Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - HannuK

Sivuja: [1] 2 3 ... 20
1
Ubuntun kehitysversio / Vs: Informaatioergonomiaa
« : 24.03.24 - klo:22.53 »
Tuota noin, kiitos vinkistä, mutta menee tuo linkin sisältö sen verran hilseen yli että ... Ainakin yritin ;-)

2
Ubuntun kehitysversio / Informaatioergonomiaa
« : 24.03.24 - klo:11.50 »
Tämä alue on kai oikea paikka hiukan purnata. Aikoinaan opiskelin tuota informaatioergonomiaa, siksi se on lempiaiheitani. Nykyään sana on täysin tuntematon, valitettavasti.
No sitten itse asiaan. Jollain varmaan on yhteydet tuonne Ubuntun kehittäjätiimiin ja voisi välittää sinne tämän purnaukseni. Nimittäin jo useammassa Ubuntu-versiossa on tuo tiedoston kopiointia tai siirtoa osoittava näytön oikeassa yläkulmassa oleva pieni ympyrä, minkä sektori täytyy sitä mukaa, kun siirto tai kopiointi etenee. Tämä ympyrä on vihoviimeisen vaikea huomata, koska siinä ei vilku tai liiku oikeastaan mikään. Mitä suurempi siirron määrä, sitä hitaammin tuo sektori täyttyy.
Olen varma, että tätä työvaiheen keskeneräisyyttä ei helposti huomata ja käyttäjä menee tekemään jotain, mikä sotkee homman, esim. kesken siirron nykäisee irti usb-tikun tms.
Ehdottomasti tuo pieni ympyrä pitäisi vilkkua, jolloin sen huomaa. Myöskin tuo näytön keskellä esitettävä pieni ikkuna, missä näkyy janana toimenpiteen tilanne, on hyvä, mutta se ei ilmesty automaattisesti vaan käyttäjän on joko klikattava tuota pientä ympyrää tai sitten vasempaan reunaan ilmestynyttä ikonia. Siinäkin ikonissa näkyy janana tuo työn eteneminen, mutta sitäkään kukaan ei huomaa, kun jana on kovin lyhyt ja se ei vilku. M.O.T

3
Täytyy myöntää, että kouluaikana en ollut mikään välkky noissa vieraissa kielissä, oli kuin kivirekeä olisi vetänyt. Mutta maailma muuttuu. Aikoinaan tutustuin Ubuntuun ja en ollut tyytyväinen oppimateriaalien helppouteen ja siksi piti tietenkin tehdä oma opas. Huomasin, että ei tuolla maailmallakaan ollut mielestäni hyvää ( tämä on siis oma mielipide ), joten olihan se väännettävä englanniksi. Apuna oli Googlen kääntäjä. Näin vuodet vieri ja tajusin, että espanjan kieltä puhuvia on maailmassa paljon ja samalla keksin, miten helposti käännän koko materiaalin Googlella. Näin syntyi espanjan ja ranskankieliset versiot.
Eilen luin Mikrobitistä, että Intiassa on paljon Linuksin käyttäjiä. Niinpä tänään julkaisin Ubuntun ohjeen hindin kielellä, kyllä tämä bittimaailma on ihmeellinen.
Näen päivittäin, kuinka paljon oppaitani on maailmalla latailtu, yleensä kokonaislatausmäärä vuorokaudessa on noin 80-110, alkuaikoina enemmän, nyt on hiukan vähentynyt. Myös näen maat, joista on latauksia tehty, USA aina johdossa, sitten yleensä Suomi ja Espanja. Kuukausittain yli sata maata on käynyt lataamassa. Välillä on jokin maa noussut lähes kärkeen, viime kuukausina Intia, siksi aktivoiduin tuon Mikrobitin jutun takia.
Hassu fiilis, kun näitä tekee. Sopivaa puuhaa eläkepäivillä.
PS. Miten varmistan, että Google kääntää oikein? Käytän lyhyitä lauseita, englannista käännös ensin hindiksi ja sitten hindistä käännös suomeksi, ja ihan motteetonta ja hyvää suomea. Näin varmistus.

4
Olen Snufkin kanssa samoilla linjoilla. Koska tunnet koneen ja ohjelmat, on helppo tehdä livetikku. Mutta sitä ennen koneen tyhjennys, täydellisellä formatoinnilla? / ylikirjoituksella ( en ole koskaan tehnyt, siis en tiedä mikä ohjelma sen tekee ). Kun kone on varmasti tyhjä ja puhdas, on livetikuta asennus helppoa ja myös noiden muiden ohjelmien asennus on helppoa, kun tunnet ne. Mutta haluaako uusi käyttäjä nuo samat lisäohjelmat vai jotain muuta? Vai haluaako uusi käyttäjä uudemman version distrosta?

5
Tarkennuksena vielä tuohon edelliseen viestiini.
Google Lens muuttaa kuvatiedostossa olevan tekstin editoitavaksi tekstiksi, mutta pdf-tiedostoa ei. Pdf-kuvasivuista on ensin otettava print-screen ja sitten onnistuu tuo muunto.

6
Ymmärsinkö oikein, että tarkoitus oli kuvatiedostossa oleva teksti muuntaa tekstikirjoitukseksi, jota voi sitten myöhemmin muokata. Muistaakseni on siis kyse OTR-ohjelmasta ( tai kirjaimet jotain sinnepäin ).
Meikäläisellä heräsi yksi ajatus, kun olen käyttänyt aika paljon Android-läppärin Googlen kuvantunnistusominaisuutta. Niinpä rajasin printscreeni-kuvasta tekstialueen ( siis tekstin pitäisi olla pikselimössöä ) ja tallensin sen omaksi kuvaksi.
Tämän jälkeen siirryin tuohon Google Lens-ohjelmaan ja määrittelin tarkasteltavaksi tuon tekemäni tekstikuvan. Hommassa näkyi myös kielenkääntäjä, mikä määritteli tekstin  suomi-suomi ja kas, ohjelma muutti kuvatekstin muokattavaksi tekstiksi. Kopioin tekstin sähköpostiin tarkistaakseni, että se on todella muuttunut tekstiksi ja olihan se!
Pädin voi kytkeä usb-kaapelilla suoraan läppäriin tiedostojen siirtoa varten.
Tuli tätä kirjoitettaessa mieleen, että on kai tuo Google Lens suoraan Ubuntussakin?

Täydennys: No niin, kokeilin samaa Linux Mintin Chromiumilla ja sen Google Lensillä ja muuttihan tuo kuvassa olevan tekstin oikeaksi editoitavaksi tekstiksi, eli mitään pädiä ei tarvita, kuten edellä kirjoitin.

7
Jos pitää koota useita tiedostoja samaan kasaan, voi myös tehdä seuraavasti.
gThumb- ohjelmalla voi ensinnä pakata haluttu määrä tiedostoja esim. jpg-kuvia pienempään kokoon ja sen jälkeen samalla gThumb-ohjelmalla valitsee kyseiset kuvatiedostot ( ts. valaisee ne ) ja määrittelee tulostettavaksi pdf-muodossa, jolloin saa yhden pdf-tiedoston.

8
Meikäläisellä on pikku läppärissä Linux Mint 20.3 Cinnamon ja mustesuihkukirjoitin HP DeskJet 2632 ja siinä toimii ainakin Mintin oma skanneriohjelma. Ohjelma käynnistyessään etsii skannereita ja löytää tuon HP DeskJetin. Itse mustesuihkutulostin on mennyt tulostuksen osalta tukkoon ja siksi käytän lasertulostinta tulostukseen. Mutta ajattelin nyt kertoa tämän. Skannaa siis A4 kokoon asti värillisenä ja mustavalkoisena ihan hyvälaatuisena. Itse tulostinhan on halpa, siksi ajattelin kertoa tämän, mutta muilla varmaankin on viisaampia ehdotuksia.

9
Kiitos tiedosta. Hyvä, kun löytyy järkevä selitys ongelmalle, ongelman ydin kyllä mainittiin joskus aikaisemminkin, mutta odottavan aika on pitkä.

10
Karvalakki ajatus; Huomasin itselläni, että pienitehoisten läppäreitteni videokuva pysähteli ja takkuili, kunnes keksin katsoa kuvan reunassa olevia asetuksia ja yleensä aina kuvan resoluutio oli asennossa automaattinen. Kun lähdin kokeilemaan käsin aseteltuja vaihtoehtoja, eli pudotein resoluutiota 700, 640 tai 420 ( en muista tarkkoja numeroarvoja ), niin sen jälkeen videokuva tuli häiriintymättömästi. Mielenkiintoista oli havaita, että vaikka resoluution pudotti tuonne 420 een, niin silti kuva itsessään ei rakeistunut yhtään. Mutta pääasia, eli kuva tulee jouhevasti, kun vaihtoi käsiasetukselle.

11
Joo, Ubuntu OMG:n sivulla on uutinen, että versio 21.3 on julkaistu, mutta vanhemman version päivittäminen tähän uuteen versioon antaa odottaa vielä jonkin aikaa, ennenkuin päivitysmahdollisuudesta tulee ilmotus. Eli jään toiveikkaana odottelemaan.
Lisäys:
Tarkistin koneen ja olihan siellä valmiina mahdollisuus päivittää tuohon uuteen 21.3 versioon ja sen tein, mutta.... eihän tuo wifi vieläkään herännyt eloon? Uotellaan kärsivällisesti yhä ihmettä tapahtuvaksi ;-)

12
Olen huomannut, että jos ääntä ei tule, niin asetuksista kannattaa heti käydä katsomassa äänen ulostulo ja vaikka se näkyykin, niin sen pitää myös olla värillinen. Siis pelkkä äänilähdön näkyminen ei takaa ääntä vaan kun sitä klikkaa, niin se muuttuu valkoisesta värilliseksi ja sen jälkeen ääni alkaa kuulua (pitäisi alkaa  kuulumaan ;-)

13
Linux kernel: 5.15.0-91-generic

Paljon on adrenaalia virrannut korvienvälissä... mutta elossa ollaan.
Hiukan yhteenvetoa:
Sain siis testattua lopulta live-tikulla Mint Cinnamon 21.2 versiota ja wifi ei herännyt eloon, siis jään toiveikkaana odottelemaan, sillä elonmerkit olivat jo tuolla XUbuntu 22.04.3 kanssa.

Sitten hiukan asian vierestä.
Kun näitä kokeiluja alkaa tehdä, kannattaa tarkistaa, että varmuuskopiot ovat kunnossa!
Koneessani on alusta pitäen  eli vuoden pyörinyt Deja Dub varmuuskopiointiohjelma, varmistaa kerran viikossa automaattisesti ja kohde on 64 GT SD-kortti. Homma on pelannut virheettömästi, mutta juuri nyt huomasin, että automaattipäivityksestä tuli virheilmoitus. En alkanut pohtimaan asiaa sen enempää, vaan
- ostin uuden 12 e maksavan 64 GT SD-kortin
- otin vanhan varmusukopiokortin pois ja talteen
- laitoin tilalle uuden ( kortin nimi on eri, kuin alkuperäisessä varmuuskortissa )
- määrittelin Deja Dub ohjelman asetuksista varmuuskopioinnin tuolle uudelle kortille
- ajoin ensimmäisen täyden varmuuskopion
- asetin automatiikan jälleen kerran viikossa tapahtuvaksi kopioinniksi

Helppoa ja tärkeää, ei kannata laiminlyödä varmuuskopiointia!

Ai niin; ja nyt on myös toimiva Linux Mint 21.2 Cinnamon asennus/livetikku tallessa, jos pitää jostain syystä uudelleenasentaa Linux!

14
Kiitos nm:lle. Secure bootin poisto vapautti homman ja pääsin kokeilemaan tikulta Minttiä vaikka koneessa oli sama ohjelma asennettuna.
Yhteenvetona:
Livetikun valmistaminen ei tarvitse noita tarkistusmenetelmiä
Secure bootin poisto mahdollistaa livetikun kokeilun, vaikka koneessa on jo sama ohjelma
Wifi ei lähtenyt live-tikulta toimimaan ( käsittelen tätä asiaa vielä tuossa toisessa viestissä ).

15
Olen aloittanut viestiketjun 25.1.2023 nimellä Realtek RTL8852BE ongelma.
Siihen antoi nm selityksen:
Nykyisissä Ubuntun versioissa ei vielä ole ajuria RTL8852BE:lle, eikä tukea taida olla vielä edes uusimmassa kernelissä. Luultavasti wifi tulee toimimaan suoraan vasta Ubuntu 23.10:stä tai 24.04:stä lähtien.
Myös kysyttiin silloin tuota rfkill list all ja tuli sama tulos kuin nyt eli Bluetooth / Soft blocked:no ja Hard blocked:no

Mutta XUbuntu 22.04 livetikulla wifi toimi eli toivoa on.
Oisko tuo Linux Mint 21.2 Cinnamon vielä ns. vanhaa Ubuntu-tietoa ja sitten joskus kun tulee 22 tai 24 versiot, niin sitten toimisi.

16
No joo, nyt tulee selitysten aika:
Ensin loogista päättelyä; Läppärissä on Mint, mutta wifi ei toimi, myöhemmin kokeiltu XUbuntu-livetikulla ja wifi toimii. Jos valmistan livetikun Mintistä ja kokeilen sitä livetikkuna, niin toimiiko wifi.
Lopputulos: Kun koneessa on asennettuna Mint 21.2 Cinnamon, niin läppäri ei anna kokeilla samaa ohjelmaa livetikulta.
Tarkistin asian vielä siten, että läppärissä toimi kokeilun jälkeen XUbuntu livetikku ja toisessa koneessa taasen tuo Mint 21.2 Cinnamon livetikku toimi.

Bootissa tulleet ilmoitukset:
Error Verification failed: (0x1A) Security Violation
Secure Boot Violation / Invalid signature. Check Secure Boot Policy in Setup.

17
Ostin pari vuotta sitten uuden HP läppärin ja asensin siihen Linux Mintin, mutta wifi ei toiminut. Kyselin ohjeita täältä keskustelupalstalta ( en nyt löytänyt tuota vanhaa keskusteluketjua, joten avasin uuden ). Vastauksena sain tiedon, että wifi-ohjain? on niin uusi, että sitä ei vielä ole Linuxissa, mutta on joskus tulossa. Olen selvinnyt hienosti käyttämällä ethernet-kaapelia tai puhelin  usb-kaapelilla kytkettynä. Nyt tein Ubuntu X 22.04.3 livetikun ja kokeilin sitä tuossa läppärissä, ja kas, wifi alkoi toimimaan. Siis itse koneessa ei ole vikaa. Nyt kysymys, miten saan wifin toimimaan tuossa Linux Mint 21.2 versiossa, mikä on tällä hetkellä koneessani.

18
Nyt meni vaikeaksi, aikaisemmin Mint Cinnamon asennustikun valmistus onnistui helposti, mutta nyt kehittäjät ovat tehneet varmistustoimenpiteitä, millä varmistetaan, että ISO-tiedosto, minkä kopioi itselle, on varmasti oikea. Tämä tietenkin on hyvä asia, mutta tuo menettely, miten varmistetaan iso-kopion oikeellisuus, menee yli pienten aivojeni. Ei onnistu, vaikka pari kertaa olen yrittänyt. Voisiko joku neuvoa selkokielellä, mitä pitää tehdä, jotta tarkistusbitit saadaan oikein. Nimittäin asennustikku ei käynnisty, vaan ilmoittaa puuttuvasta varmistustsekkauksesta. Olen siis yrittänyt valmistaa Linux Mint Cinnamon 21.2 versiota.

19
Hups. Löysinkin itse ratkaisun eli Shotwell toteuttaa juuri kaipaamani tarpeet.
Ensin pitää tuoda kuvat Shotwelliin ja siinä dia-esityksessä on alalaidassa määrittelyt, eli kuvien vaihtotyyli, esitysaika ja kuvanvaihdon ajan määrittely.

20
Valokuvat ovat esitystä varten omassa kansiossaan ja on ohjelmia, millä automaatisesti saadaan kuvat vaihtumaan diaesityksenä. Yleensä kuvanvaihto tapahtuu siten, että kuva häviä salamannopeasti ja samalla ilmestyy uusi kuva. Tähän etsin muutosratkaisua.  gThumb tarjoaa tähän jonkin verran erilaisia kuvanvaihtotekniikoita, ei kuitenkaan sellaista että kun toinen kuva hiljalleen häipyy, niin toinen samalla hiljalleen tulee näkyviin. Ja kuvien "vaihtumisprosessin" aikaa ei voi muuttaa gThumbilla. Kaipaisisin rauhallista kuvien vaihtumista.
Onko ideoita?

Sivuja: [1] 2 3 ... 20