Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - Pontus12

Sivuja: [1] 2 3 ... 26
1
Kubuntu 20.4 mukana tulleesta Libre Officesta puuttuu ylä valikko. En saa mm. näkyviin "tallenna nimellä" enkä mitään ylävalikosta normaalisti riippuvia valikoita. Pitäisikö se poistaa ja asentaa uudelleen aikaisemmasta keskustelusta saamieno ohjeiden mukaan. Tästä puuttuu myös voikko.

Miten kannattaisi edetä?

Siis asensin tikulta Kubuntu 20.04 järjestelmän ja sen mukana tuli myös Libreoffice. Se oli jostain syystä alun alkaen englanninkielinen. En millään viitsisi asentaa ainakaan järjestelmää enää uusiksi.

2
Miten saisi työpöytien vaihdon pois hiirtä liikuttaessa? Olen kyllä yrittänyt jäljittää, mikä sen aiheuttaa. Onko syyllinen "sivutin", joka on alapalkissa ja näyttää työpöydät pieninä ruutuina. Minä vaihdan työpöytää joko pikanäppäimellä tai klikkaamalla sivuttimesta haluamaani työpöytää. Minulla on niitä neljä -- kaksi ylhäällä ja kaksi alhaalla.

Jostain syystä liikuttaessani hiirtä työpöytä vaihtuu välillä itsestään. Kubuntu on loistava käytöjärjestelmä, mutta siinä on valtavasti asetuksia. Minulla voi tietenkin olla joku asetus väärin tai oletusasetuksena. Jotkut käyttäjät varmasti tykkäävät vaihtaa työpöytää hiirellä. Minulle riittää näppäinkomentojen lisäksi hiiren veto kulmaan, jolloin saan kaikki avoimet ikkunat näkyviin ja klikkaamalla jotain niistä siirryn ikkunan työpöydälle.

Siis miten saisin kontrolloimattoman vaihdon pois?

3
Asensin Kubuntun käyttäen koko levyä (500 gigaa), muttta kun aloin laskea paljonko on tilaa jäljellä asennettuani ohjelmat ja kopioituani tiedostot, niin df komennon vastaus oli tyly.

Filesystem     1K-blocks      Used Available Use% Mounted on
udev             3986776         0   3986776   0% /dev
tmpfs             805988      1552    804436   1% /run
/dev/sda2      244568380 151970148  80105176  66% /
tmpfs            4029924     12200   4017724   1% /dev/shm
tmpfs               5120         4      5116   1% /run/lock
tmpfs            4029924         0   4029924   0% /sys/fs/cgroup
/dev/sda1         523248      7940    515308   2% /boot/efi
tmpfs             805984        16    805968   1% /run/user/1000

Ymmärränkö tämän jotenkin väärin)

Kovalevyn pitäisi olla 500 gigaa, mutta niin df komennolla kuin myös Dolphinissa kansion ominaisuudet antavat samansuuntaisen tuloksen. Gpartedin mukaan levy on 238, 47 gigaa. Ennen samalle levylle mahtui Windows 10 ja Kubuntu rinnakkain. Minä asensin Kubuntu 20.04 :n  käyttäen koko levyä "Guided" optiolla.Olisin tehnyt osiotaulun  itse mutta asennuksessa teksti on koneessani niin pientä, että minun piti katsoa sitä suurennuslasilla. Siksi valitsin opastetun asennuksen. Jonnekin on hävinnyt noin pari sataa gigaa.

Osaisiko joku selittää, mistä tässä on kysymys?

4
Minulla on järjestelmä ja home samalla osiolla, vähän yli 32 gigaa. Haluaisin alustaa ntfs osion ext4 osioksi ja siirtää homen siihen. Tiedostoistani minulla on kopiot ssd-levyllä.Voiko niin tehdä? Vai pitääkö minun asentaa Kuubuntu 20.04 uudestaan ja tehdä muutos siinä yhteydessä?

5
Minä olen käyttänyt Windows-osion levyjä tiedostojen talllentamiseen, jolloin olen voinut avat ne kummassa järjestelmässä tahansa. Jotain tapahtui Windowsille, mitä en ymmärrä. Viruksia vartioi uusin Fsecure Internet security. Käyttäessäni sitä (Libre office) tuli musta ruutu ja minä kuvittelin Windowsin alkavan päivittämään koska näytöllä luki: "älä sulje konetta". Annoin sen "päivittää" melko pitkään ennen kuin lopulta suljin koneen ja käynnistin uudelleen. Windows ei enää avautunut. Käynnistin uudelleen ja valitsin Kubuntun, joka on minulla oletuksena. Se toimi ja toimii edelleen ilman muita ongelmia kuin,  että sen mukaan Windowsin Documents kansio on tyhjä. Mm. projektit katosivat.

Tiedostoja ei näkynyt ollenkaan. Olen vuosia sitten pelastanut ystävältäni kadonneet tiedostot Windows-koneelta, mutta en enää muista edes millä ohjelmalla sain ne palautettua.
Oikeastaan koneessani on vain yksi tiedosto, jota tarvitsisin ehdottomasti. Se on odt tiedosto, jossa on kirjoitustyöni. Minulla on varakopioita, mutta olin juuri ehtinyt kirjoittaa kymmenen liuskaa lisää ja korjata noin sata sivua. Ne ovat nyt kadonneeṭ. Vanhempia kopioita minulla on. Yleensä teen aina backupin ulkoiselle levylle, mutta koska dropbox ei enää päästänyt minua sisään väittäen, että minulla on liian monta laitetta, en huomannut kopioida ulkoiselle. Ei ole monta laitetta, mutta Dropbox ei ymmärrä doublebootia. Olin jo päättänyt ostaa pilvitilaa itselleni, mutta en ehtinyt ennen kuin tämä katastrofi tapahtui.

Jotenkin muistelin, että jos en ole kirjoittanut päälle, niin oliko se joku "osiotaulu", jonka kautta voisi ehkä palauttaa tiedostot. Minulle riittäisi se yksikin tiwedosto.

6
Kubuntu 20.04 ei anna kirjoittaa Areenasta ladattua mkv-tiedostoa Windows levylle. Muiden tiedostojen kirjoitus onnistuu. Lataamani mkv-tiedosto aukeaa ja toimii muuten normaalisti. Se herjaa, että levytila ei riitä, vaikka levyllä on hyvin tilaa. Missäköhän mahtaa olla vika?

Minulla oli muistaakseni kerran aikaisemminkin samankaltainen ongelma. Silloin oli kysymys kuvasta. Yritin käyttää lataamani videotiedoston oikeuksia. Ne olivat mielestäni normaalit.

7
Kannattaako asentaa uusin Kdenlive Snap versio vai pitää vanha 20.04 Kubuntu? Snapversio on myös Discoveryssa, ja se on uudempi asentamaani versiota. Vai onko, sillä mitään merkitystä, kumpaa käyttää?

8
Yritin käyttää kdekonnectia, joka vanhemmissa versioissa toimi hyvin, nyt ei. Yhdistin puhelimen thunderboltiin, ei mitään. Nyt tuli mieleen pitäisikö yrittää yhdistää se usb-porttiin. Yritin myös ladata Googlen sivultani, mutta se tarjosi vain erilaisia sovelluksia ja lisää maksullista tallennustilaa.

Minä haluan säilyttää tiedostot tiedostokansioissa ja ohjelmat erikseen. Applella on kai toisenlainen logiikka, mutta onko Kubuntukin siirtynyt sellaiseen?

9
Tunteeko kukaan Jitsi Meet videokeskusteluohjelmaa? Zoom taitaa olla yleisin ja se toimii Kubuntussa hyvin. Väitetään sen vakoilevan. Tosin jos et ole atk-ihminen, joudut antamaan varsinkin kännykässä ja Windowsissa aina kaikki oikeudet ohjelmille. Google ilmeisesti vakoilee myös ja vaikka pyrin periaatteelisista syistä käyttämään DuckDuckGo ohjelmaa, aina välillä on otettava Google käyttöön, ja varsinkin sen Drive on ollut minulla jo vuosia käytössä.

Sinänsä en piittaa paljoa ohjelmien vakoilusta, mutta en kuitenkaan halua yksityisen kirjeenvaihtoni tai puheluissa esiin tuomieni asioiden julkaisemista ilman lupaani. Toimittajat yleensä kysyvät, voiko tämän tai tämän julkaista.

Nyt siis varsinaiseen kysymykseeni. Onko JitsiMeet ohjelma, joka ei vakoile ja sielä käytävät keskustelut vain asianomaisten käytössä? Pitäisikö sitä suositella kavereille? Onko siinä puutteita, joita Zoomissa, Duossa tai Microsoftin Teams sovelluksessa ei ole?

10
Asensin libreofficen 6.2.4 version, jonka valikot ovat englannin kielisisä, vaikka kruksasin "finnish" oletukseksi ja voikon oikolukuun. "Nm" antoi selvän ohjeen ja mielestäni tein niin, mutta suomenkielistä oikolukua ei tunnu libreofficessa olevan, ainakaan minun Kubuntussani (20.04). Käynnistän nyt Windowsin ja katson toimiikko se siellä.
Kaikki ovat ehkä kesälomalla, mutta kirjoitan Windowsissa, kunnes ratkaisu löytyy.

11
Lenovo Yoga 2 pro läppäri meni vanhingossa rescue moodiin. Miten pääsisin biosiin?
Yritin saada sen käynnistymään usb-tikulta asentaakseni uuden kättöjärjestelmän ja muutin biosissa UEFI käynnistyksen Legacy muotoon. Yrittäessäni sen jälkeen käynnistää läppärini kone ilmoitti:

error: file '/boot/grub/i386-pc/normal.mod' not found.
Entering rescue mode...

Sen jälkeen oli näytöllä teksti:
grub rescue ja oikealle osoittavan nuolen mrkki.

Kone käytännössä lukossa sillä se aukeaa vain tuohon "grub rescue mode..."

Biosissa saisin sen takaisin UEF moodiin.

12
LibreOffice Writer aukeaa kaksoisklikkaamalla ilman valikoita, ellen avaa oikean hiirinäppäimen avulla erikseen LibreOffice 6.4 Writeria. Miten saisin 6.4 Writerin oletukseksi?
Jouduin asentamaan LibreOfficen uudelleen, kun kuvittelin siten saavani suomenkielen oikoluvun takaisin. Se ei onnistunut, joten latasin uudemman version. Sitten huomasin sen yksinkertaisen asennusohjeen Voikolle, jonka nm kirjoitti. Sitä ennen olin kuitenkin jo asentanut uudemman version.
Jossain järjestelmässäni kummittelee se vanha versio, joka sitten aukeaa ilman valikoita, kun kaksoisklikkaan tiedostoa. Voin kyllä avata tiedoston oikealla hiirinäppäimella ja valitsemalla version 6.4, jolloin tiedosto avautuu kuten pitääkin.
Miten voisin poistaa vanha version ja tehdä samalla uudesta oletuksen.
Pitäisikö vanha versio poistaa ensin kokonaan, vain pitäisikö ensin poistaa kaikki versiot ja asentaa sitten tämä uusi?

13
Kubuntu 20.04 ei osaa näyttää aikaa kalenterissaan. Koko tämän koeen aikana, jolloin olen tätä käyttänyt, olen aina joutunut korjaamaan Windowsin aika-asetuksen komennolla "Synkronoi nyt". Silloin se on löyttänyt oikean ajan, kunnes sammuttamisen tai uudelleen käynnistämisen jälkeen joudun korjaamaan sen uudestaan.

Linuksissa minulla ei ole ollut aikaisemmin tällaisia ongelmia, kun tänään käynnistin Kubuntun aika oli aivan väärä. Päivämäärä oli oikein. Kubuntussa ajan muuttaminen oli myös hyvin hankalaa eikä siinä ollut vaihtoehtoa "synkronoi nyt".

Myös  Libre office ei edelleenkään toimi oikein.

Pitäisi varmaan asentaa koko järjestelmä uudelleen, kun löydän siihen aikaa.

14
Jouduin asentamaan Libreofficen uudelleen ja kaikki muu meni hyvin paitsi, että suomenkielen oikolukua ei ollut enää. Katselin tältä sivustolta ohjeita ja niitähän oli paljon. Minulla voikko ei kuitenkaan ollut kadonnut vaikka käytin ennen uudelleenasentamista komentoa "sudo apt purge libreoffice". Muistaakseni tuo apt oli mukana komennossa. Sen jäkeen asensin sen uudelleen päätteeltä. Libre asentui hyvin ja kaikki edelliset ongelmani katosivat, kun olin asentanut sen käyttämällä komentoa "sudo apt install libreoffice". Käyttöliittymä muuttui sen osalta englannin kieliseksi, mutta se ei haitannut minua. Oikoluvun puuttuminen haittaa, koska teen helposti lyöntivirheitä kirjoittaessani. Libreofficen asetuksista kuitenkin kävi ilmi, että Voikko oli edelleen siellä, mutta en saanut sitä vaan toimimaan.

Mitä pitäisi tehdä?

15
Olen käsitellyt tätä pulmaa otsikolla "LibreOfficen Writer ikkuna aukeaa ilman kehystä eikä kokoa voi muuttaa.". Sain monta vastausta, mutta ongelma ei ratkennut kuin kerran hetkellisesti. Se on kiusallista, sillä kirjoitan ja työskentelen nyt double-boot koneeni Windows puolella. Poistin Kubuntussa mielestäni vanhan profiilitiedoston "config" piilohakemistosta ja asensin Libreofficen uudelleen, mutta sekään ei auttanut: kehykset puuttuivat eikä ohjelmaikkunaa voinut pienentää eikä suurenta eikä sirtää toiselle työpöydälle. Olenko voinut jotenkin sössiä asetukset? Onko libreoffisessa joku asetus, joka poistaa ylimmän, minulla ainakin mustan kehyspalkin, jossa oli ikkunan koon muuttamisvaihtoehdot. Samoin kun klikkasi sitä oikealla hiiren näppäimellä koko ikkuna saattoi siirtää toiselle työpöydälle.

Auttakaa, jos joku tietää tähän ratkaisun!

16
 :-\Sain tällaisen viestin Googlelta, kun olin vaihtanut tilini salasanan uuteen.

Lainaus
Tällä sovelluksella tai palvelulla on pääsy moniin henkilötietoihisi, eikä Google ole vahvistanut kohteen kehittäjän tietoja. Suosittelemme estämään pääsyn, ellet varmasti luota siihen. Lisätietoja riskeistä

KDE Online Accounts
Kohteella on seuraavien palveluiden käyttöoikeus: Google Calendar, Google Contacts, Google Drive, Google Hangouts, Google Photos, YouTube

17
LibreOfficen Writer ikkunan ilman kehystä eikä sen kokoa voi muuttaa. Jossain vaiheessa kehys katosi. Valikot kyllä näkyvät, mutta käyttö ei ole kovin joustavaa, kun sen kokoa ei voi muuttaa, ei edes klikata pieneksi. En osaa tarkalleen sanoa, missä vaiheessa tämä tuli. Mielestäni joskus sen jälkeen, kun yritin saada rakenneselainta pienemmäksi. Vika saattaa siis olla itsessäni, mutta en löydä asetusta, joka sen olisi tehnyt. Poistin Discoveryssä kakki libreoffice ohjelmat, sammutin koneen ja käynnistin sen noin parinkymmenen sekuntin perästä uudelleen. Sitten asensin Libreofficen, mutta tulos oli sama kuin ennen ohjelman poistoa. Windowsissa se toimii normaalisti. Menen siis Windowsiin jatkamaan kirjoittamista. Olisin kovin tyytyväinen, jos joku keksisi ongelmaani ratkaisun.

18
Ubuntu tietokoneissa / Dropbox ja kolme laitetta
« : 16.05.20 - klo:17.24 »
Dropbox ei anna kirjautua, koska se haluaa poistaa jonkun kolmesta laitteesta. Se ei myöskään näytä, mitkä ne kolme laitetta jo ovat. Minulla on dropbox käytössä kahdessa laitteessa, joissa molemmissa on doubleboot eli Windows ja Ubuntu. Toisessa niistä jakelu on Kubuntu. Doubleboot koneessa voi käyttää ainoastaan jompaa kumpaa käyttöjärjestelmää. Vanhassa pöytäkoneessa saattaa vielä olla asennetruna dropbox, jota tosin en ole käyttänyt ainakaan vuoteen.

Miten Dropbox laskee laitteet? Ennen se ei huomauttanut mistään. Nyt mietin, että minun on otettava käyttöön joku muu verkkotallennustila, jota voin käyttää varsinkin tiedostojen siirtoon koneelta toiselle tai kolmannelle henkilölle jakamalla kansion tai tiedoston. Minä tiedän ainoastaan gdriven tähän tarkoitukseen, mutta ehkä siihenkin on tullut joitakin rajoituksia.

Onko kenelläkään antaa hyviä vinkkejä dropboxin tilalle?

19
Miten saan automaattisesti käynnistettävän ohjelman pois käynnistyksestä? Teamviewer käynnistyy aina ja haluan sen normaalioloissa pois ja laittaa sen automaattisesti käynnistyväksi, jos olen esim. matkoilla.

20
LibreOfficen rakenneselain peittää melkein puolet näytön teksistä Kubuntu 20.04:ssä. Olen vuosia käyttänyt sivupalkkia vain rakenneselaimen takia. Klikkaamalla sen ensin tarjoaman ikkunan pois ja avaamalla vain rakenneselaimen sain siitä suhteellisen kapean, jolloin se ei häirinnyt tekstin lukua. Nyt se peittää melkein puolet näytöstä enkä saa sitä kavennettua. Yritin irroitamista kokonaan, mutta sekään ei toiminut kunnolla. Saan kyllä rakenneselaimen esiin ctrl+F5 näppäimellä, mutta en voi enää pitää sitä auki, niin että näkisin otsikot.

Jos muistan oikein LibreOffice halusi päivittää uuteen versioon tai sitten ongelma oli jo uudessa Kubuntussa. LibreOfficessa on valtavasti ominaisuuksia, joita en tarvitse, koska käytän sitä vain kirjoittamiseen. Sama koskee Wordia, jonka vanhempaa versiota olen silloin tällöin käyttänyt lähinnä tarkistamaan oikolukua. Minulle on tärkeää, että voin siirtää tiedostoja Wordin ja LibreOfficen välillä. Samoin on tärkeää, että voin tarvittaessa tehdä pdf-tiedoston. Kolmanneksi tarvistsen oikolukua, koska, kuten luultavasti olette jo huomanneet, teen aika usein lyöntivirheitä kirjoittaessani.

Kuinkahan Abiword jakselee? Onko se nykyään yhteensopiva Word-tiedostojen kanssa? Se voisi olla vaihtoehto, jos en saa LibreOfficea toimimaan kunnolla. Latasin Abiwordin, mutta en kuitenkaan siirry siihen, vaikka siinä ob useita hyviä puollia. Vikoineenkin Libre Office on käytännöllisempi ainakin nykyisessä projektissani.

Sivuja: [1] 2 3 ... 26