Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - HannuK

Sivuja: 1 2 3 [4] 5 6 ... 14
61
Ubuntu tietokoneissa / Outo ilmoitus
« : 15.06.20 - klo:16.24 »
Yhdelle koneistani on ilmestynyt tällainen kysymys, enkä oikein keksi, mistä tämä tuli. Onko urkintayritys vai/ja pitääkö hyväksyä. Ilmestynyt pari kertaa enkä tietääkseni ole asentanut mitään uutta. Ubuntu 16.04 käyttiksenä.

62
" toi asennustikku sitten taas poistaa kaiken"

Hyvä huomio, kirjoitin varomattomasti, tarkoitin, että asennustikulla voi etukäteen harjoitella uutta versiota.

63
Palaan vielä tähän "mummeli 66":n ongelmaan. Löysin nimittäin verkosta oheisen linkin
Why and How to Install Unity 7 Desktop on Ubuntu 18.04 LTS
https://www.linuxbabe.com/ubuntu/install-unity-desktop-ubuntu-18-04-lts
Koska itse olen vielä 16.04:n käyttäjä, niin piti kokeilla tuota.
Siis kun on aika hyvästellä virallinen Ubuntu 16.04 LTS ja päivittää 18.04 LTS tilalle, niin sitten seuraavaksi lukemaan tuota ohjetta.
Ohje on selkeä ( meikäläisellekin ) ja onnistuin asennuksessa. Alussa salasanan yhteydessä voi valita, käyttääkö Gnomea vai Unitya ( 16.04 ).  Kun valitsee Unityn, kone toimii kuin alkuperäinen 16.04, ainoa oli tuo Tiedostot-ohjelma, missä ei ollut noita ylävalikoita ( jotka ovat mielestäni juuri plussa verrattuna nykyisiin "piilovalikkoihin").  Kun asensin Nemo-tiedosto-ohjelman, niin sen mukana tuli nuo kaipaamani ylävalikot.
Olen nyt koemielessä käytellyt tätä 18.04 Unity-versiota pari viikkoa tällä pikku HP Streamilla, ja homma toimii. Koska sisuksissa pyörii Ubuntu 18.04, niin siitä johtuu muuutamia parannuksia. Kone löytää heti halvan HP DeskJet-2600 printterin ja myöskin skannausohjelma toimii heti.
Tämä kokeilu paljastaa myös sen, että kuinka viisas tämä Linux/Ubuntu filosofia on. Mietin, miten päivitysten kanssa käy tällaisella sekasikiöllä, mutta kun tuli yksi päivitys, niin kaikki toimi hienosti eli paketit eivät sotke toisiaan, vai miten sen oikein pitäisi sanoa. Hieno homma.
Tuo Wayland-vaihtoehto ei oikein sano mulle mitään, kokeilin, mutta en keksinyt mitään erikoista? Ilmeisesti se ei tuo tällaiseen pikkuläppäriin mitään uutta vaan on tarkoitettu muihin hommiin.

64
Kyllä tämä "usb-creator" on jatkuvasti mukana näissä perusohjelmissa.
Täydennän vielä:Juuri tarkistelin eri usb-asennustikuilta, niin ainoa, mistä en nyt löytänyt, on 20.04, muissa se on mukana. Ja samalla luontiohjelmalla olen tehnyt myös muita usb-distroja, eikä missään ole ollut ongelmia.

65
Mun on kysyttävä, että mitä nimeä käytetään Ubuntu 16.04 ( ja muissakin myöhemmissä versioissa ) omassa käynnistyslevyn luontiohjelmassa. Ohessa ko. ikonin kuva. Koska hillalla tuntui olevan Ubuntu 16.04, niin miksi tätä ei käytetty, vai onko tämä juuri tuo  Unetboot. Itse olen käyttänyt tuota "ikoni-ohjelmaa" jatkuvasti, eikä koskaan ole ollut mitään ongelmia. Siis teen aina usb-käynnistystikkuja en cd-levyjä.

66
Asiaa hiukan sivuten, ainakin uudessa Ubuntu 20.04:ssa on seuraava ominaisuus, eli kun koneen on käynnistänyt lepotilasta, niin aloituskuvan ilmestymisen jälkeen voit heti aloittaa salasanan kirjoittamisen. Kursoria ei tarvitse viedä salasanan kohdalle. Kun hiukan on salasanaa kirjoittanut, ilmestyy ruudulle tuo salasanan kenttä ja siinä on valmiina jo kirjoitetut kirjaimet.

67
Tässä Acer Aspiressa on 2Gt RAM ja kovis 80Gt.

Jatkan vielä hiukan, eli vaihtoehtoja on aika paljon ja ratkaisuun vaikuttaa eri asioiden painoarvo
- jatkat nykyisellään useampia vuosia, kunnes joku ohjelma ilmoittaa, että ei enää suostu toimimaan
(Linuksissa/Ubuntussa tuo virusasia ei ole kovin olennainen asia, eli on turvallinen). Tämä on halpa ratkaisu
- vaihdat johonkin kevyempään versioon, Ubuntu Mate tai vastaava. Käyttö on ihan samanlaista kuin Ubuntulla
- kokeilet uutta Ubuntua usb-tikulla (tikulla voi kokeilla myös noita muita kevyempiä jakeluita) , ja asennat, jos vaikuttaa toimivan. Minkähänlainen oli tuo kovalevy, oliko se ns. vanhanajan pyörivä ts. aika hidas vai uusi "ei pyörivä". Konetyypistä riippuen voit ehkä lisätä huollossa lisää keskusmuistia
- nuo vanhat toimistokoneet voivat olla edullisia ja hyviä, mutta lienevät kuitenkin ehkä hiukan vanhaa tekniikkaa
- uuden koneen hankinta, arvelisin, että noin 300-400 € riittää hyvään uuteen peruskoneeseen "meille jo elämää kokeneille";-)
Ja kuten edellä todetetiin, niin tältä palstalta löytyy apua tarvittaessa.

68
MTV3 ei toiminut Firefoxilla eikä Chromiumilla, mutta kun asensin Chromen, niin alkoi pelittää. Kaupallisista osista en tiiä, katselen ilmaisia.

69
Tarkennuksena täytyy sanoa, että kun ostin HP Streamin ( n. 200€ ), niin poistin siitä ensin koko Windowsin ja sitten asensin Ubuntun. Tällä samalla tavalla nyt pyörittelen/käyttelen kahta Streamia ja yhtä vähän järeämpää HP läppäriä ( hintaluokka 350 €), siis kaikki ilman Windowsia eikä ongelmia ole ollut. Itsekkin ihmettelen joskus. Myöskään pelimaailma ei kuulu ohjelmistooni.

70
En ole varma, ymmärsinkö oikein, mutta 16.04 tarjoaa mahdollisuuden linkittää kohde suoraan työpöydälle. Ubuntu 18.04 en ole varma linkityksestä. Oheisessa kuvassa linkitin forum-ubuntun keskustelupalstan suoraan työpöydälle kuvan mukaisesti. Eli vedin Firefoksin kuvassa näkyvän keskusteluikonin työpöydälle. Valitettavasti tuo itse keskustelupalstan kuvamuoto ei säilynyt.

71
No ainakin vuoteen 2021 asti voit olla rauhallinen. Ja ehdotan yhdeksi vaihtoehdoksi, että huolehdit tiedostojesi varmuuskopioinnista ja jatkat tuota Ubuntu 16.04 pitoa, kunnes se rupee tökkimään, voi mennä monta vuotta, tiiä häntä. Ja tee/teetä vaikka Ubuntu 18.04 tai 20.04 käynnistystikku ja kokeile, toimiiko se koneessasi. Jos toimii, niin silloin voit olla rauhassa,  asennat sitten sen uuden version, kun saat tarpeeksesi tuosta 16.04 versiosta. Kun asennustikun on hankkinut ja osaa sitä käyttää, niin Ubuntun vaihto kestää noin puoli tuntia ja sitten taas elämä jatkuu. Itselläni on tuo halvin mahdollinen läppäri eli HP stream 1,8 Gt keskusmuistia ja sekä 16.04, 18.04 ja 20.04 toimivat kaikki moitteetta, eli ei mitään huolta.

72
Oppaiden kehittäminen / Vs: Ubuntu 20.04 opasvihko
« : 10.05.20 - klo:23.52 »
No nyt se on väännetty suomeksi, ei täydellinen, mutta siihen ei pidä pyrkiäkään. Sitten joskus täydentelen.

73
Oppaiden kehittäminen / Vs: Ubuntu 20.04 opasvihko
« : 09.05.20 - klo:17.47 »
Pahoittelen, tuli vähän töpeksittyä, kun vaihdoin englanninkielisen asennuksen suomenkieliseen ja siinä ei kaikki muuttunutkaan suomeksi. Asensin koko Ubuntun uudestaan suomenkielisenä ja kas, kaikki valikot ym onkin suomenkielistä. Siis muutaman päivän sisällä ohje muuttuu täysin suomenkieliseksi.

74
Oppaiden kehittäminen / Ubuntu opasvihko
« : 08.05.20 - klo:23.31 »
No niin, on taasen puuhasteltu ja opas uudesta Ubuntu 20.04 LTS versiosta aloittelijoille on valmistunut. Opas täydentyy, kun uutta tietoa on käytettävissä. Toivottavasti on avuksi.
Ja tässä linkki, mistä latautuu opas.
Ubuntu 20.04 LTS opas
https://www.ubuntutor.com/ubuntu20fin/Ubuntu%202004%20ohje.pdf

75
Nyt meni noloksi tää homma. Sanasokeus vaivaa, tietenkin tarkoitin LibreOfficea. Kiitoksia terävästä havainnosta. Korjasin tuon otsikon, mutta yhä edelleen Impressissä hiirellä kohteen kopioiminen ja sen jälkeinen Liittäminen sekoilee.
Tarkistin juuri saman asian Writerissa, eli tein Text boxeja pari kappaletta ja kun rupesin niitä hiirellä kopioimaan, niin sama sekoilu jatkui, eli Paste-käskyllä toi edellisen copyllä määritellyn boxin. Käytin tässä eng. kielistä Libreä, sillä ei ilmeisesti kuitenkaan ole mitään merkitystä.
No ehkä tämä korjaantuu lähitulevaisuudessa.

76
Pelkällä hiirellä tai padilla työskennellessä, siis kohteen klikkaus oikealla painikkeella ja siitä valikosta hiirellä osoittamalla Copy jne.

77
Ubuntun 16.04 ja 18.04 versioiden mukana tullut (olin vahingossa kirjoittanut OpenOffice) LibreOffice on toiminut moittetta, mutta kun nyt asensin uusimman Ubuntu 20.04:n, niin huomasin Impressillä työskennellessäni kopioinnin toimivan kummallisesti hiirellä. Kun klikkaan jonkin tekstikentän tai kuvan ja klikkaan hiiren vasemmalla valikon näkyviin ja valitsen copy ja sitten jossain toisessa kohdin valitsen paste, niin ohjelma tuokin edellisen valitsemani objektin. Minun pitää aina pari kertaa klikata kohdetta ja valita copy, ennen kuin ohjelma suostuu kopioimaan ko. kohteen. Toinen  tapahtuma on, että välillä kopiointi muuttaakin valitun tekstin vientikohdassa kuvaksi, aivan satunnaisesti.
Onko kenelläkään samanlaisia havaintoja?
Jos käytän ctrl + c ja ctrl + v käskyjä, niin silloin kaikki toimii oikein.
Muuten pikku HP Streamilla tuntuu uusi versio toimivan luotettavammin kuin vanhassa 16.04:ssä, missä aina välillä ohjelma ryhtyy pelastamaan palauttamalla, minkä se kylläkin aina tekee onnistuneesti.

78
Voi olla, että CD-levy on ihan kunnossa, mutta aikoinaan poltto/luku ei ollut aivan viimeisen päälle ja siksi jollain CD:llä kirjoitettu levy ei toiminut toisella CD-värkillä. Asiaan saattoi vaikuttaa myös valittu kirjoitusnopeus. Eli voisi kokeilla useammalla eri CD-lukijalla, ehkä juuri sellaisella vanhemmalla lukijalla. Meikäläisellekin on kerääntynyt useampiakin cd-laitteita ja aina on jokin niistä suostunut lukemaan levyn.

79
PS. Eihän vaan ole laitteen suojakoskettimellinen verkkojohdon sähkötöpseli liitetty tavalliseen 0-luokan seinäpistorasiaan, jossa ei ole maadoituskosketinta? Kun laitteen maadoitus on "ilmassa" kelluu koko laitteen runko määräämättömässä potentiaalissa ja pelkkä staattinen varaus käyttäjältä saa sen boottaamaan.


Tulee mieleen hamaasta historiasta, että eräässä teollisuuden valvomossa tietokone ja kirjoitin olivat eri vaiheiden pistorasioissa ja vaiheiden välillä oli turhan suuri potentiaaliero, minkä seurauksena oli mystisiä ongelmia. Lyhyesti sanottuna kannattaa samasta pistorasiasta ottaa sähkösyöttö kaikille tietokoneen laitteille. Tässä ongelmassa tuskin on tästä kysymys, mutta kun tuli mieleen, niin kerroin varoitukseksi.

80
Ei minun mielestä uudelleenasennuksessa mitään omia tietoja menetä. Ensin otat kopion home/koti kansiosta, siinä tulee talteen omien tiedostojesi lisäksi Thunderbirdin koko sähköpostisi osoitteineen ja Firefoxin omat suosikkilinkit. (Huom. Ne ovat piilotiedostoja, mutta Näytä Piilotiedostot tuo näkyviin nämä pistealkuiset tiedostot ja kansiot) Valmista sitten uusi ( jos ei ole valmiina, nimittäin kannattaa pitää tallessa ) iso-käynnistyvä Ubuntu-tikku haluamastasi Ubuntu-versiosta. Kun varmuuskopiot on tehtu ja sinulla on tuo asennustikku, niin sitten vaan asentamaan uudestaan koko Ubuntu. Aikaa menee n. 20 min. Tämän jälkeen voit kopioida Firefoxin ja Thunderbirdin  määrätyt kansiot asennuskansioiden tilalle, jolloin saata aivan alkuperäiset omat asiat käyttöön. Lue nämä ohjeet hyvin etukäteen, en ala tässä neuvomaan, mutta helppo on tehdä. Ja lopuksi kopioit haluamasi loput asiat takaisin. Musiikin ja videot ym. toimitaan osapuilleen samalla tavalla, mutta kansio ei ole home vaan media ( muistaakseni).
Olen tehnyt itse pari kertaa tämän operaation, ja se on helppo homma, mutta kysy neuvoja, jos menee vaikeaksi.

Sivuja: 1 2 3 [4] 5 6 ... 14