Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - HannuK

Sivuja: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 15
81
Ubuntu 20.04:ää on päivitetty, mutta yhä edelleen tuo hiirellä kopiointi ei tunnu toimivan oikein LibreOfficessa. Uotellaan kärsivällisesti korjausta. Kaipa saman ongelman on joku muukin huomannut?

82
Niinhän se on, että hyvän vaihtaminen vielä parempaan voi johtaa pettymykseen. Uusi 20.04 on vielä untuvikko ja moni neuvoo, että ei kannata heti mennä päivittämään. Huomasin juuri, että nyt on ilmestynyt uusi 20.04.01 LTS versio, missä on korjailtu havaittuja vikoja ja puutteita, siis pikkuhiljaa ehkä virheet korjaantuu ja saadaan se uusi loistava versio ilman bugeja. Monta kertaa, kun jotakin lähdetään parantamaan, niin ei osata enää varoa sitä, mikä edellisessä oli hyvin ja toimiva ja sitten käy niin, että se toimiva ei enää toimikkaan.

83
Kiitos neuvosta, tulee hiukan myöhään ja en ole vielä henkisesti valmistautunut tähän kokeiluun, kokeilen joskus myöhemmin. Onhan tuo järjestelmäasetuksista kiellon päällelaitto kuitenkin aika helppo juttu, käytän toistaiseksi vielä sitä, ainakin toimii.

84
Vielä näitä epätieteellisiä ajatuksia; miksi asennat 16.04 LTS versiota, kun sen tuki päättyy puolen vuoden päästä. Kokeile asentaa 18.04 LTS, ei sitä koskaan näistä digitouhuista tiedä ennen kuin kokeilee, voi vaikka lähteäkin toimimaan. Ei siinä ainakaan mitään menetä;-)

85
Miten asensit, oliko USB-tikku. Jos oli, niin kokeile huvikses tikulta asentaa vain kokeiluversio, ja katso, toimiiko se. Ei siitä tietenkään loppuratkaisuksi ole, tuli vain mieleen tällainen kokeilu. Tai kokeile asentaa kevyempi versio, esim. Lubuntu tai Mate.

86
Tähän päivitykseenköhän liittyy nyt meikäläisen ongelma, kun sain koneeni sekoamaan ( HP Stream, Ubuntu 16.04)
- Kone pari päivää sitten muistaakseni ensin jumittui ( saattoi olla, etä ajoin päivityksen ensin) ja käynnistin sen uudelleen. Käynnistyksen jälkeen vasemman reunan telakka ja yläreunan otsikot olivat kadonneet ja hiiri oli muuttunut isohkoksi vinoristiksi. Vain työpöydän kaksi ikonia olivat näkyvissä. Käynnistelin konetta useita kertoja, mutta aina sama lopputulos. Kone ilmoitti seuraavasta virheestä: ExecutablePath
/usr/lib/x86_64-linux-gnu/unity/compiz-config-profile-setter
Tulin siihen tulokseen, että kone toimi jotenkuten oikein, paitsi Unityn osalta.
- hiiren oikealla sain näkyviin valikon, missä pystyi vaihtamaan taustakuvaa, siis pääsin Järjestelmäasetuksiin ja sitä kautta Ohjelmistot ja päivitykset sivulle, mistä (omasta mielestäni älykkäästi keksin ), että voin "Tarkistetaan päivitykset" kohtaa klikata.
Sain ilmoitusken, että päivityksiä on saatavissa ja niin hyväksyin sen ja ohjelmapäivitys ajettiin läpi.
Ilmassa oli toivon kipinä ja käynnistin koneen.
Ja lopputulos oli se, että en enää edes pääse Ubuntuun vaan kone ilmoittaa seuraavaa:
GNU GRUB version 2.02 beta2-36 ubuntu 3.27
Minimal BASH-like line editing is supported. For thefirst word, TAB lists possible command completions. Anywhere else TAB lists possible device or file copletions.
grub>
Ja tästä eteenpäin ei meikäläisen ymmärrys riitä.
MUUTIN VIESTIÄ TÄSTÄ ETEENPÄIN
Täytyy tunnustaa, että tuli hiukan sekoiltua ( yritin asentaa Ubuntua tyhjältä tikulta).
Onneksi oli vanha 16.04 USB-tikku tallessa ja sillä asensin uudestaan Ubuntun ja sen jälkeen DejaDubilla varmuuskopio takaisin ja kas, kone oli jälleen entisensä. Mitä tästä opimme:
1.Vanha USB-lataustikku kannattaa pitää tallessa
2. Varmuuskopiointi DejaDubilla esim. kerran viikossa
3. Ilmeisesti ei kannata heti tehdä päivitystä ( jos se ei toimikkaan)
4. Varmuuskopiointi ennen päivitystä
Ja elämä jatkuu

87
Yhtenä ratkaisuna voisi kokeilla kirjan tekemistä Libre Officen Impressillä ja sen muuttaminen sitten pdf-muotoon. Itse teen kuvakirjat tällä menetelmällä ja itse myös tulostan ja sidon ne. Impress tarjoaa paljon mahdollisuuksia kuvien ja tekstien käsittelyyn, on vain itsestä ja omasta taiteellisuudesta kiinni.
En ole kysellyt, mitä maksaa esim. 50 sivuisen pdf-tiedoston tekeminen kirjaksi.

88
Tuosta kosketuslevyn käytöstä on joku aikaisempi kesusteluketju, mutta sieltä ei löytynyt vastausta kysymykseeni, eli voiko pikanäppäimiin määritellä kosketuslevyn aktivoinnin ja poiston. Nyt se pitää tehdä järjestelmäasetusten kautta, mikä on varsin hankalaa. Ei tunnu löytyvän pikanäppäintä mihinkään versioon (16.04 - 20.04 ). Mielestäni tämä on varsin olennainen asia, kun nykyään on paljon läppäreitä ja sormi osuu vähän väliä kosketuslevylle kirjoitettaessa ja silloin tekstin kohdistin hyppää minne sattuu, erittäin ikävä homma. Pahvinpalan tai pelikortin laitto kosketuslevyn päälle ehkäisee ongelman, mutta on jotenkin fossiilinen kikka.

89
No niin, OTG se kirjainyhdistelmä piti olla eikä omg, kiitos jekulle. Ei noita usb-kaapeleita erota kuin kokeilemalla, että onko se OTG-kaapeli vai ei. (On The Go) -tekniikka.

90
Tässä vielä jälkiviisautta. Kun kukaan ei maininnut, niin nyt mainitsen, että nyky kännyköiden ja ainakin Ubuntu-läppärin välille kun kytkee usb-kaapelin, niin voi siirrellä tiedostoja . Tämä edellyttää , että usb-kaapeli on omg-tyyppiä, eli kaikki usb-kaapelit eivät siirtohommissa toimi, ne on yleensä tarkoitettu vain akun lataukseen. Ja tuli vielä mieleen usb-tikut, joiden toisessa päässä on isokokoinen usb-liitin ja toisessa päässä mini- tai mikro-usb liitin. Tällaisella tikulla voi myös helposti siirrellä tiedostoja.

91
Ubuntu tietokoneissa / Outo ilmoitus
« : 15.06.20 - klo:16.24 »
Yhdelle koneistani on ilmestynyt tällainen kysymys, enkä oikein keksi, mistä tämä tuli. Onko urkintayritys vai/ja pitääkö hyväksyä. Ilmestynyt pari kertaa enkä tietääkseni ole asentanut mitään uutta. Ubuntu 16.04 käyttiksenä.

92
" toi asennustikku sitten taas poistaa kaiken"

Hyvä huomio, kirjoitin varomattomasti, tarkoitin, että asennustikulla voi etukäteen harjoitella uutta versiota.

93
Palaan vielä tähän "mummeli 66":n ongelmaan. Löysin nimittäin verkosta oheisen linkin
Why and How to Install Unity 7 Desktop on Ubuntu 18.04 LTS
https://www.linuxbabe.com/ubuntu/install-unity-desktop-ubuntu-18-04-lts
Koska itse olen vielä 16.04:n käyttäjä, niin piti kokeilla tuota.
Siis kun on aika hyvästellä virallinen Ubuntu 16.04 LTS ja päivittää 18.04 LTS tilalle, niin sitten seuraavaksi lukemaan tuota ohjetta.
Ohje on selkeä ( meikäläisellekin ) ja onnistuin asennuksessa. Alussa salasanan yhteydessä voi valita, käyttääkö Gnomea vai Unitya ( 16.04 ).  Kun valitsee Unityn, kone toimii kuin alkuperäinen 16.04, ainoa oli tuo Tiedostot-ohjelma, missä ei ollut noita ylävalikoita ( jotka ovat mielestäni juuri plussa verrattuna nykyisiin "piilovalikkoihin").  Kun asensin Nemo-tiedosto-ohjelman, niin sen mukana tuli nuo kaipaamani ylävalikot.
Olen nyt koemielessä käytellyt tätä 18.04 Unity-versiota pari viikkoa tällä pikku HP Streamilla, ja homma toimii. Koska sisuksissa pyörii Ubuntu 18.04, niin siitä johtuu muuutamia parannuksia. Kone löytää heti halvan HP DeskJet-2600 printterin ja myöskin skannausohjelma toimii heti.
Tämä kokeilu paljastaa myös sen, että kuinka viisas tämä Linux/Ubuntu filosofia on. Mietin, miten päivitysten kanssa käy tällaisella sekasikiöllä, mutta kun tuli yksi päivitys, niin kaikki toimi hienosti eli paketit eivät sotke toisiaan, vai miten sen oikein pitäisi sanoa. Hieno homma.
Tuo Wayland-vaihtoehto ei oikein sano mulle mitään, kokeilin, mutta en keksinyt mitään erikoista? Ilmeisesti se ei tuo tällaiseen pikkuläppäriin mitään uutta vaan on tarkoitettu muihin hommiin.

94
Kyllä tämä "usb-creator" on jatkuvasti mukana näissä perusohjelmissa.
Täydennän vielä:Juuri tarkistelin eri usb-asennustikuilta, niin ainoa, mistä en nyt löytänyt, on 20.04, muissa se on mukana. Ja samalla luontiohjelmalla olen tehnyt myös muita usb-distroja, eikä missään ole ollut ongelmia.

95
Mun on kysyttävä, että mitä nimeä käytetään Ubuntu 16.04 ( ja muissakin myöhemmissä versioissa ) omassa käynnistyslevyn luontiohjelmassa. Ohessa ko. ikonin kuva. Koska hillalla tuntui olevan Ubuntu 16.04, niin miksi tätä ei käytetty, vai onko tämä juuri tuo  Unetboot. Itse olen käyttänyt tuota "ikoni-ohjelmaa" jatkuvasti, eikä koskaan ole ollut mitään ongelmia. Siis teen aina usb-käynnistystikkuja en cd-levyjä.

96
Asiaa hiukan sivuten, ainakin uudessa Ubuntu 20.04:ssa on seuraava ominaisuus, eli kun koneen on käynnistänyt lepotilasta, niin aloituskuvan ilmestymisen jälkeen voit heti aloittaa salasanan kirjoittamisen. Kursoria ei tarvitse viedä salasanan kohdalle. Kun hiukan on salasanaa kirjoittanut, ilmestyy ruudulle tuo salasanan kenttä ja siinä on valmiina jo kirjoitetut kirjaimet.

97
Tässä Acer Aspiressa on 2Gt RAM ja kovis 80Gt.

Jatkan vielä hiukan, eli vaihtoehtoja on aika paljon ja ratkaisuun vaikuttaa eri asioiden painoarvo
- jatkat nykyisellään useampia vuosia, kunnes joku ohjelma ilmoittaa, että ei enää suostu toimimaan
(Linuksissa/Ubuntussa tuo virusasia ei ole kovin olennainen asia, eli on turvallinen). Tämä on halpa ratkaisu
- vaihdat johonkin kevyempään versioon, Ubuntu Mate tai vastaava. Käyttö on ihan samanlaista kuin Ubuntulla
- kokeilet uutta Ubuntua usb-tikulla (tikulla voi kokeilla myös noita muita kevyempiä jakeluita) , ja asennat, jos vaikuttaa toimivan. Minkähänlainen oli tuo kovalevy, oliko se ns. vanhanajan pyörivä ts. aika hidas vai uusi "ei pyörivä". Konetyypistä riippuen voit ehkä lisätä huollossa lisää keskusmuistia
- nuo vanhat toimistokoneet voivat olla edullisia ja hyviä, mutta lienevät kuitenkin ehkä hiukan vanhaa tekniikkaa
- uuden koneen hankinta, arvelisin, että noin 300-400 € riittää hyvään uuteen peruskoneeseen "meille jo elämää kokeneille";-)
Ja kuten edellä todetetiin, niin tältä palstalta löytyy apua tarvittaessa.

98
MTV3 ei toiminut Firefoxilla eikä Chromiumilla, mutta kun asensin Chromen, niin alkoi pelittää. Kaupallisista osista en tiiä, katselen ilmaisia.

99
Tarkennuksena täytyy sanoa, että kun ostin HP Streamin ( n. 200€ ), niin poistin siitä ensin koko Windowsin ja sitten asensin Ubuntun. Tällä samalla tavalla nyt pyörittelen/käyttelen kahta Streamia ja yhtä vähän järeämpää HP läppäriä ( hintaluokka 350 €), siis kaikki ilman Windowsia eikä ongelmia ole ollut. Itsekkin ihmettelen joskus. Myöskään pelimaailma ei kuulu ohjelmistooni.

100
En ole varma, ymmärsinkö oikein, mutta 16.04 tarjoaa mahdollisuuden linkittää kohde suoraan työpöydälle. Ubuntu 18.04 en ole varma linkityksestä. Oheisessa kuvassa linkitin forum-ubuntun keskustelupalstan suoraan työpöydälle kuvan mukaisesti. Eli vedin Firefoksin kuvassa näkyvän keskusteluikonin työpöydälle. Valitettavasti tuo itse keskustelupalstan kuvamuoto ei säilynyt.

Sivuja: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 15