Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - HannuK

Sivuja: [1] 2 3 4
1
Onkohan muilla samoja havaintoja, että Firefox välillä ei toimi mutta Chromium toimii. Esimerkiksi Nordean kaikki toiminnot eivät välillä toimi mutta Firofoxin kautta toimivat. Samoin Klarna maksutoiminto ei toiminut Firefoxilla, mutta Chromiumissa toimi heti. Käytössä Linux Mint.

2
Yleistä keskustelua / Ubuntu oppimateriaalin kieli
« : 22.07.23 - klo:10.12 »
Löysin helpon keinon, miten voin Google kääntäjän avulla muuttaa tekemäni oppaat toiselle kielelle. Aikoinaan muutama opettaja kommentoi tekemääni opasta (positiivisesti ). Nyt kysyisinkin, onko tarvetta/tarpeellista tehdä esim. Ubuntu 22.04 oppaasta ukrainan tai jonkin muun Googlesta löytyvän kielen mukaista opasta. Kuvat oppaassa ovat englanninkielisiä, mutta kaikki tekstit käännettyjä. Tein nyt kokeeksi espanjankielisen oppaan ja laitan sen tuonne kotisivulleni ladattavaksi kohtapuoleen.

3
En tiedä, onko tämä sopiva aihealue kysymykselleni.
Käytössäni on puhelimissa ja pädillä jäsennin-ohjelma ( muistiinpanoja varten ), minkä tiedot ovat Dropboxissa, joten voin niitä käyttää ko. laitteilla. Kyseistä ohjelmaa ei kuitenkaan saa tietokoneelle eikä siis Ubuntuun tai muihin distroihin. Heräsi ajatus, että voisinko jotenkin kytkeä wifillä tai usb-kaapelilla puhelimen kiinni läppäriin ja näkisin puhelimen näytön läppärillä ja siten voisin käyttää ko. jäsenninohjelmaa läppärillä, ts. helpompi kirjoittaa pitempiä tekstejä jne. Kyseinen ohjelma, mitä käytän puhelimella on "Outliner".

4
Ubuntu tietokoneissa / Ubuntu ei hyväksy usb-tikkua
« : 08.04.23 - klo:19.50 »
USB-tikulla oli kohtuullisesti tavaraa ja kerran ilmeisesti sen irroittaminen ei mennyt asiallisesti. Seuraavalla liittämiskerralla Ubuntu ilmoitti, ettei voi avata tikkua koska se on virheellinen. Kokeilin useammalla eri koneella ja aina sama tulos. Lopulta kokeilin vanhaa konetta, missä on sekä Mate ja Windows XP. Kas kummaa windows avasikin tikun ja sain kopioitua sisällön turvaan. Jos ko. koneella käynnistin Maten sain liitteenä olevan ilmoituksen. Jäin ihmettelemään, että miksi Widows hoiti homman mutta mikään Linux-ohjelma ei kyennyt avaamaan tikkua. Ja voiko tuon tikun saada toimimaan vielä helposti ilman että data tuhoutuu. Tikunhan voin formatoida uudestaan ainakin tuolla Windowsilla.

5
Kone on pieni HP Stream, keskusmuisti 1,8 GT, kiintolevu 31,3 GT. Ohjelma Linux Mint Cinnamon 20.1.
Koneen kotikansiossa ei ole tällä hetkellä mitään käyttäjän kansioita eikä tiedostoja, mutta Levynkäytön analysointi-ohjelma ilmoittaa, että kovalevyllä on vapaata tilaa vain 2,8 GT, siis kone on kuluttanut 27,3 GT. Asennuksen lisäksi koneeseen ei ole asennettu muita lisäohjelmia kuin Chromium. Käsitykseni mukaan Mintin pitäisi tarvita vain noin 9-10 GT muistia, mikä vie lopun muistin?

Korjaus: Huomasin, että minulla oli kahden eri Ubuntu-version ISO-tiedostot levyllä, ne veivät melkoisesti tilaa.

6
Nyt kun Ubuntu 22.04LTS on päivitetty versioon 2, niin latasin tuon iso-tiedoston ja Linux Mintillä tein kokeilutikun.
Laitoin tikun ensimmäiseen HP Stream-koneeseeni ja homma lähti liikkeelle, tosin kärsivällisyyttä piti olla, oli hommat tosi hitaita. Lopulta kokeiluversio piti olla valmis, mutta näyttö oli lähes musta, hiukan kuulsi jostain violettia väriä ja hiirikin näkyi jossain täysin mustana. Jotain valikkoja tuli hiukan nääkyviin mustina. kokeilu päättyi siihen.
Kokeilin samaa toisella pienellä HP Stream-koneellani ja sama homma.
Koska kolmas HP on jo isompi ja siinä 8 GTmuistia, kokeilin myös sillä, mutta sama musta näyttö.
Sammutin koneen, otin pois tikun ja käynnistin normaalisti. Nyt alkoivatkin sitten tosivaikeudet.
Ei käynnistynyt vaan tuli ilmoitus: Verification failed: (0x1A) Security Violation  ja OK-napp. Sitä kun painoin, niin tuli: Shim UEFI key management.    Press eny key to perform MOK management.
Yritin käynnistystä pariin kertaan ja aina sama homma.
Sitten käynnistin BIOS-valikon eli virta ja Esc-painike. Valitsin siitä normaalin Ubuntu käynnistyksen, Ja nyt sain ilmoitusken: Selected boot image did not Authenticate. Press Enter to Continue. Tämän jälkeen tuli sitten ehdotuksia, joista en ymmärrä mitään joten jätin tekemättä.
Sammutin koneen ja tökkäsin kiinni Ubuntu 18.04 livetikun ja käynnistin koneen, valitsin biosista ko tikun ja Ubuntun kokeiluversio asentui normaalisti ja varsin nopeasti.
Pysäytin tämän jälkeen koneen kokeiluversion valikon kautta asiallisesti ja yritin jälleen normaalia käynnistystä, mutta jälleen ilmestyi tuo Verification failed...
Nyt on vitsit vähissä, mutta onneksi on DejaDubilla otettu pari päivää sitten tuosta 16.04:stä varmuuskopio.
Mikä auttaisi?

7
Laitealue / Wifi Realtek RTL8852BE ongelma
« : 25.01.23 - klo:10.36 »
Nyt olen sitten hankkinut uuden HP 250 G9-läppärin , heivasin pois Windowsin ja asensin Ubuntun. Nyt kuitenkaan wifi- eikä bluetooth toimi.
Löysin SuperOscarin valituksen noin vuoden takaa

Äirelle synttärilahjaksi ostamassani uudessa HP:n halpiskannettavassa osoittautui olevan ikävä langaton piiri, Realtek RTL8852AE (verkosta löytyy osumia myös nimillä ”a85a” ja ”rtw89”). Tuki tälle vaikuttaisi olevan vasta Linux-ytimen versiossa 5.16. Kokeilin tämän myös openSUSE Tumbleweed -asennus-DVD:llä, ja se todella paitsi löytää verkkokortin myös pääsee sillä verkkoon.

Itselläni on nyt wifi Realtek RTL8852BE. Löytyykö jo tähän versioon ratkaisua? Viisastuin hetki sitten tuosta Android-puhelimen usb-kaapeli/netinjako mahdollisuudesta. Toinen vaihtoehto on ostaa wifi-adapteri.
Kun aikaa kuluu ja Linux-versiot päivittyvät, niin alkaako tuo wifi toimimaan jonkin uudenpäivityksen jälkeen vai pitääkö jotain puuhastella manuaalisesti?
Itselleni olen keräillyt monen eri distron iso-tiedostot, joista nopeasti saan live-tikun. Paria kokeilin, mutta ei lähtenyt pelittämään.
Entä tuo bluetooth, sikin taitaa sii odottaa uutta päivitystä. Tosin bluetoothille ei ole paljoakaan käyttöä ja laatikoissa taitaa olla jokin vanha usb-bluetooth härpäke.

8
Yhdessä koneessani on yhä käytössä Ubuntu 16.04 ja siinä näyttää olevan Firefox 88.0 versio. Tukihan 16.04 Ubuntulle on muuten jo loppunut paitsi tietoturvapäivitykset. Onko riskiä tai estettä itse päivittää Firefox uudempaan versioon esim. 108.0.2 , mikä on mulla toisessa koneessa.

9
64 GT SD-muistikortti on toiminut normaalisti pitkiä aikoja, mutta nyt äkkiä tilanne on muuttunut. Yritin tehdä muutoksen yhteen OpenOfficen tiedostoon, mutta ohjelma ilmoitti, että tiedosto on vain lukumuodossa, enkä pystynyt sitä mitenkään vapauttamaan. Erilaisten tutkimusten jälkeen totesin, että sekä kansioissa ja tiedostoissa ei ole sallittua tiedoston nimen muuttaminen, roskiksen käyttö eikä poistaminen.
Kopioin yhden tiedoston kokeeksi toiselle muistitikulle ja sen siirsin toiseen koneeseen ja siinä tiedosto oli vapaasti muutettavissa. Mitenkähän tämä alkuperäinen lukittunut sd-kortti saadaan taas normaaliin tilaan?
Ensimmäinen kone on Mint Cinnamon ja toinen kone Ubuntu, mutta tällä ei kai ole asiaan vaikutusta.

10
Ubuntu tietokoneissa / Chromium ei avaudu pdf:n linkistä
« : 04.10.22 - klo:23.22 »
Lähdin tarkastelemaan noita opetusmatskuni (pdf-tiedosto ) linkkejä ja heti ensimmäisen sivun linkissä törmäsin tilanteeseen, missä kursoori pyörii hetken, mutta Chromium ei avannut  linkkiä. Olen aina käyttänyt ensisijaisena selaimena Firefoxia, mutta nyt olin asettanut Chromiumin ensisijaiseksi. Vaihdoin oletusselaimeksi Firefoxin ja se avasi linkin. Itse materiaalin olen tehnyt Impressillä linkkiosoitteineen ja sitten muutan sen pdf-muotoon.
Tätä testasin Ubuntu 20.04 koneellani.

Tein vastaavan testin 22.04 koneella, eli ensin Impressillä sana, mihin liitin web-osoitteen ja tämän sitten muutin pdf-muotoon, eikä nytkään pdf-tiedostossa ollut linkki avaudu Chromiumilla, mutta avautuu Firefoxilla. Molemmilla koneilla Impressin linkki avautuu Chromiumilla (Ctrl+linkin napsautus). Oiskos tietoo ko. ongelmaan.

Huomasin samalla, että 20.04 koneella  linkin avauksen ajan kursoori näytti pyörivän, mutta 22.04 koneella kursoorin pyörintä näkyi vain, jos kursoorin vei telakan päälle, mikä on varsin huonoa informaatiota käyttäjälle.

11
Tässä muutamia havaintoja
1. Ubuntu 22.04 beta asennustikku toimi moitteetta
2. Nyt olen kaksi kertaa ladannut Ubuntu 22.04 iso-tiedoston ja tehnyt niistä asennustikun. Molemmilla asennustikuilla jos määrittelen alussa "Try Ubuntu", niin pitkän puuhastelun jälkeen kone jumittuu ja näyttöön tulee hiukan violetin omaava kuvio, mikä lienee tuo aloituskuva Ubuntusta, mutta kuva on täysin tumma eikä kuvakkeita näy.
Jos alkuvalikossa valitsen Ubuntu ( safe graphics ), niin ohjelma asentuu täysin virheetömästi kokeilutilaan.
Ja tämän saman asian olen nyt testannut kahdella eri läppärillä ( molemmat ovat HP Streameja ).
Tämä vain kommenttina tiedoksi.

12
Ubuntu tietokoneissa / Ubuntu versiot ja varmuuskopiointi
« : 06.04.22 - klo:19.31 »
Suoritan parin viikon välein koneitteni varmuuskopioinnit DejaDub-ohjelmalla. Olen nyt kiinnittänyt huomiota, että jos teen varmuuskopioinnin koneessa, missä yhä pyörii Ubuntu 16.04 ja varmuuskopion otan muistitikulle, niin työntäessäni muistitikun koneeseen varmuuskopiointi käynnistyy ja näyttää selvästi, että varmuuskopiointi on käynnissä. Toisessa koneessa pyörii Ubuntu 20.04 ja siinä teen saman toimenpiteen, eli muistitikku koneeseen ja näytöllä vilahtaa tieto varmuuskopioinnin käynnistymisestä, mutta sen jälkeen mikään ei kerro käyttäjälle, että koneessa pyörii varmuuskopiointi. Onko tämä todella 20.04:n ominaisuus. Se on varsin huono info käyttäjälle ja johtaa äkkiä käyttäjän toimimaan väärin. Itse olen jo kulkenut tätä Ubuntun polkua varsin pitkään, joten osaan etsiä koneesta kärsivällisesti infoa, että mitä se puuhaa, mutta moni aloittelija ei tiedä näitä konkeloita.

13
Pikku HP Stream läppärissäni on pitkään pyörinyt erinomaisesti Linux Mint 20.2 Cinnamon, minkä päivitin uusimpaan versioon 20.3 pari viikkoa sitten. ( Itse päivitys meni mallikkaasti .) Mutta nyt olen huomannut koko koneen pysähtyvän, siis mikään ei toimi, näyttö jää päälle ja kone pitää käynnistää uudestaan. Tämä on tapahtunut nyt useampia kertoja Firefox selaimella surffatessani. Aikaisemmin homma toimi ilman huolen häivää. Ehkä tämäkin ongelma korjaantuu aikanaan, mutta ajattelin ilmoitella, kun näyttää olevan toistuva ilmiö. Ja jos ei parane, niin palaan ehkä edelliseen versioon. Eihän sitä muukan auta...

14
Linux Mint Cinnamon on toiminut pikkumikrossani loistavasti pitkät ajat, mutta nyt tuli päivityspyyntö, minkä suoritin. Tämän jälkeen ohjelma pyysi uudelleenkäynnistämään koneen, minkä tein. Sitten seurasi normaali rutiini eli salasanan anto. Ohjelma ei mennyt normaaliin tilaan vaan pyysi uudestaan samaa käynnistyssalasanaa. Eli ohjelma ei käynnisty vaan pyytää koko ajan uudelleen salasanaa. Jos kirjoitan väärän salasanan, niin ohjelma ilmoittaa, että salasana on väärä, siis tätä ilmoitusta ei tule, kun kirjoitan oikean salasanan, mutta ei vaan käynnisty. Yksi muutos päivityksessä on, että aikaisemmin salasanan kirjoitus tapahtui ruudun keskellä ja nyt vasemmassa reunassa ja siihen tuli kaksi vaihtoehtoa, eli Cinnamon oletus ja Cinnamon  Software Rendering. Kumpikaan ei käynnisty. Homma meni nyt kinkkiseksi.

15
Vanhat valokuvat alkavat olla nyt digitoituja ja niitä on mukava katsella isosta nykytelkkarista esim. HDMI-kaapelin välityksellä, mutta noissa kuvien katseluohjelmissa on varsin simppeli tuo diaesityksen esitystapa; kuva vaihtuu aina määrätyn ajan kuluttua ilman mitään siirtymiä.
Olen etsiskellyt pientä ohjelmaa, missä voisi määritellä kuvien vaihtumisen hiukan elävämmäksi, esim. kuvan häipyminen pehmeästi ja samalla uusi kuva ilmestyy hitaasti ruudulle. Mutta kun moista hienoutta en onnistu löytämään. PowerPoint tyyppisissä esitysohjelmissa näitä vaihtoehtoja löytyy mutta tavallisten kuvien katselussa ei tunnu löytyvän. Eli onks tietoo?

16
Nyt tuli mokattua eli skannailin paperikuvia ja vasta aikamoisen ajan jälkeen huomasin, että niistä tuli pdf-muotoisia esityksiä. Tarkoitus oli tietenkin tehdä jokaisesta kuvasta oma jpg-tiedosto. Siis löytyykö Ubuntulle ohjelmaa, mikä vääntää monisivuisen pdf-tiedoston sivut omiksi jpg-tiedostoiksi.

17
Olen pitänyt vielä yhdessä läppärissä Ubuntu 16.04 versiota ja sen päivitys piti loppua tämän vuoden huhtikuussa. Koneeseen tulee kuitenkin jatkuvasti päivityksiä. Kysynkin viisaammilta, että minkä tyyppiset päivitykset ovat loppuneet huhtikuun jälkeen?

18
Nyt on taas kysyttävä viisaammilta; ohjelma on Ubuntu 20.04 ja muuten kaikki toimii, mutta tuo telakan "Ubuntu Software" näyttää vain Toimituksen valinnat, ja sekin taitaa olla vanha jämähtänyt homma, koska niitä klikatessa ei tapahdu mitään. Oma älykkyys ei riitä ratkaisemaan, miksi tuo Ubuntu Software ei toimi. Yleensäkin useiden vuosien aikana olen huomannut, että ko. ohjelma on aika takkuisa, joskus toimii ja toisinaan sitten taas ei, kuten Juise laulelee.

19
Ubuntu tietokoneissa / Missä Gnoten käyttäjän tiedot
« : 18.04.21 - klo:22.40 »
Katselin kiinnostuneena tuota Gnote-ohjelmaa, mutta kun aloin selvittää, että mihin ohjelma kerää käyttäjän muistilaput ja tiedot, niin niitä en löydä mistään. Ilman tätä tietoa ei paljoa viitsi ruveta käyttämään ohjelmaa, ellei tiedä, mistä voi pelastaa omat tiedot.

20
Huomasin Forbesin sivuilta mielenkiintoisen OS-järjestelmän eli EndlessOS. Ajattelin, että tuosta voisi tehdä live-tikun, mutta sitten alkoi mennä meikäläisen hilseen yli . Tähän mennessä olen aina saanut ladattua tuon ISO-tiedoston koneelleni ilman ongelmia, mutta nyt pitäisi käyttää tuota torrent-lataustekniikkaa ja parin tumpulointiyrityksen jälkeen luovutin. Eli miten saisin tuon ISO-tiedoston ladattua, jotta siitä voisin tehdä live-tikun. Ohjelmasta on olemassa näköjään kaksi versiota, eli verkossa toimiva ja tuo "kehitysmaa" versio, missä hyvin paljon ladataan itse koneelle, koska nettiä ei aina ole saatavissa. Kokeiluun ja tutustumiseen riittäisi tuo keveämpi versio, ja ehkä siihen voi sitten verkosta ladata tuon täysversion, näin oletan.

Sivuja: [1] 2 3 4