Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - qwertyy

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 284
21
Ei ole enää tullut aikoihin käytettyä dualbootia samalla asemalla, mutta jos se on väistämätöntä, niin suosittelen tekemään yhden ntfs osion erikseen työkansioksi ja tallentamaan nuo yhteisesti käsiteltävät tiedostot sinne. Ei tule tuota ongelmaa.

22
Oletko kokeillut tehdä ihan normaalin sammuttamisen Windowsista ja sitten käynnistää kone uudelleen suoraan Linuxin puolelle?

23
Yleistä keskustelua / Vs: bittimittari.fi
« : 22.01.24 - klo:13.20 »
Koodia: [Valitse]
Bittimittari.fi-mittauksen tulos:

Latausnopeus: 505 Mbit/s
Lähetysnopeus: 501 Mbit/s
Viive: 16 ms
Viiveen vaihtelu: 13 ms
Aika: 21.1.2024, 19:35 (UTC+2)
Sovellus: Selain
Operaattori:
Käyttöjärjestelmä: Ubuntu
Valoo 500 kuitu
Aika kova kyllä tuo lähetysnopeus. Tuolla kelpaa käytellä kotikoneita jo netin yli. Itsellä oli kyllä melkoinen pettymys tuo 5G:n upload Elisalla. Nimenomaan odotin, että upload olisi parantunut, että etäyhteyteen saisi nopeutta.

24
Yleistä keskustelua / Vs: bittimittari.fi
« : 20.01.24 - klo:11.34 »
Elisan 5G on tökkinyt tänään jatkuvasti, nytkin "hidas" tulos, pitäisi olla 600Mb/s.
Koodia: [Valitse]
Latausnopeus: 435 Mbit/s
Lähetysnopeus: 43 Mbit/s
Viive: 21 ms
Viiveen vaihtelu: 11 ms
Aika: 20.1.2024, 10:30 (UTC+2)
Sovellus: Selain
Operaattori: Elisa Oyj
Käyttöjärjestelmä: Linux

Harvemmin saa täyttähöökiä, mutta yli 500Mb/s on yleinen tulos.

Paljon parempi kuin minulla. Jokin aika sitten vaihdoin Elisan 5G liittymään ja tuo upload jäi kyllä todelliseksi pettymykseksi. Tippui noin 5Mbit/s hitaammaksi kuin 4G yhteydellä.
Koodia: [Valitse]
Bittimittari.fi-mittauksen tulos:
Latausnopeus: 395 Mbit/s
Lähetysnopeus: 7,5 Mbit/s
Viive: 43 ms
Viiveen vaihtelu: 20 ms

25
Itsellä on 11:sta vähän ristiriitaiset tunteet. Käynnistys valikko on pilattu. Oikean napin valikko, niin en pidä lainkaan siitä uudesta leikkaa/liitä valikosta. Toisaalta se on varsin hyvä tablet tyyppisille laitteille. Sitten taas esim. uusi Window snap on aivan älyttömän hyvä, vaikka saman saa käytännössä toteutettuna Fancy Zonesilla 10:ssä. Asetus valikot on mielestäni todella paljon paremmin tehty kuin kympissä, eikä tunnu lähellekään yhtä sekavalta kuin 10:n W7 ja W8.1 tyyppinen sekasikiö. Jos olisivat tehneet sen mitä toivonut Windowsiin jo pitkään, eli käyttöliittymään nuo räätälöinnit kosketus ja perinteiseen käyttöön, niin käyttis olisi ihan älyttömän hyvä. Mutta kun tehdään jotain siltä väliltä, niin homma ei vain oikein toimi. Propsina kuitenkin MS:lle, että ovat saaneet tehtyä kirkkaasti parhaan työpöydän tablet käyttö mielessä.

26
Edit - Tosin winukkaan piti ainakin ennen asentaa jokin clientti. Toimisikohan putty ?
Windows 11 tukee sftp:tä ominaisuutena, mutta ei ole oletuksena asennettuna. Clienteistä WinSCP on minusta aika hyvä, mitä muutamia kertoja käyttänyt.

27
Tuo on tietysti hiukan makuasia. Jos kaikki on kondiksessa ja kaikki räätälöity haluntunlaiseksi, niin minusta nopein tapa on tehdä jollain clonezillan tai Acronis True Imagen tapaisella täysi levykuva koko asemasta ennen radikaaleja muutoksia. Jos taas tuntuu, että koneessa on paljon kaikkea turhaa ja fiilis on tehdä uudelleen asennus, niin eihän siinäkään kauaa mene. Nykyään kun itse käytössä aika paljon avoimia softia esim. VLC, Libreoffice, KeePass, FreeCAD yms. niin chocolateyllä saa todella nopsasti tehtyä nykyään asennuksen niille kaikille ilman turhia hiiren napsutteluita Powershellistä yhdellä rimpsulla. Itse asiassa sillä mikkisoftan omalla winget "apt-getin" korvikkeella saa silläkin yllättävän paljon hyödyllisiä softia asennettua päätteestä varsin nopeaan. Eri asia sitten jos ostanut paljon kaupallisia lisenssisoftia.

28
Tolkuttomasti palveluita ajossa, tietääköhän kukaan mitä varten ne kaikki on siellä, no, ei mennä tähän keskusteluu.
Tämä on tosiaan aika pohjaton kuilu. Windowsissa on aivan älyttömät määrät noita palveluita ja rekistereitä. Niitä voi toki kuukkeloida, mutta kysymyksestä tuli mieleen yksi itseä varsin kovasti kiinnostanut tutoriaali Network Chuckilta.
https://www.youtube.com/watch?v=3CaG2GI1kn0

Tuo video oli ainakin itselleni todella kiinnostava ja loputtomassa "kokeile tätä kun sopivasti aikaa" listassa. Tuolla saisi todella mielenkiintoisesti seurattua melkein mitä tahansa muutoksia koneessa ja vieläpä melkein plättäri vapaasti, mikä yllätti minut ainakin ihan täysin. Ei ole käynyt mielessäkään, että moisia palveluita on olemassa. Pitäisi mielenkiinnosta potkia Proxmoxiin tuo ja kokeilla vaikka tehdä uusi Windows asennus ja yrittää tutkailla minkälaisia muutoksia tapahtuu perus ohelmien asennuksissa. Erityisesti oikeasti kiinnostaisi logata tuollaiset yllättävästi käynnistyneet palvelut järjestelmästä, niin pääsisi ehkä hiukan sisälle mitä ja miksi tapahtuu. Myös tuo CVE ominaisuus loppupuolella on todella mielenkiintoinen kun näyttää näemmä suoraan tarkkoja tietoja haavoittuvuuksista.

Eli hiukan mutkan kautta tuohon liittyen, tuo video/wazzuh voisi ehkä kiinnostaa sinua(kin)?

29
Kyllä muuten näemmä oli. Just sama KB numero

https://support.microsoft.com/fi-fi/topic/kb5034441-windowsin-palautusymp%C3%A4rist%C3%B6n-p%C3%A4ivitys-windows-10-versioille-21h2-ja-22h2-9-tammikuuta-2024-62c04204-aaa5-4fee-a02a-2fdea17075a8

Lainaus
Known issues in this update
Symptom

Next step

When you try to apply this update on a PC that has no recovery partition, the update is unsuccessful and you receive the error 0x80070643 ERROR_INSTALL_FAILURE.

You do not need this update if the PC does not have a recovery partition. In this case, the error can be safely ignored. 

We are working on a resolution and will provide an update in an upcoming release.
Itsellä on tosiaan poistettu recovery, niin ajattelin odotella. Tästä tuli mieleen myös joku muu ongelmapäivitys johon oli auttanut EFI osion isontaminen dualboot koneissa, mutta tämä on ihan muistelua, eikä todennäköisesti liity tähän millään lailla.

30
Onko sulla mikä paketti mikä ei asennu? Nimittäin just eilen kokeilin päivittää yhden 10:n oliko joku laatupäivitys, mikä KB numeroltaan nyt oli. Kuitenkin se ei asentunut millään ja kun Googlailin, niin löytyi tietoa, että jos Windowsin oma palautusosio puuttuu, niin kyseinen päivitys ei toimi ja lisänä, että se ei vaikuta kuin juuri johonkin palautusjuttuihin ja että kyseinen vika korjataan tulevissa päivityksissä. Itsellä tuosta asennuksesta olenkin poistanut tarkoituksella palautusosion kun käytän sitä virtualisoituna ja koko asennuksesta tulee automaattisesti itsellä viikottainen varmuuskopio Proxmoxin kautta.

Mutta kannattaa kokeilla Googlata se KB numero jos on ongelmia. MS:n sivuilla on aika hyvin osasta tietoa.

31
KDE on hieno, mutta turhan raskas jos tarkoituksena pyörittää mediakeskusta.
Tuota verrattuna mihin?  ???
Ehkä 50-200Mt keskusmuistia voi mennä enemmän työpöytään, riippuen mitä sillä tekee. Suorituskyvyssä ei ole huomattu käsittääkseni mitään eroa missään testissä.

32
Itse jos nyt tekisin ns. HTPC pc:n, niin laittaisin ihan jonkin KDE työpöydän ja räätälöisin sen itselle makuun sopivaksi. Sitten ehkä Jellyfin selaimeen oman kodin "Netflixiksi". Alkaa melkein toimivimmat mediaratkaisutkin olla nykyään selailmen päällä toimivia.

33
En kyllä tiedä miten, mutta varmaan vlc onnistuu tuossa?
Isot pojat kertokoon että miten? ;D
Kyllä. Tämä oli helppo ratkaisu.

VLC:ssä on suoraan onko se nyt "streamaa verkkoon" tyyppinen valikko. Sinne vain laitoin http:n ja portiksi perus 8080, että palomuuri ei blokkaa. Sitten toisella koneella avaa vain VLC:ssä verkko-osoitteen tyyliin "http://1.2.3.4:8080/aiemminnimeämäsistreaminnimi"

Eli 1.2.3.4 on tietysti webbikamerakoneen IP, jonka saa helposti näkyviin komennolla
ip a

Tuossa noin karrikoidusti. Kirjoitan eri koneella millä laitoin streamin pystyyn. Viivettä tuli itsellä varsin siedettävät noin 10sekuntia.

Tämän YT videon avulla sain streamin hetkessä ulos. Tosin käytin tosiaankin HTTP:tä varmuuden vuoksi kun palomuuri taitaisi itsellä blokata muut. Video on todella pitkä, mutta kelauskohdasta kun katsoo kohdat mitä on eniten katsottu, niin homma aukeaa varsin nopeasti. Noin 20min ja 40min kohdilla.
https://www.youtube.com/watch?v=NwtozIIjUh4&t=2437s

34
Pakkasten takia alkaa jännittämään sen verran, että haluaisin laittaa yhden vanhan kameralla varustetun kannettavan yhteen tilaan ja streamata sen kameran kotiverkkoon. Tuleeko mieleen jotain todella helppoa tapaa tuolle? Koneessa on Debian.

35
Laitealue / Vs: lataava usb-c
« : 29.12.23 - klo:18.37 »
Usbc voi toimittaa 100 watin tehon, kun normaalit usb liitännät jäävät 2,5- 4,5 wattiin.

Pystyykö tosiaan 100 watin tehonsiirtoon? siis 5 voltilla 20 ampeeria niillä pienillä kosketuspinnoilla?
Eniten kait se kaapeloinnin pituus alkaa vaikuttamaan isoilla tehoilla. 65W menee ainakin itsellä ihan helposti läpi.

Lainaus käyttäjältä: Jtkone
100 watin teho saadaan jännitettä nostamalla ja (tietysti myös virtaa). (20V*5A)
Jo vuonna 2021 tuli mahdollisuus myös 240W tehoihin. (48V*5A).
Tämän takia kait aika moni autovalmistaja jo vuosia sitten olisi halunnut nostaa jännitteen minimissään 24V tai mieluummin vielä korkeaksi. Jäisi kyllä varmasti kuparia aika paljon autoista pois kyseisellä muutoksella.

36
Ehkä on ehkä ei...

... voihan sitä jonkin vanhan koneen ottaa kakkoskannettavaksi, jos halvalla saa.

Se nyt ei varsinaisesti ole lahja Linux maailmalle, mutta voi olla lahja Linux-käyttäjille.

Toki nykyäänkin Linux pyörii huomattavammin kevyempänä kuin Windows. Vesi kielellä odotan suurta käytettyjen koneiden markkinoita.
Tämä on kyllä varsin hyvin sanottu. Minusta monet unohtaa, että tuohon hetkeen on vielä pari vuotta aikaa ja koneet vain paranee paranemistaan myös sen ajan. Lisäksi minä ainakin tiedän todella monia koneen käyttäjiä, jotka on päivittäneet seiskasta kymppiin, ja siis tästä on jo nyt minimissään neljä vuotta! Plus suurimmalla osalla heitä raudan päivittäminen alkaa oikeasti olla ihan varteenotettava vaihtoehto jo pelkästään virrankulutuksen kannalta.

Mutta toki tuo varmasti lisää hetkellisesti tarjontaa niistä viimeisistä koneista hyvään hintaan, jotka ei tue uusinta Windowsia.

37
Laitealue / Vs: lataava usb-c
« : 28.12.23 - klo:20.55 »

Nyt en ymmärrä yhtään mitä tarkoitat. Kaikissa uusissa laitteissa on USB3-portteja, joskus A-liittimillä, joskus  C-liittimillä. Miten USB 2.0 siihen liittyy?
Se on taaksepäinyhteensopiva myös noiden kanssa.

38
Laitealue / Vs: lataava usb-c
« : 28.12.23 - klo:17.31 »
USB-C taipuu parhaillaan niin moneen asiaan, että on todella vaikea tehdä mitään rajausta, jos ei tarkalleen tiedä kyseisen laitteen speksejä. Itselläkin on jo kaksi laitetta, joihin voi tökätä USB-C hubin josta saa HDMI liitännän, pari tavallista USB-A porttia ja hubissa on silti vielä USB-C paikka virralle. Eli esim. tietokoneesta voi viedä monenlaista dataa ulospäin ja saada kuitenkin yhden ja saman USB-C portin kautta vielä samalla lisävirtaa tietokoneeseen ja ladata hubin kautta vaikka vielä puhelinta.

Mutta ei taida olla kuin HDMI liitäntä nykyään, jossa on standardit ja käytännöt hajonneet todella pahasti. Eli käytännössä täysin laitetoimittajasta kiinni mitä ominaisuuksia laite oikeasti tukee, vaikka itse USB standardi sanoisi mitä.

39
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Salasanojen tuhoaminen
« : 27.12.23 - klo:13.06 »
Tuohon ei itse asiassa ole mitään ihan idioottivarmaa tapaa. Ainoastaan tekemällä kryptatun tiedoston ja tuhoamalla sen tuo on mahdollista. Luonnollisesti helpompaa on käyttää vaikka Keepassia tai muuta salasanamanageria.

Kun tiedosto poistetaan, niin se poistuu aina vain tiedostojärjestelmän "rekisteristä/hakemistosta" ja kyseinen kohta asemassa jää odottelemaan uutta mahdollista päällekirjoitusta. Jos oikeasti haluaa täydellisen varmuuden tiedoston poistumisesta, niin periaatteessa vain dban tai vastaava on oikea vaihtoehto.

40
Sopivina selaimina esim. Chromium tai Google Chrome DRM:llä vahvistettuna. Muistaakseni myös Firefox:in asetuksista saisi tuen DRM:lle. Toki Firefox:lla voin katsella ongelmitta useita suoratoistopalveluja.
Skyshowtime ei toimi millään distrolla, millään selaimella. Siinä on jokin todella erikoinen DRM-ratkaisu. Ei auta "guest agent" kikkailut, että selain antaa ymmärtää toimivansa Windowsissa yms.

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 284