Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - qwertyy

Sivuja: 1 2 3 [4] 5 6 ... 284
61
Hyviä pointteja tuossa ja kaikenlisäksi jostain syystä 5G modeemit on ihan naurettavissa hinnoissa. Tyyliin 500e:n purkkeja ja ominaisuudet on silti luokkaa 1kpl giganen ethernet. Mitä hittoa?? Hetki sitten päivitin liittymää ja se on nyt 5G mallia, mutta järkytyin kun aloin katsoon päätelaitteiden hintoja.

62
Itse suorastaan vihaan Driven käyttöliittymää, mutta Dropboxissa oli ainakin viimenäkemältä turhan paljon rajoituksia. Itse tällä hetkellä harkitsen Driven jotain pienempää pakettia. Mielenkiintoisesti minulla oli MS:n OneDrive Office paketilla ja sen katkaisun jälkeen katsoin noita pienempiä hintoja ja yllätyin kovasti siitä, että MS:n paketti taisi olla kaikista edullisin ja vähiten rajoituksia isoilla soppareilla.

63
Entäpä vanhat Android-tabletit?. Mullakin on kaunis ja siisti tabletti Android 5 ja siitä voisi tehdä seinälle valokuvan tai lämpömittarin jne. Toimii vaikka televisio-ohjelmaoppaana. Hakee netistä tiedot ilman mitään turvaa?
Muistaakseni Google sulki Play sovelluskaupan kokonaan vanhoista laitteista jokin aika sitten. Osaan vanhoista laitteista voi kuitenkin asentaa esim. LineageOS:n tms. jos haluaa laitteen tuoreemmalle versiolle.

64
Onneksi nyt oli jonkin verran asiallisempi vastaus supo:lta medialle
https://www.is.fi/digitoday/tietoturva/art-2000009918472.html

65
Yksi todella tärkeä pointti mikä on unohtunut uutisoinnissa on nämä aliexpressistä ja vastaavista tilatut näppärät Android TV boksit yms. laitteet. Moni tuntuu olevan unohtanut täysin, että tuollaisessa voi olla sisäänrakennettu vaikka reverse proxy tai jonkinlainen muu etäyhteysmahdollisuus joka voi päästää sorkkimaan ja kolkuttelemaan kaikkia sisäverkonlaitteita suoraan. Siinä ei enää auta käytännössä mitkään ostetun modeemin palomuurit tms. Täälläkin ollut juttua LTT:n testaamista halvoista HDMI bokseista, joissa on ollut valmiina jonkinlaisia takaportteja. Tässä on yksi syy miksi itse suosin kotiautomaatiossa Philipsiä yms. tunnettuja merkkejä. En sen takia, että luottaisin niihin sokeasti, vaan sen takia, että jos niistä löytyy jotain erikoista, niin niistä löytymistodennäköisyys on täysin eri kuin Aliexpressiin laitetusta yhdestä erikoisemmasta laiterästä, joka voi löytyä vuoden päästä identtisenä eri nimellä jne.

66
Minulla oli Elisan vdsl purkki edellisessä asunnossa melkein 10v, eikä siihen koskaan päivityksiä tullut. Softa kuitenkin oli elisan oma, eikä siihen tainnut pystyä valmistajan virallista edes sisälle laittamaan, johon tuli säännöllisesti päivityksiä. Kerran Elisalta sitä tiedustelinkin, että meinaavatko siihen päivityksiä joskus tuoda, niin aspa vain sanoi, ettei tarvitse huolehtia. Purkki päivittyy automaattisesti, kun päivityksiä saapuu. Vaan en sitä päivää koskaan nähnyt.

Sinällään jännä, ettei puhelinten tietoturvasta juurikaan puhuta, vaikka varmaan suurella osalla kansasta on vanhentunut puhelin käytössä, johon ei päivityksiä tule. Moni ei varmasti edes ole tajunnut puhelinta päivittääkään, jos päivitystä on tarjottu tai sen joutuu erikseen valikon kautta tarkastamaan.
Tässä on ihan äärimmäisen hyviä pointteja kuten nuo puhelimet. Todella monet käyttää kyllä vanhoja puhelimia, joihin ei tule enää päivityksiä. Tähän saisi EU minusta puuttua jos johonkin ja vaatia hiukan pidennystä tuelle valmistajien puolesta. Samsungit yms. kyllä takuulla siihen pystyy, mutta kun pitää suoltaa samanlaisia malleja vuodesta toiseen ja tipauttaa tuet pois.

Samoin tuossa jokin aika sitten puhuin Elisan aspan pätevän oloisen hepun kanssa kuitujutuista ja hänkin tuumaili, että "modeemeihin" ei juurikaan tule siinä käytössä päivityksiä.

Samoin ihan täyttä sitä itseään höpistä noista laitteiden hankkimisista. Tekisivät hittovie ennemmin listat tieturva auditoiduista laitteista. Se kiinnostaisi. Ei se että joku ISP markkinoi laitteitaan. Mielenkiintoisesti kun jotain modeemia kaupittelivat, niin kysyin että onko ne lukittuja ja vastaus oli, että ei, eli modeemit ilmeisesti pyörii täysin valmistajan firmiksellä.

67
Voisi olla hyvin tuo pkill:n mainitsema. Jos en väärin muista, niin taisin joskus tehdä eBay tilin co.uk, eli brittien sivuille, mutta sittemmin käyttänyt kansainvälistä sivustoa. Voi olla että muistan väärinkin, mutta taisi olla, että ostokset ei näy noissa "yhteisesti".

68
Yleistä keskustelua / Vs: Drop-box
« : 03.10.23 - klo:18.04 »
Toimiiko tuo Dropboxin oma ohje Linux välilehdeltä?
https://help.dropbox.com/installs/uninstall-dropbox

dropbox stop
dropbox status  # Should report "not running"
rm -rf ~/.dropbox-dist
rm -rf /var/lib/dropbox
rm -rf ~/.dropbox*
sudo apt-get remove nautilus-dropbox
sudo apt-get remove dropbox
rm /etc/apt/source.d/dropbox

Äkkiseltään kyllä tuntuisi, että muutama noista kansioiden poistoista vaatii pääkäyttäjän oikeudet, mutta osaan ne kyllä on laitettu. Onpa yllättävän kankeaksi näemmä tehty.

69
Itse olen käyttänyt tätä:
https://www.google.com/search?channel=fs&client=ubuntu-sn&q=openscad+linux

... kun olen halunnut tehdä 3D-malleja linukassa.

Mielestäni se on helpompi kuin Blender tai FreeCad, mutta se on vain oma henkilökohtainen mielipiteeni.

Näyttää Googlekin olevan eri mieltä asiasta minun kanssa. ;D

Lainaus
Which is better OpenSCAD or FreeCAD?

FreeCAD is designed to be a free alternative to commercial CAD packages and offers many of the same features. While FreeCAD can be more difficult to use than some, it is significantly more accessible than OpenSCAD. OpenSCAD is designed as a CAD package for programmers and relies on a C++ script to generate 3D shapes.
Jep. Kokeilin kerran tuota ja tulin puolen tunnin sisään siihen tulokseen, että miksi kukaan kiduttaa itseään tällaisella softalla  ;D

Mutta ei vaan. Menee sillä mikä itselle tuntuu sopivalta.

70
CAD jutut on kyllä sellaisia, että jatkuvasti törmää johonkin uuteen tapaan tehdä asioita ja uusiin ominaisuuksiin. Monille olenkin sanonut, että se ei ole vaikeaa opetella jos pitää aluksi todella yksinkertaisena asiat. Aloittaa jostain L-kannakkeista ja yksinkertaisista rasioista yms. eikä yritä alkaa tekemään mitään viljaruuvia tai silmälasien pokia tarkoilla mitoilla. Sellaisilla saa varmasti tapettua mielenkiinnon äärimmäisen nopeasti. Vaikka useamman vuoden harrastemielessä aika aktiivisesti piirrellyt, niin aina löytyy jotain ongelmallista. Itsellä ollut ajatuksena, että pitäisi seuraavaksi opetella piirtämään ja simuloimaan esim. Yleinen koneiden seuraajalaakeri kiekossa ja siitä linkuston liikkeet johonkin työtä tekevään mekanismiin. Ollut ajatuksena jo pari vuotta, mutta saanut tehokkaasti siirrettyä tuota kun tietää heti, että seuraavat parikymmentä tuntia pitäisi olla tiukalla aikavälillä kiinni, että pääsee asiaan ja alkaa jollain tasolla saada tuloksia 🙂

71
Multimedia ja grafiikka / Vs: Videotiedoston konvertointi
« : 26.09.23 - klo:19.47 »
Handbrake on minusta paras tuollaiseen. Valmiita profiileja graafinen käyttöliittymä.

72
On tuossa tullut harrasteltua Home Assistantia ja pitäisi kokeilla tehdä jonkinlainen kiinteä 24/7 dashboard laite. Yhtenä ajatuksena oli, että saisiko vaikka vanhasta kosketus Surface Pro tabletista tehtyä passelin kiosk web selaimella ja kamera-aktivoinnilla, vai lisääkö tuo vain prosserin kuormaa mahdollisesti niin paljon, että siinä ei ole edes järkeä? Siis sammuttaa näyttöä. Toki samalla koneella olisi ehkä pyörittää jotain muutakin/muitakin palveluita. x86 tyyppinen rauta on aika yliammuttu tuollaiseen käyttöön, mutta laite olisi valmiina.

Todennäköisesti helpoin olisi vain tehdä tuo Androidilla ja tuoda sen sensorit HA:lle ja aktivoida näyttö päälle PIR-anturilla, jollainen kyllä olisi valmiiksi hyvin lähellä tuota kiinteän paikan sijoitusta. Tai raspberryllä ja tehdä siihen PIR-anturi tuota varten. Tosin jonkinlaisen kosketusnäytön joutuisi edelleen hankkia. Tai tavallinen näyttö ja joku pieni trackball tms. Valintojen paljoutta tietysti  :)

Ajatuksia ja sattuisiko täällä olemaan joku tuon tyyppisen toteuttanut? Linuxille tuntuu löytyvän aika paljon projekteja webkameraan liittyen, mutta monet vaikuttaisi olevan kuopattu.

73
Eli FreeCAD olisi minusta merkittävästi parempi vaihtoehto.

Pitääpä kokeilla tuotakin ohjelmaa!
Se on äärimmäisen erilainen käyttää, koska kaikki perustuu siihen, että käyttäjä pitää antaa mitatt ominaisuuksille. Mutta tätähän se on kun teet vaikka sähkölaitteelle täydellisesti sopivan kotelon. Reiät ja mitat on millin kymmennyksilleen kohdallaan.

Kappas, sille on myös kotimaisia opetusvideoita nykyään. Tuossa jo yhdessä vaiheessa ajattelin, että tekisinkö itse jonkinlaisen perusteet videon YT:n, tosin ehkä Fusion 360:n kannalta.
https://www.youtube.com/watch?v=vGX0dhbIshM

Mutta jos vaikka kiinnostaa tehdä kannakkeita tai jotain yksinkertaisia mekaanisia juttuja, niin nämä oikeat CAD ohjelmat on minusta ainoa oikea tapa. Toki Blender on ihan äärimmäisen hieno softa vaikka elokuvatyyppisten hahmojen tekemiseen. Sellainen on jotain mitä esim. FreeCAD:lla ei pitäisi koskaan edes yrittää.

74
Konetekniikan ihmisenä aina riipaisee kun Blenderistä puhutaan CAD ohjelmana :)

Aika erikoista, että joku opettaa 3D tulostusta kyseisellä ohjelmalla, koska omasta mielestäni 3D tulostin on kuitenkin tarkoitettu pääasiassa ns. toiminnallisten osien valmistamiseen. Eli FreeCAD olisi minusta merkittävästi parempi vaihtoehto.

Ei sillä, Blender on todella hieno ohjelma mitä sitä ihan aavistuksen olen käyttänyt, mutta en kyllä todellakaan alkaisi sillä tekemään vaikka jotain tarkoilla mitoilla olevaa osaa.

75
Mielenkiinnosta tsekkasin Googlella ja joku tuollaisen on tehnyt, mutta vaatii rootatun laitteen.

76
Kyllä Virtualbox välttävästi menee, mutta se vain vie järjettömästi resursseja koneelta. Itse en käytä sitä enää nykyään kuin yhdessä koneessa ja vain sen takia, että sen päälle on asennettu todella vanha Windows yhtä vanhaa ohjelmaa varten, todella satunnaista tarvetta varten. Virtualbox on vain kovin hidas ja vie älyttömästi muistia jos sitä käyttää oikein paljon.

Virtualbox (type 2 hypervisor) käskyttää kaiken aina isäntänsä kautta ja on todella huono resurssienkäytössä. Se mitä käyttää sillä virtualisoitua käyttistä, niin perus käyttis varaa edelleen omat laitteet, muistia reilusti, piirtää grafiikkaa jne. ja ne kaikki lisää viivettä aika paljon. Plus mikäli se jostain syystä katuu, niin ihan kaikki kaatuu sen myötä.

Proxmox, VMware exsi yms. (type 1 hypervisor) niin ne on suoraan suunniteltu jakamaan koneen kaikki mahdolliset resurssit tarvittavaan paikkaan. Siinä jää yksi välivaihe, eli tuo raskas peruskäyttis välistä kokonaan ja mahdollisuudet on ihan erilaisia muistinkäytön suhteen. Lisäksi halutut palvelut voi kontittaa, jolloin ne käyttäytyy kuin erillinen tietotokone, mutta käyttää hypervisorin ydintä suoraan. Itsellä on esim. Pi-hole kontissa ja sen keskusmuistintarve on 25Mt. Syncthing vie 32Mt jne. vrt jos ne olisi asennettuna Virtualboxiin, niin olisi luokkaa 500Mt-1Gt. Tällä hetkellä on päällä ed.mainitut +Docker Ubuntu serveri virtuaalikone, Windows 10 virtuaalikone, Debian LXQt virtuaalikone, Jellyfin Ubuntupalvelin, HomeAssistant Ubuntupalvelin ja Docker palvelinta varten pyörivä kontti jossa samba palvelin. Kaikki vie yhteensä pikkuisen reilut 12Gt keskusmuistia memory ballooningin ansiosta, joka varaa keskusmuistia vain tarvitun määrän, eikä esim. kiinteää vaikkapa 4Gt määrää. Samoin nuo kaikki varmuuskopioituu automaattisesti kerran viikossa, joka kestää sen pari tuntia.

Toki huonona puolena on se, että laite on sen jälkeen oikeasti dedikoitu palvelin ja työpöytäyhteydet pitää tehdä vaikka RDP:llä.

77
Useampia yhtäaikaisia käyttäjiä tai tarve olla monta instanssia auki, niin helpottaa elämää, kun ei eri kohteiden välillä tarvitse yhteyksiä katkoa.

Nyt on W10 virtuaalina W10 sisällä, mutta se on niin raskas, että loppuu tehot koneesta.
Tuossa viimeisessä ei ole järjen häiventäkään minusta. Pitää ihan ehdottomasti olla type 1 hypervisor tuollaisessa käytössä. Kannattaisi kyllä olla muutenkin ton tyyppisessä käytössä jos vain on päätelaitteita muuten.

78
Mihin pyrit noin erikoisella ratkaisulla, että joutuu olla pari Linuxia pyörimässä Virtualboxissa?

79
Aihetta hiukan viistäen. Pikaisesti mielenkiinnosta yritin katsoa, että toimiiko Wayland nouveau tuella ja vaikuttaa siltä, että ei ole tai sitten löysin liian vanhoja artikkeleita. Tuo lienee huono homma oikein vanhojen Nvidia korttien omistajille tällä hetkellä.

80
Laitealue / Vs: Prosessori i5-13600K
« : 13.09.23 - klo:10.19 »
En kyllä suoraan sanottuna huomannut työpöytäkäytössä yhtään minkäänlaista eroa sata portin maksiminopeuksilla toimivaan SSD asemaan.

Riippuu varmaankin myös vähän käytöstä. Miellä on esimerkiksi Digikammin kataloogissa runsaat 20 000 kuvaa ja pikkukuvien luonnissa siitä määrästä kyllä eroa tuntuisi näppituntumalla olevan. Mutta aika marginaalisiahan nämä ainakin normaalissa työpöytäkäytässä varmasti on.
Löytyi muuten aika mielenkiintoinen testi asemista. Ei tuo ero voi kovin iso olla jos "oikeat" nörtit ei huomaa eroa. Toki kuten videolla mainittu, niin tiedostojen kopiointi toiseen kansioon oli kielletty. Mutta aika yllättävää kyllä jos videoeditoinnissa ero ei tullut esiin.
https://youtu.be/4DKLA7w9eeA?si=5bXtZpy4BnTnI2pD

Sivuja: 1 2 3 [4] 5 6 ... 284