Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - HannuK

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 15
21
Kiitos vinkistä. Sieltä näyttää löytyvän.

22
Ubuntu tietokoneissa / Missä Gnoten käyttäjän tiedot
« : 18.04.21 - klo:22.40 »
Katselin kiinnostuneena tuota Gnote-ohjelmaa, mutta kun aloin selvittää, että mihin ohjelma kerää käyttäjän muistilaput ja tiedot, niin niitä en löydä mistään. Ilman tätä tietoa ei paljoa viitsi ruveta käyttämään ohjelmaa, ellei tiedä, mistä voi pelastaa omat tiedot.

23
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Ubuntu Mate:n vaihto Ubuntuun
« : 17.04.21 - klo:20.27 »
Liityn keskusteluun, kun juuri sattumalta tänään päätin tehdä asennuksia, eli aikaisemmin olin päivittänyt Ubuntun 16.04:n Ubuntun omalla päivityksellä 18.04:ään, mutta se ei mennyt ihan putkeen ja sain sen toimimaan, mutta jotenkin se vaivasi. Keskustelu tästä vaiheesta löytyy tämän keskustelupalstan historiasta.
Tänään totesin, että sisäinen ääneni sanoi, että tänään on hyvä päivä tehdä uusi asennus, ja niin ryhdyin hommiin;
- päätin asentaa kokonaan puhtaan uuden Ubuntun ja versio olisi 20.04 LTS ( sitä olin jo kokeillut aikaisemmin )
- ensin kopioin Ubuntu 20.04 iso-tiedoston ( eng-kielisen, koska suomenkielinen lisi taas edellyttänyt torrent-puuhailua ja tuon eng-kielisen saa asennuksen alkuvaiheessa määriteltyä suomenkieliseksi )
- sitten Ubuntun omalla ohjelmalla " Käynnistyslevyn luonti" oli helppo tehdä usb-asennustikku ( min 4 GT koko)
Päätin siis tehdä pikku koneelleni kokonaan uuden puhtaan asennuksen, eli koko levy ( 32 GT ) pyyhkiytyy ja asentuu vain yksi käyttis.
- tässä vaiheessa kannattaa sitten tarkkaan ottaa kaikki mahdollinen talteen eli
-- dejaDubilla varmuuskopio
-- ottaa koko firefox- ja mozilla- piilokansioista kopio (= sähköpostit ja kirjanmerkit )
( tähän väliin on todettava, että ennen näiden siirto toiseen firefoxiin ja thunderbirdiin oli helppoa, mutta herrat ovat nyt tehneet hommasta paljon vaikeamman. Tosena hyvänä vinkkinä voi kokeilla, että sähköpostin Paikalliskansioihin voi kopioida kaikki sähköpostit. Ne löytyvät .sbd päätteisestä kansiosta. Sen voi kopioida vaikka muistitikulle ja sen saa sitten auki toisella koneella olevalla thunderbirdillä, tämä näin lyhyesti hiukan asian sivusta )
-- ja lopuksi kannattaa kerätä ja varmistaa kaikki salasanat ym, koska ne joutuu sitten syöttämään ehkä uudelleen
- kun tämä, korostan vielä, tärkeä alkupuuhastelu on tehty, niin sitten vaan kone sammuksiin, tikku koneeseen ja käynnistys painaen samalla esc tai F9 tai F10 , eli joka konlla se on erilainen, valitettavasti.
- näin pääset valikkoon, mistä saat usb-tikun käynnistymään
- jos on epävarma, niin asennuksessa kannattaa tehdä niin, kuin ohjelma suosittelee. Mulla meni n. 30 min uudessa asennuksessa ja sitten vielä n. 15 min. kun ohjelma päivitti verkosta version nykyhetkeen.
- tästä eteenpäin sitten varovaisesti tutkimaan, miten palauttaa kaikki sähköpostit ja kirjanmerkit koneelle.
- Firefoxin kirjankerkeissä taas jouduin tekemään töitä, ennen kuin sain palautettua ne, mutta se onnitui. Vihjeenä; etsi .mozillan alta kansio"bookmarksbackup" ja kopioi se uuden firefoxin saman kansion paikalle, niin saat omat kirjanmerkkisi takaisin, olikin helppoa, kun sen hoksasi.
Eli tässä lyhyesti ja toivotan onnea matkaan!
Itse olen nyt tyytyväinen, sain "puhtaan koneen" ja koko Ubuntu vie vaan n. 9 GT muistia! Ja kaikki omat tiedostoni ovat yleensä sd- ja usb-tikuilla/korteilla, eli niiden kanssa ei ole ongelmia päivityksissä.

24
Joo kiitos, homma on hanskassa, valitan omaa sekoiluani, mutta ei siitä sen enempää.

25
Kappas, hyvä näin, mutta pieni selitys paikallaan. Mulla on kaksi samanlaista HP Streamia, toisessa tällä hetkellä Ubuntu 18.04 ( tärkeä kone ) ja toinen kokeiluhommia varten ja siinä on ollut jo jonkin aikaa Linux Mint Cinnamon ja tällä koneella tätä juttua kokeilin. Latasin koneelle tuon "käynnistyslevyn luonti"-ohjelman, ikonikin on ihan sama kuin Ubuntu-koneessa, mutta tuo pieni ero näyttääkin olevan juuri tuo, että Mintistä puuttuu tuo kyseinen valinta, mutta Ubuntu-koneessani se on???? Pahoittelen tätä sekoilua. Ja juuri parhaillaan olen päässyt live-kokeiluversioon, eli homma ok.

26
Vastauksena Elohopen pohdiskeluun: Endless on sikäli erikoinen ohjelma, että siitä on olemassa kaksi versiota, eli suppea pelkkä OS ja toinen versio on "laaja", missä on paljon erilaisia elämänaloilta olevia ohjelmia ja tietoja, mm. tietosanakirja jne. Tätä laajaa pakettia myydään valmiiksi asennettuna johonkin edulliseen mikroon ja koko homma on ajateltu pikkulasten käytöstä aikuisiin ja toimii hyvin tietolähteenä, kun ei ole verkkoa käytössä, esim. Afrikassa kaukana kaikesta. Itse OS on suunniteltu mahdollisimman helppokäyttöiseksi, ja siksi siinä ei ole mitään (turhia) säätöjä ja virittelymahdollisuuksia.
Itselläni ei ole mitään käyttökokemusta ohjelmasta vaan lukasin tuosta Forbesin uutisesta ja kiinnostuin. Ehkä Endless ei ole oikein sopiva suomen oloihin, koska täällä on aina verkko ja muutenkin tuo sivistystaso huippua, mutta esim. vanhoille ihmisille, joilla ei pitäisi olla mitään ylimääräistä koneessa, tämä voisi olla yksi ratkaisu ( ei taida olla suomalaista versioita )

Mutta sitten itse asiaan eli kerroin, että en saanut tuota Käynnistyslevyn luontiohjelmaa toimimaan, jotta olisin voinut tehdä live-tikun. Joskus aikoinaan luin innovatiivisuuden kehittämisestä de Bonon kirjasta, missä suositeltiin mm. käymään tavarataloissa, joista voi kimmota jokin ratkaisu omaan ongelmaan. Toinen asia oli nukkuminen ja yön yli märehtiminen. Niinpä aamuyöllä ehkä kello neljän aikaan ongelmaan syntyi toivonkipinä, mikä piti heti aamulla tarkistaa. Ja niinhän se osoittautikin oikeaksi;
Käynnistyslevyn luonti-ohjelma on tehty "jälleen" hyvin minimaaliseksi, eli ohjelma tunnistaa vain Lataukset-kansiossa olevan iso-tiedoston. Minä olin siirtänyt tuontorrentilla lataamani iso-tiedoston muistitikulle ja eihän tuo Käynnistysohjelma sitä löytänyt eikä anna edes mahdollisuutta valita kansiota. Sijitin tuon kokeilemani iso-tiedoston johonkin toiseen kansioon ( Kuvat , Asiakirjat ) eikä Lataukset löytänyt iistäkään. Siis ISO-tiedosto PITÄÄ SIJAITA LATAUKSET-KANSIOSSA. Olisi tästä voinut tuossa ohjelmassa olla joku pieni vinkki.
Mutta nyt aloitan uuden bit-torrent latauksen ja yritän uudestaan toivoa täynnä.

27
Tuosta live-tikusta, niin jos vähänkään enemmän niitä harrastelet, niin olet varmaan itsekin huomannut, että voisi olla mukava jos näitä livekuvia saisi useamman tikulle. Se on täysin mahdollista ja suosittelen lämpimästi kokeilemaan sellaista ohjelmaa kuin Ventoy.

Jep, on noita vanhoja pieniä usb-tikkuja aika monta, joissa on eri distrojen live-versioita, mutta olen todennut, että kun kopioin itselleni tuon ISO-tiedoston, niin siitä on tarvittaessa helppo ja nopea tehdä live-tikku, eli keräilen talteen noita ISO-tiedostoja. Se on ainakin yksinkertaista ja varmaa toimintaa;-)

28
Koska en sitten päässyt latauksen jälkeen eteenpäin live-tikun teossa, niin vielä yksi kysymys. Kun lataus on onnistuneesti loppu, niin ilmoittaako / ilmestyykö näyttöön jokin viesti tms, että lataus päättyi onnistuneesti. Nimittäin tuo vaaka latauspalkki kyllä meni loppuun ja lataus/lähetys osoitti nollaa, mutta mulla ei tuo latausikkuna hävinnyt eikä tullut mitään ilmoitusta onnistuneesta latauksesta, siis eikö homma sittenkään mennyt kunnolla loppuun asti?

29
Kiitos kovasti, vastauksia alkoi tulla pikavauhtia. Ehdin jo itse opiskella ja rohkaistua, eli ymmärsin juonen ja sain homman toimimaan. Vanhakin varis näköjään oppii, mutta kun olin saanut ladattua tuon 3 GT iso-tiedoston, niin sitten en enää saanutkaan käynnistyslevyn luontiohjelmalla tehtyä tuota live-usbtä, vaikka se ennen on multa onnistunut. Pitänee tutkailla hommaa uudestaan ja sitä ennen levätä henkisesti;-) ennen uutta taistoa.
Joka tapauksessa mahtava tämä keskustelufoorumin voima.

Ratkaisu siis oli se, että paneuduin hiukan perusteellisemmin näkemääni, eli avasin tuon Transmission-ohjelman ja kun siinä määritteli asiat huolellisesti, niin homma lähti liikkeelle eli sieltä alkoi vähitellen latautua tuo haluamani tiedosto. Eli merkkaan tämän ketjun ratkaistuksi.

30
Huomasin Forbesin sivuilta mielenkiintoisen OS-järjestelmän eli EndlessOS. Ajattelin, että tuosta voisi tehdä live-tikun, mutta sitten alkoi mennä meikäläisen hilseen yli . Tähän mennessä olen aina saanut ladattua tuon ISO-tiedoston koneelleni ilman ongelmia, mutta nyt pitäisi käyttää tuota torrent-lataustekniikkaa ja parin tumpulointiyrityksen jälkeen luovutin. Eli miten saisin tuon ISO-tiedoston ladattua, jotta siitä voisin tehdä live-tikun. Ohjelmasta on olemassa näköjään kaksi versiota, eli verkossa toimiva ja tuo "kehitysmaa" versio, missä hyvin paljon ladataan itse koneelle, koska nettiä ei aina ole saatavissa. Kokeiluun ja tutustumiseen riittäisi tuo keveämpi versio, ja ehkä siihen voi sitten verkosta ladata tuon täysversion, näin oletan.

31
Jos pohtii, että mikä sähköpostiohjelma on sopivin tai "paras", niin ensin kannattaa selvittää itselleen tuon imap ja pop postisysteemien eron.
Jos on paljon tärkeitä sähköposteja, siis esim. erilaisiin sopimuksiin verrattavia, niin kyllä ne kannattaa kerätä omalle koneelle eikä jättää verkkoon. Omalta koneelta ne saa varmasti varmuuskopioitua.
Itse käytän Ubuntun Thunderbirdiä ja asetuksena  POP3, eli kaikki latautuvat pysyväsi koneelleni.
Thunderbirdissä pystyn helposti jakelemaan postit eri kansioihin aihepiirin mukaan.
Kannataa muuten miettiä sellaistakin asiaa, että jos käyttää eksoottista sähköpostia, niin Ubuntun uudelleen päivityksessä tai asennuksessa saako talteen vanhat postit. Tietenkin pilvessä tätä ongelmaa ei ole, mutta käytän myös gmailia ei-tarpeellisissa asioissa ja gmailissa mielestäni postien rymittely on aika puuhaa.
Koin myös sellaisen elämyksen vähän aikaa sitten, että luulin lähes kaikki gmailini tuhonneeni ja eräässä uudelleenasennuksessa nuo riivatut vanhat postit ilmestyivät yllättäen, mistä en ollut ollenkaan tietoinen.
Siis suosittelen pöytäkoneelle Thunderbirdiä ( tärkeät postit )ja puhelimeen tai padiin sitten tuota gmailia ( huuhaa-postit ). Nehän saa myös ohjattua Thunderbirdiin, jos haluaa. MOT

32
Tässä nyt kulkee kaksi samaa 16.04->18.04 siirtymä keskustelupalstaa. Juuri päivittelin omia kokemuksiani tuohon toiseen aloittamaani ketjuun.

33
Tässä kulkee nyt samanaikaisesti kaksi keskusteluketjua päivityksestä 16.04 -> 18.04. Tämä ketjun aloitin ja siksi jatkan nyt näitä omia uusia elämyksiä tässä ketjussa. Merkitsen kyllä tuohon toiseen ketjuun maininnan täsät ketjusta.
Kertausta: Koska Ubuntu 16.04 LTS tuki päättyy nyt keväällä niin päätin päivittää homman. Siitä tämän keskusteluketjun alkuosa.
Kaikki ei mennyt aivan nappiin, mutta homma kuitenkin toimi.
Ja nyt sitten uutta asiaa:
- Ubuntu 18.04 valmiustilasta paluu ei näyttänyt sellaiselta, mikä oli aidossa 18.04 sovelluksessa, siis jokin oli vinksallaan, mutta toimi.
- Läppäri tuntui silloin tällöin jumittuvan lukkoon eikä muu auttanut kuin käynnistää uudelleen, tätä epävarmuutta ei aikaisemmin esiintynyt.
Tämän takia päätin tehdä kokonaan uuden live-usb-tikkuasennuksen koneelle. ( Tässä mikrossa ei mulla ollut mitään tärkeää, joten oli helppo lähteä kokeilemaan )
1. Päätin ensin ottaa uuden DejaDub-varmuuskopion usb-tikulle
Pyrin siihen, että en näissä kirjoituksissa arvostele kärkkäästi hommia, mutta tässä vaiheessa "paloi päreet". Nimittäin 16.04 näytti yleensä, jos mikro oli jotain tekemässä, varmuuskopioinnissa tuli aina pieni ikkuna näkyviin, mistä näki homman etenevän. Nyt sitten olikin tämä uusi 18.04 versio ja siinä on nyt jätetty käyttäjän informoiminen täysin retuperälle. Kun olin käynnistänyt tuon DejaDub-varmuuskopioinnin, niin mitään en huomannut kuvaruudulla. Odottelin varmuuden vuoksi melko pitkään ja kun ei tapahtunut mitään, niin lähdin yrittämään uudestaan. Tässä sekoilussa enoikein tiedä, miten homma meni, mutta jossain vaiheessa tajusin, että 18.04 näyttää säälittävän pienen pyöreän merkin kuvaruudun oikeassa yläkulmassa ja sen muka pitäisi käyttäjän havaita.
Homman suunnittelija on unohtanut ns. informaatioergonomian täysin. Asia on vakava, koska näyttöpäätteitä on monessa tärkeässä paikassa, ydinvoimalaitosten valvomoissa, matkustaja- ja sotilaslentokoneissa, sairaaloissa jne. Jos tehdään tällaisia perusvirheitä, eli esitetään tapahtuma pienellä merkillä, mikä ei edes vilku ( sektori täyttyy hyvin hitaasti ), niin varmasti käyttäjät tekevät pahoja virheitä. Lyhyesti: 18.04 stä lähtien koneen työskentely on tehty todella vaikeaksi havaita ( kopioinnit, lataukset jne ). Tämä lienee Debianin ongelma. Siis ensimmäinen varmuuskopiointi oli lähtenyt käyntiin, mutta en huomannut tuota viehliäistä pientä ympyrän sektoria, vaikka sen toiminta oli kyllä tuttu. Viheliäinen homma!
No niin, varmuuskopioinnin jälkeen otin vielä firefoxista ja thunderbirdistä nuo xxx.default tiedostojen kopiot. Näin olin valmis asentamaan uuden version 18.04:stä.
( Kaikki muut omat tiedostoni ovat yleensä koneeseen liitetyssä SD-muistikortissa, eli ne tiedot olivat turvassa )
USB-tikulta asensin 18.04.5 version, suomenkielisenä. Homma meni n. 20 minuutissa.
Kokeilin konetta ja nyt esim. valmiustilasta paluun ikkuna näytti olevan "se oikea".
Tämän jälkeen ajoin DejaDubin varmuuskopioinnin. ( tässä on nyt pakko todeta, että toivottavavasti tuo viimeisin varmuuskopiointi meni oikein, vaikka sekoilin tuon merkkiympyrän kanssa, mitään virheilmitusta varmuuskopioinnista ei tullut )
Varmuuskopioinnin palautus toimi ongelmitta ( ainoa huomautus on se, että kun joutuu määrittelemään palautuksen lähtökansion, niin se pitää kirjoittaa eikä näy esim. valikkona).
Sitten seurasi tarkistuksia:
Firefox näytti juuri samanlaiselta, mitä se oli ollut aikaisemminkin, eli ok.
Thunderbird näytti myös toimivan kuin ennen, eli sähköpostit löytyivät, mutta sitten, kun suljin sähköpostin, ja kännistin uudestaan, niin Thunderbird ei lähtenytkään käyntiin. Siinä sitä oltiin.
Tutkimusteni jälkeen totesin, että 16.04 versiossa oli tuo xxxx.default tiedosto, mutta 18.04:n thunderbirdiin oli ilmestynyt kaksi samantapaista tiedostoa eli xxxx.default ja yyyy.default-release.
Tästä sotkusta ei meikäläisen järki enää selvinnyt, vaikka miten kokeilin. Poistin sähköpostiohjelman ja asensin uudestaan ja kokeilin kaikenlaista, mutta ei vaan lähtenyt toimimaan. Homma oli joskus aikoinaan toiminut 16.04:llä ja niin neuvottiin itse thunderbirdin ohjeissakin, homma tuntui helpolta. Nyt ilmeisesti uusi sähköpostiohjelma on muuttunut ja se ei osaa tuota vanhan version siirtoa, mutta kummalista oli se, että DejaDubin-uudelleenasennuksen jälkeen sähköposti toimi, mutta ohjelman pysäyttämisen ja jälleenkäynnistämisen jälkeen se ei enää edes käynnistynyt.
Lopulta kopion  yyyy.default-release -> Mail -> Local Folders kansioon omia sähköpostin alikansioita ( aina kaksi tiedostoa Nimi1 ja Nimi1.msf) Näin sain pakolla kaikki sähköpostit tuohon uuteen s-postiohjelmaan.
Miten saan vielä nuo vanhat s-postiosoiteet, sitä en ole keksinyt.
Tässä sitä nyt mennään ja pitää lepuuttaa vähän aikaa hermoja, ennenkuin jatkan mitään. Ja seurailen, että lukittuuko kone, kuten aikaisemmin teki.

34

- sitten voi vielä tehdä helpohkon "varmuuskopioinnin", eli kerää kopioimalla talteen kaikki omat kansiot, joita keksii ja sen lisäksi kopioi Thunderbirdin ja Firefoxin  xxxx.default tiedostot, missä on käyttäjän kaikki asiat.


Jälleen kantapään kautta opittuna varoituksen sana. Tuo edellä mainitsemani keino ottaa talteen thunderbirdin xxxx.default tiedosto ei uusimmassa live-usb- asennuksessa 18.04 järjestelmään enää toiminutkaan. Thunderbirdin omakin ohje on muuttunut eli sitä kannattaa lueskella.
Lyhyesti: koko piilotiedosto .thunderbird Koti-kansiosta kannattaa kopioida talteen, silloin on jo turvallisilla vesillä, vaikka mitä tapahtuisi. Palaan asiaan myöhemmin, tuli niin paljon uusia kokemuksia eilen illalla, mutta tämä varoituksena ensialkuun.

35
Muisti palaa pätkittäin, eli hiukan lisää ajatuksia;
- Ganymedes totesi edellä, että ei kannata palauttaa piilotiedostoja. Tähän kyllä poikkeuksena tuo Firefox ja Thunderbird ( jos niitä käyttää ), eli niiden edellä mainitsemani default-tiedostot ovat piilotiedostoja, ja niiden avulla saa koko oman sähköpostin ja netin omat kirjanmerkit uuteen asennukseen.
- mutta sitten vielä kannattaa miettiä ; jos on joutunut vanhassa järjestelmässä työn ja tuskan avulla asentamaan esim. kirjoittimen ajurit, niin puhtaassa asennuksessa voi sama ruljanssi olla edessä. Päivityksessä nämä ajurit säilyvät. Siksi en itsekkään tee nyt uutta päivitystä, kun Brother-laasertulostin yhä toimii, kun tein Ubuntu-päivityksen. Toisaalta uusissä versioissa saattaa jotkut hommat toimia, kun taas vanhassa ne eivät toimineet, esim. HP DeskJet 2632 skanneri ei toiminut 16.04:ssä, mutta 18.04:ssä se toimii ilman mutinoita. Eli päivityksessä ei tarvitse asennella ohjelmia uudestaan, ne siirtyvät päivityksessä ( tämä varauksella )36
Itse juuri päivitin 64bit 34 Gt HP-läppärini Ubuntu 16.04 versiosta 18.04 versioon tuon Ubuntun oman päivitysmekanismin mukaisesti. Siitä kirjoittelin ja kyselin hiukan neuvoja täällä keskustelupalstalla. Ei mennyt ihan putkeen tuo päivitys, mutta kuitenkin nyt toimii 18.04 versio. Ajattelin, että meikäläisen pitänee lisätä yksi ohjesivu noihin mun tekemiin oppaisiin, missä käsitellään kadunmiehen tasolla tuota ohjelmapäivitystä. Tässä nyt kantapään kautta pari kommenttia:
1. Tuo Ubuntun oma päivitys-ohjelma kyllä toimii, mutta ei ilmeisesti tee täysin puhdasta päivitystä.
Jos esimerkiksi on kokeillut ja käyttänyt erilaisia ohjelmia ja sitten on ne poistanut, niin ilmeisesti home/koti kansioon saattaa jäädä jotain turhia kansioita noista kokeiluista
2. Kuten tässäkin on jo todettu, niin varma siirtyminen on kokonaan uudelleen asennus, mikä on periaatteessa helppo ja varma, kunhan pari asiaa on hoitanut
- varmuuskopiointi esim. DejaDubilla ( kannattaa ehdottomasti tehdä ), kerää talteen koko käyttäjän kaikki materiaalit
- sitten voi vielä tehdä helpohkon "varmuuskopioinnin", eli kerää kopioimalla talteen kaikki omat kansiot, joita keksii ja sen lisäksi kopioi Thunderbirdin ja Firefoxin  xxxx.default tiedostot, missä on käyttäjän kaikki asiat.
- sitten on luotava tuo usb-live-tikku, ja sen avulla onkin helppo asentaa uusi Ubuntu-versio
- tässä sitten kannattaa miettiä, palauttaako omat tiedostot tuolla DejaDubilla, jolloin siirtyvät myös nuo alussa mainitsemani hyödyttömät kokeilukansiot tms. Vai riittääkö noiden itse kerättyjen kansioiden kopioiminen ja Firefoxin ja Thunderbirdin .default tiedostojen vaihto omiin.

Unohtuiko jotain vai menikö jokin esityksessäni pieleen?

37
Ohjeen mukainen tapahtumaketju näkyy tässä ja ilmeisesti nyt koko Unity on kuopattu, oletan näin.

38
No joo, enpä huomannut, että tuossa kirjautumisikkunassa on tuo rattaan kuva ja siitähän löytyi vaihtoehdot Gnome, Wayland ja Unity.
Nyt rupes näyttämään 18.04 tyyliltä.
Nyt vielä kysyisin
1. Miten tuo Wayland oikein poikkeaa käytännössä
2. Miten saa tuon Unityn poistettua kokonaan vai voiko sitä ja kannattaako yhä käyttää tarvittaessa ( makuasia )
Kiitoksia joka tapauksessa opastuksesta.

39

Kirjaudu ulos työpöydältä ja valitse kirjautumisnäytössä hammasrataskuvakkeen kautta työpöydäksi "Ubuntu" tai "GNOME" ennen kuin kirjaudut takaisin sisään.


No niin, eipä tuolta haun kautta löytynyt apua.
Sitten suoritin nuo sudo-käskyt ja jälleen näyttö säilyi Unityna.
Ja nyt tuli ongelma, eli miten kirjaudutaan ulos työpöydältä? Kokeilin kirjautumista ulos käyttäjänä, ja sitten kirjauduin uudestaan, mutta tuota valitaikkunaa ei tullut ja näyttö on jälleen Unityn.

PS. Pieni tulkintavirhe ekaan tekstiini, eli levyllä on vain tuo 9,9 Gt vapaata, ei siis suurta muutosta. ihmettelinkin, koska kaikki nuo asentamani muut ohjelmat ovat yhä säilyneet koneella.

40
No niin, nyt päätin päivittää pikkukoneen 16.04stä 18.04ään. Ratkaisseva syy oli ehkä havainto, että tämä 16.04 ei toimi oikein luotettavasti enää näillä videoveuvotteluohjelmilla, ainakin takelteli Google Meetsin kanssa. Toinen meikäläisen HP pikkuläppäri, missä tällä hetkellä on Linux Mint Cinnamon uusin versio, toimii Google Meet hyvin.
Joku kyseli aikaisemmin, mistä löytyy tuo päivityksen käynnistys. No, löysin sen Järjestelmäasetukset - Tiedot kohdasta, ja ei kun päivittämään.
Ennen sitä olin ottanut DejaDub-varmuuskopion, ja isolle irtokovalevylle kaikki kansiot, joissa oli omia tiedostoja ja myös kopioin sekä Thunderbirdistä ja Firefoxista nuo default-tiedostot, joissa tiesin olevan kaikki sähköpostit ja muut henk.kohtaiset mieltymykset. Muiden ohjelmien, joita olin lataillut, annoin olla ja jos ne poistetaan päivityksessä, niin onhan ne helppo asentaa uudelleen. Lähtötilanteessa koneen kovalevyllä oli 18,8 Gt käytössä ja 8,8 Gt vapaana. ( Pikkukone ).
Ja ei kun päivittämään. Ensin tuli muutama kysymys, joita en oikein tiennyt ( liittyi kai noihin paketti-hommiin ) ja sitten kone jo ilmittelikin, että päivitys saattaa kestää pari tuntia. Onneksi tuli ilmitus, että näytönsäästäjä otettiin pois päältä, eli ei koko ajan tarvitse istua vieressä seuraamassa.
Kone rupsutti ja adrenaaliini oli pinnassa, jospa jotakin odottamatonta tapahtuu.
Mutta niin vain kone paineli eteenpäin päivityksessä, mutta loppupäässä alkoi hiukan outo sekoilu. Ensin annoin luvan poistaa vanhentuneita hommia ja sitten hetken kuluttua kone oikeastaan pysähtyi ja näytti siltä, että mitään ei ole tapahtunut, BionicBeawer oli ilmestynyt, mutta kaikki vasemman reunan ikonit olivat entisellään, jopa ylin Unity-painike oli paikoillaan. Olin odottanut, että palkki alkaisi näyttämään 18.04:n palkilta, koska ko. versio oli jo entuudestaan tuttu. Ei ollut vasemmassa alakulmassa tuota ruudukkopainikettakaan.
Käynnistin koneen uudestaan ja sama näky. Kun tarkemmin paneuduin kuvioihin, niin näkymä on sama, mikä oli 16,04, mutta Järjestelmäasetusten Tiedot ilmoitti järjestelmän olevan 18.04. Unity painike toimii kuin ennen, mutta tiedostojenhallinta on muuttunut 18.04 versioksi, eli valikot ylhäältä ovat hävinneet (valitettavasti) ja on tuota mustaa pohjaa. Samoin ikkuniden sulkeminen tapahtuu yhä oikeasta yläkulmasta.
No, olin tottunut tähän 16.04 ulkonäköön ja se on nyt tässä 18.04:ssä minulla yhä sama, mutta pitäiskö sen todella olla näin, koska live-usb-tikulta asennettuna saan kyllä eri graafisen eli Gnome-näytön.
Ja kaikki, mitä olen ehtinyt testailla, näyttää toimivan.
Entä muistinkulutus; nyt on käytössä 8,1 Gt ja vapaata 29,1 Gt. Hulppea tilan vapautuminen.
Minulla ei ole mitään valittamista Unityä kohtaan, mutta hiukan yllättävää oli tämä päivitys.
Vaikka kaikki meni hyvin, vaikkei ihan niin kuin oletin, niin suosittelen kyllä ennen päivitystä tekemään itselleen uuden usb-livetikun uudesta versiosta, mihin halaa päivittää. Siitä Ubuntun asentaminen menee puolessa tunnissa, mutta sitten joutuu palauttelemaan noita omia tiedostojaan, kuitenkin homma on selväpiirteinen ja se usb-tikku toimii eräänlaisena pelastusrenkaana, jos myöhemmin tulee ongelmia.
Näin nyt mennään ja seuraillaan tilannetta.

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 15