Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - HannuK

Sivuja: [1] 2
1
Onko ohjelmaa, millä voisi joko langattomasti tai usb-kaapelilla etäkäyttää Android puhelinta. Olisi esim. isompi näppäimistö ja näyttö käytettävissä.

2
Olin etsimässä jälleen kerran muistiinpano-ohjelmaa, mihin olisin tyytyväinen. Silmiini osui Ubuntu 18.04 sovellusvalikoimasta KeepNote ohjelma, minkä latasin. Ohjelma vaikutti alkutestailuissa todella mielenkiintoiselta ( idea oli erittäin hyvä), mutta pian selvisi, että se kaatuilee ja jumittuu helposti jo aivan alkumetreillä. Niinpä päätin pettyneenä poistaa sen. Tietenkin KeepNoten luoma kansio/tiedosto rakennelma jäi jäljelle, siis käyttäjän omat  tiedot. Yritin poistaa niitä, mutta sepä ei onnistukkaan. Meikäläisellä ei ilmoituksen mukaan ole valtuuksia. Asensin lopulta uudestaan KeepNoten, millä sain poistettua suurimman osan, mutta pääkansioita en saanut poistettua ( tein kaksi eri KeepNote arkistoa ).
Siis millä tempulla saan nuo kansiot poistettua? Yritin vain grafisella puolella, en sudo-käskyillä.

3
Selailin Ubuntun ohjeita ja huomasin hämmästyksekseni, että onpa vaikeaa löytää Ubuntu 18.04:n asennustiedostoa ( ISO ) suomenkielisistä ohjeista. eli aina oli tyrkyllä tuo uusin 20.04. En oikeastaan löytänyt ollenkaan suomenkielistä 18.04:ää. Ihmettelen tätä kovin, koska 18.04 on tällä hetkellä ehkä luotettavin ja varsin pitkään vielä tuettu versio. Oma kokemukseni on, että 20.04 tökkii vielä aika paljon, 18.04 on tosi luotettava ja 16.04 hyrrää kuin junan vessa, minkä tuki valitettavasti loppuu puolen vuoden päästä.
Suomenkielisissä ohjeissakaan ei edes ole mainintaa tai linkkiä englanninkielisille sivuille, mistä tuon 18.04:n voi ladata ja samalla tulisi huomauttaa, että itse asennuksessa voi sitten määritellä yleiskieleksi Suomen. Ei hyvä.

4
Ei tuolta haulla löytynyt viimeisimpiä tietoja etäkäytöstä ja siksi kysyisin tietoa:
Mulla on kaksi Ubuntu-läppäriä ja toiseen tulee kaikki tärkeät sähköpostit. Miten voin tuolla toisella läppärillä käyttää tuota sähköpostiläppäriä siten, että voin selata ja lukea noita sähköposteja. WIndows-maailmassa joskus käytin vastaavaa ohjelmaa. Molemmat koneet ovat joko modemilla tai puhelimen netinjaon avulla kiinni verkossa? Eli mitä ohjelmia asennan ja asetuksia teen? Siis en halua siirtää tiedostoja, vain etäkäyttää toista konetta.

5
Tuosta kosketuslevyn käytöstä on joku aikaisempi kesusteluketju, mutta sieltä ei löytynyt vastausta kysymykseeni, eli voiko pikanäppäimiin määritellä kosketuslevyn aktivoinnin ja poiston. Nyt se pitää tehdä järjestelmäasetusten kautta, mikä on varsin hankalaa. Ei tunnu löytyvän pikanäppäintä mihinkään versioon (16.04 - 20.04 ). Mielestäni tämä on varsin olennainen asia, kun nykyään on paljon läppäreitä ja sormi osuu vähän väliä kosketuslevylle kirjoitettaessa ja silloin tekstin kohdistin hyppää minne sattuu, erittäin ikävä homma. Pahvinpalan tai pelikortin laitto kosketuslevyn päälle ehkäisee ongelman, mutta on jotenkin fossiilinen kikka.

6
Ubuntu tietokoneissa / Outo ilmoitus
« : 15.06.20 - klo:16.24 »
Yhdelle koneistani on ilmestynyt tällainen kysymys, enkä oikein keksi, mistä tämä tuli. Onko urkintayritys vai/ja pitääkö hyväksyä. Ilmestynyt pari kertaa enkä tietääkseni ole asentanut mitään uutta. Ubuntu 16.04 käyttiksenä.

7
Oppaiden kehittäminen / Ubuntu 20.04 opasvihko
« : 08.05.20 - klo:23.31 »
No niin, on taasen puuhasteltu ja opas uudesta Ubuntu 20.04 LTS versiosta aloittelijoille on valmistunut. Opas täydentyy, kun uutta tietoa on käytettävissä. Toivottavasti on avuksi.
Ja tässä linkki, mistä latautuu opas.
Ubuntu 20.04 LTS opas
https://www.ubuntutor.com/ubuntu20fin/Ubuntu%202004%20ohje.pdf

8
Ubuntun 16.04 ja 18.04 versioiden mukana tullut (olin vahingossa kirjoittanut OpenOffice) LibreOffice on toiminut moittetta, mutta kun nyt asensin uusimman Ubuntu 20.04:n, niin huomasin Impressillä työskennellessäni kopioinnin toimivan kummallisesti hiirellä. Kun klikkaan jonkin tekstikentän tai kuvan ja klikkaan hiiren vasemmalla valikon näkyviin ja valitsen copy ja sitten jossain toisessa kohdin valitsen paste, niin ohjelma tuokin edellisen valitsemani objektin. Minun pitää aina pari kertaa klikata kohdetta ja valita copy, ennen kuin ohjelma suostuu kopioimaan ko. kohteen. Toinen  tapahtuma on, että välillä kopiointi muuttaakin valitun tekstin vientikohdassa kuvaksi, aivan satunnaisesti.
Onko kenelläkään samanlaisia havaintoja?
Jos käytän ctrl + c ja ctrl + v käskyjä, niin silloin kaikki toimii oikein.
Muuten pikku HP Streamilla tuntuu uusi versio toimivan luotettavammin kuin vanhassa 16.04:ssä, missä aina välillä ohjelma ryhtyy pelastamaan palauttamalla, minkä se kylläkin aina tekee onnistuneesti.

9
Ehkä olen tästä jo aikaisemminkin urputtanut, mutta nyt asia on jälleen tuore eli päivitin juuri 19.10 version, kun tuli ilmoitus siitä. Niinpä päivitys lähti pyörimään, mutta näytöllä ei tapahtunut mitään, kunnes äkkäsin jälleen vilkaista tuota vasemman reunan ikonirivistöä, missä päivityksen ikonissa oleva mikroskooppisen pieni palkki oli alkanut huomaamatta hitaasti kasvaa. Näinhän se oli, eli siitä oli käyttäjän huomattava, että kone tekee jotain. Kun ikonia klikkas, sai näkyviin kunnon ikkunan, missä näkyi päivityksen eteneminen.
Olen huomannut, että pienissä kopioinneissa tai siirroissa tulee näkyviin automaattisesti iso ikkuna kertomaan hommasta, mutta joissain isoissa siirroissa näytössä onkin oikeassa yläkulmassa vain pieni sektoriympyrä, mikä vähitellen täyttyy ja päivityksissä ilmestyy ikoniin tuo hitaasti etenevä palkki ja kun kopioi esim. iso-tiedostoa, niin silloin ilmestyy vasempaan alakulmaan pieni ruutu, mistä näkyy kopioinnin prosenttiluku.
Jotenkin suunnittelussa ei nyt vasen käsi tiedä, mitä oikea tekee eli koordinaation puute vaivaa suunnitteluryhmää, taisi olla Gnome-suunnittelijoiden sarkaa tämä.
Ongelma on inhottava ainakin vasta-alkajille ja saattaa aiheuttaa kaikenlaista turhaa hätäilyä ja sen seurauksena toimintojen epäonnistumisia ja sitä kautta vielä suurempia ongelmia.
Tämän ongelman voisi viisaammat viestittää tuonne suunnitteluun.

10
Onks tietoo,,, miten voisi USB-tikun nimen muuttaa. Tuolla keskustelupalstalla on kerran ollut keskustelu usb-levyn nimen muutosta, mutta meni yli hilseen. Vanhalla WIn-XP:llä homma hoituu helposti, mutta entä Ubuntulla? Pitääkö mennä terminaalikäskyihin vai pystyykö tuossa graafisessa näytössä hoitamaan homman. On tarve nimetä eri usb-tikut omilla nimillään, kun käsittelee useampia tikkuja saman aikaisesti, niin meinaa hermot mennä, kun tuo muistien tulkitseminen menee vaikeaksi noilla koneen antamilla omilla nimillä. Tämä tulee kysymykseen esimerkiksi, kun yrittää tehdä usb-livetikkua ja pitää pelätä, ettei lähde asentamaan sitä väärälle ulkoiselle muistille.

11
Laitealue / HP LaserJet 1018 asennusvaikeus
« : 03.12.19 - klo:19.59 »
HP LaserJet 1018 on aika vanha tulostinmalli, mutta palaan vielä tähän, kun se toimii hyvin. Kyseisen tulostimen suhteen on netissä vuosien varrelta aika monta epätoivoista kirjoitusta.  Omalla kohdalla sain ko. printterin toimimaan varsin helposti, mutta erikoisella tavalla. Ensin käytin ko. tulostinta Windows XP:koneen kanssa ja sitten siirryin Ubuntuun. Tänään vaimo oli katkaissut sähkön tulostimesta mustekasetin vaihdon ajaksi (ohjeen mukaan ). Tämän jälkeen kirjoitin hyytyi eikä toiminut enää Ubuntun kanssa.
Tiesin heti, miten toimin, eli kaivoin vanhan XP-koneen esille, laitoin tulostimen siihen kiinni, sähköt päälle ja tulostin lähti toimimaan heti XP:llä. Vaihdoin usb-kaapelin ubuntukoneeseen ja kas, sekin alkoi tulostamaan. Eli jos printteriä on käytetty win-koneessa ja sitten se kytketään Ubuntu-koneeseen, niin ei mitään ongelmia. Mutta printteristä ei saa katkaista sähköjä, muuten se on jälleen "herätettävä henkiin" win-koneella. Nyt sitten pohdiskelua maatiaisaivoilla, miksei Ubuntulla voi syöttää varsin tyhmälle kirjoittimelle sitä jotakin pientä bittipätkää, minkä win-kone lähettää kirjoittimelle. Tämän luulisi olevan yksinkertainen asia syöttää printterin muistiin jokin  bittijono.
Kun lukee noita ohjeita, miten Ubuntu-mikro liitetään tuohon 1018-tulostimeen, niin on monimutkaista.
Onneksi nämä vanhat mallit pikkuhiljaa poistuvat käytöstä.

12
Päätin kokeilla tuota uusinta Ubuntu 19.10 versiota. Tein iso-tiedostosta usb-boottaavan tikun ja aloitin kokeilun.
Ei kestänyt kuin hetken, kun kone jämähti paikoilleen asennuksen jälkeen (HP stream ). Yrittelin pari kertaa uudelleen ja sama tulos. Seuraavaksi kokeilin tuossa asennusvalikossa olevaa " safe graphic" versiota, jasama tulos, eli parin minuutin sisällä jämähti.
Toisella HP Stream koneella sama juttu.
Onko tämä yleinen ongelma vai omakohtainen ongelma? Toivottavasti paranee luotettavuus pikapuoliin, jotta pääsis kokeilemaan kunnolla.
...
Juuri huomasin, että kun äsken asensin jälleen tuon 19.10 version koneelle enkä tehnyt edes mitään sillä koneella, niin kone on jumittunut, siis ei tarvinnut edes tehdä mitään kun jämähtää hetken kuluttua.

Millään muulla USB-koetikulla ja ohjelmalla ei ole ollut tällaista ongelmaa. Toivottavasti tuo keväällä ilmestyvä 20.04 tulee toimimaan alusta pitäen paremmin.


13
Laitealue / USB tikku simahti?
« : 25.10.19 - klo:19.17 »
En ole varma, kuuluuko asia tälle foorumille, mutta yritän.
Käytän Transcendin 32 GT muistikorttia, minkä toisessa päässä on mikro ja toisessa päässä tavallinen liitin. Nyt tikku vaikeni, kun oli kiinni puhelimen USB-portissa ( Samsung). Saan ilmoituksen, että väärä formatointi, tikku pitäisi formatoida. Onko ubuntuntussa ohjelmaa, millä voisi tutkia ja jopa parantaa tuon sairaan usb-kortin. Vai onko viisainta yrittää etsiä pääkaupunkialueelta firmaa, mikä saa ehkä pelastettua  sisällön, mistä on kyllä varmuuskopio, mutta jo jonkin verran vanha.
Samsungin puhelin ja pädi ilmoittavat, että ei tunnista korttia ja suosittelevat formatointia. Ubuntu 16.04 ja 18.04 ei läppärissä reagoi enää mitenkään korttiin.

14
Muutama päivä sitten Ubuntu 16.04 koneeseeni tuli ongelma, käynnistyksen jälkeen perusnäytöltä katosivat kaikki muut asiat paitsi pari linkin kuvaketta ja hiiren kursoori muuttui ristiksi. Uudet käynnistykset eivät johtaneet yhtään parempaan tulokseen. Niinpä asensin tikulta koko Ubuntun uudelleen ja sen jälkeen DejaDubilla palautin omat tiedostoni, mikä onnistui hyvin. Olin siis jälleen häiriötä edeltävässä tilanteessa.
Nyt parin päivän jälkeen Ubuntu alkoi käyttäytyä jälleen samalla tavalla, ei mitään näytöllä paitsi punertava vakiopohja ja pari linkkikuvaketta ja kursoori on risti (kuolema?).
Sain ilmoituksen "Ubuntu kohtasi sisäisen ongelman", kuten ennekin ja nyt tarkastelin sitä paremmin ja teksti oli:
/usr/lib/x86_64-linux-gnu/unity/compiz-profile-setter

Nyt siis tuntuu, että uudelleen asentaminen ja dejadubin käyttö tuovat itse ongelman uudelleen koneeseen, eli nyt lääkkeeksi jotain muuta. Ekana tulee mieleen, että asennan Ubuntun uudelleen ja palautan dejadubilla tiedostot ja sitten kiireesti otan erillisen kopion erilliselle muistille omista tiedostoistani, sekä Firefoxin ja Thunderbirdin käyttäjätiedoista ja vielä kerran uusi asennus ilman Dejadubia ja tuon vain nuo omat tiedot koneelle.
Mutta onko jotain järkevämpää lääkettä. Tämä viesti on nyt lähetetty toisella toimivalla koneella.

15
Ubuntu tietokoneissa / Pakettijärjestelmä rikkinäinen
« : 10.07.19 - klo:10.22 »
Tuli ongelmia ( pitkän ajan jälkeen). Yhdellä Ubuntu 16.04 koneellani on jo pitempi aika sitten ilmestynyt kuvaruudun oikeaan yläkulmaan pyöreä punainen " kielletty ajosuunta" merkki. Se ei ole tuntunut vaivaavan mitenkään, joten annoin asian olla. Nyt olen huomannut, että koneelle on kerääntynyt päivityksiä, joita kone ei tee ja kun yritin tehdä päivitykset, niin ne eivät menneet läpi ja sain ilmoituksia " Pakettijärjestelmä rikkinäinen".
Tuo kielletty ajosuunta-merkki näyttää seuraavan tekstin:
Tapahtui virhe. Nähdäksesi mikä on vialla, suorita pakettienhallinta oikean hiiren painalluksen takana olevasta valikosta ( kommentti; missä kohtaa tuo hiiren oikea-klikkaus pitää tehdä, nimittäin en saa mitään järkevää valikkoa, mistä  pitäisi valita), tai vaihtoehtoisesti käytä komentoa apt-get päätteessä. ( Tätä käytin ja tulos näkyy liitetiedostossa, mikä ei sano meikäläiselle mitään ). Teksti jatkuu; Virheviesti oli: "  Virhe: Broken Count>0". Tämä tarkoittaa yleensä sitä, että asentamasi paketit ovat riippuvaisia jostain toisista asentamattomista paketeista.

Ohessa liitteenä myös toinen tulostus, mikä tuli, kun yritin asentaa nuo uudet päivitykset.
Miten löydän nuo "kolmannen osapuolen ohjelmalähteet", jotta voin ottaa ne pois käytöstä?
Miten jatkan?

16
Ubuntu tietokoneissa / LibreOffice Impress kaatuilee
« : 03.12.18 - klo:13.00 »
Käytän paljon Impressiä ja varsin suuria tiedostoja, joissa on paljon kuvia. Impress tuppaa kaatuilemaan aika helposti, mutta sen palautusohjelma toimii hienosti ja voin hetken kuluttua jatkaa miltei siitä kohtaa, mihin jäin. Jäin kuitenkin nyt miettimään, että minkähän takia tuo Impress kaatuilee niin helposti. Toki mikroni, mikä on kevyimmästä päästä, eli HP Stream 2/34 GB, ilmeisesti on syypää tuon pienen keskusmuistin takia. Mutta voiko koneen muistissa olla jotain, mikä on kerääntynyt riesaksi ja minkä voisi poistaa ja siten tehdä toimintaa varmemmaksi. En keksinyt toimintoa, millä koneen voisi "puhdistaa" turhasta tauhkasta. Muuten tämä mikro ei kyllä kaatuile, toimii kuin junan vessa, mutta tuo Impress on herkkä.

17
Nyt pitää oikein kysyä, että eikö Ubuntu 18.04 versiossa ole Tiedostot-ikkunan yläosassa tuota normaalia valikkoa, mistä voi kopioida, siirtää ym vastaavaa tehdä. Meikäläisellä on toisessa pienessä HP Stream-koneessa tuo 18.04 versio asennettuna suomeksi ja siitä puuttuu ko. valikot, hiiren oikelaa klikkaamalla valikko tulee pop-ikkunana näkyviin. Samoin, jos asennustikulta asennan testausta varten englánninkielisen version, ei siinäkään ole noita ylärivin valikoita. Vai sekoileeko meikäläisen kone. Ubuntu 16.04 HP-Stream kone toimii mallikkaasti valikkoineen.

18
Kun seurailee näitä viestejä, niin herää kysymys, miksi päivittää 16.04 uuteen 18.04 LTS versioon. Tuntuu olevan paljon kaikenlaista pientä ongelmaa. Meikäläisellä on toisessa koneessa 16.04 ja toisessa 18.04 ja olen mietiskellyt, että tavalliselle käyttäjälle on vaikea keksiä syitä, miksi päivittää uuteen ( ja samalla ehkä hankkia ongelmia). 16.04 ää päivitetään vielä monta vuotta, eli kiirettä ei ole.  En halua arvostella uutta versiota, mutta mitkä syyt puoltaisivat päivityksen tekoa ns. tavalliselle käyttäjälle? ( uusien taustakuvien saanti ei mielestäni ole riittävä syy ). Mullakin tuo uusi 18.04 temppuilee hiukan erilaisilla kummallisuuksilla, mutta niistä ei nyt tällä kertaa enempää.

19
Uusi pieni ongelma.
Nyt on molemmista Ubuntu läppäreistä hävinnyt Sovellusvalikoimasta Asennetut ohjelmat ( vain yksi tai kaksi ohjelmaa näkyy ), Samoin "Kaikki" kohdassa näkyy vain "Valokeilassa" ja "Toimituksen valinnat", kaikki muut suvellusmahdollisuudet ovat kadonneet. Luulen, että viimeisimmän päivityksen jälkeen nuo ovat kadonneet.

20
Ubuntu tietokoneissa / Sähköpostiongelmia (RATKAISTU)
« : 04.07.18 - klo:11.28 »
Ubuntun perussähköposti on Thunderbird. Olen nyt huomannut, että lähetettyäni sähköpostin Gmail-osoitteisiin, saan melko usein viestin, että sähköpostia ei ole kyetty toimittamaan perille tietoturvasyistä.
Ilmeisesti Gmail on siirtynyt "korkeammalle" turvallisuustasolle ja estää nyt Thunderbirdin viestin vastaanottamisen tietoturvasyistä. Löysin esim. vanhasta Samsung padistäni Googlen tietoturva-asetuksista kohdan " Salli vähemmän turvalliset sovellukset " Lisätiedoissa mainitaan mm. Google estää kirjautumisyritykset, koska sovellus ei vastaa suojausstandardiamme. Edelleen... "jotkin tietokoneiden sähköpostiohjelmat, kuten Outlook ja Mozilla Thunderbird".

Ilmaisesti, jos Googlen asetuksissa sallii vähemmän turvalliset sovellukset, niin silloin viestit menevät läpi?
Ongelma on kiinnostava ja turhauttava, suorastaan vaarallinen, kun ei saa viestejä menemän läpi.
Lähinnä kysyn, millaisilla asetuksilla Thunderbird saadaan tuolle korkeammalle turvallisuustasolle, minkä Gmail hyväksyy.
Etsin muuten samaa Googlen asetusta Android-puhelimestani ja sieltä en edes löytänyt tuota "vähemmän turvallisten sovellusten" sallimista.

Sivuja: [1] 2