Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - Pontus12

Sivuja: [1] 2 3 ... 37
1
Läppärin näytöllä käytän 3840x2160 ja zoomarvoa 250. Ulkoinen näyttö pystyy vain 1920x1080 arvoon, jolloin käytän siinä zoomarvoa 100.
Tämä ei kuitenkaan toteudu. Jos annan ulkoiselle monitorille arvon sata, muuttuu läppärin zoomarvo myös sataan.
Windowsissa työskentely näiden kahden monitorin välillä onnistuu juuri kuten pitäisikin, mutta Kubuntussa ei. Mielestäni se on aikaisemmin onnistunut, mutta ehkä edellisessä versiossa. En useinkaan tarvitse kahta monitoria, mutta nyt tarvitsen ja siksi minun on pakko työskennellä Windowsissa, vaikka tätä kirjoittaessani olenkin Kubuntun puolella. Koneessani on siis ns. doubleboot.

2
Libre Office lukkiutuu itsestään eikä anna maalata tekstiä. Viimeksi sain sen korjattua käynnistämällä ohjelman uudelleen. Jätän aiheen vielä auki joksikin aikaa, jos sama ongelma uusiutuu.

3
Wordpressillä tehdyt nettisivuni ovat rikki ja erilaiset kuin puhelimessa. Sivuni osoite on jotaarkka.tarulinna.fi ja aikaisemmin ne toimivat. Omituisinta on, että android puhelimessani ne, paitsi että näyttävät erilaisilta, toimivat jotenkin, mutta ei siinäkään täydellisesti. Alunperin tein sivuni itse, mutta sitten pyysin apua, joka auttoikin vähän aikaa ennen kuin ko saitti meni jotenkin sekaisin. Se ei ollut alunperinkään valmis, mutta lisäsi siihen aina vähitellen uusia sivuja. Ilmeisesti kaikki se materiaali (sivut), mitä olen ehtinyt sinne laittaa, on jotenkin tallessa. Tietokoneella sen käyttäminen on aika ongelmallista, mutta puhelimella, kun käyttää menu painiketta, löytää enemmän kuin tietokoneen selaimessa, missä linkit ovat aivan sekaisin.
Opettelin aikoinani käyttämään jonkin verran Wordpressiä, mutta en enää muista siitä paljoakaan. Yksi englantilainen tuttavani on luvannut katsoa sitä ja auttaa saitin korjauksessa. Sitä kuitenkin auttaisi, jos osaisin edes jotenkin sanoa, mikä siinä on vikana. Onko vika linkeissä sivuille? Vai onko koko sivujen rakenne vaurioitunut.

4
Yritin asentaa Voikon seuraavalla ohjeella, jonka löysin netistä. Järjestelmä on Kubuntu 22.04 lts-
Ja asennuskomento:

Koodia: [Valitse]
sudo apt-get install libreoffice-voikko tmispell-voikko libenchant-voikko

Ei onnistunut, Mikä neuvoksi? Libreoffice asennusversio oli 7.3.7.2

5
En saa Digikamia toimimaan Windowsissa. Doubleboot koneessa olisi titenkin mielekästä, että voisi käyttää joitakin samoja ohjelmia kummallakin puolella. Ennen minulla ei ole ollut tällaista ongelmaa. Asensin ohjelman digikam.7.6.0-Wind64.exe ja se asentui mielestäni normaalisti. Pienoiskuvat tulevat näkyviin, mutta kun yritän avata jonkun niistä, tulee vain joku vaalea sivu näkyviin ja teksti "Ei voi ladata".

6
 Kubuntusta katosivat kaikki tiedot versio 20.04 lts. Vai onko tää päivittynyt jo 22.04 versioon? Joka tapauksessa kaikki sähköpostitilini olivat häipyneeet ohjelmasta. Miten se on mahdollista? Nyt joudun ilmeisesti laittamaan kaikki tilit uusiksi, sillä minulla on useita sähköpostiosoitteita.

Vai onko olemassa joku muuu helpompi ratkaisu.

7
Tein yhden työn Winowsissa ja minulla oli sen käyttöjärjestelmä kaksi päivää päällä ennen kuin siirryin takaisin linuxiin. Koneeni on doubleboot ja venäjä on minulla yhtenä kielenä, vaikka viime aikoina en ole sitä tarvinnut, koska en uskalla edes kirjoittaa vanhoille kavereille, etteivät he joudu hankaluuksiin. Missään tapauksessa venäjä ei ole ollut minulla järjestelmän kielenä.

Tilanne koneessani muutti resoluution niin pieneksi, että tuskin näen venäjänkielisiä ohjelmavalikkoja. Voiko minulla olla virus koneessani? Vai mistä tässä on kysymys. Tunnen sen verran huonosti venäjänkielisiä tietokonetermejä ja ohjelmien nimiä, että valikoita on melkein mahdotonta käyttää varsinkin pienellä resolutiolla. Kumma kyllä Firefox säilyi suomenkielisenä, mutta Chrome toimii venäjänkielellä.

Pitääkö koko järjestelmä asentaa uudelleen, vai löytyykö muita ratkaisuja? Käyttöjärjestelmäni on Kubunntu 22.04 lts

AUTTAKAA jos joku osaa!

8
Miten saisin muutettua rivinvälin 1,5 toimimaan vakiona LibreOfficessa? Käytään useimmiten kirjoittaessani 1.5 riviväliä. Nyt joudun muuttamaan sen aina, kun aloitan uuden kirjoituksen. Olen yrittänyt etsiä sitä LO:n asetuksista, mutta ilman menestystä. Osaisiko joku täällä neuvoa?

9
Jostain syystä verkkosivuni jotaarkka.tarulinna.fi ei toimi oikein. Se avautu kuten pitääkin, mutta kun yritän avata alivalikon esim. Teatteri, niin en saa auki edes ensimmäistä alivalikkoa, vaan se katoaa, kun siirrän hiiren osoittimen sen kohdalle. Koska en käy omilla sivuillani kovin usein, en osaa ssanoa missä vaiheessa tämä on tapahtunut. Juttelin erään ystäväni kanssa ja hän piti mahdollisena, että käyttämäni teema on päivittynyt ja aiheuttanut kyseisen ongelman. Se on kuitenkin vain oletus. Sivut on tehty wordpressillä, mutta en ole itse enää pitkään aikaan tehnyt kyseisellä ohjelmalla mitään. Nykyinen verkkosivuni korjattiin tuohon muotoon erään ystävällisen ihmisen avulla ja se toimi moitteettomasti.

Ohjelmat kehittyvät niin nopeaa vauhtia, etten tahdo oikein pysyä enää mukana niiden kehityksessä, mutta jos joku osaisi neuvoa, kuinka teema päivitetään, niin voisin ainakin ensin yrittää sitä. Sivulle jotaarkka.tarulinna.fi ei ole salasanaa. Se sisältää lähinnä tietoa tekemistäni töistä.

10
Avattuani Libreoffice asiakirjan Windowsissa oli se Kubuntussa muuttunut kirjoitussuojatuksi. Miten Windowsin minulta saalaa asettaman kirjoitussuojauksen saa purettua. Tilanne on kiusallinen, sillä toistaiseksi ainoa tapaa jatkaa kirjoitusta on Windowsissa.
Voiko siis siis Windowsin asettaman suojauksen purkaa?

Kysymys on tärkeä, vaikka edes oikea vastaus ei enää auta minun kohdallani asiaa. Kirjoitin tekstiä ja kun aioin tallentaa sen sain ilmoituksen, että asiakikrja oli suojattu. Lopulta hernostuin ja jätin tallentamatta. Onko ainoa tapa välttää kyseinen ongelmatilanne kirjoittaa vain jommassa kummassa järjestelmässä, sillä en ole keksinyt, miten linuxissa voisi purkaa asiakirjan salauksen. Minä ymmärrän, että on tekstejä, jotka halutaan salata, mutta jos kirjoitan pitkää tekstiä, jota aion vielä muokata en tarvitse salausta. Minä menetin puoli liuskaa kirjoittamaan tekstiä, muta sekin harmitti, koska olin juuri saanut sen oikean äköiseksi.

Vastaisuuden varalta haluaisin tietää, voiko Windowsin automaattisesti asentaman salauksen purkaa, niin että voin avata asiakirjan Linuxin LibreOfficessa ja muokata sitä?

11
Valmiustilassa Windows sammuttaa myös ulkoisen monitorin, Kubuntu ei tee sitä. Versioni on 22.04 lts. Muuten ulkoinen monitori toimii hyvin myös linuxissa. Löytyisikö tuohon ongelmaan joku hyvä ratkaisu? Kytkentä on normaali HDMI kaapeli.

12
Kubuntu 20.04lts kadotti jälleen bluetooth yhteyden ja kyvyn kirjoittaa. Sellaista on tapahtunut aikaisemminkin. Oletan sen olevan jotenkin yhteydessä valmiustilaan ja auki oleviin ohjelmaikkunoihin. Mutta tämä on vain minun oletukseni.
Ei tätä tapahdu kovin usein, mutta kuitenkin ainakin kymmenkunta kertaa tänä vuonna. Käynnistäessäni koneen uudelleen, kaikki toimii jälleen normaalisti.

Tämä siis vain tiedoksi niille, jotka työskentelevät Ubuntun kehittämisen parissa

13
Yritin katsoa osoitteesta https://www.youtube.com/shorts/bkdfm4DlOWQ venäläisen oppositiossa ja eläkkeellä olevan kenraali Ivashovin videota, jossa hän arvosteli Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.
Annoin siis komenon
Koodia: [Valitse]
youtube-dl https://www.youtube.com/shorts/bkdfm4DlOWQ Edellisen videon sain ladattua, muta osoitteessa oleva ei onnistunut.

14
Miten saa virtuaalityöpöytien rullauksen pois liikuttaessa kursoria työpöydällä? Minulla on pikanäppäimet työpöytien vaihtoon ja se riittää minulle. Nyt kun kosketan vahingossa hiiren rullaa kursorin ollessa työpöydällä, työpöytä vaihtuu. Tietenkin voi sanoa, että älä kosketa rullaa, mutta se tapahtuu helposti vahingossa.
Hankalinta se on kosketuslevyä käyttäessäni. Vieritän silloin liikuttamalla sormeani levyn oikeassa laidassa, jolloin kursoria liikutettaessa kosketuslevyllä, sormi lipsahtaa helposti oikeaan laitaan ja työpöytä vaihtuui, jos kursori sattuu olemaan siinä eikä ohjelmaikkunassa.

15
Libreoffice ei anna tallentaa tiedostoa, jota kirjoitan. Siinä lukee otsikkorivillä suluissa "kirjoitussuojattu". Mistä se on siihen ilmestynyt? Voiko Windows tehdä sen, kun olen avannut tiedoton siinä Libreoffice ohjelmalla? Tai mikä sen on voinut tehdä ja ennen kaikkea, miten saan kirjoitussuojaukssen pois, jotta voin jatkaa työtäni?
Voin tietenkin mennä vielä Windows-puolelle ja avata tiedoston siellä ja kai minun on ainakin kokeiltava sitä.
Minä ymmärrän kyllä, että turvallisuus on tärkeä asia, mutta silloin, kun se tapahtuu kysymättä automaattisesti, se on tosi kiusallista. Missään tapauksessa en ole itse suojannut asiakirjaani muuten kuin tallentamalla sitä säännöllisesti. Nyt se on vain parikymmentä liuskaa, mutta tulevaisuudessa vähintäänkin parisataa. Jos en saa asiakirjaa auki, on kaikki aloitettava alusta.

16
    Kuinka saan Libreoffice Writerin sivunumeroinnin alkamaan vasta otsikkosivun jälkeen? Olen osannut aikaisemmin, mutta nyt se on jostain syystä unohtunut. Yritin katsoa ohjeista, mutta en löytänyt siihen vastausta. Sivunumerointi on minulla ylätyunnisteessa.

17
Kubuntu 22.04 lts tuo uusia yllätyksiä, kun näyttö katosi läppäristä. Yhtäkkiä se vain hyppäsi ulkoiseen monitoriin eikä suostunut palaamaan läppäriin, vaikka olin asetuksissa merkannut läppärin näytön päänäytöksi. Eikä se antanut muuttaa ulkoisessa monitorissa näkyvissä asetuksissakaa.

Normaaliasetukseni on työpöydälla läppärissä ja siinä "laajenna näyttö". Kun lopulta sammutin ulkoisen monitorin pääsin läppärin näyttöön ja laajensin sen, mutta samassa näyttö hyppäsi jälleen ulkoiseen monitoriin. Kokeilin aika pitkään erilaisia asetuksia ja nyt lopulta sain sen toimimaan.

Huoleni on kuitenkin siinä, jos se jälleen tekee omia asetuksiaan. Ulkoinen monitori on simppeli Samsung. Res 1920x1080 ja sisäisen olen pitänyt enimmäkseen suosituksessa 3840x2160.  Tosin olen nostanut zoomilla luunäkyvyyttä.
Juttu oli mielestäni aika outo enkä ole vielä ennen törmännyt tuollaiseen ongelmaan. Olen käyttänyt Linuxia ja eniten Ubuntu pohjaisia  distroja noin parikymmentä vuotta.

Vaihdeltuani käyttöjärjestelmien välillä huomasinki, että Winows tunnisti molemmat näytöt ja toimi kuin ennenkin, Mutta Kubuntu, jonka avulla nyt kirjoitan tätä ei tunnista kuin läppärin näytön. Siirtyisin työskentelemään Windowsiin, mutta isojen pdf tiedostojeniu kirjanmerkit ovat Kubuntun Okularissa ja niitä on melko paljon. Koetan siis toistaiseksi tulla toimeen yhdellä monitorilla.

MUTTA JOS JOKU OSAA ANTAA HYVÄN NEUVON, MITEN SAAN KONEENI JA OHJELMANI KUJNTOON OLISI HIENOA.

Näytöt toimivat Windowsissa, mutta täytyyhän olla joku syy, miksi ne eivät toimi Kubuntussa.

18
Tein Okularilla yhteen yli satasivuiseen pdf-tiedostooni kirjanmerkkejä ja lisäsin  koodinimen perään selittävän nimen, muuttamalla kyseisen kirjanmerkin numeraalisen nimen. Se toimi hyvin, mutta kun kopioin tiedoston toiseen hakemistoon nimet katosivat. Käynnistettyäni koneen uudelleen ei olut enää tallella edes kirjanmerkkejä. Tosi harmillista sillä antamalla kirjanmerkeille sellittävän nimen on pitkää pdf-tiedostoa helppo tarvittaessa selata.

Ohjelma siis antaa muuttaa kirjanmerkin nimen, mutta ei tallenna sitä, vaikka tallennan koko tiedoston..

19
Kubuntu linux ei aukea ollenkaan, samalla koneella kyllä aukeaa Windows 11. Se on tosi kiusallista, enkä ymmärrä ollenkaan, mistä se voi johtua. Käytän pääsääntöisesti linuxia, mutta olen onneksi tallentanut tiedostoni windows-levylle, joten tärkeää dataa en menetä. Koneeni on alle vuoden vanha Lenovo Thinkpad. Olen tietysti kokeillut kaikkia käynnistysvalikon vaihtoehtoja, mutta kone hyytyy heti.
Nyt kirjoitan tätä Windowsissa. Onneksi minulla on tällä'kin puolella kaikki tarvitsemani ohjelmat ja Fsecuren virussuojaus. Ehkä olen turhan sentimentaalinen, muta haluaisin saada Kubuntuni toimimaan. Ubuntu käy yhtä hyvin.

20
Voiko pelastaa Gramps datan vuosilta 2008-12? Silloin kun Gramps uusiutui kehotettiin siirtämään kaikki data uuteen muotoon. Jostain syystä minulta j'äi se tekemättä. Nyt löysin kuitenkin varmuuskopioista vanhan gramps version: /gramps_3.2.5-1_ubuntu10.deb tiedoston. Voisiko sitä käyttää nykyisessä Ubuntussa tai Kubuntussa?

Tiedostot ovat tällaisia. Tosin niitä saattaa löytyä joltain levyltä lisääkin. Voisiko ne saada vielä jonkinlaiseen luettavaan muotoon tai auki uudella Gramps ohjelmalla? Tässä on vain osa ja niit on vielä paljon enemmän.

Gramps tiedostoja:

file:///media/jotaarkka/My Passport-acerKotibk/BK-Koti-Acer-perus/Documents/Ubuntupuolelta/Share/gramps/GrampsLogger
file:///media/jotaarkka/My Passport-acerKotibk/BK-Koti-Acer-perus/Documents/Ubuntupuolelta/Share/gramps/GrampsLocale
file:///media/jotaarkka/My Passport-acerKotibk/BK-Koti-Acer-perus/Documents/Ubuntupuolelta/Share/gramps
file:///media/jotaarkka/My Passport-acerKotibk/BK-Koti-Acer-perus/Documents/Yksityinen/Suku/Riddelinit_1.backup.gramps.old
file:///media/jotaarkka/My Passport-acerKotibk/BK-Koti-Acer-perus/Documents/Yksityinen/Suku/Riddelinit ja Lundahlit/Sukupuut/Riddelinit_1.backup.gramps.old
file:///media/jotaarkka/My Passport-acerKotibk/BK-Koti-Acer-perus/Documents/Yksityinen/AK/Suku/Riddelinit_1.backup.gramps.old
file:///media/jotaarkka/My Passport-acerKotibk/BK-Koti-Acer-perus/Documents/VProRecovery/Siirto/jotaarkka/Asiakirjat/Suku/Riddelinit_1.backup.gramps.old
file:///media/jotaarkka/My Passport-acerKotibk/BK-Koti-Acer-perus/Documents/Suku/SukuX/Riddelinit_1.backup.gramps.old
file:///media/jotaarkka/My Passport-acerKotibk/BK-Koti-Acer-perus/Documents/Suku/Riddelinit/Riddelinit_1.backup.gramps.old
file:///media/jotaarkka/My Passport-acerKotibk/BK-Koti-Acer-perus/Documents/Siirto/jotaarkka/Asiakirjat/Suku/Riddelinit_1.backup.gramps.old
file:///media/jotaarkka/My Passport-acerKotibk/BK-Koti-Acer-perus/Documents/Projektit/Suku/Riddelinit_1.backup.gramps.old

Sivuja: [1] 2 3 ... 37