Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - HannuK

Sivuja: [1] 2 3 ... 22
1
Pieni suositus; koska jo olet näillä forumin sivuilla, niin täältä voi myös kopioida Ubuntun asennushommat tikkua varten. Jos on pieni mikro, missä on 4 GT keskusmuistia, niin mielestäni kannattaisi asentaa vaikka Ubuntu 20.04, koska se on jo "testattu" ja sillä on vielä paljon käyttövuosia edessä. Tuo Ubuntu 24.04 vaikuttaa aika rohmulta vaatimusten suhteen. Ja on noita muita distroja, jotka on tarkoitettu vaatimattomiin koneisiin.

2
Laitealue / Vs: Wifi Realtek RTL8852BE ongelma
« : 12.01.25 - klo:10.48 »
Palaan vielä vaanhahkoon ongelmaani. Eli puolitoista vuotta uuden läppärin wifiyhteyden hoiti puhelimen tukiasema usb-kaapelin avulla. Nyt päätin päivittää Linux Mint 21.3 Cinnamonin uuteen Mint 22een. Päivitys meni hyvin ja sen jälkeen läppärin wifi ja bluetooth heräsivät henkiin. Merkkaan siis tämän ratkaistuksi.
PS. Mitä tästä opimme; liian uusi läppärin malli saattaa aiheuttaa ongelmia aluksi, kun ohjelmat eivät ole vielä ajantasalla Linuxilla.

3
Kun ilmoitit olevasi "aivan tavallinen käyttäjä", niin sanoisin ja suosittelen, että älä päivitä uuteen Ubuntu 24.04 LTS versioon, koska nykyisellä Ubuntu 2022 versiollasi pärjäät vielä hyvin monta vuotta eteenpäin ( lähes kymmenen vuotta ). Olet oppinut sitä käyttämään ja se ilmeisesti toimii hyvin, niin miksi vaihtaisit?

Jos nyt kuitenkin sormia syyhyää päästä tutkimaan tuota uutta Ubuntu 24.04 versiota, niin voit tehdä tuolla nykyisellä versiollasi ns. Ubuntu 24.04 käynnistystikun (USB) ja kokeilla sitä tuolta tikulta, millä se käynnistyy ja toimii, tosin hitaasti. Kun sammutat koneen ja otat tikun pois , niin kone palaa vanhaan tuttuun 22.04 versioon.
Tai siitä tikulta asennat sen uuden Ubuntu 24.04:n koneeseesi ja asennusvaiheessa ohjelma tuteaa, että koneessasi on jo Ubuntu; " poistetaanko vanha Ubuntu vai asennetaanko rinnalle uusi". Kun valitset sen rinnalle asennettavan, niin silloin koneellasi on molemmat versiot käytettävissäsi ja koneen käynnistyksen yhteydessä valitset, kumpaa käytät.

Mutta vielä kerran, mitään syytä tässä vaiheessa ei ole vaihtaa uuteen versioon ns. tavallisen käyttäjän. Itselläni on normaalissa päivittäisessä käytössä koneella Ubuntu 20.02 ( eikä ole mitään tarvetta siirtyä uudempaan versioon ) ja sen rinnalla kokeilumielessä tuo uusi 24.04.

4

[/quote]

Kai kuitenkin exFAT vaihtoehdon olet valinnut? FAT tukee vain 4GB osioita.

[/quote]
No pelkkä FAT on ollut käytössä eikä ole tullut ongelmia. Suurin tiedosto taitaa olla 1 GT eli ei lähelläkään 4GT suuruutta. Hyvä kuitenkin tietää asioiden kehittymisestä.

5
Meikäläisellä on koneita, joissa on eri Ubuntu versioita sekä Linux Mint versioita. Käytän paljon erilaisia tikkuja muistien taltiointiin. Kun tökkäsin tyhjän tikun Ubuntu 20.04 koneeseen, tarjoaa ohjelma vaihtoehtoja
- Ext4 sisäinen levy vain Linux-järjestelmien käytettäväksi
- NTFS käytettäväksi Windowsin kanssa
- FAT käytettäväksi kaikkien järjestelmien ja laitteiden kanssa
Siis olen aina valinnut tuon FAT-vaihtoehdon. Ongelmia ei ole ollut, tosin en ole tekemisissä uusien Windows-koneiden kanssa, joten niistä ei ole kokemuksia, mutta uskon tuohon viestiin, eli kaikkien kanssa sopiva.
Lisäys: Tarkistin , mitä Ubuntu 24.04 ehdottelee, siinä on tullut myös vaihtoehdoksi "Muu " (Other), en tiedä mitä tuo tarkoittaa.
Muuten, usb-tikut ovat halpoja, kannattaisiko ostaa kokonaan uusi tikku, alustaa se haluttuun formaattiin ja jos koneessa on kaksi usb-liityntää, niin kopioi suoraan vanhasta tikusta asiat tuohon uuteen tikkuun, missä on haluttu formatointi.
2. lisäys: Sainkin tuon "Muut" aukeamaan, ja sieltähän löytyikin tavaraa
XFS
Linux Swap partition
Btrfs
F2FS
exFAT
UDF
mitä lie ovatkaan...

6
Vielä pikkuasia; kun tikulta asentaa Ubuntua, niin asennuksen jossain vaiheessa ohjelma kysyy, haluatko olla yhteydessä verkkoon, jotta sieltä ladataan uusimmat päivitykset. Eli asennusvaiheessa jo näkee, tunteeko ohjelma wifin, jos ei ole kaapelilla kiinni verkossa.
 Maininta " Edit: Niin minulla on tarkoitus asentaan Ubuntu Windowsin päälle., tarkoittaako tuo, että Windowsista käynnistyy Ubuntu vai sitä, että kun koneen käynnistää, niin siinä vaiheessa valitaan joko Windows tai Ubuntu ( näin oletan asian olevan, mutta sanonta jäi vaivaamaan).

7
Kannattaa myös muistaa, että jos läppärissä ei wifi toimi, niin silloin voi kytkeä läppärin usb-kaapelilla puhelimeen ja puhelimesta valitsee asetukset-yhteydet-mobiilitukiasema ja yhteyden jako - USB-yhteys ( näin toimii mun vanhalla samsung-puhelimella yksi uusi läppäri, minkä oma wifi ei toimi ( en ole päivittänyt Linus Minttiä uudempaan versioon, siinä syy )). Mutta usb-kaapelilla pelittää hienosti ja kotona käytän ethernet-kaapeliyhteyttä.

8
Tämä menee vähän sivuun itse asiasta, mutta kun koko ajan puhutaan postilaatikon koosta ja sen tulosta täyteen.
Hyvin moni ellei lähes kaikki käyttävät IMAP-asetusta sähköpostissa, eli kaikki sähköpostit säilötään operaattorin sähköpostipalvelimelle. Syynä tietenkin se helppous, että samaa sähköpostia voi sitten lueskella monella eri värkillä.
Jos määrittelee sähköposteille POP-asetuksen, niin silloin sähköpostit siirtyvät pois operaattorin palvelimelta oman tietsikan muistille. Ennen tätä tietokoneelle siirtymistä tulevia posteja voi lukea muilla IMAP-asetuksen omaavilla laitteilla, kuten puhelimella. Vasta, kun tietsikalla avaa sähköpostin, niin silloin viestit siirtyvät omalle levylle.
Käytän itse tätä järjestelmää ja ulkomailla ollessa ei ole läppäriä mukana, niin viestitkään eivät siirry läppärille, joten niitä voi lukea operaattorin tilapäiseltä postipalvelimelta. Näin operaattorin postipalvelin ei tule täyteen ja itse postien käsittely ja erilainen lajittelu on paljon nopeampaa, helpompaa ja paremmin hallittavissa omalla koneella.

9
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Firefox-ongelma
« : 05.12.24 - klo:23.39 »
Asia kiinnosti hiukan ja tässä muutamia kommentteja:
- jos muuttaa näytön resoluutiota hyvin karkeaksi esim 960x540 ( 16:9 ), ei sivupalkki kasva oikeastaan yhtään leveämmäksi, mutta muuten ikkunoiden käyttö pahasti vaikeutuu, siis ei ole ratkaisu
- en huomannut eroa Linux Mintin tai Ubuntun valillä eikä niistä ainakaan suoraan asetuksista löydy ko. ongelmaan säätöä
- kannattaa mainita, mikä Ubuntun versio on kyseessä, voi olla eroja eri aikakauden asetuksissa
- loppuratkaisu: ilmeisesti sinulla ei ole käytössä hiiri, missä on pyöritysrulla, sillä sen avulla pystyy helposti rullaamaan tuota oikean yläkulman apuikkunaa, mistä löytyvät Kirjanmerkit
- näppäimillä ctrl ja nuoli ylös tai alas liikuttaa valintaa tuossa apunäytössä

10
Teele on siis käsittääkseni mennyt  oman tietokoneensa kanssa esim. kirjastoon ja haluaa siellä esim. nettiin vaikka lukemaan omia sähköposteja tai muuta matskua netistä.
Kysymys; onko henkilöllä oma älypuhelin mukana. Jos on, olisiko järkevintä ottaa wifi-yhteys omaan puhelimeen ja sen kautta mennä nettiin. Puhelin siis toimii tukiasemana. Tässä tietenkin on riskinä, että joku "sieppaa" tuon wifi-signaalin haltuunsa.
Varmempi on ottaa vielä yksi usb-kaapeli mukaan ja yhdistää kaapelilla puhelin ja läppäri toisiinsa ja määritellä puhelimella kaapeliyhteys läppäriin. Kun yhteys on näin tehty, on viesti ulos vain puhelimen kautta.
Menikö pieleen ajatus?

11
Oppaiden kehittäminen / Ubuntutorin historia
« : 20.11.24 - klo:19.36 »
Ajattelin tässä hiukan kertoa tekemieni Ubuntu-oppaiden historiaa ja tilastoja, ehkä tämä sallitaan.

Siirryin Windows XP maailmasta Ubuntuun 2018 ja veri veti tekemään oppaan, näin syntyi Ubuntu 18.04 opas. Huomasin, että eipä ollut englanninkielistäkään "helppoa" opasta ja niin syntyi myös englannin kielellä sama opas ( kiitos Google kääntäjän ).
Homma jatkui joka toinen vuosi eli aina uuden LTS-version syntymisen jälkeen pakersin uuden oppaan. Tietenkin jouduin tekemään web-hotellin, mistä oppaat löytyvät ubuntutor.comin sisältä.
Yleensä kotisivu löytyy "ubuntu tutor" tai "ubuntu guide" hakusanoilla noin kahdenkymmenen ensimmäisen löydön joukosta.

Katselin tilastoja ja koko tänä aikana, 2018-2024 marraskuu, verkkokäyntejä on kertynyt noin 130 000 ja sivuja ladatty yhteensä 920 GB verran ( näiden sisällöstä en ole aivan varma, hiukan tulkinnallisia ). Tällä hetkellä vuorokaudessa sivuilla käydään n. 90-120 kertaa ja kuukaudessa eri maita on aina yli sata. Runsaimmin käydään USAsta ja Suomesta, mutta sitten on maita, jotka välillä nousevat ylös, esim. nyt on varsin runsaasti hakuja Intiasta. Koska käänsin oppaat myös Ranskan ja Espanjan kielelle, on niistä kielimaista noussut hakujen lukumäärät melko kärkeen.
Tässä näin lyhyesti pähkinänkuoressa nämä puuhasteluni Ubuntun kanssa. Tämä on sopivaa puuhastelua eläkepäivillä ja jatkan, kunnes siirryn pilvelle istumaan? Täytyy kuitenkin varmistaa, että web-hotelli jatkaa toimintaa vielä senkin jälkeen sopivan vuosimäärän verran, ettei opastoiminta heti tyssää;-)

12
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Ubuntu 24.04 ja gThumb
« : 12.11.24 - klo:21.55 »
No joo, erilaisten sekoilujen jälkeen, eli yritin poistaa ja sentaa, mutta ei toiminut. Sitten AppCentren kautta poistin ohjelman ja joidenkin näytölle saamieni ohjeiden mukaan poistelin vielä jotain? ja kun tuntui siltä, että kaikki on poissa niin asensin tuon ohjeesi mukaan ja kas, homma alkoi toimia.
Kiitoksia, pääsin pois synkästä ja mustasta syysmetsästä, vaikka puihin välillä törmäilin. Eli suomeksi, nyt pelittää. Hiukan arvelutta tuo snap ym. kun yrittää pitää ohjeistusta mahdollisimman yksinkertaisena aloittelijoita silmällä pitäen. Aloittelijathan tekevät juuri niin, miten perusasennus ehdottaa ja sen jälkeen homman pitäisi toimia.

13
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Ubuntu 24.04 ja gThumb
« : 12.11.24 - klo:18.05 »
Nyt menee kimurantiksi, mutta ko. käsky toi ison listan, missä mm.
gthumb-unofficial 3.12.6

LibreOfficesta ei näy merkkiäkään listassa.

14
Ubuntu tietokoneissa / Ubuntu 24.04 ja gThumb RATKAISTU
« : 12.11.24 - klo:15.42 »
Olen käyttänyt Ubuntu 16.04stä lähtien gThumb-kuvaohjelmaa hyvällä menestyksellä. Nyt uusin Ubuntu 24.04 käyttäytyy oudosti, eli ennen aina kun Impressissä olevia prtscreen-kuvia halusin hiukan vielä korjailla, niin prtscreen-kuvaa klikkaamalla "Muokkaa ulkoisella ohjelmalla" toi kyseisen kuvan gThumbiin heti nähtäväksi ( olin asetuksissa määritellyt tässä tilanteessa ulkoisen ohjelman olevan tuo gThumb ). Vaan nyt on toisin, eli Ubuntu 24.04 avaa kyllä gThumbin, mutta tyhjän näytön. En keksi, miten saan tuon Impressissä määrittelemäni kuvan näkyviin, aika turhauttavaa. Onko kyse bugista Impressissä vai gThumbissa vai meikäläisessä;-) ?

15
Yleistä keskustelua / Vs: PNG kuva JPG muotoon
« : 08.11.24 - klo:22.48 »
Kiitos, homma tuli kuntoon ( oli myös pientä omaa sähläystä), mutta yhteenvetona;
1. JPG ja JPEG ovat  yksi ja sama tiedostomuoto
2. Resurssienhallinta käsittelee kuitenkin jpg ja jpeg tiedostot eri nimisinä
3. Molemmat muodot ( jpg ja jpeg ) lajitellaan samalla tavalla ( jos molemmat, niin ne ovat peräkkäin tiedostojonossa )
4. Kuten edellä ohjeessa, niin kaikki kuvankäsittelyohjelmat ilmeisesti muuttavat PNG:n jpg-muotoon käskyllä "Tallenna nimellä... "
5. PGN on tietoa hävittämätön pakkaus ja JPG on tietoa hävittävä ( Googlaus kertoi ).

16
Yleistä keskustelua / Vs: PNG kuva JPG muotoon
« : 08.11.24 - klo:17.11 »
Vielä pieni asia; onko jpg ja jpeg sama asia eli sama tiedostomuoto?
Haluaisin lisätä valokuvatiedostoihin lisää infoa lisäkuvilla, jotka on tehty printscreenillä ja siitä tämä kysely, kun tiedostojenhallinnassa kuvat eivät mene järjestykseen, ellei kaikki ole samassa jpg-päätemuodossa.

17
Yleistä keskustelua / PNG kuva JPG muotoon ( ratkaistu )
« : 08.11.24 - klo:16.38 »
Nyt tuli oikosulku. Miten sai PNG-kuvan muutettua JPG-kuvaksi? PNG syntyy print screen kuvista.

18
Hurja on taistelu, kun lueskelin tapahtumia. Pari maatiaisajatusta:
1. Onko lähistöllä jotain PC-huolto-nyrkkipajaa, jonne voisit kiikuttaa koneen ja tuon USB-tikun. Ongelma voi ratketa nopeastikin, kun huolto pääsee kokeilemaan ja testaamaan itse konetta. Nän kävi kerran meikäläiselle, kun meni sormi suuhun (22/04).
2. Vanhenpia Ubuntu-versioita kai löytyy verkosta, tosin englanninkielisenä, mutta asennuksen jälkeen sen voi muuttaa suomen kieliseksi helposti. Ja tietenkin pitäisi löytyä keino valmistaa tuo USB-livetikku eli käynnistystikku
3. Ja vielä, kun aloittaa uuden version asennuksen, kannattaa ladata verkosta ja tehdä olemassaolevasta versiosta usb-käynnistystikku, millä voi palata vanhaan versioon.

19
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Varmuuskopiot
« : 14.10.24 - klo:23.01 »
Asia ajankohtainen, sillä yhdellä koneella on Linux Mint 20.3 ja se tekee määrä välein Deja Dupilla varmuuskopion SD-kortille. Pitäisi vähitellen päivittää Mint 21-versioon. Tapoja lienee monia, mutta yksi tapa voisi olla, että ottaa tuon SD-kortin pois ( tarkistuksen jälkeen, että se toimii ) ja asentaa kylmästi uuden Mint 21 version ja kun on asentanut koneelle Deja Dubin, niin purkaa SD-kortin sisällön omaan kansioon koneelle ja siirtelee sieltä tarvittavia osia uuteen Minttiin, lähinnä Firefoxin, Chromiumin ja Thunderbirdin tiedostoja. Tavalliset omat datatiedostot ovat helppo nakki, mutta onko noissa em. mainituissa omissa tiedoissa, esim. sähköposteissa jotainmuuttunut niin, että 20-version kamat ei toimikkaan 21:ssä.

20
Pieni havainto; meikäläisellä samalla koneella sekä Ubuntu 20.04 ja 24.04. Keräilin matkakuvia Seagate irtokovalevylle ja yritin nimetä tiedostoja uudelleen ym. Ubuntu 24.04 jämähti ja mitään ei tapahtunut. Tämä toistui muutaman kerran. Kyllästyin ja siirryin Ubuntu 20.04 versioon ja kaikki pelas aivan normaalisti.

Sivuja: [1] 2 3 ... 22