Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - qwertyy

Sivuja: [1] 2 3 ... 8
1
Otsikko kertookin jo aika paljon. Eli miten te vertailette esim. kahden aseman välisiä tiedostoja?
Eli vaikkapa pari tietokonetta ja yksi NAS johon halutaan kaikkien tietokoneiden tiedostot talteen ja en tarkoita nyt varmuuskopiointia, vaan vaikkapa eri tietokoneille siunautuneita mediatiedostoja, vaikkapa musiikkia jotka on tallennettu eri asemilla hiukan erilailla.

2
On tullut otettua kuvista varmuuskopioita, mutta niiden järjestys ihan täyttä sillisalaattia, lue: käytännössä lähes kaikki kuvat on yhdessä kansiossa. Eilen sitten sattui tulemaan se tilanne, että piti yrittää löytää yksi tietty töihin liittyvä kuva pihalta. Selasin n. 1600 kuvaa ennen kuin kerkesin kuulla, että kaiffari oli itse kerennyt löytää kuvan jossa oli tarvittava tieto jatkamaan hommaa.

Eli onko vinkkejä hyväksi softaksi, jolla voisi jotenkin alkaa perkkaamaan noita NAS:lla lojuvia kuvia.
Muutamia toiveita jos vain mahdollista
- Onko softaa, jolla saisi alustavasti vaikka selattua kuva kuvalta tätä yhtä kansiota ja jakaa siitä heti esim. siviili ja työ kansiohin kuvat. Jep tiedän, että käytännössä kaikilla tiedostoselaimilla voi tehdä tuon siedettävän järkevästi, mutta toiveena siis jokin todella nopea pikavalinta tuohon.
- Saako kuvat jaettua sitten suoraan alikansioihin mieluusti kuvanottovuoden mukaan?

Täällä varmasti on kuvankäsittelijöitä joukossa ja kaikki muutkin vinkit kiinnostaa. Tämä on ollut sellainen tyyliin 10v siirretty projekti, joka alkaa paisumaan todella ärsyttäväksi setviä  :D

Tiedän että ilmeisesti esim. Digikam ohjelmalla voi varmasti tehdä tägejä tiedostoihin helpottamaan, mutta onko nuo muuten ns. universaaleja kaikissa kuvaohjelmissa.

Nyt varmaan on jo ilmiselvää, että olen ihan ulalla järkevistä kuvankäsittely ja arkistointimenetelmistä.

*Lisäys*
Ai niin, ja jos sovelluksia tarjoaa muita, niin itse tarvisin Windows, Mac ja Linux versiot sitten softasta. Avoimista softista onneksi nämä käytännössä aina löytyykin.

3
Laitealue / USB langaton tikku hyvällä kantavuudella?
« : 26.01.23 - klo:20.24 »
Olisiko täällä ketään, joka varmasti osaisi kertoa hyvän vaihtoehdon Linux yhteensopivaksi USB-wlan tikuksi? Kuten otsikossa sellainen jossa olisi oikein hyvä signaalin kantavuus. Käytössä on yksi tuollainen sormenpää malli, mutta tukiasemaan jää sen verran matkaa, että signaalitaso jää jonnekin 20% paikkeille ja esim. NAS:lta lataus jää aika kätyiseen 1,3Mt/s.
Saisi olla 802.11ax dual-band WiFi 6 tyyppinen. Onko tullut vastaan esim. USB:llä ja silti jollain antenni standilla varustettuja malleja?

Toki kun sitä signaalia olisi reippaammin, niin vähäisempikin malli toki pääsee äkkiä tuohon nopeuteen :)

4
Ubuntu tietokoneissa / SkyShowtime ei toimi Linuxeilla
« : 06.01.23 - klo:19.54 »
Eli tuollainen palvelu tyrkkää heti "Linux selaimesi ei ole tuettu" tyyppisen virheen kaikilla yleisillä selaimilla. Aika surkea esitys kun valtaosa kilpailijoista toimii ihan ilman kikkailuja nykyään. Tämänkin varmaan saisi user agentilla puukotettua, mutta periaatteestakin.

5
Ajattelin heittää tänne linkin ainakin itselle mielenkiintoisesta vertailusta. MS:n entinen suunnittelija testaa Windows, Linux ja Mac alustat varsin kattavalla testillä. Spoileri, Linux voittaa, mutta itsekin todella aktiivisesti Windowsia ja nykyään myös Mac:ä käyttävänä, yllätyin kuinka vähän Windows jäi jälkeen. Samoin Windowsin WSL todellakin näyttää olevan hyvä vaihtoehto softakehittäjille.

Mac on kyllä varsin kova luu sekin noilla huippumalleilla kun ottaa huomioon järjestelmien virrankulutuksen.

Video on valitettavasti vain englanniksi.
https://www.youtube.com/watch?v=7BreeFlhP78

6
Juuri huomasin päivitetyssä Kubuntussa, että Grub-customizer käyttäytyy hyvin erikoisesti. Avaan sen ja kdesu kysyy normaalisti salasanaa, mutta oikea salasana ei kelpaa. Sen jälkeen tulee prompti väärästä salasanasta. Tuossa vain painan ohita ja sen jälkeen käynnistyy PolicyKit1 ja kysyy salasanaa, joka kelpaa. Miksi Kubuntu tyrkyttää tuota kdesu:a ensin, vaikka se vaikuttaa olevan rikki ja onko ilmeisesti jäämässä pois KDE:stä?

7
Laitoin tuossa yhteen koneeseen Xubuntun, jossa haluaisin virransäästön olevan kokonaan poissa. Vaan kun näytönsäästäjä on deaktivoitu, virranhallinta sovelluksessa näyttövälilehdeltä on myös kaikki deaktivoitu, niin silti näyttö sammuu näemmä aina jossain vaiheessa. Ajattelin sitten tuo Nvidian suljettu ajuri tekee tuon (joku vanha Quadro koneessa), mutta enpäs sen sovelluksesta löytänytkään mitään virransäästöön liittyvää.

Oisko kellään ajatuksia tuon suhteen?

*Lisäys*
Näyttää olevan muuten tosiaan kirjautumisruudussa kun koskee näppäimistöön tai hiireen, eli jotain outoa tuossa on.

8
Olen jo kauan ajatellut, että 20.04:ssa on merkittävästi heikompi kaiutinäänenlaatu, mitä Windowsissa. Tänään käynnistin koneen peräkkäin ja katsoin saman YT videon ja vahvistin asian. W10:ssä on todella paljon parempi ääni. Asian täytyy liityä rautapuoleen jotenkin, koska isommilla äänenvoimakkuuksilla ääni alkaa särkeä Linuxin puolella ja Windowsissa äänet kuitenkin kuuluu merkittävästi isommasti ja myös tavallaan hiukan bassovoittoisemmin ilman äänen särkymistä. Oikeasti tuossa aiemmin jo hetken kerkesin ajatella, että onko koneen kaiuttimet jotenkin vaurioitunut, kunnes asia tuli taas mieleen.

Voisikohan tuo liittyä virransäästöön tms. että Linux ei jostain syystä ohjaisi tarpeeksi tehoa äänentoiston puolelle?

9
https://www.youtube.com/watch?v=4O90CwIdTQA
Mitäpä mieltä raati kyseisestä videosta (englanniksi), jossa ruoditaan Linus Tech Tips:n tekemää "siirryn Linux käyttäjäksi kuukaudeksi" haastetta? Melkoisen luotaan luotaantyöntävä Linux-käyttäjä. Itse en ainakaan voi sietää moisia henkilöitä. Minusta juuri tällaiset kaiffarit ei saisi edes tehdä Linuxiin liittyviä videoita jos näkemykset on noin ahtaita.

10
Moi, olen pärjännyt tähän asti aina yhdellä reitittimellä (ollut yleensä myös 4G modeemi). Mutta nyt hommasin uuden ns. Wifi6 reitittimen ja haluaisin sen verkon jatkoksi :)

Eli jos haluan ns. "LAN-to-LAN" verkon, jossa on siis wifi ja myös eth-portit myös käytössä kummassakin laitteessa, niin miten laitteet oikeastaan pitäisi asettaa oikeaoppisesti? Haluan pystyä yhdistämään laitteiden läpi toisiinsa, esim. uudella WIFI6:lla vanhassa modeemireitittimessä olevaan NAS-laitteeseen käsiksi.

Kokeilin seuraavaa.
- Vanha modeemin DHCP päälle ja uudesta pois päältä ja kytkeä laitteet eth-porttien kautta toisiinsa. Ei tunnu onnistuvan millään, koska wifin takia tuntuu olevan täysi pakko käyttää DHCP:tä. En kytkenyt uuden wifi-keskittimen WLAN-porttiin, koska silloinhan laite luulee, että ollaan heti ns. ulkomaailmassa. Eli tämä ei onnistuntu, vaikka käsittääkseni olisi pitänyt onnistua?
- Kokeilin ylläolevalla kaapeloinnilla laittaa kumpaankin seuraavat IP-alueet. Vanhaan esim. 192.168.0.X ja uuteen vaikka 192.168.1.X. Tämä näytti ensin ratkaisulta ja pääsin uuden wifin kautta esim. nettiin käsiksi. Testailin hetken ja luulin jo kaiken toimivan, mutta testasin toki yhdistää vanhaan wifiin. Jossain vaiheessa huomasin, että yhteys katosi ja olin esim. uudessa wifi laitteessa kiinni ja silti IP-näyttikin vanhan aluetta ollen jokin tyyliin 192.168.0.X, vaikka toiseksi viimeinen oktetti olisi pitänyt tietysti olla 192.168.0.2.X. Ei mitään käsitystä, että miksi noin voi edes käydä? Toki DHCP:ltä jää se ns. lease time määrityksiin, mutta tuli todellisena yllätyksenä, että miten ne voi olla tavallaan väärästä laitteesta kun yhdistää eri Wifi-verkkoon/laitteeseen.  :o

Haluaisin kovin käyttää kumpaakin laitetta, mutta kohta joutunen luovuttaa ja käyttää tuota vanhempaa reititin modeemia, vain modeemina. Olen vain tottunut sen käyttöliittymään ja konffannut läjän laitteita kiinteälle IP:lle sen avulla. Eli kotini 3D-tulostimet, NAS:t yms. löytyy kiinteistä osoitteista sen hallinnalla tehtyihin ja ei vain huvittaisi alkaa laittaa niitä tuohon uuteen Wifiin. Puhumattakaan, että pitäisi konffata osa ns. "headless" laitteista tuohon uuteen Wifiin.

Osaako joku vääntää idiootille rautakangesta miten homman pitää toimia?

*Lisäys*
Tajusin tuossa hetki sitten vasta sen, että tuossa haluamassani IP-osoitemuodossa ei varmaan saisi myöskään aliverkonpeite olla määriteltynä muotoon 255.255.255.0, vaan se kait pitäisi olla 255.255.255.192 ja pitäisikö sitten viimeisen IP-osoite oktetin olla maksimissaan 62? Eli olisi tavallaan neljä verkkoa, joissa kaikissa voi olla 62 laitetta? En tiedä olenko käsittänyt tuon aliverkonpeite käsitteenkin jo ihan väärin...  ???

*muokkailtu muutama typo*

11
Tuli otettua kokeiluun elämäni ensimmäinen omppu ja yksi asia meinaa häiritä.

Halusin koneen yhdistävän kirjautumisessa automaattisesti verkkoasemaan. Sen sainkin tehtyä tuolta "Käyttäjät ja ryhmät" asetuksesta oman käyttäjän kirjautumiskohteet välilehdeltä, jonne vain lisäsin kyseisen verkkoaseman.

Näin ainakin homma vaikuttaa toimivan ja kone tosiaan nyt kirjautuu heti verkkoasemaan ja Finder pomppaa esiin kyseiselle asemalle. Varsin häiritsevää ja sitten huomasin, että kohderivin viimeisessä kohdassa on "kätke" täpälle mahdollisuus ja ajattelin, että nuo tuo sen piilottaa, kun alhaalla vielä lukee seuraavasti.
Lainaus
Jos haluat kätkeä apin sisäänkirjautuessasi, valitse apin vieressä Kätke-sarakkeessa oleva valintaneliö
No tuo kohteen ns. laji tietysti on taltio, mutta sille on myös tuo kätke täppä olemassa, mutta ei se ongelmaa poistanut. Finder pomppaa edelleen silmille kirjautumisen jälkeen.

Mahtaneeko täällä olla ketään omppuihin enemmän perehtynyttä käyttäjää? Ei tuo nyt mikään maailmanlopun asia tietystikään ole, mutta ainoa käyttis jossa moinen ominaisuus on tullut vastaan. Tämän kait saisi jonkinmoisella skriptilläkin hoidettua, mutta kait tähän graafiselta puolelta luulisi löytyvän ratkaisu?

12
Välillä tulee testailtua jakeluita ja Windowsin ehkä parjatuin asia, koneen uudelleen käynnistäminen päivitysten takia näyttää olevan nykyään ihan normaalia Fedorassa ja näemmä KDE Neon:ssa myös. En ole kuitenkaan missään nähnyt uutisointia tällaisesta. Mikä omasta mielestä pahinta, päivitykset myös kestää varsin pitkään jopa SSD:lle asennettussa koneessa.

Eikait tästä ole tulossa jonkinlainen vakio juttu muihinkin jakeluihin? Ensin ajattelin, että kyseessä on jokin rpm-pohjaisuudesta johtuva juttu, mutta nyt huomasin tosiaan saman Neon:ssa.

13
Tuli tuosta yhdestä toisesta keskusteluketjusta mieleen, että minkä ikäistä väkeä tänne karkeasti on kirjautunut. Vaikuttaa siltä, että keski-ikä on suhteellisen korkea?

14
Moi, osaako joku vinkata, että miksi esim. tämän ohjeen seuraamisen jälkeen Syncthing ei käynnisty taustalle? Komentojen jälkeen se toimii, mutta serverin käynnistämisen jälkeen ei (Palvelu inactive (dead)).
https://computingforgeeks.com/how-to-install-and-use-syncthing-on-ubuntu-18-04/

Yritin myös tehdä pilkulleen YT:n Linux.tv:n ohjeen mukaan, mutta sillä taas törmään sellaiseen, että palvelu pysähtyy aina exit2 koodiin.
https://www.youtube.com/watch?v=J1bCWv14zYg&t=1068s

Eihän Proxmoxin pitäisi vaikuttaa yhtään mitenkään asentamiseen?

Jotain tuossa systemd:ssä täytyy tapahtua mitä en tajua. Olen yrittänyt tehdä tuota siis tavalliselle käyttäjälle, joka on tehty Ubuntu serverin asennuksessa.

*lisäys*
Siis sudo systemctl start syncthing@KÄYTTÄJÄNIMENI komennon jälkeen alkaa toimia heti.

15
Tuossa törmäsin sellaiseen, että jollain oli jäänyt 3D-tulostin lämmöt päälle, kun RPi:n Octoprint oli kaatunut. Itse tiedän omasta sen, että jos yhteys katkeaa, niin tulostimen ohjainkortti pysäyttää itsensä oliko nyt 15min sisään jos mitään ulkopuolista ohjausta ei tule Octolta.

Mutta sitten tajusin, että asia ei ehkä olekaan tosiaan ihan sama, mikäli tuo Octoprint tosiaan jämähtää jumiin. Sehän ei välttämättä ole ihan sama kuin, että USB-yhteys vain katoaa ja erityisesti varmasti eri asia kuin, että sammutan tuon RPi:n hallitusti. Tuli mieleen varuilta kokeilla testata tilanne omassa kokoonpanossa.

Ensimmäisenä tuli mieleen vanha "halt" komento. Eikö tuo periaatteessa ole lähimpänä järjestelmän "simuloitua" kaatumista, koska eikö se pysäytä kaikki CPU toiminnot? Sitten tuli mieleen, että olisiko toinen testi mahdollista tehdä pysäyttämällä kaikki käynnissä olevat ohjelmat, eikö silloin periaatteessa kernelin takia kuitenkin esim. USB-porttiliikenne jää toimintaan?

Ajatuksia?

16
Ubuntu tietokoneissa / Tiedoston hakeminen "suolalla"?
« : 24.02.21 - klo:17.11 »
Tulipa tuossa mieleen, että onko kellekään tullut vastaan sellaista, että on etsinyt tiedostoa esim. MD5SUM, SHA256:lla tms. sisällöllä?
Onko tuohon mitään järkevää GUI-työkalua olemassa?

17
Moro, oli tuossa Microsoft Surface Pro 2, joka on ollut vähäisellä käytöllä. Virtualisointikokeilut kiinnostaa ja totesin, että tuossa on kovinkin ruutia pikkutestailuihin mm. Home Assistant kokeiluissa, joissa helposti saa järjestelmän aika solmuun. Kaikki on muuten ok, mutta yksi asia häiritsee. Koska koneessa on näyttö ja asennus ei tietystikään sisällä graafista puolta, niin näyttö on kokoajan päällä.

Google apuun ja yritin liudan komentoja SSH:n kautta ja totesin, että ilmeisesti sama mitä tekee, niin kaikki yritykset kohdistuu tuohon etäpäätteeseen ja laitteen näyttö pysyy sitkeästi päällä. Ei millään viitsisi pitää tuollaisessa käytössä näppäimistöä kiinni vain sen takia, että voi käynnistyksen jälkeen sammuttaa näytön sillä.

Sattuisiko kellään olemaan kokemuksia moisesta ongelmasta? Yrittänyt pähkäillä, että pystyisikö virran katkaisua tehdä ajallisena skriptinä. Huomattavaa tietysti, että haluaisin kuitenkin herättää näytön henkiin sitten näppäimistöllä ilman sokkona kirjoittelua tms.

Vai onko tuollaiseen kokeilukäyttöön vain helpoin suosiolla asentaa jonkinlainen GUI? Aika joutavaa kikkailua vain tuollaisen takia. Tokikaan ei tuo nyt paljoa virtaa noinkaan syö, mutta kyllä te tiedätte. Sarjassa pieniä ärsyttäviä asioita :)

18
Yleistä keskustelua / "Cheatsheet" suoraan päätteeseen
« : 21.10.20 - klo:19.09 »
Itsellä oli Linuxia ensikertoja käytettäessä jossain aina jonkinlainen tulostettu cheatsheet jemmassa. Tässä on samaa ajatusta suoraan pääteessä ajettavaksi, eikä ole paha käyttää

https://github.com/chubin/cheat.sh

Todella näpsy. Lataa koneelle ja purkaa. Sen jälkeen esim.  curl cheat.sh/halutunkomennonnimitähänloppuun ja tuo antaa esimerkin komennon käyttämisestä ilman pitkiä man-sivuja. Ihan vaikka esimerkkinä curl cheat.sh/tar antaa seuraavan vinkin

Tietysti curl pitää olla asennettuna, mutta aika monissa se oletuksena taitaa ollakin. Ihan vain jos jotakuta sattuu kiinnostamaan. Itselle ainakin hyödyllinen ja meni kirjamerkkeihin.

Lainaus
# tar
# Archiving utility.
# Often combined with a compression method, such as gzip or bzip.
# More information: <https://www.gnu.org/software/tar>.

# Create an archive from files:
tar cf target.tar file1 file2 file3

# Create a gzipped archive:
tar czf target.tar.gz file1 file2 file3

# Create a gzipped archive from a directory using relative paths:
tar czf target.tar.gz -C path/to/directory .

# Extract a (compressed) archive into the current directory:
tar xf source.tar[.gz|.bz2|.xz]

# Extract a (compressed) archive into the target directory:
tar xf source.tar[.gz|.bz2|.xz] -C directory

# Create a compressed archive, using archive suffix to determine the compression program:
tar caf target.tar.xz file1 file2 file3

# List the contents of a tar file:
tar tvf source.tar

# Extract files matching a pattern:
tar xf source.tar --wildcards "*.html"

# Extract a specific file without preserving the folder structure:
tar xf source.tar source.tar/path/to/extract --strip-components=depth_to_strip

19
Moi pitkästä aikaa.

Käyttelin tuossa yhdellä koneella tovin XFCE:llä openSUSE:a ja päädyin laittaan sen myös pääkoneelle, mutta KDE:lla. Hiukan yllättäen XFCE vaikutti olevan käännetty lähes kokonaan, mutta KDE:llä jostain syystä esim. Dolphin on englanniksi. Onko kellään ajatuksia, miksi KDE:n paketeista on jäänyt kielet sekalaiseksi? Ihan kuin valikoiden ns. ensimmäinen taso olisi käännetty, mutta kaikki alemmat tasot olisi jääneet englanniksi?

20
Laitealue / Yllättäviä AMD-grafiikka ongelmia
« : 01.03.19 - klo:17.18 »
Olen ollut kovasti siinä uskossa, että AMD:n avoimet ajurit olisi kutakuinkin täydelliset nykypäivänä. Nyt alkanut tehdä enemmän siirtymää linuxeihin työpöytäkoneiden osalta ja pakko sanoa, että melkoinen pettymys tuli HD7870 kortilla.

Mint 19.1 Cinnamon (satunnaisia jäätymisiä työpöydällä). No ajattelin kokeilla Fedoran 29:ä. Paketit taisikin olla samaa ikäluokkaa ja prikulleen samat ongelmat jatkuu. Luulin että joku muu raudassa pistää koneen täysin jäihin, mutta huomasin, että ei tarvi kuin käydä päätteessä ja tulla takaisin työpöydälle niin kone taas toimii ihan ok. No, aloin tutkaileen ja vastaavia ongelmia on ilmeisesti ollut jo 2012 lähtien...

Löysin sitten vähän tuoreempaa infoa ja laitoin grubiin seuraavan
Koodia: [Valitse]
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash radeon.si_support=0 amdgpu.si_support=1 modprobe.blacklist=radeon"
Kone alkoi toimimaan ihan kivan oloisesti, eikä mitään jäätymistä enää tapahdu. Sain myös 1920x1080 resoluution toimimaan kun itseä ärsyttää suunnattomasti nykyiset 4k skaalausongelmat järjestelmästä riippumatta. Sitä ennen "downscale" aiheutti värisevän korruptoituneen kuvan.

Innostuneena sain Vulkan "cube appin" pyörimään siististi näytöllä ja ajattelin, että no sehän oli siinä sitten. Vaan ei. Kokeilin huvikseni asentaa neverballin ja eipäs näy kuin tekstit ja muuten ruutu on melkein mustaa täynnä. Kokeilin mielenkiinnosta asentaa Steamin ja nostalgia fiiliksissa asensin Deus Ex:n Protonin avulla. Ajattelin että tämähän toimii aivan loistavasti ja sitten peliin päästessä huomasin että esim. lattiatekstuurit ei näy lainkaan. "3D" objektit piirtyy ihan ok.

Onko tämä ihan normaalia edelleen nykypäivänä, vai olenko taas onnistunut hommaamaan rautaa joka toimii osittain Linuxissa? Ei kiinosta pätkääkään alkaa hommaileen jotain Nvidiaa tilalle kun kyseisessä koneessa tuo 7870 riittäisi yllin kyllin suorituskyvyn puolesta.

Sivuja: [1] 2 3 ... 8