Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - qwertyy

Sivuja: [1] 2 3 ... 286
1
Tuo ilmoitus ei tule laajennuksen ylläpitäjiltä, se on Chromen ylläpitäjän eli Googlen päätös. Tuskin on korvaajaa, jpnka Google hyväksyy.
No voi möhnä. Itsellä ei ole vielä tullut Chromeen tuota, mutta sitä odotellessa. Jotenkin vain jämähtänyt kotikäytössä Chromeen. Lienee vaihdon aika baikka Edgeen.

2
Ventoy. Ylivoimaisesti paras rakaisu. Muuta kuin kopioi iso:t tikulle.

3
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Valmiustila vs. Sammuta ?
« : 27.09.24 - klo:16.17 »
Tuohon ei ole mitään universaalia tietoa olemassakaan. Riippuu täysin raudasta ja silloinkin siitä, mitkä S-ominaisuustasot (Sleep State) S0-S5 on käytössä. Niitä on muistaakseni ainakin kuusi eri tasoa ja osa valmistajista käyttää erilaisia oletusasetuksia ja monissa koneissa käyttäjä ei voi edes muuttaa niitä.

Ainoa ratkaisusi on ladata akku täyteen ja käyttää jotain virranmittaus palikkaa.
Lisäys: Osa todella moderneista ja vähävirtaisista suorittimista pystyy olla käynnissä todella pienillä virrankulutuksilla, lähes samassa tasossa kuin kunnolla "uinuva" kone. Jos niitä haluaa tutkia, niin niissä on virransäästötasot yleensä C-state nimityksillä.

4
Kuinka siinä tapauksessa esim. laittomat  elokuvien jms. lataajat saadaan kiinni?
Yleensä lienee kyseessä P2P ohjelmat ja niissä näkee heti kaikki IP:t, jotka jakaa tiedostoa. Nyt joku saa korjata jos asia on muuttunut, mutta eikös käsittääkseni ainakin noin 10 vuotta sitten itselle laataaminen oli sallittua, mutta jakaminen ei. Voi olla että lainsäädäntö on tosiaan muuttunut?

Normaalista HTTPS selailusta ei kait voi kukaan päätellä mitään, poislukien ehkä se, että tietoa jakava sivusto luovuttaa tiedot jostain lokista? Mutta esim. ISP:n ei pitäisi nähdä kuin, että osoitteeseen X on otettu yhteys ja dataa liikkuu.

5
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Vs: Ubuntu ei käynnisty
« : 21.09.24 - klo:14.25 »
kokeile laittaa sudo ennen komentoa. Siksi tulee tuo lukittu/locked ilmoitus.

6
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Vs: Ubuntu ei käynnisty
« : 21.09.24 - klo:13.22 »
Saatko konetta nettiin ethernet kaapelin kautta?

7
Tekoälyn ja normaalin esim. Google hakutuloksen erot tulee esiin vasta jos alat tekemään jatkokysymyksiä. Pyydät vaikka laajemman tai suppeamman vastauksen yms. kuten nm mainitsi. Tosiaan tuloksiin kannattaa suhtautua todella varauksella. Kokeilin teknisempiä kysymyksiä ja vianhakua laitteisiin ja osittain vaikutti ihan järkeviltä ja osittain lähes vaarallisilta vastauksilta. Ammattini on turvattu vielä vuosikymmeniksi :)

8
Osio on kaupassa tehty, jos siinä on sellainen, kokeilen kuitenkin gpartediä.
Ihan varmasti on jokin osiointi asemassa. Lähes varmasti ntfs tai exfat.

9
Mintissä taisi olla päivityssovelluksessa myös automaattinen ongelmien ratkaisija jos en väärin muista. Se tekee yleisimmät komennot jotka on tarpeen.

10
Jos linux on liittänyt tiedostojärjestelmän kytkennän aikana, niin et voi kyseistä osiota alustaa. Sama homma kaikissa käyttiksissä.

Eli irroita asema ja avaa sen jälkeen gparted ja poista osiot ja tee uudet. Tekemällä uuden gpt osio taulukon asetuksista, asema myös todennäköisesti alustuu täysin. Osion tai osiot joudut kuitenkin tekemään silloinkin.

Gpartedissa taitaa näkyä avaimen kuva lukituissa osioissa.

11
Ihan kuriositeettina, menikö apt komennoilla kuntoon, vai teitkö vielä jotain dpkg loitsuja tms?

Jaa eipä mitään, olitkin muokannut eka viestiin ratkaisun. Mukava kuulla että tuo toimi. Joskus kauan kauan sitten tein Arch kokeilussa muistaakseni jonkin vastaavan tempun. Siitä tuli tuo chroot mieleen.

12
En ole tainnut koskaan kokeilla, mutta eikös live istunnosta pitäisi pystyä tekeen chroot ja kokeilla päivittää asennus uudelleen?

Myöhäistä enää mainita, mutta periaatteessa kait olisi voinut tehdä Ubuntu server asennuksen ilman mitään ominaisuuksia ja asentaa siihen vain työpöydän jälkikäteen. Debian on kyllä kiva kun siinä on vieläkin net asennuskuva.
https://askubuntu.com/questions/616529/update-system-from-live-session neuvoo ajamaan
Koodia: [Valitse]
sudo mount /dev/sda1 /mnt

sudo mount --bind /dev /mnt/dev

sudo mount --bind /proc /mnt/proc

sudo mount --bind /sys /mnt/sys

sudo chroot /mnt
ja lopuksi
Koodia: [Valitse]
sudo apt-get upgrade or sudo apt-get update, live istunnossa järjestelmälevy on sdb ja kakkoslevy on sdc, kannattaako seurata ohjetta sellaisenaan?
Eikös tuo pitäisi toimia kun chroot liittää tuon /mnt kansion ns. root hakemistoksi ja sehän tuossa listassa ensimmäisenä tehty sda1 osiosta.

Mutta tuossa kommentissasi pisti silmään kakkoslevy. Onko sinulla erillisellä asemalla /home kansio? Silloin kait pitäisi asennuksen toimia kunhan vain asennuksessa liität sen uudestaan /home kansioksi, mutta varo tietysti laittamasta alustus täppää. Käsitin varmaan jotain väärin kyllä?

13
En ole tainnut koskaan kokeilla, mutta eikös live istunnosta pitäisi pystyä tekeen chroot ja kokeilla päivittää asennus uudelleen?

Myöhäistä enää mainita, mutta periaatteessa kait olisi voinut tehdä Ubuntu server asennuksen ilman mitään ominaisuuksia ja asentaa siihen vain työpöydän jälkikäteen. Debian on kyllä kiva kun siinä on vieläkin net asennuskuva.

14
Huvikseni pikaisesti vilkaisin ja osa noista linkeistä on todella vanhoja ja osassa lukee tekijän kommentit suoraan heidän sivuillaan, että skriptejä ei enää tueta yms.

Mutta käsittääkseni Chultrabook on nykyään yhteisö, jossa laittavat erinäisiin Chromebookeihin Linuxia ja Windowsia. Itseä ei aihe kiinnosta kun en tuollaista omista, mutta eikun surffaileen sinne. Saa varmaankin tuoreinta tietoa ja todennäköisesti parasta tietoutta jos ei joku täällä satu olemaan perehtynyt aiheeseen.

https://docs.chrultrabook.com/
https://forum.chrultrabook.com/latest

Tämä nyt ainakin kannattaa käydä huolella läpi
https://docs.chrultrabook.com/docs/firmware/supported-devices.html

Ja otsikkoon liittyen, niin Ubuntu näemmä kannattaa unohtaa heti. Eli se on sitten Debian jos haluaa apt pohjaisen pakettien hallinnan
Lainaus
Recommended distros as of October 2023 (in no particular order) are:

Arch Linux or EndeavourOS
Fedora or Ultramarine Linux
openSUSE Tumbleweed
Debian 12 (Bookworm)
Pop!_OS
https://docs.chrultrabook.com/docs/installing/installing-linux.html

15
Itsellä on kyllä portit kestäneet hyvin. No ihan jatkuvasti en niitä kyllä käytä. Muutamassa vanhassa koneessa portti on kyllä jo epäilyttävän löysä, mutta täysin toimivia edelleen. Nyt kun mainitsin, niin tieten joku kohta korventuu.

Tosin yhdestä asiasta olen aina pitänyt huolta, mikä voi ehkä liittyä tuuriini. Pidän tiukasti huolen, että potentiaalieroa ei pääsisi koskaan muodostumaan laitteiden kytkemisessä. Eli jos tietokone on jossain pistorasiassa kiinni, niin jos kytken tulostimen tai vaikka ison lisävirtaa vaativan kiintolevyn kyseiseen tietokoneeseen, niin näiden laitteiden virtalähde aina samaan pistorasiaan kiinni. Tämä ei saisi aiheuttaa ongelmia, mutta ei mitään luottoja kiinan poikien tekemiin suojausratkaisuihin :D

16
Laitealue / Vs: Valmiskoneita ilman WIndowsia?
« : 08.09.24 - klo:18.45 »
No itse asiassa samalle koneelle hinta laskee, jos valitsee Home-version. Se on enää 60€ kalliimpi kuin ilman käyttöjärjestelmää. Voi tietenkin olla, että hinnoissa on jotain Lenovo-lisää käyttöjärjestelmän osalta tai heillä on huonompi sopimus Microsoftin kanssa.
Tuntuisi kyllä erittäin epätodennäköiseltä jos Lenovolla olisi huono sopimus. Olisiko kuitenkin, että Pro version hintaa on nostettu vuosien mittaan enemmän?

Lainaus käyttäjältä: JaniAlander
Muistelisin että OEM lisenssin määräalaraja taisi olla 5 kappaletta tms. Jostain olen kuullut, että jotkut teki niinkin että kasasivat itselleen ja muutamalla kaverille PC:n ja hankkivat noita lisenssejä "laitevalmistajina". Säästi ilmeisesti kohtalaisesti rahaa.
Tästä tuli mieleen, että lisenssejä saa edelleen ostettua todella halvalla, tyyliin 10e/kpl. Rohkeasti joissain YT videoissa on ihan sponsoroitu videoita noilla sivustoilla. Jos oikein olen käsittänyt, niin osa näistä on ilmeisesti käytössä olleista tietokoneista ja voi toimia tai ei ja toinen osa olisi jonkinlaisia trokareita, jotka ostavat lisenssit halpoihin maihin eli ilmeisesti Intia, Venäjä (ennen muinoin) jne. ja myyvät niitä sitten yleisesti netissä. Tuo tietysti on jonkinlainen sopimusrikkomus, mutta onhan noita.

Olen kuullut yhdestä lisenssin ostamisesta eBaystä kauan sitten ja se oli toiminut ihan ok. Jotain hämärää siinä kyllä takuulla oli ollut, koska kuukausia sen jälkeen oli ihmetelty kun eBay kyseli kokemuksia oliko hajuveden ostamisesta vai mikä se artikkeli oli. Hetki oli jo ajateltu, että onko tunnukset kaapattu tms. mutta sitten huomattu, että oliko se kaupan tunniste nro. vai mikä, niin se oli täsmännyt siihen vanhaan lisenssin ostoon. Kuitenkin voi olla, että tuo liittyi jotenkin juuri johonkin kauppa-alue kiertoon, koska olikohan että lisenssin mukana oli maininta, että ladata MS:n sivuilta onko se nyt universal English versio ja muuttaa se halutulle kielelle asennuksen jälkeen. Jotain tuollaista. Tuo oli ilmeisesti W7 julkaisun aikoihin.

Piti oikein katsoa onko lisenssejä eBayssä myytävänä nykypäivänä ja todella härskejä näyttää olevan kaupan. Alle 10e W10 Retail paketin tarrasta kuva, joka on nauhassa vielä kiinni. Aika rohkeita kauppiaita. Joku pihistänyt aika erikoisessa yhteydessä nuo tai toki voi olla joku kuvakaappauskin, mutta silti  :o

Tuli mieleen, että joku tuttava joskus aikoinaan myös kyseli, että miten ne yrityslisenssit toimii. Oli ilmeisesti joku koneen rakentelija tarjonnut jotain sellaista halpana Windows vaihtoehtona. Olin kyllä siinä luulossa, että nuo tarvii jonkin AD palvelimen tms. jossa on joku lisenssi juttu pyörimässä. En tiedä onko noita enää nykypäivänä edes olemassa. Tuo taisi olla XP aikakautta.

17
Laitealue / Vs: Valmiskoneita ilman WIndowsia?
« : 07.09.24 - klo:20.54 »
Niitä ei ehkä myydä ilman käyttistä? Onko jossain liikettä, joka myy pelkkää laitetta ja hinta olisi sitten pari sataa euroa halvemmat eli Windows 11 verran?
Kuten mainittua, niin tietokoneita kyllä on myynnissä jonkin verran ilman Windowsia, mutta hinta ei pääsäätöisesti kyllä tipu lähellekään Windowsin lisenssin hintaa. Syy lienee yksinkertaisesti siinä, että OEM lisenssit ei todennäköisesti maksa juuri mitään valmistajille. Yhden aika hinnat alkaen Lenovon kannettavan ostin vuosikausia sitten (Windows 7 aikaan?) ilman Windowsia, kyseinen kone oli FreeDOS:lla. Samaa mallia sai tietysti Windowsillakin, mutta muistaakseni hintaero oli alle 100e. Tosin koneessa saattoi olla himpun isompi kiintolevy FreeDOS mallin eduksi.

Tästä on toki aikaa ja kaikki hinnat muuttuneet, mutta muistaakseni samoihin aikoihin olin jo aiemmin ostanut jostain tarjouksesta W7 lisenssejä 3kpl. Hinta taisi olla jotain 120-150e niille ja yhden niistä lisensseistä käytinkin tuossa kyseisessä koneessa. Silloin oli vielä niitä oliko se nyt "family pack" niminen paketti. Mutta joka tapauksessa, niin jos lisenssin hinta pystyi olla tuolloin _yksityiselle_ sen tyyliin 50e, niin nämä jätit saa varmaan todella edullisesti tuotantoeriinsä.

Mutta tarkemmin aiheeseen, niin ainakin Dell on jokin aika sitten myynyt XPS-sarjan koneita Ubuntulla. Luulisi löytyvän vieläkin. Samoin käytettyjen ammattikoneiden jälleenmyyjät osasta näyttää myyvän koneita Linuxilla. Näissä on varmaankin osassa kyllä ihan se perusteena, että Windows 10 ei enää ole tuettu kuin vuoden verran ja haluavat koneista eroon. Toki näissä koneissa on lähes sata varmasti ollut Windows lisenssi alunperin. Toisaalta mitäpä tuo haittaa jos sellaisen ostaa. Jos sattuu haluaan kokeilla Windowsia, niin sehän aktivoituu ilman kikkailuja sitten.

18
Helpointa on olla vastaamatta kokonaan tuntemattomiin numeeroihin.

Tämä käynee helpoiten niin, että tekee yhden yhteystiedon, johon laittaa soittoääneksi hiljaisuuden. Enää pitää osata asettaa yhteystietoon se numerottomuus. Onko vinkkejä?
Tuo ei kait onnistu mitenkään? Ainakaan en ole koskaan kuullut tuollaisesta tavasta. Mutta se onnistuu kyllä, että laittaa puhelimen siihen onko se nyt älä häiritse tilaan ja merkkaa tarvittavat yhteystiedot tähdellä. Silloin niistä tulee puhelut läpi, mutta muut jää äänettömäksi. Ainakin Androidissa toimiva ratkaisu. Itsellä menee joka iltamyöhä automaattisesti tuohon tilaan ja noin 10 numeroa on merkitty tähdellä ja ne hälyttää aina. Tuossakin on toki se huono puoli, että tuo älä häiritse tila muistaakseni lähtee tarkoituksellisesti pois jos samasta numerosta soitetaan oliko se nyt 5krt 10min sisään. Se on ihan tarkoituksella tehty, kun no jos noin kiivaasti yrittää läpi, niin silloin tietysti yleensä on sitä tärkeää asiaa. Nuo jutut kyllä lukee siellä asetuksissa.

19
Taitaapi olla tavallaan yhdistelmä noita kaikkia. En nyt varmaksi väitä, mutta muistaakseni kuvien metadatassa ei tueta mitään tägejä. Eli melko varmasti puhelin tallentaa nuo tiedot jonnekin puhelimen tietokantoihin tms.

Sellainen kiertotie voi olla, että käytä alustan omia palveluita. Käytännössä varmasti nuo tiedot löytyy jos Androidin kuvat synkronoi Driveen tai iPhonen iCloudiin. Kummassakin alustassa on jokunen giga tilaa ilmaisilla tunnuksilla. Noista webbipalveluista saat ainakin helpommin kopioitua tiedot.

20
Minua vanhanaikaisena käyttäjänä on häirinnyt, ettei monissa uusissa ohukaisissa läppäreissä ole ethernet-liitäntää. Jotain USB-sovitinta sitten tilalle, mutta yllä olevista lukien, ei niitäkään paikkoja ylimääräisinä ole.
Tämä häiritsi itseä pitkään, mutta wifi6 on jo sen verran nopea, että se muutti mielen. Tosin on ollut tarkoitus tehdä omaan torppaan vähintään cat6e kaapelointi, mutta lähinnä siinä mielessä, että saisi virtualisoitua tehokkaimman koneen ja käytettyä sitä erinäisillä päätelaitteilla. Sen verran kuitenkin häiritsee tuo wifin viive. Mutta ns. perinteisemmässä käytössä en ole enää johtoa kaipaillut.

Sivuja: [1] 2 3 ... 286