Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Echramath

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 13
21
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Eroon Windowsista
« : 05.02.17 - klo:16.09 »
Kaikesta olennaisesta kannattaa kuitenkin olla varmuuskopio, mielellään useampikin, joten siinä mielessä vaikka Gpartedilla voi lähteä sohimaan miten haluaa. Asentaa sitten uusiksi jos meni ihan käteen. Varsinkin jos jättää sen Windows-osion koon puolesta silleen ja muuttaa ext4:ksi homma on helppo. Sitten toinen puoli onko sille köntille sellaisenaan paikka hakemistopuussa suoraan – mutta ei ole yhtään väärin liittää se itsekeksityllä nimellä suoraan juureen ja käyttää "varastona".

22
Gigan swapista ei ole kovin paljon hyötyä, jos sitä tarvitsee rajallisen muistin vuoksi. Ainakin 4 Gt:n swap-osio kannattaa tehdä tavalliseen käyttöön. 8 Gt jos käyttää paljon raskaita ohjelmia ja muistia on 8 gigaa tai vähemmän.

Kuulostaa vanhalta pahalta ajalta, jolloin swappia oli kaksi kertaa fyysisen muistin määrä sen takia, ettei käytännössä kellään ollut tarpeeksi muistia ja tuo oli jonkinlainen yläraja sille, paljonko tilannetta saattoi edes kuvitella korjaavansa swapilla. Minulla oli kerran 486 kahdeksan megan muistilla, en tahdo mennä sinne takaisin...

Kannattaa miettiä mikä se oma käyttö ja olisiko sitä muistia kuitenkin mahdollista hankkia lisää. Itse en keksi mikä käytössäni veisi lopulta niin paljoa muistia kunhan pullataikinan tapaan paisuvien nettiselainten tarpeet on tyydytytetty.

Ja tosiaan, jos swappia tarvitaan vain aniharvoin, tiedostoon swappaaminen on ihan optio. Sen ei pitäisi mainittavasti edes hidastaa menoa.

23
Toisaalta vaikuttaisi siltä, että 4 gigatavua alkaa olla alarajoilla työasemakäytölle, ynnä muisti on melko halpaa, jos suinkin mahdollista, kannattaa sitä lisätä, koska se on helpoin tapa notkistaa vanhan koneen toimintaa. Sinänsä ikävää, että jotkut selaimetkin tuntuvat paisuneen, mutta ne tuntuvat kaikki oikeasti nykypäivänä käytössä olevat niin tekevän.

Muistiahan saa käyttöön PAE:llakin vaikka Linus sen kovin sanoin haukkuikin purkkaviriykseksi. En oikein löytänyt muuten uskottavaa näkemystä muistinkulutuksesta (arviot liikkuvat olemattomasta lisäyksestä huomattavaan, kun 64-bittiseen vaihdetaan).

64-bittinen on joissain toimissa hiukan nopeampi ja toisissa selvästi nopeampi mitä laskemiseen tuleen, siellähän saa pari rekisteriä käyttöön lisää.

Mutta olennaisempana: Chromea ei saa enää 32-bittisenä, Steamin selain-härveliä myöskään, vastaavia esimerkkejä tulee varmasti lisää ja Ubuntunkin tuki 32-bittisellle on loppusuoralla.

Toisin sanoen, miksei tässä vaiheessa vaihtaakin, jos konetta on tarkoitus käyttää vuosia. 32-bittinen on ilmiselvää legacy-kamaa.

24
Yleistä keskustelua / Vs: Pöytäkoneen jäähdytys
« : 30.01.17 - klo:18.19 »
Koska tuuletin on noin 10 cm päässä jäähdytysrivasta ja teho on pieni, arvioin sen riittävän.

Ilmanohjaimien askartelu on oma lukunsa. Jos rako tuntuu liian isolla, sen kun tekee torven joka ohjaa ilmaa tasan haluttuun suuntaan. Olen käyttänyt Bilteman kumimattoa (käyttölämpötila -30 – 120 °C) ja liimaa kokoamiseen. Jeesusteippiä ei pidä käyttää vaikkei estetiikka kiinnostaisikaan, se muuttuu lämmöstä tahmaiseksi hartsiksi eli käytännössä disintegroituu.

Kaupasta saa toki hiljaista rautaa rahaa vastaan, mutta näemmä osani on olla takavuosien high-end-raudan loppusijoituspaikka.


25
Yleistä keskustelua / Vs: Pöytäkoneen jäähdytys
« : 30.01.17 - klo:13.41 »
Tässä on perää: ei Intel eikä AMD ole laittanut markkinoille tarkoitukseensa sopimatonta paskaa: vakiojäähdytin pitää kyllä lämmöt  kurissa – tosin sen rakenne kerää pölyä suoraan ripoihin enemmän kuin monet muut mallit eli laitteen siivoaminen sisältä edes kerran vuodessa kannattaa.

Mutta koska alumiini on halpaa ja kupari ja heatpipet kalliita, ja lisäksi sen täytyy mennä mielivaltaiseen koteloon, kompromissihan se on.

Se on toki totta, että jos ei aio harrastaa mitään ylikellotusta ja on sitä mieltä, ettei laite pidä liikaa ääntä, tämä on aika tarpeeton ketju (kunhan muistaa tosiaan siivota koneen sisältä joskus, ellei sitä ole käytetty suunnilleen puhdastilassa). Jos tavoitteena, on että korvila ei kuule, onko laite päällä, prosessorijäähy on usein ensimmäinen asia, joka pitää vaihtaa. Tai tietysti nykyään voi aloittaa kovalevyistä, koska SSD:lle mahtuu jo niin paljon, että sinne saa sekä systeemin että kohtalaisen kokoisen kotihakemiston, se ei pidä ääntä ja parantaa muutenkin elämänlaatua. HDD:t voi käyttää varastolevynä ja laittaa kohtalaisen spindown-ajan. Mutta se ei liity jäähdytykseen, jossa on vähän hankalammin ratkottavia pulmia.

26
Hetkinen, swappiness-asetus onkin muuttunut huomaamattani. Tätä  nykyä arvo 0 ottaa swapin kokonaan käytöstä. hakemani "swappaa vain äärimmäisessä hädässä"-asetus on tätä nyky 1. Tämä saattaa vaikuttaa asiaan kyllä.

27
Siltä varalta, että em. linkki katoaa johonkin, kyseessä on yksinkertaisesti about:configista löytyvä optio browser.cache.disk.enable – jonka siis pitää tietysti olla false, jos haluaa levycachesta eroon.

Pitäisi kaiketi nyt selvittää mhin kaikkialle selaimet, nuo nykyajan ohjelmista pahimmat murheenkryynit, oikein kirjoittavat. Eilen vaihteeksi kävi niin, että Vivaldi sai jostain uudesta tabista (jossa siis oli jokin monimutkainen sivusto, ei tyhjää) hepulin ja alkoi kirjoittaa loputtomiin jotakin. Swappaamisesta tuskin oli kyse, koska swappinessin oli säätänyt nolliin. Tilanteen tarkastelu jäi kyllä vähän vähänlaisesti kun X oli täysin jäässä ja virtuaalikonsoliinkaan ei päässyt sisään. Sähköt pois ja kiroilua.

Päätin varautua seuraavalla skriptillä:

Koodia: [Valitse]
import os
import psutil

def main():
    load = os.getloadavg()
    if load[0] > 12:
        for proc in psutil.process_iter():
            if proc.name() == "vivaldi-bin":
                proc.kill()
    return 0

if __name__ == "__main__":
    main()

Tämä laitoin crontabiin ajoon:
Koodia: [Valitse]
* * * * * python /home/echramath/bin/antonio_must_die.py
Toisin sanoan täydet tähdet cronissa tarkoittaa, että skripti ajetaan kaikkina mahdollisina hetkinä eli toisin sanoen minuutin välein. Skripti tarkistaa onko järjestelmän load (tarkemmin, se viimeisen minuutin keskiarvo) noussut yli 12:n, melko turvallisena pitämäni arvio sellaisella mitä normaali-oloissa ei pitäisi tapahtua (tämä taitaa riippua ytimien määrästä kyllä, tässä tapauksessa neljä) ja tässä tapauksessa tappaa kaikki Vivaldi-prosessit.

Ja katso, tämä tuli tarpeeseen vielä samana ilta, kone jäi pystyyn. Tapahtuneen aikana sain sentään topin käyntiin ja siitä suunnilleen näin, että swappia ei kyllä otettu käyttöön yhtään.

Palautin swappinessia pikkasen (jos se nyt vaikka oli siitä kiinni), mutta on tämä nyt ihmeellistä tunkkaamista yhden vepinselailuntakia. Ei tämä nyt taida oikein rautavikakaan olla, kone laskee kyllä alkulukuja täydellä höökillä ongelmitta ja niin edelleen.28
Yleistä keskustelua / Vs: Pöytäkoneen jäähdytys
« : 28.01.17 - klo:22.21 »
Sen verran varoituksen sanana, ennen kuin tilaa kaikkein isoimman järkäleen, kannattaa mitata miten korkea kapistus koteloon mahtuu. Isoimmat taitavat olla 160 millia ja siinä ei enää joka kotelossa mene kylki paikoilleen. Ongelmia voi tulla myös joidenkin komponenttien kanssa, joskin nykyajan fiksut emovalmistajat ottavat huomioon, ettei ihan prossukannan viereen mielellään sijoiteta mitään korkeita komponentteja.

29
Yleistä keskustelua / Vs: Pöytäkoneen jäähdytys
« : 28.01.17 - klo:21.11 »
Jos joku asia on epäselvä kannattaa kysyä selvennystä, nyt ollaan kuitenkin Ubuntu-foorumilla eli tästä pitäisi kaikkien saada selvää.

Tänään opastin kaveriani jäähdytysasioissa. Ensimmäiseksi saatiin prosessorin lämmöt putoamaan jotakin 20-30 astetta kun hän kaikkien vuosien jälkeen avasi koneen ja paineilmalla puhalsi siilestä pölyt pihalle. Tästä saman tien semmoinen huomautus, että kannattaa varmuuden vuoksi tässä toimessa käyttää jotain kynää tai vastaavaa jottai ilma pääse pyörittämään propellia, sähkömoottori toimii myös generaattorina ja emolevy ei välttämättä arvosta tätä.

Noctua on kyllä merkki, johon on helppo suhtautua jonkinlaisella fanipoikastatuksella ja ajattelinkin kyllä – sinällään väritykseltään vähän tylsiä – ruskeita tuulettimia ostaa jatkossa. Puljusta on tullut jopa kohtalaisen hiljaisia pikkutuulettimia. Yleensähän on saanut luottaa siihen, että 40mmx40mm -tuuletin huutaa kuin sorvi.

Yksi idea, mistä en koskaan ole niinkään innostunut on sisään imevät tuulettimet. Jos kotelosta imee kuumien komponenttien kohdalta ilman pihalle niin kyllä sinne jostain tulee tilalle ja useimmat pikku reiät voi kyllä tilkitä. Nykyisessäkin kotelossa on kuitenkin edessä paikat filttereineen 120mm tuulettimille ja onnistuin lisäksi löytämään suodattimella varustettu 5,25" etulevyjä eBaysta, joten koko etupaneeli käytännössä vuotaa, vaikkei siltä näytä.

30
Yleistä keskustelua / Pöytäkoneen jäähdytys
« : 28.01.17 - klo:19.18 »
Joku voisi epäillä, että tämä olisi enemmän 00- kuin 10-luvun asiaa, mutta itse käytän edelleen perinteistä pöytäkonetta, koska en nyt satu varsinaisesti tarvitsemaan liikuteltavaa atk:ta mihinkään (työtkin ovat olleet sellaisia missä asioita ei saa viedä toimistolta pois) ja yhtä tehoa, hiljaisesti ja edullisesti toteutuu kuitenkin parhaiten siinä vaiheessa, kun ketään ei kiinnosta miten suuri se laite. Jotakuta tietysti harmittaa lattialla makaava pönttö niin paljon, että ostaa iMacin tai vastaavan kopion.

Joka tapauksessa yleinen jäähdytys- ja hiljennyssäie. Varmaankin tässäkin täytyy ottaa huomioon, että lukijoiden tietotaso vaihtelee suuresti.

Yleisiä mietteitäni ja yleisesti hyväksyttyjä faktoja aiheesta (noin niinkuin sekaisin)

– En ole vuosikausiin enkä ainakaan -kymmeneen käyttänyt prosessorien vakiosiilejä, ne ovat pieniä ja pelkkää alumiinia, yleensä niillä saa koneen käymään toki niin viileänä, ettei se kaadu, mutta koska vaakakupissa ovat painaneet enemmän valmistuskustannukset kuin desibelit, koko homma perustuu siihen, että ilmaa pumpataan siilen turbiinimaisella puhaltimella. 20-40€ sijoituksella saa ison kuparipohjalla varustetun pokaalin, jossa lämpöputket siirtävät lämmön alumiinirivastoon. Jos halvimmat ovat varmasti parempi kuin vakiojäähy.

– Olen tavannut suosia tornimaisia kolosseja, joihin ei välttämättä aina edes tarvitse kiinnittää erityistä prosessorituuletinta, riittää kun kotelotuuletin imee ilmaa ulos kotelosta härvelin läpi. Asian voi varmistaa kuormittamalla konetta vaikka mprimellä samalla kun tarkkailee xsensorsista lämpöä. Maksimilämmöt saavutetaan kokolailla nopeasti.

– Sitten kun ostatte tällaisen jäähyn ja ohjeiden mukaan valikoitte käyttöön mukana tulleista tilpehööreistä omaan prosessorikantaanne sopivan, PAKATKAA OHJEET JA OSAT YHTEEN laatikkoon tai pussiin ja pankaa päälle vielä lappu mitä ne ovat. Nimittäin jos emonne sattuukin yllättäen hajoamaan ja korvikkeessa on eri kanta käytössä.... älkää kysykö miksi tämä tuli mieleen ja miksi minulla on nykyään kaksi Scythe Ashuraa ja  puolentoista kiinnitystarpeet.

Tällaisen jäähyn kanssa koneesta on siis jopa mahdollista saada kohtuullisen hiljainen.

– Virtalähteet ovat siitä kivoja, että kohtuullisen laadukkaissa on myös yleensä kohtuullisen hiljaiset tuulettimet. Lisäksi uusissa kotelossa virtalähde tulee yleensä kotelon ala-osaan, eli imee koneen alta ilmaa ja puhaltaa taakse sotkeutumatta koko muuhun ilmankiertoon lainkaan.

– Minun lapsuudessani näytönohjain kirjaimellisesti ohjasi näyttöä, mutta prosessori laski mitä sinne tulee. Minun nuoruudessani tulivat ensimmäiset ns. 3D-kortit ja sitten ne vain nopeutuivat ja tarvitsivat enemmän sähköä ja kehittivät enemmän lämpöä ja kun olin päässyt nuoreksi aikuiseksi, monet niistä kuulostavat helikopterin ja iskuporakoneen sekasikiöltä. Joissain oli tuuletin käytännössä siilen päällä ja niihin sai itse asennelle kaikenlaisia jäähdytyssarjoja. Kyllä nykyajan lapsilla on helppoa, jopa tuulettimilla varustetut näytönohjaimet ovat usein ainakin kohtuullisen hiljaisia.

31
Sitä minäkin tässä järkeilin, että jos minulla on nyt 4GB fyysistä muistia ja 2GB swap-osio, niin tuskin homma ainakaan heikommaksi menee, jos onkin yhtäkkiä 6GB fyysistä muistia kokonaisuudessaan. (Tämä esimerkkikone nyt, uskokaa tai älkää, käyttää edelleen DDR2:sta, joten lisämuistia ei läiskitä ihan mistä tahansa maitokaupasta)

32
Yleistä keskustelua / Vs: Erikoisnäppäimistö
« : 27.01.17 - klo:01.50 »
DataHand-näppäimistö antaa käsille vapauksia aika paljon! Suurenna se kuva, niin näet tarkemmin monipuolisia mahdollisuuksia. Näppäimistö noudattaa QWERTY-näppäinjärjestystä.

Taitaa mennä täysin vapourwaren puolelle nykyään, valmistus on lopetettu joskus 2009. eBayssa joku on saanut käytetyn myytyä 500 taalalla.

Typematrix on kyllä toki jännän näköinen, mutta nuo teoriat sormien sivuttaisliikkeestä normaalilla näppiksellä voivat yhtä hyvin olla järkeviä kuin täyttä huuhaata, itse en kykene päätelmää tekemään.

33
Internetissä kerrottiin, että selaimen cache kannattaisi laittaa ramdiskille. Eikun kokeilemaan.

Tein juuri seuraavat määritykset, fstabiin määrittelin tmpfs-merkkisen ramdiskin, kooltaan puoli gigaa, koneessa kun vaivaiset 4G muistia. Jokaisessa koneessahan on oletuksena /dev/shm-niminen puolen muistia vievä ramdisk, mutta katsoin parhaaksi olla tamperoimatta systeemin tiedostoja. Nämähän vievät oikeasti muistista tilaa vain käyttöasteensa verran.

Koodia: [Valitse]
tmpfs /tmp2 tmpfs defaults,noatime,nosuid,nodev,noexec,mode=1777,size=512M 0 0
Loin /tmp2:n, jolla samat attribuutit kuin /tmp:llä eli kaikilla kaikki oikeudet ja stickybit päällä.

Ja Vivaldin .cache eli /home/echramath/.cache/vivaldi pois ja tilalle symlink osoittamaan sinne:

Koodia: [Valitse]
ln -s /tmp2 /home/echramath/.cache/vivaldi

SSD-levyllä tämä vähentää tarpeettomia kirjoituksia ja saattaa sikäli pidentää levyn ikää. Mutta näin perinteisellä kovalevyä edelleen käyttäen tämä on paras idea sitten valmiiksi siivutetun leivän, selain ei joka sivun latauksessa rupea raksuttamaan levyä eli netin selaaminen notkistuu todella huomattavasti. Lisäksi tämä muistinkulutus on kutakuinkin olematonta oikeasti, se pyörii alle 100 megatavun - näin pieni siivu, jota selain ennen tunki levylle uudelleen ja uudelleen.

Onkohan jotain muuta, mitä sinne kannattaisi tunkea samassa hengessä?

.cachea en symlinkannut suoraan sen takia, että siellä omistaa hakemiston myös Spotify, jota nyt ei vaan saa suoraan cachettamaan minnekään muualle, vaikka siellä moinen optio on, joten tulevaisuudessa kun SSD koneeseen tulee annan sen varmaan edelleen kakuttaa HDD:lle, sellaisen tarvitsee kuitenkin sekalaisten tiedostojen säilömiseen. Joonatan voisi tietysti vaivautua korjaamaan softansa, mutta en pidätä hengitystäni.

Jos sinne haluaa mahdollisesti useita Chromen sukuisia selaimia (ilmeisesti Vivaldiinkin saisi Netflixin toimimaan mutta tämä selvisi minulle kirjaimellisesti kaksi minuuttia sitten) pitänee sinne tehdä hakemistoja, koska ne haluavat kaikki tehdä default-nimisen kansion, ja koska ramdiskillä ei tietenkään mikään pysy bootin yli, täytyy ne tehdä tmpfiles.d:llä tai crontabilla joka bootissa uudelleen. Mutta symbolinen linkkihän osoittaa kirjaimellisesti nimeen, ei mihinkään objektiin jonka pitäisi aina pysyä samana, joten tämä ei ole ongelma.

34
Ota nyt tuosta selkoa, vastahan otsikot kertoivat, että Spotify tappaa ssd-levyt kirjoitusinnossaan ja luulin, että swappiin kirjoitetaan vielä liberaalimmin.

Ja vaikka varmuuskopiot ovatkin kunnossa, vuosi on lyhyehkö aika ja verrokkina pyörivien levyen maailmasta olen hankkinut varmaan kymmenenkunta Seagate Barracudaa vuosien mittaan ja (jos muistini ei nyt tee tepposia) ne ovat kaikki jo edelleen käytössä tai jätetty hyllylle, koska niiden kapasiteetti on enää muutama prosentti uudemmista.  Olisi sikäli kätevää, jos SSD:kin kestäisi oikeasti niin pitkään, etten tee sillä enää mitään.

35
Ubuntu tietokoneissa / Swapin merkitys SSD-aikakaudella
« : 25.01.17 - klo:17.03 »
Tässä pohdin SWAP-osion merkitystä nykykoneissa.

Ilmeisesti SSD:t ovat edelleen sen verran tarkkoja kirjoituskerroista, että SSD:lle swappaaminen on aika tyhmää. Lisäksi muisti on kohtuullisen halpaa.

Eli vaihtoehtona on jättää swap-osio pois tai luoda sellainen, mutta säätää wm.swappiness nollaan yhteen. Kumman valitsisitte ja miksi?

wm.swappiness on nollassa 1, silloin jos ja vain muisti loppuu, jatketaan swapin puolelle, eikö? Ja kun muisti loppuu, eikä swappia ole (enempää) käytettävissä, OOM-killer aloittaa teknisen mutta brutaalin vapaustoimen.

Mutta mikä on tilanne, jossa muisti oikeasti loppuu käytännössä, kun oletetaaan nykykone, jossa on sellaiset 6-8:kin gigaa muistia ja ajetaan tavanomaisia toimistosovelluksia tai jotakin pelejä? Minun järki sanoisi, että tilanne, jossa joku rikkinäinen softa vuotaa loputtomiin muistia ja OOM-killer tulee sen tappamaan jossain vaiheessa kuitenkin, HDD:n kanssa kone menee ensin tietysti ihan juntturaan, SSD:stä en tiedä.

Vai onko se kuitenkin tilanne, jossa vahingossa on avannut Spotifyn, kolme eri selainta ja Civilization vitosen yhtä aikaa?

EDIT: vm.swappiness-arvo on muuttunut jossain vaiheessa, 0 ottaa swapin kokonaan pois käytöstä ja 1 on se "swappaa vain jos muu ei auta" -arvo.

36
Laitealue / Tuulettimien nopeudet (pwmconfig vs BIOS)
« : 24.01.17 - klo:12.41 »
Yleisellä tasolla, minkälaisiin tuloksiin ja havaintoihin olette päässeet 2010-luvun raudalla tuulettimien PWM-ohjauksessa. Eli onko emovalmistajissa huomattavia eroja (Asusta on näissä asioissa kehuttu mikä tietysti merkin vanhaan maineeseen menisi?) ja onko ollut fiksumpaa jättää säätö emolle vaiko ohjelmallisesti pwmcontrollilla?

37
Joo ja meilläkin taisi olla nimenomaan IDE-väyläinen ZIP, joka asentui 3,5 tuumaan laitepaikkaan ihan kuin korppuasema.

Mutta tulihan sitä aikanaan ad hoc käytettyä ihan puhtaasti PATA-kovalevyäkin siirrettävänä mediana, paremman puutteessa, kavereiden kesken tietysti niin ei tullut sanomista koneen aukaisemisesta ja ylimääräisten laitteiden tunkemisesta kiinni.

38
Yhteen väliin mahtui tämäkin: https://fi.wikipedia.org/wiki/Iomega_Zip Oli tullessaan mahdottoman iso

Se olikin mainio vehje periaatteessa.

Joskus vuoden 2000 paikkeilla nimittäin oli aika synkeä aika datansiirrossa.

– Nettiyhteyksiä ei ollut joka paikassa, koska ADSL:t ja kaapelimodeemit olivat vasta tulossa ja modeemiin olisi tarvinnut lankapuhelinliittymän, joka maksoi omaisuuksia (ja siltikin mentiin pahamaineisella 56k nopeudella eli tietoa siirtyi ehkä viitisen kilotavua sekunnissa). (Ne, joilla oli opiskelija-asuntolan lähiverkko olivat pitkään etuoikeutetussa asemassa)
– USB-portit olivat, mutta USB-tikkuja ei vielä ollut
– Polttavia cd-asemia oli siellä ja täällä, mutta eihän sellainen mikään suorasaantilaite ole.
– Iomega Zip olisi ollut siihen maailmanaikaan ihan paras asia, mutta niitäkään ei ollut missään (itselläni kyllä)

Töttöröö, jäljelle jäivät edelleen ne korput, ja niissä siis oli paitsi 1.44 megatavua tilaa myös aivan järkyttävän huono laatu siihen aikaan. Muistan että yliopistolta piti tuoda joku Java-kääntäjä siihen aikaan siten, että yliopistolle mukaan otin 12 korppua, pilkoin paketin jollain rarrilla ja kopioin jokaisen osan kahdelle korpulle, koska kotona odotti varmasti ainakin yksi read error.

39
Pelit / Vs: Hyviä ilmaispelejä Linuxille
« : 22.01.17 - klo:09.46 »
Kukaan ei ole vissiin maininnut, mutta muistutetaan, että vaikka Scummvm tunnetaan siitä, että sillä voi pelata Lucasfilmin/Artsin klassisia pähkäilyseikkailuja (jotka eivät ole ilmaisia), sen avulla on saatu modernisoitua pari peliä, joiden sisältö (siis itse peli, logiikka, tekstit, kuvat ja äänet) on julkaistu public domainiin, eli:

Flight of the Amazon Queen, mikä nyt on vähän tallaista B-luokan Indiana Jones- menoa, ja Beneath a Steel Sky, scifiseikkailu jonka tiimissä oli mukana mm. Dave Gibbons eli kaveri joka tunnetaan parhaiten Watchmen-sarjakuvasta (josta kuulemma tuli joku elokuva takavuosina).

Ja monien mielestä maailman paras peli Star Control II on tosiaan saanut uuden elämän nimellä The Ur-Quan Master (vapaaseen levitykseen nimittäin tuli kaikki muu paitsi tavaramerkki).

Kaikki löytyvät Ubuntun pakettivalikoimasta. Pikselit ovat toki kaikissa isoja, mutta käsintehty 2D-grafiikkahan vanhenee kuin viini ja 90-luvun lopun 3D-grafiikka kuin maito.

(Noin muuten suurehko osa mainituista peleistä on täyttää tuubaa, mukaan lukien kaikki missä lukee Tux. Ostakaa mieluummin Faster Than Light)

40
Pelit / Vs: vanhat pelit
« : 22.01.17 - klo:08.25 »
Ongelmillisimpia taitavat olla minun nuoruuteni pelit, joiden alusta oli Pentium, DOS tai Windows95 ja kohtalaisen epästandardi 3D-kiihdytys. Osa taisi olla tehty pelkästään 3Dfx:lle. Liekö niitä saa kukaan toimimaan?

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 13