Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Ganymedes

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 193
21
Esimerkiksi Kubuntu/disks-yhdistelmän jäljiltä sisäinen levy mountataan GUIDilla, joka ei tietenkään koskaan voi olla sama toisella levyllä, joten esimerkiksi levynvaihto ei voi koskaan toimia, jos siihen ei ole varauduttu juuri VirtualBoxia varten.

Tarkoitatko sellaista tapausta, että virtualisoituun järjestelmään on liitetty fyysinen levyosio, joka sitten vaihtuu virtuaalikonetta siirrettäessä joksikin toiseksi ja vaatii muutoksen virtualisoidun järjestelmän fstabiin? En oikein ymmärrä, miten mikään hypervisor hoitaisi tällaisen tapauksen muita paremmin, koska ne eivät muunna virtuaalikoneeseen liitetyn raakaosion tunnisteita lennossa vaan tarjoavat osion sellaisenaan.

Jos taas virtuaalikone käyttää fyysisten osioiden sijaan levykuvaa, osioiden tunnisteet eivät muutu levykuvan sisällä levykuvaa siirrettäessä. Edes levykuvan tallennusmuodon muuttaminen ei vaikuta asiaan.

Kiitokset neuvoista, mutta tilanne vaikuttaa kuitenkin samalta kuin ennenkin. En oikeastaan kysy itselleni, koska tiedän tämän asian ja voin hoitaa asian, mutta jos joskus pitää neuvoa muita.

Ymmärsin vastauksestasi, että siirto pitää tehdä etukäteen. Jälkikäteen voi vain operoida uuden koneen kautta - mikä sinänsä toimii, mutta onhan se aika syvältä. Minulla on arkistossa paljon koneita, joiden alkuperäisestä sijainnista ei ole hajuakaan.

Tuossa Kubuntu-tapauksessa tarkoitin oikeastaan (käytännössä) samaa tilannetta joka on aina kun sijainti muuttuu. Esimerkiksi, jos päätän olla käyttämättä levyä A, joka mountattiin GUIDlla tai vaikkapa nimellä "levyA". Sen sijaan ostan kaupasta uuden levyn, jolle annan nimen levyB, jolla sitten on eri GUID ja kopioin/siirrän kaikki koneet tälle uudelle levylle. Tarkoitin Kubuntun tapauksessa sitä, että jos ei manuaalisesti ronki fstabia, niin uutta levyjä ei saa koskaan samalle nimelle, esimerkiksi levyA. Jos vanhaa levyä ei oltu koskaan ronkittu nimelle vaan mountti annettiin tapahtua GUIDilla. Siis VirtualBoxin käytön aikajana on ajateltu väärin, koska ei pitäisi ajatella että menneisyyttä voi muuttaa.

VMwaressa ei tapahdu yhtään mitään uutta. Browserilla valitaan levyltä B tai uudelta GUID:lta hakemisto ja virtuaalikone ja aletaan sitä käyttämään.

Tästä käy ilmi myös VirtualBoxin systeemisuunnitteluvirhe - on tehty absoluuttinen levyn osoitteen haku. Tämä vastaa virheenä DOSin perusmuisti/ylämuistihässäkkää, Windows C:/D: jne drive-ajattelua ja MicroStationin absoluuttista 32-bit kuutioajattelua jonka sisällä kaikki tapahtuu. Näistä ei pääse eroon, muutoin kuin häsläyksen kautta - uudemmissa järjestelmissä näitä virheitä ei ole enää (välttämättä) tehty.

Viittasit fyysisiin levyihin virtualisointijärjestelmässä, mutta sitä en tarkoittanut - niiden käytöstä VMwaressa varoitetaan eikä se myöskään toiminut ollenkaan kun yritin sitä käyttää. Yritin ennen SSD-aikakautta pumpata lisää nopeutta, mutta ei se toiminut. Nyt sillä ei enää ole väliäkään, ainakaan normivaativassa käytössä.

22

https://www.howtogeek.com/244678/you-dont-need-a-product-key-to-install-and-use-windows-10/ kertoo että ainoa ero aktivoidun ja aktivoimattoman Win10:n välillä on se että Windows alkaa nalkuttaa siitä että sitä ei ole aktivoitu ja sen merkiksi työpöydän taustaan tulee "vesileima". Taustakuvan voi vaihtaa jolloin vesileima katoaa näkyvistä, mutta sitä varten täytyy valita taustakuvan asetukseen keino joka edelleen toimii; kaikkein ilmeinen tapa ei toimi. Artikkelin mukaan nämä kosmeettiset ilmiöt eivät mitekään estä käyttämästä win10:ä tavalliseen tapaan.


OK ja kiitos, tuo sinänsä ratkaisee satunnaisen käytön ja virtualisoinnin ongelman. Noin muuten, My Computer valinnan puuttuminen työpöydältä on kyllä paha takaisku - se on likimain ainoa fiksu piirre Windowsin työpöydällä - peräisin jo 80-luvun Macistä. Tämähän on hieman eri sisältöisenä *buntuissakin Files-valikkona. Windowsissa se on vain paljon tärkeämpi kun Manage ja Properties löytyvät suoraan eikä tarvitse rypeä eri versioiden menuviidakossa löytääkseen tavanomaiset valinnat (käyttäjät, koneen nimi, ympäristömuuttujat jms), joita aina tarvitsee muuttaa. No, ehkä työpöydälle voi sitten saada muita järkeviä ikoineita - ei ole vain koskaan tarvinnut kun en ole käyttänyt aktivoimattomia versioita.

23
Windowsia voisi ajella myös Virtualboxissa tms.
Tähän tarvitsisin käsittääkseni "irrallisen" Windowsin, ja sellaista minulla ei ole.
Jos haluat laillisen tavan käyttää Windowsia, niin yksi vaihtoehto on rekisteröityä insider ohjelmaan osoitteessa insider.windows.com
Tuolloin saat ilmaisen lisenssin ja periaatteessa Windowsin betaversion käyttöön (muitakin voi valita taidoita riippuen), josta voi antaa palautetta yms. Toki luonnollisesti telemetriatiedot on käytännössä pakotettu päälle, kun käyttäjien kokemusta tuolla nimenomaan haetaan.

Tuli mieleen että tuo voisi sinun tapauksessa olla ihan käyttökelpoinen vaihtoehto. Toki virtuaalikoneen käyttö vaatii aina jonkin verran tehoa käytettävältä koneelta, mutta opiskelukäytössä varmaan ihan ok. Erityisesti asia kannattaa pitää mielessä, mikäli omistaa esim. Home-lisenssin Windowsista, mutta haluaa opiskella jotain "Pro-tason" ominaisuuksia.

Miten tuo suhtautuu siihen tarpeeseen, että haluaisi käyttää kuitenkin Windowsia ihan oikeasti eikä jatkuvasti vain yrittää kiertää bugeja? Joten siis, saako tuota kautta suhteellisen vakaankin version käyttöönsä, jos valitsee oikein?

Aktivoimaton versio ei kiinnosta - Windows on sen verran alkeellinen käyttää muutenkin, että Microsoftin oletukset työpöydälle eivät todellakaan nappaa. Folder-asetuksissa en ole IKINÄ käyttänyt Billin oletuksia - koskeekohan aktivoimattoman version rajoitukset näidenkin muuttamista?

24
Lenovo Tab 4 on tullut markkinoille loka-marraskuussa 2017, ja Android 7 oli oikeastaan vanha versio jo tuolloin, koska 8 oli julkaistu aiemmin saman vuoden elokuussa.

Käsittämätön tämä nykymaailma. 4v vanha tietokone alkaa olemaan käyttökelvoton!  ???

Ei oikeastaan, koska tämä on ollut tiedossa. Tässä on kaksi asiaa:

a) Älä hanki tällaisia klooni-Androideja. Käytä alkuperäistä Androidia.

No minusta tuollainen pitäisi lailla kieltää. 10v vaatimus tietoturvapäivityksille, jos EU:ssa myydään!

Ei kai tässä tuo Android ole ongelma, vaan se selain. En ole tutkinut, mutta eiköhän sen voi vaihtaa tai päivittää uudempaan ihan manuaalisesti.

Eivät yksittäiset kiellot tehoa. Sen sijaan järjestelmäkohtaiset vaatimukset voisivat tehota, mutta mitään sellaisiahan ei tietotekniikassa sinänsä tunneta - myydä saa miten bugisia järjestelmiä hyvänsä ... tämä näin lyhyesti, ilman esimerkkejä.

Ongelma on tietysti siinä, että viranomaiset eivät näissä asioissa ymmärrä mistään mitään - eihän valtioneuvostolta löytynyt viisautta edes valokuituasiassa vaan toteutettiin täydellinen bordello grosso. No, mopoautot ovat aika paljon yksinkertaisempi asia, mutta sekin ryssittiin perusteellisesti - mitenköhän monta sataa miljoona sekin maksoi yhteiskunnalle ja yksityiselle liike-elämälle? Pitää muistaa, että ei poliittisilla päättäjillä ole minkäänlaisia pätevyysvaatimuksia - riittää puolueen suosio ja suosio puolueen sisällä, nämä riittävät kaikkeen.

Yksittäinen ohjelma on aina riippuvainen käyttöjärjestelmästä (tarkemmin sanottuna ohjelmistojärjestelmästä, mutta käytän tätä yleistä terminologiaa). Ei kenenkään kannata myydä ohjelmistoa, joka tukisi kaikkia vanhoja käyttöjärjestelmiä - tästä tulisi moninkertainen kehitystarve - itse jakelu ja dokumentointikin maksaa vaikka kehitys olisi triviaalia.

Sinänsä - on olemassa konsepti back-porttaus. Tämä tarkoittaa sitä, että uusien versioiden ominaisuudet toteutetaan myös vanhoissa versioissa. Tällöinkin pitää vetää raja sille miten vanhaan versioon back-porttaus ulotetaan. Uudet ominaisuudet voivat myös olla sellaisia, jotka vaatisivat koodiin tehtäviä muutoksia, joiden aiheuttamat muut asiat ovat niin arvaamattomia, että tällaista uutta piirrettä ei voi mitenkään toteuttaa - vaikka kuinka haluttaisiin - tämä tarkoittaa sitä, että maksaisi älyttömästi varmistaa, että kaikki toimii vielä muutoksen jälkeen.

Tämä siis yksinkertaisessa tapauksessa - ainoastaan kehittäjät voivat tietää tarkemmin ja jos taustalla on pahoja systeemisuunnitteluvirheitä vanhoissa versioissa, niin oikean selityksen saaminen voi olla vaikeampaa kuin hampaan vetäminen kehittäjän suusta.

Joten - älä käytä klooni-Androideja. Ne vanhentuvat nopeammin kuin aidot Androidit ja ovat jo ostaessa vanhentuneita. Muuten hyvä periaate, mutta en tiedä kuka tekisi tabletteja aidolla Androilla tällä hetkellä? Puhelimissa ongelmaa ei ole, vastaus on Nokia, jossa esim. Nokia 8 malliin tuli uuden Androidin päivitys ensimmäisenä laitteena maailmassa (siis silloin kun tämä malli oli vielä myynnissä).

25

En osaa antaa suosituksia, mutta ole nyt tarkkana tuon datan kanssa. Ubuntu asennukseen kuuluu myös sen home, jossa datasi ehkä on, ja se poistuu myös.

Kopioin jo sen oman datani osiolta toiselle. Tuo on tietty totta, että voihan sen käyttis-datan poistaa formatoimatta osiota.

Se Grubin siivoaminen enemmän mietityyttää, kun minun tuurilla on taas solmussa. Onko Grubin korjaamiseen olemassa Kubuntussa jotain graafista ohjelmaa?

Kaikenlaista on tullut harrastettua, mutta grub-harrastusta en ole itselleni ottanut  :)

26
Onko VirtualBoxissa vielä se paha systeemisuunnitteluvirhe, jolloin muualle siirretty kone ei toimi suoraan ollenkaan? Vaan pitää korjata tilanne uuden koneen luonnin kautta? Käsittääkseni, levyn voi irrottaa ennen siirtoa, mutta eihän tuo ole mikään ratkaisu. Jos siitä ei varoiteta selkeästi - niin tuohan on bugi. Ymmärrän kyllä että bugeja selitellään, mutta dokumentoimaton virhe on aina bugi.

Tällöin siis koneita jotka jäävät arkistoon ei välttämättä voi  suoraan käyttää ollenkaan. Tämä myös tuhoaa koneen vuorottelun Linuxin ja Windowsin alla. Tilanteita on paljon muitakin.

Kysyn siksikin, että olen tottunut vastaaviin systeemisuunniteluvirheisiin CAD-ohjelmissa, joissa asiat kiusaavat vuosikymmeniä, koska niiden korjaaminen jälkikäteen on puoliksi mahdotonta (=lue, erittäin kallista). Sinänsä jos Oraclella on aitoa kiinnostusta VirtualBox-ohjelmistoa kohtaan, luulisi että korjaavat tuollaisen - elleivät sitten ole jo tehneet? Tämä on se kysymys.

Ainakin minun käytössäni virtuaalikoneita siirretään ja monistetaan jatkuvasti - VMwaressa ilman huolta siitä, etteivät toimisi suoraan missä hyvänsä, myös eri koneilla ja käyttöjärjestelmissä. Esimerkiksi Kubuntu/disks-yhdistelmän jäljiltä sisäinen levy mountataan GUIDilla, joka ei tietenkään koskaan voi olla sama toisella levyllä, joten esimerkiksi levynvaihto ei voi koskaan toimia, jos siihen ei ole varauduttu juuri VirtualBoxia varten. Taas - dokumentoimaton piirre on aina bugi.

27
Lenovo Tab 4 on tullut markkinoille loka-marraskuussa 2017, ja Android 7 oli oikeastaan vanha versio jo tuolloin, koska 8 oli julkaistu aiemmin saman vuoden elokuussa.

Käsittämätön tämä nykymaailma. 4v vanha tietokone alkaa olemaan käyttökelvoton!  ???

Ei oikeastaan, koska tämä on ollut tiedossa. Tässä on kaksi asiaa:

a) Älä hanki tällaisia klooni-Androideja. Käytä alkuperäistä Androidia. Tällaisia myivät ennen Google tableteissa ja puhelimissa, nykyään vain erikoispuhelimissa. Nykyään aitoja Androideja ovat Nokian puhelimet. Kaikki nämä ovat olleet erinomaisia tietokoneita ja Nokia on erinomainen puhelimenakin.

Google 10":n tabletin ostin kauan sitten, ehkä 2012. Siinä oli sama ongelma kuin näissä patterikäyttöisissä autoissakin, akku vanhenee ja sen vaihtaminen on kallista. No, ei ollut sitä kun ostin sekä laitteen että akkupaketin USAsta (siis USAssa). Siitä halkesi myös lasi pudottaessani sen, mutta ei se menoa haitannut. Lopulta se mykistyi kokonaan ja silloin luovutin. Toinen Googlen 10" tabletti on päivittäisessä käytössä ja toimii hyvin, on hieman tuoreempi.

b) Tabletit eivät ole yleiskäyttöisiä tietokoneita, ne ovat raudaltaan suljettuja laitteita. Ne toimivat lähtökohtaisesti takuuajan loppuun ja sen jälkeen hajotessaan ne voi heittää pois. Varsinkin työasemat eivät ole suljettuja laitteita, vaan niitä voi pitää hengissä loputtomasti, siihen asti kunnes kotelon ATX-standardi vanhenee - ei ole vielä vanhentunut sotien jälkeen. Korjaamisen kannattavuus on oma asiansa - eihän auton moottorin vaihtokaan ole välttämättä kannattavaa vaikka on helposti mahdollista ja tietokoneen emolevyn vaihtaminen uudempaan on käytännössä uuden koneen rakentamista, myös kustannuksiltaan (siinähän jää jäljelle vain kotelo ilman poweria, ja hiiri joka on huono ja näppis joka halutaan samalla vaihtaa parempaan kun siihen kaatui kahvia. Näyttö on aivan erilliskysymys.)

Sama koskee kaikkia muitakin suljetun maailman härpäkkeitä. Niiden korjaaminen takuuajan jälkeen on taloudellisesti mahdollista jos löytyy poikkeuksellista omaa osaamista tai tuttuja jotka osaavat ja tekevät halvalla. Tämä koskee vaikkapa porakonetta, jonka akkupaketissa tulee mailit täyteen - itse akut eivät ole kalliita, e-baystä niitä saa, vaihto on hyvin työlästä. Oma asiansa ovat tietysti suljetun MAC-järjestelmän vakuutuskorjaukset, kun "koira pudotti koneen lattialle ja se mykistyi siksi".

28
...
Eli poistan osion, jolla Ubuntu on ja saan Grubin korjattua sitten jälkikäteen. Lähennä poistettua sen Ubuntun valinnan. Kyse ei siis ole vain eri työpöytäympäristöistä, vaan nyt tuo Ubuntu vie 1/3 kovalevystä.

En osaa antaa suosituksia, mutta ole nyt tarkkana tuon datan kanssa. Ubuntu asennukseen kuuluu myös sen home, jossa datasi ehkä on, ja se poistuu myös. Voithan siirtää datan muualle joka tapauksessa, vaikka itse Ubuntua et poistaisi. Eihän Ubuntu sinänsä vie paljoa tilaa - tuskin sinulla NIIN paljon on asennettuja ohjelmia, että ne varaisivat tilaa ... tai jos on, niin voihan ne poistaa piilotiedostoineen (joissa voi myös olla paljon dataa jos se kopioi sinne vaikkapa versioita kuvista).

Edelleen tietysti jää se "Ubuntu-partitio" kuljeksimaan ... voisin päätellä. Ehkä tämä on se ongelma, jos Ubuntua ei kokonaan ammu mäkeen. Useiden datapartitioiden kanssa leikkiminen ei ole aivan tätä päivää, mistä haluat päästä eroon (asia liittyy 80-luvun loppuun, jossa Fast File System alkuperäisessä AT&T:n Unixissa ei tukenut tarpeeksi inodeja ja levyt piti partitioida sen vuoksi. Tämän jälkeen partitiointi on ollut vain haitallista - siis datalle, en nyt puhu swapista tai rootista enkä muista Linux/Unix käyttöjärjestelmän osista tai vaikkapa Oracle tietokannan raw-partitiosta Unixissa. Vertailun vuoksi MicroPC ymmärsi partitioinnin turhuuden ja suoranaisen haitallisuuden Windowsissa ehkä vasta joskus 2010-luvulla).

29
...
Mitä tarkoitat selaimen päivittymisellä? Tuon Android 7.1.1 päivittymistä?

Tarkoittaa varmaan Internet-selaimen päivitystä. Androidiin on pystytty hyökkäämään selaimen kautta, jos klikkaa vääränlaista linkkiä. Tällöin on tärkeää, että selain on riittävän uusi - muuten voi käydä hassusti. En tunne tarkemmin näitä haavoittuvaisuuksia enkä selain versioita, mutta jos koneessa ei normaalit päivitykset enää toimi, niin selain tietysti vanhenee koko ajan.

30
Ei läppäriä kannata ostaa jos sitä ei oikeasti tarvitse.

Onhan siinä se akku, mikä eduksi jos käyttöpaikka kärsii sähkökatkoista. Pöytäkoneen kanssa pitää olla joku UPS.

Totta. Mutta ei siitä kannata tuplahintaa maksaa koneen mukana. UPS on halvempi. 1500 euron työasema muuttuu helposti 3000 euron läppäriksi.

... nyt kun sanoit ... Kubuntun oletustekstieditori on sekin fiksu. Nimittäin sähköt menivät poikki yllättäen kesken pitkän jutun kirjoittamista pöytäkoneella. Editorissa on recover ja pääsin takaisin viimeisen lauseen kirjoitukseen.

31
Yleistä keskustelua / Vs: Lopettaako Google seurannan?
« : 07.03.21 - klo:18.31 »
Yep, eri ihmiset tekevät eri asioita FB:ssä. Yleensä tuttavapiirini jakaa vitsejä ja kuulumisia kuvien kera. Harvemmin mitään kunnollista keskustelua siellä tapahtuu. Sähköpostiin voi kirjoittaa tarinoita, jotka ovat yleensä kahdenkeskisiä.

Vaikea kuvitella miten valtameren yli pidettäisiin vastaavaa yhteyttä ilman FB:tä ... en sinänsä sano etteivätkö jotkut muut Facebookin seuraajat olisi vastaavia - en niitä tunne. Twitter on kuitenkin selkeästi lähinnä vain twittuilukanava ihmisille, jotka eivät pidä kokonaisten lauseiden kirjoittamisesta.

32
Ja sitten mitä läppäri/vs. pöytäkone kamaan tulee, juu läppäri on kiva ja kulkee joka paikkaan. Mutta edelleen jos haluaa raakaa voimaa halvalla, ja päivitettävyyttä niin pöytäkone on se juttu. Mun pöytäkone on sellainen vaarin kirves, alunperin vuodelta 2006...tasaiseen tahtiin tullut samasta koneesta aina uudempi inkarnaatio :D

Yep, tuo on ihan totta, että jos omilla rahoilla, esim. ilman omaa yritystä alv-vähennyksineen, ostaa koneen, niin onhan tehokas pöytäkone absoluuttisesti paljon halvempi kuin vastaava läppäri (veroedut muuttavat absoluuttisen kustannuksen eroa). Ei läppäriä kannata ostaa jos sitä ei oikeasti tarvitse.

Oma pöytäkone on 10 vuotta sitten rakennettu hyväksi koneeksi, hintaluokka 1000 silloin euroa. Pyörittää hyvin mitä vain, mihin 16 GB:n muisti riittää - 3 Windows-virtuaalikonetta on jo kuilun partaalla, mieluiten vain kaksi (jos niissä on jotakin pyörimässäkin). Uudempi 32 GB:n läppäri pyörittää helposti kolmea samalta ulkoisella SSD/nVME M.2 levyltä.

33
Yleistä keskustelua / Vs: Lopettaako Google seurannan?
« : 07.03.21 - klo:18.05 »
En ymmärrä tätä FB keskustelua - ihan niinkuin se olisi uutiskanava ja paikka josta luetaan viimeisimmät mainokset.

Käytän FB:tä monenkeskiseen hyvien ystävien kanssa keskusteluun, jossa on mukana kuvat ja tekstit, joskus videotkin. Tämä toimii erittäin hyvin maailmanlaajuisesti ja antaa mahdollisuuden tutustua ystävien ystäviin ja ryhmien kautta muihinkin. Sähköpostilla sitten täydennetään kahdenkeskistä yhteydenpitoa.

Pitääkö ihmisten joka paikassa perustella niin ponnekkasti, että eivät halua tällaista yhteydenpitoa ystäviin? Sosiaalinen media tarkoittaa lähtökohtaisesti sitä, että ihmisen pitää olla sosiaalinen luonne, ei kaikkien tarvitse olla sitä. Ei kukaan pakota liittymään tyhmiin ryhmiin tai lukemaan tyhmiä mainoksia tai lukemaan silkkaa propagandaa mitä trolliverkot puskevat - niistä pääsee helposti eroonkin, mutta totta kai niitä tulee jos tällaisiin liittyy tai näitä lukee - algoritmithan siellä on taustalla.

Liittymällä järkeviin ryhmiin saa hyvin järkevää tiedotusta, ihan vain esimerkkinä: Kiuas, Swallow The Sun, Tiketti, Hyvän Musiikin Ystävät - jos siis musiikki kiinnostaa - paljon muuta on tarjolla.

Jotkut ovat sanoneet, että Facebook on siitä huono, että se voi paljastaa tuttavista, että ne ovat täysiä mänttejä. Itse en pidä tätä mitenkään lähtökohtaisesti huonona asiana.

Lisäksi löytyy Market Palsta, josta löytyy hyvää rojua. Olen sen kautta uudistanut mm. kamerakalustoni.

34
Oheisena linkki VMware ohjeistukseen:

https://mega.nz/folder/LNZVSKya#tyPbVF-U9U1xzditqDnE6A

1.
VMware_koneen_luonti_13.pdf, 37 sivua

Tämä on step-by-step -opas, joten seuraamalla tätä tarkasti, pitäisi aina toimia ja melko hyvinkin.

Tämän näköjään kirjoitin jo vuonna 2011 tälle palstalle. Ohjeessa on 90% selitystä ja vinkkejä, korkeintaan 10% varsinaista tekemistä. Eipä tässä hirveästi ole mikään muuttunut, paitsi nämä kaksi asiaa Ubuntu Hostilla:

- virtualisointi pitää aina olla päällä Bioksesta (i7-koneella, muita ei testattu)
- virtuaalikoneessakin pitää olla virtualisointi päällä, riippuen käyttöjärjestelmästä (ainakin Win 10:lla pitää olla "virtualize cpu performance counters")

Ja sitten se, että Ubuntu-versioissa 18.04 ja 20.04 NTFS ei toimi virtuaalikoneen sijaintina. 16.04 versiossa toimii.

Sinänsä tässäkin paperissa on jo monta käyttövinkkiä, jotka eivät varsinaisesti liity asennukseen.


2.
HowToSpeedUp VMware computer_21.pdf, 14 sivua

Tämä on kirjoitettu ammattikäyttöön, mutta tietyt ohjelmistospecifiset asiat on siitä hiljattain poistettu.

Näin ollen tämä on yleispätevä. Pikkutestailuihin ei näitä tietoja välttämättä tarvita ja jotkut laitespecifiset asiat eivät koske uusia koneita, mutta tämä käy kyllä ilmi tekstistä.


35
...
Oikeastaan tämä Arch Linuxin wikiartikkeli voisi olla paras koostettu lähde QEMU:sta ja KVM:stä, jos on tarvetta sukeltaa hieman syvemmälle: https://wiki.archlinux.org/index.php/QEMU

OK, kiitos selvennyksestä!

36
Tällaiset käsilaukkuun sopivat pikkukoneet ovat ainoastaan 32-bittisiä - ei kai sellaisia kukaan enää osta

Tässä puhut yli 10 vuoden takaisista netbookeista, mutta olihan niitäkin 64-bittisinä heti kun 64-bittiset Atom-prosessorit tulivat markkinoille. Nykyisin tabletit ja Chromebookit ovat käytännössä vallanneet tämän markkinan. Pienikokoisia alle 13" näytöllä varustettuja Windows-läppäreitä on aika vähän.

Chromebookeissa on kuitenkin paljon valinnan varaa, ja monet laitteet ovat ulkoisestikin ihan vakuuttavia. Kannattaa vilkaista vaikkapa Samsung Chromebook 4 ja Asus Chromebook Flip C302.

Kyllä, niin puhuin, alkuperäinen aihe oli vanhaan 32-bittiseen sidottu ja käytetyistä koneista ja niiden hankinnasta on myös puhuttu tässä säikeessä. Tosin en tiedä mitä väliä tällä on jos niitä ei edelleenkään kukaan osta kun niitä ei ole uusina edes olemassa.

37

QEMU/KVM

KVM on nimensä mukaisesti Linuxin natiivi virtualisointijärjestelmä. QEMU:n avulla sillä voidaan ajaa lähes mitä tahansa virtuaalikonetta, tarvittaessa emuloiden vierasjärjestelmän vaatimaa arkkitehtuuria. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen, täysin avoimeen koodiin perustuva vaihtoehto VirtualBoxille.

Mielenkiintoista, mutta mitä tuo tarkoittaa? "mitä tahansa virtuaalikonetta" - tarkoitatko että virtuaalikoneessa voi olla mikä tahansa käyttöjärjestelmä? Näinhän kaikissa voi tehdä - ainakin VMwaressa voi tehdä kaikkea tämän päivän järkevää ja enemmänkin. Ehkä tarkoitit jotakin muuta?

Tuo tarinasi VirtualBoxista - se voi hyvin olla parempi laitteiden liitettävyyden kanssa. Itse en ole VMwarella tehtynyt mitään "sykemittarien kalibrointia Windows-ohjelmilla", vaan ajanut Windowsille tehtyjä laajoja tai erittäin ohjelmistoja ja käytännössä kaikkia tavanomaisia Windows-käyttöjärjestelmiä Microsoft- ja Oracle-perusohjelmineen + muuta. VMware specifiset ongelmat tällaisessa käytössä ovat tasan nolla.

38
Kun noita työpöytiä kokeilet niin kannattaa kokeilla myös XFCE.

KDE oli oma suosikki vielä 3.xx aikakaudella mutta uudesta en ikinä ole pitänyt.

Xfce lienee jonkinlainen "mäkin kopio"?

Mä tykkäsin Ubuntun 16.04 työpöydästä, mutta jotenkin tämä uusi (20.04) tökkii. siihen verrattuna tuo KDE (tikulta ajettuna) vaikutti varsin mukavalta. en ole erityisemmin Windowsin ystävä, mutta tuo Windowsin (XP) käyttämä graafinen ulkoasu on varsin selkeä. Tykkään myös ulkoasun säädettävyydestä vakioasetusten sijaan.

Sellainen tekninen kysymys, että jos koneessa on jo Ubuntu 20.04 ja sinne ajaa Kubuntu 20.04, niin osaako tuo vaihtaa vain työpöytää, vai asentaako koko käyttiksen puhtaana? (= tuhoaa kotikansion)

Tuo KDEn raskauskysymys tuli esille minun vertailussani, siis Kubuntu tuli, mutta se on eri ketjussa. Sinänsä, vertailu vastasi vain muistin käyttöön, ei varsinaisesti CPUn käyttöön tai grafiikkavaatimuksiin. Olettaisin että ei ole kevyt, jos näytönohjain ei ole hyvä.

Näistä työpöydistä, 16.04, 20.04 ja Kubuntu - täsmälleen samaa mieltä. Päädyin Kubuntuun varsinaisella työasemalla, se on jotenkin vain miellyttävämpi ja selkeämpi. Esim. työpöytien käyttö on tosi järkevää. Kubuntussa on monelta osin eri ohjelmat, joten käsittääkseni puhdas asennus on, jos ei välttämätöntä, niin ainakin parasta välttääkseen ongelmat.

Xfce on käytössä Ubuntu Studiossa, ihan toimiva ja käsittääkseni kevyt ... tällä koneella sitä ei huomaa onko kevyt vai eikö ole. Ei se sen paremmin mikään Mac-kopio ole - paremminkin Ubuntu ennen Unity aikakautta, eli siis mennään 10.04:ään ja sitä edeltävään aikaan.

39
Ennen varsinaista ohjeistusta, muutama sana infrasta, jotta alku menee oikein:

Kerron nyt vain Playeristä, selvyyden vuoksi, koska en ole ajantasalla VirtualBoxista. Ohjelma on siis VMware Workstation Player, ei mikään server vasta-alkajalle, riippumatta siitä mitä tekee.

Ohjelman asentamisessa ei sinänsä ole mitään ihmeitä, mutta ohjeet rauhoittavat.

Kone jossa kannattaa yrittää:
- vähintäin 8 GB muistia, koska muistiin pitää nyt mahtua kaksi konetta. Toisaalta enempää tuskin tarvitaan
- SSD-levy jossakin. USB-3 ulkoinen levy on myös oikein hyvä. Myös e-sata levyjä voi käyttää, jos sellaisia jollakin on.
- kovalevy ja USB-2 levy/väylä ovat yleisesti ottaen surkeita ja paljon huonompia kuin pelkät numerot antavat ymmärtää. En suosittele käyttöä vasta-alkajalle. Tästä on ohjeessa lisää.

Koneen konfigurointi:
- virtuaalikone kannattaa tehdä vaiheessa yksi ja vasta sen jälkeen asentaa käyttöjärjestelmä
- tässä kannattaa lukea ohjeet, jotta ei hanki itselleen aivan turhia hankaluuksia
- erityisesti ensimmäisen levyn koko pitää olla suuri, koska sen muuttaminen on yhtä hankalaa kuin mitä se asennettavassa käyttöjärjestelmässä on muutenkin (no melkein yhtä hankalaa, partitiota voi aina suurentaa ilman, että käy kaupassa tms). Levyn kooksi voi valita ison ylimitoituksen, koska oikeasti levytilaa ei kannata varata etukäteen. Esim. 80 GB on hyvä minimi.
- kaikkea muuta voi muutella jälkikäteenkin
- muistinmäärä kannattaa kuitenkin valita huolella. KOSKAAN ei pidä valita niin suurta muistin määrää, että fyysinen kone menee polvilleen sen vuoksi (esim. 8 GB:n koneella tekee virtuaalikoneen joka allokoi 8 GB). Se, että virtuaalikone on polvillaan ei haittaa, koska siitä pääse aina eroon
- yleisesti ottaen virtuaalikone kannattaa olla aliverkossa, NAT-verkossa, jolloin se pääsee Internettiin siinä kuin pääkonekin. Kyse on aliverkossa toimimisesta, samaa kuin muutenkin routerin takana. Kaikki muutkin verkkovaihtoehdot ovat käytettävissä - siis sellaisetkin jotka fyysisessä maailmassa vaatisivat lisää laitteita.

Käyttöjärjestelmän asentaminen:
- se sujuu parhaiten .ISO -imagesta, joka kiinnitetään DVD-asemaksi
- virtuaalikone bootataan kuten oikeakin kone ja asennetaan käyttöjärjestelmä kuten oikeakin kone
- erona tietysti se, että fyysistä konetta voi käyttää kaikkeen muuhun silloin kun käyttöjärjestelmää asennetaan omassa ikkunassaan.

Virtuaalikoneen käyttö:
- yleensä asentamisen jälkeen bootataan kone käyttöön
- virtuaalikonetta käytetään kuten oikeaakin konetta. Erona se, että se toimii ikkunassa ja näitä koneita voi olla auki useitakin, jos keskusmuisti riittää fyysisessä koneessa

Koneen varmistaminen:
- aja kone alas
- kopioi hakemisto mihin asensit koneen. Yksi kone = yksi hakemisto.
- tämä kopio on 100% varmistus. Se on myös täysin käyttökelpoinen kopiokone, josta voit jatkaa jossakin muussa käyttötarkoituksessa kuin siinä mihin alkuperäisen teit. Muista normaalit verkon lainalaisuudet, esim. samassa verkossa ei voi olla kahta samannimistä konetta auki samaan aikaan. Tämän kopion voit tietysti aina siirtää ajeettavaksi jossakin muussa koneessa, vaikkapa Windows-koneessa, kunhan siinä on vain VMware Player asennettuna.

Tässä tämä pähkinänkuoressa ... pitää varmaan selventää vielä myöhemmin tai ainakin kysymysten jälkeen.

40
Tuosta otsikosta:

- virtualisoinnissa ei oikeastaan ole kuin yksi tapa, se oikea tapa, eikä siinä varsinaisesti ole kyse fiksuudesta. Perusosaaminen riittää mainiosti.
- virtualisointi ei rajoitu Linuxiin, vaan virtuaalikoneet ja niihin liittyvät ohjelmat toimivat Windowsissakin ihan saumattomasti, vaikkapa vuorotellen

Itse olen käyttänyt pääasiassa VMware Workstation Prota tai Workstation Playeria (nykyinen terminologia on tämä). Tuntemassani ammattipiirissä käytetään myös VirtualBoxia, koska se on ilmainen ja kuluja karsitaan (tiedättehän konsernitason päätökset, vaihtelevat tuuliviirin tavoin). VMware Player ei ole ilmainen kaupallisessa käytössä, vaikka se teknisesti sitä onkin.

Joten käsittääkseni VirtualBoxilla pärjää ihan hyvin, vaikka siinä onkin joitakin omituisuuksia jotka kaipaavat ohjeita ja varoituksia, mutta kirjoitan vain VMware Playeristä, koska sitä olen käyttänyt (päivittäin) viimeiset 15 vuotta. Jollekin, joka kaipaa kehittyneempää hakkerointia, esim. rautakytkentöjä joita vaikkapa DVD-rippaus ja CD-rippaus käyttävät, on sanottu, että VirtualBox sisältää paremmat mahdollisuudet ... mitään tällaista ei tavanomaisten ohjelmistojen kanssa tarvita.

Kirjoittelin tälle palstalle asennusohjeet, joskus yli 5 vuotta sitten. Joku niitä seuraamalla saikin homman toimimaan ilman minkäänlaista aikaisempaa kokemusta. Voin katsoa löytyykö vielä. Lisäksi olen kirjoittanut uudet ohjeet, joissa kerrotaan miten VMwarea käytetään oikein ja tehokkaasti ... käytössä on monia yleisiä virheitä, jotka on helppo eliminoida jos tietää mitä tekee. Nämä ohjeet ovat englanniksi ja olen ne päivittänyt ajantasalle melko hiljattain.

VMware server on ihan oma lukunsa. Eihän sellaista kukaan peruskäyttäjä tarvitse. Tottakai jokainen haluaa kunnollisen graafisen ympäristön jossa hommia tehdään ... siis kaikki Windows Serverit tietenkin toteutetaan ihan normaalilla VMware Player -ohjelmistolla. Jos puhutaan tuotannollisesta, korporaation toiminnasta, niin VMware server on jonkinlainen entry-level-tason ohjelmisto varsinaisiin järjestelmiin, kuten ESX ja myöhemmät. Siinäkin maailmassa ESXi on käsittääkseni yksityiskäytössä ilmainen. Siis tämä VMware server ei oikeastaan mitenkään liity vasta-alkajan ohjeistukseen.

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 193