Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - HannuK

Sivuja: [1] 2 3
1
Tässä muutamia havaintoja
1. Ubuntu 22.04 beta asennustikku toimi moitteetta
2. Nyt olen kaksi kertaa ladannut Ubuntu 22.04 iso-tiedoston ja tehnyt niistä asennustikun. Molemmilla asennustikuilla jos määrittelen alussa "Try Ubuntu", niin pitkän puuhastelun jälkeen kone jumittuu ja näyttöön tulee hiukan violetin omaava kuvio, mikä lienee tuo aloituskuva Ubuntusta, mutta kuva on täysin tumma eikä kuvakkeita näy.
Jos alkuvalikossa valitsen Ubuntu ( safe graphics ), niin ohjelma asentuu täysin virheetömästi kokeilutilaan.
Ja tämän saman asian olen nyt testannut kahdella eri läppärillä ( molemmat ovat HP Streameja ).
Tämä vain kommenttina tiedoksi.

2
Ubuntu tietokoneissa / Ubuntu versiot ja varmuuskopiointi
« : 06.04.22 - klo:19.31 »
Suoritan parin viikon välein koneitteni varmuuskopioinnit DejaDub-ohjelmalla. Olen nyt kiinnittänyt huomiota, että jos teen varmuuskopioinnin koneessa, missä yhä pyörii Ubuntu 16.04 ja varmuuskopion otan muistitikulle, niin työntäessäni muistitikun koneeseen varmuuskopiointi käynnistyy ja näyttää selvästi, että varmuuskopiointi on käynnissä. Toisessa koneessa pyörii Ubuntu 20.04 ja siinä teen saman toimenpiteen, eli muistitikku koneeseen ja näytöllä vilahtaa tieto varmuuskopioinnin käynnistymisestä, mutta sen jälkeen mikään ei kerro käyttäjälle, että koneessa pyörii varmuuskopiointi. Onko tämä todella 20.04:n ominaisuus. Se on varsin huono info käyttäjälle ja johtaa äkkiä käyttäjän toimimaan väärin. Itse olen jo kulkenut tätä Ubuntun polkua varsin pitkään, joten osaan etsiä koneesta kärsivällisesti infoa, että mitä se puuhaa, mutta moni aloittelija ei tiedä näitä konkeloita.

3
Pikku HP Stream läppärissäni on pitkään pyörinyt erinomaisesti Linux Mint 20.2 Cinnamon, minkä päivitin uusimpaan versioon 20.3 pari viikkoa sitten. ( Itse päivitys meni mallikkaasti .) Mutta nyt olen huomannut koko koneen pysähtyvän, siis mikään ei toimi, näyttö jää päälle ja kone pitää käynnistää uudestaan. Tämä on tapahtunut nyt useampia kertoja Firefox selaimella surffatessani. Aikaisemmin homma toimi ilman huolen häivää. Ehkä tämäkin ongelma korjaantuu aikanaan, mutta ajattelin ilmoitella, kun näyttää olevan toistuva ilmiö. Ja jos ei parane, niin palaan ehkä edelliseen versioon. Eihän sitä muukan auta...

4
Linux Mint Cinnamon on toiminut pikkumikrossani loistavasti pitkät ajat, mutta nyt tuli päivityspyyntö, minkä suoritin. Tämän jälkeen ohjelma pyysi uudelleenkäynnistämään koneen, minkä tein. Sitten seurasi normaali rutiini eli salasanan anto. Ohjelma ei mennyt normaaliin tilaan vaan pyysi uudestaan samaa käynnistyssalasanaa. Eli ohjelma ei käynnisty vaan pyytää koko ajan uudelleen salasanaa. Jos kirjoitan väärän salasanan, niin ohjelma ilmoittaa, että salasana on väärä, siis tätä ilmoitusta ei tule, kun kirjoitan oikean salasanan, mutta ei vaan käynnisty. Yksi muutos päivityksessä on, että aikaisemmin salasanan kirjoitus tapahtui ruudun keskellä ja nyt vasemmassa reunassa ja siihen tuli kaksi vaihtoehtoa, eli Cinnamon oletus ja Cinnamon  Software Rendering. Kumpikaan ei käynnisty. Homma meni nyt kinkkiseksi.

5
Vanhat valokuvat alkavat olla nyt digitoituja ja niitä on mukava katsella isosta nykytelkkarista esim. HDMI-kaapelin välityksellä, mutta noissa kuvien katseluohjelmissa on varsin simppeli tuo diaesityksen esitystapa; kuva vaihtuu aina määrätyn ajan kuluttua ilman mitään siirtymiä.
Olen etsiskellyt pientä ohjelmaa, missä voisi määritellä kuvien vaihtumisen hiukan elävämmäksi, esim. kuvan häipyminen pehmeästi ja samalla uusi kuva ilmestyy hitaasti ruudulle. Mutta kun moista hienoutta en onnistu löytämään. PowerPoint tyyppisissä esitysohjelmissa näitä vaihtoehtoja löytyy mutta tavallisten kuvien katselussa ei tunnu löytyvän. Eli onks tietoo?

6
Nyt tuli mokattua eli skannailin paperikuvia ja vasta aikamoisen ajan jälkeen huomasin, että niistä tuli pdf-muotoisia esityksiä. Tarkoitus oli tietenkin tehdä jokaisesta kuvasta oma jpg-tiedosto. Siis löytyykö Ubuntulle ohjelmaa, mikä vääntää monisivuisen pdf-tiedoston sivut omiksi jpg-tiedostoiksi.

7
Olen pitänyt vielä yhdessä läppärissä Ubuntu 16.04 versiota ja sen päivitys piti loppua tämän vuoden huhtikuussa. Koneeseen tulee kuitenkin jatkuvasti päivityksiä. Kysynkin viisaammilta, että minkä tyyppiset päivitykset ovat loppuneet huhtikuun jälkeen?

8
Nyt on taas kysyttävä viisaammilta; ohjelma on Ubuntu 20.04 ja muuten kaikki toimii, mutta tuo telakan "Ubuntu Software" näyttää vain Toimituksen valinnat, ja sekin taitaa olla vanha jämähtänyt homma, koska niitä klikatessa ei tapahdu mitään. Oma älykkyys ei riitä ratkaisemaan, miksi tuo Ubuntu Software ei toimi. Yleensäkin useiden vuosien aikana olen huomannut, että ko. ohjelma on aika takkuisa, joskus toimii ja toisinaan sitten taas ei, kuten Juise laulelee.

9
Ubuntu tietokoneissa / Missä Gnoten käyttäjän tiedot
« : 18.04.21 - klo:22.40 »
Katselin kiinnostuneena tuota Gnote-ohjelmaa, mutta kun aloin selvittää, että mihin ohjelma kerää käyttäjän muistilaput ja tiedot, niin niitä en löydä mistään. Ilman tätä tietoa ei paljoa viitsi ruveta käyttämään ohjelmaa, ellei tiedä, mistä voi pelastaa omat tiedot.

10
Huomasin Forbesin sivuilta mielenkiintoisen OS-järjestelmän eli EndlessOS. Ajattelin, että tuosta voisi tehdä live-tikun, mutta sitten alkoi mennä meikäläisen hilseen yli . Tähän mennessä olen aina saanut ladattua tuon ISO-tiedoston koneelleni ilman ongelmia, mutta nyt pitäisi käyttää tuota torrent-lataustekniikkaa ja parin tumpulointiyrityksen jälkeen luovutin. Eli miten saisin tuon ISO-tiedoston ladattua, jotta siitä voisin tehdä live-tikun. Ohjelmasta on olemassa näköjään kaksi versiota, eli verkossa toimiva ja tuo "kehitysmaa" versio, missä hyvin paljon ladataan itse koneelle, koska nettiä ei aina ole saatavissa. Kokeiluun ja tutustumiseen riittäisi tuo keveämpi versio, ja ehkä siihen voi sitten verkosta ladata tuon täysversion, näin oletan.

11
No niin, nyt päätin päivittää pikkukoneen 16.04stä 18.04ään. Ratkaisseva syy oli ehkä havainto, että tämä 16.04 ei toimi oikein luotettavasti enää näillä videoveuvotteluohjelmilla, ainakin takelteli Google Meetsin kanssa. Toinen meikäläisen HP pikkuläppäri, missä tällä hetkellä on Linux Mint Cinnamon uusin versio, toimii Google Meet hyvin.
Joku kyseli aikaisemmin, mistä löytyy tuo päivityksen käynnistys. No, löysin sen Järjestelmäasetukset - Tiedot kohdasta, ja ei kun päivittämään.
Ennen sitä olin ottanut DejaDub-varmuuskopion, ja isolle irtokovalevylle kaikki kansiot, joissa oli omia tiedostoja ja myös kopioin sekä Thunderbirdistä ja Firefoxista nuo default-tiedostot, joissa tiesin olevan kaikki sähköpostit ja muut henk.kohtaiset mieltymykset. Muiden ohjelmien, joita olin lataillut, annoin olla ja jos ne poistetaan päivityksessä, niin onhan ne helppo asentaa uudelleen. Lähtötilanteessa koneen kovalevyllä oli 18,8 Gt käytössä ja 8,8 Gt vapaana. ( Pikkukone ).
Ja ei kun päivittämään. Ensin tuli muutama kysymys, joita en oikein tiennyt ( liittyi kai noihin paketti-hommiin ) ja sitten kone jo ilmittelikin, että päivitys saattaa kestää pari tuntia. Onneksi tuli ilmitus, että näytönsäästäjä otettiin pois päältä, eli ei koko ajan tarvitse istua vieressä seuraamassa.
Kone rupsutti ja adrenaaliini oli pinnassa, jospa jotakin odottamatonta tapahtuu.
Mutta niin vain kone paineli eteenpäin päivityksessä, mutta loppupäässä alkoi hiukan outo sekoilu. Ensin annoin luvan poistaa vanhentuneita hommia ja sitten hetken kuluttua kone oikeastaan pysähtyi ja näytti siltä, että mitään ei ole tapahtunut, BionicBeawer oli ilmestynyt, mutta kaikki vasemman reunan ikonit olivat entisellään, jopa ylin Unity-painike oli paikoillaan. Olin odottanut, että palkki alkaisi näyttämään 18.04:n palkilta, koska ko. versio oli jo entuudestaan tuttu. Ei ollut vasemmassa alakulmassa tuota ruudukkopainikettakaan.
Käynnistin koneen uudestaan ja sama näky. Kun tarkemmin paneuduin kuvioihin, niin näkymä on sama, mikä oli 16,04, mutta Järjestelmäasetusten Tiedot ilmoitti järjestelmän olevan 18.04. Unity painike toimii kuin ennen, mutta tiedostojenhallinta on muuttunut 18.04 versioksi, eli valikot ylhäältä ovat hävinneet (valitettavasti) ja on tuota mustaa pohjaa. Samoin ikkuniden sulkeminen tapahtuu yhä oikeasta yläkulmasta.
No, olin tottunut tähän 16.04 ulkonäköön ja se on nyt tässä 18.04:ssä minulla yhä sama, mutta pitäiskö sen todella olla näin, koska live-usb-tikulta asennettuna saan kyllä eri graafisen eli Gnome-näytön.
Ja kaikki, mitä olen ehtinyt testailla, näyttää toimivan.
Entä muistinkulutus; nyt on käytössä 8,1 Gt ja vapaata 29,1 Gt. Hulppea tilan vapautuminen.
Minulla ei ole mitään valittamista Unityä kohtaan, mutta hiukan yllättävää oli tämä päivitys.
Vaikka kaikki meni hyvin, vaikkei ihan niin kuin oletin, niin suosittelen kyllä ennen päivitystä tekemään itselleen uuden usb-livetikun uudesta versiosta, mihin halaa päivittää. Siitä Ubuntun asentaminen menee puolessa tunnissa, mutta sitten joutuu palauttelemaan noita omia tiedostojaan, kuitenkin homma on selväpiirteinen ja se usb-tikku toimii eräänlaisena pelastusrenkaana, jos myöhemmin tulee ongelmia.
Näin nyt mennään ja seuraillaan tilannetta.

12
Vaimo piti Zoom-neuvottelua omalla läppärillään, missä Ubuntu 16.04. Muuten homma toimi, mutta hänen äänensä puuroutui, eli muut eivät saaneet siitä selvää. Muiden ääni kyllä kuului selvästi. Itse olen käyttänyt eri videoneuvottelutekniikoita ongelmitta samalla läppärillä enkä keksinyt mitään syytä moiseen ongelmaan. Ainoa asia, mitä jäimme miettimään oli se, että vaimolla oli kokouksen ajan kädessä Huawei Band 4 aktiivisuusranneke. Sehän on bluetooth-yhteydessä puhelimeen, eli siinä on bluetooth koko ajan päällä. Läppärissä ei ollut bluetooth päällä ja se oli ethernetkaapelilla kytketty verkkoon. Siis olisiko tuo ranneke aiheuttaa mikrofonin toiminnan puuroutumisen? Seuraavassa neuvottelussa tarkistamme, että ranneke ei ole läppärin lähellä, varmuuden vuoksi.

13
Onko ohjelmaa, millä voisi joko langattomasti tai usb-kaapelilla etäkäyttää Android puhelinta. Olisi esim. isompi näppäimistö ja näyttö käytettävissä.

14
Olin etsimässä jälleen kerran muistiinpano-ohjelmaa, mihin olisin tyytyväinen. Silmiini osui Ubuntu 18.04 sovellusvalikoimasta KeepNote ohjelma, minkä latasin. Ohjelma vaikutti alkutestailuissa todella mielenkiintoiselta ( idea oli erittäin hyvä), mutta pian selvisi, että se kaatuilee ja jumittuu helposti jo aivan alkumetreillä. Niinpä päätin pettyneenä poistaa sen. Tietenkin KeepNoten luoma kansio/tiedosto rakennelma jäi jäljelle, siis käyttäjän omat  tiedot. Yritin poistaa niitä, mutta sepä ei onnistukkaan. Meikäläisellä ei ilmoituksen mukaan ole valtuuksia. Asensin lopulta uudestaan KeepNoten, millä sain poistettua suurimman osan, mutta pääkansioita en saanut poistettua ( tein kaksi eri KeepNote arkistoa ).
Siis millä tempulla saan nuo kansiot poistettua? Yritin vain grafisella puolella, en sudo-käskyillä.

15
Selailin Ubuntun ohjeita ja huomasin hämmästyksekseni, että onpa vaikeaa löytää Ubuntu 18.04:n asennustiedostoa ( ISO ) suomenkielisistä ohjeista. eli aina oli tyrkyllä tuo uusin 20.04. En oikeastaan löytänyt ollenkaan suomenkielistä 18.04:ää. Ihmettelen tätä kovin, koska 18.04 on tällä hetkellä ehkä luotettavin ja varsin pitkään vielä tuettu versio. Oma kokemukseni on, että 20.04 tökkii vielä aika paljon, 18.04 on tosi luotettava ja 16.04 hyrrää kuin junan vessa, minkä tuki valitettavasti loppuu puolen vuoden päästä.
Suomenkielisissä ohjeissakaan ei edes ole mainintaa tai linkkiä englanninkielisille sivuille, mistä tuon 18.04:n voi ladata ja samalla tulisi huomauttaa, että itse asennuksessa voi sitten määritellä yleiskieleksi Suomen. Ei hyvä.

16
Ei tuolta haulla löytynyt viimeisimpiä tietoja etäkäytöstä ja siksi kysyisin tietoa:
Mulla on kaksi Ubuntu-läppäriä ja toiseen tulee kaikki tärkeät sähköpostit. Miten voin tuolla toisella läppärillä käyttää tuota sähköpostiläppäriä siten, että voin selata ja lukea noita sähköposteja. WIndows-maailmassa joskus käytin vastaavaa ohjelmaa. Molemmat koneet ovat joko modemilla tai puhelimen netinjaon avulla kiinni verkossa? Eli mitä ohjelmia asennan ja asetuksia teen? Siis en halua siirtää tiedostoja, vain etäkäyttää toista konetta.

17
Tuosta kosketuslevyn käytöstä on joku aikaisempi kesusteluketju, mutta sieltä ei löytynyt vastausta kysymykseeni, eli voiko pikanäppäimiin määritellä kosketuslevyn aktivoinnin ja poiston. Nyt se pitää tehdä järjestelmäasetusten kautta, mikä on varsin hankalaa. Ei tunnu löytyvän pikanäppäintä mihinkään versioon (16.04 - 20.04 ). Mielestäni tämä on varsin olennainen asia, kun nykyään on paljon läppäreitä ja sormi osuu vähän väliä kosketuslevylle kirjoitettaessa ja silloin tekstin kohdistin hyppää minne sattuu, erittäin ikävä homma. Pahvinpalan tai pelikortin laitto kosketuslevyn päälle ehkäisee ongelman, mutta on jotenkin fossiilinen kikka.

18
Ubuntu tietokoneissa / Outo ilmoitus
« : 15.06.20 - klo:16.24 »
Yhdelle koneistani on ilmestynyt tällainen kysymys, enkä oikein keksi, mistä tämä tuli. Onko urkintayritys vai/ja pitääkö hyväksyä. Ilmestynyt pari kertaa enkä tietääkseni ole asentanut mitään uutta. Ubuntu 16.04 käyttiksenä.

19
No niin, on taasen puuhasteltu ja opas uudesta Ubuntu 20.04 LTS versiosta aloittelijoille on valmistunut. Opas täydentyy, kun uutta tietoa on käytettävissä. Toivottavasti on avuksi.
Ja tässä linkki, mistä latautuu opas.
Ubuntu 20.04 LTS opas
https://www.ubuntutor.com/ubuntu20fin/Ubuntu%202004%20ohje.pdf

20
Ubuntun 16.04 ja 18.04 versioiden mukana tullut (olin vahingossa kirjoittanut OpenOffice) LibreOffice on toiminut moittetta, mutta kun nyt asensin uusimman Ubuntu 20.04:n, niin huomasin Impressillä työskennellessäni kopioinnin toimivan kummallisesti hiirellä. Kun klikkaan jonkin tekstikentän tai kuvan ja klikkaan hiiren vasemmalla valikon näkyviin ja valitsen copy ja sitten jossain toisessa kohdin valitsen paste, niin ohjelma tuokin edellisen valitsemani objektin. Minun pitää aina pari kertaa klikata kohdetta ja valita copy, ennen kuin ohjelma suostuu kopioimaan ko. kohteen. Toinen  tapahtuma on, että välillä kopiointi muuttaakin valitun tekstin vientikohdassa kuvaksi, aivan satunnaisesti.
Onko kenelläkään samanlaisia havaintoja?
Jos käytän ctrl + c ja ctrl + v käskyjä, niin silloin kaikki toimii oikein.
Muuten pikku HP Streamilla tuntuu uusi versio toimivan luotettavammin kuin vanhassa 16.04:ssä, missä aina välillä ohjelma ryhtyy pelastamaan palauttamalla, minkä se kylläkin aina tekee onnistuneesti.

Sivuja: [1] 2 3