Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - qwertyy

Sivuja: [1] 2 3 ... 272
1
Tuollainen plugari on kyllä omaan makuun. Itsellä pyörii raspberry OMV:n dockerissa Heimdall, jolla saa tehtyä juuri tuohon tyyliin linkit.
https://heimdall.site/

2
Aika monesti olen gpartedilla muuttanut kylmästi ntfs osioita, enkä ole toistaiseksi ainakaan törmännyt ongelmiin. Toki sama miten tuon tekee, niin varmuuskopiot on hyvä olla jos muutoksia tekee. Myös niille asemille joihin ei koske. Nimimerkillä kerran tuhonnut osiot vahingossa väärältä asemalta. Tietysti vielä niin, että kerkesin kirjoitella asemalle reilusti, ennen kuin tajusin kuinka typerän virheen olin tehnyt.

3
Isot päivitykset on kyllä aika ikäviä. Itsellä on mm. Octoprint hajonnut jotenkin päivityksessä. Meni tovi kun näennäisesti kaikki meni ihan täydellisesti, hallinta ohjelma ei edes oireillut mitenkään, mutta tulostaessa ihmettelin, että miten voi olla niin ihmeellisesti tulostimen laatu mennyt huonoksi. Vasta kun paikanpäällä seurasin tulostinta, niin se pysähteli liikeradoissaan omituisesti todella satunnaisesti joskus parin minuutin välein ja joskus sitten peräkkäin tyyliin 10s välein. Yritin etsiä netistä useamman tunnin tietoa ja muutamaan vastaavaan kommenttiin törmäsin, mutta nekään ei ilmeisesti ollut koskaan ratkennut. Kortti tyhjäksi ja uusi asennus ja ei mitään oireita. Sitten hetken päästä kokeilin palauttaa asetukset varmuuskopiosta ja hetken päästä oireet taas alkoi. Taas uudelleen asennus ja sen jälkeen käyttöä ja taas toiminut tieten vuoden verran ilman mitään ongelmia.

Seuraavalla kerralla kun tulee isompi päivitys, niin en takuulla kokeile suoraan päivittää vaan otan varmuuskopion koko muistikortista, enkä luota backup toimintoihin.

4
Yleistä keskustelua / Vs: Esineiden Internet
« : 03.02.23 - klo:18.06 »
Toi kamera homma ei kyllä yllätä mitenkään. Joskus jo vuosikausia sitten joku oli jossain linkannut jonkin webbisaitin mihin sai ilmoittaa kameroita ja siellä taisi olla karkea geologinen aluejakokin niille. Siis toki erikoisempia perhosia löytyy, jotka laittaa tarkoituksella jopa kotinsa sisältä kameran 24/7 nettiin, mutta useampia striimejä vaikutti olevan sen verran teollisen näköisistä ympäristöistä, että ne tuskin oli tarkoitulla kokomaailman näkyville laitettu. Jossain kamerassa oli ilmoitettu ihan suoraan ohjeissa, että toistoa voi katsoa selaimella ja edes hallintaan ei ollut mitään perussalasanaa.

Isompi ongelma tuntuu olevan, että missään en ole varsinaisesti edes törmännyt ns. idioottivarmoihin merkkeihin. Siis sellaisiin, jotka olisi jotenkin auditoitu. Jotenkin sellainen tuntuma, että markkinat on ihan täynnä monenlaista tusinakameraa, joissa varmaan onkin tyyliin 50% ihan identtiset sisuskalut.

5
Onko samaa oiretta muuten Edge:llä? Sehän on aika pitkälti "Chrome" ja siinä ei ainakaan periydy asetukset. Mahtaako olla samaa käyttäytymistä.

6
Linux Mintin Chromiumissa numeronäppäimistön nuolet ja PgDn ym. toimivat, jos numlock on pois päältä. Numlock päällä ei toimi.
Pikanäppäin F7 muuttaa nuolien toimintaa. Vaikuttaa paremmalta, jos tuo F7 on pois päältä.
Tuo ei voi olla kyseessä jos kaikki muut ohjelmat toimii normaalisti.

Täysin hakuammuntaa kun itsellä on joku ei numpadia sisältävä erikoisempi näppäimistö käytössä ja en voi testata oiretta itse, mutta tuli sellainen mieleen, että itse kokeilisin varmaan poistaa Chromen asennuksen ja sen jälkeen sieltä Windowsin "user" kansiosta ne Roaming ja mitäs ne kansiot nyt onkaan.

Täällä on näemmä mainittu nuo asetustiedostot. En ole varma poistetaanko nuo asennuksen poistossa, mutta voisi olla hyvä tsekata poiston jälkeen ja poistaa manuaalisesti ja kokeilla uudelleen asennusta?
https://docs.citrix.com/en-us/tech-zone/build/tech-papers/google-chrome.html Tämä ei olekaan oikein hyvä ohjeistus kuitenkaan.

Eli hiukan tähän tyyliin veikkaisin että tämän tyyppiseen kansioon voi jäädä asetuksia koneelle. Tuohan on sitten piilokansio.
C:\Users\käyttäjänimi\AppData\Local\Google

AppData\Roaming kansiossa ei itsellä näytä olevan mitään Chromeen liittyvää

7
Yleistä keskustelua / Vs: Esineiden Internet
« : 30.01.23 - klo:20.33 »
Näin AEG, joka lienee ihan laatumerkki
Kait sitä joku laatumerkkinä voi pitää  :D

Minulla oli AEG-pesukone, joka kesti käytössä 30 vuotta. Se oli Saksassa valmistettu.

Kun samalla merkillä on monenlaisia tuotteita, niin yhden tuotteen laatua ei voi ekstrapoloida täysin erityyppiseen tuotteeseen. Muutenkin nNykyään täytyy merkin sijaan tarkistaa missä tuote on valmistettu, mieluimmin tehtaan tarkkuudella. Sekin jo kertoo jotain, saako tehtaan selville. Kun tehtaalla on niin hyvä maine, että sen voi mainita, niin kyllä se minun silmissän on luotettavampi kuin jokin toinen.
AEG teki hyvälaatuisia käsityökaluja, mutta viimeisen 10-20v sisään valmistetut tuotteet on olleet niin heikkolaatuisia, että en ole edes harkinnut kyseistä merkkiä, edes kotikäyttöön.

8
Yleistä keskustelua / Vs: Esineiden Internet
« : 30.01.23 - klo:17.00 »
Näin AEG, joka lienee ihan laatumerkki
Kait sitä joku laatumerkkinä voi pitää  :D

9
Yleistä keskustelua / Vs: Esineiden Internet
« : 29.01.23 - klo:20.02 »
Siis meinaat oikeasti, että isot tunnetut brändit ei tee minkäänlaista tieturva-auditointia ja taso on sama pienillä??

10
Yleistä keskustelua / Vs: Esineiden Internet
« : 29.01.23 - klo:18.05 »
Itse pyrin välttämään tuntemattomia brändejä. Löytyy kyllä Philipsin IoT:a ja ei sekään tietysti takuu ole, mutta luotan siihen, että tunnetuista yleisistä haavoittuvuudet löytyy helpommin kun mielenkiintoa niitä kohtaan on varmasti enemmän.

Eiköhän ne sieltä samasta Kiinasta tule. Ja Kiinassa tuo takaporttien tekeminen ei ole yhtiölle välttämättä valinta, vaan maan hallituksen sanelema pakko, niin voi olla vaikka missä brändeissä. Kalliisiin laitteisiin on myös varaa tehdä paremmat takaportit.
Ei.. Missasit pointin ihan täysin. Loppukäyttäjät on enemmän kiinnostuneita isoista merkeistä, mitä jostain random yhden tuotaerän "hwaponki" laitteesta. Sehän nyt on ihan ilmiselvää, että tyyliin 99% elektroniikasta valmistetaan Kiinassa. Se on sama mikä merkki on. Samoin isommilla brändeillä on oikeasti isoja taloudellisia&maineongelmia jos jokin tietoturva-auditointi pissii oikein huolella.

11
Yleistä keskustelua / Vs: Esineiden Internet
« : 28.01.23 - klo:09.40 »
Itse pyrin välttämään tuntemattomia brändejä. Löytyy kyllä Philipsin IoT:a ja ei sekään tietysti takuu ole, mutta luotan siihen, että tunnetuista yleisistä haavoittuvuudet löytyy helpommin kun mielenkiintoa niitä kohtaan on varmasti enemmän.

12
Laitealue / Vs: Uusi kiinalainen NUC
« : 28.01.23 - klo:09.27 »
4k varmaankin toimi oikeasti 60Hz tilassa? Sen verran uutta sarjaa.

13
Tikku itse asiassa on jo hubin perässä ja vähän paremmalla paikalla. Ei vain onnaa tuolla kun kaikki huonoillakin antenneilla toimivat laitteet toimii kohdesijainnissa merkittävästi paremmin.

14
Laitealue / Vs: Uusi kiinalainen NUC
« : 27.01.23 - klo:21.25 »
Mistä ja mihin hintaan tuollaisen kiinan NUC muuten löytyi?

15
Laitealue / Vs: Uusi kiinalainen NUC
« : 27.01.23 - klo:20.56 »
...eikä pakettivarastoista paljoakaan asennettavaa löydy,
Löytyyhän varsinkin W11:lla vaikka ja mitä. Muuta kuin päätteeseen vaikka winget install vlc jne. niin ei äkkiseltään tule mieleen, mitä yleisimmistä olisi huteja osunut.

16
Yleistä keskustelua / Vs: Esineiden Internet
« : 27.01.23 - klo:18.32 »
Laitteissa on yleensä wifi joka toimii yhdenlaisessa roaming tilassa, eli se voisi (ei välttämättä) yrittää ottaa yhteyksiä kaikkien avointen verkkojen kautta. Toki sinun tietoturvaan se ei käytännössä vaikuta, mikäli et erityisesti aseta sitä yhdistämään kotiverkkoosi.

Itsellä on käytössä Pi-hole. Se toimii DNS palvelimena ja siitä aika hyvin näkee minnepäin mikäkin laite yrittää ottaa yhteyksiä ja niitä voi halutessaan blokkailla.

Jos haluaa toiminnallisuutta, mutta ei pidä ajatuksesta, että sisäverkossasi on sinulla vaikka oma palvelin ja sanotaan se epäilyttävä jääkaappi wifillä, niin suosittelen lämpimästi ottamaan langattoman reitittimen vierasverkkoa. Se sallii yhteydet ulkomaailmaan, mutta ei salli yhteyksiä esim. tietokoneisiisi. Esim. äly telkkarin voi kytkeä siihen jos nyt ei sitten varta vasten käytä jotain mediastreamaus sovellusta joka nimenomaan hakee tietoa kotipalvelimelta.

Jostain uutisesta luin, että jonkin isomman valmistajan mikroaaltouuni oli hakenut päivitykset automaattisesti ja isompi määrä niitä olisi mennyt kunnolla jumiin kun valmistaja oli itse ryssinyt firmiksen. Varmaan kiva ihmetellä, että mikä tälle on yllättäen tullut  :D

Lisäys
Näin sivuhuomautuksena. Itse en ole kovin hirmuisen skeptinen IoT laitteista sinänsä, mutta niiden hallintasovelluksista todellakin. En muista mikä IoT vermes oli kyseessä, mutta jokin aika tuntematon firma ja sen Android sovellus halusi käytännössä kaikki mahdolliset laiteoikeudet ikinä. En tiedä oliko kyseessä potentiaalinen oikea malware, mutta ainakin se kertoo paljon firman taidoista. Meinaan tyyliin juoksumaton etäsovelluksen ei tarvi saada oikeuksia kaikkiin yhteystoihini jne.  :)

17
Lainaus
Ne sitten siellä kommunistipuolueessa katsovat videokokoelmaani suomalaisin tekstityksin ;-) Onkohan niiden suosikki TNG vai SG1?

Asia voi olla paljon vakavampi. Todennäköisesti se laite on rikollisten botnetin osana, päätellen siitä, että se työskentelee hämäräperäisesti puolen tunnin välein.
Tämä. Asiaan ei myöskään kannata suhtautua ihan välinpitämättömästi. Jos näin olisi, niin se todennäköisesti hidastaa myös nettiyhteyttäsi ylipäätään radikaalisti.

Pi-Hole on aika hyvä indikaattori kotiverkon epämääräisten yhteyksien tutkintaan. Oma Samsung äly-TV otti yhteyksiä varsin moniin paikkoihin myös silloin kun se oli lepotilassa. Sitä ei kuitenkaan missään nimessä pidä ajatella palomuurina.

18
Laitealue / Vs: Uusi kiinalainen NUC
« : 27.01.23 - klo:18.05 »
Vahvistan. Kunhan Windows on ollut aktivoituna koneessa, niin se aktivoituu uudelleen asennuksen yhteydessä. Sellainen varoituksen sana, että joissain koneissa tuon UEFI:n muistin voi ilmeisesti tavallaan resetoida ja jos sen tekisi, niin silloin aktivointi ei toimisi. En muista millä nimellä tuo asetuksista voi löytyä. Kone kyllä lähes takuuvarmasti varoittaa jos sen yrittäisi tehdä.

En ole vahvistanut tuota, jostain luettua.

Suositus myös Ventoy:lle täältä. Ylivoimaisesti miellyttävin OS tikku tuolla kun voi pitää käytännössä kaikki asennusimaget samalla tikulla ja käynnistäessä valita halutun ISO-tiedoston.

Itse myös jyrään kaikki vähänkään epäilyttävät asennukset tyhjäksi. Ostin Lenovon kannettavan Taitonetistä ja siinä oli aktivoitu Windows ja jotain sovelluksia esiasennettuna. Samantien puhdas asennus oman mielenrauhan takia. Huom. en missään nimessä väitä, että Taitonet olisi jotain epäilyttävää asennukselle tehnyt. Enemmänkin, että pieni skeptisyys on aina terveellistä tietoturvaan liittyen.

19
Laitealue / USB langaton tikku hyvällä kantavuudella?
« : 26.01.23 - klo:20.24 »
Olisiko täällä ketään, joka varmasti osaisi kertoa hyvän vaihtoehdon Linux yhteensopivaksi USB-wlan tikuksi? Kuten otsikossa sellainen jossa olisi oikein hyvä signaalin kantavuus. Käytössä on yksi tuollainen sormenpää malli, mutta tukiasemaan jää sen verran matkaa, että signaalitaso jää jonnekin 20% paikkeille ja esim. NAS:lta lataus jää aika kätyiseen 1,3Mt/s.
Saisi olla 802.11ax dual-band WiFi 6 tyyppinen. Onko tullut vastaan esim. USB:llä ja silti jollain antenni standilla varustettuja malleja?

Toki kun sitä signaalia olisi reippaammin, niin vähäisempikin malli toki pääsee äkkiä tuohon nopeuteen :)

20
Sandy Bridge sarja on takuulla 64bittinen. Rakensin aika järeän työaseman tuolla sukupolvella ja vieläkin speksit osin muistissa.
Kyllä sen koneen pitää käynnistyä USB:ltä, mutta kannattaa varmistaa, että järjestelmäasetukset ja tikku myös on oikein.
https://superuser.com/questions/1597456/cant-boot-from-usb-stick-on-dell-vostro-15-3000-series-3591

Tuo edeltävän sarjan ohje todennäköisesti pätee aika pitkälti tuohon uudempaan myös. Lisänä vielä sellainen huomautus, että olen törmännyt joihin kannettaviin, joissa vain joku tietty USB-portti on mahdollinen USB:ltä käynnistettäessä. Harvinaisia, mutta sellaisiakin on.

Sivuja: [1] 2 3 ... 272