Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - Pontus12

Sivuja: [1] 2 3 ... 22
1
Miten saisin dropboxin näkymään mieluiten Dolphinissa? Jos se ei enää onnistu siinä, niin edes Nautiluksessa, koska se näyttää olevan nautilus-dropbox. Kaikki tämä, koska jouduin asentamaan järjestelmäni uudestaan.

2
Kaikissa Ubuntuissa ja myös Kubuntussa saattoi ennen siirtyä ctrl+alt+nuoli näppäimillä. Se oli erityisen kätevää, jos oli 4 työpöytää kahdessa rivissä.Olen käyttänyt kyseisiä komentoja pitkälle toista kymmentä vuotta. Nyt voin navigoida kuten ennenkin käyttäen työpöytien numeroita komennoilla ctrl+ F1, F2 jne. Mielestäni kuitenkin kätevintä oli käyttää ctrl+ alanuoli tai sivunuoli jne. komentoja. Saisiko ne jotenkin takaisin?

3
Asensin Kubuntu 19.10 jakelun, koska Kde Neon takkusi niin pahasti, että sen käytössä ei ollut enää järkeä. Kirjoitin vielä "Muut linuxjakelut keskustelualueelle asentaneeni Kubuntu 19.10 version ja kaikki toimi moitteettomasti. Kun tänään avasin koneeni, mikään ei toiminut kunnolla. Jostain syystä Calibre käynnistyi itsestään, kun käynnistin Kubuntun, ja vaati salasanaa. Thunderbirdin postiohjelma, jonka eilen laitoin kuntoon, ei  enää suostunut hakemaan postia, vaan valitti asetuksista. Olin eilen illalla antanut koneen päivittää itsensä uuteen kerneliin. Läppärin ruutu meni pimeäksi ja kone jumittui.

Hetki sitten vaihdoin uuden kernelin edelliseen ja poistin Calibren. Nyt kone tuntuu jälleen toimivan. Thuderbird on ilmeisesti kadottanut asetuksensa, koska se ei hae postia. Täytyy näköjään varoa päivityksiä.

4
Kde Neon jumitti koneen eikä linux enää käynnistynyt. Tai ehkä oikeammin olisi sanoa Kde Neon ei enää käynnistynyt, joten avasin Windowsin. En ole vielä päättänyt asennanko Kubuntu 19.10:n vai Ubuntu 19.10. Nehän päivittyvät 20.04 lts versioon, kun se keväällä tulee.Sitä paitsi Kubuntu 18.04:ssä minulla oli tässä koneessa (HP Omen) ongelmia Nvidian kanssa ja siirryin siksi lopulta Neoniin.

Kummallisuuksia tapahtui, kun yritin käynnistää Neonin ensin ilman ulkoista monitoria. Se käynnistyi ja lukituksen kuva (tulikohan oikein) ilmestyi näkyviin. mutta sitten ruutu pimeni. Liitin ulkoisen monitorin, mutta en saanut enää Neonia käyntiin. Se myös sotki jotenkin näppäimistön pikavalintoja. En saanut mm. enää valoa syttymään näppäimistöön.

Yritän vielä kerran käynnistää Neonin, mutta jos se ei lähde toimimaan, asennan uuden käyttöjärjestelmän, kun ehdin. Siihen asti yritän pärjätä  Windowsilla, jota tosin en osaa enää kunnolla käyttää.

Tämän olen kirjoittanut Windowsissa.

5
Kuinka voin kloonata yhdistetyn järjestelmä- ja home-osion ssd.levylle? Linux-osion koko on 41303460 ja haluaisin kloonata sen ulkoiselle ssd.levylle 500 gb. Pitääkö ssd levy partitioida, vai voiko kloonata siihen tehtyyn hakemistoon? Pitääkö minun käyttää Clonezillaa Windowsista käsin, vai pitääkö siitä tehdä boottaava tikku, ja jos pitää, niin kuinka?

Kloonattavassa järjestelmäosiossa on Kde Neon, joka pohjautuu Ubuntu 18.04:ään. Kirjoitin kuitenkin tähän osastoon, vaikka minua on muten neuvottu, että pitää kirjoittaa osioon:"Muut käyttöjärjestelmät ja linux jakelut. Kirjoitin tähän, koska kysymykseni koskee mielestäni yleisesti linuxia ja erityisesti Ubuntua.

Koneessani on doubleboot: Windows 10 ja Kde Neon.

6
inulla on mahdollinen ongelma yhdistetyssä järjestelmä+ home osiossa. Varsinaiseen tiedostojen tallennukseen käytän Windowsin ntfs osioita. Kun käynnistin sudo komennolla Gpartedin, niin päätteeseen tuli seuraava varoitus:
Lainaus
(gpartedbin:5728): Gtk-WARNING **: 16:27:46.521: Teemamoottorin moduulia ei löytynyt module_path:sta: ”adwaita”,

gpartedbin:5728): Gtk-WARNING **: 16:27:46.534: Teemamoottorin moduulia ei löytynyt module_path:sta: ”adwaita”,
======================
libparted : 3.2

Ajattelin kloonata partition filezillalla, mutta onko järkeä, jos siinä on vakava virhe?

7
Windowsin päivityksen jälkeen KDE Neon palautuu valmiustilasta ulkoiseen monitoriin. Olen tehnyt läppäristä päämonitorin, mutta sekään ei auttanut. Saan kyllä molemmat toimimaan asetuksista, mutta joudun tekemään silloin ne uudestaan.
En ole tietenkään varma onko Windows 10 uudella päivityksellä vaikutusta tapahtuneeseen, mutta se oli joka tapauksessa iso päivitys. Vai olisiko mahdollisesti Neonin oma päivitys vaikuttanut siihen? Jos joku osaa antaa viisaita neuvoja olisin kiitollinen.

8
Saako Kde Neoniin ja Kubuntuun verkkotilit kuten Ubuntuun? Olisi kätevämpää klikata ohjelmaikonia päästäkseen esim. Facebookiin, Linkediniin ja Iwitteriin. Selaimen kautta tietenkin pääsee, mutta klikata suoraan ao. ohjelmaa olisi parempi ratkaisu.

9
Kokeilin pitkästä aikaa Shotcutia. Sehän on erinomaisen hyvin ajateltu videoeditointiohjelma, mutta minulla se tuppasi aikanaan kaatumaan, kun käytin isoja tiedostoja. Kun latasin nyt uuden version, joka oli txz paketoitu, purin sen lataukset kansioon. Shotcut kansion saattoi ohjeiden mukaan sen jälkeen siirtää mihin haluaa. Siirsin tai kopioin sen työpöydälle, mutta aina kun yritin avata sen, se avasi Calibren. Lopulta keksin avata sen tietoneen työpöytäkansiossa ja kopioida sieltä ohjelman varsinaisen desktopin, jolloin Shotcut avautui. Edellisissä versioissa tällaista pikkuongelmaa ei ollut. Nyt käytin 19.04 versiota.

Sain ohjelman auki ja avasin sen sekä läppäriin että ulkoiseen monitoriin. Siinä oli pari suhteellisen isoa tiedostoa, joista toinen oli noin 30 giganen. Shotcut kyllä avasi molemmat, mutta kaatuili monta kertaa. Kdenlivessä tiedostot sen sijaan toimivat ilman suurempia ongelmia.. Shotcutia kehutaan kovasti ja syystäkin, mutta oma kantani on, että Kdenlive on luotettavampi. Olisin kokeillut vielä Cinelerraa, mutta sitä minulla ei ole tällä hetkellä koneessani. Siitäkin on taas olemassa uusi versio

10
Kuinka voisi pienentää microfonisurinaa vanhasta teatteritaltioinnista? Editoin dv-tiedostoja yhteen Kdenlivellä. Minulla on myös yksi avi-tiedosto, mutta sama surina on siinäkin. Olen kyllä editoinut paljon, varsinkin ennen, mutta äänen kanssa olen melkein noviisi. Tiedän, että äänen voi irroittaa kuvasta ja lähettää tai kopioida johonkin toiseen ohjelmaan kuten esim. Audacity, mutta olen sitäkin käyttänyt hyvin vähän.

Oletan surinan olevan microfonisurinaa tai sitten se on tullut taltioidessa esim. valaisimien aiheuttamasta häiriöstä. Kdenlivessä on myös suodattimia, mutta en oikein edes tiedä, mitä kannattaisi kokeilla. Olisin kiitollinen kaikista neuvoista!

11
En saa jälleen gImage readeria tallentamaan tekstiä pdf tiedostona. Se on tallentanut minulle, mutta nyt en hahmota, mitä teen väärin. Yritin siis ladata siihen pdf-tiedoston, joka ei ollut tekstinä vaan kuvana muuttaakseni sen tekstiksi. En käsitä, mitä tein väärin. Yritin monta kertaa ja lopulta hermostuin ja kirjoitin puhtaaksi puoli sivua, jota tarvitsin. Vika ei siis ole ohjelmassa, koska se on toiminut hyvin, vaan jossakin, mitä ilmeisesti teen nyt joko väärässä järjestyksessä tai väärin.

Olisin kiitollinen ystävällisestä opastuksesta,

12
Voisiko joku selittää, mitä ovat Appimage, Snap ja Flatback ohjelmapaketit? Mistä niitä voi hakea ja miten ne asennetaan? Shotcut videoeditori jaetaan ilmeisesti Appimagena tai sitä muistuttavana pakettina.

Ja tietenkin tärkein kysymys: Onko järkevää asentaa niitä, kun ei ole ohjelmoija. Tietoa noista paketeista saa varmaankin internetistä, mutta tuskin siitä, onko tavallisen käyttäjän järkevä asentaa niitä.

13
Tämä tuntuikin jo liian hyvältä, kun kaikki oli kunnossa. Laitoin yhden vanhan usb-levyn kiinni koneeseen. Siinä oli ts-päätteisiä videofaileja. Dolphin ei tunnistanut laitetta. Avasin Nautiluksen ja usb-levy tuli näkyviin. Vlc player ja Mplayer toistivat toistivat ts päätteisiä tiedostoja (kansalaisboxin tallennusformaatti). Kokeilin sen jälkeen toisenlaista usb-levyä, joka oli jo näkynyt Dolphinissa monta kertaa. Sekään ei näkynyt enää.

Aloin jo epäillä itseäni. Olinko vahingossa voinut kruksata jonkun asetuksen väärin. Tosin en mielestäni ollut koskenut asetuksiin. Nautiluksessa eli Files sovelluksessa kaikki usbit näkyvät normaalisti. Käynnistin Dolphinin uudelleen. Ei auttanut! Käynnistin koneen uudelleen, eikä sekään auttanut. Dolphin käynnistyi, mutta ei näyttänyt usbeja.
Outo ongelma. Tietääkö joku, mistä on kysymys?

14
Nvidia ajuri ei toimi oikein koneen palatessa valmiustilasta (Kde Neon 5.16), Hain myös netistä apua sekä suomeksi että englanniksi, mutta en löytänyt siihen parannusta paitsi pienillä kikoilla kuten kirjoittajat kertoivat. Tällaisen kikan sain jo Vaihtoehtoisissa työpöytäympäristöissä, ennen kuin minulle kerrottiin Kde Neonin kuuluvan tänne. Kikat auttavat, mutta välillä ainakin minun koneeseeni on tullut häiriöitä, kuten esim. piti sammuttaa kone virtakatkaisimesta.

Perimmäisesti kysymys on ilmeisesti Nvidian ajurista ja sen yhteensopivuudesta koneen näytönohjaimen kanssa. ( HP- Omen). Nyt pärjäilen siten, että kirjaudun ensin ulos ja panen vasta sitten koneen valmiustilaan. Kun palaan siitä, kirjautumisikkuna on rakeinen, mutta kirjauduttuani sisään näyttö on normaali. Toinen kikka on pieni ohjelma, jonka sain Vaihtoehtoiset työpöytäympäristöt keskustelualueelta. Ajan komennot ohjelmana, joka sisältää:
"
#!/bin/bash
kquitapp5 plasmashell; kstart5 plasmashell
"
Eli jos vähäiselllä ymmärrykselläni olen käsittänyt oikein, ohjelma tappaa tai lopettaa plasmashellin ja käynnistää sen sitten uudelleen. Se toimii, mutta aina joskus näyttö jumittuu. En tiedä varmasti johtuuko se ohjelmasta vai tästä yleisestä ongelmasta. Olen myös miettinyt Kubuntu 19.04 asentamista, kun se valmistuu. Mutta korjaisiko se mahdollisesti ongelman? Voisiko sitä kokeilla ilman, että panen kotihakemistoni uusiksi?

15
Bitissä oli uutinen Skidmap haittaohjelmasta, joka iskee Linux-koneisiin. Lehden mukaan siitä on erittäin hankalaa päästä eroon. Googlasin ohjelmaa ja siitä löytyi paljon tietoa eri lähteistä mm.
Zednetistä.
 https://www.zdnet.com/article/skidmap-malware-buries-into-the-kernel-to-hide-cryptocurrency-mining/

Onko siitä vaaraa tavalliselle Ubuntu-käyttäjälle ja pitääkö kone suojata jotenkin sitä vastaan?

16
Katsellessani opetusvideota Gimpistä siinä suositeltiin päivittämistä 10:een, jos sitä ei vielä ole. Menin osoitteeseen ja klikkasin ppa:ta. http://ppa.launchpad.net/otto-kesselgulasch/gimp/ubuntu/

Järjestelmä on Kde Neon Ubuntu 18.04, plasma 5.16.5. Asensin ppa:n , mutta järjestelmä ei suostu päivittään sitä normaalista päivitysikonista. Synapticilla en vielä ole kokeillut, koska ajattelin ensin kysyä täältä neuvoa.

17
Nvidia settings ohjelma ei anna muuttaa eikä tallenna tietoja ainakaan minulla. Kirjoitin aikaisemmin teipeistä, jotka ilmestyivät ikonien päälle, kun kone palasi valmiustilasta. Toisessa läppärissäni, jossa on Kubuntu 18.04 kaikki toimii ilman ongelmia. Ei tämäkään suuri ongelma ole, koska sain siihen täältä kätevän pikkuohjelman, jonka nimesin teipit.sh. Ajettuani sen teipit poistuivat, mutta se täytyy ajaa joka kerta, kun poistuu valmiustilasta.

Nyt jonkun päivityksen mukana minulla on Nvidia-settings kuvake, yläpalkissani. Se määrittelee ulkoisen monitorin oletusmonitoriksi eikä anna vaihtaa sitä. Tai paremminkin , voin vaihtaa ja tallentaa uudet asetukset, mutta avattuani ohjelman uudelleen, mikään ei ole asetuksissa muuttunut. Liekö ongelma plasmaversiossani "kde plasma-versio 5.16.5 ja framework 5.61.0.? Järjestelmä on 64 bittinen. Toisessa läppärissä plasma-versio on 5.12.8

Ehkä en vain osaa käyttää Nvidia setting ohjelmaa. Vaikka vika on pieni, se harmittaa. Voisiko tuolle tehdä mitään?

18
Ilta Sanomissa oli uutinen vaarallisesta tietoturva-aukosta Chromessa. Uutisen mukaan vaara koskee myös Linuxia. Onko tästä tarkempaa tietoa?

19
Löytyykö Ubuntulle kalenterisovellusta, jonka voisi synkronoida Android-puhelimen kanssa. EI Googlen. Haluaisin jonkun muun. Huvittavaa, että amerikkalaiset ja Google syyttävät Huaweita vakoilusta, mutta niinhän tekee myös Google. Ja kun kirjaudut Tor-selaimella tilillesi, Google haluaa, että vaihdat salasanan. Googlen monopoliasema on pelottava. Käytän jo nyt enimmäkseen DuckDuck go hakupalvelua ja Tor-selain on minulla nyt koekäytössä.

En niinkään pelkää pelkää Googlen varastavan minulta suuria salaisuuksia, mutta kun vaikka aivastan, niin Google tarjoaa heti jotain lääkettä. Se ei myöskään ymmärrä, että ihmisellä voi olla useita koneita ja että perheessä voimme käyttää toistemme koneita. Hankalaa on tuo jatkuva salasanan vaihtaminen. Kun viimeksi vaihdoin Googlen salasanan, vaihdoin sen paljon huonompaan. Vasta sen jälkeen Google oli tyytyväinen.

Luopuisin heti Googlen käytöstä, jos löytäisin jonkun toisen kalenterisovelluksen, joka toimisi sekä android puhelimessani että Ubuntussa.

20
Miten palautan Digikamin perusasetukset? Olen saanut Digikamin ikkunat aivan sekaisin ja irti toisistaan. Miten saan peruskokoonpanon takaisin? Iralliset ikkunat voivat joissakin tilanteissa olla hyvinkin käytännöllisiä, mutta välillä pitäisi pystyä palaamaan perusasetuksiin.
Voisiko joku neuvoa KUINKA?

Sivuja: [1] 2 3 ... 22