Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Ganymedes

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 193
41
Jokainen ottaa siitä sen oman tavanomaisensa.

Oikeastaan, ei ehkä tullut selväksi, hyppäsin kohtaan "koneen hankinta". Koneet jotka ovat omalla pöydällä - niiden käyttöön ei ehkä kaivata apuja, koska se selviää omallakin kokeilulla. Niiden päivittäminen kunnollisiksi on oma asiansa ja oikeastaan kokonaan eri ketju - hyvin konearkkitehtuurikohtaistakin vielä ... oikeastaan, jos kaipaat neuvoja, älä tee, vaan anna jonkun osaavan nörtin tehdä - osat ovat edullisia jos osaa niitä hankkia.

Sen sijaan, jos ostaa uutta konetta, ihan uutta tai käytettyä, jos hankkii pienemmän kuin 8 GB:n muistilla, niin se on yleisesti ottaen virhe. Jos tietää mitä tekee, niin sitten on eri, mutta ei sitten näitä juttuja tarvitse lukeakaan. Mutta muutoin - tietokone on ties kuinka kauan muuttunut käyttökelvottomaksi vain siksi, että siihen ei saa tarpeeksi keskusmuistia ... muutoin koneelle on löytynyt aina jokin käyttötarkoitus. Tämä tuhosi 386-koneetkin, joita pidettiin "valtavana edistysaskeleena", mutta vain hyvin lyhyen ajan, koska ne eivät tukeneet riittävän suurta muistiavaruutta - oikeastaan paha suunnitteluvirhe. Näin on ollut ainakin tästä ajankohdasta lähtien (90-luvun alku).

... siis koneista 1...2 GB:n muistilla kirjoitin jo aiemmin kohtalaisena laajana vertailuna - en siihen palannut enää.

Varsinaiset tämän keskustelun tietokoneet (=läppärit ja työasemat) ovat olleet 64-bittisiä jo 15+ vuotta. Windows-maailma on vaan sumentanut ihmisten mielen kuvittelemaan jotain muuta. Tämä oli se syy miksi 15 vuotta sitten siirryin XP:stä Ubuntuun virtualisointialustana. Tällaiset käsilaukkuun sopivat pikkukoneet ovat ainoina (edit) 32-bittisiä - ei kai sellaisia kukaan enää osta, ilmaiseksi voi ottaa vastaan. Erikoiskoneita toki löytyy joka lähtöön, mutta niistä en nyt puhu.

42
Asus ROG Zephyrus S GX701GXR - tällaisen saa tarjouksesta hintaan 2800 euroa. Todennäköisesti erittäin hyvä kone, omia kokemuksia ei ole.

Jos pureksitaan mistä hinta tulee ja miksi näin hyvää ei tarvita, niin seuraavia asioita ei tarvita. Jos olet huippupelaaja ja tiedät tarvitsevasi tällaisen, niin allaoleva on turhaa, koska tiedät jo kaiken oleellisen muutenkin.

Ultra-slim - ihan kiva, mutta ei täysin tarpeellista
RTX 2800 näytönohjain - enemmän kuin kiva, mutta ei tällaista huippua tarvita kuin vaativissa peleissä
Näyttö - 17", enemmän kuin kiva, matkakäytössä ehkä vähän suuri
Näyttö - huippulaatua, ei tarvita muissa kuin peleissä. IPS-näytön valokuville saa halvemmissakin malleissa, tosin ei välttämättä aivan näin hyvää. Voi olla että käytät kuitenkin ulkoista näyttöä jolloin läppärin oma näyttö on toisarvoista.
32 GB muistia - varmistaa, että seuraavat 10 vuotta riittää kaikkeen tavanomaiseen. Jos tarvitset enemmän, niin et tarvitse tätä kommentointiakaan, koska tiedä asiat muutenkin
1 TB NVME M.2 levy - huippunopea, iso. Tosi kiva, mutta ulkoisella USB-3 levylläkin pärjäisi tarpeen mukaan eli pienempikin riittäisi. Jos sinulla on paljon dataa ja virtuaalikoneita, niin ei tälläkään levyllä vielä kuuhun mennä, ulkoisia tarvitaan joka tapauksessa
Äänikortti - tästä en osaa sanoa tarkemmin, mutta todennäköisesti vähintäinkin siedettävä. Testaisin kuitenkin ensin ja mahdollisesti päätyisin ulkoiseen USB-äänikorttiin, äänenlaadun ja ominaisuuksien vuoksi (esim. kunnolliset hifikuulokkeet eivät tässä toimi kuitenkaan, liian heikkotasoinen vahvistin). Tällöin itse läppärin äänikorttihehkutus on turhaa, paitsi peleissä joissa läppärin omat ominaisuudet ovat helpoiten konfattavissa.

Kone jossa on huippuvarusteet on myös huippu infra - esimerkiksi emolevy on todennäköisesti erittäin hyvä. Tässä koneessa on siis tilannenopeutta erittäin hyvin, jota et saa halvempaan rimpulaan vaikka tekisit mitä. Joten on tässä piilossa kuitenkin (todennäköisesti) erittäin hyvä kone, vaikka itse varusteet olisivatkin hieman övereitä omaan tarkoitukseen.

43
Jos 1000€ tai ylikin tuntuu enemmältä kuin esim. minulla on varaa maksaa niin kuten jo mainitsin hyviä käytettyjä saa alta 1000€:lla ja riittävän hyviä moneen käyttöön voi löytää alle 500€:n. Käytettyjä on kuin uusia ja tosi rankassa käytössä olleita, mutta nämä vanhat koneet voivat olla parempia kuin vastaavan hintaiset uudet mahdollisimman halvalla kasatut muoviset vimpulat. Käytettyä muovista vimpulaa ei suosittele kenellekään, jos siitä joutuu mitään maksamaan...

Yep, sanoisin että i7 (tai i5) + SSD + 16 MB riittää kaikkeen tavanomaiseen ja ylikin. 8 GB riittää hyvin jos ajetaan vain yhtä konetta kerrallaan. Esimerkiksi Dell Precision 7150 läppärin hinta näyttää käytettynä olevan n. 1000 euroa - se on jo erittäin hyvä läppäri. Dellit varustellaan tilatessa ja mallimerkintä 7150 ei vielä kerro paljoakaan sisuskaluista, muuta kuin että e.m. ominaisuudet ylitetään kirkkaasti (esim. muisti on todennäköisesti aina 32 GB). Listahinta tällaisella oli 2016 n. 4000-5000 euroa ja varusteiden hintahaarukka voi olla isompikin. Nykyään (siis jo 2016) pystyy tilaamaan myös järjettömän paljon kalliimpia, nopeimpia prosessoreita, jotka saattoivat tuoda 2000 euroa lisähintaa - hyvin epätodennäköistä että tällaista olisi tilattu, mutta tämä vain ääriesimerkkinä varusteluiden eroista.

Markettimikroissa monissa malleissa on vain yksi ajatus: olla mahdollisimman halpoja. Yleisesti tällaista tuotetta ei kannata koskaan ostaa missään tuoteryhmässä, ei ainakaan jos rahat ovat tiukoilla. Olen näitä katsellut ja näissä on aivan karmeita ongelmia - esimerkiksi läppärissä hajoaa tuuletin takuuajan jälkeen - on siis säästetty 1 euron tuulettimessa 0.5 euroa (siis valmistajan hankintakustannuksena) jotta saadaan hintaa alas. Pyörivä puhallin ja sen sähkömoottori ei lähtökohtaisesti hajoa koskaan, jos se on oikein mitoitettu - tämä ei ole mikään satunnainen ongelma.

Yksi tuore esimerkki (parin vuoden takaa) oli pieni läppäri, jossa Win 10 jätti vapaata levytilaa uutena 10 GB:tä, sairaan pienellä levyllä. Eihän tämä olisi toiminut edes seuraavan Feature Upgaden jälkeen. No, ostaja tajusi tilanteen - ostin siihen 120 GB:n uuden SSD:n ja asensin Ubuntun - tuli paljon parempi kone muutenkin.

Uutena läppärinä, väliltä 500-1000 euroa saa varmaan jo aika hyviä. Jos hankkii 16 GB:n koneen, niin se todennäköisesti käy ja kukkuu hyvin seuraavat 10 vuotta, jos kone on muuten laadukas. Jos hankkii 500 eurolla vääräntyyppisen, se ei ole koskaan hyvä ja muutaman vuoden päästä se alkaa harmittamaan (esim. kone voi olla muuten täysi susi, mutta näytönohjain on hyvä, jolla ei ole merkitystä jos ei pelaile, eikä silläkään ole merkitystä jos näyttö on surkea). Kaikenlaisia tuotteitahan niitä myydään kaupoissa.

Koneiden väliset laatuerot ovat muuten erittäin suuria. Niitä on tilastoitu, mutta en viitsi tähän laittaa vertailua, koska tilasto on melko vanha. Sen kuitenkin mainitsen, että Asus oli huipulla ja Dell vain keskikastissa. Nämä vastaavat omia kokemuksia.

44
Kyllä läppäriäkin voi käyttää hyvällä työpisteellä ja hyvällä ulkoisella näytöllä.

Kyllä. Jos tietokoneista puhutaan niin läppäri on se kone tänä päivänä. Lisälaitteet ovat mitä ovat tarpeen mukaan.

Tähän on päädytty monissa yrityksissä aiemmin mainituista syistä, joissa oli mukana myös työn liikkuvuus. Nyt korona-aikana asia on tietysti aika paljon 1:1 että järjestelmien pitää toimia kaikkialla. Jopa hallinnollisessa työssä käytetään läppäreitä, koska hekin joutuvat aina välillä osallistumaan koulutusmatkoille ja erinäiset web-meetingit on kuitenkin helpointa saada toimimaan läppärillä - työaseman kanssa web-meetingin pitäminen illalla kahdeksalta ei ole aivan miellyttävää useimmille, koska työasema on lähtökohtaisesti toimistolla. Varsinainen syy taustalla on tietysti se, ettei haluta ylläpitää jokaisella kahta konetta, joissa kuitenkin pitäisi olla paljolti samat ohjelmat ja ihmiset sekoilisivat näiden eri koneiden järjestelmien kanssa.

Läppärit eivät ole huonoja koneita. Omassa työssäni ensimmäinen läppäri, joka oli mielestäni hyvä, tuli markkinoille n. 10 vuotta sitten. Game changer siinä olivat SSD-levyt ja i7-prosessori. Koneita on monissa hintaluokissa, mutta itse olen tottunut koneisiin, siis pääkoneena, läppäreihin joiden hintaluokka on ollut 4000-5000 euroa ... mutta alennusprosentit sen verran kivoja, että lopullinen hinta on ollut paljon alempi. Tällä 10 vuotta vanhalla vehkeellä voi edelleenkin tehdä kaikkea normaalia erittäin hyvin - siinä pyörii nyt Ubuntu Studio. Dokkari ei toimi nyt Ubuntussa, mutta yhdellä ulkoisella näytöllä pärjää oikein hyvin.

Peliläppärit vaikuttavat hyviltä, esim. Asus ROG-koneet, niitä on erilaisia hintaluokissa 2000-3000 euroa enkä epäile yhtään, etteivätkö olisi oikein hyviä mihin tahansa käyttöön. Niihin saa jo 32 GB muistia, joka voi olla vaatimus virtualisoinnissa, missä datasetit ovat isoja ja ajetaan esim. kolmen koneen järjestelmää.

Mitään varsinaista teknistä työtä en ole tehnyt 15 vuoteen virtualisoinnin ulkopuolella. Pari kertaa olen tehnyt virheen, että olen käyttänyt fyysistä konetta ja siitä on tullut aina ongelmia - esim. miten saa ympäristön talteen myöhempää käyttöä ja verifiointia varten. Tiedän kyllä että fyysisiä koneita voi virtualisoida, mutta onhan se tosi kökköä siihen nähden, että virtuaalikoneen tapauksessa ei tarvitse tehdä mitään, tilanne säilyy. Ennen kuin tuli kunnollisia läppäreitä, käytin vaativammissa tapauksissa työasemaa neljällä kovalevyllä ja Ubuntu 64-bitillä. Toimi siinä oikein miellyttävästi, kovalevyläppäreillä ei voinut käyttää kuin yhtä konetta kerrallaan tai sitten piti käyttää useita ulkoisia levyjä, mikä ei ole lainkaan ongelmatonta Windowsissa (pitää tietää tarkalleen mitä tekee, jottei kokeilu pääty grande catastropheen jossa pääkone on myös vaarassa - ei liity virtualisointiin mitenkään vaan levyjen määrään).

Virtualisointi nykykoneilla - tai edellä mainituilla hyvillä koneilla - vaatii oikeastaan vain kaksi asiaa: tarpeeksi muistia siihen mitä tekee (16 GB riittää jo kaikkeen Linux-kokeiluun mennen tullen) ja SSD-levy josta ajetaan (sisäinen tai USB-3 väylä). Hyvältä kovalevyltäkin voi ajaa, jos tietää mikä on hyvä ja ymmärtää sen rajoitteet - Linux-koneiden testaus on sen verran yksinkertaista työtä, että esim. uusi 6 TB:n levy riittää siihen hyvin, mutta lähtökohtaisesti kovalevyä ei kannata käyttää, koska niiden suorituskykyä ei kuitenkaan osata mitata.

... tässä on kopioitavaa virtualisointivastauksiin, jos joku sellaisen kysymyksen esittää eri säikeessä ...

45
Tässä on yleisempikin väärinkäsitys mahdollisesti. Ei sähköpostissa ole oleellista sen kirjoittaminen. Samoin kuin tekstissä ei ole oleellista sen kirjoittaminen, vaikka yleensä näin ajatellaankin. Kyse on siitä mitä lukija näkee. Ei kukaan halua lukea enää VAX Mailin 80-luvun sähköposteja, ennen nettiä. Ei kukaan halua lukea konekirjoitettua tai matriisitulostimella printattua oppikirjaa ilman kuvia. Kyse on lopputuloksesta niin kuin lukija sen kohtaa. Lukemisen ergonomia ei ole mikään mielipidekysymys vaan korkeakoulutasoinen oppiaine.

Kirjoittamista tehdään lukijaa varten eikä kirjoittaminen ole mikään itseisarvo. Tässä mielessä uudemmat järjestelmät ovat huomattavasti parempia - tai eivät ole, riippuu mistä puhutaan. Avoimen koodin kunnollisia julkaisujärjestelmiä ei ole ollut kovinkaan kauaa vaan ne maksoivat mansikoita 15 vuotta sitten - ei kukaan halua lukea tekstinkäsittelyjärjestelmällä tehtyä kirjaa, oli sisältö mikä hyvänsä - voi lukea jos muuta ei ole tarjolla.

Minä kirjoitin lopputyöni 1990-luvun lopulla, eikä silloin ollut minkäänlaisia ongelmia istuttaa siistejä kuvia tekstin lomaan ja asettaa otsikkoja, fontteja, marginaaleja ja kappalejakoja tyylikkäästi. Muistelen, että käytin tuohon MS Wordia, mutta en ole ihan varma. Silloin oli muitakin, nykyään jo markkinoilta poistuneita tekstinkäsittelyohjelmia. En näe, että sitä seuranneessa 20 vuodessa olisi oikeastaan mikään kehittynyt. Nyt käyttämässäni LibreOfficessa on ihan samat perustoiminnot ja tulosteen laatukaan ei ole juuri parantunut. Toki silloin tulostimet olivat kalliita, kun laatua sai irti lähinnä lasertulostimista. Väri on toki iso ero silloiseen mustavalkomaailmaan, mutta pääosin melko turha esim. kirjoissa.

Sähköpostin suhteen en enää muista yksityiskohtia, mutta olettaisin, että jo 90-luvun alussa oli mahdollisuus lukea viesti omilla fonteilla. Ei siinä informaatiossa tarvitse niitä fontteja olla. Ääkköset usein tökkivät, kun softat niin US-keskeisiä ja pelkälle 7-bittiselle ASCII:lle tehtyjä. Se maailma on muuttunut ja nykyään kielivalinnat jopa toimivat.

Maailma on kehittynyt hurjasti siihen suuntaan, että moni oikeasti täysin turha asia nähdään nyt ikään kuin välttämättömyytenä. Esim. tuo fontti on sellainen. Niitä riittää puoli tusina kaikkeen mitä ihminen eläessään tarvitsee. Värituloste on hieman samanlainen. Se on tarpeellinen vain hyvin harvoin. Ns. kiva lisä lähinnä, ja kuluerä tietty.

Yep, samaa mieltä jos puhutaan tekstinkäsittelyohjelmista ja siitä tavanomaisesta mitä niillä tuotetaan.

Jos puhutaan kaikesta kirjoittamisesta ja vaikkapa sähköpostin sisällöstä, niin kehitys on ollut hyvää. Esimerkiksi julkaisujärjestelmät ovat tulleet kaikkien ulottuville. Kyse on tietysti kokonaisuuden kehityksestä - muutoinhan tehokkaampi ohjelmistoja ei voi käyttää tehokkaasti eikä niiden tuotoksiakaan katsella kunnolla tai helposti.

46
Joskus CAD-suunnittelua olen ihan työkseni tehnyt ja sitä ei käytännössä voi tehdä läppärillä.
Lainaus
Tuo on tosiaan vanhentunut konsepti. Läppärillä jossa on dokkari (docking station) voi tehdä suunnittelua aivan yhtä hyvin ja siihen saa samat asiat kiinni kuin työasemaankin.
Lainaus
No jokainen tekee mitä lystää, mutta minä väitän, ettei CAD-suunnittelua voi tehdä ilman kunnollista työpöytää ja isoa monitoria. Se on sivuseikka vaikka itse softa pyörisi jossain serverillä Kiinassa. Tarkoitin siis tuossa läppärillä vain läppäriä sen omalla näytöllä.

OK. Dokkarin kautta käytetään usein kahta näyttöä, erillistä näppäimistöä ja hiirtä. Ohjelmat pyörivät perusvaihtoehdossa omalla koneella, mutta laajemmat eivät koskaan ilman yhteyttä serveriin. Usein käytetään jonkinlaista remote-yhteyttä tai sitten Citrixiä tai aitoa pilvipalvelua. Joka tapauksessa on-line lisenssien saaminen käyttöön pitää ratkaista, joten ilman nettiyhteyttä mikään ei toimi. Nämä ovat konsernitason taloudellisesti isoja päätöksiä ja on samantekevää mitä yksittäinen suunnittelija näistä ajattelee. Kaikki nämä toimivat hyvin jos osaamista löytyy ja järjestelmään sijoitetaan se mikä siihen täytyy sijoittaa.

CAD-ohjelmiin liittyen tehdään paljon tiedonhallintaan ja räätälöintiin liittyvää työtä jota loppukäyttäjä ei näe. Tällaisen työn työasemavaatimukset vaihtelevat kovasti.

Lainaus
- poista sähköposti tuosta 20 vuotta sitten listasta. Silloin oli toinen toistaan huonompia sähköposteja kuten luukku ja iobox.
Lainaus
Sähköposti on kuitenkin yhä eri asia kuin sen varaan rakennetut nettipalvelimet. Sähköposti toimii ilman mitään graafisiakaan käyttöliittymiä ja oli olemassa jo netin alkuaikoina.

Ei pidä sotkea keskustelun kontekstia. Puhe oli järjestelmän kehittymisestä ja kirjoitin ainoastaan järjestelmän kehittymisestä käyttäjän kannalta. Ero on kuin yöllä ja päivällä.

Tässä on yleisempikin väärinkäsitys mahdollisesti. Ei sähköpostissa ole oleellista sen kirjoittaminen. Samoin kuin tekstissä ei ole oleellista sen kirjoittaminen, vaikka yleensä näin ajatellaankin. Kyse on siitä mitä lukija näkee. Ei kukaan halua lukea enää VAX Mailin 80-luvun sähköposteja, ennen nettiä. Ei kukaan halua lukea konekirjoitettua tai matriisitulostimella printattua oppikirjaa ilman kuvia. Kyse on lopputuloksesta niin kuin lukija sen kohtaa. Lukemisen ergonomia ei ole mikään mielipidekysymys vaan korkeakoulutasoinen oppiaine.

Kirjoittamista tehdään lukijaa varten eikä kirjoittaminen ole mikään itseisarvo. Tässä mielessä uudemmat järjestelmät ovat huomattavasti parempia - tai eivät ole, riippuu mistä puhutaan. Avoimen koodin kunnollisia julkaisujärjestelmiä ei ole ollut kovinkaan kauaa vaan ne maksoivat mansikoita 15 vuotta sitten - ei kukaan halua lukea tekstinkäsittelyjärjestelmällä tehtyä kirjaa, oli sisältö mikä hyvänsä - voi lukea jos muuta ei ole tarjolla.

On tietysti totta, että yritysten pienimuotiset ohjeistukset voisi kirjoittaa siististi millä ohjelmalla hyvänsä ja perussyy sille miksi ei tehdä näin on osaamisen tai viitseliäisyyden puute. Mutta paremmilla ohjelmilla on aina oma sijansa toiminnassa.

"tat voi tietysti laajent tavoilla miten kirj textviesteja jos ei ole lauseita tai kapp vaan yht puppua usein kirj virh saattelemana ja sitt ihmetel kuink joku fossiili valittaa tata samaa tapaa kaytetaan foorumeillak miks tasta ei pideta ei ymmar"

Lainaus
Tekstin kirjoittaminen lienee it-vinkkelistä melko triviaalia, mutta ei tietotekniikka ole toistaiseksi juurikaan parantanut itse kirjallisuuden laatua. No ehkä hieman virheitä korjattu ja tarjonta kasvanut, mutta noin sisällöllisesti. On eri asia nähdä tietokone työkaluna tai itsetarkoituksena. Työkaluvinkkelistä tekstinkäsittely on jo kehittynyt huippuunsa (hieman kuin lyijykynä) eikä se parane sillä että siitä tehdään koko ajan uusia versioita. Siinä on kyse vain kaupallisesta pakkomyynnistä.

Tästä jo kirjoitin samansuuntaisesti. Ei pidä kerrata ikäänkuin olisin tarkoittanut jotakin muuta. Tämä näin sisällöllisenä asiana.

47
Joskus CAD-suunnittelua olen ihan työkseni tehnyt ja sitä ei käytännössä voi tehdä läppärillä.
Tuo on tosiaan vanhentunut konsepti. Läppärillä jossa on dokkari (docking station) voi tehdä suunnittelua aivan yhtä hyvin ja siihen saa samat asiat kiinni kuin työasemaankin.

Korona-aikana tuo on korostunut. Jollakin parkkipaikalla (nimi suojattu) katseltiin maaliskuussa huvittuneena kun se oli täynnä ihmisiä, jotka kantoivat isoja näyttöjä ja työasemia autoihinsa - etätöihin. Muissa firmoilla, samassa toimistorakennuksessa, riitti päivittäinen läppärin pakkaaminen laukkuun.

Rauta on sen verran halpaa, että näytöt ja dokkarit voivat olla valmiina kummassakin päässä. Työ on myös liikkuvaa, jolloin läppäri tarvitaan joka tapauksessa. Työ on harvemmin enää 8-16 toimistossa pelkästään oman työpöydän edessä, vaan konetta tarvitaan aina ja kaikkialla.


Lainaus
Eli tämän kokeilun lopputulos voi olla se, että kotona pyörii Ubuntu ja matkoilla kulkee vain tuo Android....

Hyvä tabletti on oikein hyvä moneen asiaan. Juttujen kirjoittamiseen se ei ole hyvä - siihen saa kyllä lisälaitteita, mutta sama se sitten vaikka istuisi läppärin edessäkin. Matkanäppis vie tilaa, taiteltavakin, eikä pelkästään sen hankkimalla saa kuitenkaan hiirtä.


Ohjelmien vanhentumisesta:

Kommenttisi oli asiaa, mutta siinä on kuitenkin muunlaisia asioita mukana:

- vanhoja ohjelmia ei voi pyörittää enää uusissa käyttöjärjestelmissä. Windows-maailmassa on vain Windows 10 olemassa. IT-osastolta on melko turhaa anella poikkeuslupia, muihin kuin äärimmäisiin poikkeuksiin.
- vanhojen ohjelmistojen käyttöön, joita ohjelmistotoimittaja ei tue uudessa käyttöjärjestelmässä, ei löydy keneltäkään sympatiaa eikä helposti apujakaan. Laskutusnumerolla löytyy apuja.
- poista sähköposti tuosta 20 vuotta sitten listasta. Silloin oli toinen toistaan huonompia sähköposteja kuten luukku ja iobox. Googlen G-mail on aidosti innovatiivinen sähköposti ja hakkaa mielestäni mennen tullen esim. Microsoftin postit, ollen myös pilvessä eli toimii aina ja kaikkialla - tarkoittaen aina. On vaikeaa löytää sähköpostiongelmaa johon ratkaisu ei olisi ollut: käytä G-mailiä, viimeisen 15 vuoden ajalta. Googlesta ja G-mailistä ei tarvitse pitää, mutta ei pidä sanoa etteikö kehitystä olisi tapahtunut.
- jos puhutaan jostakin äärimmäisen yksinkertaisesta ja it-maailmassa erittäin vanhasta asiasta, kuten tekstinkäsittelystä, vanhoja formaatteja voi edelleen käyttää ja sinänsä voi käyttää vanhoja ohjelmia tai muutoin vanhanaikaisia ohjelmia, jos ne saa jossakin toimimaan. Sama koskee muitakin asioita joissa teollisuusstandardit jylläävät, esim. mp3, wav, flac, jpg, tif, bmp ... jne. Nämäkin ovat hyvin vanhoja keksintöjä, mp3:kin yli 20 vuotta vanha. Uudemmat asiat, kuten mp4 x265 pakkauksella ei niin vaan enää toimikaan, mutta voi olla erittäin käyttökelpoinen silloin kun x264 on huono (esim. valvontakameroissa). Riippuu mitä kukakin tekee kotonaan.
- yleensäkin vanhojen järjestelmien käyttökelpoisuuden arviointi ei ole aivan yksinkertaista ja hyvin harvalla riittää siihen mielenkiintoa saati sitten osaamista. Yleensä ostetaan varman päälle jotakin uutta ja yleiskäyttöistä, joka ei sinänsä ole väärin jos mielenkiintoa ei ole opiskeluun (joka ei ole aivan triviaalia). Esim. 4K videoihin ostetaan huipputietokone (tuhansia euroja maksava läppäri),vaikka 50-100 euron Raspberry näyttää jo 4K:ta kahdella ruudulla. Sama tilanne on ollut näytönohjaimissa kautta aikojen - turbiiniluokan satojen eurojen näytönohjaimia ostettiin HD-videoiden katseluun, vaikka 50 euron passiivijäähdytetty näytönohjain riitti rautakiihdytykseen.

48
Virtualisointia suositaan ja kehutaan täällä. Mikä on hyvä virtualisointiohjelma kotikäyttöön? Virtualbox?

Tuosta kannattaisi avata kokonaan uusi aihe, niin tämä keskustelu ei ajaudu täysin sivuraiteille! :)

Täysin totta!

49
Yleistä keskustelua / Vs: Lopettaako Google seurannan?
« : 06.03.21 - klo:14.22 »
...
Enää ei oikeita uutisia tehdä juuri missään perinteisissä medioissa.
...

Sanoin tästä asiasta mielestäni jo kaiken oleellisen, esim. sen että eihän uutisia enää tarvitse kertoa vaan keksitään omia uutisia. 20 000 valetta tuli täyteen muistaakseni jo alkusyksystä.

Kuten amerikkalaiset sanovat: "If you don't recognize a conman - Congratulations! You are his mark." Tämä riittää tästä keskustelusta.

50
...
Menee jo filosofian puolelle, mutta itse elän ja tulen elämään aina menneisyydessä. En sijoita tietotekniikaan rahaa kuin kymppejä/satasen ja suosin ilmaisia ja +10v vanhoja tekniikoita, kuten vaikka perinteistä sähköpostia, dxf, jpg, rtf, txt yms. formaatteja. En näe syytä uudistautua, kun ikää on jo sen verran, että olen nähnyt tuon "nykypäivän". Se on vain yksi tapa huijata rahaa kuluttajilta. Tämän päivän nykypäivä on huomenna ja historiaa. Ymmärrän toki, jos ala kiinnostaa, niin on syytäkin pysyä kehityksen kärjessä. Tavalliselle ihmiselle, joka ei ns. harrasta tietokoneita, ei uusi aika ole tuonut juuri muuta kuin digivalokuvaamisen (ongelmineen) ja tuon mobiilin maailman. Kuvien, kirjoitusten ja viestien olennainen sisältö ei ole muuttunut sataan vuoteen juurikaan.

Yep, minulle on sinänsä itsestään selvää, että jokainen tekee mitä haluaa.

Mutta kun mainitsit nuo sanat "cad" ja "suunnittelu" niin kerroin miten nykyään, siis viimeiset 15 vuotta, asioita hallitaan kun tarvitaan aidosti monenlaisia järjestelmiä. Puhun nyt softafirman perspektiivisistä joka on usein 10 vuotta edellä aikaansa jos verrataan loppuasiakkaisiin. Virtualisointiohjelmistot, siis kunnolliset, ovat kumma kyllä ilmaisia yksityiskäytössä ja toimivat Linuxissa ja Windowsissa täysin yhteensopivasti (voi ajaa vaikka ulkoiselta USB-3 SSD-levyltä vuorotellen - no, jos uusimpien Ubuntujen NTFS-versio toimisi kunnolla. 16.04 toimii.).

Minäkään en suosi mitään trendikästä vaan ainoastaan perusteltua uudistamista. Esimerkiksi monipuoliset pikaviestimet aiheuttavat vain sen, että mitä useampi on käytössä, sitä huonommin saa ketään kiinni. Samoin kirjoittaminen on muuttunut tyhjänpäiväiseksi, kun käytetään puhelinta ja pikaviestintä. Ei sähköposti ole aikuisten oikeasti vanhentunut mihinkään vaan on erittäin hyvä moneen asiaan. Samoin tämä Forum on erittäin hyvä teknisiin asioihin, siksi tämä konsepti on säilynyt 20 vuotta - mutta tätäkään eivät kaikki vielä ymmärrä, vaan käytetään täysin vanhentuneita konsepteja, kuten sähköpostilistoja Foorumin korvikkeena. Viestinnän eri muotojen käyttökelpoisuus ymmärretään kummallisen huonosti - kuvitellaan esimerkiksi että pikainen palaveri ratkaisee kaikki asiat tai että PowerPoint soveltuu teknisen tiedon varsinaiseen esittämiseen. Tästä on tehty hyviä esityksiä miten viestintää oikeasti pitäisi arvottaa ja käyttää. Nämä siis kommenttina sanomaasi, että viestinnän sisältö ei ole muuttunut mihinkään - ei siis olisi pitänyt muuttua - ainoastaan teknologiat ovat osittain parempia, mutta väärinkäytettyinä johtavat huonompaan tulokseen.

Jos huomasit, niin tein nämä eri järjestelmien mittaukset - jotka siis olivat tämän ketjun varsinainen aihe - virtuaalikoneilla (yhtä poikkeusta lukuunottamatta). Tämä ei olisi tässä ajassa onnistunut mitenkään fyysisillä koneilla. Nyt mihin hyvänsä näihin järjestelmiin voi palata takaisin milloin haluaa ja käyttää muuhun - jotkut olivat olemassa olevia järjestelmiä, jotka olikin luotu muuhun alunperin. Mahdollisesti huvittava yksityiskohta: Olin eilen illalla lyömässä hanskat tiskiin tämä erään 32-bit järjestelmän kanssa kun se toimi toivottoman hitaasti. Huomasin vasta sitten, että ajoin sitä vahingossa virtuaalikoneessa 256 MB:n muistilla - no ei toimi kunnolla noin, vaikka käynnistyykin normaalisti :) .

51
Ymmärrän kyllä, että se on tätä päivää, mutta ei olisi pitänyt olla kymmeneen vuoteen.

En osaa sanoa tuosta, kun en mitenkään seuraa alaa. Mutta itsellä tuli ongelmaksi virtualisoinnin kanssa ohjelman hitaus (Winellä) ja printtereiden toimimattomuus (virtuaali-XP:llä). Nuo olivat varmaan teoriassa ratkaistavissa, mutta käytännön elämässä ei kellään ole intoa tai osaamista tehdä mosia säätöjä. Kaupallinen maailma heittää XP-ohjelmat roskiin, mutta harrastajalla ei ole varaa ostella koko ajan uusia lisenssejä. Helpoin tapa säilyttää vanha ohjelma, on säilyyttää sen mukana vanha tietokone/käyttis. Tietoturvan voi hoittaa irroittamalla ethernetin käytön ajaksi.

Huomaan että tässä on kaksi koulukuntaa. Itse en kuulu ns. nörtteihin, enkä ole kovin perehtynyt tietokoneiden sielunelämään, vaan nämä ovat lähinnä työkaluja. Toisille on taas kunnia-asia "puukottaa" järjestelmiä, jotta ne saa käyttöön sitten vaikka kännykässä.

Winet ja tupla-bootit ovat nimenomaan nörttijuttuja. Virtualisointi on työkalu. Olen kyllä huomannut, että näillä palstoilla eletään menneisyydessä.

Wine ei ole mikään virtualisointiratkaisu eikä sitä käytetä työkaluna mihinkään - jos minun maailmastani kysytään. Ei sitä kukaan edes tunne (omassa piirissäni), koska sillä ei ole mitään merkitystä työkaluna.

Printterit eivät ole mikään ongelma virtualisoinnissa.

Virtualisointi on todellisuudessa yksinkertaisin ratkaisu. Siinä on rajoituksia rautakytköksissä, mutta niitä ei ole minkään ammatti-ohjelmiston kanssa (jonkun DVD-rippauksen kanssa voi olla rajoituksia). Tietenkin virtualisointi vaatii ymmärrystä, mutta niinhän kaikki muukin vaatii tietotekniikassa.

52
Olettaen, että sinulla on olemassa tarvittava ohjelmisto ja laitteisto. Itselläni laatikossa iso nippu korppuja 90-luvulta, joissa mm. vanhoja Claris Cadilla (Applen vanha Cad-ohjelma) tehtyjä piirustuksia.
Teollisuusformaatit on parhaita. Jos tuo on käyttänyt (ja pitäisi ehdottomasti olla käyttänyt) DXF-muotoa, niin ne aukeaa käytännössä ihan sama millä nykyisellä CAD-ohjelmalla ilman pienintäkään ongelmaa. Samasta syystä voit vielä ihan hyvin piirtää vaikka AutoCAD R14 ohjelmalla ja avata ongelmitta tiedostot muilla koneilla :)

Ohjelmaa ei saa nätisti enää asentumaan nykyiseen Windowsiin, mutta tiedostot kuitenkin toimii.

Niinpä.

Jos tuosta on kyse, niin BricsCADilla toimii todennäköisesti vielä paremmin. Se miten Applen korppuja luetaan - viittaan aiempaan kommentointiini suljetuista järjestelmistä - pitää kysyä apple-kaupan neroilta :) .

53
Tupla-boottina Linuxin kanssa - jos minulta kysytään koko tupla-boottiasia on it-teknologian pysähtyneisyyden ajan jäänne, joka vanheni 00-luvun puolivälissä kun virtualisointi tuli käyttökelpoiseksi. Kaikkeen tekniikkaan löytyy tietysti omat käyttöalueensa, kuten ehdoton yhden koneen vaatimus ja Windows-pelaaminen.

Jos tarkoitat tuplabootilla kahta rinnakkaista käyttöjärjestelmää, niin on ihan tätä päivää. Itse käytän pääasiallisesti Linuxia, mutta sitten on ohjelmia, jotka toimivat vielä XP:llä ja yksi riesa mikä pyörii vain Windows 7:aa uudemmilla. Siten käytössä on kaksi konetta, joissa molemmissa kaksi käyttöjärjestelmää. Kokeilin pyörittää noista XP:n CAD-ohjelmia uudemmassa windowsissa, mutta mm. tulostus ei enää onnistu. Sitä ei XP-virtuaalikone osaa hoitaa (tai minä).

Linuxin Winessä pyörii jotkut windows-ohjelmat, mutta esim. veneesuunnittelun ohjelma, FreeShip on niin hidas, ettei ole enää mielekäs käyttää. Tätä kokeiltu useammalla eri koneella.

Kolmannen todellisuuden tähän tuo tuo kännyköiden maailma. Nykyelämä edellyttää älypuhelinta, joten vähintään yksi android/apple pyörii aina mukana kuvioissa.

Ymmärrän kyllä, että se on tätä päivää, mutta ei olisi pitänyt olla kymmeneen vuoteen. Tarkistin asian kerran yhdessä (maailmanlaajuisessa) tapaamisessa ja MITÄÄN teknistä ei tehty virtualisoinnin ulkopuolella. Kyseessä oli n. 10-15 ERI järjestelmää (eli siis 10-15 virtuaalikonetta per osallistuja kahden viikon aikana). Järjestelmissä on aina mukana paljon tavaraa ... erittäin laajojen (ns. cadiksi laajojen) sovellusohjelmistojen lisäksi tietokantaohjelmistoja ja n kpl Microsoftin muita ohjelmistoja, Visual Studio jms.

Itse käytän jatkuvasti n. 20-30 virtuaalikonetta, joissa on hyvin monipuolisia järjestelmiä ... en nyt tarkoita tämän palstan käyttöjärjestelmäkokeiluja ... ne ovat aivan eri asioita.

Yhdellä hyvällä koneella voi käyttää ohjelmia paljon paremmin virtualisoituna kuin kolmella fyysisellä koneella, joista kaksi on kuitenkin aina huonompaa ... tämä on tietenkin paljon pidempi tarina, mutta tämä vain loppupäätelmänä ... siis puhumattakaan tilantarpeesta, varmistuksista, vaihtoehtojen kokeilusta, päivityksistä tai verkoista koneiden välillä tai muusta. Tupla-bootti on todella alkeellista tähän verrattuna.

54

Ei tuo data oikeastaan koskaan vanhene, vaan juurikin sen käyttämiseen tarvittava teknologia katoaa (niin rauta kuin softa). Ed. ongelmien lisäksi tulee yksi iso riskitekijä, jos tieto on kryptattu. Se aukeaa silloin enää (käytännössä) vain salasanan haltijalle, mikä voi olla isokin ongelma vaikkapa ihmisen kuollessa. Perillisillä ei välttämättä ole mitään pääsyä vanhempiensa kuva-arkistoihin tai muihin muistoihin.
...

Eikös tuo nyt ole vain semanttinen ongelma - data ei tosiaankaan vanhene vaan datan informaatio vanhenee, koska mikään järjestelmä ei enää ymmärrä tätä informaatiota? Tähän pitää varautua ETUKÄTEEN kuten tuolla edellä selvitin parilla esimerkillä.

Turvallisuuskeskustelusta hyvin tyypillisesti unohtuu eräs tärkeä periaate - ei pidä koskaan pyrkiä liian suureen turvallisuuteen, koska se kääntyy itseään vastaan. Pitää pyrkiä järkevään turvallisuuteen.

Miksi jotkut suvun kuva-arkistot pitäisi edes olla kryptattuja ... kuten sanoit, kryptaus voi tarkoittaa sitä, että tiedot häviävät ... pienempi paha olisi ollut se, että joku muu olisi ne voinut kopioida. Jolloin siis kryptaus kääntyi itseään vastaan. ... siis jos kryptausta ei oikeasti tarvittu, niin varkaustilanteessa asia on yhdentekevä ...

Ei mikään yksittäinen varmistus ole koskaan oikein. Jos on kyse muuttuvasta datasta, pitää olla myös kiertävä varmistus. Ovelat troijalaiset tuhoavat kuvia yksi kerrallaan ja jos vanhaa varmistusta ei ole olemassa, osa datasta tuhoutuu pysyvästi, koska tuhoutumistahan ei heti huomata.

Kassakaappi kestää jonkun aikaa tulipalossa. Värikuvat menettävät värinsä. (IBM) PC:n keksimisen jälkeen (80-luvun alkupuolisko) kaikki mediat ovat vieläkin luettavissa - paitsi ehkä joissakin suljetuissa järjestelmissä, mutta niiden ostajat ovat varmaankin sitten tienneet mitä ovat tehneet romuttaessaan järjestelmänsä (kuten VAX, jotkut Unixit, Macit, CPT).

55
Chromebookin voi asentaa toisen Linuxin tilalle. Ei tarvita mitään lisää.

Mutta mikä järki on ottaa käyttöön taas yksi uusi käyttöjärjestelmä? Nyt pitää jo taistella kahden Windowsin, Linuxin ja Androidin kanssa, ja halua olisi vähentää tuota määrää ei lisätä.

Ymmärtääkseni Chromebook vaatii jatkuva ja hyvän nettiyhteyden.

Chromebook on älyttömän nopeasti kaapannut huomattavan markkinaosuuden - jotakin on tehty oikein. Se on jo (maailmanlaajuisesti) ohittanut Applen todella lyhyessä ajassa.

Äly on ehkä siinä se, että se saattaa olla helppokäyttöinen ja tarjoaa hyvän hinta/laatusuhteen.  Järjestelmänä se on todennäköisesti juuri sellainen joka vanhenee käsiin hyvin nopeasti - sehän on tietysti myyjän tarkoituskin.

Tupla-boottina Linuxin kanssa - jos minulta kysytään koko tupla-boottiasia on it-teknologian pysähtyneisyyden ajan jäänne, joka vanheni 00-luvun puolivälissä kun virtualisointi tuli käyttökelpoiseksi. Kaikkeen tekniikkaan löytyy tietysti omat käyttöalueensa, kuten ehdoton yhden koneen vaatimus ja Windows-pelaaminen.

En ostaisi Chromebookia asentaakseni siihen jokin muun Linux-distron enkä varsinkaan käyttäisi sitä tupla-bootissa. Sellaisenaan se voisi tarjota lyhytaikaisen huvin jossakin käytössä. Koululaisethan niitä ovat etupäässä ostaneet ja heillähän on "matkakäyttöä" koko ajan.

Koulumaailmakin on oma suljettu maailmansa - onko kone "certifioitu" koulukäyttöön vai ei - harva haluaa ostaa tämän suljetun maailman ulkopuolelta. Varmaan Chromebook on onnistunut lobbauksessaan hyvin ja saavuttanut tämän statuksen. Silloin kauppa käy ... kuten sanottua, lähinnä kai pitäisi rajata tämä USAhan. En tunne tarkemmin - varmaan joku muu tuntee asiaa hyvinkin tällä palstalla?

56
USB-väyläisiä korppuasemia, CD/DVD-asemista puhumattakaan löytyy kyllä kaupoista. Ei tällainen rauta mihinkään katoa - data vanhenee nopeammin. Jos data on tärkeää, niin onhan siitä tietenkin varmistus jollakin muulla medialla. Esimerkiksi musa-CD:t joilla on merkitystä, on tietysti ripattu kovalevylle ja pilveen jo ajat sitten.

Jos puhutaan jonkin CAD-ohjelman tiedostoista, niin data vanhenee nopeammin kuin korppu. Tarkoitan tällä sitä, että saat kyllä datan luettua, mutta suljetun formaatin CAD-ohjelman tiedostoa et saa auki jollei sinulla ole vastaavaa ohjelmaa. Ohjelmaa ei voi olla koska rautakin on suljetussa formaatissa ja sinun pitäisi saada kyseinen vanha rauta pystyyn - uudessa raudassa ohjelmalle tuskin on tukea. Kaiken ylläolevan voi tehdä, mutta isommissa järjestelmissä se ei ole kovin yksinkertaista ja ilman ohjelmiston toimittajan tukea se ei välttämättä onnistu ... siis jos lisenssiasiat tulevat vastaan eikä jostakin löydy omia vanhoja lisenssejä, joiden kanssa ohjelman saa toimimaan. Monesti vanhat ohjelmat lisensseineen hävitetään, koska "niillä ei enää tee mitään" - big mistake, jos dataa kuitenkin on ... jos puhutaan Windowsista, niin esimerkiksi Windows NT 3.5 tai 4.0 pitää saada pystyyn jotenkin - ei aivan yksinkertaista jos sitä ei ole koskaan tehnyt.

Joten siis erilaisten suljettujen formaattien kanssa voi tulla ongelmia ja ne pitäisi selvittää ennenkuin on myöhäistä. Voihan toki olla että 80-luvun puolivälin cad-formaatit aukeavat nykyisellä ohjelmistolla - tiedän ainakin yhden tällaisen järjestelmän, missä ei ole mitään ongelmia tuossa asiassa. Kyse on tällöin yksinkertaisesta cad-formaatista, jossa ei ole tietokantoja jms.

57
Yleistä keskustelua / Vs: Lopettaako Google seurannan?
« : 06.03.21 - klo:11.42 »
Mediakasvatuksen alkeita on, että Facebook ei saa olla kenenkään uutislähde. FB on alusta loppuun propagandaa ja puolueellista vaikuttamista siellä kävijöihin.
Tämä. Aina muutenkin pitäisi olla hiukan valveutunut jos näkee uutisen lähteestä, josta ei ole ennen kuullut ja erityisesti jos se on ainoa lähde :)
Yllättävän moniin nuo kyllä vaikuttaa uppoavan.

Pönttöjä ihmisiä on aina ollut. Nykyisin vähemmän kuin ennen - tosin nykytrendit niitä saavat aikaiseksi milloin minkäkin asian ympärille. On tietysti kulttuureja, joissa iltapäivälehtiä oikeasti luetaan. Olen huomannut, että jotkut jopa uskovat niiden uutisia ja jakavat niitä muille - mielestäni liki typerintä mitä Suomessa voi uutisten kanssa tehdä.

Jos puhutaan tiukasti uutisista, niin niitä ei ole kuin yhdenkaltaisia. Sellaisia voi seurata Suomen pääkanavista ja vaikkapa brittimediasta, kuten BBC, Independent ja Guardian. Jos haluaa saada asioista hyvän kuvan, niin mielestäni 2 suomalaista mediaa ja 2 brittimediaa antavat kuvan siitä mitä tapahtui.

KOSKAAN ei ole ollut yhtä helppoa lukea oikeita uutisia kuin nyt on. YLE oli 70-luvulla selkeästi rähmällään ja Hesari joissakin asioissa vielä 90-luvulla. Voivat tietysti olla sokeita vieläkin joillekin asioille, mutta siksi tarjosinkin 4 eri mediaa peruslähtökohdaksi.

Jos puhutaan USAn uutisista, niin niitä ei ole. Kaikki ovat puolueellisia viihdeohjelmia, niistä pitää poimia vain tapahtumien faktat. Toisaalta KOSKAAN ei se ole ollut yhtä helppoa koska videot on keksitty, joista voi varmentaa mitä oikeasti sanottiin. NPR:n ohjelmat ovat kuitenkin laadukkaita, mutta en ole varma miten laajaa heidän uutistarjontansa on ... yllätys, yllätys, propagandistit yrittävät NPR:ää joka toimii julkisella rahoituksella, vaimentaa.


Jos ei puhuta uutisista vaan ajankohtaisohjelmista tai -artikkeleista

Näitä on aina löytynyt ja löytyy nyt helpommin kuin koskaan ennen. Niitä pitää osata lukea - lukutaidon osaaminen on suuresti liioiteltua. Esimerkiksi USAssa muistaakseni vain n. 13% kansasta omaa meidän oppivelvollisuuden mukaisen lukutaidon. Siis 87% kansasta ei kunnolla ymmärrä lukemaansa siten kuin meillä noin 16-vuotias kykenee ymmärtämään.

Sinänsä, eiväthän kaikki seuraa uutisia ja ajankohtaisohjelmia, vaan keksivät omiaan. Tähän löytyy mediasta kanavia valtava määrä. Vaihtoehtoisia uutisia voi kirjoittaa lähes kuka hyvänsä - se ei paljoa vaadi fiktion kirjoittajalta siten että tulos on melkoisen uskottava. Nämä uppoavat helposti edellämainittuun ryhmään, joiden lukutaito tai mikään muukaan ymmärrys ei ole hyvällä tasolla.

58
Eikö Cromebookilla voi vain vuorotella omansa ja Linuxin välillä ... jotenkin hyvin kömpelösti muistaakseni? Miksei osta suoraan rautaa Linuxiin, jos haluaa Linuxin? (Onhan tietysti Chromebookissakin Linux-käyttöjärjestelmä, mutta distro on ei-tyypillinen)

Hyvä rauta vanhenee hyvin hitaasti - minulla ei ole yhtään 10 vuotta uudempaa (tietokone)rautaa, paitsi Raspberryt ja verkkolevyt. En kylläkään ostanut näitä 10 vuotta sitten, eivätkä nämä olleet alkujaan surkeasti rakennettuja tai huonosti konfiguroituja ostoksia. Kaikki softat pyörivät näissä oikein hyvin peruskäytössä ja esim. virtualisoinnissa. En tee mitään 4K-elokuvien editointia tai pelaa vaativia tappopelejä.

Minikoneet ovat oma lukunsa - ne olivat alunperinkin suunnattuja johonkin tiettyyn asiaan eivätkä olleet tarkoitettujakaan yleiskäyttöisiksi tietokoneiksi. 10 ":n ruutu on läppärissä kymmenen vuoden jälkeenkin 10":n ruutu. Kuitenkin musan soittoon tai matkakoneeksi miniläppäri sopii oikein hyvin, koska siinä työssä pienuus ja keveys on etu tai ehdoton vaatimus ja tabletilla kirjoittaminen on kuitenkin huomattavan viheliäistä. Monet maallikot eivät ymmärrä, että Linux-miniläppäri on erittäin korkeatasoinen musansoittovehje, kun sen varustaa korkeatasoisella USB-äänikortilla, ja toimii heittämällä vielä kymmenen vuoden jälkeenkin (ei silloin mikään Windows-tyyppinen ajurisotku ole esteenä).

On tietysti totta, että vanha rauta pitää dedikoida laatunsa mukaisiin tehtäviin, mutta sama oli todellisuudessa tilanne jo uutena. Ei miltään "Excel-läppäriltä" 14-tuuman ruudulla, voi paljoa vaatia vanhanakaan.

Muistan hyvin PC-maailman erästä käännekohtaa, 486-prosessoreiden ilmestymisen aikaa (ehkä 1992). Jotkut ostivat koneensa hyvin pienellä muistilla ja 800x600 näytöllä. Isompi muisti, en muista enää mitä se tarkoitti, oli suhteellisen edullista eikä 1024x800 ruutu ollut paljoakaan kalliimpi. Nämä edellämainitut väärät ostokset vanhenivat alle kahden vuoden. Itse käytin omaa konettani kauan, mm. Windows 95:ssä ei ollut mitään ongelmia. Toissijaisena pelikoneena se palveli vielä senkin jälkeen kun sain Windows NT:tä varten uuden, hienon koneen. Tällöin edullisia, hyviä käytettyjä koneita ei ollut olemassa, mutta nyt on tilanne aivan erilainen. Monesti asiat jotka koetaan tehon puutteena, ovat vain vääriä konfigurointeja.

59
Lisäsin listaan tuon Puppy Linux Ubuntu Focal Fossa + Debian 32-bit yhteensopivan version tiedot. Tämä ei kuitenkaan vakuuta sillä tässä on edellisen Puppy-Ubuntun aikaista tekniikkaa joka ei aina toimi ja asennus ei ole triviaalia. Libre Office antaa mm. ruman virheilmoituksen 32-bit paketeista ja siitä, että niitä ei löydy.

Laitan tähän mukaan Puppy Linux Ubuntu Focal Fossa, 64-bit yhteensopivasta versiosta ruutukuvan. Libre Office asentuu siihen nätisti erittäin yksinkertaisista, aiheenmukaisista QuickPet menuista. Mutta tämähän ei siis sovi 32-bit koneisiin.

60
Lataa tästä: https://www.microsoft.com/fi-fi/software-download/windows10ISO

Jos ei ole koodia, niin ei voi aktivoida, mutta ei sillä ole juuri mitään merkitystä toimintaan.
Ähmm... En ymmärrä, mitä tarkoittaa aktivointi. Mitä voi tehdä Windowsilla, jota ei ole aktivoitu?

Aktivointi tarkoittaa, että pyydät Microsoftilta luvan käyttää hankkimaasi ohjelmaa. Se tuli jo XP:ssä. Automaattisesti tuota lupaa ei ole. Aktivoitaessa sinun pitää jotenkin osoittaa, että ohjelmasi on laillinen ja se ei ole asennettuna liian moneen paikkaan. Yksinkertaisimmillaan se sujuu syöttämällä paketista tai koneesta sarjanumeron ja painamalla nappia. Se voi myös tapahtua puhelimella soittamalla, koska edellinen tapa ei toimi kaikissa tapauksissa.

"Koneen mukana" (ei oikeasti aivan näin yksinkertaista) ostettu lisenssi aktivoituu itsestään, ollessaan esim. valmistajan Dell myöntämä lisenssi, ei siis suoraan Microsoftin myymä lisenssi. Nämä ohjelmistomediat eivät sitten asennukaan mihin vain.

Mutta niinkö on että kaikki toimii ilman aktivointia nykyään Windows 10:ssä? (en ole kokeillut viime aikoina)

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 193