Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - qwertyy

Sivuja: [1] 2 3 ... 296
1
Laitealue / Vs: Nvidia ajurin valinta
« : 13.07.25 - klo:20.28 »
nm taitaa olla oikeassa tuossa LTS vertauksessa. Nimittäin Nvidia tarjoaa Windowsillekin WHQL versiota,  eli työasemiin tarkoitettua vakaata ajuria ja tuoreempaa pelaajille suunnattua, oliko ihan "game ready" nimellä olevaa ajuria.

2
Laitealue / Vs: Nvidia ajurin valinta
« : 12.07.25 - klo:16.19 »
Toinen ihmetys on kun kone ei tunnista muistikamman 8 gigaa vaan 4 gigaa joka on 2x4 gigainen.
Nvidiaan en ota kantaa, mutta muistin täytyy olla huonosti paikoillaan tai viallinen.

3
Laitealue / Vs: Uusi kiinalainen NUC
« : 11.07.25 - klo:16.36 »
Jos vain olisi ollut kunnolliset päättäjät suomessa ja euroopassa, niin olisi tullit pidetty riittävän korkealla kaikelle kiinapaskalle, niin voisi olla vielä euroopassakin monenlaista tuotantoa jäljellä.
Samaa mieltä. Suorastaan pelottavaa, että jengi tilailee jopa okt käyttöön kontaktoreita yms. sähköosia, joita ei ole mikään viranomainen testannut. Tarrat ja merkit saa tietysti vaikka minkälaiset kaupantekijäisiksi  ::)

4
Mitä koneella pääsääntöisesti on tarkoitus tehdä? Se on suht oleellinen kysymys.

Itsellä on jo aika vanha Ryzen 5 3600 pöytäkoneessa ja RTX 3060. Reilusti muistia. Sillä olen vielä ihan kelvollisesti pyöritellyt suht raskaita 3D CAD-malleja, virtualisointia, video muutoksia yms.

Mutta virtaa tuo toki vie ja Mac mini M1 muuttaa videotiedostot hyvin tasaväkiseen aikaa. Sen huonoja puolia on sitten muistin vähyys, eli CAD ja virtualisoinnit yms. saa sillä koneella unohtaa.

Eli käyttökohdetta/kohteita kannattaa miettiä. Se nimittäin vaikuttaa paljonkin siihen mihin kannattaa panostaa. Yllättävän moni hommaa kovan prosessorin ja näytönohjaimen ja sitten laittaa kuitenkin jonkin halvimman DRAM muistittoman aseman, vaikka kunnollisella voisi kone tuntua reilusti jouheammalta.

5
Aivan varmasti ennen toiminut prikulleen samoilla laitteilla ja samassa portissa?

Jos näin, niin sitten ei jää kuin kosketusvika itse hubissa tai jollekin laitteelle on lipsahtanut jokin erilainen ei sopiva johto. Eli jokin virtaa reilummin vaativa laite on nykyään kyketty liian käpyisellä/pitkällä tms. johdolla. Jokin yksittäinen laite voi huonolla tuurilla aiheuttaa hubin "resetoitumisen".

Mitä uudempaa rautaa, sitä tärkeämpää nykyään kiinnittää huomiot itse kaapeleiden laatuun ja tämä ei olekaan mikä helppo juttu valmistajien huonojen merkintöjen takia.

6
Resursseja nuo ei tosiaan käytännössä vie. Mutta jos asia oikein häiritsee, niin monesti bios/uefi valikosta pystyy deaktivoimaan monia laitteita.

7
FreeCad 1.0.1 taitaa olla "suositeltu" versio tällä hetkellä?

-Koivukoski1
Varmaan suositeltu, mutta itse olen kyllä suosinut flatin "beta" versioita.
https://wiki.freecad.org/Flatpak

8
Tämä tuntuu vahvistavan edellisen:
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=483469
Totta, niin näyttää tekevän.

Vaikka KDE:stä olen aina pääpiirteittäin pitänyt, niin en ole kyllä koskaan oikein pitänyt sen nimeämisistä monissakaan paikoissa. Se on aina tuntunut jotenkin tekevän joistain asioista tarpeettoman vaikeita/monikerroksisia. Eikös esim. Cinnamonissakin nykyään saa noita appletteja paneeliin ja silti se on paneeli, ei mikään ***keleen '"työtilahypersupertaskmanagervaihtaja....paneeli", jossa erilliset alueet tarkoittaa eri asioita. Ei vaan se on edelleen se *piip* paneeli. Olisi vaikka se tuon kuvauksessa oleva "sovelluspalkki" --> "Kiinnitä sovelluspalkkiin" , niin ei olisi tullut mitään ihmeteltävää itselle. Varsinkaan että nyt tulisi sellaista mielikuvaa, että eikös tässä nyt puhuta muistinmääristä, prossukuormasta yms. jos sinne päästään, niin eikö se hitusen pieleen ole jossain vaiheessa mennyt.

KDE:lla on tieten kehityksessä aina hitusen liikaa vauhti päällä  :D

9
Jaa katohan  :)

Jos se käynnistysvalikko on samassa paneelissa kuin tehtävienhallintasovelma, niin silloin tosiaan tarjoaa "kiinnitä tehtävienhallintaan", eipä ole aiemmin tullut vastaan. (Tällöinkin kyllä "perinteisiäkin" kuvakesovelmia voi luoda esim. "raahaamalla ja pudottamalla")

Eli tästä lienee kysymys sinunkin tapauksessasi?
Juu, käsittääkseni puhutaan samasta asiasta, itsellä ne on samassa paneelissa. Eikö tuo ole aika omituinen juttu? Eli tuo lienee oikeastaan bugi itse KDE:ssä, eikä varmaankaan käännöksen omituisuus.

10
Budjettituotteessa virtalähde on se viimeisin osa jossa kannattaa säästää.  Tosi jotkut tekevät päinvastoin, mutta seuraukset on yleensä ikävät.
Itse katson, että takuu on vähintään 7v. ja kondensaattorit 105 asteiset japanilaiset teollisuusstandardin täyttävät.
Virtalähdehän ei ole kertakäyttötuote vaan voit laittaa laadukkaan vaikka seuraavaan buildiin. Säästöä?
Itsellä ollut sama linja. Nykyinen pöytäkoneeni virtalähde on ollut jo varmaankin sen +15v käytössä. Oli sen aikaisista parhaimmaksi testattuja ja takuukin taisi olla valmistan puolesta todella pitkä. Mallia en muista, mutta taisi olla Corsair merkkinen. Toki iän puolesta olisi ehkä syytä seuraavaan harkita vaihtoa tai ainakin kurkata sisälle varuilta.

11
Yksi helppo ratkaisu voisi olla joku kuittausperusteinen hyväksyntä. Jossain aikoinaan törmännyt myös sellaiseen. Lyhyt viesti ylläpitäjille. Toki tuollainen toimii vain jos uusia käyttäjiä tulee hitaasti.

12
Onko tuo jossain vaiheessa muuttunut, kun tuo perinteinen kuvakkeen teko on nyt kiinnittäminen tehtävienhallintaan? En ole pitkiin aikoihin oikein varsinaisesti käyttänyt KDE:ta ja nyt tämä jotenkin hyökkäsi ihan järkyttävästi silmille.
Ainakin mulla, jos valikosta haluaa lisätä sovelluskuvakkeen, oikean valikon takaa löytyy "Lisää paneeliin (sovelmaksi)", mikä luonnollisesti tekee "perinteisen" pikakuvakkeen...eikä ole edes mahdollista "kiinnittää tehtävänhallintaan".
No niin, no tuon käsitän olevan sitten erilailla käännetty tuoreimmassa Kubuntussa. Minä törmäsin "kiinnitä tehtävienhallintaan" ja siinä on se perinteinen neulakuva myös samassa yhteydessä.

13
En nyt tiedä, mitä tarkoitat ”oikeasti elävällä ohjelmalla”. Plasmoidi on sama kuin sovelma, ja sekin on kyllä ”oikeasti elävä ohjelma”. Karkeistaen erona sovellukseen on oikeastaan vain se, missä se elää. Sovelmat ovat paneeleissa, työpöydällä tms., eivät irrallaan omina ikkunoinaan.
Toinen tiedostojärjestelmän linkki ja toinen ohjelma. Tuota selkeämmin en osaa kuvailla.

14
Plasmassa on myös mahdollisuus lisätä kuvake paneeliin, joka on eri asia kuin kiinnittäminen tehtävienhallintaan! Edellinen tapa on ollut olemassa iät ajat, jälkimmäinen tuli ilmeisesti Windowsin mallin mukaan. Erona on se, että paneeliin lisäämällä kuvakkeesta tulee itsenäinen paneelisovelma, kun taas tehtävienhallintaan kiinnitettäessä tehtävienhallintasovelma vain muistaa jotkin suljetutkin tehtävät.
Onko tuo jossain vaiheessa muuttunut, kun tuo perinteinen kuvakkeen teko on nyt kiinnittäminen tehtävienhallintaan? En ole pitkiin aikoihin oikein varsinaisesti käyttänyt KDE:ta ja nyt tämä jotenkin hyökkäsi ihan järkyttävästi silmille.

Eikös se joskus kivi ja miekka ollut muistaakseni ihan pikakuvake paneelissa ja siellä erikseen ns. oikeasti elävä ohjelma Plasmoid ja sitten myöhemmin 'Sovelma', joka on mainittu näemmä KDE:n kotisivuilla?
Lainaus
Lisää sovelmia työpöydälle tai paneeleihin; siirrä ja kierrä niitä ja muuta niiden kokoa; lataa uusia yhteisöäsovelmia yhdellä napsautuksella.

https://kde.org/fi/plasma-desktop/
Onko tuo perinteinen kuvakkeen kopiointi paneeliin poistettu kokonaan tuosta oikean napin pikavalikosta näissä uusissa Plasma versioissa?

Lyhyesti:
- Pikakuvake: Olisin muistellut, että "käynnistä/KDE" valikosta kun painaa oikeaa ohjelman päällä, olisi aina saanut tehtyä perinteisen pikakuvakkeen paneeliin.
- Sovelma paneeliin: Joko muokkaamalla paneelia tai raahaamalla sovelman sinne.

 

15
En oikein ymmärrä, mitä tarkoitat: tehtävienhallinta on yksi paneelin sovelmista, joten niillä on asetukset erikseen ja myös kiinnittäminen tapahtuu eri lailla.
No en minäkään oikein kyllä ymmärrä. Mikä on tehtävienhallinta paneelissa? Ei oikein ymmärrä kun Windowsissa tehtävienhallinta on ihan eri kontekstissa.

En näe mitään loogista tuossa kun menee valikkoon ja painaa vaikka Firefoxin päällä, niin sitten tulee "kiinnitä tehtävienhallintaan" ja sitten kuvake lävähtää alapalkkiin, joka on varmaan kaikissa muissa jakeluissa paneeli.  :o

Onko toi tehtävienhallinta nykyään KDE:ssä, niin kuin ennen ne pienoissovellukset, vai?

Jos tehtävienhallinta on paneelissa, niin silloin siellä minusta näkyy jotain CPU-dataa tms.  :D

16
Laitealue / Vs: Uusi kiinalainen NUC
« : 26.06.25 - klo:22.34 »
2. Olen antanut itselleni kertoa, että Linux buutatessaan suurin piirtein ensi töikseen heittää BIOSsin mäkeen ja korvaa sen omilla I/O-rutiineillaan. Kysymys: onko BIOS sen jälkeen enää hengissä ja ajossa?
Tämä ei kyllä voi ihan olla täysin noin. Joissain kannettavissa, kuten ainakin joissain Dellin koneissa on vaikkapa akunlataus rajoitettavissa esim. 80% ja vaikka boottaat Linuxin, niin sitä edelleen noudatetaan. Samoin lukuisat CPU ominaisuudet, kuten C-statet ja VT-d yms. on asioita, jotka on jossain siellä ns. bios tasolla. Bios/UEFI tasolla ei käsittääkseni voi kyllä suojatua rootkiteiltä jos koodi sijaitsee siellä.

17
Kubuntun 25.04 version ja plasma 6.3.4, jonka takia ajattelin tänne laittaakin, niin jos valitsee valikosta sovelluksen ja haluaa sen tehtäväpallkiin, niin teksti onkin "Kiinnitä tehtävienhallintaan". Vai onko tuo ihan joku tietoinen käännösvalinta? Sitten jos painaa oikeaa paneelissa itsessään, niin ylhäällä on "Asetukset kuvaketehtävienhallinta..." ja kuitenkin alimpana perinteinen "Näytä paneelin asetukset".

Itse ainakin pidän tuota jälkimmäistä perinteisenä ja oikeana käännöksenä.

18
Taitaa olla isoin este etenemiselle, että ehkä tuo pelien korostaminen on sellainen muotoilu, mikä ei niin kiinnitä huomiota, vaikka kyseessä on tietysti käytännössä kaiken ohjelmiston kattava ajatus.

19
No voi peruna kun suoraan sanoo. Vaikka aikaa oli paljon, niin ei koko EU:n alueelta ole löytynyt kuin vähän reilu puoli miljoonaa allekirjoittajaa. Näyttää siltä, että menään vain sitten enemmän "maksetaan ja saadaan pitää tuote/palvelu sen aikaa kun sattuu". Pidin varmana, että tämä menisi läpi, mutta nyt alkaa näyttää toivottomalta. Ilmeisesti ihmisiä ei sitten kiinnosta tällaiset ☹️

No onneksi sentään suomesta on löytynyt eniten allekirjoittaneita.

https://eci.ec.europa.eu/045/public/#/screen/home

20
Laitealue / Vs: Suorittimien lukumäärä
« : 23.06.25 - klo:21.10 »
Nyt siis tähän viestiketjuun se pointti, että kuorman jakamisen eri ytimille suorittaa ilmeisesti prosessori itse, eikä Linux. Onko näin? Onko Linuxilla vaikutusta tuohon kuormanjakamiseen kuitenkin?
Nuo prosessorien kuormaohjaukset on melko monimutkaisia, mutta käsittääkseni tuo on nykyään yhdistelmä kumpaakin. Prosessori käsittääkseni antaa tietoa lämpötiloista, taajuuksista, virtatiloista, välimuistin tiloista ja sitten ydin varmaankin käskyjä prosessorillepäin omaan rajapintaan ja sinne tavallaan annetaan komentojen suoritustason suositus/prioriteetti vai miksi sitä nyt sanookaan (olikohan cpuscheduler ihan virallinen sana?). Jossain tässä kohti tulee sitten nuo monenmoiset AVX-videotoimintojen suoritukset yms. mukaan.

Tästä tuli mieleen vanhempi Proxmox video jonka olen katsonut. Tuossa hiukan raapaistaan tuota prosessorien käyttöä.
https://www.youtube.com/watch?v=BwNrKU2LA3M

P ja E ytimistä löytyy kyllä todella paljon videoita ja selityksiä YouTubesta. Käyttis sinänsä on aika merkityksetön aiheessa kun tuolla tasolla toimintaperiaate on varmaankin hyvin samantyyppinen. Kumpikin, siis Linux ja Windows pystyy ja antaa prosessorille halutun virrankäytöntilan esim. kun vaikka kannettavasta nypätään laturijohto irti jne. Mutta tosiaan tuo on todella tietotekninen aihe kun sinne hyppää ja alkaa tutkiin väyläohjauksineen. Tietoa löytyy niin paljon kuin viitsii etsiä  :)

Sivuja: [1] 2 3 ... 296