Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - Pontus12

Sivuja: [1] 2 3 ... 38
1
Windows yhdistää suoraan modeemin kautta verkkoon mökillämme Ylöjärven Vijakkalassa. Ubuntua sen sijaan en saa toimimaan. Kokeilin viime vuonna useita salasanoja ja Ubuntu yrittää käyttää niitä. Yritin myös käyttää modeemin pohjassa olevaa numerosarjaa, mutta en onnistunut sinäkään. Nyt kirjoitan siis tätä Windowsissa, koska sama netti, joka ei toimi Ubuntussa, toimii siinä.
Osaisiko joku kertoa, mikä mättää? Kyllä Windowskin toimii nykyään aika mukavasti, mutta, kuten olen jo monta kertaa todennut, pidän enemmän Ubuntusta.

2
Aamutv ohjelmassa puhuttiin tekoälystä ja minua kiinnostaisi tietää, löytyykö Ubuntulle avoimen koodin chatGPT ohjelmia. En ole kokeillut niitä vielä Windowsissakaan, mutta netissä oli mielestäni joitakin ohjelmia sitä varten. Ubuntussa toimivat kiinnostaisivat ehkä enemmän, mutta tietysti voin kokeilla myös windowsohjelmaa. Joko englannin tai suomenkielinen kävisi.

Jos joku on jo kokeillut tai niiden käyttäjä, olisi kiva kuulla, tuovatko ne jotain lisää Googlen tai muiden hakuohjelmien käyttämiseen?

3
Total commander ei osaa näyttää Windowsissa One drivea.Osaako Ubuntu? Minulla on doubleboot koneeni windows-osiolla Microsoft Office 365. Word tallentaa siinä Windowsin "tiedostot" kansioon, mikä on käsittääkseni onedrivessa tai ainakin se tallentaa sinne. Yleeensä haluan aina tallentaa varmuuskopion c-levylle, joka näkyy myös myös doubleboot koneeni windows osiolla myös Ubuntussa.
   Tähän asti olen tallentanut tärkeimmät tiedostoni c-levylle ja kopioinut ne ulkoiselle kovalevylle, koska en ole saanut dropboxia toimimaan niin, että sama boxi näkyisi niin Ubuntussa kuin Windowsissa.

Nyt molemmat järjestelmäni toimivat melko hyvin, vaikka en saakaan Ubuntussa enää eri taustakuvia eri työpöydille. Mutta haluaisin tietää voinko ja jos voin, niin miten käyttää One drivea molemmissa järjestelmissä?

4
Annoin järjestelmän päivittää versioon 23.04 ja wakpaper2 ei toiminut. Kone päivitti automaatisesti, minkä jälkeen käynnistin sen uudelleen. Tuntuu toimivan, mutta walkpaper2 ei enää toiminut. Pitääkö se asentaa uudelleen ja pitääkö myös Gnome shell extensions asentaa uudelleen?
Toistaiseksi en ole havainnut muuta ongelmaa.

5
Yritin ladata poikani sävellyksen youtubista käyttäen youtube-dl komentoa, mutta se ei toiminut. Osoite oli:
https://www.youtube.com/....
Poistettu mainoslinkki ko. videoon. Tämä ei ole arviointi ko. musiikkiin tai säveltäjän ansiokkaaseen ammattitaitoon.
Yritin jopa asentaa sen uudelleen, mutta vastaukseksi tuli:
" youtube-dl on jo uusimmassa versiossa (2021.12.17-1).
0 päivitetty, 0 uutta asennusta, 0 poistettavaa ja 22 päivittämätöntä."
 Mikähän minulla mättää?


6
Kuinka muutan grubin käynnistysjärjestystä? Olen ilmeisen huono hakemaan, sillä olen kysynyt tätä jo vuosia sitten. Muistaakseni siihen oli ohjelma, jolla editoitiin grubia. Onko se "boot repair" tai "grub repair" niminen ohjelma, vai joku muu. Minä haluaisin muuttaa doubleboot koneessani vain käynnistysjärjestyksen, koska teen jonkin aikaa töitä windows-puolella. Ja tietenkin myös myöhemmin takaisin nykyisen järjestyksen.

7
Libreoffice on jälleen venäjänkielinen, kun avaan tiedoston. Vaikka tiedosto on suomenkielinen valikot muuttuvat venäjänkielisiksi.
Kun avaan Libreofficen sivupalkissa olevasta ikonista on Libreoffice suomenkielinen, mutta jos avaan sen ubuntun ohjelmistohallinnasta, sen on venäjänkielinen.
Mitä tehdä? En haluaisi enää asentaa sitä uudelleen ja vaikka asentaisin, mikä takaisi, että se ei olisi jälleen venäjänkielinen.

8
Yritin asentaa google-chromen ja tuli tällainen vastaus

" sudo apt install google-chrome-stable_current_amd64.deb
[sudo] jotaarkka-käyttäjän salasana:
Luetaan pakettiluetteloita... Valmis
Muodostetaan riippuvuussuhteiden puu... Valmis
Luetaan tilatiedot... Valmis                 
E: Pakettia google-chrome-stable_current_amd64.deb ei löydy"

Hakemistossa kuitenkin näkyy, että tuo paketti on olemassa

/Lataukset$ ls
 dopdf-full.exe                          ' Img_202209_03-184655.png'
'droid kännykät.html'                    ' Img_202209_03-185519.png'
'droid kännykät_tiedostot'               ' Img_202210_26-143539.png'
 google-chrome-stable_current_amd64.deb   lunar-desktop-amd64.iso

9
Olen ihmetellyt, miksi kadotin Walkpaper2 ominaisuudet mm. eri taustakuvat eri työpöydille. Kävi ilmi, että se ei toimi nykyisessä jakelussa (22.10). Harmi, mutta jos joku tietää jonkun vippaskonstin voisin vielä kokeilla.

10
Libreoffiseen on tullut venäjänkielinen käyttöliittymä. Miten sen saa pois ja suomalaisen tilalle? Tämä on varmaankin tullut jotenkin siinä yhteydessä, kun etsin foneettista venäjänkielen näppäimistöä. Äärimmäisen ikävä juttu, koska käytän Libreoffice writeria paljon. Useimmiten myös Windowsissa, vaikka minulla on Office 365!
Muuten alan olla tosi tyytyväinen tähän Ubuntu 22.10 versioon. Vielä kun saisi suomenkielen oikoluvun toimimaan myös Thunderbirdissä tai Chromessa. Ai niin, Chrome pitäisi vielä asentaa. Libreoffice näyttää olevan snap paketti, en tosin tiedä miksi. Miten saisin nämä pikkuongelmat korjattua?

11
En löydä Ubuntu 22.10. jakelussa foneettista venäjänkielen näppäimistöä. Valmiustila sen sijaan toimii. Voisikohan netistä ladata jonkinlaisen foneettisen näppäimistön? Olen käyttänyt aikaisemmin useitakin. Muistaakseni "Muistikas" oli niistä yksi, mutta mikä tahansa sellainen kelpaa, jossa useimmat kirjaimet ovat samalla paikalla kuin suomalaisessa.

Minulla on mm. hakemistossa /Lataukset/amd64/RuSlav.dll. Voiko sen asentaa ja miten? Tai löytyisikö parempi vaihtoehto. Tärkeintä on, että useimmat kirjaimet olisivat samalla paikalla kuin suomalaisessa näppäimistössä.

Asennus ei ollut ennen kovinkaan monimutkainen, mutta en muista enää, miten se tehtiin?

Muokkaus (Tomin): aihetta muokattu teknisistä syistä

12
Asensin Ubuntun uudelleen sen vanhalle osiolle. Asennus meni hyvin ja nyt yritän saada vielä tärkeimmät ohjelmani toimimaan oikein. Pikanäppäin "kosketuslevy päälle ja pois" onnistui hienosti. Kannen sulkeminen kuitenkin jumiuttaa koneen ja se on kännistettävä uudelleen. En löytänyt ohjetta, että kannen sulkeminen sammuttaisi vain näytön, ja se palaisi ennalleen, kun avaan kannen. Se rajoittaa hieman käyttöä. Workspace matrixia en ole myöskään onnistunut vielä asentamaan, vaikka katselinkin entisiä ohjeita. Nyt asentelen pikkuhiljaa perusohjelmiani.
Windowsissa otin biosista pois nopean känynnistämisen, joten se käynnistyy hitaammin, koska analysoi kai tilannetta. Se ei kuitenkaan haittaa minua, kun vaan saisin koneen viransäästötilaan sulkiessani sen kannen.
Pääasia on kuitenkin, että molemmat järjestelmät toimivat. Eiköhän tässä pikkuhiljaa edistytä.

13
Käynnistin Ubuntun käynnistystikulla Windows koneeni, josta Ubuntu oli kadonnut. Ja siellähän se oli omalla osiollaan, kuten minulle on tällä palstalla kerrottu. Kaikki ohjelmanikin olivat tallella.

En kuitenkaan saa millään käynnistettyä Ubuntua, koska en saa vanhaa käynnistysvalikkoa näkyviin. Kun painan asetuksissa F12 näppäintä ohjelmien käynnistysvalikko ei tule näkyviin, vaan siellä näkyy vain asetusten ohjelmia. Grub-valikko ei avaudu. Ilmeisesti käyttämällä käynnistystikkua, voisin kyllä asentaa Ubuntun uudelleen, mutta sen saattaminen siihen kuntoon, missä se oli veisi aika paljon aikaa. Heille, jotka eivät ole lukeneet vanhaa keskustelua, kerron vain, että Ubuntuni oli hyvin viritetty kiitos monien neuvojen.

14
Ubuntu tietokoneissa / Eri taustakuva eri työpöydille
« : 09.03.23 - klo:14.01 »
Sain hyvän ohjeen "Walkpaper2" ohjelmasta ja sen jälkeen asensin eri taustakuvat. Ne eivät kuitenkaan näy työpöytien yhteisnäkymässä eli painamalla ohjelmistoikonia, minulla oikealla alanurkassa, ja eivätkä myöskään Toiminnot näppäimen yleisnäkymässä. Jos on useampi työpöytä, minä esim. käytän yleensä neljää, niin kuvat helpottavat, kun niihin liittää tietyt ohjelmatyypit kuten kuva, video, netti ja toimisto jne.
Myös pikanäppäimet auttaisivat, varsinkin jos työpöytiä on useampia. Silloin ei aina tarvitsisi selata niitä. Toki yleisnäkymästä voi siirtyä mille työpöydälle vain, mutta silloinkin kuva näyttäisi paremmin, mistä ohjelmatyypistä on kysymys..

15
Eikö Ubuntu 22.04 anna mahdollisuutta siirtyä joko valmiustilaan tai sammuttaa kone? Nyt se tarjoaa vain vaihtoehtoa joko sammuttaa tai siirtyä valmiustilaan painamalla virtanappia. Jos kone esim. jumittuu, virtanapin painaminen on ainakin minulle ollut ainoa vaihtoehto. Siksi en voi valita virtanapin painamisessa valmiustilaa. Kannen sulkeminen jumittaa tai sammuttaa koneen jonkun ajan kuluttua.

Olettaisin että joku muu vaihtoehto löytyy. Mutta minä en ole sitä löytänyt. Sinnittelen edelleen Ubuntun kanssa, vaikka välillä tulee ikävä Kubuntua.

16
Mitä tarkoittaa Ubuntu advantage subscribtion ja livepatch? Kannattako sellainen asentaa, vai onko se turha tavalliselle käyttäjälle?

17
Löytyykö Ubuntu 22.04 versiossa pikavalintaa kosketuslevy päälle ja pois? Kubuntussa minulla oli yhdistelmä "alt-p", jolla sen sai pois päältä ja takaisin päälle. Kirjoittaessa ainakin minulle kosketuslevy heittää välillä kirjoituksen väärään paikkaan. Olen käyttänyt yllä mainittua ominaisuutta jo monta vuotta.

18
En saa Thunderbirdin postiohjelmaa toimimaan Ubuntu 22.04.lts versiossa, vaikka asetukset ovat samat kuin Windows puolella. Ohjelma toimii samoilla asetuksilla myös toisessa koneessa Kubuntussa.
En haluaisi vaihtaa postiohjelmaa, koska olen käyttänyt Thunderbirdia jo vuosia. Muuten uusi Ubuntu tuntuu hyvältä.

19
Miten asennan Gnomen Gnomen laajennukset Ubuntu 22.04? Sitten pitäisi vielä saada virtuaalityöpöydät (virtual workspaces) toimimaan.

20
Miten saisin asennettua gnomen virtuaalipöydät Ubuntu 22.04.lts distroon. Ensin kai pitäisi asentaa "gnome shellextensions", mutta miten se tehdään suomenkielisessä Ubuntussa?

Sivuja: [1] 2 3 ... 38