Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Ganymedes

Sivuja: 1 ... 191 192 [193]
3841
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: LiveCD Ei toimi
« : 27.12.09 - klo:19.59 »
En oikein tunne näitä Windows apuohjelmia tähän asiaan. Perus-Windowsilla tosiaan ei voi tehdä. Vai onko kyseessä "tyhjä kone"?

Mutta mitä tämä Puppy boot CD:ltä oikein sanoi?

Jos saat boottaamaan johonkin CD:ltä (Ubuntu, Ultimate, Puppy) niin sittenhän voit tehdä tikulle helposti "mitä hyvänsä". Onko siinä koneessa nyt Windows, vai mikä se tilanne nyt oikein on? Ja voitko vahvistaa mikä on tavoite?

3842
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: LiveCD Ei toimi
« : 27.12.09 - klo:09.43 »
Joo, olen boottaillut Puppyä sinänsä varsin moneella koneella. USB-tikut olen tehnyt sen omilla keinoilla (Systeemin tai Utilities alla). Puppyhan on Live-käyttö ei ympäristö, jossa semi-automaattisesti kaikki talletetaankin, joten siinä mielessä erikoinen tapaus.

Puppy kyllä boottaa CD:ltä melko luotettavasti tai sanotaan, että AINAHAN pitäisi bootata - käyttöjärjestelmän latauksessa voi tulla ongelmia. Nyt tässä tapauksessa jopa Ultimate-CD:n käyttöjärjestelmän lataus tuotti virheen - mikäli ymmärsin alun kommentit oikein. Aika merkillistä sinänsä, koska koneessa ei ole mitään erikoista.

Kokeilisin kyllä Puppy CD:ltä boottia ensin, koska sen kokeiluhan on nopeaa. Siis boottihan onnistui kaikissa tapauksissa aiemminkin - ainoastaan Ubuntu/Ultimate käyttöjärjestelmän lataus tuotti ongelmia.

3843
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: LiveCD Ei toimi
« : 26.12.09 - klo:22.22 »
Joo, kokeilen itsekin katsoa mitä uusimmassa Puppy:sta löytyy. Siinä näkyy olevan tikun valmisteluohjelma, joka ehkä osaa lisäksi tehdä .iso imagesta koko asennuksen suoraan. Itse tein valmisteluohjelmalla + Puppy Universal Installerilla. Mutta minun tapauksessani sain bootattua CD:ltä Puppyn ensin.

Jostain syystä tämä uusi Asus läppäri ei osaa bootata vanhemmalta Puppy 4.2.1 tikulta (tulee heti "error"), jolta Dell M70 kyllä boottaa. Mutta tämä ASUS kyllä boottaa edellä kerrotulta tikulta. Ei ihan eksaktia tiedettä tämä tikulta boottaaminenkaan.

3844
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: LiveCD Ei toimi
« : 26.12.09 - klo:19.02 »
Aika erikoista ettei noilla spekeillä varustettu kone toimi - olen itse asennellut "keskimäärin" tuon kaltaisia ASUS&AMD&NVidia koneita useampiakin, joku 9.04 versiollekin. Tosin GTS250 koneet oli kyllä Vistalla.

Pari ensimmäistä kokeilua:
- Live CD:llähän on oma levyn eheyden tarkistus, mitä se sanoo? Tosin jos olet kokeillut jo montaa eri levyä, vähän epätodennäköistä että ne kaikki olisivat rikki. 64-bit versiohan tommoselle koneelle olisi parasta, noin periaatteessa.

- Mitä muistitesti sanoo? Sekin on LiveCD:llä. Tämä virhe kävi minulla yhdellä kertaa (uusi kone, Kingston HyperThread muistit, ASUS lankku) - ja virheilmoitukset joita sain aikaiseksi kun oikein yritin kaikki temput, olivat hyvin mielikuvituksellisia. Lopulta muistit, tai emolevyn muistiliitäntä, olivat rikki. Se, että kone toimii Windowsissa ei todista mitään, koska se ei käytä muistia samalla tavalla - vika tulee Windowsissa ehkä esiin vasta myöhemmin jollakin sovelluksella, mikä on erittäin hämäävää sekin.

Jos nämä eivät tärppää, niin sitten pitää valita Alternate Asennus, joka mahdollistaa asennuksen silloin kun kaikki ei suoraan pelitä - en tosin tiedä miksi tässä tapauksessa olisi näin, mutta 3DLabsin 3D OpenGL-kortilla taisi käydä näin.

No joo, mutta jos ei ollut tarkoitus asentaa ollenkaan, niin Alternatesta ei ole hyötyä. Jos on tarkoitus vain partitioida, niin käyttäisin siihen helpompaa ja nopeampaa distroa tässä mielessä. Nimittäin Puppy Linuxia, jossa on Gparted ollut jo pitkään partitiointiin. Sen voit bootata CD:ltä tai tehdä bootin jälkeen, sen omilla työkaluilla, käynnistystikun.

3845
Laitealue / Vs: lacie 320gb kovalevy ongelma
« : 26.12.09 - klo:11.55 »
No hyvä, jos näin yleistasoisilla pärjäsi  :)

3846
Laitealue / Vs: lacie 320gb kovalevy ongelma
« : 25.12.09 - klo:10.51 »
Elikkä ois tämmöinen ongelma: lacie 320gb ulkoinen kovo ja ubuntu kyllä tunnistaa mutta näyttää vapaata tilaa ainoastaan 4,3mb. Levy on uus. Kovolla on sisällä ohjelmat eli toimis varmaan windowsilla heittämällä.

Joo tälläsinähän niitä toimitetaan  :o  , aika kummallista sinänsä.

Ohjelmat levyllä ja toimitustapa liittynevät sihen, että Windowsissa ei oikein pärjää muuten. Voisi kuvitella, että Windowsilla pystyy tekemään filesysteemit mitä siinä yleensä käytetään, mutta kun ei - toinen kummallisuus.

Linuxissa ei ole ongelma. Noin yleisesti ottaen fdiskillä pitää tehdä halutut partioit, mikä lienee vain yksi partitio. Sen jälkeen kyseille partitiolle tehdään file system (tiedostojärjestelmä) - luulisin että ns. FAT32 on se mitä halutaan. Se on järjestelmä joka parhaiten toimii ristiin muiden koneiden kanssa. Sen tiedostokoon rajoitus on 4 GB, joten jos tarvitset tätä suurempia tiedostoja niin tämä ei käy. Tiedostojärjestelmä tyyppi fdiskissä on "c" ja mkfs-komennossa "vfat".

Jos FAT32 ei käy, niin käytä ext3 (tai ehkä, vain ehkä uutta ext4) järjestelmiä, jotka toimivat heittämällä vain Linuxissa tai NTFS:ää joka on Windows järjestelmä.

Mutta qwertyy varmaan valmistatutui antamaan täsmävastauksen ...

Ubuntun versiossa 9.10 (katsoin vain 9.10 NBR:stä) näyttää olevan Gparted -ohjelma, jolla edellä mainitut temput voi tehdä graafisessä käyttöliittymässä ilman "fdisk" ja "mkfs.vfat" -komentoja.

3847
Makuasia tietysti ja edelliset neuvot ovat varmaan hyviä - itse on kuitenkaan ole vaivautunut muuttelemaan oletusosointia, vaan olen tehnyt yksinkertaisesti näin:

1. Kaikki datat ovat "home:n" alla - tai sitten jossakin minkä muistan helposti.

2. Ennen päivitystä backup "/home/minä" - hakemistosta. Backuppiahan tarvitaan joka tapauksessa - eihän se partitio yleensä hajoa, vaan se on fyysinen levy joka hajoaa. Levythän ovat ajoittain hyvin epäluotettavia.

3. Päivitys oletuksilla. Hyvin on toiminut näillä 3 x muutamalla, kerralla jota olen tehnyt. Versioita ei voi jättää väliin, mutta voi päivittää peräjälkeen. Ongelmat ovat olleet vain sellaisia, jossa systeemi sanoo, että "ei voi päivittää" kun jotain on ristissä - nekin ovat korjaantuneet korjauspaketeissa tms.

Sitten jos on kyseessä kone, jolla oikeasti tehdään jotakin:

Datat ovat muilla fyysisillä levyillä ja käyttis-levyllä on vain "jotakin pientä", edelleen "/home/minä" - hakemiston alla. SATA-levythän ovat lähinnä surkeita (myös SATA-II) silloin kun yrittää ajaa useita asioita samaan aikaan, esim. pyörittää kahta VMware virtuaalikonetta samalta levyltä. Tällöin tarvitaan useampia fyysisiä levyjä, jolloin käyttö muuttuu ihan sujuvaksi - prosessorithan ovat 2-3-4 core-malleja, olleet jo pitkään, tarkoitan ihan edullisissakin hintaluokissa.

Tarkoitan tällä lähinnä sitä, että kun näin on tehty, niin datat ovat joka tapauksessa turvassa, oli käyttislevyn partitiointi mikä hyvänsä.

3848
Niin semmoset unohdin vielä näistä tikuista, että tekisin kyllä tikun partitioinnin uusiksi. Ainakin Linux fdisk ilmoittaa näistä tehdas-partitioinneista, että "this is probably not a partition table" ja näyttää N kpl sekalaisia partitioita, kun niitä pitäisi näkyä vain yksi.

Partition pitää olla boottaava, luulisin että tämä on vaatimus, ainakin itse olen näin tehnyt. Sen saa laittamalla "boot flagin" päälle fdiskillä (jollei jo olekin, näkyy komennolla "sudo fdisk -l" , viimeinen kirjain on ällä). Joissakin jakeluissa, voi olla uusissa Ubuntuissakin, on näkynyt Gpart partitiointi ohjelmia, joissa on ihan näppärä graafinen käyttöliittymä, jolla partitiointi on ehkä hauskempaa (ja turvallisempaa) kuin fdiskillä.

3849
Viimeksi tein tolla Linuxin usb-creator ohjelmalla ja ei siinä mitään muuta tarvitse tehdä kuin käyttää vain. Ehkä olisi järkevää tyhjentää tikku ensin, koska ohjelma ei sitä tee - tosin toimii silti.

Periaatteessa kait mikä hyvänsä tikku on boottaava. Niitähän myydään "boottaavina", mutta se kai tarkoittanee vain sitä, että siellä on joku DOS-bootti viritys valmiina - sillähän ei tässä asiassa tee sinänsä mitään.

Toimivia olivat mm.:
- Kingston 4 Gb punainen (tosin näistä juuri yksi ei toiminut vaikka mitä teki), irrotettava suojus
- Kingston 2 Gb vihreä, irrotettava suojus
- Kingston 1 Gb musta, irrotettava suojus
- eräät muut 2 Gb:n tikut, mutta ne olivat mainostikkuja

- mutta sitten ostin juuri kokeeksi (Deltacosta), 4 Gb:n Kingston tikun, jossa on kääntyvä metallisuojus. Se toimii ja niitä varmaan saa jostakin.

- juuri kokeilin Kingstonin 4 Gb:n koko-mustia, uusia tikkuja joissa on liukuva liitäntä (tulee esiin) - ei toimi. Muistaakseni isommat tällaisetkään eivät toimineet. Nämä ovat jotenkin ainakin "eniten mainostettuja" tikkuja.

Mainitsin tästä lähinnä siksi, että silloin kun mikään ei vielä toimi, on melko hämmentävää yrittää bootata tikuilta, jotka eivät oikeasti toimisikaan missään. Nimittän, jos tikku ei boottaa, niin silloin ei välttämättä tule mitään bootti valikkoakaan. Mutta painamalla ESC riittävän ajoissa, se tulee esiin - näin Asus PC 901 mallissa (varmaan sama sullakin).

3850
Laitealue / Vs: Anysee usb-digi
« : 23.12.09 - klo:19.24 »
Eh ... hyvä tietää. Ostin juuri uudenkin, mutta en ole sitä kokeillut.

Klear:ia parempi katselusofta lienee Kaffeine. Autoscanin kanssa just temppuilen - tuntuu toimivan sekä Ubuntu 9.04:ssa (tosin jotenkin kumman epävarmasti) että NBR 9.04:ssa. Kaffeine ilmoittaa piirisarjaksi Afatech 9013 - mutta kai se sama on.

3851
Laitealue / Vs: Anysee usb-digi
« : 23.12.09 - klo:18.01 »
Anysee:stä en tiedä, mutta Verkkokaupan halpis-malli, 20 euroa, Fujitech USB, kyllä toimii. Siinä on Afatech 9015 pirisarja (ei kai muulla kuin piirisarjalla mitään väliä juuri olekaan?). Toimi aiemmilla versioilla kun lataili ajureita ja firmwaren, mutta 9.04 versiossa ei tarvitse tehdä sitäkään.

Aiemmin käytin Klear:ia katseluun, mutta taitaa niitä olla parempiakin softia. Softan kanssa on helposti "juttuja", jotka riippuvat vaatimustasosta, mutta kaikilla varmaan sinänsä voi "katsoa". Tosiaan HDTV:n näkyminen riippuu vain softasta ja koneen (/näytönohjaimen) väännöstä.

3852
Joo, kyllä, mutta tätä GMA:ta olen lähinnä nähnyt näiden isompien Asus-mallien kanssa, enkä niinkään näissä mopoläppäreissä.

Mun täytyy tutkia sitä tarkemmin - kone ei nimittäin ole enää minulla. Taisin kyllä löytää vihdoin sen näytönohjaimen tyypin Verkkokaupan sivuilta. Intel UMA. Mitens tämän tuki?

Näyttää että tässä 901 mallissa, joka siis toimii hyvin NBR 9.04 versiolla on:

Intel Corporation Mobile 945GME Express Integrated Graphics Controller (rev 03)

3853
Onko tuo se malli jossa on GMA 500 (=PowerVR SGX)? Voisiko se selittää jotain.

En tiedä sellasesta, Verkkokaupan sivulla lukee:

Suoritin: Intel Atom Menlow Z520 1.33GHz ja sama lukee Asuksen sivuillakin.

Onhan siinä 9.5 h:n akun kesto, mutta ei missään ollut mainintaa, että siinä on toivottoman hidas videoiden toisto  :o ... ainahan sitä luulisi, että uudempi rauta on nopeampaakin. Alunperin tämä tuli XP Home versiolla, mutta sitä en kokeillut ollenkaan.


3854
Itse käyttiksen asennus sujuu helposti, esim. Ubuntun pääforumin ohjeiden mukaan (joita itse käytin). Kunhan vain ensin saa boottaamaan luodulta tikulta (ESC - antaa boot-valikon). Läheskään kaikki tikut eivät boottaa ... parhaiten toimivat 2 Gb:n ja 4 Gb:n tikut - tosin samalta näyttävistä tikuista kaikki eivät silti toimineet ... kokeilin niitä "aika montaa".

Sinänsä 9.10 NBR ei toiminut erityisen hyvin, uusi Asus, 11.6 ":n malli - katso tarkemmin erillinen keskustelu, jonka loin tänään.

Vanhemmassa, Asus PC 901, 9":n mopo-läppärissä, NBR 9.04 toimii hyvin. Mulla on siinä Elisan Nettitikku ja Afatech 9015 (Verkkokaupan halpa Fujitech -tikku) DVB-tikku ja kaikki pelaa hyvin. Levynä on samainen 20 Gb:n Flash (sehän on noin 16+4 Gb oikeasti).

NBR on mielestäni näppärämpi käyttää pienellä ruudulla kuin varsinainen Ubuntu. Xubuntusta ei minulla ole hirveästi kokemuksia.




3855
Asensin viikko sitten Ubuntu Netbook Remix 9.10 version tällaiseen koneeseen:

Asus Eee PC 1101HA 11.6" LED / Atom Z520 / 1GB / 160GB / 1024x768.

Kaikki toimii ja näyttö näyttää hyvältä ja silleen. Mutta pari juttua mättää, nimittäin verrattuna versioon NBR 9.04, joka minulla on omalla koneellani: hieman vanhempi, 9 "Asus, Atom prossu, 16 Mb Flash, 1 Gb RAM, 1024x600.

1. Videot pyörii hitaasti. Kaikki mpeg2 ja Xvid/DivX videot pyörii hitaasti - aivan liian hitaasti jotta niitä voisi katsoa täydellä ruudulla. Mitään tällaisia ongelmia ei ole vanhalla 9":n Asuksella. Tietysti resoluutio on eri, mutta ei paljon. Jos yrittää ajaa videoita pienemmässä ikkunassa ei sekään ole ongelmatonta koska ikkunan pienentäminen ei toimi kovinkaan hyvin.

2. Kun siirtyy maksimoidusta ikkunasta, joka sinänsä on hyvä idea. desktopille, se kestää tosi kauan. Käyttis himmentää kaiken pitkäksi ajaksi ja lopulta suostuu tekemään tämän tempun - 10 sekunnin odottelun jälkeen tai jotain. Taasen vanhalla Asuksella, NBR 9.04 versiolla, kaikki tapahtuu ennakoitavissa olevassa ajassa ja desktop-moodiin siirtyminen on lähes välitöntä.

Joten pitääkö odotella korjauksia 9.10 versioon - korjauksen nimi saattaa olla versio 10.4? - vai pitäisikö siirtyä versioon 9.04 joka mielestäni oli oikein hyvä mopo-läppärin käyttis? Sorry kritiikistä, mutta 9.10 NBR ei oikein vaikuta hyvältä uudistukselta - tai ehkä ongelmat ovat jossakin muualla?

Jollei ilmeistä, niin tietystihän sitä haluaisi käyttää uusimpia sovelluksia ja tukeutua uusimpaan version - varsinkin ihka uudella koneella.

Saattaa tietysti olla että selitys löytyy muualta - vaikeata sanoa kun ei ole useampia vertailukohtia. En ole vertaillut näitä Asus prosessoreita, mutta voiko viimeisin Asus prosessori, jonka kanssa luvataan 9.5:n akun kesto (XP:llä), olla näin paljon hitaampi?

Sivuja: 1 ... 191 192 [193]