3. Edellinen ei päde VMwareen. Siirron tai monistuksen jälkeen kone käynnistetään valitsemalla "Open Virtual Computer" ja valitsemalla paikka siten kuin tiedostojärjestelmästä aina muutoinkin.
Niin, VirtualBoxissa toiminto on vain nimeltään Add eikä Open.
OK, tuossa voi minulla olla vanhentunutta tietoa vanhoista versioista. Add tuntuu vain hyvin hämäävältä, koska konehan on jo olemassa. Tarkoitatko sitä, että Add tekee vain referenssin, mutta kone itsessään (kaikkien parinkymmenen määreen kanssa) on olemassa ja luetaan tuolta mitä nimetään levyksi? Miksei siinä sitten lue Open, jos tämä on se mitä oikeasti tapahtuu ja miksi levyksi kutsutaan koko konetta kaikkine määreineen koska eihän se ole vain pelkkä levy?
VirtualBoxin siirtojen kanssa on ollut melkoista häsläystä jota kukaan ei puolen tunnin työlläkään osannut ratkaista ... en tiedä olivatko versiot silloin vain niin surkeita (10 vuotta sitten)? Muutama vuosi sitten Workshopissa kaksi konetta toimi vuoropäivinä erilailla - liittyi koneen maksimointiin ja minimointiin ... jonka pitäisi läppärikäytössä olla idioottivarmaa. Tällaiset ongelmat ovat täysin vieraita VMware-käytössä. Ainoa ongelma on ollut se, että ihmiset eivät osaa kopioida tiedostoja Windowsissa - kaikki eivät osaa käyttää robocopyä silloin kun se olisi ainoa turvallinen tapa.
Lopputulema oli se, että VirtualBoxin kaltaista järjestelmää ei voi käyttää koulutuksessa sen ikkunoinnin toiminnan epävarmuuden vuoksi eikä antaa asiakkaille evaluointikäyttöön, koska se antaisia kaikesta huonon kuvan. Sitä kuitenkin nyt käytetään muualla - mahdollisesti kaikkialla ei suhtauduta ylimääräiseen häsläykseen niin negatiivisesti kuin Suomessa (tämä on kyllä nähty mm. Ruotsissa) tai sitten versiot ovat kehittynet paremmiksi viimeisen muutaman vuoden aikan.
VMwaressa on myös Library-toiminto, mutta sillä nyt ei tee mitään, jos koneita käytetään massiivisesti. Jos sitä käyttää, niin poistetut koneet kannattaa kirjastosta poistaa sekoittamasta.
Ymmärsin VMWaren käyttöohjeesta, että kaikki avatut koneet tallentuvat kirjastoon automaattisesti, ja jokaisella koneella on oma erottava UUID:nsä vmx-tiedostoon sekä mahdollisesti myös kirjastoon tallennettuna. VirtualBox toimii samoin.
Lisäksi tämä ohje sanoo, että siirron jälkeen kone on poistettava kirjastosta ja avattava uudelleen, samoin kuin VirtualBoxissa, mutta ehkäpä eri VMWaren versioissa tuo toimii hieman eri tavalla, vai voiko kirjaston kytkeä kokonaan pois käytöstä?
Ei sitä Librarya tarvitse katsella ollenkaan. Se on valinnainen näkymä ... tai yleensä poistan siitä kaikki muut paitsi sinä päivänä aktiiviset.
If you moved the virtual machine to a different location on the same host system
Remove the virtual machine from the library, select File > Open a Virtual Machine, and browse to the .vmx file in its new location.
Tuon jo mainitsin. Jos kirjastonäkymää katselee, niin kannattaa poistaa koneen vanha referenssi näkyvistä. Tämä on tavallaan itseään toteuttava asia - jos tehdään pienimuotoista, niin tuskin niitä koneita tarvitsee massiivisesti siirrellä. Jos käyttö on massiivista, niin kirjaston merkitys varmaan selviää nopeasti muutoinkin.
En tiedä onko VirtualBoxissa sama, mutta virtuaalikoneen ominaisuudet, mukaanlukien sen hetkinen hakemistopolku, ovat katsottavissa ilman, että konetta käynnistää. Se avautuu näkymään siten, että koneen hakee tiedostoista tai valitsee kirjastonäkymästä. Mitään sekaannusta hakemistojen kanssa ei voi syntyä, koska virtuaalikone ne itse kertoo.
Kloonaus on sitten oma ongelmansa, koska joskus halutaan säilyttää koneen UUID ja verkkorajapinnan MAC-osoite ja joskus taas ei. Siihen hypervisorin on hyvä tarjota edes jonkinlainen työkalu. VirtualBoxissa tämä onnistuu sekä komentorivin että graafisen käyttöliittymän kautta, jolloin käyttäjän ei tarvitse editoida virtuaalikoneen asetustiedostoa manuaalisesti.
Kloonaus on VMwaressakin - toimii todella paljon hitaammin kuin kopiointi. Tarkoitin, että sillä ei ole mitään käyttöä yleensä. MAC-osoitteen kanssa pelaaminen ei kuulu tällaiseen aloittelijan opastukseen - siksi en alkanut spekuloimaan sen eroja. Windows UUID ei myöskään ole mikään ongelma, mutta sillä nyt tietysti voisi olla jotakin käyttöä, varsinkin jos Microsoftin asennusmediat ja versiot eivät ole oikeasti tiedossa. Itse olen ratkaissut tämän asian dokumentaatiolla koneen mukana.
Itse en ole käyttänyt kloonausta koskaan, vaikka olen usein rakentanut muutaman koneen järjestelmiä, koneiden toimiessa yhdessä, ja kopioinut näitä toisinaan ympäri maailmaa ja myös saanut koneita muualta. Ei ole ollut mitään käyttöä näille asioille, koska koneet eivät liity mihinkään verkkojen kehitystyöhön tai vastaavaan.