Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - HannuK

Sivuja: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 14
121
Täydennyksenä; hiiren 2. klikkaamalla saan valikon, mistä pääsen terminaaliin, mutta miten eteenpäin
recovery ilmoitti, että ei löydy

122
Muutama päivä sitten Ubuntu 16.04 koneeseeni tuli ongelma, käynnistyksen jälkeen perusnäytöltä katosivat kaikki muut asiat paitsi pari linkin kuvaketta ja hiiren kursoori muuttui ristiksi. Uudet käynnistykset eivät johtaneet yhtään parempaan tulokseen. Niinpä asensin tikulta koko Ubuntun uudelleen ja sen jälkeen DejaDubilla palautin omat tiedostoni, mikä onnistui hyvin. Olin siis jälleen häiriötä edeltävässä tilanteessa.
Nyt parin päivän jälkeen Ubuntu alkoi käyttäytyä jälleen samalla tavalla, ei mitään näytöllä paitsi punertava vakiopohja ja pari linkkikuvaketta ja kursoori on risti (kuolema?).
Sain ilmoituksen "Ubuntu kohtasi sisäisen ongelman", kuten ennekin ja nyt tarkastelin sitä paremmin ja teksti oli:
/usr/lib/x86_64-linux-gnu/unity/compiz-profile-setter

Nyt siis tuntuu, että uudelleen asentaminen ja dejadubin käyttö tuovat itse ongelman uudelleen koneeseen, eli nyt lääkkeeksi jotain muuta. Ekana tulee mieleen, että asennan Ubuntun uudelleen ja palautan dejadubilla tiedostot ja sitten kiireesti otan erillisen kopion erilliselle muistille omista tiedostoistani, sekä Firefoxin ja Thunderbirdin käyttäjätiedoista ja vielä kerran uusi asennus ilman Dejadubia ja tuon vain nuo omat tiedot koneelle.
Mutta onko jotain järkevämpää lääkettä. Tämä viesti on nyt lähetetty toisella toimivalla koneella.

123
Toisessa koneessa Ubuntu 18.04. Chromen ikkunan oikean yläkulman kolmen pisteen takaa  Historia -> Asetukset -> Löytyy versio

124
Meikäläisellä Ubuntu 16.04
Katso Chromiumin valikoista Historia->Asetukset->Tietoja Chromiumista Siitä taitaa löytyä oma versio.

125
Jep, käytin tuota sudo apt install -f komentoa ja vaikutti siltä että homma tuli kuntoon. ( Ainakin tuo stop-liikennemerkki katosi) Sitten lähdin Ubuntun sovellusvalikoiman ikonista avautuvan ikkunan ylhäältä oikealta olevalla Päivitykset valikolla näkyviin tulevan listan jälleen oikeassa yläkulmassa olevalla käskyllä; Päivitä, jolloin jokaisen päivitettävän ohjelman alle ilmestyyi päivitystä kuvaava pieni aikajana. Tämän jälkeen homma näytti siltä, että mitään ei tapahdu ja kärsivällisyyteni loppui, valitettavasti. Koska päivitettäviä ohjelmia oli paljon, saattoi olla, että jokin noista ohjelmista eteni, mutta ko. ohjelman ikoni oli kuvaruudun ulkopuolella ja muissa ei siis näyttänyt tapahtuvan mitään.

126
Kun asensin usb-tikulta Ubuntun uudestaan, niin asennuksessa kysytään heti alussa, että päivitetäänkö samalla ja annoin suostumuksen. Niinpä en oikein tiedä, mitä päivitettiin. Asennuksen jälkeen tuli vielä yksi päivityspyyntö, minkä suoritin. Järjestelmäasetuksissahan voidaan määritellä, miten päivitykset tapahtuvat, niissä pitäydyn ohjelman omissa perusasetuksissa. Ainoastaan kielsin ohjelman ilmoittelemasta tuosta uudemmasta 18.04 versiosta, koska tykkään enemmän 16.04 versiosta.
Mielenkiintoinen pointti tuo, että komentorivin käskyt toimisivat luotettavammin. Komentoriviä käytettäessä ilmeisesti koko ajan näkee, mitä ohjelmassa tapahtuu. Mielestäni graafisessa käyttiksessä yksi suuri ongelma on tiedonpuute, missä ohjelma menee. Eli ns. tiimalasi monta kertaa puuttu tai aikajana. Monesti tuo aikajana pitää huomata, koska se voi olla itse ohjelman ikonin sisällä pienenä mikroskooppisena janana ja 18.04:ssä näyttää olevan oikeassa yläkulmassa pieni minimaalinen ympyrä, missä sektori kasvaa esim. kopioinnin edistyessä. Ko. ympyrää klikkaamalla tulee kyllä uusi ikkuna, mistä homman näkee paremmin, jos vaan tietää klikata. Mutta monta kertaa käyttäjä ei näe mitään ja se on vihonviimeistä. Luulen, että itsellenikin tapahtui näin, koska määrittelin "päivitä kaikki". Olisi pitänyt vaan istua koneen ääressä kärsivällisesti ja odottaa. Vaikka koneeni ovat varsin vaatimattomia, niin olen kyllä huomannut, että Ubuntu kyllä selviää hommista, mutta joskus se vie aikaa varsin paljon, siksi olisi erittäin tärkeää käyttäjän nähdä jostakin, että kone tekee hommia ja ohjelma etenee.

127
No niin, tässä vähän vielä kommenttia, ehkä hiukan asian vierestä.
Eli hyvillä neuvoilla homma näytti tulleen kuntoon, kun harvemminkäyttää noita terminaalin käskyjä, niin homma ei heti mennyt putkeen.
Tämän jälkeen mulla oli yli 20 kpl päivityksiäodottamassa, ja niinhän siinä käy, kun vaisto epäilee, että onnistuukohan nuo kaikki päivitykset yhdellä kertaa niin vaisto on oikeassa, ei siis onnistunut.
1. virhe; olisi pitänyt ensin ajaa dejadubilla uusi varmuuskopio, edellinen oli otettu noin viikko sitten
2. virhe; päivityksiä olisi pitänyt tehdä yksi kerrallaan, nyt homma meni juntturaan ja koneelle ilmestyi vain vaaleansininen näyttö, vaikka yritin käynnistellä monta kertaa. Oli siis aika asentaa Ubuntu uudestaan.
3. Onneksi säilytän Ubuntu 16.04:n asennus usb-tikkua, suosittelen ehdottomasti. Eli tikku koneeseen ja asentamaan
4. Iloinen yllätys oli, kun ohjelma totesi, että mullahan on jo Ubuntu ja ehdotti uuden Ubuntun asennusta, jolloin käyttäjän tiedot jäävät uudelle levyn osiolle. Hieno homma, siis rinnalle uusi Ubuntu
5. Nyt pääsin kopiomaan uudella Ubuntulla käyttäjän tiedot lisämuistivälineelle ( tuo puuttuva viikko varmuuskopiosta aiheutti tämän )
6. Tämän jälkeen uusi Ubuntun asennus ilman että jäi mitään vanhaa versiota rinnalle, siis nyt hävisi koneelta kaikki käyttäjän tiedot
7. Päivitykset kuntoon verkosta
8. Dejadubilla nyt varmuuskopion asennus, mikä onnistui hyvin ( siis siitä tuli myös sähköpostit )
9. Lisämuistilta kohdasta 5 uusi sähköpostin asennus, jolloin tuli myös nuo viimeisen viikon postit koneelle
Ja kone on taas kuin ennenvanhaan. Jännää tämä reaalielämän logistiikkapeli, mitään ei menetetty muuta kuin aikaa.

128
Kiitoksia, sain homman toimimaan, mutta sitten töpeksin. Palaan asiaan, kunhan olen saanut koneen jälleen kuntoon.

129
Ubuntu tietokoneissa / Pakettijärjestelmä rikkinäinen
« : 10.07.19 - klo:10.22 »
Tuli ongelmia ( pitkän ajan jälkeen). Yhdellä Ubuntu 16.04 koneellani on jo pitempi aika sitten ilmestynyt kuvaruudun oikeaan yläkulmaan pyöreä punainen " kielletty ajosuunta" merkki. Se ei ole tuntunut vaivaavan mitenkään, joten annoin asian olla. Nyt olen huomannut, että koneelle on kerääntynyt päivityksiä, joita kone ei tee ja kun yritin tehdä päivitykset, niin ne eivät menneet läpi ja sain ilmoituksia " Pakettijärjestelmä rikkinäinen".
Tuo kielletty ajosuunta-merkki näyttää seuraavan tekstin:
Tapahtui virhe. Nähdäksesi mikä on vialla, suorita pakettienhallinta oikean hiiren painalluksen takana olevasta valikosta ( kommentti; missä kohtaa tuo hiiren oikea-klikkaus pitää tehdä, nimittäin en saa mitään järkevää valikkoa, mistä  pitäisi valita), tai vaihtoehtoisesti käytä komentoa apt-get päätteessä. ( Tätä käytin ja tulos näkyy liitetiedostossa, mikä ei sano meikäläiselle mitään ). Teksti jatkuu; Virheviesti oli: "  Virhe: Broken Count>0". Tämä tarkoittaa yleensä sitä, että asentamasi paketit ovat riippuvaisia jostain toisista asentamattomista paketeista.

Ohessa liitteenä myös toinen tulostus, mikä tuli, kun yritin asentaa nuo uudet päivitykset.
Miten löydän nuo "kolmannen osapuolen ohjelmalähteet", jotta voin ottaa ne pois käytöstä?
Miten jatkan?

130
Asenna synaptic Ubuntuun, niin näet koko pakettivalikoiman. Tämän lisäksi voit ottaa myös käyttöön PPA-repoja tarvittaessa. Lisäksi monista ohjelmista on saatavilla myös snap- tai flatpak-paketoitu versio, jollaisia voi myös asentaa Ubuntuun.
Mielestäni on väärä periaate, että pitää "keksiä" keinot, millä saadaan jotakin näkymään uudessa OS versiossa. Eihän sellaisia asioita uudet käyttäjät tiedä. Liian nörttimäistä. Homma pitää hoitaa niin, että asiat ovat heti automaattisesti nähtävissä/asennettavissa, eikä kikkailujen kautta. Itse pidän 16.04 ää vielä oikein hyvänä versiona, tosin jotkin asiat tuntuvat olevan paremmin 18.04:ssä. Suo siellä, vetelä täällä.

131
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Varmuuskopioiden palautus
« : 10.05.19 - klo:23.38 »
Kerran kyselin tältä palstalta, että voiko yksittäisiä tiedototja palauttaa Deja Dupista ja näin väitettiin. Oma ymmärrykseni ei riittänyt saamani ohjeen avulla yksittäisten tiedostojen palautukseen.

No nyt selvis, miksi en osannut paluttaa yksittäisiä tiedostoja Deja Dubilla. Vaimon koneessa on suurempi massamuisti, joten siitä otan varmuuskopion DejaDubilla. Omani on pienempi ja käytän massamuistina mikro sd-korttia, mistä en ota varmuuskopiointia DejaDubilla vaan hoidan varmistuksen toisella tapaa. Sen takia minulla ei omassa koneessani näy tuollaista käskyä kuin "Palauta aikaisempi versio". Käsky tulee näkyviin vain niiden tiedostojen kohdalla, mitkä on varmuuskopioitu, siis joku bitti menee pystyyn-tekniikka.
Ja palautus näyttäisi olevan helppo homma, lisäänpä omiin käyttöohjeisiini tämän viisauden. Kiittäen jälleen kerran.

132
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Varmuuskopioiden palautus
« : 09.05.19 - klo:23.48 »
Deja Dup varmuuskopiointi tulee Ubuntun mukana. Itse käytän sitä, kopioin kerran viikossa usb-tikulle. Kerran sekoilin koneeni kanssa ja en lähtenyt korjaamaan vaan asensin koko Ubuntun (16.04 ) uudestaan ja sen päätteeksi palautin Deja Dupilla varmuuskopioinnin. Ja kas, kone oli aivan samanlainen kuin ennen hässäkkää. Kerran kyselin tältä palstalta, että voiko yksittäisiä tiedototja palauttaa Deja Dupista ja näin väitettiin. Oma ymmärrykseni ei riittänyt saamani ohjeen avulla yksittäisten tiedostojen palautukseen. Koska Deja Dup tuntui toimivan hyvin, niin sillä olen yhä jatkanut viikottain varmuuskopiointia.

133
Oppaiden kehittäminen / Vs: Ubuntu opas
« : 25.04.19 - klo:16.52 »
Värkkäsin web-hotellin respaa ja opasvihkon voi ladata nyt suoraan respasta osoitteesta ubuntutor.com

134
Oppaiden kehittäminen / Vs: Ubuntu 18.04 opasvihko
« : 25.04.19 - klo:16.51 »
Värkkäsin web-hotellin respaa ja opasvihkon voi ladata nyt suoraan respasta osoitteesta ubuntutor.com

135
Oppaiden kehittäminen / Vs: Ubuntu 18.04 opasvihko
« : 25.04.19 - klo:13.53 »
Hmm äkkiseltään ihan kiva, muutamia triviaaleja huomioita "käyttömuisti" po. -> massamuisti. Jokunen kuvateksti noo se "oikeudet" välilehti EI ole merkityksetön vaikka olisitkin tietokoneen ainoa käyttäjä, joskus täytyy esim. antaa suoritusoikeuksia ohjelmille ja skripteille jne...mutta pääosin ihan ok opaskirja. Linkki aukeaa ainakin Chromella Windowsissa suoraan.

Otan kiitollisuudella vastaan kommentteja ja oikaisuja. Pysyn kuitenkin tiukasti kiinni graafisessa käyttöliittymässä, jolloin opas mielestäni parhaiten palvelee aloittelijoita. Ohjeita teen vain LTS-versioista. Päivittelen ohjeita tarpeen mukaan. Seuraavaksi on tarkoitus siirtää opaat suoraan web-sivulle eikä enää linkkiä dropboxiin. ( Dropbox ei näy Kiinassa;-)

136
Tämä olikin aika vanha viestiketju, mikä heräsi henkiin. Kirjoitinkin tähän viestiketjuun jo aikaisemmin, mutta nyt vielä lisäkommentti. Olen huomannut, että mikään suomalainen tietokonelehti tai tekniikanlehti ei tee näköjään artikkeleita Linuxista/ Ubuntusta, mikä tietenkin lisää epäluuloja Ubuntua kohtaan. Ei myöskään suuret päivälehdet taida kirjoitella Ubuntusta mitään. Joka tapauksessa vielä kerran; parin sadan euron HP Stream pelittää mahtavasti, ei paljoakaan halvemmalla taida  päästä. Ja Windows on joutanut romikseen jo vuosia sitten.

137
En malta olla puuttumatta tähän keskusteluketjuun, kun itse sen vielä aloitinkin. Kuten olen ennenkin jo todennut, niin mulla on kaksi HP Stream mikroa, toisessa 16.04 ja toisessa 18.04. Pääkoneena käytän 16.04 versiota, se on jotenkin paljon selkeämpi tavallisessa käytössä, 18.04:ssä on jotenkin moni asia tehty "liian viisaasti" . Siirryn sitten 18.04:een, kun 16.04:n tuki loppuu. Pisteenä i:n päälle on se, että 18.04:n päivitykset eivät tunnu nyt toimivan, tulee virheilmoitus. En ole jaksanut vielä kysellä neuvoa.

138
Kiitoksia Hajakenttä!
Oli hyvä ja selkeän opettavainen tarina.

139
En oikein ymmärrä kysymyksen tarkoitusta, koska jos menee näytön oikeaan yläkulmaan ja sieltä klikkaa
"tietoja laitteesta", saa näkyviin ikkunan, missä lukee "Ubuntu 16.04 LTS"  tai jotain vastaavaa.
Tai jos klikatessa oikealta ylhäältä ei tuota "tietoa laitteesta" tule näkyviin, niin klikkaa työkalu-kuvaa, ja valitse valikosta alimapan oleva Tiedot, jolloin saat näkyviin "Ubuntu 18.04 LTS".
Ainakin Ubuntu selviää näin yksinkertaisesti;-)

140
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Samsungin printterin ajuri
« : 21.02.19 - klo:23.48 »
No niin, minäkin tartun aiheeseen. Edellä tuli kehuja, mutta minä taasen arvostelen. Silloin homma lienee helppo, kun sattuu omistamaan printterin, minkä esim. Ubuntu tunnistaa heti, mutta annas olla, jos omistat tai hankit printterin, mitä Ubuntu ei tunnistakkaan. Puhun nyt tavallisen Taunon suulla, eli ei mikään superkäyttäjä. Hänen pitää jostain hoksata, että apu löytyy täältä näiltä sivuilta,  josta voi  kysyä neuvoa, mutta seuraava ongelma onkin sitten tuo sudo-salakielen toiminta ( ennen dos-hommia Windowsin aamusarastuksen aikoihin ) minkä saa neuvona kuten edellä. Pitää opetella tuo päätetyöskentelyn tekniikka jne. Vaikka itse jo pari vuotta Ubuntua käyttäneenä olenkin haltioissani ja kehun sitä, niin en oikein uskalla mennä sanomaan ihmisille, että vaihtakaa ilman muuta Ubuntuun, koska pelkään juuri tätä printterin liittämisrituaalia, mihin he saattavat törmätä jos huono printteri sattuu olemaan käytössä.
Olen juuri itsekkin nyt tarttumassa tähän ongelmaan ja tarkoitukseni olisi lisätä mahdollisimman helpot ohjeet printterin asentamisesta noihin ylläpitämiini Ubuntu-ohjeisiini.
Toinen ongelma on se, että jos on yrittänyt asennella printteriä, mikä ei asennu Ubuntun omasta toimesta ja asennustiedostoja on kertynyt  koneelle eikä printteri asennu, niin miten voi nuo asennustiedostot putsata omalta koneelta pois, että voisi aloittaa printterin asennuksen "puhtaalta pöydältä".  Itselläni on juuri tuo ongelma, kun omistan Brotherin värilaaserin HL-3140CW. Sain sen joskus ihmeen kautta toimimaan usb-kaapelin kautta. Sitten asensin koneelle muistaakseni englanninkielisen version ( en tarkkaan muista ) ja palasin suomenkieliseen eikä printteri enää toiminut. Nyt olen miettinyt, miten saisin nuo vanhat asennustiedostot pois ja uusi yritys. ( Tällä hetkellä vanha WinXP-koneeni käyttää sujuvasti ja ilman ongelmia tuota printteriä)

Sivuja: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 14