapuolen ohjelmalähteet", jotta voin ottaa ne pois käytöstä?
Miten jatkan?

14
Asenna synaptic Ubuntuun, niin näet koko pakettivalikoiman. Tämän lisäksi voit ottaa myös käyttöön PPA-repoja tarvittaessa. Lisäksi monista ohjelmista on saatavilla myös snap- tai flatpak-paketoitu versio, jollaisia voi myös asentaa Ubuntuun.
Mielestäni on väärä periaate, että pitää "keksiä" keinot, millä saadaan jotakin näkymään uudessa OS versiossa. Eihän sellaisia asioita uudet käyttäjät tiedä. Liian nörttimäistä. Homma pitää hoitaa niin, että asiat ovat heti automaattisesti nähtävissä/asennettavissa, eikä kikkailujen kautta. Itse pidän 16.04 ää vielä oikein hyvänä versiona, tosin jotkin asiat tuntuvat olevan paremmin 18.04:ssä. Suo siellä, vetelä täällä.

15
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Varmuuskopioiden palautus
« : 10.05.19 - klo:23.38 »
Kerran kyselin tältä palstalta, että voiko yksittäisiä tiedototja palauttaa Deja Dupista ja näin väitettiin. Oma ymmärrykseni ei riittänyt saamani ohjeen avulla yksittäisten tiedostojen palautukseen.

No nyt selvis, miksi en osannut paluttaa yksittäisiä tiedostoja Deja Dubilla. Vaimon koneessa on suurempi massamuisti, joten siitä otan varmuuskopion DejaDubilla. Omani on pienempi ja käytän massamuistina mikro sd-korttia, mistä en ota varmuuskopiointia DejaDubilla vaan hoidan varmistuksen toisella tapaa. Sen takia minulla ei omassa koneessani näy tuollaista käskyä kuin "Palauta aikaisempi versio". Käsky tulee näkyviin vain niiden tiedostojen kohdalla, mitkä on varmuuskopioitu, siis joku bitti menee pystyyn-tekniikka.
Ja palautus näyttäisi olevan helppo homma, lisäänpä omiin käyttöohjeisiini tämän viisauden. Kiittäen jälleen kerran.

16
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Varmuuskopioiden palautus
« : 09.05.19 - klo:23.48 »
Deja Dup varmuuskopiointi tulee Ubuntun mukana. Itse käytän sitä, kopioin kerran viikossa usb-tikulle. Kerran sekoilin koneeni kanssa ja en lähtenyt korjaamaan vaan asensin koko Ubuntun (16.04 ) uudestaan ja sen päätteeksi palautin Deja Dupilla varmuuskopioinnin. Ja kas, kone oli aivan samanlainen kuin ennen hässäkkää. Kerran kyselin tältä palstalta, että voiko yksittäisiä tiedototja palauttaa Deja Dupista ja näin väitettiin. Oma ymmärrykseni ei riittänyt saamani ohjeen avulla yksittäisten tiedostojen palautukseen. Koska Deja Dup tuntui toimivan hyvin, niin sillä olen yhä jatkanut viikottain varmuuskopiointia.

17
Oppaiden kehittäminen / Vs: Ubuntu opas
« : 25.04.19 - klo:16.52 »
Värkkäsin web-hotellin respaa ja opasvihkon voi ladata nyt suoraan respasta osoitteesta ubuntutor.com

18
Oppaiden kehittäminen / Vs: Ubuntu 18.04 opasvihko
« : 25.04.19 - klo:16.51 »
Värkkäsin web-hotellin respaa ja opasvihkon voi ladata nyt suoraan respasta osoitteesta ubuntutor.com

19
Oppaiden kehittäminen / Vs: Ubuntu 18.04 opasvihko
« : 25.04.19 - klo:13.53 »
Hmm äkkiseltään ihan kiva, muutamia triviaaleja huomioita "käyttömuisti" po. -> massamuisti. Jokunen kuvateksti noo se "oikeudet" välilehti EI ole merkityksetön vaikka olisitkin tietokoneen ainoa käyttäjä, joskus täytyy esim. antaa suoritusoikeuksia ohjelmille ja skripteille jne...mutta pääosin ihan ok opaskirja. Linkki aukeaa ainakin Chromella Windowsissa suoraan.

Otan kiitollisuudella vastaan kommentteja ja oikaisuja. Pysyn kuitenkin tiukasti kiinni graafisessa käyttöliittymässä, jolloin opas mielestäni parhaiten palvelee aloittelijoita. Ohjeita teen vain LTS-versioista. Päivittelen ohjeita tarpeen mukaan. Seuraavaksi on tarkoitus siirtää opaat suoraan web-sivulle eikä enää linkkiä dropboxiin. ( Dropbox ei näy Kiinassa;-)

20
Tämä olikin aika vanha viestiketju, mikä heräsi henkiin. Kirjoitinkin tähän viestiketjuun jo aikaisemmin, mutta nyt vielä lisäkommentti. Olen huomannut, että mikään suomalainen tietokonelehti tai tekniikanlehti ei tee näköjään artikkeleita Linuxista/ Ubuntusta, mikä tietenkin lisää epäluuloja Ubuntua kohtaan. Ei myöskään suuret päivälehdet taida kirjoitella Ubuntusta mitään. Joka tapauksessa vielä kerran; parin sadan euron HP Stream pelittää mahtavasti, ei paljoakaan halvemmalla taida  päästä. Ja Windows on joutanut romikseen jo vuosia sitten.

Sivuja: [1] 2 3 ... 8