Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Pontus12

Sivuja: 1 ... 105 106 [107] 108 109 ... 121
2121
Löysin kotihakemistostani piilokansion ".cache/upstart", joka vei yli 23,5 gigaa tilaa. Kopioin sen varmuuden vuoksi ulkoiselle levylle ja poistin .cache hakemistosta, jolloin tilaa vapautui saman verran.

Komento sudo du -h --max-depth=1 /home/jotaarkka toi esiin, että .cache vei 24 gigaa. Kun selasin nautiluksella piilohakemistoa .cache, huomasin, että sen alakansio "Upstart vei 23,5 gigaa.

Mutta mikä aiheuttaa upstartin kasvamisen ja mikä se on?

2122
Lähetettyäni äskeisen viestin otin df komennon uudestaan ja vapaata tilaa oli enää 4 kiloa. Siirryn Windowsin odottelemaan vastauksia.

2123
Kun käynnistin Adobe reader XI ohjelman winella, noin kolme gigaa hävisi. Kun sen jälkeen käynnistin Oraclen Virtualboxissa virtuaalisen Windows XP:n ja siinä Abbyy Finereaderin, tilaa  oli enää vapaana 16,8 gigaa. Linux ohjelmista oli käynnissä vain nautilun ja firefox.

Virtuaali XP käyttää windows-osiolla olevaa kiintolevyä eikä sen pitäisi vaikuttaa mitenkään home-osion tilaan.

Kun avasin lisäksi Microsoft Wordin virtuaali-XP:ssä kotikansio näytti vapaata tilaa olevan enää 4,4 gigaa. Muutenkin ohjelmat toivivat hyvin tahmeasti.

df näyttää nyt vapaata tilaa olevan enää 481192 eli vähän päälle 400 megaa.

2124
Df sanoo, että home osiolla on vapaana melkein 23gigaa.

/dev/sda7            23898904   6595656  16066212  30% /
none                        4         0         4   0% /sys/fs/cgroup
udev                  8197936         8   8197928   1% /dev
tmpfs                 1641612      1284   1640328   1% /run
none                     5120         0      5120   0% /run/lock
none                  8208040        80   8207960   1% /run/shm
none                   102400        60    102340   1% /run/user
/dev/sda8            40232312  15319768  22845808  41% /home
/dev/sda5           615343100 499301228 116041872  82% /media/jotaarkka/Acer1

2125
Hei. Sama ongelma on ollut joitakin vuosia aikaisemminkin. Silloin asia ratkesi piilotiedostojen kautta. Nyt en kuitenkaan löydä edes piilotiedostoa joka yhtäkkiä pudotti vapaan tilan 20 gt muutamaan megatavuun.
Home-osion koko Gpartedin mukaan on 39,11 gt ja vapaa tila 4,72 gt. Nautilus näyttää vapaata tilaa 3 gigaa ja sisällön 8,9 gigaa.

Silloin kun tila näytti vain muutama megaa, poistin noin 3 gigaa. Joku siellä vie tilaa, mutta mikä? Kun yritän ottaa ominaisuuksien kautta homen sisällön esiin, niin ominaisuudet vain vilkuttelee lukuja, mutta ei pysähdy.

Yritin jopa korjata vanhan järjestelmän asentamalla uuden vanhan päälle. Sama versio 13.10. Se onnistui ja aluksi kaikki näytti hyvältä, mutta sitten ilmestyivät jälleen yllä olevat ongelmat. Koitin myös komentoa:
sudo du -h --max-depth=1 /home/jotaarkka, mutta ei sekään tuonut lisävalaistusta.

Menin nautiluksella juurihakemistoon ja sieltä otin ominaisuudet kansiosta home. Tilaa oli vapaana 23,4 gt. Sisältö oli sama kuin aikaisemmin 8,9 gt. lost+found ei ollut luettavissa. oma hakemistoni  näyttää tilaa vapaana saman kuin  kuin home. Vaimoni hakemisto 41,7 gt. Hän käyttää ipadia, joten se on vain ipadia varten.2126
Kiitos. Sain pelastettua joukon tiedostoja. Usb-tikulla piti olla kansio. Silloin Photorec tajusi sen GpartedLive cd:tä käytettäessä.

2127
Käytin GpartedLive cd-levyä ystäväni vanhalla koneella, jossa on muistia 512 kb. Photorec toimi ja löysi kuvia, ei tietenkään kaikkia, mutta sitä en odottanutkaan. Ongelma tuli kuvien tallentamisessa. Sain näkyviin /dev/sdb ja /dev/sdb1 toinen oli ilmeisesti fat32 partitio, mutta kumpaakaan es saanut asetettua kohteeksi, joten tallensin /user/home vai oliko se päinvastoin? Kuvia sain siis näkyviin, kun se oli tallentanut recup-kansiot, mutta en saanut niitä edes sudo komennolla kopioitua tikulle sdb ja sdb1.
Otin koneen mukaani, ja nyt yritin asentaa GapartedLiven usb-tikulle netistä lukemillani ohjeilla. Usb-tikku ei suostunut käynnistymään koneellani, vaikka se oli boottivuorossa ensimmäisenä.
Mitenkähän tuo pitäisi asentaa. Levyä en uskalla koneesta irrottaa, vaan mieluummin kokeilen live-cd tai usbia.

2128
Kiitos tiedoista. Menen maanantaina Helsinkiin ja yritän palauttaa Photorecin avulla kadonneet kuvatiedostot. Alunperin ne olivat Windowsissa ja kopioin tikulle omat kuvat kansion, mutta siellä ei ollut kuvia kuin yksi, joten luulin, että ne ovat siinä. Ilmeisesti ne olivat jossain toisessa kansiossa.

Lubuntu asennuksen jälkeen olen kuitenkin ehtinyt kirjoittaa levylle jonkin verran, joten kuvat ovat ehkä tuhoutuneet. Jos Photorec ei löydä niitä, niin pitäisikö yrittää palauttaa alkuperäinen Windows partitio Testdiskin avulla? Lubuntun voin asentaa uudelleen saatuani kuvat. Vai onko sellaisessa toimenpiteessä järkeä ollenkaan? Poltin itselleni sekä Lubuntun että GpartedLive-cdeen.


2129
Kiitos tiedoista. Miten voi asentaa Photorecin Ubuntu dvd:lle? Pitäisikö Ubuntu ensin asentaa kirjoitettavalle dvd:lle, sitten käynnistää se, ja asentaa ohjelma siihen" En ole varma pystyykö vanha kone käynnistämään tikulta.
Koneessa ei siis ole Ubuntu, vaan Lubuntu 12.04. Tiedostojen palauttaminen olisi olennaisinta, sillä Lubuntun voin asentaa uudelleen. Olisiko siis parasta käynnistää asentaa ja käynnistää ohjelma Ubuntu-levyn root-päätteeltä?

Olen vain kerran, ja siitä on kauan, palauttanut jollakin Windows-ohjelmalla suoraan dos-tasosta  tiedostoja. Olisikohan ollut Restore 2000? Miten minun tulisi nyt toimia? Kadonneet tiedostot ovat kuvia, luultavasti jpg-tiedostoja, ja ne olivat Windows-levyllä, jonka koko oli jotain 30 gigaa. Valokuvien osuus voi olla korkeintaan pari gigaa, jos sitäkään.

2130
Kiitos. Tshekkaan tuon, ja jos löydät sen graafisen ohjelman, sitäkin parempi.

2131
Asensin ystäväni koneeseen Lubuntu 12:04. Kopioin ensin vanhalta XP koneelta hänen kansionsa kokonaisuudessaan muistitikulle. Lubuntu asennuksen jälkeen kävi ilmi, että hänen kaikki valokuvansa olivat hävinneet. Niitä ei myöskään ollut muistitikulla. Minä tein pahan virheen, kun en tarkistanut muita kansioita. Tosin pääkäyttäjän oikeudet olivat vanhimmalla pojallani, joka kuoli onnettomuudessa 2005, eikä minulla ollut hänen salasanaansa.
Toistakymmentä vuotta sitten tein samankaltaisen tai vielä pahemman virheen omassa koneessani, jolloin kaikki tiedostoni katosivat, kun asensin Linuxin. Silloin eräs ystäväni, joka oli atk-ihminen ja perehtynyt linuxiin sai jotenkin vanhan osiotaulun näkyviin, vaikka levyt oli jo alustettu, ja minä pääsin säikähdyksellä.

Onko nyt mitään keinoa palauttaa vanhaa tiedostojärjestelmää, ja saada ainakin osan tiedostoista takaisin? Pitäisikö käyttää jotain windows ohjelmaa palauttamiseen. Lubuntusta voin ottaa backupin eikä siinä ole vielä paljon tiedostoja. Vai onko linuxilla joku palautusohjelma.

En ole itse atk-ammattilainen. Olen vain tottunut käyttäjä Ubuntu-puolella ja Windowsiakin voi käyttää, vaikka olen käyttänyt sitä melko harvoin.

2132
Kiitos. Toimi myös minulla.

2133
Teamviewer 8 ja 9 ei suostu asentumaan deb-tiedostosta. Se herjaa riippuvuuksista lib32asoun2 kirjastosta. Asensin liboss-salsa2_4.1-build1052b-2_amd64, jonka pitäisi sisältää kyseinen kirjasto, mutta ei vaikutusta. Miten saisin jommankumman teamviewer versioista toimimaan?

2134
Kiitos kaikille ja varsinkin nm. Kirjoittamasi rivi grubiin auttoi lopulta. -i915=0 toimi. Kokeilin kyllä sitä ennen muitakin vaihtoehtoja ja monta kertaa sain näytön kokonaiseksi, mutta kun käynnistin koneen uudelleen, oli taas pieni ruutu.
Ehkä resoluutio voisi olla hieman suurempikin. Nyt se on 1024x768. Se kuitenkin toimii. Yritin käyttää komentoa Xorg -configure. jonka piti rootissa luoda tiedosto xorg.conf.uusi Se ei kuitenkaan koskaan onnistunut, mutta tälläkin pärjää.

2135
Kiitos vastauksista. Asensin Lubuntu  12.04 koneeseen, sama vika: pieni ruutu näytöllä. Ja kun avaat jonkun ohjelman se ei mahdu kokonaisuudessaan siihen ruutuun. Asennuksen aikana jälleen kaikki näytti hyvältä, mutta kun kone käynnistyi uudelleen, niin pieni ruutu 640: 480. Kirjoitin muuten ensimmäisessä viestissäni resoluution väärin.
Onko nöyrryttävä ja laitettava XP takaisin. Tosin se on niin reikänen eikä sitä tueta enää, että vaihtoehto ei miellytä.
Toimisiko tällainen ohje, jonka löysin koneeltani ohjeita kansiosta:
"When the machine is started, straight after the BIOS POST screen has vanished, hold down the Shift key. You should see the GRUB boot menu.

    Boot Ubuntu in the Recovery mode and choose for:

    root     Drop to root shell prompt

    Enter: Xorg -configure (note: capital X and a space between Xorg and -configure.) The system will now create a file named /root/xorg.conf.new

    Test the new settings by following the instructions as shown in the terminal. When you see a gray screen with a mouse cursor, everything went well. Close this by pressing Ctrl + Alt + Backspace

    Enter: reboot

    Restart the machine as usual.

    Copy the contents of /root/xorg.conf.new to /etc/X11/xorg.conf

    Restart the graphical desktop (or just perform a reboot)"

Tai löytyisikö joku muu keino?

2136
Ongelma ei ollut pelkästään resoluutio, sillä myös ohjelmavalikot puuttuivat. Asensin Lubuntun sijaan Ubuntu 13.10, ja täysin sama tilanne. Sain kuitenkin päätteen esiin ja asensin synapticin. Sien kautta sain asennettua ubuntu-restricted-extras ja -addons. Se ei kuitenkaan auttanut. Klikkaamalla oikealla näppäimellä sain esille ulkoasun, ja sitä kautta pääsin ohjauspaneeliin. Näytön asetuksia en kuitenkaan pystynyt muuttamaan.

Näytönohjain on: VGA compatible controller:Intel Corporation 82845G/GL[Brookdale-G]/GE Chipset Integrated Graphics Device (rev 03)
Ubuntu 13.10 antaa järjestelmätiedoissa:Grafiikka VESA:Intel(r)845G/845GL/845GE/845GV Graphics

Kummallinen juttu oli ja on, että dvd-levyltä niin Lubuntussa kuin Ubuntussa näyttö toimi oikein. Kun menin Ubuntussa graafiseen vikasietotilaan, sain vihdoin näytön täyttämään koko alueen, ja ohjauspaneelin näytöt asetuksissa resoluutio oli nyt 1024x768 (4:3). Sekin on ymmärtääkseni liian pieni, mutta parempi kuin se pikkuruutu. Luulen, että käynnistettyäni koneen uudelleen, se palaa pikkuruutuun. Unity valikko ei kuitenkaan näkynyt vikasietotilassakaan.

Pitäisi ainakin tietää, millä komennolla pääsen kirjautumisruutuun? Silloin voisin vaihtaa ehkä Gnomeen tai johonkin kevyempään displaymanageriin. Mikähän se on suomeksi. Xorgin editoiminen voisi auttaa, mutta tässä versiossa ei ole xorgia, ja minun pitäisi saada joltain malli siihen, sillä aina kun olen aikaisemmissa versioissa välillä joutunut editoimaan ohje löytyi netistä.

Komentoja pitäisi osata, ctrl+backspace ei toimi, ja kun valikkoa ei ole , en pääse kirjautumaan ulos. Tätä kirjoitan siis omalla koneellani, toinen kone on vieressäni.

2137
Asensin erään ystäväni vanhaan Fujitsu koneeseen Lubuntu 13.10. Asennus sujui hyvin, mutta kun kone käynnistyi uudelleen pyöri Lubuntu vain 625:480 resoluutiolla, eli se oli ikäänkuin ikkuna läppärin näytöllä. Koneessa on ram muistia vain 512 megaa, mutta asensin saman Lubuntu version vanhaan Acerin miniläppäriin, jossa muistia oli saman verran. Siinä kaikki toimii ok. Koska itse olen käyttänyt toistakymmentä vuota Ubuntua, en tunne Lubuntua vielä oikeastaan ollenkaan.

Voiko siihen asentaa jostain uuden näytönohjain ajurin? Pystyykö siihen asentamaan Ubuntun viimeisen version?

2138
Kirjauduin Vieras nimellä, ja yritin tehdä kirjanmerkin ensin musiikki-, sitten latauskansioon. Valikossa se pysyi harmaana. Voisiko työpöytäjärjestelmän asentaa uudelleen?

2139
Olen kyllä tyhjentänyt kotikansion muutamaan kertaan, mutta kopioinut takaisin Thunderbirdin, Mozillan ja Kdenlive piilokansiot. Varsinkin sähköposti on tietenkin tarpeellinen. Jos tyhjennän kotikansion, ja kopioin uuteen Thunderbirdin piilokansion, niin voiko sekin vaikuttaa järjestelmän toimintaa?

2140
Muutin hieman aiheen otsikkoa ja lisäsin siihen "vai isoja". Sain siis kuten yllä kuvasin suhteellisen pienellä vaivalla kirjanmerkkini takaisin sivupaneeliin. Tänään yritin tehdä uuden kirjanmerkin, mutta se ei onnistunut. Kyseinen kohta pysyi valikossa harmaana eikä näppäinkomentokaan toiminut. Thunderbirdissä en saa esim. Amazonin viestiä poistetuksi hiiren oikealla tai del näppäimellä edelleenkään. Shift+del toimii. Onkohan järjestelmässäni joku isompi vika? Minulla on aika paljon ohjelmia, enkä kovin mielelläni asenna järjestelmää uusiksi. Varmuuskopio ei auta, jos vika on järjestelmässä. Kotikansio ja windows-osio tietenkin pysyvät. Mutta mitenkä voisin jäljittää kyseisiä vikoja ilman uudelleenasennusta?

Kiitos muuten vinkistä toucpadin poistamisesta käytöstä. Siinä on vain se huono puoli, että jos matkalla käytän konetta eikä hiiri satu olemaan mukana, niin mitä sitten? No voin ehkä siirtymällä pääkäyttäjän päätteeseen palauttaa touchpadin päälle, mutta se on turhan monimutkaista. "SynPS/2 Synaptics Touchpad" niminen ohjelma on kuitenkin kätevämpi, koska se laitetaan hiirellä päälle koneen käynnistyttyä. Toivoisin vain, että Canonical kehittäisi ohjauspaneelin ohjelman, joka antaisi valita option: "kun hiiri kytketään koneeseen, menee touchpad pois päältä". Sellainen valinta on esim. Windowsissa.

Vielä kirjanmerkki ongelmaan. Pitäisikö kokeilla jotain muuta tiedostonhallinta ohjelmaa kuin Nautilusta?

Pari tuntia myöhemmin, kun oli kirjoittanut yllä olevan. Oracle Virtualbox ei enää löydä usb:tä. Nää ei tunnu enää pikkuvioilta. Kyllä Ubuntu huomaa ne, ja avaa ikkunan, jossa kerrotaan, että Ubuntu kohtasi sisäisen virheen. Niitä on tullut roppakaupalla enkä enää jaksa raportoida jokaista erikseen. Enpä muista, että minulla olisi ollut minkään Ubuntu-version kanssa näin paljon ongelmia. Muta kun tein puhtaan asennuksen, niin en ole varma auttaako edes uudelleen asentaminen. Koneeni ei ole kovin iäkäs. Prosessoreita on neljä. Quatro core. Ja muistia 16 gigaa. En ymmärrä, missä mättää.

Sivuja: 1 ... 105 106 [107] 108 109 ... 121