Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - HannuK

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 11
21
Haa, toivonkipinä ilmassa! Olen kokeillut Chromiumilla ja Firefoxilla, eikä kummallakaan toiminut. Koska pari konettani ovat pieniä 2GT HP Streameja, ajattelin, että onko muistista kiinni, mutta kolmannessa on 8GT muisti, eikä sekään toiminut.

Unohtui mainita, että kyseessä ovat Ubuntu versiot ( 16.04 ja 19.10 ), joita käytän.

22
MOI!
"Päivitystä tilanteeseen: Vaikka Linuxia ei varsinaisesti palveluissamme olekaan tuettu, niin Linuxit toimivat taas sekä C Moressa, että mtv-palvelussa! :) / C Moren asiakaspalvelu"

tuosta yllä olevasta kommentista huolimatta en saanut mtv3:a enkä cmoreakaan näkymään ohjelmien suhteen.
Kokeilin kolmella eri koneellani ja 16.04 ja 19.10 versioilla, ei toimineet. Joskus näkyi yksi tai kaksi mainospätkää alussa mutta sitten tuli Houstonin ilmoitus. Tuli testattua nopeudet ja ne ovat ihan riittävät ja keskustelin mtv-neuvonnan kanssa netin välityksellä, mutta ongelma ei ratkennut. Cmoren ohjeissa neuvotaan Chromen ja Firefoxin virityksistä, mutta nekin ovat vanhentuneita uusiin ohjelmaversioihin nähden, eli hyvin vaikeita soveltaa uusiin selaimiin. No, ostin Chromecastin ja sillä pärjätään nyt.

23
Vielä yksi kommentti. Alkuvaiheessa "System monitori" näytti prosessorin työskentelevän lähes tapissa. Nyt viikkojen käytön jälkeen tarkkailin "System monitorin" käppyröitä ja nyt ne näyttävät aivan normaaleilta, eli lepotilassa prosessorit ovat n. 30% tasolla ja kun jotain puuhataan, niin sitten nousee käyrät välillä 100 % tasollekin, mutta kone puksuttaa häiriöttä. Eli nyt voinen todeta, että Ubuntu 19.10 toimii myös tällaisessa pikkukoneessa. Olisikohan päivitykset parantaneet tilanteen, mutta hyvä näin.

24
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Tulostaminen Ubuntussa
« : 20.01.20 - klo:23.07 »
Kerro sitten, miten kävi. Olisi hyvä tietää. Meikäläisen ei todellakaan tarvinnut tehdä mitään tuon HP:n kanssa, asennus tapahtui täysin automaattisesti, paitsi tuon dokumenttiskannerin löytäminen asennetuista ohjelmista piti hoitaa itse.

25
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Tulostaminen Ubuntussa
« : 19.01.20 - klo:22.11 »
Näin on, eli kirjoittimet ovat Ubuntun Akilleen kantapää, mutta ensin kysymys kaulahuiville; mikä Ubuntun versio kyseessä.
Ostin muistaakseni kolmella kympillä HP DeskJet 2632 monitoimivärkin ja Ubuntu 18.04 LTS ästä lähtien se asentuu itsestään ilman ongelmia (Ubuntu 16.04 LTS on vaikeampi tapaus ). Skanneri-ominaisuus pitää hoksata siten, että Ubuntun esiasennetuissa ohjelmissa on tuo Dokumenttiskanneri ja se toimii heti. Halpa ja hyvä värkki skannaukseen, tulostukseen ja kopiokoneeksi. Eikä nuo väri- ja mustekasetitkaan kovin kallita ole.

26
Ubuntu tietokoneissa / Vs: USB-tikun nimen muuttaminen
« : 15.01.20 - klo:19.30 »
No niin, tyypillinen kommunikaatio-virhe, eli käsiteltiin eri versioita.
Kokeilin asiaa  16.04-koneellani ja siinä ei ole tuota  Stop-kuvaketta ( tai sitten mun koneessa on jokin moka ), mutta toisessa koneessa onkin 19.10 ja siitä löytyy tuo Stop-painike ja sillä todella pääsi eteenpäin, tosin tuo hammasrattaan jälkeen valittava kohta "Edit filesystem..." vaatii hiukan mielikuvitusta, että keksii sen tarkoittavan nimen vaihtoa.
Mutta itse ikkunan otsikko onkin viisaampi eli "Change Filesystem Label".
Tästä kai voi nyt todeta, että "Ratkaistu".

KORJAUS: Tarkistin vaimon koneella, missä myös 16.04 versio ja siinä löytyi tuo Stop-painike, eli homma toimii kaikilla eri versioilla. Meikäläisellä on jotain mährää systeemissä. Ja unohtui äsken tuo tärkeä sana; Kiitos avusta!

27
Ubuntu tietokoneissa / Vs: USB-tikun nimen muuttaminen
« : 15.01.20 - klo:16.29 »
Kuten SuperOscar totesi, että homma voisi helpompi olla, niin muistelin itse kirjoittaneeni omiin oppimateriaaleihini, että tikun nimen voi muuttaa formatoinnin yhteydessä graafisessa käyttiksessä. Tarkistin, ja näinhän todella on, eli jos formatoi tikun, niin samalla voi muuttaa nimen. Mutta jää vaivaamaan kysymys, että miksi vain formatoidessa. Homma on jäänyt bittinikkareilta puolitiehen?

28
Ubuntu tietokoneissa / Vs: USB-tikun nimen muuttaminen
« : 14.01.20 - klo:23.55 »
Ei tunnu onnistuvan Levyt-ohjelmalla.
WIN-XP koneellani se onnistuu helposti Resurssienhallinnasta, kuten aikaisemmin totesin. Mutta ehkä joskus tulevaisuudessa Ubuntullakin...
Gpartedia en vielä kokeillut, mutta että sitä varten pitää asennella jotain...ei helppoa.
Noissa muissakin linkeissä viitattiin Windowsiin.

29
Onks tietoo,,, miten voisi USB-tikun nimen muuttaa. Tuolla keskustelupalstalla on kerran ollut keskustelu usb-levyn nimen muutosta, mutta meni yli hilseen. Vanhalla WIn-XP:llä homma hoituu helposti, mutta entä Ubuntulla? Pitääkö mennä terminaalikäskyihin vai pystyykö tuossa graafisessa näytössä hoitamaan homman. On tarve nimetä eri usb-tikut omilla nimillään, kun käsittelee useampia tikkuja saman aikaisesti, niin meinaa hermot mennä, kun tuo muistien tulkitseminen menee vaikeaksi noilla koneen antamilla omilla nimillä. Tämä tulee kysymykseen esimerkiksi, kun yrittää tehdä usb-livetikkua ja pitää pelätä, ettei lähde asentamaan sitä väärälle ulkoiselle muistille.

30
Jatkan kokemuksista "nuhapumpun" kanssa;-)
Ensin hyvät uutiset, eli HP Streamissa on nyt asennettuna tuo Ubuntu 19.10 eng. Se lähti liikkeelle vähän nykien, mutta jostain syystä tuntuu paranevan, ainoastaan hiiri joskus nykii. Eilen katselin Arenasta netin kautta wifillä yhden ohjelman ilman ongelmia.
Ikonit ovat muuttuneet joissakin asioissa verrattuna 18.04:ääm, mutta ovat löytyneet, kunhan etsii.
Mutta ennen kuin pääsin maaliin oli mielenkiintoisia asioita?
Siis aluksi tein usb-live (no1) tikun 19.10 ja se ei suostunut toimimaan kokeiluversiona, jämähti, kuten tämän ketjun alussa kerroin.
jossain vaiheessa nyt kopioin uuden 19.10 ISO:n ja tein uuden live-tikun (no2), eikä sekään toiminut, mutta huomasin, että resurssienhallinta näytti kahta eri "muistia" eli Ubuntu 19.1... ja toinen oli casper-rw ????
Tätä casperia ihmettelin, ja päätin formatoida tikun, jotta teen sitten uuden livetikun, mutta eipä tuo sallinutkaan tikun formatointia, yritin jopa vanhalla Win XP-koneellakin, mutta ei.
Lopulta kopioin koneelleni jälleen uuden iso-tiedoston ja päätin siitä tehdä live-tikun  (no3). Sehän onnistuikin, eli tämä operaatio poisti tikulta tuon casperin ja tikulle asentui uusi live. Ja kun katsoin tikun sisältöä, niin ei siinä enää ollutkaan mitään casper-muistia. Mikähän tuo episodi oikein oli?
No tällä live no 3 yritin ensin vain testiasennusta, mutta hyytyi. Lopulta päätin asentaa sen, asennus meni läpi, eng-kielinen ja suomalainen näppis. Ja nyt se on toiminnassa ( 2GB/32GB). System monitor-kuvassa, missä graafisesti liukuu käyrät, näkyy 1,3 GiB swap, eli kai semmoinenkin siinä on käytössä.
Eli elämä jatkuu, pienenä kauneusvirheenä pidän, että samassa koneessa oli alkujaan WIN 10 eikä tökkinyt, paitsi muistin älytön tarve ja nyt paljon pienemmällä muistin tarpeella ( 9 GB ) ilmenee pientä hapuilua.

Lisäys: Koska 19.10 on nyt toiminut moitteetta useita viikkoja, niin on kai aika sulkea tämä keskustelu.

31
Kiitoksia. Hyviä vinkkejä ja linkkejä. Opiskelu jatkuu;-)

32
Täällä keskustelupalstoilla on viisautta paljon enkä viitsisi aina kysellä, mutta jos saisin pienen kommentin. Eli edellisten tapahtumien jälkeen on tapahtunut seuraavaa:
- jäin käyttämään tuota 18.04 eng Ubuntua ja se toimi ok ( siis testikone eli vaikka nimenä HP1)
- uteliaisuuttani asensin tuolta OMGUbuntu sivulta Windows95-systeemin, mikä näytti toimivan, mutta kun yritin sitä poistaa, niin en löytänyt poistio-painiketta ( ei pitäisi mennä leikkimään kokeiluilla, ja koko homma näyttää nyt kadonneen OMGUbuntun sivuilta?), niinpä päätin asentaa uudestaan tuon Ubuntu 18.04:n, koska koneessa ei ole mitään tärkeää
- ei onnistunut asennus, kokeilin 16.04 tikkua ja se asentuikin, no se siitä, mutta en saa enää asennettua 18.04:ää
Kysymykseni lähinnä on, kun otin kuvia tästä peruskäytössä olevasta koneestani ( nimitän sitä nyt HPvanha ) ja vertaan tuohon ongelmakoneeseen ( HP1), niin kiinnittää huomiota tuo ydinmuistien käyttöero, HPvanhassa on 500 MT:sta käytössä 1% ja tuossa ongelmakoneessa HP1:ssä on 500 MT:sta 64% täynnä.
Mitähän meikäläinen on oikein tumpuloinut. Voiko tuo 18.04 ja 19.10 asennusten epäonnistuminen johtua tuosta paljon pienemmästä muistitlavuudesta. Toisaalta en ymmärrä, miten tuo HPvanhan musitin tarve "tyhjäkäynnillä" on vain 1%.
Tällä ongelmalla en nyt halua kauhiast vaivata, mutta jos tulee jotain nopiast mieleen;-)
Muuten noissa kuvissa näkyvät 32GT muistikortit ovat koneiden kiinteitä muisteja ja tuossa HPVanhassa näkyvä 64GT on erillinen muistikortti.

33
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Kosketuslevy pois 18.04
« : 19.12.19 - klo:23.53 »
Kokeilin omalla HP Streamilla, missä on 18.04 ja asetuksista kun laitoin touchpadin pois päältä niin toimi heti. Tuo pelikortin laitto lääpintäpinnanpäälle on hyvä ja nopea ja käytän sitä itsekkin kun kirjoitan tekstejä.

34
Kyllä 2GB / 32 GB kone pelittää hyvin Ubuntu 16.04 ja 18.04 versioilla. Kuten edellä mainittu, niin kannattaa ensin kokeilla usb-tikulta live-asennusta vaikka myymälän esittelykoneella, kannattaa selittää myyjälle, että kokeilu ei mitenkään muuta koneen alkuperäistä asennusta. Ja jos koneessa on sd-korttipaikka, siihen kannattaa hankkia yksi kortti, jolloin koneen muisti onkin jo paljon isompi. Siis Ubuntu,  Ubuntu Mate  ja vaikkapa Lubuntu usb-livetikut mukaan ja kokeilemaan. Ubuntun täydellinen asennus vie n. 10 GB tilaa, kuten edellä todettiin, mutta tuo sd-kortin käyttö lisää käyttötilaa valtavasti, jos sellainen löytyy tai jos usb-liittimiä on useita, niin yhteen ostaa mahdollisimman pienen tikun, niitä on noin 10mm pitkiä olemassa, joten eivät paljoakaan haittaa töröttämällä.

35
Mielenkiintoinen ongelma, miten tehdä kone turvalliseksi lapsille.
Löysin tällaisen linkin
https://www.ubuntupit.com/15-best-linux-for-kids-let-your-kids-learn-linux-with-fun/
Näyttää olevan paljon vaihtoehtoja, tosin monet jääneet ilman jatkokehittelyä.

36
Laitealue / Vs: HP LaserJet 1018 asennusvaikeus
« : 04.12.19 - klo:14.08 »
Kokeilin tuota A. vaihtoehtoa ja todellakin, nyt printteri heräsi henkiin sähkön uudelleenkytkennän jälkeen. Hienoa, ei tarvitse enää turvautua paljon palvelleeseen XP-koneeseenkaan, tässähän tulee täysin Itsenäiseksi.
Kiitoksia hyvistä ohjeista.
Ja varalle jäi vielä tuo B-ohje.

37
Laitealue / HP LaserJet 1018 asennusvaikeus
« : 03.12.19 - klo:19.59 »
HP LaserJet 1018 on aika vanha tulostinmalli, mutta palaan vielä tähän, kun se toimii hyvin. Kyseisen tulostimen suhteen on netissä vuosien varrelta aika monta epätoivoista kirjoitusta.  Omalla kohdalla sain ko. printterin toimimaan varsin helposti, mutta erikoisella tavalla. Ensin käytin ko. tulostinta Windows XP:koneen kanssa ja sitten siirryin Ubuntuun. Tänään vaimo oli katkaissut sähkön tulostimesta mustekasetin vaihdon ajaksi (ohjeen mukaan ). Tämän jälkeen kirjoitin hyytyi eikä toiminut enää Ubuntun kanssa.
Tiesin heti, miten toimin, eli kaivoin vanhan XP-koneen esille, laitoin tulostimen siihen kiinni, sähköt päälle ja tulostin lähti toimimaan heti XP:llä. Vaihdoin usb-kaapelin ubuntukoneeseen ja kas, sekin alkoi tulostamaan. Eli jos printteriä on käytetty win-koneessa ja sitten se kytketään Ubuntu-koneeseen, niin ei mitään ongelmia. Mutta printteristä ei saa katkaista sähköjä, muuten se on jälleen "herätettävä henkiin" win-koneella. Nyt sitten pohdiskelua maatiaisaivoilla, miksei Ubuntulla voi syöttää varsin tyhmälle kirjoittimelle sitä jotakin pientä bittipätkää, minkä win-kone lähettää kirjoittimelle. Tämän luulisi olevan yksinkertainen asia syöttää printterin muistiin jokin  bittijono.
Kun lukee noita ohjeita, miten Ubuntu-mikro liitetään tuohon 1018-tulostimeen, niin on monimutkaista.
Onneksi nämä vanhat mallit pikkuhiljaa poistuvat käytöstä.

38
No niin, sekoilu on tällä kertaa ohi, eli sain asennettua tuon englanninkielisen 18.04-version. Tosin matkalla ohjelma esitti kysymyksiä, joita meikäläinen ei oikein ymmärtänyt eli tällainen kysymys:
The installer has detected that the following disks have mounted partitions: /dev/mmcblk0
Do you want the installer to try to unmount the partitions on these disks before continuing? If you leave them mounted, you will not be able to create, delete, or resize partitions on these disks, but you may be able to install to existing partitions there.
Ja ohjelma oli kehystänyt No-sanan, mutta harmailla aivosoluillani päättelin, että kaikki turha vaan pois ja tökkäsin Yes. Tämän jälkeen tuli vielä jokin kysymys, mutta sitä en jaksanut enää pähkäillä enempää ja lopulta kone alkoi jälleen toimimaan, jee!
Kivoja nämä asennukset, kun kysytään jotain,mitä ei oikein ymmärrä.
No nyt pidän kyllä pienen tauon näissä kokeiluissa ja pysyn työkoneella visusti yhä tuossa 16.04-versiossa.
Tänään taas myös jouduin noihin printterisekoiluihin, kun vaimo nykäs printteristä sähkön irti, mutta se onkin jo toinen juttu, mistä marmatan myöhemmin toisaalla.

39
Ei nyt oikein hyvältä näytä. Ajattelin, että asennan nyt toiseen HP Streamiin, mikä on meikäläisen kokeilukone, tuon 19.10 enkä kokeile Live-USB:nä. Näin sitten asennus alkoi ja menin aivan perusasetuksilla, mitä ohjelma esitti, kunnes päästiin kysymykseen, "Kuka olet". Olin siis valinnut suomen asennuskieleksi. Siinäpä sitten homma tyssäsikin, nimittäin nimimäärittelyjä ei voinut tehdä eli ohjelma ei totellut näppäimiä. Ainoa, mihin näppäimet toimi, oli salasanan anto-kenttä. Hommassa ei päässyt edes paalaamaan taakse päin.
Näin siis pysäytin koneen ja uusi yritys  ja jämähti samaan kohtaan, eli ei hyväksy meikäläistä, mikähän mussa on vikana;-)
No, päätin palata takaisinpäin ja kaivoin usb-live tikun suomi 18.04 LTS:n ja päätin asentaa sen uudelleen, mutta sekin alkoi nyt tökkiä. Parin yrityksen jälkeen kokeilin vielä live-asennusta eli ei lopullista, mutta sekin jossain vaiheessa jämähti.
Nyt kokeilin livetikulta englanninkielistä 18.04 versiota ja se tuntui menevän läpi, eli tuli normaali aloituskuva näkyviin.
Nyt lähetän tämän viestin ja sitten kytken kaapelin tuohon testikoneeseen ja yritän asentaa lopullisen englanninkielisen 18.04 LTS:n. Kerron, miten kävi. Tuo 19.10 kaivelee ilmeisesti meikäläisen konetta aika syvältä, kun vanhatkaan asennuset enää oikein toimi, ikävä havinto.

40
Menee vähän sivuun, mutta kaikki ovat läppäreitä hintaluokassa 200-350 € ja toimivat erinomaisesti nimenomaan Linuxilla. Miksi heittäisin rahaa kaivoon? Vähän aikaa sitten tein 100 sivuisen historiikin tuolla Streamilla sisältäen paljon kuvia, siinä hommassa pikkusen puhti alkoi jo loppua eli oli ajoittain aikaviiveitä, mutta silti Stream jaksoi loppuun. Pelihommat eivät kuulu meikäläisen maailmaan. Mutta 19.10 USB-live toimii tuolla isoimmalla "nuhapumpulla", joten sillä saan tutkailtua hommia.
Kaikki on suhteellista, aloitin töissä PDP-8:lla, sitten 8088 prosessori-koneet ja 20 Mt kovalevy ja dos, sitten mm. HP-800 ja Win 98, mikä on vielä toiminnassa ja jne. On koneet kehittyneet , mutta myös ruokahalukin kasvaa;-)

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 11