Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - HannuK

Sivuja: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 20
101
Tässä muutamia havaintoja
1. Ubuntu 22.04 beta asennustikku toimi moitteetta
2. Nyt olen kaksi kertaa ladannut Ubuntu 22.04 iso-tiedoston ja tehnyt niistä asennustikun. Molemmilla asennustikuilla jos määrittelen alussa "Try Ubuntu", niin pitkän puuhastelun jälkeen kone jumittuu ja näyttöön tulee hiukan violetin omaava kuvio, mikä lienee tuo aloituskuva Ubuntusta, mutta kuva on täysin tumma eikä kuvakkeita näy.
Jos alkuvalikossa valitsen Ubuntu ( safe graphics ), niin ohjelma asentuu täysin virheetömästi kokeilutilaan.
Ja tämän saman asian olen nyt testannut kahdella eri läppärillä ( molemmat ovat HP Streameja ).
Tämä vain kommenttina tiedoksi.

102
Kyllä ne molemmat varmuuskopioinnit toimivat, mutta tuo info näytöllä vaan on 20.04:ssä kovin epähavainnollinen. Kun seuraavan kerran teen nuo varmuuskopioinnit, niin tarkastelen asiaa analyyttisemmin;-)

103
Ubuntu tietokoneissa / Ubuntu versiot ja varmuuskopiointi
« : 06.04.22 - klo:19.31 »
Suoritan parin viikon välein koneitteni varmuuskopioinnit DejaDub-ohjelmalla. Olen nyt kiinnittänyt huomiota, että jos teen varmuuskopioinnin koneessa, missä yhä pyörii Ubuntu 16.04 ja varmuuskopion otan muistitikulle, niin työntäessäni muistitikun koneeseen varmuuskopiointi käynnistyy ja näyttää selvästi, että varmuuskopiointi on käynnissä. Toisessa koneessa pyörii Ubuntu 20.04 ja siinä teen saman toimenpiteen, eli muistitikku koneeseen ja näytöllä vilahtaa tieto varmuuskopioinnin käynnistymisestä, mutta sen jälkeen mikään ei kerro käyttäjälle, että koneessa pyörii varmuuskopiointi. Onko tämä todella 20.04:n ominaisuus. Se on varsin huono info käyttäjälle ja johtaa äkkiä käyttäjän toimimaan väärin. Itse olen jo kulkenut tätä Ubuntun polkua varsin pitkään, joten osaan etsiä koneesta kärsivällisesti infoa, että mitä se puuhaa, mutta moni aloittelija ei tiedä näitä konkeloita.

104
Täytyy kyllä ihmetellä tätä "uuden kokeilemisen" innostusta ilman varotoimenpiteitä. Jos keskeneräistä haluaa kokeilla, niin luulisi silloin käyttävän konetta, mihin sen asentaa live-tikkuna eikä aloita edellisen version päivittämisellä. Toisaalta onhan se hyvä testata tuota päivittämistä, mutta jos testiversiossa päivitys kaatuu "katastrofaalisesti", niin ei se ainakaan mikään uutisaihe ole vaan kuuluu testiversion korjattaviin kohtiin, eikä muuta. Testiversioissahan varoitetaan käyttäjää, että bugeja voi olla ja käyttäjä toimii omalla vastuullaan.
Itse olen nyt käyttänyt live-tikku Ubuntu 22.04 ohjelmaa tutustuakseni siihen eikä mitään ongelmia ole ollut, odottelen rauhassa virallista versiota. Hiljaa hyvää tulee.

105
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Ubuntu ei käynnisty
« : 04.04.22 - klo:11.42 »
Bios asetukset aukeaa kun käynnistät tietokoneen ja samalla painelet toistuvasti koko käynnistysmessun ajan näppäintä F2, voi se olla muukin näppäin, mutta en osaa nyt sitä etsiä.

Pari omakohtaista havaintoa puuhastellessani omilla HP-läppäreillä:
1. Jos bios ei tunnista usb-käynnistystikkua, niin kokeile toista usb-asemaa/liitintä, näköjään kaikista usb-liittymistä ei tapahdu tikun tunnistusta
2. Kun koneen käynistää, niin painan jo etukäteen ja pidän painettuna esc ja F10 näppäimiä ja sitten vasta käynnistän koneen. ( tuo/nuo painettavat painikkeet voivat vaihdella eri konetyypeissä ).
Jos ensin käynnistän koneen ja sitten rupean tökkimään noita esc tai F10 painikkeita, niin kone on jo ehtinyt mennä kyseisen vaiheen ohi ja käynnistyy normaalisti.
Siis kannattaa myös kokeilla valmiiksi pohjaan painettuna nappuloita ja sitten virta päälle ja pidä vielä hetken niitä nappuloita pohjaan painettuna.
Näin kantapään kautta opittuna.

106
Hyvä, että tuntuu hyvältä. Minäkin tilasin eilen Ubuntu T-paidan netistä, sekin tuntui hyvältä ;-)

107
Palaan asiaan vielä. Nyt näyttää homma pelittävän, ilmeisesti koneen pieni teho +  muistin pienuus aiheutti ongelmia lisättynä uuteen Firefox-päivitykseen aiheutti ongelman. Nyt , kun Firefoxin päivityksiä on tullut enemmän, on homma tullut kuntoon ja merkitsen tämän ratkaistuksi.

108
Olen seurannut tilannetta, ja pysähtymisen syy taitaakin olla Firefoxin ilmeisesti uusin päivitys sillä Chromiumin kanssa ei tapahdu minkäänlaisia pysähtymisiä. Jos tuo pysähtyminen tulee, niin Ctrl Alt F1 ei aiheuta mitään. Kone on täysin jumissa. Katselin Järjestelmän valvonnan resurssit käyriä, ja näyttäisi, että Firefox käy suorittimen tehossa useammin hetkellisesti tapissa. Pysähtyminen tulee ainakin, kun katselen mailmalta erilaisia mökkien kuvia cabinporn.com/page1, mistä alkaa valtava määrä maailman mökkien kuvien esittelyä, eli ainakin kuvien runsas katselu tilttaa. Ehkä jokin uusi Firefoxin päivitys auttaa, mutta Chromium ainakin toimii häiriöittä.

109
Pikku HP Stream läppärissäni on pitkään pyörinyt erinomaisesti Linux Mint 20.2 Cinnamon, minkä päivitin uusimpaan versioon 20.3 pari viikkoa sitten. ( Itse päivitys meni mallikkaasti .) Mutta nyt olen huomannut koko koneen pysähtyvän, siis mikään ei toimi, näyttö jää päälle ja kone pitää käynnistää uudestaan. Tämä on tapahtunut nyt useampia kertoja Firefox selaimella surffatessani. Aikaisemmin homma toimi ilman huolen häivää. Ehkä tämäkin ongelma korjaantuu aikanaan, mutta ajattelin ilmoitella, kun näyttää olevan toistuva ilmiö. Ja jos ei parane, niin palaan ehkä edelliseen versioon. Eihän sitä muukan auta...

110
Testailin huvikseni noita Hämeenlinnan kaupungin sivuja Ubuntu 16.04 koneella, ja sekä Firefoxilla että Chromiumilla tuntui kaikki toimivan ihan normaalisti ( en lähtenyt kaikkia linkkejä kokeilemaan,koska niitä on paljon ).

111
Kysymykseen on kai vastattava. Eli heti kun mennään päätteen käyttöön, alan olla hyvin varuillani ja oletan että ns. kansan syvät rivit karsastavat myös komentokäskyjä. Esim. "Myöskin security policy -ongelman kiertäminen..." ei varmaankan sano peruskäyttäjälle mitään. Pyrin hoitamaan hommat grafisen käyttöliittymän avulla. Aikoinaan kyllä puuhastelin paljonkin dos-maailmassa, mutta kun yritän tehdä oppaita aloittelijoille, niin yritän myös itse elää ohjeitteni mukaan;-)


112
Yksittäisten kuvien muunto yhdeksi pdf-tiedostoksi kiinnosti, mutta ohje meni yli hilseen ja siksi päätin tutkailla asiaa. Meikäläisen tykkäämä hyvä ohjelma gThumb tuli ekana mieleen, niinpä käynnistin sen ja valitsin sen omasta "tiedostonhallinnasta" kokeeksi kolme kuvaa ja päätin käyttää "tulosta tiedostoon" käskyä, vähän vielä määrittelin tulostus "paperin" kokoa ja sitten vaan ohjelma töihin. Ja kas, tuo "tuolosta tiedostoon" pdf-muodoksi teki homman ja kaikki kolme kuvaa tuli omiksi pdf-sivuiksi samaan pdf-tiedostoon. Että näin;-)

113
James Hah sekoilee, venäjän käännös suomeksi Googen avulla:
"" -- postettu roskapostittajan späämimainos -- ""
Ei taida liittyä aiheeseen!!!! Moderaattori kai poistanee viestin;-)

Muokkaus (Tomin): Poistin lainauksen, koska siinä oli spämmiviestin sisältö. Nettikasinomainos oIi.

114
Olen aina ihaillut tätä keskustelupalstan tehoa ja nopeutta, kuten nytkin, eli vastauksia alkoi tulla heti. Mutta sain jopa itse ratkaistua asian.
Vähän historiaa, eli olin aikaisemmin jo saanut ilmoituksia työskennellessäni Impressin kanssa, että työtila on vähissä. Nyt päivityksen yhteydessä kesken päivitystä tuli jälleen tuo sama varoitus muistin vähyydestä. Ohje neuvoi tyhjentämään roskakorin. Kun olin saanut päivityksen tehtyä, tyhjensin roskiksen. Odottelin vähän aikaa ja sitten siirryin päivityksen ohjeen mukaisesti uudelleenkäynnistämään konetta ja sitten alkoi tuo em. ongelma.
1. Ehkä roskiksen tyhjennys oli kesken, kun en ehtinyt saada siitä mitään mainintaa ja se sotki homman
2. Ehkä muisti ei enää riittänyt kunnolliseen käynnistykseen ja siksi meni solmuun.

No läppäri oli ns. kokeilukone meikäläisellä eli ei mitään tärkeää. Ajattelin, että pitänee luoda uusi Mint-usb tikku ja asentaa uudestaan.
Käynnistin kuitenkin koneen uudestaan ja tuossa alkuvalikossa  on noita käynnistysvaihtoehtoja ja valitsin toisen, siis ei sen normaalin.
Sitten alkoikin meikäläisellä seikkailu tuntemattomassa, kun en hallitse näitä syvempiä asioita, mutta yhtenä vaihtoehtona oli " turhan tavaran vähentäminen"  tai jotani sinne päin. Niinpä siirryin kyseiseen tilaan ja päätteellä alkoi tapahtumaan.
Kiinnitin huomiota, että järjestelmä poisti
linux-headers-5.4.0-58...86 ja
linux.modules-5.4.0-58...86
Olin joskus pari vuotta sitten myös ihmetellyt, kun päivityksissä käydään hitaasti näitä läpi ja joku viisaampi kertoi, miten näistä päästiin eroon.
Niinpä toivonkipinä syntyi ja odottelin rauhassa.
Pitkän puuhastelun jälkeen homma loppui, vielä olisi valikoissa ollut muitakin siistimisjuttuja mutta jätin väliin ja käynnistin koneen uudestaan ja vola, homma toimi.
Eli kone toimii, jotain päivityksiä se vielä ehdotteli, mutta niillä ei ole meikäläiselle kiirettä.
Siis merkkaan homman ratkaistuksi.
Tämä sadepäivän iloksi.

115
Linux Mint Cinnamon on toiminut pikkumikrossani loistavasti pitkät ajat, mutta nyt tuli päivityspyyntö, minkä suoritin. Tämän jälkeen ohjelma pyysi uudelleenkäynnistämään koneen, minkä tein. Sitten seurasi normaali rutiini eli salasanan anto. Ohjelma ei mennyt normaaliin tilaan vaan pyysi uudestaan samaa käynnistyssalasanaa. Eli ohjelma ei käynnisty vaan pyytää koko ajan uudelleen salasanaa. Jos kirjoitan väärän salasanan, niin ohjelma ilmoittaa, että salasana on väärä, siis tätä ilmoitusta ei tule, kun kirjoitan oikean salasanan, mutta ei vaan käynnisty. Yksi muutos päivityksessä on, että aikaisemmin salasanan kirjoitus tapahtui ruudun keskellä ja nyt vasemmassa reunassa ja siihen tuli kaksi vaihtoehtoa, eli Cinnamon oletus ja Cinnamon  Software Rendering. Kumpikaan ei käynnisty. Homma meni nyt kinkkiseksi.

116
Eikös tuota konetta voi laittaa lepotilaan silloin, kun sitä ei käytetä. Meikäläisen läppäri on aina lepotilassa, kun en käytä. En tosin ole koskaan mitannut sähkönkulutuksen eroja normaali käytössä ja lepotilassa. Ehkä olennaisempaa oman koneen sähköjä tutkittaessa on tuon kulutusmittarin energiankulutusmittaus, eli esim. kuinka paljon kuluu energiaa per viikko. Siitä saa jo paremman kuvan kuin jonkin hetkellisen huippukulutuksen mittaus.

117
No niin, ratkaisu olikin lähempänä, kuin osasin kuvitella, nimittäin käytän itse gThumbia lähes päivittäin, mutta kun olen määritellyt, että kuvatiedostoa klikatessa avautuu gThumb, niin hyvin harvoin olen käynyt tuossa gThumbin aloitusnäytössä, missä onkin sitten tuo diaesityksen merkki. Yksittäisen kuvatiedoston käsittelyssä ko. merkkiä ei ole joten se on aina jäänyt huomaamatta. Täytyy sanoa, että joskus olen ihmetellyt gThumbin tekijöiden tapaa järjestää nuo toimintojen määrittelyt, ovat mielestäni varsin "persoonallisia".
Mutta hieno homma ja kiitos vinkistä Eesaurukselle. Löytyi juuri oikein mukavia kuvan vaihtotapoja.

118
Vanhat valokuvat alkavat olla nyt digitoituja ja niitä on mukava katsella isosta nykytelkkarista esim. HDMI-kaapelin välityksellä, mutta noissa kuvien katseluohjelmissa on varsin simppeli tuo diaesityksen esitystapa; kuva vaihtuu aina määrätyn ajan kuluttua ilman mitään siirtymiä.
Olen etsiskellyt pientä ohjelmaa, missä voisi määritellä kuvien vaihtumisen hiukan elävämmäksi, esim. kuvan häipyminen pehmeästi ja samalla uusi kuva ilmestyy hitaasti ruudulle. Mutta kun moista hienoutta en onnistu löytämään. PowerPoint tyyppisissä esitysohjelmissa näitä vaihtoehtoja löytyy mutta tavallisten kuvien katselussa ei tunnu löytyvän. Eli onks tietoo?

119
Ubuntu tietokoneissa / Vs: PDF muunto jpg muotoon ohjelma
« : 03.09.21 - klo:21.50 »
Kiitoksia Robertolle!
Pienen äheltämisen jälkeen se onnistui, eli sain siirrettyä 13 kansion pdf-tiedostot omiksi erillisiksi jpeg-kuviksi.
Pikkuisen joutui skarppaamaan, kun samoja kopiointi, siirto, uudelleen nimeämis ym-käskyjä joutui jatkuvasti toistamaan, mutta lopputulos on hyvä!

120
Nyt tuli mokattua eli skannailin paperikuvia ja vasta aikamoisen ajan jälkeen huomasin, että niistä tuli pdf-muotoisia esityksiä. Tarkoitus oli tietenkin tehdä jokaisesta kuvasta oma jpg-tiedosto. Siis löytyykö Ubuntulle ohjelmaa, mikä vääntää monisivuisen pdf-tiedoston sivut omiksi jpg-tiedostoiksi.

Sivuja: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 20