Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Ganymedes

Sivuja: 1 2 3 [4] 5 6 ... 193
61
...
Monikonekäytössä on melko häiritsevää, jos jokaisessa koneessa on omat softat, niin yhden asetuksen etsimiseen menee aina kolminkertainen aika. Ei ole lainkaan sanottua, että joka ohjelmalla on oma logiikka vaikkapa kieliasujen suhteen tai siihen, miten oikolukua säädetään.

Totta. Jos on tarkoitus tehdä "keskisiistiä" muotoiltua hyvälaatuista tekstiä, niin kyllä niitä asetuksia saa hakea ... sisällysluetteloiden teosta nyt puhumattakaan.

62
Windowsia voisi ajella myös Virtualboxissa tms.
Tähän tarvitsisin käsittääkseni "irrallisen" Windowsin, ja sellaista minulla ei ole.

Tarkoitat siis sitä, että OEM-version asennus ei onnistu virtualisoinnin alla, vaikka DVD olisikin. Esim. DELLin OEM-asennus-DVD/CD tarkistaa, että kone ei ole Dell (olen joskus kokeillut VMwareen, taisi olla Windows 7 silloin).

tai

Microsoftilta voi kyllä ladata iso-imagen, josta voi asentaa mihin vain, mutta sitä ei voi aktivoida, jos ei ole Windowsin sarjanumeroa, jota ei OEM-versiossa aina ole.

Jos joku keksii tähän jonkin (laillisen) lääkkeen, niin kertokaapa. Tämä tuskin riippuu virtualisointijärjestelmästä, esim. VirtualBox tai VMware.

Tosin Windows sarjanumeroita saa ostettua netistä halvalla, olettaisin nämä laillisiksi ostoksiksi.

63
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Levytila loppui, helppiä
« : 05.03.21 - klo:18.39 »
En tekisi järjestelmää, jonka toiminta on kahden eri levyn kunnosta kiinni - siinä on yksi levy liikaa ja toinen niistä on vanha.

Asentaisin uuden järjestelmän uudelle levylle, kopioimalla oleelliset asiat vanhalta levyltä, juuri home:n alta.

Vanhaa levy käyttäisin mielikuvituksen rajoissa:
- ylimääräisenä datalevynä järjestelmässä (ei kuitenkaan systeemilevynä). Data omien tarpeiden mukaan, kuvat, videot, musiikki, virtuaalikoneet ... jms. Levyhän on nopea joten soveltuu mihin vain.
- siirtolevynä 10 euron levykelkan avulla
- ylimääräisenä backup-levynä, joko irtonaisena tai koneen sisällä. Varsinaiseksi backup-levyksi tämä on liian pieni, suhteessa 480 GB:n uuteen levyyn, joten tästä pienestä koosta tulee enemmän harmia kuin hyötyä. Backup-levyksi yleensä iso kovalevy on riittävän nopea ja koosta johtuen kätevämpi
- kokeilulevynä vaihtoehtoiseen boottaukseen, siis koneen sisällä (kun kokeilu on mielekkäintä tehdä fyysisellä koneella, eikä virtuaalisesti)

64
Noista em. tuloksista päätellen taidan sitten pitää tuon Lubuntun.  :D

Täytyy noita selaimia vielä hieman testailla. Sekin optio on, että pitää ajantasaista Firefoxia, jolla pääsee tarvittaessa pankkiin, ja sitten vaikka tuota Falkonia ihan tiedonhakuun, jossa ei vaadita sen suurempaa toiminnallisuutta.

Asensin muuten Lynxinkin. Se on yhä hengissä ja toimii! Eri asia on, miten ergonominen on tuo komentoriviltä luettu kuvaton www-sivu. :D

Eli nyt käytössä pääkoneessa Ubuntu 20.04 ja tässä miniläppärissä Lubuntu 18.04. Se hieman häiritsee, että monet ohjelmat pitää olla erilaiset eri koneissa. Esim. LibreOffice ei toimi Lubuntussa. Pitää olla joku outo Abitext, mikä kyllä vaikuttaa ihan peruskirjoitusohjelmalta.

Lisäsin vielä tuloksiin 32-bit Puppy version, 18.04 Ubuntu yhteensopivan. Sillä pääsi paljon pienempiin muistilukemiin. Toimivuudeltaan ei ollut kuitenkaan ensi kokeiluna yhtä vakuuttava kuin Focal Fossa versio. Ohjelmien lataukset ja päivitykset näyttivät olevan hankalampia, kokeellisia tai eivät aina toimineet. Pale Moon selain siihen meni kuitenkin ilman ongelmia kun latasi Get Browser-ohjelman ensin - monta muutakin selainta löytyy sen kautta.

Testasin lähinnä omasta mielenkiinnosta - varmaan Lubuntu on sinulle sopivin, siis näistä testatuista. Word-tyyppiset tekstinkäsittelyohjelmat ovat ulkoasultaan 30 vuotta vanhoja ideoita - eiköhän niillä kaikilla pärjää tekstin tuottamisessa. Ulkoasultaan hienot PDF:t - eihän niitä millään MS Officenkaan versiolla saa aikaiseksi (sisältäen esim. painolaatuisia kuvia) - kannattaa muutenkin tehdä tehokkaalla koneella.

65
Lisäsin (vanhentuneen) Debian live-version tulokset listaani. Pienellä menee sekin.

66
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Levytila loppui, helppiä
« : 05.03.21 - klo:13.16 »

Itse menisin kauppaan ja ostaisin parilla kympillä uuden 120 GB:n SSD:n

No ehkä vähän isompi ja laadukkaampi SSD kannattaa ostaa saman tien, jos kauppaan asti vaivautuu. :)

No juu, varmaan näin. Mainitsin oikeastaan vain halvimman vaihtoehdon, mutta eipä siitä megabyten hinta ole halvimmillaan. Terasetkin on ihan edullisia suhteessa.

67
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Levytila loppui, helppiä
« : 05.03.21 - klo:11.54 »
No nyt se tapahtui: ssd:llä on 30 gt rootttiosio ja nyt se on täynnä. Poistin jo var log - hakemistosta isoimmat tiedostot, mutta ei auttanut. Df näyttää edelleen 0% vapaana. Jotenkin tuntuu, että levytilaa ei millään vapaudu... Mitä foorumi nyt suosittelisi tekemään?

No on minulla 5 gt swap file juuressa kyllä myös... Voisikohan sen poistaa?

Toivottavasti joku tietävämpi osaa antaa siivousohjeita.

Itse menisin kauppaan ja ostaisin parilla kympillä uuden 120 GB:n SSD:n, en partitioisi uutta levyä ja tekisin uuden asennuksen. Vanhan levyn saa ulkoiseksi levyksi 10 euron Verbatim levykelkalla, tai johonkin muuhun käyttöön.

68
Tein vielä toisen testin

Lubuntu 18.04 (Samsung NC-10, 1 GB, 32-bit).

- pelkkä käyttis 150 MB
+ Falkon-selain 243MB
+ mtv3  -> "vanhentunut selain" :)
+ mtv/uutiset 289 MB

Pienellä menee ja FF:n pudottaminen pois sai aikaan sen minkä kuvittelinkin.

Ilmeisesti tuo minun testaamani Puppy Linux 64-bit Focal Fossa versiona onkin suhteellisesti ottaen aika paljon muistia vaativa versio. Ei sitä ehkä 1 GB:n koneeseen kannata asentaa ... no, ei se menisikään koska 32-bit on vaatimus. 18.04 Focal Fossa 32-bit olisi ehkä kiinnostava johonkin käyttöön, jos pitää saada Ubuntu ohjelmia peliin mukaan.

Mielenkiintoista.

69
Kiitos ja uskon, että niin on. Ymmärsin kyllä itsekin, että viesti on huijausta, mutta monelle, varsinkin minun ikäiselleni, se voi olla vakava paikka. Ilmeisesti, kuten sanoit, se ei kiinnosta poliisia. Silti tuli mieleen, että te jotka olette atk-taitajia, voisitte olla atk-robinhoodeja ja pistää tuommoiset kiristäjät liriin, ettei vanhat herrat ja rouvat saa sydäreitä.

Merkitsen ratkaistuksi.

Itsellä ei ole mitään erityisiä taitoja tässä asiassa, mutta liriin laittaminen ilman poliisivaltuuksia ei varmaankaan onnistu. Kyseessä on usein jo ammattirikollisuus, jossa on mukana vähintäin alkeelliset tiedot, mahdollisesti jopa huipputiedot tällaisten rikosten tekemisessä.

Jos ajatellaan tällaisen tapauksen kulkua, niin se voisi olla:

- joku järjestö A on tunkeutunut jonkin kauppapaikan tai foorumin sivustoille ja onkinut sieltä talteen salasanoja sähköpostiosoitteineen. Näitähän on ollut julkisuudessa aika usein.
- nämä on myyty muille rikollisjärjestöille, joista yksi on C
- joku järjestö B on käyttänyt esim. vanhojen XP ja Win7 koneiden haavoittuvuuksia ja kaapannut käyttöönsä 10 000 konetta. Eli siis 10 miljoonasta kokeillusta 10 000 konetta on tärpännyt.
- näiden koneiden käyttöoikeudet on myyty tälle muulle rikollisjärjestölle C
- rikollisjärjestöllä C on siis koneet, sähköpostit ja eräät salasanat, jolla voi tehdä massiivisia postituksia "We have your password "abc123" and browser history."

Aika harva ehkä ymmärtää heti edellistä tapauksen kulkua ja sitä, että "jollakin" salasanalla ja sähköpostiosoitteella ei ole vielä mitään tekemistä sen kanssa että omalle koneelle olisi tunkeuduttu, pankkiyhteydestä puhumattakaan. Jolloin kiristysviesti on jossain määrin uskottava monen mielestä.

Bitcoinin jäljittäminen on hankalaa ja ilman valtuuksia mahdotonta. Kuten edellisestä tapauksen kulusta kävi ilmi, myös tekijöiden jäljittäminen on hyvin työlästä tai mahdotonta. Tämä oli tietysti vain yksi mahdollinen tapauksen kulku, jossa käyttäjä ei itse ole tehnyt edes mitään virhettä.

70
Johtuuko tuo selaimen lataushitaus muistin määrästä vai jostain prosessorin väylistä tms. pullonkauloista, johon ei voi oikeastaan muistin määrällä tai nopeudella vaikuttaa?

Ilmeisesti jos keskusmuistista on käytössä alle 50%, ei SDD-kovo tuo suurtakaan apua muuta kuin ehkä ohjelmien käynnistämisen nopeuteen.

Johtuu varmastikin prosessorista, emosta ja muistin nopeudesta. Nopeampi muisti voi auttaa (sikäli kuin väylä sellaisia tukee ja sikäli kuin päivityksesi muistit ovat nopeampia), mutta muuten tilanne on mikä on. Vaihtamalla Firefoxin johonkin muuhun, kone varmaankin piristyy.

Pienellä muistilla menee koneesi. Sitä vähemmän se muistin hitaus vaikuttaa, mitä vähemmän muistia tarvitaan. Suhteelliset erothan ovat testini mukaan valtavia (tällä alueella 1-2 GB). Muistin määrä ei vaikuta mitään, jos sitä on riittävästi, kuten sinun edellä esitetyssä tilanteessasi on.

Nyt kun sinulla jo on tehtynä kaikki, ja vastauksena kysymykseesi, SSD-auttaisi vain ohjelmien latauksiin, koneen käynnistykseen, ohjelmien käynnistykseen, selaimen cachen lukemiseen koska eihän kaikkea WEB-sivulla lueta Internetistä, vaan omasta cachestä. Eli selaimen käynnistäminen tutulla sivulla, tulee aika suurelta osin cachestä, jos sivustolla kaikki ei ole muuttunut (mtv3:n uutissivuilla voi olla kyllä päivittäin paljon muutoksia).

Jos selaimen vaihtamisen jälkeen joku edellä mainituista tahmaa, niin sitten SSD:n käyttöönottoa kannattaa harkita. Muuten mielestäni ei, jos kaikki jo on asennettu ja toimii tahmaamatta. Uudelleenasennuksessa SSD kannattaa mielestäni aina ottaa käyttöön - sen avullahan voi kokeilla vaihtoehtoja ... mutta nyt sinulla on jo hyvä tilanne, jos siltä tuntuu.

Eräs ajatus tähän liittyen on se, että parannustoimenpiteet vaikuttavat eri asioihin. Silloin kun liikutaan kuilun partaalla on kuitenkin yksi asia, joka vaikuttaa kaikkeen: prosessoriteho. Sille ei kuitenkaan valitettavasti (yleensä) voi mitään ... ennen niitä vaihdeltiin tehokkaampiin.

71
Aika moni on tässä keskustelussa ja muuallakin esittänyt, että oikealla käyttöjärjestelmä-selain-yhdistelmällä voi web-surffailua ja muuta peruskäyttöä harrastaa koneella jonka resurssit ovat pienet. Tämähän oli otsikon kysymyskin.

Oheisena eräs testitulos. Se ei vastaa suoraan kysymykseen eikä sisällä kaikkia oleellisia vertailutietoja eksaktilla tavalla. CPU-käyttöä ei ole arvioitu täsmällisesti, mutta käytännössä koneet, jotka vievät paljon muistia, olivat myös tuntuvasti hitaita.

Mutta tästä voi kyllä päätellä aika paljon. Lopulta kannattaa varmistaa tulokset todellisessa ympäristössä, joka on helppoa tehdä irtolevyillä ja tilapäisillä asennuksilla. Vanhan koneen  levy kannattaa vaihtaa uudelleenasennuksen yhteydessä joka tapauksessa muutenkin.

Tässä puhutaan koneesta jossa on 1-2 GB keskusmuistia, mieluiten tuo 2 GB.


YHTEENVETO:

Testi tehtiin MTV3:n web-sivulla, joka on perinteisesti hyvin raskas. Käyttöjärjestelmät olivat kaikki 64-bittisiä - oletettavasti 32-bittiset pärjäävät hieman pienemmillä resursseilla, jos 32-bit-versio on kyseisessä tapauksessa saatavana. Käytetty resoluutio oli lähellä 10" koneen maksimiresoluutiota.

Varsinaisesti kelvottomia vaihtoehtoja olivat: Garuda 20.04 (multimedia, kde-versio), Win10 2004. Jälkimmäinen on satunnaiseen käyttöön täysin kelvoton muutenkin, koska sen käyttöaste jää hyvin  alhaiseksi (johtuen jatkuvista päivityksistä jolloin hidas kone on jumissa, niihin liittyvistä boot-tarpeista jotka ovat kokonaisuutena erittäin hitaita ja keskitetyn päivitysjärjestelmän puutteesta (päinvastoin kuin Linuxit)). Käyttöaste on siis hyötykäytön ja koneen auki pitämisen suhde. Kuilun partaalla olivat: Ubuntu 20.04 ja Windows 7.

Kubuntu vei yllättävän vähän resursseja eikä Ubuntu 16.04:kään ollut huono.

Puppy Linux Focal Fossa versio, oli omaa luokkaansa. Se oli myös huomattavan nopea  verrattuna kaikkiin muihin. Se oli ainoa, joka voisi toimia 1 GB:n muistillakin. Käytetty Puppy-versio ei varmaan ollut kaikkein pieniruokaisin versio Puppystä - Puppy ei kaipaa kylkeensä mitään Focal Fossaa pienimuotoisessa käytössä, mutta erillisellä testillä varmistettiin esim. Ubuntun GIMPin toimivuus (se oli asennettunakin testeissä, tämä tarkoittaa kohtalaisen suurta Ubuntuun liittyvien riippuvuuksien asentamista. Se vaikutusta ei ole erikseen mitattu, mutta oletettavasti ei vaikuta kovin paljoa).

Tulosten soveltamisessa kannattaa muistaa se, että jos kone menee swapin puolelle, on  vanhan pienen ensiasennus kovalevyn käyttö yksinkertaisesti suuri virhe. Ne ovat erittäin huonoja erikseen jokaisen määreen hitauden mukaisesti (vanha, pieni, ensiasennus, kovalevy). Näitä olen mittaillut joskus aikoinaan.

Oletettavasti tässä ketjussa esitetyt muut kevyet vaihtoehdot olisivat myös hyviä vaihtoehtoja vanhalle pikkukoneelle.

Firefox vei paljon muistia siihen nähden mitä varsinainen WEB-sivu vei, joten sitä ei ainakaan kannata käyttää. Kyse saattaa siis olla enemmän selaimesta kuin web-sivusta kun muistin kulutusta arvioidaan.

Yhteenvedon yhteenvetona: Vanhan koneen käyttökelpoisuus on eniten kiinni käyttöjärjestelmästä ja selaimesta, ei niinkään itse WEB-sivusta. Varsinaisessa selailussa ja sen nopeudessa paremmuusjärjestys oli hyvin yhteneväinen muistin kulutuksen kanssa: Puppy oli hyvin nopea ja Win10 hyvin hidas - muut siltä väliltä. Nopeutta tai CPU-kulutusta ei kuitenkaan tällä testillä ollut mahdollista mitata. Oletettavasti muut kevytversiot antavat myös hyviä tuloksia - Puppy oli näistä ainoa versio, jonka idea on olla kevyt (mutta oli toisaalta Ubuntu 20.04 yhteensopiva versio).

*****

KONEET:

(puhdas asennus tarkoittaa vast'ikään tehtyä uutta asennusta ilman massiivista ohjelmistojen muuta latailua)


Puppy Linux Focal Fossa 20.04, 64-bittiset
- puhdas asennus, virtuaalikone
- Pale Moon selain (oletusselain)

tulos: alkutila: 530 MB, mtv3: 770 MB


Kubuntu 20.04.2
- melko puhdas, uudehko asennus, fyysinen kone
- Firefox
- alkutila: 0.7 GB, tyhjä FF: 1.0 GB, mtv3: 1.2 GB


Ubuntu 16.04
- puhdas asennus, virtuaalikone
- Firefox
- alkutila: 1.0 GB, tyhjä FF: 1.1 GB, mtv3: 1.3 GB


Ubuntu 20.04
- puhdas asennus, virtuaalikone
- Firefox
- alkutila: 1.6 GB, mtv3: 1.8 GB


Windows 7
- tämä ei ole tuen puuttuessa käyttökelpoinen vaihtoehto
- vanha asennus, mutta siivottu, virtuaalikone
- Chrome (Firefoxia ei katsottu järkeväksi asentaa tätä varten)
- alkutila: 1.3 GB, tyhjä Chrome: 1.6 GB, mtv3: 1.9 GB


Garuda 20.04, multimedia-KDE versio
- puhdas asennus, virtuaalikone
- Firefox
- tyhjä FF: 2.1 GB, mtv3: 2.2 GB


Windows 10, 2004
- puhdas asennus, virtuaalikone
- Edge selain
- alkutila: 1.6 GB, tyhjä Edge: 1.9 GB, mtv3: 2.2 GB

******

LISÄYS (mittaus eri päivänä, eri WEB-sisältö):

Debian 85 live, Hamradio, 64-bit, MATE

- ei ole enää tuettu versio
- puhdas asennus, virtuaalikone
- Firefox
- alkutila: 275 MB, tyhjä FF: 450 MB, mtv3: 535 MB

TOINEN LISÄYS (taas eri WEB-sisältö):

Puppy Linux Bionix Beaver - versio, 32-bit
- puhdas asennus, virtuaalikone
- Pale Moon (PM)
- alkutila: 86 MB, aloitussivu PM: 220 MB, mtv3: 430 MB

(Erilaiset ohjelmien lataukset kuin Focal Fossa -versiossa. Oletusselain "Light" oli vanhentunut, päivitystapa aika erikoinen ja ei yritetty)


KOLMAS LISÄYS:

Puppy Linux Focal Fossa + Debian versio, 32-bit (jotenkin epävirallinen julkaisu)

- puhdas asennus, virtuaalikone
- Pale Moon (PM)
- alkutila 145 MB, aloitussivu PM: 320 MB, mtv3: 400 MB

Vaikka tämä on 20.04 yhteensopiva, latausjutut olivat edellisen Puppy-Ubuntun aikaisia eivätkä vakuuttaneet eivätkä kaikki toimineet.

72
OK, hyviä tarkennuksia! Oheisessa lisäkeskustelua.


Superraskaita sivuja ei ole määritelty - mitä ne ovat? Eikö mtv3 riitä? Puppu Linux pyörittää kyllä näitä paremmin kuin mikään tavanomainen Linux. Mainittu nettiselain on tietenkin hyvin kevyt.

Pale Moonia voi kokeilla myös Lubuntussa.
Asentuu kätevästi deb-paketista: https://software.opensuse.org/download.html?project=home:stevenpusser&package=palemoon

Muistinkulutus on ehkä 70 % Firefoxista ja nopeus samaa luokkaa (tai todennäköisesti hitaampi moniydinprosessoreilla vanhan selainmoottorin vuoksi), joten mitään superkevyttä käyttökokemusta ei voi odottaa, mutta onhan tuokin jotain.

Superraskaita sivuja ei ole vieläkään määritelty. Antakaa esimerkkejä.

Tuolla edellä juuri totesin, että kahdella nettisivulla kulutus oli 1 GB:n paikkeilla. Tämä on siis juuri kuilun partaalla. 700 MB ja 1100 MB on aivan eri asia jos koneessa on 1 GB. Jos kone menee swapin puolelle, niin SSD-levy on tällöin ensisijainen parannuskohde - tämän totesin jo PALJON aiemmin. EEE PC:ssä oli SSD-levy jo uutena, varmaan nykymittapuun mukaan hidas.

Testasin 2 GB:n muistilla. Pale Moonin ja Chromiumin välillä oli ehkä esimerkkitapauksessani 100 MB:n ero ensin mainitun hyväksi. Firefoxia en kokeillut. Pitäisi testata todellisella työnkululla, koska muistinkulutus kasvaa surfatessa ja muistin kulutuksen kasvu riippuu siitäkin miten tehokkaasti selain käyttää muistia, miten nopeasti muistia vapautuu ja miten nopeasti swap-toimii, jos sitä tarvitaan.

CPU rohmuhan on hyvin yksinkertaisesti Adobe Flash - sen kun pudottaa pois, niin suorituskykyvaatimukset todennäköisesti ovat vain paha muisto.
Lainaus
Flashia ei enää ole missään selaimessa, eikä sitä enää käytetä nykyisillä sivustoilla. Tuki päättyi lopullisesti vuoden vaihteessa.

Mikä saa uskomaan, että mainitut dokumentoimattomat testit on tehty juuri tänä vuonna. Miten muka nämä kaikki "superraskaat sivustot" on päivitetty juuri nyt? Esimerkkejä sivuista, tämä ei vakuuta minua yhtään. Olen tehnyt matkan varrella monenlaisia suorituskykytestejä ja hyvin usein suorituskyvyn ongelma on ihan muualla kuin mistä se puusta katsottuna näyttää.

Tämä vaikuttaa mallitapauksesta sille, että oikeasti tarkoitetaan jotakin muuta kuin mitä on kirjoitettu. En lähde spekuloimaan sitä, mitä on oikeasti testattu ja milloin, mutta kaikki ei nyt ole kohdallaan.

2 GB on oikeasti aika paljon käyttikselle, joka ei ole suunniteltu rohmuamaan muistia.
Lainaus
Tavallisessa nettiselailussa 2 GB on aikalailla minimi riippumatta käyttöjärjestelmästä. Toki eri asia, jos tyydyttäisiin Wikipedian lukemiseen NetSurfin tapaisella kevytselaimella.

Nythän Snufkinin koneessa taisi olla vain 1 GB rammia.

2 GB:n kampa oli jo tilattu. Tämän otin huomioon vastauksissani. Vastaan siihen mitä on kirjoitettu.

Mainitsin tuon pankkiasioinnin siksi, että roottina ajettavaa Puppy Linuxia ei voi esittää ns. "turvallisena ratkaisuna", jos pankkiasiointia oikeasti tekee.
Lainaus
Roottina ajamisella ei ole oikeastaan merkitystä pankkiasioinnin kannalta. Jos selaimessa tai vaikka sähköpostiohjelmassa on tietoturva-aukko, jonka kautta koneelle tipahtaa Linuxissa toimiva troijalainen tai keyloggeri, on ihan sama, millä tunnuksella näitä sovelluksia ajetaan.

Aivan erilaisia näkökantoja esitettiin tällä palstalla kun pari kuukautta sitten mainitsin Puppy Linuxin. Tämä vaatisi hieman seikkaperäisempää keskustelua KAIKISTA turvallisuusnäkökohdista, joita roottina ajamiseen liittyy. Jos tuo kirjoittamasi on loppupäätelmä - niin oikein hyvä, sitten päivitän EEE PC:n Puppyyn ja käytän sitä.

Jossakin on nyt virhe - mielestäni tällaista virhettä ei pidä jättää tälle palstalle. Joko siinä on turvariski tai ei ole - en nyt tarkoita kaikkia turvariskejä, kuten esim. läppärin varastaminen jms, vaan ihan käyttöön liittyviä.

Yksi turvariski Puppy Linuxista joka tapauksessa puuttuu: huono salasana. Puppyn ajamisessa ei tarvita mitään salasanaa ... heheh, very funny  ;)

Sinänsä 1 GB:n Asus EE PC oli yhdelle porukalle kuulemma oikein hyvä matkakone, koska hotellien koneisiin ei voinut ollenkaan luottaa, ja se on hyvin pieni. Siinä oli silloin Ubuntu 12.04 LTS. Siinä ei kuitenkaan ole kovalevyä vaan SSD-levy, joka saattoi olla se miksi tuli kommentti "oikein hyvä". Oletan, että konetta käytettiin WEB-surffailuun, kauppapaikoilla vierailuun ja sähköposteihin hyvin intensiivisesti. Se ei koneena siis ole yhtään parempi kuin Samsung.
Lainaus
Niin, ehkä tuolla raudalla jotenkin pärjäsi vielä viisi vuotta sitten, mutta sen jälkeen nettisivut (ja osittain selaimetkin) ovat ehtineet muuttua selvästi raskaammiksi.

Eihän tuo versio tarkoita samaa kuin käyttöhetki. Käytöstä on ehkä 3 vuotta.

Mihin perustuu ajatus, että tässä mainitut superraskaat sivut ovat muuttuneet raskaammiksi? Juurihan oli puhe, että monilla sivuilla, ei välttämättä kaikilla, on luovuttu, varmaan vaiheittain, Flashin käytöstä, joka vei sikamaisesti resursseja ja joka oli ainoa varsinainen CPU-syöppö? Edellä raportoitiin juuri ongelmasta 100%.n CPU:n kulutuksessa (Firefoxilla) ei ollenkaan RAMin kulutuksesta. Joten ainoa toistaiseksi raportoitu ongelma, joka jää jäljelle on RAM, joka ei siis ole ongelma kun käytetään miten esitin (SSD-levy, 2 GB tilauksessa, kevyempi käyttöjärjestelmä ja selain). Jos puhutaan sekalaisista sivuista, niin WordPressin markkinaosuus on kasvanut kasvamistaan, joka mielestäni on johtanut paljon järkevämpiin sivuihin. Jos puhutaan esim. mtv3:n sivuista, jotka olivat malliesimerkki raskaista sivuista, en usko että ne ovat muuttuneet raskaammiksi vaan päinvastoin - pahimmat älyttömyydet on karsittu tällaisilta valtasivustoilta.

Joten jälleen kerran, antakaa relevantti esimerkki. En kysy tätä todistaakseni olevani oikeassa, vaan siksi, että haluan tietää mihin 1 GB:n EEE PC oikeasti pystyy - en pysty yleistämään testitulosta, mutta Atom prosessori on kummassakin tapauksessa.

Mutta jos kyseessä on oikeasti vaikkapa korkeatasoisten videoiden katselu tai WEB-pelaaminen, niin unohdetaan koko juttu. Olen vastannut siihen mitä on kysytty, en muuhun.

73
3.
Pankkiyhteydet eivät ole mitään "satunnaista surffailua". Tämä on aivan game changer tässä keskustelussa.

Minä olen täysin väärä ihminen vänkäämään tästä asiasta. Tarvitsen vain pienen matkakoneen ja kysyn sen tekemiseen apuja, josko onnistuisi tuosta vanhasta miniläppäristä. Verkkopankkiasiointi kuuluu noihin satunnaisiin surffailuihin, koska pankkiasioitakin pitää matkoilta hoitaa. Toki nykyään noita voi hoitaa varsin hyvin myös kännykällä, mikä voi yhä muuttaa kokonaisuutta.

Silloin kun arvioidaan koneen suorituskykyä, pitää tietää tarkasti mitä on tekemässä. Oikeastaan Youtube-videoidenkaan katselu ei ole satunnaista surffailua , vaan se on videoiden katselua.

Mainitsin tuon pankkiasioinnin siksi, että roottina ajettavaa Puppy Linuxia ei voi esittää ns. "turvallisena ratkaisuna", jos pankkiasiointia oikeasti tekee.

Jos haluaa tehdä vanhasta koneesta dedikoidun koneen johonkin tiettyyn käyttötarkoitukseen, se kyllä onnistuu, mutta silloin pitää tietää mikä tuo tietty käyttötarkoitus on - sinänsä hyvin yksinkertaista.

Jos käyttötarkoitukset ovat kuitenkin monenlaisia ja huonosti tiedossa etukäteen ja jos muita vaihtoehtoja ei ole tarjolla, mikä hyvin voi olla tilanne matkalla, pitää hankkia paljon parempi, lue kalliimpi, laite. Tämäkin on hyvin yksinkertaista logiikkaa eikä vaadi mitään vänkäämistä.

Sinänsä 1 GB:n Asus EE PC oli yhdelle porukalle kuulemma oikein hyvä matkakone, koska hotellien koneisiin ei voinut ollenkaan luottaa, ja se on hyvin pieni. Siinä oli silloin Ubuntu 12.04 LTS. Siinä ei kuitenkaan ole kovalevyä vaan SSD-levy, joka saattoi olla se miksi tuli kommentti "oikein hyvä". Oletan, että konetta käytettiin WEB-surffailuun, kauppapaikoilla vierailuun ja sähköposteihin hyvin intensiivisesti. Se ei koneena siis ole yhtään parempi kuin Samsung.

74
En usko, että ongelmani ratkeaa tuolla. Sen ydinhän on nuo superraskaat nettisivut, jotka sitten vaativat superraskaan selaimen ja paljon tehoa/muistia. Tuohon kirjoituskonekäyttöön NC-10 riittää varsin mainiosti, mutta ongelmana ovat nuo selaimet. Jotta matkalla ei tarvitsis raahata erikseen tablettia, niin tähän NC-10:iin pitäisi saada niin uusi selain, että toimii mm. pankkiyhteyksissä. 10" näytöllä ei ole mielekästä tehdä mitään vähäistä suurempaa kuvankäsittelyä, joten sitä puolta ei tarvitse juuri harkita.

Eli taitaa homma kääntyä niin, että teen tuosta koneesta Linux-harjoittelukoneen ja hankin joku päivä hieman tehokkaamman pikkuläppärin, jossa uusi Ubuntu 20.04 suostuu kunnialla pyörimään.

OK, en tiedä mitä tuo esimerkkini ratkaisee - viittaan tässä roottina ajamiseen, mutta kaikki ei ole aivan kohdallaan tässä keskustelussa:

1.
Superraskaita sivuja ei ole määritelty - mitä ne ovat? Eikö mtv3 riitä? Puppu Linux pyörittää kyllä näitä paremmin kuin mikään tavanomainen Linux. Mainittu nettiselain on tietenkin hyvin kevyt. En tiedä, mitkä ovat "uudet sivut", jotka eivät Puppy Linuxissa toimisi - hyvin kyseenalaista että sellaisia löytyisi "satunnaisessa surffailussa".

Ei ole mitenkään itsestään selvää, etteivätkö superraskaat sivut toimisi aivan asiallisesti jollakin selaimella, joka on suunniteltu näyttämään asioita yksinkertaistetulla tavalla tai edes muistia säästävällä tavalla. CPU rohmuhan on hyvin yksinkertaisesti Adobe Flash - sen kun pudottaa pois, niin suorituskykyvaatimukset todennäköisesti ovat vain paha muisto.

Anna todellinen esimerkki sivuista ja ajoista niin voin testata Asus EE PC:llä jossa on 1 GB muistia ... siis ihan mielenkiinnosta ... oletan, että sinä et varsinaisesti tee tuolla tiedolla enää mitään.

2 GB on oikeasti aika paljon käyttikselle, joka ei ole suunniteltu rohmuamaan muistia.


2.
Varsinaiseen kirjoitustyöhön mielestäni tuo pikkuläppäri ei sovellu ollenkaan, johtuen näppäimistöstä. Riippuu tietysti siitä miten kirjoittaa - itse en kirjoita millään muulla kuin kunnollisella näppäimistöllä. Isojenkin läppäreiden näppäimistöt ovat mielestäni yleensä surkeita, kokemus kuitenkin lähinnä vain Delleistä.


3.
Pankkiyhteydet eivät ole mitään "satunnaista surffailua". Tämä on aivan game changer tässä keskustelussa.


4.
GIMP oli vain esimerkki hieman mutkikkaammasta ohjelmistosta ja sen yhteensopivuudesta Puppy Linuxiin. Siis tässä puhutaan ERI Linuxista, joka tulee MUITA Linux-järjestelmiä suoraan, riippuen sen jakelusta. Tämä käy selville kuvasta minkä lähetin. Tämä ei ole aivan tavanomaista edes Linux-maailmassa.

75
Se, että jos kone ei muuten ole käyttökelpoinen, niin onhan jossakin määrin yksi *buntu vaihtoehto vielä olemassa. Focal Fossa Puppy Linux. Laitoin tähän kuvan liitteeksi - päinvastoin kuin kuvasta voisi päätellä, Focal Fossastakin on 32-bit versio olemassa. Näillä kaikilla on oma keskustelupalstansa, josta selviävät yksityiskohdat.

Tämä ei kuitenkaan ole sama asia kuin Linux yleensä - tätä ajetaan aina rootilla, joten tämä ei ole tietoturvan osalta aivan samassa kategoriassa. Toisaalta kerroit vain tarvitsevasi tästä "kirjoittamiseen ja satunnaiseen surffailuun", joten onko väliä tällaisella erolla?

Tämä on siis erittäin nopea Linux joka tulee toimeen pienillä resursseilla. Esimerkiksi asennus (vanhalla työasemalla, kovalevylle VMwaren läpi) tapahtui niin salamannopeasti, että luulin että mitään ei tapahtunutkaan. Asennusmedian koko on alle 500 MB. Oletusselain on Pale Moon. Minulla on 64-bit versio, joka vie enemmän muistia, mutta kun Ylen ja MTV3:n sivut ovat auki samaan aikaan, niin muistia kuluu n. 1 GB.

Puppy Linuxilla olen joskus tehnyt isohkon projektinkin, mutta silti tämä jaksaa hämmästyttää monipuolisuudellaan. Tämä ei ole kuitenkaan aivan vasta-alkajan versio, koska:

- varsinaisesti tämä on LIVE-versio ja sellaisena erittäin nopea, mutta asennusohjelma osaa kaikkea muutakin. Puhun nyt kovalevyasennuksesta
- Gparted pitää hallita
- näyttää kovalevyversiokin olevan Session pohjainen talletukseltaan. Aika merkillistä, olikohan näin ennen? Pitää ymmärtää mitä tämä tarkoittaa (=kaikkien käyttökertojen muutokset talletetaan jokainen erikseen ja niihin voi palata ja uudemmat hylätä. Yksittäiset tiedostot voi näistä sessioneista myös poimia erikseen)

Tässä joitakin havaintoja jotka saivat pään pyörälle:

- Puppyssa on PALJON ohjelmia vakiona. Nyt niitä, ja vaihtoehtoisia käyttötapoja on lisätty entuudestaan. Tässä versiossa siihen saa myös Ubuntun ohjelmat
- kokeilin GIMP-asennusta ja kyllähän se asentui - nuuski itse riippuvuudet ja asensi kaiken ja näyttäisi toimivan
- tein Puppy Linux kovalevyasennuksen pariin kertaan kun en ensin uskonut, että se asensi mitään, niin nopea se oli. Koneen koko on alle 900 MB (Ubuntu asennukset sitten kasvattavat tätä, koska kaikkia riippuvuuksia ei ole oletuksena asennettu)
- Puppyssa on myös omat ohjelmansa, eikä näitä *buntu-ohjelmia välttämättä tarvita. Laitoin kuvan Puppyn omasta latausvalikosta, mukana Internet-selaimet

Kuten tuosta Puppy Linuxin omasta ohjelmalatausvalikosta voi päätellä, on Puppy sinänsä helppokäyttöinen ("aika paljon" parempi ohjelmavalikko kuin Ubuntu Softwaressa?), mutta varsin erilainen ja hengästyttävän monipuolinen.

76
Kysyn vielä, onko mahdollista, että Ubuntu näyttäisi ohjelmat ikkunoilla yhdellä ruudulla kuten Kubuntussa, kun vien kursorin vasempaan kulmaan? Siitä näke helposti ohjelmat ja klikkaamalla ohjelmaa siirtyy sen työpöydälle?
Mutta kuten kirjoitin aikaisemmin, näinkin tämä toimii.

Kiitokset Kubuntu vinkistä  :)  Enpä ollut tuota huomannutkaan.

Ubuntussa tämän saa nopeiten painamalla Windows-näppäintä, mutta ei se kyllä mitään tekstiä anna ikkunoiden tilasta ja ohjelmien nimistä kuten Kubuntu. Saman saa aikaan myös painamalla Activities/Toiminnat valintaa ruudulta.

Kubuntu näyttää kaikkien työtilojen kaikki ikkunat näköjään. En muista mitä Ubuntu/Gnome teki.

77
Eikös tuosta jo ollut puhe toisessa ketjussa? 10 vuotta vanhassa läppärissä on tautisen hitaat kovalevyt. Olen vastaavia ensiasennuslevyjä (huippu-DELLeissä, listahinta 4000 euroa ja silleen) vaihtanut nopeampiin jo kovalevyaikakaudella.

Onko muisti tapissa? Jollei ole, niin onko CPU tapissa? Jollei kumpikaan, niin kyse on vain levystä ja sen väylästä. Toki ohjelman vaihdolla on oma vaikutuksensa.

Avasin oman ketjun tälle softa-asialle. En tiedä ihan tarkkaan mikä on palstan politiikka asian suhteen.

Muistista menee noin puolet, kun on Firefoxissa pari välilehteä auki. CPU heiluu koko ajan siellä 100% tuntumassa.

Levy nopeuttaa ehkä kaikkea muuta, mutta toinen selain voi paremminkin auttaa juuri tuossa tilanteessa. Sivustojen raskaudellehan ei lähtökohtaisesti voi mitään.

78
Eikös tuosta jo ollut puhe toisessa ketjussa? 10 vuotta vanhassa läppärissä on tautisen hitaat kovalevyt. Olen vastaavia ensiasennuslevyjä (huippu-DELLeissä, listahinta 4000 euroa ja silleen) vaihtanut nopeampiin jo kovalevyaikakaudella.

Onko muisti tapissa? Jollei ole, niin onko CPU tapissa? Jollei kumpikaan, niin kyse on vain levystä ja sen väylästä. Toki ohjelman vaihdolla on oma vaikutuksensa.

Jos muisti on tapissa, niin kyse on muistin määrästä JA levyn nopeudesta. Jos muistia on maksimimäärä, niin nopeutta saa vain nopealla levyllä (tai eri ohjelmilla).

Joutilaat prosessit eivät kuluta CPUta eivätkä muistia - käytännössä. Jos ne pitää käynnistyksen yhteydessä saada swappiin, niin kyse on levyn nopeudesta.

79
Eikös tuo ole lähinnä kiinni omasta liittymästä? Kestääkö kuidulla edes kahta tuntia, siis kaksi päivitystä?

80
Koneesi sitten tilttaa seuraavaan Feature Upgradeen joka dublikoi Windows hakemiston. Tai mitä se nyt sitten päättääkin tehdä? Kannattaa varautua. Liian pieni C on perisynti Win 10:ssä.

Sivuja: 1 2 3 [4] 5 6 ... 193