Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - HannuK

Sivuja: [1] 2 3 ... 15
1
Olen seurannut tilannetta, ja pysähtymisen syy taitaakin olla Firefoxin ilmeisesti uusin päivitys sillä Chromiumin kanssa ei tapahdu minkäänlaisia pysähtymisiä. Jos tuo pysähtyminen tulee, niin Ctrl Alt F1 ei aiheuta mitään. Kone on täysin jumissa. Katselin Järjestelmän valvonnan resurssit käyriä, ja näyttäisi, että Firefox käy suorittimen tehossa useammin hetkellisesti tapissa. Pysähtyminen tulee ainakin, kun katselen mailmalta erilaisia mökkien kuvia cabinporn.com/page1, mistä alkaa valtava määrä maailman mökkien kuvien esittelyä, eli ainakin kuvien runsas katselu tilttaa. Ehkä jokin uusi Firefoxin päivitys auttaa, mutta Chromium ainakin toimii häiriöittä.

2
Pikku HP Stream läppärissäni on pitkään pyörinyt erinomaisesti Linux Mint 20.2 Cinnamon, minkä päivitin uusimpaan versioon 20.3 pari viikkoa sitten. ( Itse päivitys meni mallikkaasti .) Mutta nyt olen huomannut koko koneen pysähtyvän, siis mikään ei toimi, näyttö jää päälle ja kone pitää käynnistää uudestaan. Tämä on tapahtunut nyt useampia kertoja Firefox selaimella surffatessani. Aikaisemmin homma toimi ilman huolen häivää. Ehkä tämäkin ongelma korjaantuu aikanaan, mutta ajattelin ilmoitella, kun näyttää olevan toistuva ilmiö. Ja jos ei parane, niin palaan ehkä edelliseen versioon. Eihän sitä muukan auta...

3
Testailin huvikseni noita Hämeenlinnan kaupungin sivuja Ubuntu 16.04 koneella, ja sekä Firefoxilla että Chromiumilla tuntui kaikki toimivan ihan normaalisti ( en lähtenyt kaikkia linkkejä kokeilemaan,koska niitä on paljon ).

4
Kysymykseen on kai vastattava. Eli heti kun mennään päätteen käyttöön, alan olla hyvin varuillani ja oletan että ns. kansan syvät rivit karsastavat myös komentokäskyjä. Esim. "Myöskin security policy -ongelman kiertäminen..." ei varmaankan sano peruskäyttäjälle mitään. Pyrin hoitamaan hommat grafisen käyttöliittymän avulla. Aikoinaan kyllä puuhastelin paljonkin dos-maailmassa, mutta kun yritän tehdä oppaita aloittelijoille, niin yritän myös itse elää ohjeitteni mukaan;-)


5
Yksittäisten kuvien muunto yhdeksi pdf-tiedostoksi kiinnosti, mutta ohje meni yli hilseen ja siksi päätin tutkailla asiaa. Meikäläisen tykkäämä hyvä ohjelma gThumb tuli ekana mieleen, niinpä käynnistin sen ja valitsin sen omasta "tiedostonhallinnasta" kokeeksi kolme kuvaa ja päätin käyttää "tulosta tiedostoon" käskyä, vähän vielä määrittelin tulostus "paperin" kokoa ja sitten vaan ohjelma töihin. Ja kas, tuo "tuolosta tiedostoon" pdf-muodoksi teki homman ja kaikki kolme kuvaa tuli omiksi pdf-sivuiksi samaan pdf-tiedostoon. Että näin;-)

6
James Hah sekoilee, venäjän käännös suomeksi Googen avulla:
"" -- postettu roskapostittajan späämimainos -- ""
Ei taida liittyä aiheeseen!!!! Moderaattori kai poistanee viestin;-)

Muokkaus (Tomin): Poistin lainauksen, koska siinä oli spämmiviestin sisältö. Nettikasinomainos oIi.

7
Olen aina ihaillut tätä keskustelupalstan tehoa ja nopeutta, kuten nytkin, eli vastauksia alkoi tulla heti. Mutta sain jopa itse ratkaistua asian.
Vähän historiaa, eli olin aikaisemmin jo saanut ilmoituksia työskennellessäni Impressin kanssa, että työtila on vähissä. Nyt päivityksen yhteydessä kesken päivitystä tuli jälleen tuo sama varoitus muistin vähyydestä. Ohje neuvoi tyhjentämään roskakorin. Kun olin saanut päivityksen tehtyä, tyhjensin roskiksen. Odottelin vähän aikaa ja sitten siirryin päivityksen ohjeen mukaisesti uudelleenkäynnistämään konetta ja sitten alkoi tuo em. ongelma.
1. Ehkä roskiksen tyhjennys oli kesken, kun en ehtinyt saada siitä mitään mainintaa ja se sotki homman
2. Ehkä muisti ei enää riittänyt kunnolliseen käynnistykseen ja siksi meni solmuun.

No läppäri oli ns. kokeilukone meikäläisellä eli ei mitään tärkeää. Ajattelin, että pitänee luoda uusi Mint-usb tikku ja asentaa uudestaan.
Käynnistin kuitenkin koneen uudestaan ja tuossa alkuvalikossa  on noita käynnistysvaihtoehtoja ja valitsin toisen, siis ei sen normaalin.
Sitten alkoikin meikäläisellä seikkailu tuntemattomassa, kun en hallitse näitä syvempiä asioita, mutta yhtenä vaihtoehtona oli " turhan tavaran vähentäminen"  tai jotani sinne päin. Niinpä siirryin kyseiseen tilaan ja päätteellä alkoi tapahtumaan.
Kiinnitin huomiota, että järjestelmä poisti
linux-headers-5.4.0-58...86 ja
linux.modules-5.4.0-58...86
Olin joskus pari vuotta sitten myös ihmetellyt, kun päivityksissä käydään hitaasti näitä läpi ja joku viisaampi kertoi, miten näistä päästiin eroon.
Niinpä toivonkipinä syntyi ja odottelin rauhassa.
Pitkän puuhastelun jälkeen homma loppui, vielä olisi valikoissa ollut muitakin siistimisjuttuja mutta jätin väliin ja käynnistin koneen uudestaan ja vola, homma toimi.
Eli kone toimii, jotain päivityksiä se vielä ehdotteli, mutta niillä ei ole meikäläiselle kiirettä.
Siis merkkaan homman ratkaistuksi.
Tämä sadepäivän iloksi.

8
Linux Mint Cinnamon on toiminut pikkumikrossani loistavasti pitkät ajat, mutta nyt tuli päivityspyyntö, minkä suoritin. Tämän jälkeen ohjelma pyysi uudelleenkäynnistämään koneen, minkä tein. Sitten seurasi normaali rutiini eli salasanan anto. Ohjelma ei mennyt normaaliin tilaan vaan pyysi uudestaan samaa käynnistyssalasanaa. Eli ohjelma ei käynnisty vaan pyytää koko ajan uudelleen salasanaa. Jos kirjoitan väärän salasanan, niin ohjelma ilmoittaa, että salasana on väärä, siis tätä ilmoitusta ei tule, kun kirjoitan oikean salasanan, mutta ei vaan käynnisty. Yksi muutos päivityksessä on, että aikaisemmin salasanan kirjoitus tapahtui ruudun keskellä ja nyt vasemmassa reunassa ja siihen tuli kaksi vaihtoehtoa, eli Cinnamon oletus ja Cinnamon  Software Rendering. Kumpikaan ei käynnisty. Homma meni nyt kinkkiseksi.

9
Eikös tuota konetta voi laittaa lepotilaan silloin, kun sitä ei käytetä. Meikäläisen läppäri on aina lepotilassa, kun en käytä. En tosin ole koskaan mitannut sähkönkulutuksen eroja normaali käytössä ja lepotilassa. Ehkä olennaisempaa oman koneen sähköjä tutkittaessa on tuon kulutusmittarin energiankulutusmittaus, eli esim. kuinka paljon kuluu energiaa per viikko. Siitä saa jo paremman kuvan kuin jonkin hetkellisen huippukulutuksen mittaus.

10
No niin, ratkaisu olikin lähempänä, kuin osasin kuvitella, nimittäin käytän itse gThumbia lähes päivittäin, mutta kun olen määritellyt, että kuvatiedostoa klikatessa avautuu gThumb, niin hyvin harvoin olen käynyt tuossa gThumbin aloitusnäytössä, missä onkin sitten tuo diaesityksen merkki. Yksittäisen kuvatiedoston käsittelyssä ko. merkkiä ei ole joten se on aina jäänyt huomaamatta. Täytyy sanoa, että joskus olen ihmetellyt gThumbin tekijöiden tapaa järjestää nuo toimintojen määrittelyt, ovat mielestäni varsin "persoonallisia".
Mutta hieno homma ja kiitos vinkistä Eesaurukselle. Löytyi juuri oikein mukavia kuvan vaihtotapoja.

11
Vanhat valokuvat alkavat olla nyt digitoituja ja niitä on mukava katsella isosta nykytelkkarista esim. HDMI-kaapelin välityksellä, mutta noissa kuvien katseluohjelmissa on varsin simppeli tuo diaesityksen esitystapa; kuva vaihtuu aina määrätyn ajan kuluttua ilman mitään siirtymiä.
Olen etsiskellyt pientä ohjelmaa, missä voisi määritellä kuvien vaihtumisen hiukan elävämmäksi, esim. kuvan häipyminen pehmeästi ja samalla uusi kuva ilmestyy hitaasti ruudulle. Mutta kun moista hienoutta en onnistu löytämään. PowerPoint tyyppisissä esitysohjelmissa näitä vaihtoehtoja löytyy mutta tavallisten kuvien katselussa ei tunnu löytyvän. Eli onks tietoo?

12
Ubuntu tietokoneissa / Vs: PDF muunto jpg muotoon ohjelma
« : 03.09.21 - klo:21.50 »
Kiitoksia Robertolle!
Pienen äheltämisen jälkeen se onnistui, eli sain siirrettyä 13 kansion pdf-tiedostot omiksi erillisiksi jpeg-kuviksi.
Pikkuisen joutui skarppaamaan, kun samoja kopiointi, siirto, uudelleen nimeämis ym-käskyjä joutui jatkuvasti toistamaan, mutta lopputulos on hyvä!

13
Nyt tuli mokattua eli skannailin paperikuvia ja vasta aikamoisen ajan jälkeen huomasin, että niistä tuli pdf-muotoisia esityksiä. Tarkoitus oli tietenkin tehdä jokaisesta kuvasta oma jpg-tiedosto. Siis löytyykö Ubuntulle ohjelmaa, mikä vääntää monisivuisen pdf-tiedoston sivut omiksi jpg-tiedostoiksi.

14
Merkkasin ratkaistuksi.
Jossain vaiheessa kokoan itseni henkisesti ja ilmeisesti päivitän 18.04 LTS versioon ja siitä sitten joskus 20.04:ään.
Tai kerään asiat varmuuskopioiksi ja asennan suoraan puhtaan 20.04:n.
On ollut mielenkiintoista seurata kyseisessä koneessa olleen 16.04:n kehittymistä. Myös muissa pikku läppäreissäni olleita kehityksiä, eli 16.04 - 18.04 ja lopulta 20.04. Moni asia on parantunut toiminnoiltaan ja se on ihan mukavaa. Tuo nykyinen 16.04-kone tuntuu toimivan tällä hetkellä "idioottivarmasti". Ja kaikki nämä kolme HP-läppäriäni, joiden muistit ovat minimaaliset, tuntuvat puksuttavan hyvin. Tietenkin nuo 32 GT muisti ovat pienet, mutta omat asiani ovatkin koko ajan kiinniolevissa sd-korteissa.

15
Olen pitänyt vielä yhdessä läppärissä Ubuntu 16.04 versiota ja sen päivitys piti loppua tämän vuoden huhtikuussa. Koneeseen tulee kuitenkin jatkuvasti päivityksiä. Kysynkin viisaammilta, että minkä tyyppiset päivitykset ovat loppuneet huhtikuun jälkeen?

16
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Ubuntu Software ei toimi
« : 17.05.21 - klo:10.34 »
Kiitoksia, tuo aina hyvä ohje " Käynnistä kone uudelleen" toimi taas ja siihen kun vielä lisäsi " odottele rauhallisesti", niin homma hoitui. Hienoa!

17
Nyt on taas kysyttävä viisaammilta; ohjelma on Ubuntu 20.04 ja muuten kaikki toimii, mutta tuo telakan "Ubuntu Software" näyttää vain Toimituksen valinnat, ja sekin taitaa olla vanha jämähtänyt homma, koska niitä klikatessa ei tapahdu mitään. Oma älykkyys ei riitä ratkaisemaan, miksi tuo Ubuntu Software ei toimi. Yleensäkin useiden vuosien aikana olen huomannut, että ko. ohjelma on aika takkuisa, joskus toimii ja toisinaan sitten taas ei, kuten Juise laulelee.

18
Oppaiden kehittäminen / Vs: Ubuntu opasvihko
« : 06.05.21 - klo:23.28 »
Tervehdys. Koska Ubuntu 16.04 LTS päivitys on päättynyt, niin olen nyt kaikkiin näihin kolmeen oppaaseen lisännyt loppuun ohjeita version päivitykseen eli 16.04 -> 18.04 -> 20.04.
Toivottavasti näistä on apua.

19
Jos ymmärsin oikein, niin tiedostojen kuvat eivät näy pikkukuvina. Yhtenä ratkaisuna vie kohdistin tiedostojen päälle, paina Ctrl ja samalla rullaa hiirellä tai kosketuslevyllä liuuta kahdella sormella, tällöin pitäisi kuvakkeiden suurentua, jolloin niistä tulee kuvat näkyviin.

20
Katselin verkosta noita Ubuntun päivitys (upgrade) ohjeita. Jäin ihmettelemään, kun linkissä
https://ubuntu.com/blog/how-to-upgrade-from-ubuntu-18-04-lts-to-20-04-lts-today
mikä on itse Canonicalin ohje, kerrotaan päivityksestä juuri, kun 2004 on julkaistu. Nimittäin siinä ohjeessa graafisessa vaihtoehdossa vielä joudutaan menemään komentorivipuolelle, ja vasta kolmen kuukauden kuluttua tulevassa grafisessa menetelmässä ei tarvita komentoriviä. Siis lyhyesti, miksi tätä ohjetta Canonical ei päivitä puhtaaksi graafiseksi ohjeeksi. Harrastelija Ubuntun käyttäjille ohje ei ole hyvä. Netistä kyllä löytyy muitakin ohjeita onneksi.

Sivuja: [1] 2 3 ... 15