Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - ilkant

Sivuja: 1 ... 61 62 [63] 64
1241
Laitealue / Re: laitteistossako vika?
« : 21.10.06 - klo:18.13 »
Minulla oli Kubuntun 6.06 LTS:n asentamisessa samanlaisia harmeja netistä ladatulla ja itsepoltetulla DVD ISO-imagella. Asennus pysähtyi johonkin vaiheeseen. MD5-summat muistaakseni olivat kuitenkin ok. Kokeilin asentaa uudelleen ja samaan kohtaan tökkäsi. Sitten käynnistin siltä DVD:ltä live-Kubuntun eli käyttiksen rompulta. Työpöydällä oli asenna-kuvake ja siitä se asentui kiltisti.

1242
Onkohan tähän joku helppo ratkaisu?

Tässä tulee ohjeita Kubuntulle ja KDE:n ohjelmille. Vastaavanlaiset toiminevat muillekin ohjelmille.

Jos suomen kielen puuttuminen jollekin yksittäiselle ohjelmalle ei ole ongelma, niin imuroi ohjelma.po(t) tiedosto KDE:n palvelimelta. Sen jälkeen käynnistät KBabel-ohjelman (tulee KDE:n mukana tai sitten sudo apt-get install kbabel) ja avaat po(t)-tiedoston siihen. Sitten käännät sen ohjelman vaikka kontti-kielelle. Talletat tiedostoksi. Sen jälkeen sanot

Koodia: [Valitse]
sudo msgfmt -o /usr/share/locale/fi/LC_MESSAGES/ohjelma.mo ohjelma.po
Sitten käynnistät sen ohjelman ja hepskukkuu. Se on siinä. Voit halutessasi laittaa tekemäsi .po tiedoston jonnekin palvelimelle muidenkin iloksi.

Sitten globaalimpi tapa ratkaista juttu on ryhtyä pöhheikönpiälliköksi ja ilmoittaa, että haluat kontti-kielen vastaavaksi. Saat KDE:n lokalisointisivuilta lisäohjeita. Sitten vaan kääntämään ja ehkä haalimaan kokoon muitakin kääntäjiä.  :D

1243
Koodia: [Valitse]
/home/käyttäjänimi/.kde/share/config/ksplashrc
/home/käyttäjänimi/.kde/share/config/kdeglobals

Ylläpitäjä lienet sinä. Tarkista ls -l komennolla noiden tiedostojen oikeudet. Tiedostoissa tulisi olla luku ja kirjoitusoikeudet. Enempää ei tietoturvan takia.

-rw------- 1 käyttäjänimi ryhmä 28 2006-09-30 03:08 ksplashrc

Oikeuksia voit antaa
sudo chmod u+r ksplashrc
sudo chmod u+w ksplashrc

ja samat toiselle tiedostolle, jos ei ole jo. Tuollaisilla oikeuksilla ainakin tämä Kubuntu toimii.

1244
Tehovaatimukset ovat hyvin suhteellisia käsitteitä. Esimerkiksi Windowsin vähimmäisvaatimuksiksi määritellään virallisesti niin tehottomat koneet, että käytännössä sellaisten kanssa toimiminen tuntuisi tuskalta. Vaatimus keskusmuistiksi 256 MB saattaa tarkoittaa sitä, että foorumeilla ihmiset kertovat, että vasta 1 GB muistilla se käyttis alkaa toimia jouheasti.

Eilen minulla kävi kaveri, joka ajaa Windowsia 64 MB muistilla. Hänen mielestään se on ihan riittävästi. Hänen kavereitten mielestä se kone on mahdottoman hidas.  :)

Linuxissa graafisella käytöliittymällä varustettuna muistinlisäyksellä on tuntuvaa merkitystä ainakin 512 MB:hen asti. Sen jälkeen ero näkyy lähinnä siinä, että voi olla samaan aikaan monta ohjelmaa auki koneen nikottelematta. 1 GB:llä unohtuu usein 10 selainruutuakin auki ja tekstinkäsittely ja..

Mitä tulee prosessorin nopeuteen, niin se näkyy grafiikan nopeutena. Ei tule niitä sekunnin odotuksia. Muistin määrä siinä, että kone ei takkuile (monta sekuntia). Jjälkimmäinen on miellyttävämpi käyttää ainakin omasta mielestäni.

1245
juu ja huonosta tuotteesta pidetään kiinni kynsin hampain. varsin ne jotka ovat olleet siinä projektissa mukana, tuppaavat tekemään näin, koska eivät voi myöntää erehtyneensä.

Yhdessä firmassa kehiteltiin miljoonaluokan systeemiä. Kehittelyssä mukana ollut ei-atk-ammattilainen epäili koko homman järkevyyttä, mutta hänen mielipiteitään ei otettu huomioon. Sittemmin noin vuoden päästä koko projekti haudattiin. Ja rahaa oli kulunut ruhtinaallisesti.  ;D

Otetaanpa sitten toistakin puolta. Eräässä suuressa suomalaisessa atk-firmassa pikkupomo kertoi, että hänelle tulee päivittäin nuoria innokkaita miehiä esittelemään kuinka heidän ideoimalla järjestelmällä asiat voitaisiin tehdä paljon tehokkaammin ja järkevämmin. Tämä pikkupomo myönsi, että niin se onkin! Mutta jos isossa talossa joka päivä muutetaan koko tuotantolinjaa perusteista lähtien, se vie valtavasti rahallisia resursseja ja sen lisäksi vaivaa. Ei kannata tai on jopa mahdotonta.

Lopuksi vielä maininta ns. ketteristä menetelmistä. Niillä pyritään (kehitys)prosessi ohjaamaan siten, että selvitään kokonaisuudessaan mahdollisimman pienin kehityksen sivupoluin ja riskein. Näinollen siis kustannustehokkaasti.

1247
Kritiikki linuxista ei ole mielestäni paha asia, jos se vain pysyy asiallisena. Muistan hyvin kun olin itse käyttänyt linuxia noin 3 kk ja sitten RH8 ohjelmien päivityksessä seuraavan bootin jälkeen koko graafisuus katosi. Jäin tuijottamaan komentorivillä virheilmoitusta. Siitä alkoi pitkä ja tuskallinen tutustuminen gdm:ään, kdm:ään, xfree86:een, font serveriin, yms. yms. Tutuilta ei löytynyt suoria ohjeita. Turhan paljon "katso manuaaleista". jne.

Windows-puolella asian olisi ratkaissut koko roskan uudelleenasentamisella, mutta linux-ympäristössä käytetään toisenlaista tapaa.

Kritiikki on siinä mielessä hyvää, että uusi ennen linuxia asentamaton/käyttämätön voi etukäteen tietää, millaisia ongelmia linuxin kanssa voi tulla. Hyvässä tapauksessa hän voi väistää ennakolta ongelmiin johtavat tilanteet. On siitä sekin hyvä puoli, että linux-kehittäjät voivat kehittää linuxista entistäkin paremman.  ;D

1248
Yksi ratkaisu olisi ilman keskitettyä keräystä se, että kukin ohjelmia tekevä taho perustaisi pankkitilin suomalaiseen pankkiin ja hakisi itse rahat sieltä aika ajoin. Tämä toimii paremmin kuin ilmaistyötä tekevät järjestöt tai peräti proviisioita vaativat tahot.

1249
Repositoryistä löytyy tällaisia työkaluja kuin utf8-migration-tool ja konq-toutf8. Muitten kokeiluissa ne ovat kuitenkin muuttaneet esim. jo utf-8 merkkejä uudelleen eli kaksinkertaiseksi tiedostonnimissä. Jälkimmäinen sai minun koneella KDE 3.5.4 Konquerorin näyttämään aiemmin oikein näytetyt skandinaaviset merkit mustina vinoneliöinä.  :(

1250
Tavallisen suomalaisen tietokoneohjelmien käyttäjän on hyvin vaikea tukea rahallisesti softantekijöitä. Pankit nyhtävät ison rahasumman siitä kun siirtävät tililtä rahaa ulkomaille. Mielestäni myös PayPal-järjestelmillä on liian vaikea tukea tekijöitä, vaikka muuten haluaisikin. Oletan, että tavallinen tietokoneohjelmien kuluttaja jakaisi vähäisistä rahoistaan muutaman euron kullekin ohjelman tekijälle. Näin tuki jakautuisi oikeudenmukaisesti. Toiseksi jos ihmiset pystyisivät maksamaan vaikka 2 euroa / ohjelma, niin lahjoittajia voisi löytyä pilvin pimein. Kehittelijölille tulisi huomattavasti enemmän rahallista tukea.

Tämä on minun ajatukseni asiasta. Olen seurannut tilannetta jo noin 15 vuotta. Yhtenä ratkaisuna olen miettinyt keskitettyä keräysjärjestelmää Suomeen, joka sitten siirtäisi rahoja köntässä tekijöille. Toimisiko tällainen? Haussa on siis ilman luottokortteja toimiva lahjoitussysteemi, jossa pienestäkin summasta menisi vain murto-osa välityskustannuksiin.

Näistä linux-ohjelmista voisi jotain maksaakin.  :D

1251
Muistelen lukeneeni jostain, että Vistan ilmaiseksi annetut kokeiluversiot on tehty sellaisiksi, ettei niitä voi käyttää "oikeasti". Muutenhan kukaan ei ostaisi oikeaa Vistaa.

1252
Ubuntu tietokoneissa / Re: Oman live-cd:n luonti
« : 10.10.06 - klo:14.57 »
Ei taida olla ubuntussa komentoa tai menetelmää, jolla saisi tämän hetkisestä järjestelmästä tehtyä live-rompun...?

1253
Ubuntu tietokoneissa / Re: Skypen uusin versio
« : 09.10.06 - klo:01.15 »
Ot, kannattaa käyttää Skype omia repoja:
Koodia: [Valitse]
## skype
deb http://download.skype.com/linux/repos/debian/ stable non-free

Versiota 1.3.x ei saane stablesta...? Minulla 1.3. jumittaa Kubuntua jopa 10 sekuntia kun joku soittaa minulle. Eilen päivitin uusimpaan, eikä ole vika poistunut. Ilmeisesti vain tässä koneessa tuollainen feature.

1254
Html-tiedostoja on tehty latin-1 -merkistökoodauksella. Sitten pelvelinkoneeseen on vaihdettu distro ja järjestelmän merkistöksi on määritelty utf-8. Apache2:n oletusmerkistöksi on asetettu latin-1. Hyvä. Homma pelaa siltä osin, mutta... Kun palvelinkoneella tekee uusia tiedostoja, niin ne ovatkin oletuksena utf-8 -koodattuja (niitä tekee jotkut kolmannen osapuolen ohjelmatkin).

Kokeiluissa on ilmaantunut sellainenkin seikka, että webbisivua katseleva selain ei näytä sivua header-osan merkistömääritysten mukaan, vaan palvelimelta tulevan merkistökoodin mukaan. Eli skandit näkyvät oudosti joillakin sivuilla.

Kysymys: Millä tavalla kaikki webbisivut saisi muutettua utf-8:ksi? Luulisi, että tähän kysymykseen on törmännyt muutkin. Google-haut eivät tuoneet suoraa vastausta kuitenkaan. Yhden hakemiston tiedostojen merkistön voisi vaihtaa näin:

recode -v ISO_8859-1..UTF-8 *.html
sed -i s/iso-8859-1/utf-8/ *.html

Ensimmäinen uudelleenkoodaa tiedoston merkistön ja jälkimmäinen vaihtaa headeriin merkistömääritelmän (aikas kätevä sinänsä). Mutta... Järjestelmässä on myös php-sivuja.

Sitten tuon menetelmän kaatava yllätys kokeiluissa: Jotkut sivut onkin saatu kavereilta ja ne on tehty Windowsissa, koodauksena windows-1252. Heh. Levyltä voi löytyä vielä muitakin merkistökoodauksia webbisivuina...

Kysymys: Onko järkevämpi tehdä sh-skriptihässäkkä, joka osaisi nuo kaikki muuntaa utf-8:si? Vai perlillä? Vai C++:lla vai javalla? Olen itse päätynyt java-ohjelmaan. Onko parempia ehdotuksia? Valmiita ratkaisuja?

Yksi mahdollisuus on pitää webbisivut latin-1:sinä, mutta pitkän päälle se tuskin tulee onnistumaan.

1255
palaisin vielä alkuperäiseen kysymykseeni, eli mistä tuon "jutun" löytää, josta käsin voi teemoja muutella, lisätä jne...? Minkäänlaista teemanhallintaa minulta ei löydy suomeksi tai englanniksi.

No jos ei muuten Ohjauspaneeli (kcontrol) käynnisty, niin avaa terminaali-ikkuna (konsole) ja kirjoita sinne kcontrol ja enter perään. Suomenkielisessä Ohjauspaneelissa vasemman laidan ikkunassa on alekkain erilaisia säädettäviä juttuja. Ylhäältä laskien 8. rivillä ja alhaaltapäin 3. viimeisellä rivillä on Ulkonäkö ja teemat. Napsauta se auki. Sieltä 3. viimeisenä eli sen alivalikon 9. kohtana on Teemanhallinta. Napsauta sitä. Sitten oikeaan ruutuun ilmestyy Teemanhallinta. Löytyy valmiille teemoille Asenna uusi teema, Poista teema, Luo uusi teema. Alhaalla ovat painikkeet Tausta, Värit, Tyyli, Kuvakkeet, Kirjasimet, Näytönsäästäjä.

Niistä kokeilemalla löytynee se, mitä etsit. Valitettavasti en pysty tämnä tarkemmin neuvomaan.

1256
Yleistä keskustelua / Re: Tilatut cd't
« : 07.10.06 - klo:16.07 »
Ajattelin jättää romppupaketteja kerrostalon lenkkisaunan pukuhuoneeseen ja lapun "Ota tästä ilmaiseksi ja kokeile". Isossa taloyhtiösä voi löytyä montakin kokeilijaa... Muitakin vastaavia levityspaikkoja voi löytyä. Parhaissa tapauksissa romppupaketit löytävät sellaisia ihmisiä, jotka ei muuta kautta edes löytäisi Linux/Ubuntu -jakeluja, eivätkä sen takia kokeilisi linuxia. Ehkäpä nuoret ovat helpoimmin kokeilemassa uutta.

Onko missään valmista tulostettavaa A4-kokoista manifestiä Ubuntulle?

Sitten kannattaa lisätä lause, että en ole valmis järjestämään 24/7 käyttötukea.  ;)

1257
Kerrotko miten tuon päivityksen käytännössä toteutit?

En uutena (k)ubuntu-käyttäjänä tiedä, voiko dpkg:llä päivittää vanhoja ohjelmia (manuaalista ei selvinnyt kovin nopeasti), joten poistin ensin vanhan skypen ja asensin uuden version niinkus tyhjälle pöydälle. Tuo deb-paketti löytyy Skypen lataussivuilta.

sudo dpkg -r skype
sudo dpkg -i skype_debian-1.3.0.53-1_i386.deb

1258
Aijoo. System settings ja Ohjauspaneeli (kcontrol) ovat eri ohjelmia. Teemanhallinta on Ohjauspaneelissa. Systems settingistä voi asettaa joitakin ulkonäölilsiä asioita, mutta siinä ei ole teemanhallintaa.

1259
Toimiikos uudenkarhea release paremmin? (Versionumeron desimaalit aavistuksen kasvaneet).

Päivitin uusimpaan 1.3.0.53. Saas nähdä, onko muutoksia tullut.

1260
Ongelma on edelleenkin siinä ettei Ohjauspaneelista (Kcontrol) löydy mitään jolla teemoja voisi muuttaa. Eli mainitsemassasi "useita" säädettäviä"- listaltasi, ei minulta löydy mitään Teemanhallintaa suomeksi tai englanniksi,tai edes siihen viittaavaa välilehteä.

Mikäs versio se on KDE:stä? Uusin on 3.5.4 ja mutuaman yön kuluttua tulee 3.5.5.

Sivuja: 1 ... 61 62 [63] 64