Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - HannuK

Sivuja: [1] 2 3 ... 11
1
Yhtenä ratkaisuna voisi kokeilla kirjan tekemistä Libre Officen Impressillä ja sen muuttaminen sitten pdf-muotoon. Itse teen kuvakirjat tällä menetelmällä ja itse myös tulostan ja sidon ne. Impress tarjoaa paljon mahdollisuuksia kuvien ja tekstien käsittelyyn, on vain itsestä ja omasta taiteellisuudesta kiinni.
En ole kysellyt, mitä maksaa esim. 50 sivuisen pdf-tiedoston tekeminen kirjaksi.

2
Tuosta kosketuslevyn käytöstä on joku aikaisempi kesusteluketju, mutta sieltä ei löytynyt vastausta kysymykseeni, eli voiko pikanäppäimiin määritellä kosketuslevyn aktivoinnin ja poiston. Nyt se pitää tehdä järjestelmäasetusten kautta, mikä on varsin hankalaa. Ei tunnu löytyvän pikanäppäintä mihinkään versioon (16.04 - 20.04 ). Mielestäni tämä on varsin olennainen asia, kun nykyään on paljon läppäreitä ja sormi osuu vähän väliä kosketuslevylle kirjoitettaessa ja silloin tekstin kohdistin hyppää minne sattuu, erittäin ikävä homma. Pahvinpalan tai pelikortin laitto kosketuslevyn päälle ehkäisee ongelman, mutta on jotenkin fossiilinen kikka.

3
No niin, OTG se kirjainyhdistelmä piti olla eikä omg, kiitos jekulle. Ei noita usb-kaapeleita erota kuin kokeilemalla, että onko se OTG-kaapeli vai ei. (On The Go) -tekniikka.

4
Tässä vielä jälkiviisautta. Kun kukaan ei maininnut, niin nyt mainitsen, että nyky kännyköiden ja ainakin Ubuntu-läppärin välille kun kytkee usb-kaapelin, niin voi siirrellä tiedostoja . Tämä edellyttää , että usb-kaapeli on omg-tyyppiä, eli kaikki usb-kaapelit eivät siirtohommissa toimi, ne on yleensä tarkoitettu vain akun lataukseen. Ja tuli vielä mieleen usb-tikut, joiden toisessa päässä on isokokoinen usb-liitin ja toisessa päässä mini- tai mikro-usb liitin. Tällaisella tikulla voi myös helposti siirrellä tiedostoja.

5
Ubuntu tietokoneissa / Outo ilmoitus
« : 15.06.20 - klo:16.24 »
Yhdelle koneistani on ilmestynyt tällainen kysymys, enkä oikein keksi, mistä tämä tuli. Onko urkintayritys vai/ja pitääkö hyväksyä. Ilmestynyt pari kertaa enkä tietääkseni ole asentanut mitään uutta. Ubuntu 16.04 käyttiksenä.

6
" toi asennustikku sitten taas poistaa kaiken"

Hyvä huomio, kirjoitin varomattomasti, tarkoitin, että asennustikulla voi etukäteen harjoitella uutta versiota.

7
Palaan vielä tähän "mummeli 66":n ongelmaan. Löysin nimittäin verkosta oheisen linkin
Why and How to Install Unity 7 Desktop on Ubuntu 18.04 LTS
https://www.linuxbabe.com/ubuntu/install-unity-desktop-ubuntu-18-04-lts
Koska itse olen vielä 16.04:n käyttäjä, niin piti kokeilla tuota.
Siis kun on aika hyvästellä virallinen Ubuntu 16.04 LTS ja päivittää 18.04 LTS tilalle, niin sitten seuraavaksi lukemaan tuota ohjetta.
Ohje on selkeä ( meikäläisellekin ) ja onnistuin asennuksessa. Alussa salasanan yhteydessä voi valita, käyttääkö Gnomea vai Unitya ( 16.04 ).  Kun valitsee Unityn, kone toimii kuin alkuperäinen 16.04, ainoa oli tuo Tiedostot-ohjelma, missä ei ollut noita ylävalikoita ( jotka ovat mielestäni juuri plussa verrattuna nykyisiin "piilovalikkoihin").  Kun asensin Nemo-tiedosto-ohjelman, niin sen mukana tuli nuo kaipaamani ylävalikot.
Olen nyt koemielessä käytellyt tätä 18.04 Unity-versiota pari viikkoa tällä pikku HP Streamilla, ja homma toimii. Koska sisuksissa pyörii Ubuntu 18.04, niin siitä johtuu muuutamia parannuksia. Kone löytää heti halvan HP DeskJet-2600 printterin ja myöskin skannausohjelma toimii heti.
Tämä kokeilu paljastaa myös sen, että kuinka viisas tämä Linux/Ubuntu filosofia on. Mietin, miten päivitysten kanssa käy tällaisella sekasikiöllä, mutta kun tuli yksi päivitys, niin kaikki toimi hienosti eli paketit eivät sotke toisiaan, vai miten sen oikein pitäisi sanoa. Hieno homma.
Tuo Wayland-vaihtoehto ei oikein sano mulle mitään, kokeilin, mutta en keksinyt mitään erikoista? Ilmeisesti se ei tuo tällaiseen pikkuläppäriin mitään uutta vaan on tarkoitettu muihin hommiin.

8
Kyllä tämä "usb-creator" on jatkuvasti mukana näissä perusohjelmissa.
Täydennän vielä:Juuri tarkistelin eri usb-asennustikuilta, niin ainoa, mistä en nyt löytänyt, on 20.04, muissa se on mukana. Ja samalla luontiohjelmalla olen tehnyt myös muita usb-distroja, eikä missään ole ollut ongelmia.

9
Mun on kysyttävä, että mitä nimeä käytetään Ubuntu 16.04 ( ja muissakin myöhemmissä versioissa ) omassa käynnistyslevyn luontiohjelmassa. Ohessa ko. ikonin kuva. Koska hillalla tuntui olevan Ubuntu 16.04, niin miksi tätä ei käytetty, vai onko tämä juuri tuo  Unetboot. Itse olen käyttänyt tuota "ikoni-ohjelmaa" jatkuvasti, eikä koskaan ole ollut mitään ongelmia. Siis teen aina usb-käynnistystikkuja en cd-levyjä.

10
Asiaa hiukan sivuten, ainakin uudessa Ubuntu 20.04:ssa on seuraava ominaisuus, eli kun koneen on käynnistänyt lepotilasta, niin aloituskuvan ilmestymisen jälkeen voit heti aloittaa salasanan kirjoittamisen. Kursoria ei tarvitse viedä salasanan kohdalle. Kun hiukan on salasanaa kirjoittanut, ilmestyy ruudulle tuo salasanan kenttä ja siinä on valmiina jo kirjoitetut kirjaimet.

11
Tässä Acer Aspiressa on 2Gt RAM ja kovis 80Gt.

Jatkan vielä hiukan, eli vaihtoehtoja on aika paljon ja ratkaisuun vaikuttaa eri asioiden painoarvo
- jatkat nykyisellään useampia vuosia, kunnes joku ohjelma ilmoittaa, että ei enää suostu toimimaan
(Linuksissa/Ubuntussa tuo virusasia ei ole kovin olennainen asia, eli on turvallinen). Tämä on halpa ratkaisu
- vaihdat johonkin kevyempään versioon, Ubuntu Mate tai vastaava. Käyttö on ihan samanlaista kuin Ubuntulla
- kokeilet uutta Ubuntua usb-tikulla (tikulla voi kokeilla myös noita muita kevyempiä jakeluita) , ja asennat, jos vaikuttaa toimivan. Minkähänlainen oli tuo kovalevy, oliko se ns. vanhanajan pyörivä ts. aika hidas vai uusi "ei pyörivä". Konetyypistä riippuen voit ehkä lisätä huollossa lisää keskusmuistia
- nuo vanhat toimistokoneet voivat olla edullisia ja hyviä, mutta lienevät kuitenkin ehkä hiukan vanhaa tekniikkaa
- uuden koneen hankinta, arvelisin, että noin 300-400 € riittää hyvään uuteen peruskoneeseen "meille jo elämää kokeneille";-)
Ja kuten edellä todetetiin, niin tältä palstalta löytyy apua tarvittaessa.

12
MTV3 ei toiminut Firefoxilla eikä Chromiumilla, mutta kun asensin Chromen, niin alkoi pelittää. Kaupallisista osista en tiiä, katselen ilmaisia.

13
Tarkennuksena täytyy sanoa, että kun ostin HP Streamin ( n. 200€ ), niin poistin siitä ensin koko Windowsin ja sitten asensin Ubuntun. Tällä samalla tavalla nyt pyörittelen/käyttelen kahta Streamia ja yhtä vähän järeämpää HP läppäriä ( hintaluokka 350 €), siis kaikki ilman Windowsia eikä ongelmia ole ollut. Itsekkin ihmettelen joskus. Myöskään pelimaailma ei kuulu ohjelmistooni.

14
En ole varma, ymmärsinkö oikein, mutta 16.04 tarjoaa mahdollisuuden linkittää kohde suoraan työpöydälle. Ubuntu 18.04 en ole varma linkityksestä. Oheisessa kuvassa linkitin forum-ubuntun keskustelupalstan suoraan työpöydälle kuvan mukaisesti. Eli vedin Firefoksin kuvassa näkyvän keskusteluikonin työpöydälle. Valitettavasti tuo itse keskustelupalstan kuvamuoto ei säilynyt.

15
No ainakin vuoteen 2021 asti voit olla rauhallinen. Ja ehdotan yhdeksi vaihtoehdoksi, että huolehdit tiedostojesi varmuuskopioinnista ja jatkat tuota Ubuntu 16.04 pitoa, kunnes se rupee tökkimään, voi mennä monta vuotta, tiiä häntä. Ja tee/teetä vaikka Ubuntu 18.04 tai 20.04 käynnistystikku ja kokeile, toimiiko se koneessasi. Jos toimii, niin silloin voit olla rauhassa,  asennat sitten sen uuden version, kun saat tarpeeksesi tuosta 16.04 versiosta. Kun asennustikun on hankkinut ja osaa sitä käyttää, niin Ubuntun vaihto kestää noin puoli tuntia ja sitten taas elämä jatkuu. Itselläni on tuo halvin mahdollinen läppäri eli HP stream 1,8 Gt keskusmuistia ja sekä 16.04, 18.04 ja 20.04 toimivat kaikki moitteetta, eli ei mitään huolta.

16
Oppaiden kehittäminen / Vs: Ubuntu 20.04 opasvihko
« : 10.05.20 - klo:23.52 »
No nyt se on väännetty suomeksi, ei täydellinen, mutta siihen ei pidä pyrkiäkään. Sitten joskus täydentelen.

17
Oppaiden kehittäminen / Vs: Ubuntu 20.04 opasvihko
« : 09.05.20 - klo:17.47 »
Pahoittelen, tuli vähän töpeksittyä, kun vaihdoin englanninkielisen asennuksen suomenkieliseen ja siinä ei kaikki muuttunutkaan suomeksi. Asensin koko Ubuntun uudestaan suomenkielisenä ja kas, kaikki valikot ym onkin suomenkielistä. Siis muutaman päivän sisällä ohje muuttuu täysin suomenkieliseksi.

18
Oppaiden kehittäminen / Ubuntu 20.04 opasvihko
« : 08.05.20 - klo:23.31 »
No niin, on taasen puuhasteltu ja opas uudesta Ubuntu 20.04 LTS versiosta aloittelijoille on valmistunut. Opas täydentyy, kun uutta tietoa on käytettävissä. Toivottavasti on avuksi.
Ja tässä linkki, mistä latautuu opas.
Ubuntu 20.04 LTS opas
https://www.ubuntutor.com/ubuntu20fin/Ubuntu%202004%20ohje.pdf

19
Nyt meni noloksi tää homma. Sanasokeus vaivaa, tietenkin tarkoitin LibreOfficea. Kiitoksia terävästä havainnosta. Korjasin tuon otsikon, mutta yhä edelleen Impressissä hiirellä kohteen kopioiminen ja sen jälkeinen Liittäminen sekoilee.
Tarkistin juuri saman asian Writerissa, eli tein Text boxeja pari kappaletta ja kun rupesin niitä hiirellä kopioimaan, niin sama sekoilu jatkui, eli Paste-käskyllä toi edellisen copyllä määritellyn boxin. Käytin tässä eng. kielistä Libreä, sillä ei ilmeisesti kuitenkaan ole mitään merkitystä.
No ehkä tämä korjaantuu lähitulevaisuudessa.

20
Pelkällä hiirellä tai padilla työskennellessä, siis kohteen klikkaus oikealla painikkeella ja siitä valikosta hiirellä osoittamalla Copy jne.

Sivuja: [1] 2 3 ... 11